Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony do stilo - co wybrać

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić opony w stilo i szukam czegoś do 280zł od sztuki. W tym przedziale cenowym wybór nie jest jakiś olbrzymi, ale coś jest. itu pytanie do Was co wybrać?

Propozycje są następujące:

1. Dayton D210 - faworyt,

2. Dayton D320

3. Sava Intensa HP

4. Sava Intensa

5. Barum Bravuris

6. Fulda Carat Progresso

Są jeszcze do wyboru dębice, kormorany, vikingi i federal, ale pierwsze dwie odpadają, natomiast pozostałych nie znam.

Znalazłem jeszcze Pirelli P7

Napisano

> Muszę wymienić opony w stilo i szukam czegoś do 280zł od sztuki.> 1. Dayton D210 - faworyt,

Miałem D210 w poprzednim aucie i o ile jak weszły na rynek były super ok.gif to już 2gi komlet letnich był do no.gif

W tej cenie ja kupiłem Toyo ok.gif

Napisano

> Znalazłem jeszcze Pirelli P7

O tych oponach czytałem na AK chyba w wątkuo oponach letnich. napisane jest tam że jak się je założy na koła to auto zauważalnie więcej pali. ale ja osobistych doświatczeń z nimi nie mam.

Napisano

Poszukaj jeszcze FULDA ECOCONTROL. czytałem bardzo pozytywne komentarze użytkowników, a i cena z dolnej półki. Tylko rozmiarówka już się kończy na rynku.

Napisano

Kupiłem FULDA CARAT PROGRESSO sa super ciche i bardzo krótka droga hamowania.http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=132469&rodzaj=1cena też bardzo dobra polecam ok.gif

Napisano

barumy zalozylem mojej mulher.gif do p2 jtd ( czyli stosunkowo ciezki przod) i jestem w szoku jak auto plywa icon_rolleyes.gif Odnosze wrazenie ze ktos wlaczyl CITY x 3 ... stosunkowo srednie uczucie przy wyzszych predkosciach. Ona sie cieszy bo przestala uzywac CITY bo nonstop leciutko sie kreci. Fajne po miescie ale im szybciej tym mniej ciekawie . W kropku 185/60/14 czyli najwieksze co "fabryka" do instrukcji wpisala.

Napisano

Continental ContiPremiumContact 2 195/65R15 91 H

Jak narazie sprawdzają się bardzo dobrze - mam je od miesiąca i polecam

Napisano

Fulda Carat Progresso -używami jestem bardzo zadowolony i są niedrogie (polecane w testach adac)

Napisano

Co do FULDA ECOCONTROL to na wiosne takie założyłem żonie do sieniasa i narazie sobie je chwali. W poruwnaniu do MICHELIN MXT na których wcześniej jeżdziła są cichsze i lepiej wybierają dzióry. Natomiast w Stilo drógi sezon pomykam na MICHELIN ENERGY E3A z indeksem prędkości V. Zakup całkowicie przypadkowy z konieczności, ponieważ musiałem już kupić a alternatywą były tylko opony KUMO. Wziąłem MICHELIN tylko dlatego że dostałem je po250pln za szt z montarzem i pompowaniem gazem. W sumie opony polecam ale cena katalogowa jest stosunkowo za wysoka.

Napisano

Polecam GoodYear Eagle NTC 5 - 360zł za 4 sztuki używane smile.gif, przejechane już ponad 20tysięcy.

Napisano

Nie wiem co miałeś do tej pory na felgach. Ja miałem fabryczne Bridgestone B390. Ogólnie te opony oceniam na 4+. W tym roku kupiłem Dayton D210. Po miesiącu użytkowania stwierdzam, że opony są cichsze w stosunku do Bridgestone. Nie wiem jak będą się zachowywać na mokrej nawierzchni bo nie miałem okazji wypróbować auta w takich warunkach.

Napisano
  • Autor

> Continental ContiPremiumContact 2 195/65R15 91 H

> Jak narazie sprawdzają się bardzo dobrze - mam je od miesiąca i

> polecam

Tylko, że w indeksie prędkości V kosztują prawie 330zł za sztukę. Trochę za dużo ponad zakładaną kwotę. Indeks H odpada, ponieważ auto jest homologowane na ideks V, zresztą H jest tylko do 190 km, więc ciut za mało jak dla stilo.

Napisano
  • Autor

> Polecam GoodYear Eagle NTC 5 - 360zł za 4 sztuki używane ,

> przejechane już ponad 20tysięcy.

Nowe za drogie, używane odpadają.

Napisano

ideks V, zresztą H jest tylko do 190

> km, więc ciut za mało jak dla stilo.

H jest do 210 km/h

V do 240

Jesli zamierzasz dużo jeździć /tj. nie zamierzasz szybko go sprzedawać/ to rewelacyjne sa Bridgestone er300 lub Continental ContiPremiumContact 2 - różnica w cenie nie jest kosmiczna (chyba że masz 17")

Bardzo dobre opinie zbierają Yokohama A.drive - i na pewno będą tańsza od 2 w/w.

http://sklepopon.pl/ - tu mają dobre ceny

Napisano

zresztą H jest tylko do 190

> km, więc ciut za mało jak dla stilo.

Do 190 to T, H to 210, V to 240 smile.gif

Pozdro

Napisano

> Fulda Carat Progresso -używami jestem bardzo zadowolony

Także polecam cool.gif

Napisano
  • Autor

> zresztą H jest tylko do 190

> Do 190 to T, H to 210, V to 240

> Pozdro

Tak czy siak, do stilo musi być V smile.gif

Napisano

witam ja mam niestety już tylko na jednej osi Uniroyal Rainsport 2 205/55/16 92w są super bardzo dobrze trzymają sie drogi zwłaszcza na mokrej nawierzchni na drugiej osi ,,niestety,, mam Goodyear EXCELLENCE 205/55/16 92v w fazie testów ale jak na razie oki ok.gif

Napisano

Też powoli przymierzam się do kupna nowego kompletu letnich i mój wybór padł na FULDA ECOCONTROL. Dobrze wypadły w testach ( gazety, Internet ), są niedrogie, ciche i mają mały opór toczenia, jedynie na deszczu są oceniane na 4.

Napisano
  • Autor

> Polecam Ci Holenderskie vredestein-y bardzo dobry stosunek ceny do

> jakości.

> Tu np link do aukcji :

> http://www.allegro.pl/item611892589_2009r_vredestein_hi_trac_205_55r16_warszawa_sport.html

> Pozdrawiam

Tylko w tej aukcji są opony z za niskim indeksem prędkości. Z indeksem V kosztują już 300zł a w tej cenie chyba lepiej wybrać Uniroyal Rainsport. A co sądzicie o oponach TOYO ?

Napisano

> Goodyear EXCELLENCE 205/55/16 92v w fazie testów ale jak na

> razie oki

Za głośne i nie trzymają tak dobrze jak TOYO... no.gif miałem i juz nie kupie no.gif

Napisano

> Tak czy siak, do stilo musi być V

Zastanawiam się gdzie będziesz jeździł z pełnym obciążeniem z prędkościami przekraczającymi 200 km/h. grinser006.gif No bo chyba nie w Polsce. clown.gif

Napisano

> Zastanawiam się gdzie będziesz jeździł z pełnym obciążeniem z

> prędkościami przekraczającymi 200 km/h.

Opona o wyższym indeksie prędkości ma np. mocniejszą osnowę i opasanie ok.gif

Napisano

> Opona o wyższym indeksie prędkości ma np. mocniejszą osnowę i

> opasanie

Zgadzam się, bo inaczej by ją rozerwało przy prędkościach ponad 200km/h, ale ja pytam o sens zakładania takich opon. Tak jak nie rozumiem potrzeby budowy opon zimowych o indeksie prędkości większym niż T, tak nie widzę potrzeby zakładania w polskich warunkach do stilo opon V. Gdzie je wykorzysta? W korku w mieście? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanawiam się gdzie będziesz jeździł z pełnym obciążeniem z

> prędkościami przekraczającymi 200 km/h. No bo chyba nie w

> Polsce.

Z pełnym obciążeniem to może nie, ale z niepełnym takie prędkości robię na A4. Do tego stilo jest homologowane na opony z indeksem V. Nie chcę się bawić z ubezpieczycielem w przypadku szkody, który będzie argumentował odmowę wypłaty odszkodowania lub jego zmniejszenie tym, że mam opony niezgodne z wymogami producenta.

Napisano

> Za głośne i nie trzymają tak dobrze jak TOYO... miałem i juz nie

> kupie

A co myślicie o NOKIAN H lub i3 bo mam zamiar zapodać do stilaka w następnym sezonie albo ewentualnie TOYO PXCF rozmiar 195/65R15 91H rotfl.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano

> Zgadzam się, bo inaczej by ją rozerwało przy prędkościach ponad

> 200km/h, ale ja pytam o sens zakładania takich opon.

Tam, gdzie w oponie o niższym indeksie popęka kord, opona o wyższym indeksie ma większą szansę przetrwać bez uszczerbku. Dziur u nas nie brakuje. biglaugh.gif

Napisano

Jak ktoś uzywa argumentu, że zbyt dobre ( i drogie ) opony są niepotrzebne bo przecież głównie stoi się w korku to ja polecam stare, bieżnikowe STOMILE. Napewno w sam raz do stania w korku,.. choć może mało lanserskie smile.gif

Napisano

Jakie opony macie w swoich Stilo MW? Ja obecnie mam 205/55, wyglądają tak sobie..Komplet nowych to 1000zł. Zastanawiam się czy nie założyć 195/65, bo znaczna różnica w cenie. Ktoś zmieniał rozmiar? cool.gif. Jest różnica w jeździe?

Napisano
  • Autor

> Jakie opony macie w swoich Stilo MW? Ja obecnie mam 205/55, wyglądają

> tak sobie..Komplet nowych to 1000zł. Zastanawiam się czy nie

> założyć 195/65, bo znaczna różnica w cenie. Ktoś zmieniał

> rozmiar? . Jest różnica w jeździe?

Na zimę zakładam 195/65. Jeżeli cenisz sobie większą wygodę kosztem mniejszej stabilności na zakrętach przy 100 km/h smile.gif to polecam założyć 195/65. Jak dla mnie różnica odczuwalna wyłącznie w zakrętach, przy ostrzejszej jeździe. No i oczywiście mniej czuć będzie nierówności na drogach i koleiny.

Napisano

Koleiny na 205 czuć, zdecydowanie smile.gif. Na zimę też mam 195. Zastanawiam się czy 195 na alu mi podejdzie. Pozostaje podjechać i zapytać. Róznica w cenie jest znaczna

Napisano
  • Autor

> Koleiny na 205 czuć, zdecydowanie . Na zimę też mam 195. Zastanawiam

> się czy 195 na alu mi podejdzie. Pozostaje podjechać i zapytać.

> Róznica w cenie jest znaczna

Ale Ty chcesz wrzucać 195/65 na 16 calową alufelgę? Tutaj nie wiem jak będzie z obcieraniem.

Napisano

Tutaj nie wiem

> jak będzie z obcieraniem.

Zdaję sobie sprawę, ale zapytać nie zaszkodzi. Głównym motywem jest qrde cena, ale poszukam jeszcze używek. Może się coś trafi.

Napisano

> Za głośne i nie trzymają tak dobrze jak TOYO... miałem i juz nie

> kupie

czy głośne można polemizowac a co do trzymania na ciasnych zakrętach nie jest tak tragicznie przeszły też pomyślnie

test prędkości 240km/h i jak na razie oki. pozdrawiam cool.gif

Napisano

> czy głośne można polemizowac a co do trzymania na ciasnych zakrętach

> nie jest tak tragicznie przeszły też pomyślnie

Powiem tak... myślałem, ze są rewelacyjne....bo faktycznie nieźle trzymały w zakrętach i podczas but.gifok.gif ale teraz po przesiadce na TOYO stwierdzić musze, ze daleko im do TOYO oslabiony.gif ( a to ta sama klasa cenowa - ja swoje 195/65/15 ) z indeksem V kupowałem na jesień po niespełna 240 zł/sztukę wink.gif )

Więc Polecam TOYO

Napisano

> Więc Polecam TOYO

ogolnie japonce trzymaja jak wsciekle, ale znikaja w oczach

polecam Falkeny tylko zakres cenowy lekko przekrocza zlosnik.gif

Napisano

jak mozesz wydac troche wiecej to kup Bridgestone ER300 - warto

Napisano

> ogolnie japonce trzymaja jak wsciekle, ale znikaja w oczach

Racja, koledze w Subaru zużyły się w niecały rok. Teraz ma Micheliny i mówi że jakiejś niepewne w prowadzeniu po tych co miał.

Napisano

polecam YOKOHAMA A-DRIVE, mam je 2 sezon, dla mnie rewelacja, niezastapione na mokrej nawierzchni, 160km/h przy ulewie, a szmochód przyklejony do drogi, a i cena umiarkowana. brawo.gif

Napisano

Po długim zastanowieniu zamówiłem dzisiaj Bridgestone Turanza ER300. W rozmiarze 195/65/15 z indeksem V za 935zł/kpl - chyba zbytnio nie przepłaciłem? Szkoda tylko, że aluski 16" muszę sprzedać. Jakby ktoś był chetny, to zapraszam na PW.

Napisano

> Po długim zastanowieniu zamówiłem dzisiaj Bridgestone Turanza ER300.

BARDZO dobry wybór. Odkąd je mam to zupełnie inne auto w prowadzeniu na zakrętach czy mokrej drodze.

Napisano

Jak zakupiłem furkę przód stał na Dunlop SP 9000, tył na Kumho (nie pamiętam jaki model). Mimo tego, że bieżnika nie było już wiele, samochód w zakrętach pozwalał na wiele i reagował na najmniejszy ruch kierownicy. Od połowy kwietnia jeżdżę na Dunlop sport maxx (rozmiar taki jak poprzednich - 215/45/17). Po około 2000 km. stwierdzam, że jest bardziej mięko, da się jeździć na 17'' po mieście, ale te opony to nie żaden "sport maxx". Nie wiem jeszcze jak podczas opadów deszczu i jak będzie ze ścieralnością.

Początkowo chciałem kupić Toyo, ale nie było w takim rozmiarze w Polsce (taką wiadomość otrzymałem w sklepie), a ja potrzebowałem opony "na już".

Napisano

W kontekście (jak dla mnie) rewelacyjnego stosunku jakości do ceny to Kleber Dynaxer HP2. Niewielkie akweny wodne o małym znaczeniu strategicznym nie są dla nich przeszkodą w prowadzeniu palacz.gif

Napisano

Karol tutaj masz wątek do dyskusji na technicznym między innymi o oponach !

Panowie prośba nie dublujcie wątków ! 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.