Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I trafilo i na mnie ...

Featured Replies

Napisano

> ... a raczej na moja ...

Patrz byłem przekonany że w OZIlandzie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif prędkość podaje się w milach... czego to się człowiek nie dowie....

Napisano

> pozostaje jedyne słuszne, czyli;

> Mandat w kwocie X niezależnej od zarobków (gdzie X < 200zł) ale za to

> ilość punktów Y (gdzie Y przy obecnym systemie czyli max 24 jest

> równe np 6)

Poczytaj trochę o stawkach dziennych stosowanych przy grzywnach - jeśli uważasz, że to niesprawiedliwe to zgłoś do Trybunału Konstytucyjnego czy innego RPO.

Napisano

> Kara jest równa tylko i wyłącznie kiedy jest taka sama dla

> wszystkich.

> Nie w stosunku do czegoś, nie dla jednego mniej, dla innego więcej.

> TAKA SAMA.

Pozostaje więc zastanowić się czym ma być kara. Jeśli jedynie nic nie znaczącą sankcją za popełnienie czynu zabronionego to tak - Twoje rozumowanie i obecne przepisy są w porządku.

Jeśli jednak kara ma działać odstraszająco i przeciwdziałać popełnianiu wykroczenia w przyszłości to niestety równe mandaty dla wszystkich dobrym pomysłem nie są.

Absolutnie nie twierdzę, że model systemu karania kierowców podobny do fińskiego jest dobry i powinien być u nas wprowadzony. Piszę czysto teoretycznie, abstrahując od wszelkich innych czynników.

Jakiś czas temu był u nas projekt wycofania punktów karnych na korzyść trochę wyższych mandatów. Domyślasz się do czego by to doprowadziło?

Napisano

> Juz zaplacone. Nie chce chodzic piechota... Watpliwosci pozostaja.

> Kamera tam jest stacjonarna poprzedzona 3 znakami jak kazda w NSW

> Do tego dochodzi School Zone znak ale mozliwe ze sie zagapila...

Drobna roznica. U nas 40 przy szkole stoi i potrafia tam suszyc w nocy albo w weekend. Sam kiedys mialem rozmowe jak w misiu 'a gdyby panu dziecko wyskoczylo z tej szkoly?' A ja na to wielce zdziwiony: 'o 2 w nocy?' no i mnie puscili a mialem wlasnie w okolica 50paru, tak jak mozna w zabudowanym.

Napisano

Ja kiedyś w wakacje po pijaku (jako pasażer), gdy zostaliśmy zatrzymani w takiej sytuacji wyraziłem głośno pogląd, że doczekaliśmy ciekawych czasów, że na początku sierpnia w nocy z soboty na niedzielę, dzieciaki muszą chodzić do szkoły, ale na szczęście nasi dzieli stróże prawa pilnują z radarem, żeby nikt nie przekraczał pod szkołą prędkości.

Do dziś nie wiem dlaczego nie dostałem pałą przez plecy grinser006.gif

Napisano

> Do dziś nie wiem dlaczego nie dostałem pałą przez plecy

może dostałeś, tylko nie pamiętasz grinser006.gif a poza tym, to przecież dzieci na korki mogą iść, o 2 w nocy z soboty na niedziele hehe.gif

Napisano

> może dostałeś, tylko nie pamiętasz a poza tym, to przecież dzieci

> na korki mogą iść, o 2 w nocy z soboty na niedziele

Nie dostałem, bo jak kiedyś indziej dostałem, to potem przez chyba 10 dni miałem "pamięć graficzną" na plecach.

Napisano

> Muszę Cię publicznie przeprosić.

> Do tej pory myślałem, że jesteś soc.... znaczy za sprawiedliwości

> społeczną jak w Szwecji.

> Ale teraz widzę, że jednak sprawiedliwość i zdrowy rozsądek są tym,

> czym się kierujesz

> zatem przepraszam

Aj nie ma za co, naprawdę. Miło mi 20.GIF Wesołych Świąt! mikolaj.gif

Dodam, że mieszkam w Szwecji bo tak wyszło w życiu i to mimo wszystko wygodny kraj.

Ale nigdy nie zdarzyło mi się głosować na lewicę.

Napisano

> Pozostaje więc zastanowić się czym ma być kara. Jeśli jedynie nic nie

> znaczącą sankcją za popełnienie czynu zabronionego to tak -

> Twoje rozumowanie i obecne przepisy są w porządku.

> Jeśli jednak kara ma działać odstraszająco i przeciwdziałać

> popełnianiu wykroczenia w przyszłości to niestety równe mandaty

> dla wszystkich dobrym pomysłem nie są.

> Absolutnie nie twierdzę, że model systemu karania kierowców podobny

> do fińskiego jest dobry i powinien być u nas wprowadzony. Piszę

> czysto teoretycznie, abstrahując od wszelkich innych czynników.

> Jakiś czas temu był u nas projekt wycofania punktów karnych na

> korzyść trochę wyższych mandatów. Domyślasz się do czego by to

> doprowadziło?

No więc właśnie: czy kara jest po to, żeby działać odstraszająco?

Innymi słowy, czy kara ma mieć efekt prewencyjny?

Czy raczej być konsekwencją czynu?

Już Rzymianie zauważyli, że to nieuchronność kary budzi respekt, a nie jej wysokość.

(również czysto teoretycznie rozważam)

Napisano

> No więc właśnie: czy kara jest po to, żeby działać odstraszająco?

> Innymi słowy, czy kara ma mieć efekt prewencyjny?

> Czy raczej być konsekwencją czynu?

> Już Rzymianie zauważyli, że to neuchronność kary budzi respekt, a

> nie jej wysokość.

> (również czysto teoretycznie rozważam)

Czyli najuczciwszym jak i najbardziej "sprawiedliwym" wydaje się być system bezgotówkowy - 24pkt na 3 lata, jak stracisz prawko po raz drugi to 6 miesięcy bez samochodu... ciekawe jakby się sprawdziło grinser006.gif

Napisano

> Czyli najuczciwszym jak i najbardziej "sprawiedliwym" wydaje się być

> system bezgotówkowy - 24pkt na 3 lata, jak stracisz prawko po

> raz drugi to 6 miesięcy bez samochodu... ciekawe jakby się

> sprawdziło

Mogę ci na to pytanie odpowiedzieć, bo mieszkam w kraju gdzie jest podobnie.

Za przekroczenie o 21 na 30-tu lub o 31 km/h na wyższych ograniczeniach leci prawko na 3 miesiące + dość niski mandat

(niecałe 400 Euro to przy średnich zarobkach 2000 Euro nie jest dużo)

Przekroczenie o 51 i więcej z reguły na 6 miesięcy + grzywna wymierzona przez sąd.

Zgadnij czy ludzie jeżdżą spokojnie. Nie jeżdżą zlosnik.gif

Z reguły wszyscy przekraczają prędkość, ale naprawdę mało kto aż o tyle, żeby ryzykować okresową stratę prawka.

Napisano

> Mogę ci na to pytanie odpowiedzieć, bo mieszkam w kraju gdzie jest

> podobnie.

> Za przekroczenie o 21 na 30-tu lub o 31 km/h na wyższych

> ograniczeniach leci prawko na 3 miesiące + dość niski mandat

> (niecałe 400 Euro to przy średnich zarobkach 2000 Euro nie jest dużo)

> Przekroczenie o 51 i więcej z reguły na 6 miesięcy + grzywna

> wymierzona przez sąd.

> Zgadnij czy ludzie jeżdżą spokojnie. Nie jeżdżą

> Z reguły wszyscy przekraczają prędkość, ale naprawdę mało kto aż o

> tyle, żeby ryzykować okresową stratę prawka.

Ała... bez przesady, ja tu myślę o 24 pkt na 3 lata a Ty mi tutaj takie drakońskie kary grinser006.gif Niestety dopóki nasze drogi będą jakie są kultura jazdy się nie zmieni, za bardzo dobry przykład uważam siebie, pojechaliśmy z kolegą do Niemiec po samochód. Całą podróż zajęła nam ponad dobę, zrobiliśmy jakieś 2200km - i prawie cały czas zgodnie z przepisami (czyli max +10km/h). Chociaż obaj mam raczej ciężkie stópki nie było żadnego problemu i to tylko dzięki normalnym drogą... ale to już zupełnie inna bajka.

Napisano

> Mogę ci na to pytanie odpowiedzieć, bo mieszkam w kraju gdzie jest

> podobnie.

> Za przekroczenie o 21 na 30-tu lub o 31 km/h na wyższych

> ograniczeniach leci prawko na 3 miesiące + dość niski mandat

> (niecałe 400 Euro to przy średnich zarobkach 2000 Euro nie jest dużo)

> Przekroczenie o 51 i więcej z reguły na 6 miesięcy + grzywna

> wymierzona przez sąd.

> Zgadnij czy ludzie jeżdżą spokojnie. Nie jeżdżą

> Z reguły wszyscy przekraczają prędkość, ale naprawdę mało kto aż o

> tyle, żeby ryzykować okresową stratę prawka.

To znaczy, że system działa, czy nie działa, bo piszesz,że ludzie spokojnie nie jeżdżą, ale nie ryzykują straty prawka? niewiem.gif Czyli działa od +20 km/h, a do tej granicy nie działa? hmm.gif

Myślę, że w PL taki system by się sprawdził - sami podkreślamy wartość, jaką jest wolność, a jej brak, poprzez zabranie prawka, byłaby karą chyba skuteczną. I co ciekawe, nie byłoby różnicowania na biednych i bogatych.

I jeszcze wrócę z pytaniem o tę, jak stwierdzasz, niespokojną jazdę - to dotyczy tylko Sztokholmu, czy całej Szwecji, bo dla samego mieszkańca Sztokholmu to fakt, kara utraty prawka na 3 miesiące wcale nie musi być taka ddotkliwa, bo ma mnóstwo alternatyw w postaci transportu miejskiego, czy też nawet roweru biglaugh.gif

Napisano

> To znaczy, że system działa, czy nie działa, bo piszesz,że ludzie

> spokojnie nie jeżdżą, ale nie ryzykują straty prawka? Czyli

> działa od +20 km/h, a do tej granicy nie działa?

System eliminuje najgorszych wariatów.

I chyba o to powinno chodzić, a nie o to, żeby bogaci płacili najwięcej?

> I jeszcze wrócę z pytaniem o tę, jak stwierdzasz, niespokojną jazdę -

> to dotyczy tylko Sztokholmu, czy całej Szwecji, bo dla samego

> mieszkańca Sztokholmu to fakt, kara utraty prawka na 3 miesiące

> wcale nie musi być taka dotkliwa, bo ma mnóstwo alternatyw w

> postaci transportu miejskiego, czy też nawet roweru

Powodzenia w dojeżdżaniu do pracy 40 km dziennie biglaugh.gif

A to wcale nie jest jakoś ekstremalnie daleko bo Sztokholm jest bardzo rozległy.

Właśnie teraz tyle dojeżdżam i latem owszem, jeździłem rowerem.

Ale na robienie takiego dystansu codzinnie rowerem nie każdego stać.

Im miasto większe, tym bardziej ludzie łamią przepisy, ale to się bierze raczej

z szybszego tempa życia w dużym mieście, niż z kalkulowania kar.

Napisano

> raz drugi to 6 miesięcy bez samochodu... ciekawe jakby się

> sprawdziło

dla budzetu panstwa polskiego: tragicznie zlosnik.gif

Napisano

> No więc właśnie: czy kara jest po to, żeby działać odstraszająco?

> Innymi słowy, czy kara ma mieć efekt prewencyjny?

Oczywiście. Kwestia tego w jaki sposób to osiągnąć. Vide odwieczne rozważania nad np. karą śmierci czy penalizacją krajowych systemów karnych.

> Czy raczej być konsekwencją czynu?

Ale czy śmieszna kara, która będzie nawet nieuchronna, spełni swoją rolę?

Bo jeśli za przekroczenie prędkości miałbyś dostać mandat powiedzmy 10zł to czy wywołałoby to jakiś skutek jeśli chodzi o szybkość z jaką poruszasz się w obrębie ograniczeń?

> Już Rzymianie zauważyli, że to nieuchronność kary budzi respekt, a

> nie jej wysokość.

> (również czysto teoretycznie rozważam)

Ale dywagacje nad relacją wysokości karny i jej nieuchronnością nie obracają się na płaszczyźnie kar śmiesznie małych. Kara ma być dotkliwa. I pozostaje kwestia czy lepiej żeby była jeszcze bardziej dotkliwa czy żeby możliwość jej zastosowania wobec sprawcy była wyższa.

Weź np. najsurowszą z kar jaką przewiduje nasz kodeks karny czyli dożywotnie pozbawienie wolności. To ta kara, jako i tak bardzo dotkliwa, jest stwiana na szali obok proponowanej przez wielu kary śmieci. I jedna i druga jest surowa, pytanie brzmi czy w imię poświęcenia ludzkiego życia jest sens stosować tę drugą.

Podobnie jest z mandatami. Dzisiejsza ich wysokość jest dotkliwa dla przeciętnego obywatela z przeciętnymi zarobkami. Dla zarabiającego krocie nie będzie stanowiła czynnika wyraźnie wpływającego na konieczność unikania popełniania wykroczeń, ale dla zarabiającego minimalną krajową będzie argumentem dosyć istotnym. Nie da się niestety wpłynąć w ten sam sposób na wszystkich. Trzeba więc się zastanowić. Jeżeli ten biedny mimo tego, że mandat 1000zł to cała jego miesięczne pensja i tak często przepisy łamie, to czy wystawienie mandatu o proporcjonalnej wysokości zarabiającemu 30x więcej spowoduje, że ten będzie jeździł wolniej?

Myślę, że gdyby to było takie proste rządy wielu państw poradziłyby sobie z owym problemem. Nie znam fińskich statystyk ilości wykroczeń popełnianych po wprowadzeniu rzeczonych uregulowań.

Bardzo podoba mi się za to system u OZIego. Tam nie przykłada się aż tak dużej roli do tego, żeby ludzie wykroczeń w ogóle nie popełniali. Dbają jednak, żeby recydywiści byli karani bardzo surowo. Zasada jest prosta - każdy popełnia błędy, ale tylko głupcy popełniają je drugi raz.

Napisano

> raz drugi to 6 miesięcy bez samochodu...

Tylko teoretycznie. Weź np. kary za jazdę na bani. Czyn ten wprowadzono do kodeks karnego, sankcje za jego popełnienie są badzo wysokie, łącznie z orzeczeniem zakazu prowadzenia pojazdów czy karą bezwzględnego pozbawienia wolności. Odebranie uprawnień to przy tym drugim pały pikuś. I co? Ludzie nadal wsiadają za kółko napruci jak świnie. Ludzie, wydawałoby się, często wykształceni, z wyobraźnią.

Ideałem jest sytuacja, o której wspomniał mabz. Wiesz, że jak wsiądziesz za kółko to na 100% poniesiesz tego konsekwencje. Poważne konsekwencje. Dziś niestety nawet kara śmieci za jazdę pod wpływem niewiele zmieni bo ludzie znają statystyki zatrzymań. Sąsiad pije i jeździ, ojciec pije i jeździ więc ja też będę bo i tak nikt mnie nie złapie.

Napisano

> w niemczech kumpel dyskutowal z polizei i co kazda odzywke mandat

> rosl o 50 euro . zaczelo sie od 50 i skonczyl na 200 - ale to

> cfaniak byl.

i Tobie się to podoba ? sick.gif

Napisano

> 116,000 euro za jazdę Harleyem 75 km/h na 50-ce.

> No przecież inaczej niż złodziejstwo tego nazwać nie można.

> źródło: BBC

problem polega na tym że takiego właściciela Nokii to mogło conajwyżej wk^&*() a nie dotknąc finansowo biglaugh.gif

a i tak w dłuższym rozrachunku zapłacili za to jego podwładni zlosnik2.gif

Napisano

Zapadaj proszę trochę szczegułów na prv pliiiiiiiiz smile.gif

Chodzi mi o obieg dokumentów i dalsze procedury.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że podobny system powstanie w PL.

Napisano

przekroczenie o 12km/h i 141 $ ???? Ozi w jakim kraju Ty żyjesz ???

Napisano

> Zapadaj proszę trochę szczegułów na prv pliiiiiiiiz

> Chodzi mi o obieg dokumentów i dalsze procedury.

> Istnieje duże prawdopodobieństwo, że podobny system powstanie w PL.

niestety w PL nie dacie rady wlepiać każdemu kierowcy 10 mandatów tygodniowo ! Prosty rachunek, każdy system padnie przy takiej ilości zdjęć, lepiej dostosujecie znaki do warunków drogowych a nie warunki do znaków.

Napisano

> niestety w PL nie dacie rady wlepiać każdemu kierowcy 10 mandatów

> tygodniowo ! Prosty rachunek, każdy system padnie przy takiej

> ilości zdjęć, lepiej dostosujecie znaki do warunków drogowych a

> nie warunki do znaków.

Po 2 tygodniach w PL każdy będzie miał ponad 24 punkty karne i nie będzie z czego spłacać kredytów, komornik pozajmuje fotoradary i będzie jak jest teraz.

Napisano
  • Autor

> przekroczenie o 12km/h i 141 $ ???? Ozi w jakim kraju Ty żyjesz ???

U was to kwestia czasupalacz.gif ...

Napisano

> U was to kwestia czasu ...

Jeśli taki czas nadejdzie to zatrudnimy kielczan

1260689889_by_enzo72.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> Po 2 tygodniach w PL każdy będzie miał ponad 24 punkty karne i nie

> będzie z czego spłacać kredytów, komornik pozajmuje fotoradary i

> będzie jak jest teraz.

Będą autostrady za free to ten system mógłby działać, a jak narazie większość dróg to bezpłatne "autostrady" z ograniczeniem do 90 max poprzez wiochy gdzie jest 50 km/h i trochę szkół a 50% jedzie tam jak na normalnej trasie czyli 90 wink.gif

Napisano
  • Autor

U was to kwestia czasu palacz.gif ... Tak jak mowilem kiedy x lat temu pisalem o speed cameras to tu sie wiekszosc smiala - a tu prosze dotarlozlosnik.gif - i wyglada ze system jest/bedzi nowoczesniejszy - u mnie 40% jest z lat 80tych.

Szczerze - nie widze tu nic zlego. Jestem za tym zeby stanowy limit sie zwiekszyl do 130km/h ale hmm.gif nie widze nic zlego w takiej jezdze.hmm.gif Prawo jest po to zeby go przestrzegacidea.gif (co nie znaczy ze sie z nim zgadzam).

U mnie zasada jest prosta - 100 km= 1h jazdy - Sydney-Brisbane - 10h, Sydney Melbourbne 8h - adekwatnie 1,000km i 800km.

Teraz powidz mi - z tymi 130km/h w PL, wyprzedzaniemhmm.gif - jaka wychodzi srednia?hmm.gifconfused.gif?

I nie jestem swietypalacz.gif - tez lamie prawo swiety.gif. Wczoraj akurat zrobilem 1,200 km - 13.5h z przerwami. Cruse control na 124 GPS, moja V na tym obszarze byla mierzona min z 14 razy - widzialem 6 HWY Patrol nadjezdzajacych z naprzeciwka, 2 jadace za mna i jeden stajacy na boku drogi. Do tego z 5-6 motocykli z radarami na pokladzie i co ... hmm.gif - nic. zlosnik.gif. Ani mnie nikt nie zatrzymal ani nie gonil, po prostu limit + 10% + 3km/hpalacz.gif ...

Wyprzedzanie - nie liczac dual carriage ways - czyli po wiedzmy sub autostrad wuprzedzalem moze z 3 razy - na 1,000 km ... i zeby bylo jasne - na 1,200km - moze z 700 ma podwojne oddzielone pasy. Reszta ma status Highway - limit 100km/h i w malych miasteczkach spada do 50km/h.

teraz popatrz - U mnie zginelo w zeszlym roku 1,627 osob w PL 5,444 i niech mnie 3grosze poprawi jesli sie myle idea.gif ...

Z wazywszy ze glowna spraca smierci u mnie sa 2 glowne czynniki:

- zmeczenie - odleglosci,

- v - predkosc,

jest miejsce na poprawe ...

A jak czytam Ak na walenie na 3, siedzenie na d..e to powiem szczerze - nie przetrwal bym na PL drogach idea.gif

roadtolltable.jpg

Napisano
  • Autor

> Jeśli taki czas nadejdzie to zatrudnimy kielczan

ale wierz mi osobiscie sadze ze speed cameras to paryw na kaseidea.gif. Nie jestem za tym zeby nie mozna bylo przekroczyc V o 3km/h bo to IMVHO robi sie niebezpieczne - ciagle patrzac na speedo. pad.gif.

Niestety - prawo jest takie a nie inne -tak jest w Victoria ... 3 km/h i ikonka_photo2.gif ... ale jak jest 60 km/h to wszyscy jada 60km/hpalacz.gif...

Z drugiej strony uwazam ze takich idiotow jak ten to nalezy eliminowac[pipaf], tak samo jak pub2.gif i innych ... Pytanie jak znalesc wlasciwy balans?hmm.gif

Widzialem wiele wypadkow - SES - State Emergency Services, widzialem ludzi po poscigach, widzialem dramat, wierz mi pierwsze zwloki robia wrazeniepalacz.gif ... Potem to juz tylko liczby .... ale za kazda liczba jest wlasnie dramat.... To troche jak z rozwodem - wiemy ze jest ale wierzymy ze nas nie dosiegniezlosnik.gif ...

Napisano

No wlasnie u Ciebie 100km da sie zrobić w godzine...

A u nas (nie licząc trasy ktora np. wiedzie cały czas autostradą czyli np. Kraków - Wrocław) 65km/h jeśli chciałbyś sie trzymać przepisów...

Krawiec

Napisano

To da tylko tyle, że sie rynek na CB zwiększy...

W PL nie ma infrastruktury drogowej do sprawnego przemieszczania się. Jak byś się chciał trzymać dokładnie przepisów to trase z południa na północ trzbea by rozłożyć na dwa dni z noclegiem. A to zaledwie 700km.

Nagminne przekraczanie prędkości jest oczywiście powaznym problemem. Sam nie jestem święty ale poruszając się po drogach dla mnie jako kierowcy dużo większe zagrożenie stwarzaja wyprzedzający gdzie popadnie i na żywca niż ktoś kto pojedzie 20 czy nawet 40km/h szybciej ale bez dziwnych manewrów.

Policja powinna skutecznie zdejmować z drogi wszelkiego rodzaju szaleńców. Bo to co teraz robią to jest żałosne. Zatrzymaja takiego dostanie nawet te 20 punktów i 1000 złotych mandatu i jedzie dalej. A jak sie im zglasza telefonicznie idiote na drodze to nic nie robią...

Troche inna sprawa jest w miastach bo korki itp... Ja np. codziennie pokonując trase z domu do pracy na kilku skrzyżownaiach widuje kierowców jadących z premedytacją i bezczelnie na czerwonym.

Krawiec

Napisano
  • Autor

[...] 65km/h jeśli chciałbyś sie trzymać

> przepisów...

[...]

Jest kwestia dyskusyjna z czego to wynikahmm.gif. Nie wiem ile jest aut zarejstrowanych w PL - u mnie cos chyba 17 mil ale popatrzmy:

-natezenie ruchu - wezmy odwalmy miasta. POdroz z punktu a do B powiedzmy 500km

800px-MonaroHighwayFeb2006.jpg

Nie sadze zeby takie male natezenie bylo w PL. Mozesz z 20 min nie spotkac autaidea.gif a jak spotkasz to masz to "szczescie" ze to bedzie sie to toczylo z naprzeciwkazlosnik.gif ....

img3724atm0.jpg

-siec drog - stanowe stolice maja siec drog i autostrad w EU rozumienie wiec tam rzeczywiscie nie ma co porownywac ale ... Highway kategorii "B" wygladaja tak ze maja jeden pas ruchu i co 10-20 km dwie linie do wyprzedzaniahmm.gif - i jeszcze do tego przechodzi przez male miasteczka

idea.gif

29.JPG

32.JPG

63.JPG

26.JPG

Wiec hmm.gifniewiem.gif????

Napisano

> U was to kwestia czasu ... Tak jak mowilem kiedy x lat temu pisalem

> o speed cameras to tu sie wiekszosc smiala - a tu prosze dotarlo

> - i wyglada ze system jest/bedzi nowoczesniejszy - u mnie 40%

> jest z lat 80tych.

> Szczerze - nie widze tu nic zlego. Jestem za tym zeby stanowy limit

> sie zwiekszyl do 130km/h ale nie widze nic zlego w takiej

> jezdze. Prawo jest po to zeby go przestrzegac (co nie znaczy ze

> sie z nim zgadzam).

> U mnie zasada jest prosta - 100 km= 1h jazdy - Sydney-Brisbane - 10h,

> Sydney Melbourbne 8h - adekwatnie 1,000km i 800km.

> Teraz powidz mi - z tymi 130km/h w PL, wyprzedzaniem - jaka wychodzi

> srednia??

> I nie jestem swiety - tez lamie prawo . Wczoraj akurat zrobilem 1,200

> km - 13.5h z przerwami. Cruse control na 124 GPS, moja V na tym

> obszarze byla mierzona min z 14 razy - widzialem 6 HWY Patrol

> nadjezdzajacych z naprzeciwka, 2 jadace za mna i jeden stajacy

> na boku drogi. Do tego z 5-6 motocykli z radarami na pokladzie i

> co ... - nic. . Ani mnie nikt nie zatrzymal ani nie gonil, po

> prostu limit + 10% + 3km/h ...

> Wyprzedzanie - nie liczac dual carriage ways - czyli po wiedzmy sub

> autostrad wuprzedzalem moze z 3 razy - na 1,000 km ... i zeby

> bylo jasne - na 1,200km - moze z 700 ma podwojne oddzielone

> pasy. Reszta ma status Highway - limit 100km/h i w malych

> miasteczkach spada do 50km/h.

> teraz popatrz - U mnie zginelo w zeszlym roku 1,627 osob w PL 5,444

> i niech mnie 3grosze poprawi jesli sie myle ...

> Z wazywszy ze glowna spraca smierci u mnie sa 2 glowne czynniki:

> - zmeczenie - odleglosci,

> - v - predkosc,

> jest miejsce na poprawe ...

> A jak czytam Ak na walenie na 3, siedzenie na d..e to powiem szczerze

> - nie przetrwal bym na PL drogach

a ja wciąz uważam, że liczba wypadków śmiertelnych nie ma nic wspólnego z dopuszczalnymi limitami prędkości, bo Ci którzy je powodują w miażdżącej większości w momencie wypadku łamią przepisy. Zatem problem nie tkwi w przepisach tylko w ich głowach screwy.gif

Oczywiście ktoś powie, że jak zwiekszymy karalność to większy odsetek tych niemyślących zacznie używać szarych komórek. Tylko ja się pytam dlaczego, poraz kolejny, mielibyśmy prawo ustalać pod jakąs nienormalną mniejszość??? Po drugie nie wierzę w skuteczność takiej metody, bo większość prawników przyzna, że zaostrzanie kar nie przekłada się w tak oczywisty sposób na spadek przestępczości. A dupek, który jeździ bez głowy, bez dostosowania się do warunków na drodze nie robi tego ze względu na niski wymiar potencjalnej pokuty tylko ze względu na niski iloraz swojego IQ biglaugh.gif.

Mówisz, że w Polsce byś już nie mógł jeździć? A ja myślę, że wystarczy, że w PL będziemy mieli porównywalny odsetek dróg dwupasmowych i porównywalną do AUS jakość dróg pozostałych. Wtedy biorąc jeszcze pod uwagę różnicę w populacji i jej rozrzucenie po powierzchni kraju może się okazać, że ta liczba z tabelki będzie zupełnie inna ok.gif

Napisano

>Tylko ja się

> pytam dlaczego, poraz kolejny, mielibyśmy prawo ustalać pod

> jakąs nienormalną mniejszość???

Prawo było stanowione zawsze dla ''nienormalnej mniejszości'' bo ta grupa je przkraczała i przekracza.

Napisano

> Prawo było stanowione zawsze dla ''nienormalnej mniejszości'' bo ta

> grupa je przkraczała i przekracza.

i to jest właśnie chore, bo ta mniejszość ma i tak przepisy w d**ie no.gif a większość musi dopasowywać się do przepisów coraz bardziej dla niej idiotycznych no.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> W PL nie ma infrastruktury drogowej do sprawnego przemieszczania się.

W jakim sensiehmm.gif? - ze infrastruktura zatrzymala sie x lat temu czy jest po prostu nie dostosowana do takiej ilosci authmm.gif - co prawie na jedno wychodzizlosnik.gif

> Jak byś się chciał trzymać dokładnie przepisów to trase z

> południa na północ trzbea by rozłożyć na dwa dni [..]

No dobra - pytanie czysto prowokocyjne zlosnik.gif.

A co bedzie jesli tak jak pisze 3 grosze - ze kamera bedzie co x km? Co x km busted.gifhmm.gif ? Ludzie dalej nie zwolniahmm.gif?

> Nagminne przekraczanie prędkości jest oczywiście powaznym problemem.[...] wyprzedzający

> gdzie popadnie i na żywca [...]

> Policja powinna skutecznie zdejmować z drogi wszelkiego rodzaju

> szaleńców. [...]

IMVHO chyba oto wlasnie chodzi - o skutecznosc. Jak mowie nie jestem zwolennikiem zbytniego ograniczania V. Northern Territory nie mialo w ogole limitu przez laaaata az wprowadzili 130km/h na probe. I copalacz.gif? Ano wypadki podskoczyly - 20% wiecej osob zginelopad.gif ale wyglada ze 130km/h zostanie z tymze NT jest dosc specyficznym terytoriumhmm.gif ...

Jednak do czego zmierzam - egzekucja - ta jest nie uchronna i prawie natychmiastowa.

Dzis bylem swiadkiem jak rano malego odbieralem - tam gdzie moja ex mieszka jest ulubiony spot na busted.gif. Stoi na poboczu i wali przod, tyl, naprzeciwko. Ograniczenie do 60. Grzecznie sie przetoczylkem 65 i nic. Odbieram malego i slysze ryk silnika, widze TAXi walaca w boczna ulice na pisku opon, z 5 sec pozniej slyszebusted.gif i widze jak przelatuje...

Przelecial, wsteczny i dalej w boczna. TAXI sie musiala gdzies schowac bo po 10 min jak wracalem to naliczylem z 7 aut latajacych, lewo i prawo a potem jak juz bylem z 5 min od nich do widzialem nastepne 3 busted.gif walace w tym samym kierunku palacz.gif... Czyli sadze ze go znalezli ... i wlasnie chyba tego brakuje w PLhmm.gif

22222b.jpg

Napisano
  • Autor

> a ja wciąz uważam, że liczba wypadków śmiertelnych nie ma nic

> wspólnego z dopuszczalnymi limitami prędkości,

Tu raczej sie zgodze ale to nie tak uzasadniaja zwolennicyhmm.gif.

Oni uzasadniaja to tym ze towje sznse przezycia sa x razy wieksze jesli V jest x razy mniejszalizak.gif - i jak mowie ja tym awollenikiem nie jestem ale ciezko sie z tym nie zgodzicpalacz.gif

[...] Zatem problem nie tkwi w przepisach tylko w ich

> głowach

Ze zdrowym rozsadkiem jest zawsze ciezko nie zaleznie od tego gdzie sie mieszkapalacz.gif. Miazdzenie aut przez niektroe stany nie zrobilo sie przeciez z tego ze wiekszosc lamie przepisy, tylko zdecydowana mniejszosc... pad.gif

> Oczywiście ktoś powie, że jak zwiekszymy karalność to większy odsetek

> tych niemyślących zacznie używać szarych komórek.

No nie dalej jak wczoraj slyszalem glownego komisarza WA Police mowiacego ze jesli bedzie jak on chce to za drugim razem po drink.gif zadrive.gif - koniec - nie masz prawka na cale zyciepalacz.gif

Tylko ja się

> pytam dlaczego, poraz kolejny, mielibyśmy prawo ustalać pod

> jakąs nienormalną mniejszość???

[bo niestety tak to -wszedzie dzialazlosnik.gif

[...] A dupek, który jeździ bez głowy, bez

> dostosowania się do warunków na drodze nie robi tego ze względu

> na niski wymiar potencjalnej pokuty tylko ze względu na niski

> iloraz swojego IQ .

I tu masz chyba najlepsze podsumowaniewaytogo.gifhahaha.gif

> Mówisz, że w Polsce byś już nie mógł jeździć? A ja myślę, że

> wystarczy, że w PL będziemy mieli porównywalny odsetek dróg

> dwupasmowych i porównywalną do AUS jakość dróg pozostałych. [...]

To nawet nie to - ja chce zyczlosnik.gif Jak bylem w 2007 tohmm.gif co tu mowic - wreszcie zrozumialem o czym AK piszepalacz.gif... Nie chodzi mi nawet o drogi tylko jak piszesz o ta mniejszoschmm.gif - ktora znow mnie sie nie wydawala taka malazlosnik.gif] - wyprzedzanie na 3 - a ja sie pytam jesli jade 90 bo taki limit dlaczego ja mam zjezdzac z drogi bo jakiemus jak go ladnie nzwales d...wi sie zachcialo wyprzedzac na 3goniewiem.gif? I zaraz sie glosy podnisoa ze jestem cham i wiesniak ale jak tego w domu nie robie to dlaczego mam to robic jak jestem gosciemhmm.gif? Nie zebym nie zjezdzal ale za bezpieczne to to nie uwazalem - hmm.gif no i parenascie razy mialem mokro w spodniach i bynajmnie270747800-sex.gif orgasm to nie bylzlosnik.gif

Napisano

> [...]

> W jakim sensie? - ze infrastruktura zatrzymala sie x lat temu czy

> jest po prostu nie dostosowana do takiej ilosci aut - co prawie

> na jedno wychodzi

No własnie...

> No dobra - pytanie czysto prowokocyjne .

> A co bedzie jesli tak jak pisze 3 grosze - ze kamera bedzie co x km?

Jak to co... to co jest teraz. Zap.... ile wlezie a przy kamerze grzecznie... Jak będą mobilne... to i tak bedzie wiadomo na CB gdzie są.

Prędkość to jedno - bo aby ją rozwinąć trzeba miec miejsce. A co robią matoły jak miejsca nie ma? Jadą... zgodnie z przepisami.. 90km/h na trzeciego albo i czwartego co by tylko wyprzedzić tych jadących 70km.

>Jak mowie nie jestem

> zwolennikiem zbytniego ograniczania V. Northern Territory nie

> mialo w ogole limitu przez laaaata az wprowadzili 130km/h na

> probe. I co? Ano wypadki podskoczyly - 20% wiecej osob zginelo

> ale wyglada ze 130km/h zostanie z tymze NT jest dosc

> specyficznym terytorium ...

Czekaj czekaj nie było limitów i było mniej wypadków niż w momencie wprowadzenia 130?

>Czyli

> sadze ze go znalezli ... i wlasnie chyba tego brakuje w PL

Dokładnie... u nas tacy latają po nocy po mieście i co... i nic...

Krawiec

Napisano

> Tu raczej sie zgodze ale to nie tak uzasadniaja zwolennicy.

> Oni uzasadniaja to tym ze towje sznse przezycia sa x razy wieksze

> jesli V jest x razy mniejsza - i jak mowie ja tym awollenikiem

> nie jestem ale ciezko sie z tym nie zgodzic.

Tyle ze idąć tym tropem ograniczenia prędkości są funkcją malejącą dążącą do zera.

Krawiec

Napisano

Bo zamiast dobrać sie im do tyłków uważa się że wprowadzanie kolejnych ograniczeń i zaostrzanie kar coś zmieni...

Krawiec

Napisano

> U mnie zasada jest prosta - 100 km= 1h jazdy - Sydney-Brisbane - 10h,

> Sydney Melbourbne 8h - adekwatnie 1,000km i 800km.

> Teraz powidz mi - z tymi 130km/h w PL, wyprzedzaniem - jaka wychodzi

> srednia??

> I nie jestem swiety - tez lamie prawo . Wczoraj akurat zrobilem 1,200

> km - 13.5h z przerwami. Cruse control na 124 GPS, moja V na tym

> obszarze byla mierzona min z 14 razy - widzialem 6 HWY Patrol

> nadjezdzajacych z naprzeciwka, 2 jadace za mna i jeden stajacy

> na boku drogi. Do tego z 5-6 motocykli z radarami na pokladzie i

> co ... - nic. . Ani mnie nikt nie zatrzymal ani nie gonil, po

> prostu limit + 10% + 3km/h ...

> Wyprzedzanie - nie liczac dual carriage ways - czyli po wiedzmy sub

> autostrad wuprzedzalem moze z 3 razy - na 1,000 km ... i zeby

> bylo jasne - na 1,200km - moze z 700 ma podwojne oddzielone

> pasy. Reszta ma status Highway - limit 100km/h i w malych

> miasteczkach spada do 50km/h.

> teraz popatrz - U mnie zginelo w zeszlym roku 1,627 osob w PL 5,444

wszystko pięknie tylko wieje nudą na kilometr 270751858-jezyk.gif nic mnie tak nie nudzi jak stała jazda z V=100km/h i myślę że na 100% nie jestem tu odosobniony ;-)

Napisano
  • Autor

> wszystko pięknie tylko wieje nudą na kilometr nic mnie tak nie nudzi

> jak stała jazda z V=100km/h i myślę że na 100% nie jestem tu

> odosobniony ;-)

alez niezlosnik.gif z tym ze cruise potrafi trzymac non stop 3-4hidea.gif...

I widzisz dlatego w poscie gdzis ponizej na pierwszym miejscu przyczyn wymienilem - driver fatigue - zmeczenie a nie przekraczanie Vpalacz.gif

Szczegolnie jak nudno za oknem bo krajobraz sie nie zmieniazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle ze idąć tym tropem ograniczenia prędkości są funkcją malejącą

> dążącą do zera.

[...]

Ale "oni" to tak argumnetujazlosnik.gif - szczegolnie ci co nie nawidza 4WD w miastachzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Prędkość to jedno - bo aby ją rozwinąć trzeba miec miejsce.

To wiele wyjasniahmm.gif

A co

> robią matoły jak miejsca nie ma? Jadą... zgodnie z przepisami..

> 90km/h na trzeciego albo i czwartego co by tylko wyprzedzić tych

> jadących 70km.

Moge sie mylic ale IMHO te 20 km nie robi zadnych roznicy idea.gif na takich dystansach jak PLhmm.gif - IMVHO lepiej 1h pozniej a w jednym kawalkulizak.gif

> Czekaj czekaj nie było limitów i było mniej wypadków niż w momencie

> wprowadzenia 130?

Dokladnie. W 2006 kiedy dano go na probe zginelo w NT 44 osob.

2007 - juz 57 osob

2008 - juz 75 osob

Popatrz - jak masz jechac 2 k km w takiej scenerii to pad.gif ...

outback_road.jpg

Czyli glowny argument tych co ograniczac chciali znikl033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif....

Bo zazwyczaj ginelo 40-50 osob rocznie w NT przed 2006. Z tym ze wiekszosc to pub2.gif polaczony z V. Jak mowie NT jest specyficznezlosnik.gif ...

130kmh_sign.jpg

> Dokładnie... u nas tacy latają po nocy po mieście i co... i nic...

> Krawiec

Napisano

> [...]To wiele wyjasnia

> A co

> Moge sie mylic ale IMHO te 20 km nie robi zadnych roznicy na takich

> dystansach jak PL - IMVHO lepiej 1h pozniej a w jednym kawalku

Prywatnie masz racje. Zawodowo 1h robi wielką różnice niestety.

> Dokladnie. W 2006 kiedy dano go na probe zginelo w NT 44 osob.

> 2007 - juz 57 osob

> 2008 - juz 75 osob

> Popatrz - jak masz jechac 2 k km w takiej scenerii to ...

No mozna zasnąć z nudów...

> Czyli glowny argument tych co ograniczac chciali znikl....

> Bo zazwyczaj ginelo 40-50 osob rocznie w NT przed 2006. Z tym ze

> wiekszosc to polaczony z V. Jak mowie NT jest specyficzne ...

Ciekawe... wiadomo jakie są przyczyny wzrostu? Zaśnięcia?

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Prywatnie masz racje. Zawodowo 1h robi wielką różnice niestety.

Wiem o tym. Zawsze mam zasade ze w jedna stronestaram sie zrobic w ciagu jednego "skoku" - ale sam przyznam ze pare razy sie to tragicznie o malo nie skonczyloidea.gif - mlodszy bulem i glupiwink.gif - powedzmy sobie szczerze - 14h jazdy potem praca - nie te czasy sie skonczyly idea.gif Dzis robie max 1 k w ciagu dniahmm.gif

> No mozna zasnąć z nudów...

> Ciekawe... wiadomo jakie są przyczyny wzrostu? Zaśnięcia?

miedzy innymiidea.gif Jak mowie NT jest specyficznehmm.gif - duza populacja rdzennej iloscihmm.gif - klej, alcohol, drugs etc ..., kopalnie - ktore sa po srodku niczego - doslownie, specyfika "stanu"

constable-patrol.jpg

Czyli:

-alcohol+ zmeczenie +taki drogi

r453830_2214406.jpg

624195.jpg

624194.jpg

0,1658,5348521,00.jpg

A dokladne dane sa takie:

-48% wypadkow w NT sa spowodowane przez alcohol,

-1 na 42 drive.gif w NT poddanych testowi i wykryty ze [pij] ma ilosc wieksza niz 0.05 BAC

-NT ma najwyzsze spozycie narkotykow na glowe mieszkanca w calej Ozpalacz.gif,

- 1/2 zabitych na drogach NT nie miala zapietych pasowpad.gif,

-wiekszosc wypadkow to tylko jedno auto gdzie przyczyna bylo zmeczenie - 30%

To sa oficjalne danepalacz.gif.

Teraz Territorians to madrzy ludziezlosnik.gif - jak zainstalowano nowe kamery na 11 skrzyzowaniach w ciagu 24 h , 2,613 osob przelecialo na czerown ym swietlehahaha.gifhahaha.gif - bo wiedza ze metalowe pudla nie wytrzymuja tamtejszej temperatury i sa jedzone przez cockroacheszlosnik.gif

cockroach.jpg

Jak mowie tam jest inny swiatzlosnik.gif - ale lubie tam bywacwink.gif

Tu zrodlo

At 11 intersections in the city, 2613 drivers ran red lights in 24 hours, despite the presence of metal boxes for cameras. Tropical heat and bugs such as cockroaches made cameras unworkable.

Napisano

Kolego Ozi wiedz, że w PL można używać CB-Radio a do tego GPS'a gdzie mam bazę fotoradarów - więc jak widzisz, na chwilę obecną jestem niezniszczalny zlosnik.gif

Napisano

> Kolego Ozi wiedz, że w PL można używać CB-Radio a do tego GPS'a gdzie

> mam bazę fotoradarów - więc jak widzisz, na chwilę obecną jestem

> niezniszczalny

jeszcze dopisz ze masz rozum i potrafisz tego ekwipunku używać ... bo kilka razy widziałem jak gość z monitorkiem i 2 m antenką poległ w zderzeniu z rzeczywistością przy jakimś sreberku czy przenośnym karmniku ... grinser006.gif

Napisano

> jeszcze dopisz ze masz rozum i potrafisz tego ekwipunku używać ... bo

> kilka razy widziałem jak gość z monitorkiem i 2 m antenką poległ

> w zderzeniu z rzeczywistością przy jakimś sreberku czy

> przenośnym karmniku ...

mam ponad 500 kkm bezkolizyjnej jazdy zlosnik.gif

Napisano

> mam ponad 500 kkm bezkolizyjnej jazdy

nie kwestionuje tego że moze sie udać ... ale może być taki numer jak w LBN robią ... zjeżdzają sie okoliczni komendanci autami z kamerami na naradę ... szefowie radzą a autka jeżdzą po mieście i jest zazwyczaj rzeź ... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.