Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maly EU hatch moim okiem - BMW 1 series..

Featured Replies

Napisano

Maly miejski samochod moimi oczami (troche zartem, bardziej serio)...

Kazdy kiedys osiaga taki wiem ze mu wisi zlosnik.gif czym jezdzi... Ja juz do takiego wieku doroslemskromny.giffly.gif ...

Nigdy nie bylem fanem malych miejskich autek jak ktos tu ladnie to nazwal popierdo/uwekzlosnik.gif. Nie wiem czy to po

prostu wynika z tego jak sie wychowywalem ale powiedzmy ze moje spotkanie z motoryzacja bylo inne niz wiekszosci AKhmm.gif.

Jako dziecko pamietam "bakki" potem EU marzenie o BMWsmirk.gif a potem wreszcie zaczalem porzadne wychowanie na V6/V8food.gif..

No wiec pare miesiecy temu pewnego wieczoru siedzimy sobie i jemy kolacje a moja partenrka mowi

- Ide kupic nowe autobokser.gif

- No coz z filozoficznym stwierdzeniem i praktycznym podejsciemzlosnik.gif - stwierdzilem ze jesli ja tylko nie musze swojej cheque book na to wylozyc to niech kupuje co chcewinner.gif

Zadowolony ze nie bedzie klotnizlosnik.gif - stwierdzilem czarnyskromny.gif,

Ona na to ze niebokser.gif - bialy033102bebe_1_prv.gif

Jako ze oboje jestesmy sklonni do kompromisow - tydzien pozniej w garazu wyladowal kolor... srebnyzlosnik.gif

p8230178a.jpg

I tak zaczela sie moja jak narazie 4 miesieczna przygoda z malym EU hatchhmm.gif

The Ultimate Driving Machine

Czyli mantra BeeEmW. Kiedys zawsze ktos powtarzal ze prawdziwe BMW zaczyna sie od 5 series, potem 3 series, potem ze BMW nigdy nie zrobi auta FWD ...

Jednak patrzac na stlistyke przodu - dluga maska i ... zbyt duze (17") kolazlosnik.gif to 1 -series jest napewno BMW.

p8230191a.jpg

Kiedys 2004 to auto IMVHO bylo inne niz inne ale dzis ... przez porownywanie 1 series do Hajundaj i30 o malo nie spalem na

kanapiezlosnik.gif ... - i nie zeby cos bylo zle z Hyundaihmm.gif ...ale powiedzmy sobie szczerze odbiorca BMW i Hyundai jest

calkowiecie inny ...

W sumie pamietam propagande BMW "male miejskie auto jakim jest 1 series jest unique w sposob jaki jezdzidrive.gif, polyka pasazerow i ich bagazezlosnik.gif"

I cytat od sprzedawcyhahaha.gif "The BMW badge is an entrée to genuine driving pleasure" hahaha.gif

No dobra koniec tej propagany - z kobietami nie wygra ale IMVHO 1 series to ogromnie przecenowane male auto ktore jest

bardzo wygodne dla dwoch ludzi - okazjonalnie moj maly uwielbia kopac siedzenia z tylyzlosnik.gif , okazjonalnie zabierze nawet 4 osoby, ale wtedy te 4 osoby musza byc przyjaciolmi i nie nosic duzo osobistych rzeczy bo .. sie nie zmieszczasmirk.gif.

Co mi sie podoba a co brakuje

Na plus ok.gif

- sposob w jaki jezdzi - zawieszenie, jak sie trzyma drogi, stylistyka klina, skrzynia biegow, wszystkie air- abs,es i inne duperele ktore maja chronic piekny tylem mojejmulher.gifzlosnik.gif, kierownicawaytogo.gif - grubafood.gif

p8230183a.jpg

Na minus no.gif

- cenaskromny.gif - Hyundai i30 w innym wydaniulizak.giflizak.gif, miejsce na tylnych siedzeniach - ach co za

przyjemnosc pasadzic tam moja przyszla tesciowazlosnik.gif,

osiagi - zadnepalacz.gif,

brak zapasowego kola - hmm.gif

- pewne problemy z Q wykonania

-gwarancja - tylko 3 lata bez limitu kmnono.gif -

Wnetrze

Z przodu nie widze zadnego problemu. Siedzenia odsuwaja sie tak daleko do tylu ze wiekszosc ludzi mialy by problem zeby

dotknac firewall oddzielajacej silnik od kabiny ale efekt na tylnych siedzeniach wtedy ......... dramatgrinser006.gif.

p8230182a.jpg

Jak rozsiadz sie wygodnie to pion siedzenia dotknie tylnej kanapy. Jesli przesuniemy sie ciut do przodu to zarowno tyl jak i przod bedzie niewygodny. Wiec rodzinne auto to to nie jestzlosnik.gif -(Amerykalizak.gifzlosnik.gif). Bagaznik jest dosc maly - troche zakupow i skrzynka wina ... i tylepalacz.gif. Nawet jesli zlozyc tylen siedzenia 60-40 to niewiele to daje.

p8230184a.jpg

Q wykonania jest dobra ale ... Juz dwa razy padly wylaczniki Hazard.gif ... co w miejskim aucie ktore kosztuje tyle co V8 i niby ma swoja renome nie powinno sie zdarzyclizak.gif ... Ach, i zeby to wymienic to nie wiem czy musza 1/2 deski rozbierac bo

auto wsiaklo na caly dzienpad.gif ... Niektorzy moga ciut narzekac na plastiki ale IMVHO da sie z tym zyc i to nawet dobrzewaytogo.gif

Siedzenia sa dobrze wyprofilowane i dobrze trzymaja na bokihmm.gif... Typowo BMW jak ktos chce skore to musi $$$

Silnik

100kW 2.0l i to mnie ciekawi bo przeciez to jest 118hmm.gif. Czyzby cos sie w oznaczeniach BMW zmieniloniewiem.gif?? Jesli

wcisnac w podloge i to objawia sie typowe dla malych aut rpm o sile odrzutowca lizak.gif to 0-100 km/h wyeniam gdzies na 9

sec. Po typowej miejskiej jazdzie (Sydney) czyli 40 min jazdy rano i wieczorem + jakies zakupy circa 100 km dziennie to

wynik spalania calkiem jak na male autko IMVHO niezly - ok 7.5l jesli tylko komputer nie klamiehmm.gif ... (jazda glownie kobieca noga-palacz.gif na obcasach w trybie autofly.gif)

p8230179a.jpg

Oszczednosci

No coz oficjalnie to waga palacz.gif ale opony run flat czynia z tego typowo miejskie auto. 150 km i przy v max = 80km/h takim czyms az strach sie w gleb stanu wybrac pad.gif...

Moja wlasna opinia...

Czy bym takie cos kupil dla siebie -niepalacz.gif Dla [pieknej] - znow IMVHO sa lepsze auta za ta cenehmm.gif- auto typowo miejskie z naszego punku widzenia i stylu zyciahmm.gif, przecenione - lubie placic za Q ale w tym przypadku placimy za znaczek. Osobiscie kupilbym to co kiedys mialem - Subaru Liberty(Legacy). Auto wieksze, a i z takim wyposazeniem kosztuje 25% ($32k (75,638.20 PLN)za 2.5l vs $41k (96,547.75 PLN) + dodatki )mniej niz mala 1 series... Nie wiem jak auto jest postrzegane w EU - pewnie rodzinny hatchzlosnik.gif ale u mnie jest to klasa "small" Premium ... i to takie jest... Ale z drugiej strony musze przyznac ze stylistyka mi sie podobawinner.gif

p8230181a.jpg

A ze faceci maja zawsze racjezlosnik.gif dzis uslyszalem "Wiesz babe, a co jak "zebra" na swiat przyjdzie - chyba miales racje trzeba bylo wieksze auto kupichahaha.gif" ... Przespie sie z ta mysla do jutrawink.gif zeby sie zbytnio nie narazac i wymyslic jakas sensowna odpowiedzzlosnik.gif ...

Text i ikonka_photo2.gif: Ozi

Napisano

A czemu akurat 118i, a nie 130i? zlosnik.gif

I chyba w Polsce w ogole to auto jako rodzinne nie jest postrzegane. Predzej bym powiedzial, ze troche dla pewnego typu indywidualistow, ogolnie niezbyt wiele tego w Polsce jest wink.gif

Napisano

brak obicia/wyciszenia maski to oszczędności czy jakiś nowy trend?

Napisano

> brak obicia/wyciszenia maski to oszczędności czy jakiś nowy trend?

Nowy trend 270751858-jezyk.gif W benzynach (poza Fiatem, ZTCW) nie dają, a jak już, to za dopłatą...

Napisano

> Nowy trend W benzynach (poza Fiatem, ZTCW) nie dają, a jak już, to za dopłatą...

W moim benzynowym Golfie dali. hmm.gif

mar00ha

Napisano

Co to za "P" na tylnej klapie?

mar00ha

Napisano

> Maly miejski samochod moimi oczami

Hmmm, to ma naped na przod ???? Bo sprzedawane w JuEsEju modele 128 i 135 sa tylnionapedowe.

http://www.edmunds.com/insideline/do/Drives/FullTests/articleId=130188

http://www.edmunds.com/bmw/1series/2008/review.html

Stylistycznie do ladnych ten samochod nie nalezy.

Napisano

> Kiedys zawsze ktos powtarzal ze prawdziwe BMW

> zaczyna sie od 5 series, potem 3 series, potem ze BMW nigdy nie

> zrobi auta FWD ...

A stara seria 1 to co niby jest jak nie prawdziwe BMW:

1567380227_6c9ba5497a.jpg

biglaugh.gif

0-100km/h (s) 5,6 s (Model sprzed 30 lat biglaugh.gif)

Napisano

> Hmmm, to ma naped na przod ????

na tyl

Napisano

> Co to za "P" na tylnej klapie?

> mar00ha

IMO świeży kierowca zlosnik.gif.. coś jak nasz zielony listek

Napisano

> To czemu Ozi wspomina cos o napedzie na przod???

Ale nie twierdzi, ze to BMW ma naped na przod.

Napisano
  • Autor

> Co to za "P" na tylnej klapie?

zielone "P" Plates (Provisional licence) - kierowca ze starzem 3-4 lataidea.gif - mulher.gif

Czyli idze tak - czerwone P - 0-2 lata jazdy (zwane P1)

zielone P - (P2) - 3-4 lata

-srebne licence - max na 3 lata.

Po 5 latach Silver dostajesz Gold jesli nie zjechales na punktach karnych, tansze ubezpieczenie + mniejsza roczna oplata za DLpalacz.gif...

> mar00ha

Napisano
  • Autor

> brak obicia/wyciszenia maski to oszczędności czy jakiś nowy trend?

Raczej oszczednosci hmm.gif -ba napewnolizak.gif

Napisano
  • Autor

> A czemu akurat 118i, a nie 130i?

Bo ja chce zeby moja przyszla zona jeszcze zylazlosnik.gif ...

> I chyba w Polsce w ogole to auto jako rodzinne nie jest postrzegane.

a inne auta jak Focus/Corolla etc? - przeciez to ta sama klasahmm.gif

[...] ogolnie niezbyt wiele tego w Polsce jest

hmm.gif - u mnie to bedzie chyba 3 lub czwarte najpopularniejsze BMWhmm.gif Hatch schodzi ok 100 na miesiac, Coupe/convert ok 200 hmm.gif a BMW sprzedaje ok 1,500 sztuk na miesiacidea.gif

Napisano

> Nowy trend W benzynach (poza Fiatem, ZTCW) nie dają, a jak już, to

> za dopłatą...

u mnie w Mazdzie jest

Napisano

> Skrot myslowy - Mini -

No tak, zapomnialem o Mini... Ale nie jest to pod marka BMW sprzedawane = nie liczy sie.

Napisano
  • Autor

> No tak, zapomnialem o Mini... Ale nie jest to pod marka BMW

> sprzedawane = nie liczy sie.

zgoda - trochezlosnik.gif. BMW Group - opracowane przez BMW, wyklepane przez BMW ale pod innym zanczkiemhmm.gif... To IMVHO tak jak VeeW i Skodahmm.gif

Napisano

> a inne auta jak Focus/Corolla etc? - przeciez to ta sama klasa

Miało być bardziej serio, niż żartem - a Ty wciąż żartujesz grinser006.gif

BMW 1 w Polsce to zdecydowanie segment premium.

Kosztuje dwa razy tyle co zwykły hatchback

Napisano
  • Autor

> Zauwaz ze Rolls-Royce to tez BMW.

alez zgoda - takimm = moim trybem rozumowaniawaytogo.gif

Ale wez zauwaz ze nie ma FWD RRzlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Miało być bardziej serio, niż żartem - a Ty wciąż żartujesz

W Polsce to te kategorie samochodow sa ostro pokrecone. Jakis malenki Hyundai'ek czy Hondzinka w ktore od biedy da sie dwie osoby wcisnac uwazane sa za samochody "rodzinne"...

Napisano
  • Autor

> Miało być bardziej serio, niż żartem - a Ty wciąż żartujesz

> BMW 1 w Polsce to zdecydowanie segment premium.

> Kosztuje dwa razy tyle co zwykły hatchback

dokladnie taki byl moj punktskromny.gif... Z tym ze znajdz mi malego hatch RWDhmm.gif??

Napisano

> Z tym ze znajdz mi malego hatch

> RWD??

"Euro hatch" jest definicji samochodem przednionapędowym wink.gif

Po prostu hatchback to próba osiągnięcia takiego idealnego kompromisu - pomiędzy wymiarami zewnętrznymi a wewnętrznymi, pomiędzy dynamiką a ekonomią, pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością zlosnik.gif

BMW 1 zachowujące tradycyjne dla BMW rozwiązania (tylny napęd i cofnięty w kierunku kabiny silnik) o wiele bardziej IMHO pasuje do kategorii coupe niż do hatchbacka wink.gif

Napisano
  • Autor

> "Euro hatch" jest definicji samochodem przednionapędowym

a wiesz ze to mnie bardzo zaciekawilohmm.gif? Oczywiscie tu musi byc kompromiszlosnik.gif = CENAhmm.gif i dlatego FWDlizak.gif

> Po prostu hatchback to próba osiągnięcia takiego idealnego kompromisu

> - pomiędzy wymiarami zewnętrznymi a wewnętrznymi, pomiędzy

> dynamiką a ekonomią, pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością

ale ja naprawde sie dziwie jak mozna zmiesci rodzine 2+2 do hatchhmm.gif - a tak wiele ludzikow w EU robihmm.gif

> BMW 1 zachowujące tradycyjne dla BMW rozwiązania [...]

tu sie zgodzezlosnik.gif - tradycyjnie cena BMWzlosnik.gifwink.gifhahaha.gif

Napisano

> a wiesz ze to mnie bardzo zaciekawilo? Oczywiscie tu musi byc

> kompromis = CENA i dlatego FWD

Nie tylko cena. FWD jest bezpieczniejsze w prowadzeniu dla niedoswiadczonego kierowcy. A do tego straty energii przy FWD sa nizsze niz przy RWD = mniejsze zuzycie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Nie tylko cena. FWD jest bezpieczniejsze w prowadzeniu dla

> niedoswiadczonego kierowcy.

hmm.gif wiekszosc zycia spezilem w RWD i niewiem.gif czy to przyzwyczajenie ale raczej sie nie zgodzehmm.gif.

Dlaczego?old.gif? Co ucieka przy RWD a co przy FWDzlosnik.gif

A do tego straty energii przy FWD sa

> nizsze niz przy RWD = mniejsze zuzycie paliwa.

zgoda ale RWD prowadzi sie lepiej/stabilniej/bezpieczniej/wpisz tu superlatywewink.gif niz FWD033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Jedyneczka całkiem fajna waytogo.gif

> Kiedys 2004 to auto IMVHO bylo inne niz inne ale dzis ... przez

> porownywanie 1 series do Hajundaj i30 o malo nie spalem na

> kanapie ... - i nie zeby cos bylo zle z Hyundai ...ale powiedzmy

> sobie szczerze odbiorca BMW i Hyundai jest

> calkowiecie inny ...

i tu przyznam rację, chociaż znam jeden wyjątek swiety.gif

Gość podjechał 118d i wziął dla żony u nas w salonie i30 1,6 d hehe.gif

Napisano

> wiekszosc zycia spezilem w RWD i czy to przyzwyczajenie ale raczej

> sie nie zgodze.

> Dlaczego?? Co ucieka przy RWD a co przy FWD

Wiekszosc nowych RWD i tak jest tak projektowana zeby byly podsterowne. Wiec zarowno w FWD jak i w RWD ucieka pierwszy przod. Ale na mokrym RWD bardzo latwo zamienic w nadsterowny samochod = z uciekajacym tylem. Dla niedoswiadczonego kierowcy jest latwiejsze opanowanie podsterownosci niz nadsterownosci. Szczegolnie ze nawet lekkie ucieczki przodu czujesz od razu. A z tylem tak rozowo nie jest.

> A do tego straty energii przy FWD sa

> zgoda ale RWD prowadzi sie lepiej/stabilniej/bezpieczniej/wpisz tu

> superlatywe niz FWD

Tak i nie. To raczej kwestia samochodu. Kontrprzykladami sa np. Honda Civic Si/R i Saab 9-3. Wszystko zalezy od tego ile czasu/pieniedzy poswiecisz na konstrukcje zawieszenia. I vice versa - Ford Mustang - samochod z RWD, ale nikt przy zdrowych zmyslach nie nazwie go lepiej/stabilniej/bezpieczniej prowadzacym sie samochodem niz dowolny nowoczesny FWD.

Napisano

> W Polsce to te kategorie samochodow sa ostro pokrecone. Jakis malenki

> Hyundai'ek czy Hondzinka w ktore od biedy da sie dwie osoby

> wcisnac uwazane sa za samochody "rodzinne"...

W Polsce BMW serii 1 należy (chyba tak jak wszędzie) do klasy C, tak samo jak np. Auris, Focus, Octavia, Megane, I30, Bravo itd. To że kosztuje 2 razy tyle nie plasuje go klasę wyżej, po prostu drogie auto klasy C. Czy za tą kasę oferuje coś więcej? Nie jeździłem, więc się nie wypowiem. Tu mógłby się wypowiedzieć kolega KVM, który przesiadł się do jedynki z Fita Bravo.

Natomiast to, jakie samochody są nie tyle postrzegane, ale używane w Polsce jako rodzinne to już jest inna sprawa, głównie finansowa. Niestety ludzie jeżdżą głównie tym na co ich stać. Z obserwacji wiem, że dużo ludzi staje przed dylematem: albo nowe auto małe, kasa A lub B, albo większe używane, niepewne. Dlatego też często jako "rodzinne" używane są nawet Fiaty Panda czy VW Polo. Inni wolą za podobne pieniądze kupić sprowadzonego z zachodu Passata, czy inne Audi - zapewne po przejściach, z kręconym licznikiem, ale kombi i "w Tedeiku".

Ale poza finansami jest jeszcze kwestia, że nie każda rodzina potrzebuje dużego auta. Wiele nie potrzebuje. Żeby odwieźć i odebrać dzieci z przedszkola nie potrzeba minivanu, foteliki zmieszczą się nawet do Seicento. Jeżeli jeździ się tak na codzień 10 km po mieście, nawet z dziećmi to takie auto w zupełności wystarcza. A żeby jechać raz w roku 500km nad morze nie opłaca się kupować większego auta, więc ten jeden raz można się jakoś ścisnąć.

Napisano
  • Autor

> Jedyneczka całkiem fajna

IMVHO kobiece auto ale przjemmnie sie rzeczywiscie drive.gif - chociaz ciezko sie rozsasc wygodnie (Mnie oczywiscie ale ja jestem przyzwczajony do szerokosci wnetrza pick up's skromny.gif)

> i tu przyznam rację, chociaż znam jeden wyjątek

> Gość podjechał 118d i wziął dla żony u nas w salonie i30 1,6 d

no coz BMW bylo przed i30 ... ale po prostu w pewnych zawodach nie przystoi jezdzic i30zlosnik.gif - no chyba ze jestes jak ja czyli ja mam to w kara.gif .............. zlosnik.gif

BTW 118dhmm.gif? BMW Australia ma tylk 120dhmm.gif w oferciehmm.gifniewiem.gif????confused.gif???

Napisano
  • Autor

> W Polsce BMW serii 1 należy (chyba tak jak wszędzie) [...] To

> że kosztuje 2 razy tyle nie plasuje go klasę wyżej,

czyli widac ze BMW stosuje globalna politykezlosnik.gif - bo dokladnie za ta cene -$42k mozesz miec 2x tu wybor Focus/Corolla/Astra/Cruze/i30 i co tu jeszcze zapomnialemhmm.gif . Wszystkie auta z 2.0l silnikami

po prostu

> drogie auto klasy C. Czy za tą kasę oferuje coś więcej?

RWDfood.gif

[...]głównie finansowa.

> Niestety ludzie jeżdżą głównie tym na co ich stać. Z obserwacji

> wiem, że dużo ludzi staje przed dylematem: albo nowe auto małe,

> kasa A lub B, albo większe używane, niepewne.[...]

IMVHO jesli bym stal przed takim dlematem to wole nowe a male ...hmm.gif ... z drugiej strony....[...]

[...] że nie każda rodzina

> potrzebuje dużego auta. Wiele nie potrzebuje. Żeby odwieźć i

> odebrać dzieci z przedszkola nie potrzeba minivanu,[...]

ale na dzien dobry dochodza wozki i 100,000 roznych duperelihmm.gif. Moze to extrimism ale ja po prostu fizycznie nie widze mozliwosci zapoakowania malego (0-2 lata) do BMW 1 serieshmm.gif...

Napisano

> IMVHO kobiece auto ale przjemmnie sie rzeczywiscie - chociaz ciezko

> sie rozsasc wygodnie (Mnie oczywiscie ale ja jestem

> przyzwczajony do szerokosci wnetrza pick up's )

> no coz BMW bylo przed i30 ... ale po prostu w pewnych zawodach nie

> przystoi jezdzic i30 - no chyba ze jestes jak ja czyli ja mam to

> w ..............

> BTW 118d? BMW Australia ma tylk 120d w ofercie??????? <- oszukali Was shocked.gifzlosnik.gif

Generalnie to żonie się podobało biglaugh.gif, mają Kię Sorento, Hyundaia Tucsona, BMW i teraz i30 do kompletu wink.gif

Mnie generalnie "prawie " wszystko jedno czym jeżdżę, ale i30 nie jest zły, mnie by w zupełności wystarczył do przemieszczania się zlosnik.gif

Nie piszę tego jako przedstawiciel ów marki swiety.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie to żonie się podobało, bo mają Kię Sorento, Hyundaia

> Tucsona, BMW i teraz i30 do kompletu

coz - nie mowie tego zeby zrobic reklame marki ale ... kumpel z pracy ma Tuscon V6. Uzywany tak jak moj HiLux - 200 k km w 2.5 roku. Nichmm.gif = service co 10 k km i zgoda Q wykonania jest nie najlepsza ...ale najlepsza jesli porownasz co on za to auto zaplacil. Doszlo do tego - auto jest na 4 letni lease ze ostantnio sie glosno zastanawial czy go gdziesz nie zakopac w bushzlosnik.gif bo mu sie juz znudzilhahaha.gif ... a popsuc sie nie chce.Ale jako ze to nie zgodne z prawemwink.gif to czeka na x35ihmm.gif

> Mnie generalnie "prawie " wszystko jedno czym jeżdżę, ale i30 nie

> jest zły, mnie by w zupełności wystarczył do przemieszczania się

[...]

Kiedy x35i wchodzi do EU?

Napisano

> u mnie w Mazdzie jest

mój błąd... powinienem był napisać "w większości". Ale to ładnie, że Mazda daje to wygłuszenie ok.gif

Napisano

> czyli widac ze BMW stosuje globalna polityke - bo dokladnie za ta

> cene -$42k mozesz miec 2x tu wybor Focus/Corolla/Astra/Cruze/i30

> i co tu jeszcze zapomnialem . Wszystkie auta z 2.0l silnikami

> po prostu

> RWD

no właśnie, to jest coś, co przemawia za tym, żeby dopłacić do BMW zlosnik.gif

> [...]głównie finansowa.

> IMVHO jesli bym stal przed takim dlematem to wole nowe a male ... ...

> z drugiej strony....[...]

ja, po kupnie aut używanych i jednego nowego mam zdanie jasne: używane tylko wtedy, jeżeli było by to auto od kogoś znajomego, w 100% pewne, w każdym innym przypadku tylko nowe, jakby mnie nie było stać na większe to nawet mniejsze.

> [...] że nie każda rodzina

> ale na dzien dobry dochodza wozki i 100,000 roznych dupereli. Moze to

> extrimism ale ja po prostu fizycznie nie widze mozliwosci

> zapoakowania malego (0-2 lata) do BMW 1 series...

kwestia przyzwyczajenia i lat praktyki. Polacy mają w tym doświadczenie, bo kiedyś jeździło się głównie Maluchami. Do dziś pamiętam jak byłem mały, może z 5 lat i jechaliśmy z rodzicami i dwuletnią siostrą na wczasy Maluchem 400 km. I wszystko się mieściło. Moja żona jeździła Maluchem z rodzicami na Węgry, a nawet do Turcji. Także teraz auto klasy C dla wielu już jest wystarczające. Jak kupiłem Fiata Bravo to mój teść nie mógł się nadziwić po co nam taki duży samochód smile.gif I dużo ludzi tak uważa.

znam też kogoś, kto jeszcze 2 lata temu z żoną i tróką dzieci jeździł Ładą Samarą ( TAKIE COŚ dla nie znających wschodnich cudów techniki) nawet na wycieczki objazdowe po Europie (Grecja, Bałkany, itd) i też się spokojnie mieścili

Napisano

> ale ja naprawde sie dziwie jak mozna zmiesci rodzine 2+2 do hatch - a

> tak wiele ludzikow w EU robi

stop

hatchback to rodzaj nadwozia, a nie definicja wielkości auta.

htb to np Citroen C1 i C4, Fiat 500 i Bravo

pierwsze mają 3,5m, a te drugie blisko 4,5m

Napisano

> coz - nie mowie tego zeby zrobic reklame marki ale ... kumpel z pracy

> ma Tuscon V6. Uzywany tak jak moj HiLux - 200 k km w 2.5 roku.

U nas straż leśna serwisuje Hiluxa, 167kkm i co trochę coś się psuje crazy.gif

> Nic = service co 10 k km i zgoda Q wykonania jest nie najlepsza

> ...ale najlepsza jesli porownasz co on za to auto zaplacil.

> Doszlo do tego - auto jest na 4 letni lease ze ostantnio sie

> glosno zastanawial czy go gdziesz nie zakopac w bush bo mu sie

> juz znudzil ... a popsuc sie nie chce.Ale jako ze to nie zgodne

> z prawem to czeka na x35i

> [...]

> Kiedy x35i wchodzi do EU?

Chyba połowa roku jakoś waytogo.gif

Napisano

> zgoda ale RWD prowadzi sie lepiej/stabilniej/bezpieczniej/wpisz tu

> superlatywe niz FWD

Napewno nie na śliskim zakręcie cfaniaczek.gif

A autko całkiem-całkiem ok.gif szkoda tylko że w najsłabszej wersji icon_rolleyes.gif

Napisano

> Maly miejski samochod moimi oczami (troche zartem, bardziej

> serio)...

> Kazdy kiedy

Cóż, jako posiadacz tego wynalazku w sumie muszę zgodzić się z większością wniosków i spostrzeżeń. Zresztą pisałem o marnej jakości wykończenia w wątku "BMW kontra FIAT". Rzeczywiście jest to samochód głównie do miasta. Tu jego stosunkowo niewielkie wymiary są podstawowym atutem. Jednak od strony praktycznego podejścia do samochodu jest to w tym segmencie chyba najgorszy możliwy wybór.

Jednak od strony możliwości jezdnych raczej najlepszy w tym segmencie. W każdym razie jedyny model auta z napędem klasycznym. W dłuższej trasie jest to auto dość męczące, przede wszystkim ze względu na nieergonomiczne rozmieszczenie pedałów. Trochę sprawę może uratować tempomat.

Będąc na BMW xdrive test days spotkałem się kilkukrotnie z opinią większości prowadzących zajęcia praktyczne (luźno związanych z BMW), że to najlepiej jeżdżące BMW (z tych zwykłych serii). Tymczasem jedynkę rzeczywiście często wybierają kobiety z reguły w ogóle nie wykorzystujące możliwości tego auta.

Akurat pod względem silnikowym jedynka ma sporo do zaoferowania. 204KM z dwulitrowego diesla i 306KM z trzylitrowego benzyniaka R6 oba z dwiema turbinami - jak się wybrało prawie najsłabszą wersję to można czuć niedosyt, bo auto lekkie nie jest.

Napisano

> Napewno nie na śliskim zakręcie

Zapominacie, że żyjemy w XXI wieku chyba. Nie wiem jak inne RWD, ale każde BMW wyposażone jest w system ESP, który dopóki go nie wyłączymy nie pozwoli wyjechać tyłowy na śliskim zakręcie.

Tak na prawdę to ingeruje on dość późno jak na mój gust, jednak auto bardzo szybko wraca do zadanego kierunku jazdy. Prawdopodobnie największą robotę robi tu wyważenie (niemal idealne 50/50)

Napisano

> Zapominacie, że żyjemy w XXI wieku chyba. Nie wiem jak inne RWD, ale

> każde BMW wyposażone jest w system ESP, który dopóki go nie

> wyłączymy nie pozwoli wyjechać tyłowy na śliskim zakręcie.

To świadczy tylko o tym, jakie właściwości jezdne RWD ma naprawdę i co się stanie,

gdy ESP nie da rady wyratować sytuacji.

Kiedyś jeździliśmy slalomem na czas z paroma kolegami, jeden z nich BMW 130i.

Znamienne, że osiągał lepsze czasy ze wszystkimi elektronicznymi protezami, niż bez.

Napisano

> ale na dzien dobry dochodza wozki i 100,000 roznych dupereli. Moze to

> extrimism ale ja po prostu fizycznie nie widze mozliwosci

> zapoakowania malego (0-2 lata) do BMW 1 series...

Na akurat jestem na etapie "wózków" wink.gif

Spokojnie znaleźliśmy taki co wchodzi do Fiata Seicento i jeszcze zmieszczą się do bagaznika pieluchy i inne duperele potrzebne małemu na krótki wyjazd zlosnik.gif

Co do małych aut w UE.

Wiadomo, że chodzi głównie o pieniądze. Jesliby dac Europejczykom małe podatki na paliwo, zaraz na drogach pojawiłyby sie długie limuzyny ok.gif

Sądzę jednak że nie trwałoby to krótko i następnie ludzie kupiliby właśnie małe auta do jazdy.

Europejskie miasta są stare. Kiedyś przeieszczały sie po nich wozy konne.

Podobnie jak ze starymi traktami przerobionymi na drogi.

Duzym autem jeździ się w takim warunkach duzo gorzej niz małym - chyba że wybierasz jazdę polegającą na tym, że jedziesz jednym pasem niezależnie czy na nim własnie jest korek, a na tym obok nie (takich ludzi o zgrozo widzę coraz więcej zlosnik.gif)

Napisano

> Znamienne, że osiągał lepsze czasy ze wszystkimi elektronicznymi

> protezami, niż bez.

No niestety RWD trzeba się nauczyć jeździć. Ja jestem przekonany, że gdyby potrafił wykorzystać możliwości auta, to bez ESP pojechałby lepiej. Sam niestety jestem słąbym kierowcą, szczególnie na RWD, które z jednej strony wymaga więcej, ale z drugiej daje też więcej.RWD z ESP (ASR) to imho taki złoty środek. Z jednej strony dostajemy potencjalne możliwości, z drugiej ułatwienie w możliwości ich wykorzystania.

Oj, mocno przeklinam w FM2 auta z RWD, ale najmocniejsze auta torowe mają wyłącznie RWD.

Napisano

> Wiadomo, że chodzi głównie o pieniądze. Jesliby dac Europejczykom

> małe podatki na paliwo, zaraz na drogach pojawiłyby sie długie

> limuzyny

Wątpię. Normalny, przeciętny człowiek który auta używa głównie w mieście nie będzie miał ochoty męczyć się z kupą blachy i szukać dwóch miejsc parkingowych, bo na jednym się nie zmieści. Za pieniądze które dałem za jedynkę spokojnie mógłbym mieć auto z segmentu D. Niby wygodniejsze, ale wygodniejsze tylko w trasie, bo w codziennej miejskiej eksploatacji znacznie mniej wygodne.

Napisano

> tansze ubezpieczenie + mniejsza roczna oplata za DL...

u was sie placi rocznie za Drive License hmm.gif ?

Napisano

> Akurat pod względem silnikowym jedynka ma sporo do zaoferowania.

> 204KM z dwulitrowego diesla i 306KM z trzylitrowego benzyniaka

> R6 oba z dwiema turbinami - jak się wybrało prawie najsłabszą

> wersję to można czuć niedosyt, bo auto lekkie nie jest.

Szkoda tylko, ze nawet w tych szybkich wersjach nie ma klasycznej szpery w tylnim moscie... troche dziwine to wyglada gdy takie auto wychodzac z zakretu 'pali gume' wewnetrznym tylnim kolem icon_rolleyes.gif

A wracajac do BMW serii 1 to mialem okazje zrobic takowym ok. 2k km - wlasciwosci jezdne zawstydzaja wiele aut kosztujacych jego wielokrotnosc palacz.gif

Napisano
  • Autor

> u was sie placi rocznie za Drive License ?

jak najbardziejzlosnik.gif - musisz zapelnic kase rzadu stanowegolizak.gif ... 5 letnie "Gold" kosztuje teraz $141, roczne "Silver" chyba ok $40.

Napisano

> jak najbardziej - musisz zapelnic kase rzadu stanowego ... 5 letnie

> "Gold" kosztuje teraz $141, roczne "Silver" chyba ok $40.

A na FL $8 co 10 lat smile.gif A rejestracja co roku $50.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.