Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1.6 16V nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam. Wczoraj padł mi Bravolocik. W piątek przejechałem jakies 200km postawiłem pod blokiem. Rano odpalil, przełączył się na gaz i wszystko było ok. Ruszyłem, przejechał metr i zgasł. Od tamtej pory już nie odpalił. Sprawdzałem już świece i iskra jest. Pompe paliwa raczej słychać. Wydaje mi sie, ze jakby za lekko kręci i nie chce zaskoczyć. Podłączony do komputera mial jakies bledy, ale po wykasowaniu dalej nic. Pomozcie, bo juz brakuje mi pomyslow. Jutro jade sprawdzic kompresje, bo jest podejrzenie, ze glowica do robienia ze wzgledu na lekkie krecenie. Wszystkie sugestie i pomysly mile widziane.

Napisano

zajrzyj czy masz jeszcze sprawny rozrząd...

Napisano

Ja również obawiam się, że rozrząd powiedział pa pa buu.gif

Napisano

no mnie tez tu pachnie rozrzadem......

Napisano
  • Autor

Rano jestem umówiony w warsztacie. Znajomy mnie odholuje i zobaczymy co powiedzą. Dzisiaj już ciemno i niedziela to nie będę nic grzebał ;p. W warsztacie zdejmę obudowę rozrządu i zobaczymy jak pasek. Mam nadzieje, że jeśli poszedł to nie wyrządził za dużej szkody i obędzie się bez kosztów rzędu 1000zł wzwyż, bo to może być gwóźdź do trumny mojego Bravolota frown.gif. Ewentualny remont głowicy chyba w tym momencie mnie załamie.

Napisano

> Rano jestem umówiony w warsztacie. Znajomy mnie odholuje i zobaczymy

> co powiedzą. Dzisiaj już ciemno i niedziela to nie będę nic

> grzebał ;p. W warsztacie zdejmę obudowę rozrządu i zobaczymy jak

> pasek. Mam nadzieje, że jeśli poszedł to nie wyrządził za dużej

> szkody i obędzie się bez kosztów rzędu 1000zł wzwyż, bo to może

> być gwóźdź do trumny mojego Bravolota . Ewentualny remont

> głowicy chyba w tym momencie mnie załamie.

A kiedy wymieniałeś rozrząd???

Napisano
  • Autor

> A kiedy wymieniałeś rozrząd???

rozrząd był wymieniany jakieś 25000km temu

Napisano
  • Autor

Niestety Wasze podejrzenia się potwierdziły. Właśnie wróciłem z warsztatu. Pasek spadł. Po ustawieniu rozrządu i założeniu paska silnik raz zakręcił i się zblokował ponownie. Jakie mam opcje, żeby jak najtaniej reanimować mojego Bravolota?

Napisano

> Jakie mam opcje,

> żeby jak najtaniej reanimować mojego Bravolota?

Najprościej i chyba najtaniej będzie kupić nowy(używka) silnik i przełożyć całość.

Jak zaczniesz się bawić w naprawy to koszty szybko zaczną rosnąć.

Pozdrawiam BAS

ps. Tego typu części kupuję u tego człowieka.

Napisano

> Niestety Wasze podejrzenia się potwierdziły. Właśnie wróciłem z

> warsztatu. Pasek spadł. Po ustawieniu rozrządu i założeniu paska

> silnik raz zakręcił i się zblokował ponownie. Jakie mam opcje,

> żeby jak najtaniej reanimować mojego Bravolota?

Nowy motor to najtańsze rozwiązanie. Jedyny warunek to taki, że trafisz na igiełkę - koszt około 1000 zł bez osprzętu. W przypadku kiedy igiełka okaże się kupą, koszta wzrosną i powstanie jeszcze większa kupa. Remont po zerwanym pasku też jest niestety kosztowny. Ja osobiście po strzale paska tydzień temu zostawiłem u mechanika 1800 złociszy (rozrząd, remont głowicy, uszczelki, robocizna itd...). Silnik pozostał a tym samym wiem co siedzi pod maską - choćby ze względu na wymianę oleju co 10 tyś. km... Tak źle, tak niedobrze. Koszta w tych przypadkach są niestety dosyć wysokie.

Napisano

> Nowy motor to najtańsze rozwiązanie. Jedyny warunek to taki, że

> trafisz na igiełkę - koszt około 1000 zł bez osprzętu. W

> przypadku kiedy igiełka okaże się kupą, koszta wzrosną i

> powstanie jeszcze większa kupa. Remont po zerwanym pasku też

> jest niestety kosztowny. Ja osobiście po strzale paska tydzień

> temu zostawiłem u mechanika 1800 złociszy (rozrząd, remont

> głowicy, uszczelki, robocizna itd...). Silnik pozostał a tym

> samym wiem co siedzi pod maską - choćby ze względu na wymianę

> oleju co 10 tyś. km... Tak źle, tak niedobrze. Koszta w tych

> przypadkach są niestety dosyć wysokie.

do ceny 1000zl za silnik (igielka czy nie) trzeba doliczyc koszt swapa i koszt nowego rozrzadu wiec w kupie wyjdzie to samo zlosnik.gif no chyba ze sami krecimy wszystkie srubki i tyko placimy za motor, rolki, pasek i plyny.

najtaniej to samemu/z kolega zdlubac obecny silnik w wolych chwilach bo obrobienie glowicy to koszt rzedu 250zl (szlif, uszczelniacze i 8 zaworow wydechowych).

Napisano
  • Autor

Zdecydowałem się na remont głowicy. Nie mam możliwości zrobić tego samemu, więc trochę pewnie zapłacę. Koleś chce 350zł za robociznę i do tego dochodzą części, więc mam nadzieję, że się w 1000zł zmieszczę. Powodem całego zamieszania okazało się luźne łożysko od pompy wody. Pasek rozrządu się zsunął trochę i tarł przez jakiś czas przez co zostało go ok. 60% na szerokości. Następnie jak już było go prawie połowę mniej spadł a jaki tego efekt to już wiemy wszyscy. Pod koniec tygodnia powinienem mieć furkę to dam znać ile mnie wszystko wyniosło.

Napisano

> Zdecydowałem się na remont głowicy. Nie mam możliwości zrobić tego

> samemu, więc trochę pewnie zapłacę. Koleś chce 350zł za

> robociznę i do tego dochodzą części, więc mam nadzieję, że się w

> 1000zł zmieszczę. Powodem całego zamieszania okazało się luźne

> łożysko od pompy wody. Pasek rozrządu się zsunął trochę i tarł

> przez jakiś czas przez co zostało go ok. 60% na szerokości.

> Następnie jak już było go prawie połowę mniej spadł a jaki tego

> efekt to już wiemy wszyscy. Pod koniec tygodnia powinienem mieć

> furkę to dam znać ile mnie wszystko wyniosło.

Na śmietniku napisane jest: "Pompa wody w silniku 1.6 BBM nie jest napędzana przez rozrząd tylko przez pasek wielorowkowy urządzeń pomocniczych" - o co tu w tym wszystkim chodzi???

Napisano

> Na śmietniku napisane jest: "Pompa wody w silniku 1.6 BBM nie jest

> napędzana przez rozrząd tylko przez pasek wielorowkowy urządzeń

> pomocniczych" - o co tu w tym wszystkim chodzi???

O to że napędza ją nie pasek rozrządu jak np. w JTD tylko wielorowkowy - ten sam co altka .

Czyli sprawa awarii paska rozrządu u kolegi jest coś niejasna ...

Napisano

> Na śmietniku napisane jest: "Pompa wody w silniku 1.6 BBM nie jest

> napędzana przez rozrząd tylko przez pasek wielorowkowy urządzeń

> pomocniczych" - o co tu w tym wszystkim chodzi???

Dokladnie tak jest.

Pompa wody w 1.6 jest na pasku klinowym.

Cos go chyba mechanik zrobil w bambuko.

Napisano

> Dokladnie tak jest.

> Pompa wody w 1.6 jest na pasku klinowym.

> Cos go chyba mechanik zrobil w bambuko.

pewnie chce się wyłgać, żeby tylko nie wyszła jego wina...

Napisano

Frajerów szukaję mechesy. Dlatego warto swoje auto z grubsza znać pod kątem jego budowy żeby kitu nikt nie wciskał.

Napisano

> Zdecydowałem się na remont głowicy. Nie mam możliwości zrobić tego

> samemu, więc trochę pewnie zapłacę. Koleś chce 350zł za

> robociznę i do tego dochodzą części, więc mam nadzieję, że się w

> 1000zł zmieszczę. Powodem całego zamieszania okazało się luźne

> łożysko od pompy wody. Pasek rozrządu się zsunął trochę i tarł

> przez jakiś czas przez co zostało go ok. 60% na szerokości.

> Następnie jak już było go prawie połowę mniej spadł a jaki tego

> efekt to już wiemy wszyscy. Pod koniec tygodnia powinienem mieć

> furkę to dam znać ile mnie wszystko wyniosło.

juz pomijam bledne info ktore dostales od mechanika zlosnik.gif ale 350zl za cala robote to dobra cena - trzeba sie naprawde narobic zeby wszystko zrobic od a do z . cena koncowa zalezy glownie od ceny klamotow jakie zakupisz ty albo mechanik do zlozenia wszystkiego do kupy

Napisano

skoro lekko kręci to nie wróźy niczego dobrego - Pasek rozrządu? Jeśli tak to i głowica:(

Napisano

Koszt około 1200-1600 zł , zrobiebienie głowicy, nowy rozrząd + robota, powinno wystarczyć.

Powodzenia

Ps. Jak najtaniej zwykle znaczy jak najdrożej. Zrób raz, a dobrze, a nie tanio i do .....

Napisano

O czym Ty piszesz, nowy silnik najtańszą opcją? Nawet jeśli silnik kosztuje 1000 zł to musisz dać nowy rozrząd (ze 300 minimum), olej 120, robocizna z 500-700 i to nie koniec, dalej masz niewiadomo co pod maską.

Najtaniej jest znaleźć dobrego mechanika który rozbierze silnik, da do zrobienia głowice, poskłada to do kupy za przyzwoite pieniądze i będzie stosunkowo tanio i w miarę pewnie. Mechanior sprawdzi gładzie cylindrów, głowicę z rozpędu i masz pewny silnik na następne kilometry, pod warunkiem że fachowiec wie jaki rozrząd włożyć i jak go włożyć bo w tych silnikach to podstawa!

Napisano
  • Autor

Głowica po remoncie, nowe uszczelki, nowy rozrząd, Silnik skręcony i zamontowany, iskra jest, benzyna dochodzi, kompresja jest, a dalej nie pali frown.gif. Jakieś pomysły. Ja mieszkam w Opolu, a samochód jest w Sławkowie pod Olkuszem, więc wszystko wiem tylko z rozmów telefonicznych z Ojcem, który opiekuje się sprawą i nie mam możliwości samemu doglądać sprawy. Może jakoś pomożecie nakierować gościa, bo on już chyba sam nie wie co jest grane. Miałem właśnie wsiadać w pociąg i jechać po Bravolota, a wychodzi na to, że jeszcze na jakiś czas przeproszę się z MZK Opole i nie ukrywam, że nie jest mi to kompletnie na rękę. Dlatego proszę o dalsze pomysły co się popieprzyło frown.gif

Napisano

> Głowica po remoncie, nowe uszczelki, nowy rozrząd, Silnik skręcony i

> zamontowany, iskra jest, benzyna dochodzi, kompresja jest, a

> dalej nie pali . Jakieś pomysły.

Sterownik nie sygnalizuje jakiś błędów - kontrolka wtrysku się czasem nie świeci ?

Zdarzało się już że podczas takich napraw na skutek braku ostrożności uszkodzeniu ulegał czujnik faz rozrządu i auto nie miało prawa odpalić .

Napisano

Powodow moze byc setki.

Ja np jak zmienialem u siebie pasek rozrzadu, po zalozeniu probowalem odpalic i nic.

Krecil i nie odpalal.

Stwierdzilem, ze pewnie zle zalozylem pasek rozrzadu i juz po silniku.

Jednak wsumie probowalem odpalic tylko na probe, a bylo to jeszcze przed poskladaniem silnika do konca.

Dlatego nie zalozylem kola pasowego od walu korbowego i paskow (od alternatora, pompy wody, i chyba jeszcze pompy wspomagania).

Bez alternatora, pompy wody i pompy wspomagania powinien palic jak zloto.

Ale nie pomyslalem o tym, ze na kole pasowym od walu korbowego, sa takie zabki z ktorych czujnik polozenia walu sobie zczytuje pozycje.

I bez tego nie ma prawa odpalic.

Zajelo mi to jednak z dobra godzine jak sie glowielem co zrobilem zle...

Juz mialem wsumie zciagac rozrzad i jeszcze raz montowac jak mnie olsnilo.

Napisano

> Dlatego nie zalozylem kola pasowego od walu korbowego

to sie ciesz, ze nie zapalil, bo kolo zebate z walu moglo by sobie odfrunac

Napisano

> to sie ciesz, ze nie zapalil, bo kolo zebate z walu moglo by sobie

> odfrunac

Ktore kolo zebate od walu?

To od paska rozrzadu?

Przeciez ono jest przykrecone.

Ja akurat pisalem o silniku 1.2

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Bravolot reanimowany. Faktycznie pompa wody nie miała z uszkodzonym rozrządem nic wspólnego jak się okazało. Powodem nie odpalania po remoncie głowicy był brak jakiegoś otworu w uszczelce. Mechanik rozkręcił wszystko jeszcze raz, napiłował otwór, poskręcał do kupy i wszystko działa jak należy. Kompresje od 12 do 13 w zależności od gara, więc myślę, że ok. W sumie zapłaciłem 850zł (350zł za robotę i 500zł za części), więc cena chyba dobra za remont głowicy (biorąc pod uwagę, że robił to dwa razy, ale to już nie mój problem). Tylko teraz powiedzcie za ile mam zmienić rozrząd, żeby znowu nie było jaj. Przypomnę, że na poprzednim przejechałem niecałe 30000km, więc chyba nie ma reguły jednak, ale z drugiej strony zmieniać co 20000km to już chyba przesada zlosnik.gif.

Napisano

Przedewszystkim zmienic mechanika, ja wymieniam co 70 000 a mam nalatane 293 000

Napisano

> Przedewszystkim zmienic mechanika, ja wymieniam co 70 000 a mam

> nalatane 293 000

...wow niezły wynik... pochwal się jakiej firmy masz rozrząd (paski, rolki itp.)

pzdr mrk

Napisano

> ...wow niezły wynik... pochwal się jakiej firmy masz rozrząd (paski,

> rolki itp.)

> pzdr mrk

1 73.000 zakup auta DAYCO zestaw

2 146.000 Gates RUVILLE

3 215.000 Gates SKF

4 283.000 Conti INA SKF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.