Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

progi :(

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.Oto co mam po zimie-trzeba coś z tym zrobić...wiem wiem podstawowy błąd to taki,że nie założyłem przednich chlapaczy tym bardziej że w zeszłym roku były już "naprawiane" progi przez ASO.Postanowiłem że zrobię "baranka" bez lakierowania i mam nadzieję że za bardzo nie oszpecę autka.Macie może coś podobnego w swoich stilonkach?

Pozdrawiam..

282227767-Zdj%EAcie002.jpg

Napisano

uuu, tak ekstremalnie to jeszcze nie widziałem - jedyne rozwiązanie to montaż nakładek na progi, co ja osobiście też po świętach już mam w planach food.gif

Napisano

> Witam serdecznie.Oto co mam po zimie-trzeba ......<

Witam,

Jesienią kupiłem w hurtowni papierniczej duży arkusz folii samoprzylepnej (coś okołoło 5 zł zlosnik.gif) i okleiłem dokładnie progi (było trochę męczarni z docinaniem i pasowaniem). Dwa tygodnie temu zrobiłem dokładny przegląd progów po zimie - progi są w stanie idealnym. Zasługą dobrego stanu progów pewnie są też opony Firestone F-590. Autko ma przejechane 45 kkm na tych oponach i progi wyglądają jak nowe.

Napisano

Musisz kolego dobrze to oczyścić a następnie podkład chemo- utwardzalny.... lakier i ana to baranek.... i do środka progu jakiś specyfik na bazie wosku... ok.gif

Nie maluj tego barankiem bez oczyszczenia i podkładu... to nic nie da... czerwona.gif

Napisano

> Co to za baranek?

Jest to "masa" ( rodzaj powłoki ) do zabezpieczenia podwozia ( są różne / bitumiczne, gumo podobne, piankowe, itp... )

Ale one nie chronią przed korozja ... musisz najpierw podkładem chemo-utwardzalnym. Ja tydzień temu to robiłem na dolnej części progów... po zimie miałem w kilku miejscach uszkodzony lakier.

A dzisiaj do wnętrza progów zaaplikowałem preparat na bazie wosku... ok.gif

Napisano

O rany... fatalny widok!

Gdzie są takie zimy, że aż taki wpływ mają na samochód? Drogi roztworem kwasu u Ciebie polewają?;)

W trakcie zimy miałem takie narosty lodu na progach, że przy nierównościach dobijałem nimi o asfalt i w trakcie skręcania opony tarły niemiłosiernie o nagromadzony lód, ale po zimie wszystko wygląda w porządku. Progi nie pozaginane, a tym bardziej nie skorodowane. Nie widać, aby cokolwiek się z nimi działo.

Współczuję takiego wpływu zimy na autko.

Napisano

> A dzisiaj do wnętrza progów zaaplikowałem preparat na bazie wosku...

jakas nazwa tego specyfiku ??

Napisano

Już wywaliłem ... oslabiony.gif pojemniki 500 ml w aerozolu... 18 zł/ szt. z bardzo długim aplikatorem...

Ma to konsystencje bursztynowo-woskowej mazi i po zaaplikowaniu zmienia konsystencję z płynnej na taką woskową..... kupiłem 2 pojemniki i po jednym na próg oraz troche w tylną klapę... musze jeszcze kupić jedną puszkę do drzwi wink.gif

Napisano

> jakas nazwa tego specyfiku ??

może być np: Fluidol ML

Napisano

Oddałem do ASO - malowanie i zabezpieczanie wycenili na 150 zeta z obu stron (przy okazji grubszej naprawy lakierniczej). Odbieram w sobotę się zobaczy jak to wygląda po...

282232871-prog.JPG

No i kupiłem na przód chlapacze wreszcie - jak tylko odbiorę auto to zamontuję. Oryginalne na alledrogo 80 zeta ...

post-118721-14352501413832_thumb.jpg

Napisano

> pod chlapacz koniecznie folie naklej, również dostaniesz ją w ASO

Właśnie koresponduje z bielskim ASO w którym jak pisałeś poprzednio folie są do dostania. Najpierw facet pisał, że są po 28 zeta brutto teraz napisał, że jedynie tył do wersji 3D. Motywuję go jeszcze do przegrzebania magazynów smile.gif. Na pewno mają listwy/nakładki na progi których też bezskutecznie szukałem od przynajmniej roku...

Napisano

>Na pewno mają

> listwy/nakładki na progi których też bezskutecznie szukałem >od

> przynajmniej roku...

taak? a spytaj go w jakiej cenie grinser006.gif

Napisano

> taak? a spytaj go w jakiej cenie

Jest skłonny wysłać za pobraniem ok.gif

> Panie Mariuszu posiadamy folie do tylnych błotników 1sztuka w cenie brutto

> 28,10zł,natomiast na progi posiadamy nakładki w kolorze czarnym i srebrnym:> do Stilo 5 drzwi srebrne 126,84zł cena brutto i 3 drzwi czarna-126,84zł > brutto , srebrna 154,87zł brutto.

Napisano

czarne mają na miejscu, na srebrne trzeba czekać. Wiem bo zamawiałem, ale wyszło mnie trochę taniej, coś około 130zł za srebrne do 3D. Są to oryginały made in Poland.

A co do folii pod chlapacze to jeszcze niedawno była (przed zimą) grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> czarne mają na miejscu, na srebrne trzeba czekać.

A jak wyglada taka nakladka? hmm.gif

Napisano

> A jak wyglada taka nakladka?

Mogę Ci podesłać wizualizację do Pandziochy grinser006.gif

282233789-panda.jpg

post-118721-14352501418247_thumb.jpg

Napisano

> Mogę Ci podesłać wizualizację do Pandziochy

A to z tej strony progow zeby.GIF

Myslalem ze to bardziej przy kole jakies 270751858-jezyk.gif

Napisano

A jak to sie ma do gwarancji na coś tam blach na 8czy 9 lat???

Napisano

> A jak to sie ma do gwarancji na coś tam blach na 8czy 9 lat???

A sewisowales regularnie, tylko w ASO i masz wszystkie pieczatki? cfaniaczek.gif

.. no wlasnie zlosnik.gif

Napisano

> A sewisowales regularnie, tylko w ASO i masz wszystkie pieczatki?

Mam! Kupiłem samochód we wrześniu 2008 i miał 164 tyś. ostatni przegląd miał w sierpniu '08 także ani rok, ani 20tyś jeszcze nie minęło. Też mi się takie k******o zrobiło w tym miejscu ale nie w takim stopniu jak koledze z 1 posta. Chyba do nich podbiję z tym fantem...

Napisano

Wczoraj odebrałem Stilacza - pomalowali oba progi na całej długości, pod spodem zabezpieczyli barankiem. Wyglądają lepiej niż nówki a to wszystko za 150 zeta. Przykręciłem od razu chlapacze na przód - wyglądają nienajgorzej w wersji 5D. Mam nadzieję, że problem mam już z głowy... grinser006.gif

Napisano

Zarzuć jakieś foteczki nowych progów jak możesz, bo sam właśnie musze swojego stilacza gdzieś odstawić do malowania, gdyż moje progi nie wyglądają dobrze wink.gif Pozdrawiam

Napisano

> Zarzuć jakieś foteczki nowych progów

ok jutro postaram się zrobić foty

Napisano

Obiecane foty...

Jak wyglądał przód przed robotą, możesz zobaczyć na 2-giej stronie wątku. Tylne przetłoczenie - tam gdzie kończy się próg a zaczyna błotnik było w podobnym stanie frown.gif

282251148-po1.JPG

282251148-prog2.JPG

282232871-prog.JPG

post-118721-14352501507148_thumb.jpg

Napisano

Świetna robota. Progi wyglądają jak nowe i w dodatku naprawdę dużo nie policzyli za usługę. W tym tygodniu podjade do najbliższego ASO Fiata i zapytam na ile można wycenić robociznę u mnie. Dzięki za fotki wink.gif Pomogłeś mi podjąć decyzje. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

>... Przykręciłem od razu chlapacze na przód

> - wyglądają nienajgorzej w wersji 5D.

A te chlapacze to plastik czy guma?

I zapytanie do innych co lepsze? hmm.gif

Napisano

> A te chlapacze to plastik czy guma?

> I zapytanie do innych co lepsze?

Bez dwóch zdań - najlepsze są oryginały FIAT-a

Napisano
  • Autor

ładnie zrobione i naprawdę niedrogo..a w którym ASO kolega zostawil autko?

Napisano

>a w którym ASO kolega zostawil autko?

ASO to Ganinex a przystępna cena to raczej efekt robienia progów "przy okazji". Autko stało w lakierni miesiąc - naprawiali go po większym "kuku" z polisy sprawcy. Muszę przyznać, że cała robota zrobiona ok.gif, więc jeśli ktoś z okolicy zastanawia się nad lakiernią to polecam.

Napisano

> A te chlapacze to plastik czy guma?

Hmm wygląda na plastik i to taki dość sztywny na pierwszy rzut oka. W rzeczywistości materiał jest bardzo miękki i elastyczny - prawie jak guma. Słowem 2 w 1 zeby.GIF. W każdym bądź razie leży idealnie, montaż prosty na "wsuwki" i wkręt w dolnej części.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.