Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polautomatyczne skrzynie biegow.

Featured Replies

Napisano

Czyli skrzynie, gdzie zmieniamy biegi recznie,

ale nie musimy naciskac sprzegla.

Ktorzy producenci to stosuja, i jak je nazywaja?

Gdyby tez ktos opisal wrazenia, albo wrzucil fimik, byloby bardzo.

Civic I-shift.

Gilf DSG

Widac sa czasami spore roznice. niewiem.gif

Napisano

Ale DSG to dwu sprzęgłowa skrzynia, a ta Hondy to nie wiem, ale chyba niekoniecznie.

Imho to są dwie zupełnie różne skrzynie.

Napisano

> Czyli skrzynie, gdzie zmieniamy biegi recznie,

> ale nie musimy naciskac sprzegla.

Obecnie chyba w żadnym aucie nie ma skrzyń półautomatycznych: każde auto w którym nie ma sprzęgła, ma też możliwość włączenia automatycznego trybu zmiany biegów.

Napisano

Fiat Seicento Citymatic zeby.GIF Matka/brat mieli (ja niestety jeszcze wowczas nie mialem prawka)... padalo kilka razy az w Fiacie wymienili na zwykly manual w ramach gwarancji. Nie wiem czy istnieje jeszcze jakis Citymatic z dzialajaca skrzynia...

Napisano
  • Autor

> Ale DSG to dwu sprzęgłowa skrzynia, a ta Hondy to nie wiem, ale chyba niekoniecznie.

> Imho to są dwie zupełnie różne skrzynie.

Generalnie dzialanie sprowadza sie do tego samego.

Skrzynia jest wygodna a jednoczesnie pozbawiona niektorych wad,

jakie towarzysza tradycyjnym automatom.

Napisano
  • Autor

> Obecnie chyba w żadnym aucie nie ma skrzyń półautomatycznych: każde auto w którym nie ma sprzęgła,

> ma też możliwość włączenia automatycznego trybu zmiany biegów.

Owszem. Ale sprawniej dzialaja, jak decyduje kierowca.

Napisano

> Fiat Seicento Citymatic Matka/brat mieli (ja niestety jeszcze wowczas nie mialem prawka)... padalo

> kilka razy az w Fiacie wymienili na zwykly manual w ramach gwarancji. Nie wiem czy istnieje

> jeszcze jakis Citymatic z dzialajaca skrzynia...

Seicento Citymatic to było chyba ostatnie auto z półautomatyczną skrzynią biegów oferowane na polskim rynku.

Ale tak jak piszesz, 100% awaryjność biglaugh.gif wśród Citymaticów była w swoim czasie znana.

Napisano

> Generalnie dzialanie sprowadza sie do tego samego.

> Skrzynia jest wygodna a jednoczesnie pozbawiona niektorych wad,

> jakie towarzysza tradycyjnym automatom.

Z tym że poza dwu sprzęgłowymi to są okropne muły.

Napisano

> Ale sprawniej dzialaja, jak decyduje kierowca.

Pytanie tylko co znaczy "sprawniej".

W przypadku skrzyń dwusprzęgłowych, dla sprintu 0-100km/h, w trybie ręcznym nie ma szans uzyskać lepszego czasu niż w trybie automatycznym.

Napisano
  • Autor

> Z tym że poza dwu sprzęgłowymi to są okropne muły.

Tradycyjne automaty rowniez zabieraja sekundy.

Napisano
  • Autor

> Pytanie tylko co znaczy "sprawniej".

> W przypadku skrzyń dwusprzęgłowych, dla sprintu 0-100km/h, w trybie ręcznym nie ma szans uzyskać

> lepszego czasu niż w trybie automatycznym.

Mam na mysli lepsze dobieranie wlasciwego biegu

dla danej sytuacji na drodze.. bez tendencji do jazdy ponizej 2000 obr/min.

Napisano
  • Autor

> Z tym że poza dwu sprzęgłowymi to są okropne muły.

Wlasnie szperam w filmach z Selespeedem.

Mulem to on nie jest, dwu sprzeglowy tez nie.

Napisano

> Ktorzy producenci to stosuja, i jak je nazywaja?

Citroeny mają - kolega mial kupowac C4 picasso z takową, ale w końcu nie kupił

Napisano

> Fiat Seicento Citymatic Matka/brat mieli (ja niestety jeszcze wowczas nie mialem prawka)... padalo

> kilka razy az w Fiacie wymienili na zwykly manual w ramach gwarancji. Nie wiem czy istnieje

> jeszcze jakis Citymatic z dzialajaca skrzynia...

ja miałem podobny wynalazek w atosie-generalnie fajna sprawa,tylko problemem było to że na biegu jałowym sprzęgło było cały czas rozłączone co skutkowało tym że w korkach potrafiło śmierdzieć spalenizną hehe.gif

ale sam mechanizm był bezawaryjny i w jezdzie miejskiej fantastyczny.

Napisano

> Gdyby tez ktos opisal wrazenia, albo wrzucil fimik, byloby bardzo.

> Civic I-shift.

> Gilf DSG

> Widac sa czasami spore roznice.

Miłem okazję pojeździć trochę Toyotą MR- 2 spyder z 2000r. W autku był silnik 1.8 l (140km) vvti z półautomatem. Czyli, nie ma pedału sprzęgła i ręczna zmiana biegów. (sprzęgło oczywiście jest, ale steruje nim komputer. Po za tym przy wrzuconej 1 np.: na postoju samochód może zacząć się staczać z górki).

Poniżej jest

. Choć nie widać prędkościomierza, to zapewniam że przyspieszenie jest dość potężne- bo przyjemnie wciska w fotel.

BTW. Bardzo efektywnie można hamować biegami z prędkości 100-0 km/h. Czyli wciśnięty hamulec i redukcja biegów z 6 do nawet 1. uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Pytanie tylko co znaczy "sprawniej".

> W przypadku skrzyń dwusprzęgłowych, dla sprintu 0-100km/h, w trybie ręcznym nie ma szans uzyskać

> lepszego czasu niż w trybie automatycznym.

Iloma autami z taką skrzynią jeździłeś ?

Tyloma ile opisali w autoszmacie ?

Napisano

To NIE jest skrzynia półautomatyczna, tylko układ automatycznego załączania/wyłączania sprzęgła.

Nie ma on absolutnie nic wspólnego ze zautomatyzowanymi manualami - tak jedno, jak i dwusprzęgłowymi.

Obecnie automaty sprzęgła praktycznie całkowicie zarzucono na rzecz zautomatyzowanych skrzyń biegów - skoro dopłata do takiego "automatu" to ok 2 kpln, to po co się bawić w jakieś kulawe rozwiązanie za niewiele mniej...

> Gdyby tez ktos opisal wrazenia, albo wrzucil fimik, byloby bardzo.

> Civic I-shift.

> Gilf DSG

> Widac sa czasami spore roznice.

Bo to zupełnie inne koncepcje :-)

Napisano

Pytasz o zautomatyzowany manual czy "automat" który nie ma opcji D? Tych pierwszych trochę jest na rynku, tych drugich już dawno nie widziałem. wink.gif

Napisano

No to ani jedna ani druga z niżej przedstawionych.

Najblizsza (jeżeli nie identyczna technologicznie) I-shiftowi Hondy jest MultiMode Toyoty (manualna skrzynia biegów z elektronicznie sterowanym sprzęgłem). Idea była taka, żeby zaimplementować użyteczność automatu jak najniższym kosztem.

W przypadku Aurisa nawet to wyglada - wajcha jak w automacie + wypasione zlosnik.gif dzwigienki przy kierownicy +/-.

Niestety jazda to mały dramat. Nawet przy bardzo spokojnej jeździe zmiana biegów w górę trwa wieczność, powodując minimalne, ale odczuwalne przyhamowanie samochodu. Imho to było nie do przejścia. Zrzucanie biegów w dół szło juz o niebo lepiej - gdyby tak było w górę to pewnie bym się zdecydował. Co ciekawe, nie ma zadnej różnicy w czasie zmiany biegów pomiedzy trybem ręcznym (łopatki), a zautomatyzowanym.

Wiem, że Honda miała dość duże problemy z tym systemem i albo planuje, albo już wycofała ten typ skrzyni z rynku. Docelowo ma byc klasyczny automat. Toyota dalej ma w ofercie MultiMode na 2010.

> Gilf DSG

Pełny automat 2-sprzęglowy z "podtrzymaniem momentu" przy zmianie biegów. Dla mnie główny argument za niedługim rozpoczeciem współpracy z koncernem VAG wink.gif

Napisano

> Mam na mysli lepsze dobieranie wlasciwego biegu

> dla danej sytuacji na drodze.

Zgoda ok.gif

Automatycznie skrzynie biegów jeszcze nie mają funkcji analizy sytuacji na drodze wink.gif

Napisano

> Iloma autami z taką skrzynią jeździłeś ?

> Tyloma ile opisali w autoszmacie ?

Jeśli byłoby inaczej, to oznaczałoby że producenci celowo pogarszają osiągi trybu automatycznego (zmiana biegów przy nieodpowiednich obrotach, wolniejsza zmiana biegów) w porównaniu do trybu ręcznego.

Może zdradzisz z jakiego powodu czas przyspieszenia 0-100 km/h w trybie automatycznym miałby być gorszy niż w trybie ręcznym?

Oczywiście mowa o trybach pracy tej samej skrzyni.

Napisano

> Jeśli byłoby inaczej, to oznaczałoby że producenci celowo pogarszają osiągi trybu automatycznego

> (zmiana biegów przy nieodpowiednich obrotach, wolniejsza zmiana biegów) w porównaniu do trybu

> ręcznego.

Aha, czyli żadnym

> Może zdradzisz z jakiego powodu czas przyspieszenia 0-100 km/h w trybie automatycznym miałby być

> gorszy niż w trybie ręcznym?

> Oczywiście mowa o trybach pracy tej samej skrzyni.

Jeżeli masz na myśli proste 0-100 - osiągi będą porównywalne, ACZKOLWIEK - tego typu skrzynia, z którą miałem okazję zmieniała biegi za wysoki - praktycznie na odcięciu.

Jeżeli masz na myśli tzw elastyczność - duuuużo czasu pójdzie na bezsensowne mielenie biegami.

Bezsensowne zwłaszcza w przypadku silników doładowanych.

Napisano

jechałem kilka razy mercedesem A-klasa właśnie z takim rozwiązaniem ... trochę ciężko się przyzwyczaić do tego (automatyczne sprzęgło)

Napisano
  • Autor

> To NIE jest skrzynia półautomatyczna, tylko układ automatycznego załączania/wyłączania sprzęgła.

> Nie ma on absolutnie nic wspólnego ze zautomatyzowanymi manualami - tak jedno, jak i

> dwusprzęgłowymi.

Zautomatyzowany manual i "automat sprzegla" - to nie sa synonimy?

> Obecnie automaty sprzęgła praktycznie całkowicie zarzucono na rzecz zautomatyzowanych skrzyń biegów

> - skoro dopłata do takiego "automatu" to ok 2 kpln, to po co się bawić w jakieś kulawe

> rozwiązanie za niewiele mniej...

Ktore rozwiazanie jest "automatem sprzegla"

a ktore zautomatyzowanym manualem?

Napisano
  • Autor

> No to ani jedna ani druga z niżej przedstawionych.

Czym w takim razie jest polautomat i gdzie go mozna (bylo) spotkac.

Napisano

> Zautomatyzowany manual i "automat sprzegla" - to nie sa synonimy?

Nie.

Zautomatyzowany manual ma 2 pedały i "klasyczny" selektor P-R-N-D jak w automacie - zapinasz D, obie łapsie na kierownicy i jedziesz - biegi zmieniają się same.

Automat sprzęgła = 2 pedały i wajcha zmiany biegów jak w manualu.

Biegi przekładasz ręcznie, a samochód sam włącza/wyłącza sprzęgło - taki klasyczny furacz dla blombinki, która nie ogarnia sprzęgła :-)

Protoplastą tego rozwiązania był Trabant Hycomat

> Ktore rozwiazanie jest "automatem sprzegla"

> a ktore zautomatyzowanym manualem?

Patrz wyżej.

W praktyce automatyczne sprzęgła już nie występują, jeżeli nie liczyć przystosowań dla niepełnosprytnych.

Napisano
  • Autor

> Nie.

> Zautomatyzowany manual ma 2 pedały i "klasyczny" selektor P-R-N-D jak w automacie - zapinasz D,

> obie łapsie na kierownicy i jedziesz - biegi zmieniają się same.

To klasyczny automat.

> Automat sprzęgła = 2 pedały i wajcha zmiany biegów jak w manualu.

> Biegi przekładasz ręcznie, a samochód sam włącza/wyłącza sprzęgło - taki klasyczny furacz dla

> blombinki, która nie ogarnia sprzęgła :-)

> Protoplastą tego rozwiązania był Trabant Hycomat

> Patrz wyżej.

> W praktyce automatyczne sprzęgła już nie występują, jeżeli nie liczyć przystosowań dla

> niepełnosprytnych.

OK.

Pomiedzy nimi sa jeszcze skrzynie gdzie masz,

piszac juz obrazowo, wajhe z +/- i dwa pedaly.

Napisano
  • Autor

> W przypadku Aurisa nawet to wyglada - wajcha jak w automacie + wypasione dzwigienki przy

> kierownicy +/-.

> Niestety jazda to mały dramat. Nawet przy bardzo spokojnej jeździe zmiana biegów w górę trwa

> wieczność, powodując minimalne, ale odczuwalne przyhamowanie samochodu. Imho to było nie do

> przejścia. Zrzucanie biegów w dół szło juz o niebo lepiej - gdyby tak było w górę to pewnie

> bym się zdecydował.

To tez pytanie, na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.

Dlaczego w dol dziala blyskawicznie, w gore.. zajmuje mnostwo czasu.

Napisano

> To klasyczny automat

Czasami 'klasycznym automatem' jest nazywana skrzynia z przkładaniami planetarnymi i sprzęgłem hydrokinetycznym.

Zaś pod nazwę 'automat' podchodzi wyżej wspomniana planetarna jak również CSV, DSG i zautomatyzowane manuale.

Napisano

> To klasyczny automat.

Po twoich wypowiedziach widać, że nadal nie ogarniasz typów oraz zasad działania skrzyń automatycznych.

Każda skrzynia automatyczna ma układ PRND (to wymuszają przepisy), niezależnie od tego czy jest to:

a) klasyczny automat z przekładnią planetarną,

b) zautomatyzowana przekładnia zbudowana na bazie przekładni manualnej,

c) przekładnia dwusprzęgłowa,

d) przekładnia bezstopniowa CVT.

Tak więc po kształcie drążka, ani po tym czy dostępny jest tryb manualny czy nie - NIE DA się poznać jaka jest zasada działania danej skrzyni (a, b, c czy d).

Napisano

> Czym w takim razie jest polautomat i gdzie go mozna (bylo) spotkac.

z tego co pamiętam to któreś seicento "miejskie" miało taki bajer...

a prekursorem była CZ... ale to motor zlosnik.gif

Napisano

> To klasyczny automat.

Nie.

Klasyczny automat to skrzynia z przekładniami planetarnymi i sprzęgłem hydrokinetycznym.

Sama wajcha nie przesądza o rodzaju skrzyni - zresztą może nie być wajchy - jest co najmniej kilka rozwiązań, gdzie jest np pokrętło.

> OK.

> Pomiedzy nimi sa jeszcze skrzynie gdzie masz,

> piszac juz obrazowo, wajhe z +/- i dwa pedaly.

Ale to wtedy nie jest to, o czym mówisz, czyli skrzynia półautomatyczna, tylko sekwencja :-)

Chłopaku - krótko i na temat - skrzynia automatyczna to taka, gdzie masz D(rive), gaz, hamulec - kuniec. W górę/w dół zmienia się samo.

Że czasem możesz mieć "manualną" zmianę w takiej skrzyni nie decyduje o jej pół, ćwierć, jedna ósma czy inszy ułamek automatyczności.

Albo rybka, albo pipka, jak powiedział Sofronow.

To, że - jak Ci napisałem - kiedyś producenci stosowali kulawe rozwiązanie, jakim było automatyczne sprzęgło, a wajchą się kolibało ręcznie nie oznacza, że cokolwiek poza tymże sprzęgłem było automatyczne.

Przyjmij to za aksjomat - życie stanie się prostsze :-)

Napisano

> z tego co pamiętam to któreś seicento "miejskie" miało taki bajer...

> a prekursorem była CZ... ale to motor

W międzyczasie był też trabant hycomat (mój ukochany przykład :-) )

Napisano

> Każda skrzynia automatyczna ma układ PRND (to wymuszają przepisy), niezależnie od tego czy jest to:

bzdura no.gif

> a) klasyczny automat z przekładnią planetarną,

tu się zgodze ok.gif

> b) zautomatyzowana przekładnia zbudowana na bazie przekładni manualnej,

tu jest ta bzdura hehe.gif ciekawe jak wytłumaczysz mi, że moja selespeed nie ma pozycji P hmm.gif

> c) przekładnia dwusprzęgłowa,

nie zdaje mi się, że ta ma P, ale pewien nie jestem niewiem.gif

> d) przekładnia bezstopniowa CVT.

> Tak więc po kształcie drążka, ani po tym czy dostępny jest tryb manualny czy nie - NIE DA się

> poznać jaka jest zasada działania danej skrzyni (a, b, c czy d).

da się mój drogi. Nigdy nie widziałeś pólautomatów chyba icon_rolleyes.gif

Napisano

> tu jest ta bzdura ciekawe jak wytłumaczysz mi, że moja selespeed nie ma pozycji P

Może inaczej: amerykańskie przepisy obowiązujące od lat 60 wymagają od skrzyń automatycznych układu/kolejności P-R-N-D.

Alfy, jak wiadomo nie są sprzedawane w USA.

> Nigdy nie widziałeś pólautomatów chyba

Obecnie nie ma w sprzedaży na terenie polski prawdopodobnie ani jednego(!) modelu w przekładnią półautomatyczną (czyli taką w której kierowca musi sam zmieniać biegi (w układzie H albo +/-).

Napisano

> Wlasnie szperam w filmach z Selespeedem.

> Mulem to on nie jest, dwu sprzeglowy tez nie.

Dwa lata doświadczeń :-)

Papierowo 0-100 km/h robił identycznie ze skrzynią zautomatyzowaną jak i manualną, czyli podobno 9,3 sekundy.

I faktycznie jest tam klasyczne sprzęgło jedynie napędzane zewnętrznym układem hydrauliczno-elektronicznym. Gdy układ był sprawny jeździło się w miarę, ale w 100% sprawny był jedynie 20% ogólnego czasu. Wcześniej SS miała 156, po 147 jeszcze Stilo i obecnie 159 2.2 JTS. Podobno z niezawodnością jest lepiej. Ale i tak w ofercie tylko do czasu wprowadzenia własnej konstrukcji dwusprzęgłowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.