Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana kół

Featured Replies

Napisano

Byłem dzisiaj na wymianie kół na letnie. Przy oględzinach stwierdziłem ze te koła które były dotychczas na przodzie są już lekko zjechane (bieżnik) więc postanowiłem że zamienie je z tymi które są na tyle. Jakież było moje zdziwienei kiedy gumiarz na moją prośbę zrobił wielkie oczy i powiedział ze to na moją odpowiedzielność, bo takich rzeczy się nie powinno robić w młodym samochodzie. Że niby czemu?

Napisano

> Byłem dzisiaj na wymianie kół na letnie. Przy oględzinach stwierdziłem ze te koła które były

> dotychczas na przodzie są już lekko zjechane (bieżnik) więc postanowiłem że zamienie je z tymi

> które są na tyle. Jakież było moje zdziwienei kiedy gumiarz na moją prośbę zrobił wielkie oczy

> i powiedział ze to na moją odpowiedzielność, bo takich rzeczy się nie powinno robić w młodym

> samochodzie. Że niby czemu?

bo jeśli już są gorsze lub lepsze to te lepsze gumy daje sie na tyl samochodu. Nie wiem tylko czemu różnice robi wiek auta.

Napisano

Normalny proces jak chcesz równomiernie zużyć opony.

Przez pierwsze 1-2kkm mogą pracowąć nieoptymalnie i to wszystko.

Normalnych ludzi coraz mniej, wśród gumiarzy poziom = ubyło 1

Napisano
  • Autor

> bo jeśli już są gorsze lub lepsze to te lepsze gumy daje sie na tyl samochodu. Nie wiem tylko czemu

> różnice robi wiek auta.

No nei żartuj - ja zawsze myślałem ze te lepsze zwykle powinny być na przodzie (hamowanie, przyśpieszanie itd).

Napisano

> No nei żartuj - ja zawsze myślałem ze te lepsze zwykle powinny być na przodzie (hamowanie,

> przyśpieszanie itd).

lepsze djaesz na tył ponieważ w razie uślizgu przedniej osi wyprowadzasz auto w zasadzie odpuszczając gaz. W przypadku uslizgu tylnej osi zaczyna być ciekawie i już tak łatwo nie jest a ewentualne konsekwencje pod postacią wyprzedzenia przez tył łatwo sobie wyobrazić. Dlatego lepsze gumy wędrują na tył aby ryzyko wystąpienia ewentualnego uślizgu tylnej osi zminimalizować .

Oczywiście mówie tutaj o przednim napędzie który jest zdecydowanie najpopularniejszym na drodze

Napisano

A ja wole jak mi się przód szybciej zużywa od tyłu ponieważ jak zużyje się przód a tył bedzie jeszcze dobry to trzyba bedzie kupić na raz tylko 2 opony a nie 4 czyli koszta rozłożone na raty zlosnik.gif

Napisano

> lepsze djaesz na tył ponieważ w razie uślizgu przedniej osi wyprowadzasz auto w zasadzie

> odpuszczając gaz. W przypadku uslizgu tylnej osi zaczyna być ciekawie i już tak łatwo nie jest

> a ewentualne konsekwencje pod postacią wyprzedzenia przez tył łatwo sobie wyobrazić. Dlatego

> lepsze gumy wędrują na tył aby ryzyko wystąpienia ewentualnego uślizgu tylnej osi

> zminimalizować .

> Oczywiście mówie tutaj o przednim napędzie który jest zdecydowanie najpopularniejszym na drodze

A ja napiszę tak:

Lepszy kierowca - lepsze opony na przodzie

Gorszy kierowca - lepsze opony na tyle

Napisano

> A ja napiszę tak:

> Lepszy kierowca - lepsze opony na przodzie

> Gorszy kierowca - lepsze opony na tyle

I tym zdaniem można zamknąć temat ok.gif

Napisano

> lepsze djaesz na tył ponieważ w razie uślizgu przedniej osi wyprowadzasz auto w zasadzie

> odpuszczając gaz. W przypadku uslizgu tylnej osi zaczyna być ciekawie i już tak łatwo nie jest

> a ewentualne konsekwencje pod postacią wyprzedzenia przez tył łatwo sobie wyobrazić. Dlatego

> lepsze gumy wędrują na tył aby ryzyko wystąpienia ewentualnego uślizgu tylnej osi

> zminimalizować .

> Oczywiście mówie tutaj o przednim napędzie który jest zdecydowanie najpopularniejszym na drodze

W 100 % się z Tobą zgadzam i popieram. Akurat ten temat został przeze mnie dokładnie zbadany - praktycznie zbadany. Gdy mamy lepsze opony na przodzie, w momencie wpadania w poślizg przednie koła dobrze się trzymają, jednakże tył lata jak tylko chce. Gdy na tył damy lepsze opony to o wiele więcej szans że będzie on trzymał sie toru, a przód? Skrętne koła nawet na dość zużytym bieżniku idzie wyprowadzić na prostą.

Do zrobienia tego doświadczenia skłonił mnie film który kiedyś oglądałem z Skoda Auto Szkoła, na którym był dość dobrze wyjaśniony ten temat.

Od tamtej pory poruszany ten temat u wulkanizatorów daje mi obraz który jest ok.gif a który no.gif

Napisano

> A ja napiszę tak:

Bzdura hehe.gif. Dobremu jest to obojętne, złemu nie pomoże zlosnik.gif. Ma to pewnie jakieś marginalne znaczenie w zimie na bardzo śliskiej nawierzchni, ale pomijalne przy normalnej eksploatacji samochodu. Poza tym opony sa albo jeszcze dobre, albo już złe (łyse). Jest jak najbardziej wskazane sezonowe zamienianie kół przód-tył w celu równomiernego zużycia bieżników i kupowanie do samochodu kompletu czterech nowych opon, bez dziadowania z różnymi na przodzie i tyle zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

W instrukcji wielu aut (także mojego) jest zalecenie aby np. co 10 tys. km zamieniać przednie opony/koła z tylnymi.

Zawsze tak robię przy sezonowej wymianie opon. Nie chodzi o to, żeby lepsze czy gorsze opony były z przodu czy z tyłu, ale o to żeby równo się zużywały (co opóźni konieczność kupna nowej pary opon).

Napisano

> Byłem dzisiaj na wymianie kół na letnie. Przy oględzinach stwierdziłem ze te koła które były

> dotychczas na przodzie są już lekko zjechane (bieżnik) więc postanowiłem że zamienie je z tymi

> które są na tyle. Jakież było moje zdziwienei kiedy gumiarz na moją prośbę zrobił wielkie oczy

> i powiedział ze to na moją odpowiedzielność, bo takich rzeczy się nie powinno robić w młodym

> samochodzie. Że niby czemu?

Powinno się zmieniać opony przód tył co sezon, aby zużywały się równomiernie i nie ząbkowały się zbytnio.

A że lepsze na tył ... tu zdania naukowców są podzielone zlosnik.gif

Napisano

> A ja napiszę tak:

Daj spokój, przecież w PL są sami "lepsi" kierowcy hahaha.gif

Napisano

Ja założe w tym poku 8mm na przód TZ 200 i Barum 5,5mm na tył.Z tym że gumiarz juz powiedzial że boczne klocki w barumach sa nie równe(wyżej,niże)ale mozna jezdzic. hmm.gifByc może bedzie ciut głosniej niz teraz ,chociaz teraz słysze wycie na zimówkach przy 80km/h i wydaje mi sie ze jakies łozysko .

Napisano

> Powinno się zmieniać opony przód tył co sezon, aby zużywały się równomiernie i nie ząbkowały się

> zbytnio.

A jeżeli ktoś w ten "sezon" przejeżdża powiedzmy 40kkm ??? hmm.gif

IMHO lepiej przekładać przód-tył co określony przebieg (np. w/w 10kkm)

Napisano

> A jeżeli ktoś w ten "sezon" przejeżdża powiedzmy 40kkm ???

> IMHO lepiej przekładać przód-tył co określony przebieg (np. w/w 10kkm)

Oczywiście smile.gif

Szczególnie gdy opony nowe, tzreba przełożyć przód tył nawet w trakcie sezonu ok.gif

Napisano

> A ja napiszę tak:

Zgadzam się ok.gif Jeździłem z lepszymi na tyle, gorszymi na przodzie, czasami oponki potrafiły mnie zaskoczyć na śliskim. Żadne odpuszczanie gazu, delikatne hamowanie nie pomagało. Teraz mam dużo lepsze na przodzie, "paliwo-oszczędne" Michelin-y na tyle. Dużo lepiej się auto zachowuje. Wyprzedzanie tyłu, zdarza się przy bardzo podbramkowej sytuacji. Gwałtowny skręt plus hamowanie... a i tak nie zawsze uda mi się bolid wyprowadzić z równowagi. Do 50km/h jest taka możliwość, powyżej, już nie udaje mi się, muszę się ręcznym wspomagać.... ok.gif Pozostawiam możliwość, że dużo zależy od zawiasu, miękki zawias, łatwiej autem zarzucić...

Napisano

> A ja napiszę tak:

I teraz niektorzy zaloza lepsze opony na przod, zeby sie poczuc lepszymi kierowcami nono.gifhahaha.gif

Napisano

> A ja napiszę tak:

a ja tak:

lepszy kierowca nie dopuści do poślizgu auta

gorszy kierowca nawet na przyklejonych oponach do drogi wykęci "bączka" yay.gif

Napisano

> A ja wole jak mi się przód szybciej zużywa od tyłu ponieważ jak zużyje się przód a tył bedzie

> jeszcze dobry to trzyba bedzie kupić na raz tylko 2 opony a nie 4 czyli koszta rozłożone na

> raty

mieszanka sie tez starzeje i traci swoje wlasciwosci

Napisano

Ja u siebie co rok zmieniam opony lewa/prawa - przód/tył póki co wszystko pięknie działa wink.gif

Napisano

> mieszanka sie tez starzeje i traci swoje wlasciwosci

w poprzednim samochodzie na jednych oponach przehulałem 7 lat i nic się nie działo z oponami, oczywiście poza znikającym bieżnikiem wink.gif

Napisano

> w poprzednim samochodzie na jednych oponach przehulałem 7 lat i nic się nie działo z oponami,

> oczywiście poza znikającym bieżnikiem

a co sie ma dziac?

po prostu guma gorzej juz bedzie trzymala i bedzie bardziej sliska i twarda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.