Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszty dojazdów do pracy. Benzyna, LPG czy ON ?

Featured Replies

Napisano

> Podbiję wątek. Ceny paliw są takie a nie inne. Zmieniło się Wam upodobanie do rodzaju paliwa albo

> planujecie zmianę auta z powodów jego kosztów

Myśle ze w następnym będzie nadal V8 benzyna, ale ze start-stop, bo po co ma palić na światłach.

Napisano

> Myśle ze w następnym będzie nadal V8 benzyna, ale ze start-stop, bo po co ma palić na światłach.

Jak jest w takim razie rozwiązana klimatyzacja?

Napisano

> Jak jest w takim razie rozwiązana klimatyzacja?

Pewnie stop działa jeśli właśnie klimatyzacja jest wyłączona. Żeby nie robić nic wbrew użytkownikowi?

Napisano

> Pewnie stop działa jeśli właśnie klimatyzacja jest wyłączona. Żeby nie robić nic wbrew

> użytkownikowi?

Nie działa. Jak temperetura wzrośnie ponad założony limit to silnik się włącza.

Napisano

> Nie działa. Jak temperetura wzrośnie ponad założony limit to silnik się włącza.

Czyli w takich upałach jakie były w czerwcu i lipcu to na jak długo się wyłączał?

Napisano

> Czyli w takich upałach jakie były w czerwcu i lipcu to na jak długo się wyłączał?

Zalezy jakie masz okna. GS'a moge zostawic na 20-30 minut z wylaczonym silnikiem na sloncu i nadal w sodku jest chlodno.

Napisano

> Zalezy jakie masz okna. GS'a moge zostawic na 20-30 minut z wylaczonym silnikiem na sloncu i nadal

> w sodku jest chlodno.

Wymieniłeś okna na plastiki? smile.gif czy były seryjnie zeby.GIF

A poważnie to chyba aż tak długo się nie stoi w korkach aby nagle auto się zagrzało w środku, a jełśi faktycznie widzimy że w korku bedziemy stac godzine czy więcej to wtedy wystarczy wyłączyc system S/S.

A powiedz Marku czy wiesz może jak w praktyce sprawdza się system z odłączaniem połowy cylindrów w nowych amerykańskich V8 ? Dużo mniejsze wychodzi spalanie? i Czy w tych silnikach spotyka się system Start/Stop

Napisano

Nie wiem co Lexus wymyślił, ale okna są grube i samochód się nie grzeje.

Coraz wiecej samochodów ma s&g i deaktywacja cylindrow. Ale eksperci twierdza ze v6 z biturbo i tak pali mniej niż v8 z deaktywacja. Wiec np. Ford idzie w ta stronę. Niestety V6 biturbo jest znacznie droższy od V8 o tej samej mocy - przykład nowych Fordowskich silników 5.0L v8 i 3.8L V6 biturbo - v8 jest o 30% tańszy.

Napisano

> Myśle ze w następnym będzie nadal V8 benzyna, ale ze start-stop, bo po co ma palić na światłach.

I jak to ma się do tematu ?

Już nie mówię o odniesieniu tego do polskich realiów...

Napisano

> I jak to ma się do tematu ?

> Już nie mówię o odniesieniu tego do polskich realiów...

Odpowiedziałem na pytanie smile.gif tak, rosnące ceny benzyny mnie niepokoją do tego stopnia ze zgodzę się na S&G w samochodzie.

Napisano

Nie czytałem wcześniejszych wypowiedzi i nie zamierzam. Wiem że to dżihad LPG kontra ON. To nie ma sensu.

Sam osobiście jeździłem czterema autami na LPG. Teraz zmieniliśmy auta na ON. Byłbym idiotą stwierdzając że ON jest lepsze. Nie wiem tego, bo żaden diesel jeszcze nie puścił nas w maliny kosztowe. Oba CR, oba bez DPF i dwumasy. Ale wtryskiwacze mają. Diabli wiedzą kiedy przyjdzie czas na ich wymianę. Narazie bezdyskusyjnie wygrywa ON - koszty do LPG podobne, częstotliwość tankowania niższa, bagażniki bez zbędnego balastu (a to dla nas ważne). Klekot nam nie przeszkadza. Na uturbioną benzyne nas nie stac (w sensie utrzymania bez LPG) więc i dynamika nam odpowiada (Turbo benzyna lub duża benzyna jest znacznie lepsza i to nie podlega dyskusji). Narazie nam koszty spadły* i to nas cieszy.

*Zamieniliśmy 3,2 V6 z LPG na 1.6 CRDI

oraz 2,6 V6 (bez LPG) na 1.6 HDI.

Napisano

> Narazie nam koszty spadły* i to nas cieszy.

> *Zamieniliśmy 3,2 V6 z LPG na 1.6 CRDI

> oraz 2,6 V6 (bez LPG) na 1.6 HDI.

czyli raczej zamieniliście auta 2 klasy pojemnościowe / mocowe wyżej

więc podobne koszta to raczej według mnie oczywiście to plus .

na przykładzie posiadanych autek ( identycznych W RYJ )

powiem Ci że jedyną przesłanka do jeżdżenia na ON jest to ... że fajniej się jeździ rotfl.gif

spalanie 10..11 lpg kontra 8..9 litrów ON

ps. też nei mam zamiaru czytać wątku ... strata czasuuuu bo piwko pije icon_eek.gifpalacz.gif

Napisano

> czyli raczej zamieniliście auta 2 klasy pojemnościowe / mocowe wyżej

> więc podobne koszta to raczej według mnie oczywiście to plus .

> na przykładzie posiadanych autek ( identycznych W RYJ )

> powiem Ci że jedyną przesłanka do jeżdżenia na ON jest to ... że fajniej się jeździ

> spalanie 10..11 lpg kontra 8..9 litrów ON

> ps. też nei mam zamiaru czytać wątku ... strata czasuuuu bo piwko pije

Oczywiście masz rację. Zamieniliśmy auta znacznie dynamiczniejsze, znacznie bardziej komfortowe na "gorsze". No bo jak inaczej mówić o zamianie Omegi 3,2 V6 w najwyższej specyfikacji na Hyundaia i30 CRDI oraz Vectry 2,6 V6 CDX na Peugeota 307 1,6 HDI frown.gif.

Ale koszty są ZNACZNIE niższe.

Napisano

> Ale koszty są ZNACZNIE niższe.

jeśli chodzi o kasę ... grinser006.gif

ja jeżdżę na tyle mało że używam Mazdy 6 benzynowej bez lpg ... bo ma automat grinser006.gif

ale jakbym latał dużo to oczywiście ... jakieś kompromisy ... pewnie po mieście śmigałbym Mazdą 2 mojej serce.gif a ona do pracy by latała moja 6 screwy.gif

Napisano

miałęm KM z LPG i robiłem nim około 40 tkm rocznie

teraz mam TDI 101 KM i robię nim około 15 tkm rocznie (sądziłem że wyjdzie więcej przed kupnem, ale się okazało że jżdzę mniej niż się spodziewałem - choć się to możę zmieni)

obecne autko będę trzymał około 4-5 lat jeszcze - jak będezmieniałto chyba znów kupi diesla - chyba ż się trafi dobry egzemplarz z LPG

jeżeli chodzi o komfort użytkowania to zdecydowanie diesel przed lpg (rzadsze tankowania (obecnie tankuję 2-3 razy rzadziej niż przy LPG), mniejsze potrzeby jeżdzenia na jakieś regulacje itp (choć i tak muszę powiedzieć żę gaz miałęm dosyć "bezobsługowy" - niemniej czasem trzeba z nim się było powozić po dobrych gazownikach - i tu jest kolejny problem: dobry gazownik biglaugh.gif - popularnego diesla naprawi każdy mchanik biglaugh.gif), dalej brak walającego się zapasu w bagażniku - chyba żę kupisz jakieś bydle z olbrzymim bagażnikiem

jeżeli chodzi stricte o koszty to dobrzez założone LPG bedzie najtańsze

Napisano

> Odpowiedziałem na pytanie tak, rosnące ceny benzyny mnie niepokoją do tego stopnia ze zgodzę się

> na S&G w samochodzie.

IMO Sz. Kolega powinien wypowiadać się tylko na kąciku emigrantów, bo wartość takich odpowiedzi jest żadna na gruncie PL.

Napisano

> Ale masz zajeżdżonego kibla, czy jak?

Na prywatny użytek to w PL raczej mało nowych diesli się sprzedaje smile.gif

Napisano

> Klekot nam nie

> przeszkadza.

słowo klucz biglaugh.gif

Napisano

> Sam jak zrobiłeś ?

ja mam O2 w turbotraktorze do pracy zlosnik.gif ale ostatnio często ulegam pokusie i jeżdżę E32 z LPG bo w przeciwieństwie do miłośników diesli mam już powoli dość dźwięku TDI, następne auto na co dzień na pewno nie będzie ON zlosnik.gif

Napisano

> czyli ile?

nie wiem, nie miałem ale obstawiam okolice 8l/100km

Napisano

> To ma niby obniżyć koszty??

to będzie generować niskie koszty dojazdu.... a niby względem czego ma obniżać te koszty ?

Napisano

> Jak jest w takim razie rozwiązana klimatyzacja?

W AR nie dziala na czas s &s .

Napisano

> Pytanie kieruję do tych, którzy jeździli autami napędzanymi różnym paliwem. Chodzi mi głównie o dojazdy do pracy. Jeździłem autami zasilanymi benzyną, lpg czy olejem napędowym. O ile

> wcześniej były to przeważnie auta służbowe, to teraz jest swoje własne, więc się zaczyna liczenie kosztów

> Pytania specjalnie nie będę zawężał o szczegóły, bo i tak zapewne bym coś pominął, więc wolę poprosić o Wasze doświadczenia. Wiadomo że auta turbodoładowane, czy to benzynowe czy diesle,

> mogą okazać się bardziej awaryjne, lecz większe bezpieczeństwo podczas wyprzedzania naprawdę kusi

> Obecnie skłaniam się ku LPG albo turbo dieslowi. LPG ze względu na niskie koszty jak i własnego

> zadowolenia z działania sekwencji, a turbo dieslowi ze zwykłej do nich sympatii, jak i przeważnie niższemu spalaniu od turbo benzyny, przy mocniejszym wciskaniu pedału gazu. Celuję

> w jednostki turbodoładowane. Czasem na ziemię sprowadzają mnie koszty ewentualnych napraw tego typu silników.

> Niepokoi mnie ciągle rosnąca cena oleju napędowego i zapowiedzi, że taka tendencja ma się utrzymać.

> Ważne są oczywiście także ogólne / całkowite koszty, także poza samym paliwem.

> Jakie kwoty wydajecie na dojazdy do pracy w skali miesiąca ?

> Sam policzyłem dokładnie jakie koszty paliwa, przy różnym zasilaniu. Ciężko natomiast od tak wziąć

> do porównania jakieś auto benzynowe i turbo diesla, więc żeby nie zaczynać dyskusji nie na temat, nie zrobię tego Przebieg roczny mam odkąd pamiętam nie mniejszy niż 20 tyś km. Bywało

> to wyjeżdżone różnymi autami na przemian a teraz może byłoby cały czas tym samym To by się dopiero okazało.

> Mieszkam w różnych miejscach - do pracy mam od 5 do 35 kilometrów w jedną stronę.

turbo benzyna wychodzi sporo:

80km tam i nazad x 5 dni w tygodniu ~ 42 litry x 4,77(pb98) = 200pln na tydzien.

mozliwe ze kiedys bedzie LPG

Napisano

Ja robię dziennie ok 90-120km dziennie i zdecydowanie taniej wychodzę na LPG. 2.50L spalanie 8-10l ropa spalanie ok 6l. Rozruchu na benzynie nie liczę bo to są jakieś marginalne ilości (auto szybko się przełącza) Jedyne co mnie irytuje to tankowanie częste, irytujące zwłaszcza podczas dojazdów do pracy, na trasie mniej przeszkadza bo jest okazja do zrobienia przerwy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.