Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kino objazdowe w Alfach nie Oplach

Featured Replies

Napisano

Jak napisał m.in. SAMAR

Policja kupi Alfa Romeo 159 w ramach zamówienia wartego 16 mln zł. Do końca roku do czterech komend policji w Polsce (Opole, Białystok, Gdańsk i Warszawa) trafi 120 radiowozów pościgowych z wideo rejestratorami.

Policjanci zażądali pojazdów z silnikami o mocy co najmniej 200 KM, prędkości maksymalnej 210 km/h i przyspieszeniu do setki w mniej niż 9 sekund.

Przetarg przeprowadzono w trybie aukcji elektronicznej.

Zwycięzcą okazała się firma ACM Mari Car z Poznania, której oferta była zaledwie o 20 tys. zł tańsza od konkurenta z Warszawy, Pol-Mot Auto, oferującego egzemplarze Opla Insignii za 15,86 mln zł.

Napisano

> Jak napisał m.in. SAMAR

wiadomo jaki konkretnie model i wersję?

Napisano

> Jak napisał m.in. SAMAR

> Policja kupi Alfa Romeo 159 w ramach zamówienia wartego 16 mln zł. Do końca roku do czterech komend

> policji w Polsce (Opole, Białystok, Gdańsk i Warszawa) trafi 120 radiowozów pościgowych z

> wideo rejestratorami.

> Policjanci zażądali pojazdów z silnikami o mocy co najmniej 200 KM, prędkości maksymalnej 210 km/h

> i przyspieszeniu do setki w mniej niż 9 sekund.

> Przetarg przeprowadzono w trybie aukcji elektronicznej.

> Zwycięzcą okazała się firma ACM Mari Car z Poznania, której oferta była zaledwie o 20 tys. zł

> tańsza od konkurenta z Warszawy, Pol-Mot Auto, oferującego egzemplarze Opla Insignii za 15,86

> mln zł.

Pierwsze co się nasuwa na myśl:

Ciekawe jak będzie z awaryjnością tych alf?

Napisano

> Policjanci zażądali pojazdów z silnikami o mocy co najmniej 200 KM, prędkości maksymalnej 210 km/h

> i przyspieszeniu do setki w mniej niż 9 sekund.

Czyli mogą być nawet diesle z napędem na 4 łapy. ok.gif

Napisano

> Czyli mogą być nawet diesle z napędem na 4 łapy.

Mnie sie wydaje ze to raczej bedzie 1.75Tbi ok.gif

Bo na 3.2 JTS raczej takie ceny by nie dostali...

Napisano

> Mnie sie wydaje ze to raczej bedzie 1.75Tbi

Pewnie tak... minimalne wymagania spełnione:

1 742 cm3 (200KM)

moc maksymalna [KM/kw](obr/min):200/147 (5000)maks. moment obr. [kGm/Nm](obr/min):32.7/320 (1400)typ napędu:przedniskrzynia biegów:6 - biegowa, manualnaprzyspieszenie (od 0 do 100km/h ):7.7prędkość maksymalna [km/h]:235zużycie paliwa - cykl miejski [l/100km]:11.8zużycie paliwa - cykl mieszany [l/100km]:8.1zużycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km]:6pojemność zbiornika paliwa [l]:70emisja CO2 [g/km]:189

Napisano

Możliwe, ciekawe tylko jak z awaryjnością tych turbobenzyn. ok.gif

Napisano

> Ciekawe jak będzie z awaryjnością tych alf?

Pewnie będzie nie większa niż Insigni 270751858-jezyk.gif

Napisano

Co ciekawe czy brali pod uwage tylko cene? Bo IMHO 20 tys to bardzo mala roznica.

Napisano

> Co ciekawe czy brali pod uwage tylko cene? Bo IMHO 20 tys to bardzo mala roznica.

na tym chyba przetarg polega, ze muszą być spełnione warunki spełnione w wymaganiach i wygrywa ten, który da niższą cenę

Napisano

> na tym chyba przetarg polega, ze muszą być spełnione warunki spełnione w wymaganiach i wygrywa ten,

> który da niższą cenę

Niby tak ale IMHO cena najwazniejsza.

Napisano

> Najwięcej punktów jest za cenę

No wlasnie, ale trzeba przyznac, ze lepiej alfa niz opel bo beda sie bardziej wyrozniac cool.gif

Napisano

Ciekawe w jakim czasie te 15 milionów odrobią z kieszeni kierowców. Bo ta różnica 20tys to chyba tydzień pracy takiego samochodu.

A stare Vectry pójdą na przetarg dla biednych rodzin z policji po znajomości za głupie pieniądze.

Napisano

Vectry nigdzie nie pójdą - będą katowane dalej. Mondeo II miały jeszcze po 10 lat i po Warszawie nimi jeździli. zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe w jakim czasie te 15 milionów odrobią z kieszeni kierowców. Bo ta różnica 20tys to chyba

> tydzień pracy takiego samochodu.

Biznesowe podejście sprawdza się w przypadku sraczy miejskiej - tu kasa z mandatów = wpływ do kasy miasta.

To co zarobi policja idzie do ogólnego wora budżetowego i nijak się na "przychody" policji nie przekłada.

> A stare Vectry pójdą na przetarg dla biednych rodzin z policji po znajomości za głupie pieniądze.

Oho, kolega widzę demagog i zawistnik, bo sam padlinkę by chętnie przytulił ?

Od dłuższego czasu zagospodarowaniem mienia po MSWiA zajmuje się Agencja Mienia Wojskowego.

Mienie jest wystawiane w normalnym trybie przetargowym, w pełni jawnym*, udział może wziąć każdy z ulicy**.

* chyba, że jest to mienie koncesjonowane - w przypadku samochodów GENERALNIE chodzi o pojazdy mocniej zmodyfikowane do celów policyjnych, np opancerzone, z uchwytami na broń, systemami specjalnymi itp itd.

** chyba, że jest to sprzedaż mienia koncesjonowanego, wtedy udział biorą tylko podmioty gospodarcze posiadające zezwolenie na obrót mieniem koncesjonowanym.

Napisano

Co jest kompletnym idiotyzmem, bo pod uwagę powinno być brane prognozowane TCO.

No ale u nas wciąż tanio = dobrze.

Napisano

> Bo na 3.2 JTS raczej takie ceny by nie dostali...

Przy tej ilości ?

Odejmij od cennika MINIMUM 30%.

Napisano

> Pewnie w komplecie jest odpowiedni pakiet assistance i serwisowy

To mnie właśnie zastanawia.

Bo za 16 balonów jak kupili 200 aut to wychodzi coś koło 130 kpln/szt - bardzo drogo, zważywszy, że tyle to takie auto jest warte cennikowo 110 kpln za benzynę spełniającą wymogi i 130 kpln za diesla mieszczącego się "w normie".

Pytanie, co było w SIWZ, bo tu jest zapewne klucz do sukcesu.

Napisano

> Pytanie, co było w SIWZ, bo tu jest zapewne klucz do sukcesu.

pewnie na BIP'ie wisi - publiczna kasiorka.

Napisano

> To mnie właśnie zastanawia.

> Bo za 16 balonów jak kupili 200 aut to wychodzi coś koło 130 kpln/szt - bardzo drogo,

Tak ale na bank chodziło o auta już doposazone w wideo i radar, łączność, + inne niebieskie dodatki hehe.gif

Napisano

> Tak ale na bank chodziło o auta już doposazone w wideo i radar, łączność, + inne niebieskie

> dodatki

Bóg raczy wiedzieć.

Znowu - SIWZ.

Może 200 koni i że do paczki poniżej 9 sek tłoczy to tylko wierzchołek góry lodowej i są dodatki wydatnie podnoszące cenę zabawki.

Napisano

> pewnie na BIP'ie wisi - publiczna kasiorka.

Nie chce mi się szukać - parę tys stron jest.

Napisano
  • Autor

> Co jest kompletnym idiotyzmem, bo pod uwagę powinno być brane prognozowane TCO.

> No ale u nas wciąż tanio = dobrze.

Moje prywatne tabelki http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Ekspl zlosnik.gif

W wielu przetargach wygrywa cena ... a potem jest zdziwko, że np. za części trzebna słono płacić. Ostatnio widziałem artykuł w prasie wojskowej, gdzie dochodzono, jak to możliwie, że wozów nie da się złożyć z części po kosztach ich zakupu hehe.gif Dodatkowo można było zauważyć zdziwienie, że sprzęt zużywa się, szczególnie w działaniach wojennych i trzeba do jego utrzymania sporych wydatków na jego utrzymanie, w tym części. Kiedyś kupili, postawili na składnicy i po 30 latach złomowali. A teraz są inne realia i zakupiony sprzęt jest wykorzystywany na bojowo. A nie od teraz wiadomo, że wtedy koszty ekploatacji potrafią być kilka razy wyższe od samego zakupu.

Napisano

> Moje prywatne tabelki http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Ekspl

> W wielu przetargach wygrywa cena ... a potem jest zdziwko, że np. za części trzebna słono płacić.

> Ostatnio widziałem artykuł w prasie wojskowej, gdzie dochodzono, jak to możliwie, że wozów nie

> da się złożyć z części po kosztach ich zakupu Dodatkowo można było zauważyć zdziwienie, że

> sprzęt zużywa się, szczególnie w działaniach wojennych i trzeba do jego utrzymania sporych

> wydatków na jego utrzymanie, w tym części. Kiedyś kupili, postawili na składnicy i po 30

> latach złomowali. A teraz są inne realia i zakupiony sprzęt jest wykorzystywany na bojowo. A

> nie od teraz wiadomo, że wtedy koszty ekploatacji potrafią być kilka razy wyższe od samego

> zakupu.

Ale wiesz - istnieją w tym świecie koncepcje jak wynajem długoterminowy z ryczałtem serwisowym - da się sprawę podejść od tej strony.

Administracja rządowa już przejrzała na oczy i nawet przez pryzmat populizmu i ciemnej tłuszczy postrzega atuty tego rozwiązania w ich sytuacji.

Prościej wytłumaczyć się podatnikowi z wydatku np 5 kpln/m-c + paliwo za wynajem dupowozu dla naczalstwa* niż zakupu takiego auta z jednorazowym wydatkiem 200 kpln na goły zakup.

To zresztą przyczynia się do sytuacji, gdzie auta są eksploatowane "do samego końca, mojego lub ich" i jeszcze kolejne 100 kkm, bo kosztów napraw podatnik i tabloidy nie widzą, a zakup już w oczka kole...

A nawet chcąc kupować flotę na własność, to można spokojnie wrzucić w SIWZ punktację za przewidywane koszta obsługi w/g normatywu producenta.

Są takie tabele i to powszechnie stosowane.

* kwota na rybkę, pozwala spokojniutko na wynajem auta klasy powiedzmy wypasionej E-klasse z pełną obsługą techniczną, ubezpieczeniem na 5 lat/200 kkm

Napisano
  • Autor

> Bóg raczy wiedzieć.

> Znowu - SIWZ.

> Może 200 koni i że do paczki poniżej 9 sek tłoczy to tylko wierzchołek góry lodowej i są dodatki

> wydatnie podnoszące cenę zabawki.

Pewnie chodzi o kompletne dostosowanie wozu do funkcji kina objazdowego.

Napisano

Opis kryteriów z podaniem ich znaczenia i sposobu oceny ofert

Cena - waga 100%.

Jak długo jeszcze ?...

Specyfikacja

Kolor srebrny

Rozstaw osi min 2700 mm, długość min 4650 mm

Silnik min 200 KM, benzyna lub diesel

ESP

Regulacja kolumny kierowniczej dwupłaszczyznowa

Wspomaganie kierownicy

Vmax minimum 210

0-100 poniżej 9 sek

MANUAL!

Min 2 poduszki + kurtyny przód i tył

2 komplety kół (zima na stali z kołpaxami)

Światła przeciwmgielne fabryczne :-)

Centralny zamek

Alarm

Elektryczne szyby przód/tył, elektryczne+ grzane lustra

Klimatyzacja

Porządna apteczka z podaniem specyfikacji (to się chwali!)

Linka holownicza

2x młotek do rozbijania szyb i nóż do pasów w zasięgu ręki kierowcy

Dywaniki z gumexów :-), także w bagażniku

Perełka:

Gniazdo zapalniczki pędzone niezależnie od położenia klucza - znaczy żeby radijko banglało :-)

2 dodatkowe gniazda zapalniczkowe pod szperacze

1x szperacz

2 komplety kluczy :-) ale z pilotami

2 ramki BEZ NAPISÓW! :-)

Dodatkowe zamknięcie drzwi tył (uniemożliwiające ich otwarcie od zewnątrz i wewnątrz

Krata grodziowa do bagażnika

Wyposażenie "pościgowe" :-)

CB :-)

Przystosowanie do montażu radiotelefonu policyjnego

Zestaw głośnogdaczący bluetooth

Normalne koguty!

Te samochody są w pełni oznakowane!

Wideorejestrator do co najmniej 250 kmph ;-)

Ciekawostka - także nagrywanie tego co słychać w samochodzie oraz nagrywanie podczas odtwarzania -> ewidentnie chodzi o eliminację tzw propozycji korupcyjnych.

Dodatkowo mikrofon bezprzewodowy.

Czas trwania nagrania - min 480 godzin (!) - ergo -> sprzęt chodzi cały czas jak auto jest w ruchu! Patrz uwaga wyżej!

Dodatkowo - szkolenie ludzi z obsługi sprzętu.

Napisano

jedno pytanie bo zglupialem:

to videorejestrator tez ma ograniczenie max V do nagrania/zmierzenia - przeciez to uzaleznione jest od Vmax auta

- chyba, ze to ma byc VideoRadar?

Napisano

> To mnie właśnie zastanawia.

> Bo za 16 balonów jak kupili 200 aut to wychodzi coś koło 130 kpln/szt -

weź kalkulator do ręki ... i przelicz ... bo mnie tam wychodzi 80 tysi

> bardzo drogo, zważywszy, że

> tyle to takie auto jest warte cennikowo 110 kpln za benzynę spełniającą wymogi i 130 kpln za

> diesla mieszczącego się "w normie".

to chyba zmienia postać

> Pytanie, co było w SIWZ, bo tu jest zapewne klucz do sukcesu.

a to zawsze przy przetargach tak jest zlosnik.gif

Napisano

> weź kalkulator do ręki ... i przelicz ... bo mnie tam wychodzi 80 tysi

> to chyba zmienia postać

Bo nie 200 a 120 pojazdow, wiec wychodzi ok 130tys

Napisano

> Bo nie 200 a 120 pojazdow, wiec wychodzi ok 130tys

a to oki waytogo.gif20.GIF

Napisano

> jedno pytanie bo zglupialem:

> to videorejestrator tez ma ograniczenie max V do nagrania/zmierzenia - przeciez to uzaleznione jest

> od Vmax auta

> - chyba, ze to ma byc VideoRadar?

Może być ograniczenie, powyżej którego rozjeżdżają się prędkości.

Poza tym urządzenie musi mieć konkretne parametry homologacyjne, a tam m. in stoi zakres prędkości pomiarowych.

Napisano

> Pewnie chodzi o kompletne dostosowanie wozu do funkcji kina objazdowego.

No prawie pełne - nie ma systemów łączności kodowanej (bo tu już musieliby mieć chyba koncesję), ale te najdroższe zabawki są.

Pytanie ILE taka zabawka kosztuje.

Myślę, że przy takiej ilości jest to koszt na poziomie 30-50 kpln, ale to moja gdybologia stosowana.

Napisano

Się policmajstry posikają ze szczęścia. W końcu będą mieli auto, które skręca i będzie można tym zjechać z autostrady na drogi z zakrętami zlosnik.gif

Napisano

> Się policmajstry posikają ze szczęścia. W końcu będą mieli auto, które skręca i będzie można tym

> zjechać z autostrady na drogi z zakrętami

znaczy Mondeo nie Megane sport nie skręcają?? ciekawa teoria hahaha.gif

Napisano

> znaczy Mondeo nie Megane sport nie skręcają?? ciekawa teoria

u nas prawie same vectry śmigają

Napisano

> u nas prawie same vectry śmigają

Ale Vectry były V6 turbo, to nie jest fotel bujany...

Napisano

> Ale Vectry były V6 turbo, to nie jest fotel bujany...

z pewnego źródła wiem że konkurencyjnemu Mondeo do pięt nie dorastają niestety

Napisano

> Się policmajstry posikają ze szczęścia. W końcu będą mieli auto, które skręca i będzie można tym

> zjechać z autostrady na drogi z zakrętami

Zwłaszcza, że tych autostrad jest na pęczki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> z pewnego źródła wiem że konkurencyjnemu Mondeo do pięt nie dorastają niestety

Ale i tak w porównaniu ze zwykłą zawieszenie jest nieco zmodyfikowane.

Wprawdzie jest to drobna modyfikacja, ale seria jak 1,6 to nie jest.

Poza tym zauważmy też, że te auta nie są od hasania po winklach, tylko od wyciągania ludzi z tłumu w "normalnym" ruchu.

Napisano

> Ale i tak w porównaniu ze zwykłą zawieszenie jest nieco zmodyfikowane.

> Wprawdzie jest to drobna modyfikacja, ale seria jak 1,6 to nie jest.

> Poza tym zauważmy też, że te auta nie są od hasania po winklach, tylko od wyciągania ludzi z tłumu

> w "normalnym" ruchu.

a to inna sprawa

Napisano

> Zwłaszcza, że tych autostrad jest na pęczki

no fakt - u Was tak zlosnik.gif

Napisano

Niestety masz rację, z tego co słyszałem to Policmajstry najchętniej by chcieli silnik Vectry w Mondeo. zlosnik.gif

Napisano

> Niestety masz rację, z tego co słyszałem to Policmajstry najchętniej by chcieli silnik Vectry w

> Mondeo.

też cos takiego słyszałem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.