Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

adblue w samochodach osobowych ...

Featured Replies

Napisano

no właśnie ... nie widziałem aby ktoś podnosił ten temat ...

a już jest m.in. w CX-7 dieslowym ...

co Wy na to ?

bo znajomy z serwisu skwitował to krótkim ...

" zamęczą tych ludzi wreszcie " wink.gif

Napisano

> no właśnie ... nie widziałem aby ktoś podnosił ten temat ...

> a już jest m.in. w CX-7 dieslowym ...

> co Wy na to ?

> bo znajomy z serwisu skwitował to krótkim ...

> " zamęczą tych ludzi wreszcie "

kretynizm te nowe diesle

jak nie dbanie o turbine, to specjalna technika jazdy zeby nie uszkodzic dwumasy, dodatkowko robic specjalne wypady za miasto zeby pomoc wypalic sie filtorm czastek staly to teraz jeszcze tankowanie na stacji z dwoch dystrybutorów sciana.gif

Napisano

widzialem ostatnio w G klass u mercedesa, pomysl moim zdaniem poroniony bo znacznie podniesie koszty poruszania sie autem screwy.gif

Napisano

> kretynizm te no diesle

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> widzialem ostatnio w G klass u mercedesa, pomysl moim zdaniem poroniony bo znacznie podniesie

> koszty poruszania sie autem

Że jak ?!

Napisano

> co Wy na to ?

Signum temporis.

ALE.

SCR w autach osobowych nie do końca jest zbieżny z tym w autach użytkowych.

W osobówkach nie ma (jeszcze) adblue, tylko są inne "specjalne" dodatki, oczywiście w dalece bardziej 'specjalnych' cenach niż adblue, za to dużo rzadziej uzupełniane (Eolys peugeota, czy też "specjalny dodatek" w grupie VW).

Napisano

> widzialem ostatnio w G klass u mercedesa, pomysl moim zdaniem poroniony bo znacznie podniesie

> koszty poruszania sie autem

nie używam więc nie sledze cen ale chyba liter tej cieczy kosztuje na stacji ok 2,6 zł , na popularnym portalu to coś jeszt tańsze niż mineralka . Jak będzie to powszechne to na stacjach będzie to sprzedawane jak plyn do spryskiwaczy , a zużycie tego jest zdecydowanie wolniejsze jak psikacza .

Napisano

> Jak będzie to powszechne to na

> stacjach będzie to sprzedawane jak plyn do spryskiwaczy , a zużycie tego jest zdecydowanie

> wolniejsze jak psikacza .

w niemczech prawie sie tak pomylilem na stacji - tanie to jak plyn do spryskiwacza i akurat bylo w 5 litrowej bance.

Napisano

> W osobówkach nie ma (jeszcze) adblue,

"Modele CDI i CDI 4MATIC spełniają normę emisji spalin Euro 5, a model BlueTEC z układem AdBlue (wtryskiwanie mocznika) nawet normę Euro 6. Tu również zastosowano precyzyjne i szybkie wtryskiwacze piezoelektryczne Boscha najnowszej generacji. Dodatkowo, filtr cząsteczek stałych zmniejsza emisję sadzy."

źródełko

Napisano

> "Modele CDI i CDI 4MATIC spełniają normę emisji spalin Euro 5, a model BlueTEC z układem AdBlue

> (wtryskiwanie mocznika) nawet normę Euro 6. Tu również zastosowano precyzyjne i szybkie

> wtryskiwacze piezoelektryczne Boscha najnowszej generacji. Dodatkowo, filtr cząsteczek stałych

> zmniejsza emisję sadzy."

> źródełko

Żeby nie było - nie neguję tego co napisałeś, ale to pismacki bullshit - różne cuda już widywałem...

Guglam sobie właśnie jakieś sensniejsze źródełko...

Napisano

> kretynizm te no diesle

> jak nie dbanie o turbine, to specjalna technika jazdy zeby nie uszkodzic dwumasy, dodatkowko robic

> specjalne wypady za miasto zeby pomoc wypalic sie filtorm czastek staly to teraz jeszcze

> tankowanie na stacji z dwoch dystrybutorów

Zawsze można bankę 20 czy tam 30l kupić na tankszteli i postawić w garażu. zlosnik.gif

Napisano

> Żeby nie było - nie neguję tego co napisałeś, ale to pismacki bullshit - różne cuda już

> widywałem...

> Guglam sobie właśnie jakieś sensniejsze źródełko...

Ciężko trafić.

Kiedyś robiłem krótką prezentację z tego wynalazku na temat zastosowanych tam materiałów w systemach wtryskowcyh. Bida, sam marketingowy bełkot. Gdzieś na stronie zagranicznego producenta AdBlue znalazłem kilka fajnych wykresów i (podobno) uzyskanych z konkretnych badań. Na polskojęzycznych stronach nie za wiele się doszukasz.

Napisano

> Zawsze można bankę 20 czy tam 30l kupić na tankszteli i postawić w garażu.

Nie jest tak łatwo z przechowywaniem mocznika.

Napisano

> Ciężko trafić.

> Kiedyś robiłem krótką prezentację z tego wynalazku na temat zastosowanych tam materiałów w

> systemach wtryskowcyh. Bida, sam marketingowy bełkot. Gdzieś na stronie zagranicznego

> producenta AdBlue znalazłem kilka fajnych wykresów i (podobno) uzyskanych z konkretnych badań.

> Na polskojęzycznych stronach nie za wiele się doszukasz.

Doszukałem się, że "truckowy" SCR jest stosowany przez MB w silnikach BlueTec - 3,5 litra i w górę.

Natomiast zastanawia mnie, czty jest to klasyczne adblue, czy jakiś wynalazek.

ALEEEEEEE :-)

Za ok 2 tygodnie będę miał okazję :-) z MB, więc dopytam bezpośrednio u źródła.

Napisano

> Nie jest tak łatwo z przechowywaniem mocznika.

Nie rób jaj, AB to nie jest jakiś "niebezpieczny" wynalazek.

Właśnie po to jest to roztwór, żeby nie stwarzał problemów.

Napisano

> kretynizm te nowe diesle

A dieslowcy nabijają się z lubryfikatora w LPG hehe.gif

Napisano

> W osobówkach nie ma (jeszcze) adblue, tylko są inne "specjalne" dodatki, oczywiście w dalece

> bardziej 'specjalnych' cenach niż adblue, za to dużo rzadziej uzupełniane (Eolys peugeota, czy

> też "specjalny dodatek" w grupie VW).

Co do specjalnych dodatków - wiele razy słyszałem i czytałem, że już od dłuższego czasu Peugeot używa jakiegoś tam świństwa, zbiorniczek starcza na ok 80 000km. Obracam się w środowisku użytkowników ciężkich pojazdów, więc zasada działania wszelkich "zielonych" systemów jest mi dobrze znana. Rozmawiałem z jednym z moich kolegów z pracy i powiedział że jego klient właściciel osobowego Peugoeota Partnera po zużyciu cudownego płynu producenta wlał do zbiorniczka właśnie AdBlue i............... śmigał dalej hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> jak nie dbanie o turbine, to specjalna technika jazdy zeby nie uszkodzic dwumasy,

turbiny masz i w benzynie, 2masy tez

ale co nie zmienia faktu ze niby ekologia a zbija sie na niej nizly $

diesle na CR bez dpf, spelanijace E4 to kiedys beda w cenie jak widac rotfl.gif

Napisano

> Nie rób jaj, AB to nie jest jakiś "niebezpieczny" wynalazek.

> Właśnie po to jest to roztwór, żeby nie stwarzał problemów.

nie mówię, że niebezpieczny. Trzeba uważać na wyższe temperatury w lecie i nie można go zbyt długo przechowywać. poza tym w warunkach garażowych można go łatwo zanieczyścić a to nie wpływa dobrze na system wtryskowy i na jakość roztworu. Na upartego można się nawet napić niewielkiej ilości AdBlue i nic poza rozwolnieniem się nie powinno stać. Tylko kto chce to przetestować? cool.gif

Jedyne niebezpieczeństwo dla zdrowia to możliwość wydzielenia się amoniaku z mocznika przy nieodpowiednim przechowywaniu.

Napisano

> jak nie dbanie o turbine, to specjalna technika jazdy zeby nie uszkodzic dwumasy, dodatkowko robic

> specjalne wypady za miasto zeby pomoc wypalic sie filtorm czastek staly to teraz jeszcze

> tankowanie na stacji z dwoch dystrybutorów

To nie tak. Kretynizmem jest kupowanie samochodów służących do innego celu niż ma się zamiar je używać.

Mam diesla z DPF, jeżdżę ok. 60kkm rocznie. Nie chłodzę turbiny, nie stosuję żadnej specjalnej techniki jazdy, nie wiem co to wypalanie DPFa (robi się samo niezauważalnie). Po prostu wsiadam - normalnie jadę - wysiadam. Auto śmiga i jest super.

Ale jak kupuje takiego diesla ktoś, kto jeździ tylko 3km do pracy przez miasto, to powstają potem legendy jakie to diesle są złe.

Napisano

> To nie tak. Kretynizmem jest kupowanie samochodów służących do innego celu niż ma się zamiar je

> używać.

> Mam diesla z DPF, jeżdżę ok. 60kkm rocznie. Nie chłodzę turbiny, nie stosuję żadnej specjalnej

> techniki jazdy, nie wiem co to wypalanie DPFa (robi się samo niezauważalnie). Po prostu

> wsiadam - normalnie jadę - wysiadam. Auto śmiga i jest super.

> Ale jak kupuje takiego diesla ktoś, kto jeździ tylko 3km do pracy przez miasto, to powstają potem

> legendy jakie to diesle są złe.

to auto powinno dla czlowieka a czlowiek dla auta.

gdy nagle zmienia sie prace (5km od domu) to co? trzeba sprzedac auto i kupic rower bo DPF???

auto powinno byc uniwersalne!

Napisano

> to auto powinno dla czlowieka a czlowiek dla auta.

> gdy nagle zmienia sie prace (5km od domu) to co? trzeba sprzedac auto i kupic rower bo DPF???

> auto powinno byc uniwersalne!

no ale nie mylmy pojęć czy do pracy jadąc przez miasto bedziesz miał 3 czy 20 km to zbytnio sytuacji nie zmieni, chodzi o to czy regularnie jezdzisz samochodem w trasy

ja podobnie jak kolega nie mam zadnych problemów z DPF bo robie ok 50 kkm w ciagu roku

Napisano

> co Wy na to ?

Jeśli można samemu to uzupełnić to czemu nie...Lepszy pomysł niż kretyński eloys czy jak mu tam u Peugeota...

Napisano

> to auto powinno dla czlowieka a czlowiek dla auta.

> gdy nagle zmienia sie prace (5km od domu) to co? trzeba sprzedac auto i kupic rower bo DPF???

> auto powinno byc uniwersalne!

Jasne. Porównaj teraz np. nadwozie coupe, terenowe, vana, sedana i kombi.

Dlaczego one nie są uniwersalne? Dlaczego gdy przestajemy się mieścić w coupe (rodzina) kupujemy vana lub kombi? I dlaczego właśnie silnik ma być uniwersalny skoro nadwozia nie są?

Auta NIE SĄ uniwersalne. Dlatego trzeba kupić auto do swoich potrzeb.

Napisano
  • Autor

> Zawsze można bankę 20 czy tam 30l kupić na tankszteli i postawić w garażu.

i specjalny " dynks " do uzupełniania tego ... na przykładzie CX-7 wink.gif za kilka stówek ojro

Napisano

> i specjalny " dynks " do uzupełniania tego ... na przykładzie CX-7 za kilka stówek ojro

A to nie ma normalnego rozwiązania jak w ciężarówkach - zwykły korek wlewu? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie ma normalnego rozwiązania jak w ciężarówkach - zwykły korek wlewu?

z tego co widziałem u kolegi w ASO to nie ... specjalna rurka ... nie wiem może tylko z nazwy specjalna ale nie ...

domyślnie uzupełnianie wykonuje serwis ASO

Napisano

> z tego co widziałem u kolegi w ASO to nie ... specjalna rurka ... nie wiem może tylko z nazwy

> specjalna ale nie ...

> domyślnie uzupełnianie wykonuje serwis ASO

Ja nie mogę, to jest normalnie ruchanie ludzi w biały dzień bez mydła. oslabiony.gif

A w ciężarówkach normalnie pod dystrybutorek się podjeżdża albo kupuje bańkę i samemu przez lejek...

Napisano

> z tego co widziałem u kolegi w ASO to nie ... specjalna rurka ... nie wiem może tylko z nazwy

> specjalna ale nie ...

no dobra na ile starcza takie zbirniczek w osobówce , 50 - 100 tys km tak podejrzewam max interwały przegladowe 30-45 kkm spokojnie na przeglądzie mozna dolać , oleju tez już nikt samemu nie wymienia .

Napisano

> no dobra na ile starcza takie zbirniczek w osobówce , 50 - 100 tys km tak podejrzewam max interwały

> przegladowe 30-45 kkm spokojnie na przeglądzie mozna dolać , oleju tez już nikt samemu nie

> wymienia .

kasa, kasa - gdzie tens zakupu "oszczednego" bosiana ?

Napisano

nie wiem czy zauważyłeś że płyn do spryskiwaczy na stacjach jest prawie w cenie oleju ostatnio zlosnik.gif wiec nie wiem czy tak tanio zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem czy zauważyłeś że płyn do spryskiwaczy na stacjach jest prawie w cenie oleju ostatnio

> wiec nie wiem czy tak tanio

Zima płyn kupuję "za puntky shell", a latem do zbiorniczka zapodaję parę kropel "Ludwika" i zalewam to kranówą.

Napisano

> Zima płyn kupuję "za puntky shell", a latem do zbiorniczka zapodaję parę kropel "Ludwika" i zalewam

> to kranówą.

lubisz pianę?

Napisano
  • Autor

> Co jaki okres?

około 20 tyś km

Napisano

> Co do specjalnych dodatków - wiele razy słyszałem i czytałem, że już od dłuższego czasu Peugeot

> używa jakiegoś tam świństwa, zbiorniczek starcza na ok 80 000km.

Tzw Eolys

> Obracam się w środowisku

> użytkowników ciężkich pojazdów, więc zasada działania wszelkich "zielonych" systemów jest mi

> dobrze znana. Rozmawiałem z jednym z moich kolegów z pracy i powiedział że jego klient

> właściciel osobowego Peugoeota Partnera po zużyciu cudownego płynu producenta wlał do

> zbiorniczka właśnie AdBlue i............... śmigał dalej

Zmień źródło informacji.

Niestety nie jest tak różowo.

Napisano

> Ale jak kupuje takiego diesla ktoś, kto jeździ tylko 3km do pracy przez miasto, to powstają potem

> legendy jakie to diesle są złe.

No ale za to jaki szacun na wiosce "wiesz, ja to pomykam ftedeiku".

Napisano

> no ale nie mylmy pojęć czy do pracy jadąc przez miasto bedziesz miał 3 czy 20 km to zbytnio

> sytuacji nie zmieni, chodzi o to czy regularnie jezdzisz samochodem w trasy

Akurat co do DPF-a to "trasowanie" bądź nie nie ma znaczenia.

Mam u siebie parę DPF-ów jeżdżonych wyłącznie metodą dom -> praca -> dom właśnie na dystansach ok 20 km w jedną stronę i problemów z DPF-em nie ma.

Te 20 km to tak z 50% jazdy podmiejskiej - silnik spokojnie zdąży złapać temperaturę.

> ja podobnie jak kolega nie mam zadnych problemów z DPF bo robie ok 50 kkm w ciagu roku

Gdybyś śmigał tylko od-drzwi-do-drzwi to miałbyś :-)

Napisano

> specjalna ale nie ...

No to coś mieszasz.

Bo o ile uzupełnienie specjalnych dodatków robi serwis (osprzęt i sam dodatek jest potrzebny), o tyle ILOŚCI zużywanego Adblue (3-5% paliwa) oznaczałyby, że przy aucie spalającym średnio 7 litersów na 100 musiałbyś mieć zbiornik o pojemności 70 (siedemdziesięciu) litrów, aby dojeździć od przeglądu do przeglądu (20 kkm).

Ergo:

albo bazujesz na "Szwagra Zenka Brata Kolegi Kochanka Słyszała, Że Ktoś Przeczytał Na Forum O Tym, Że Gdzieś Napisali...", albo mówisz o innej technologii niż SCR truckowe.

Rozwiązania oparte o adblue muszą opierać się na użytkowniku, bo - patrz wyżej - za dużo koksu idzie w rurę, żeby bazować tylko na serwisie.

Napisano

> Ja nie mogę, to jest normalnie ruchanie ludzi w biały dzień bez mydła.

> A w ciężarówkach normalnie pod dystrybutorek się podjeżdża albo kupuje bańkę i samemu przez

> lejek...

Spokojnie, spokojnie, kolega defetyzm sieje :-)

Napisano

> Akurat co do DPF-a to "trasowanie" bądź nie nie ma znaczenia.

> Mam u siebie parę DPF-ów jeżdżonych wyłącznie metodą dom -Te 20 km to tak z 50% jazdy podmiejskiej

> - silnik spokojnie zdąży złapać temperaturę.

> Gdybyś śmigał tylko od-drzwi-do-drzwi to miałbyś :-)

No wiem i właśnie nie rozumiem ludzi którzy robią rocznie 5kkm i muszą miec paska w dielsu bo to szacun na dzielni a potem narzekania ze sie filtr zatyka

Napisano
  • Autor

o koksu

> idzie w rurę, żeby bazować tylko na serwisie.

i już wsio wiem

- dolać w teorii może średnio rozgarnięty użytkownik , wlew jest pod osłoną podłogi bagażnika

- pojemność to kilkanaście litrów ( dokładnie nie wiem ) ale ma to wystarczyć w teorii właśnie na 20 tyś. km.

- specjalistyczna rurka nie jest do napełniania ... tylko do opróżniania jeśli ktoś nie zużyje tego w terminie ważności ( bodajże 1 rok )

i tyle oink.gif

Napisano

> o koksu

> i już wsio wiem

> - dolać w teorii może średnio rozgarnięty użytkownik , wlew jest pod osłoną podłogi bagażnika

> - pojemność to kilkanaście litrów ( dokładnie nie wiem ) ale ma to wystarczyć w teorii właśnie na

> 20 tyś. km.

> - specjalistyczna rurka nie jest do napełniania ... tylko do opróżniania jeśli ktoś nie zużyje tego

> w terminie ważności ( bodajże 1 rok )

> i tyle

O widzisz - niby drobiazg, a jaki istotny :-)

Napisano
  • Autor

> O widzisz - niby drobiazg, a jaki istotny :-)

nie dyskutowałem akurat nt. temat tylko to tak przy okazji i źle zrozumiałem kolegę ..

a bazuję na wiedzy dostępnej ASO wink.gif

Napisano

> No wiem i właśnie nie rozumiem ludzi którzy robią rocznie 5kkm i muszą miec paska w dielsu bo to

> szacun na dzielni a potem narzekania ze sie filtr zatyka

ale jeździć n/a benzynką to nie licuje ;-)

Napisano

> ale jeździć n/a benzynką to nie licuje ;-)

Oczywiscie zasilajac ja najszlachetniejszym z paliw ok.gifpalacz.gif

M.

P.S.

Edit - osobiscie jestem bardzo ciekaw trwalosci nowoczesnych silnikow spelniajacych Euro 5. Ale IMHO miliona to nie wykręci zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiscie zasilajac ja najszlachetniejszym z paliw

Nie no, oczywista.

Ale konieszno w pędzie za ekologią, nie ?

> M.

> P.S.

> Edit - osobiscie jestem bardzo ciekaw trwalosci nowoczesnych silnikow spelniajacych Euro 5. Ale

> IMHO miliona to nie wykręci

Nie ma takich założeń projektowych.

I od dawna nie ma już tak trwałych silników.

Napisano

Trzymaj swój język bardziej na uwięzi, proszę.

mar00ha

Napisano

> co Wy na to ?

Już w 2008 roku na wiosnę robiłem maszyny do składania całego smoka filtrująco - podgrzewającego do systemu SCR (tak się nazywał częściowo produkt, nie znam się ogólnie na całej tej technice oczyszczania spalin, ale to byo montowane do zbiornika z mocznikiem). Montują to do Audi Q7 i VW (chyba, jest taki model??) B8. Teraz jeszcze jakiś jeden produkt doszedł na linie, ale ja już tam nie pracuję, wiem tylko, że kumpel dodawał referencje do maszyny. A zbiorniki do tego mają, na oko, pojemność jakieś 20-30 litrów. Napełnianie jest co przegląd, w zależności od potrzeb (w środku jest czujnik poziomu).

Napisano

> Ale konieszno w pędzie za ekologią, nie ?

I tego bede sie osobiscie trzymal (choc u mnie bedzie to biturbo) zlosnik.gif

> Nie ma takich założeń projektowych.

> I od dawna nie ma już tak trwałych silników.

Z ciekawosci - czy cos sie mowi "w kuluarach" na temat tych zalozen i trwalosci?

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.