Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszty dojazdów do pracy. Benzyna, LPG czy ON ?

Featured Replies

Napisano

> wyszukaj wpisy maro to zjajdziesz. tak włąsnie napisał. napisał więcej. że np. regułą jest, że

> kable WN padają jak muchy (cyt.) w autach z lpg...

wystarczy wejść na forum Lanosa i użyć wyszukiwarki wpisując słowa typu "świece","kable","strzały" itd (o TUTAJ pierwszy lepszy przykład). Problemy z tym osprzętem są powszechne w autach z LPG, sam ich doświadczyłem. Mimo kupowania niby markowych części (głównie NGK) zdarzało się, że po 5 tys km zaczynało się lekkie szarpanie, a po 8 tys. zaczynały się strzały i świece z przewodami były do wymiany. Nigdy nie zastanawiałem się, czy to wina świec czy przewodów, wymieniałem jedno i drugie.

> co do złomowatości jego lanosa to wniosek ten wysnułem z tego, że żadne sprawnie technicznie auto

> nie moze dwać po montażu lpg takich efektów jak u maro. jesli u niego wyszły po montażu takie

> jaja to nie jest to wina instalki, ale zużytego i niesprawnego osprzętu i silnika.

auto kupiłem z gazem. Na początku zainwestowałem trochę w instalację LPG: między innymi wymiana reduktora czy silniczka krokowego i jakoś zaczęło to działać. Silnik był w dobrym stanie. Na benzynie śmigał aż miło, oleju nie brał, pracował ładnie. Ale z gazem co jakiś się coś działo, chyba ta instalacja po prostu była bardzo delikatna. Często trzeba było regulować, bo albo zaczynały falować obroty, albo gasł. Tak jak pisałem nawet wymiana filtra powietrza powodowała konieczność regulacji. OK, tak trafiłem, tylko że czytając FL widziałem, że nie byłem jedyny i w sumie te moje problemy były powtarzalne u innych userów.

Podobnie mój ojciec miał Lanosa z gazem: prawie od nowości, instalka (też II gen. )zakładana w sprawdzonym warsztacie, w sumie auto w 100% pewne i zadbane. Ojciec naprawdę dba o samochody. I też nie obyło się bez problemów, też przechodził częste wymiany świec, padniętą pompę paliwa, falowania obrotów, regulacje.

Ja nie twierdzę, że gaz to zło i nie zamierzam wywoływać wojen, ale staram się patrzeć na sprawę obiektywnie. Opisałem swoje doświadczenia, ktoś może mieć inne, być może lepsze, ale pamiętając swoje problemy i to co wyczytałem przez kilka lat na forum Lanosa, wiem, że pakując się w to źródło napędu trzeba liczyć się z możliwymi problemami. Tyle z mojej strony.

Napisano

świat poszedł naprzód i mówienie przez pryzmat "przedwojennej" motoryzacji mija się z celem w dobie euro5...

instalacja 2gen to stary trup więc sprawia on zgoła inne problemy aniżeli 4gen... odpadają strzały, regulacje, świece i kable do gazu... instalacja staje się praktycznie bezobsługowa, bo zostaje tylko okresowy serwis zbiegający się nierzadko z serwisem całego aut wg książki przeglądów... dzielenie swoich doświadczeń z tak archaicznym gazem to jak mówienie o obecnym fiacie przez pryzmat małego fiata...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Podbiję wątek. Ceny paliw są takie a nie inne. Zmieniło się Wam upodobanie do rodzaju paliwa albo planujecie zmianę auta z powodów jego kosztów hmm.gif

Napisano

> Podbiję wątek. Ceny paliw są takie a nie inne. Zmieniło się Wam upodobanie do rodzaju paliwa albo

> planujecie zmianę auta z powodów jego kosztów

Nie zlosnik.gif

Co roku jest tak sama sytuacja w wakacje, wiec nie widze powodow do zmartwien ok.gif

Napisano

> Podbiję wątek. Ceny paliw są takie a nie inne. Zmieniło się Wam upodobanie do rodzaju paliwa albo

bena+LPG zlosnik.gif

Napisano

Kosza jak dla ON ale nie masz turba i listwy wtrysków za plecami ( w sensie kosztów )

No i pewnośc odpalenia zimą smile.gif co w ON nie jest oczywiste smile.gif

Napisano

Od niecałych dwóch miesięcy ujeżdżam LPG.

Napisano

Nie, nadal tłukę niemieckiego złoma z gazem zlosnik.gif

Napisano

uświadamiam się tylko że bardzo dobrze zrobiłem zakładając LPG.

Napisano

Aktualnie kupiłem parcha UNO 1.4 z LPG własnie na dojazdy do pracy, a Stilo 2,4 na 18" będzie na wyjazdy dalsze ok.gif

Napisano

mam autko palące mniej niż 5,5l Pb przy spokojnej jeździe - zawsze tankuję pod korek nie zmianiam na inne, bo na rynku w PL są same szroty lepiej trzymać własne ale ciasne niż mieć kłopoty grinser006.gif

jeden minus - brak klimatyzacji icon_rolleyes.gif

Napisano

> Pytanie kieruję do tych, którzy jeździli autami napędzanymi różnym paliwem. Chodzi mi głównie o

> dojazdy do pracy. Jeździłem autami zasilanymi benzyną, lpg czy olejem napędowym. O ile

Dieslem do pracy nie jeździłem, stąd moge napisać tylko o LPG i benzynie.

O benzynie krótko: mnie na benzynę nie stać zlosnik.gif Drogo jak jasna cholera no.gif

Co do LPG to zależy jak udaną masz instalację.

W Seicento mam trochę spieprzoną i w zimie przełącza mi się na benzynę dopiero po 4-5km. Jak się ustawi niższą temperaturę przełączania, to niestety szarpie i potrafi zgasnąć podczas przełączania.

W Punto przełącza się w zimie po 1km i nie da się zauważyć kiedy się przełącza.

Kiedyś w Lanosie jak miałem instalację IIej generacji, auto odpalałem już na gazie zlosnik.gif

Ciężko przy takich różnicach w początkowych przebiegach na benzynie obliczyć ile taka jazda do pracy kosztuje wink.gif

W lato problemu nie ma. Na gazie w obu autach jadę już na swojej osiedlowej uliczce wink.gif

A jakieś dodatkowe koszty ? Przegląd droższy (chyba o 80PLN) raz na rok, wymiana filtrów gazu (chyba 50-100PLN) raz na rok albo na 2 lata, zależy ile się jeździ.

Kupiłem jeszcze "zapas w spreju" chyba kilkadziesiąt PLN. Nie chciało mi się wozić luzem koła zapasowego wink.gif

Napisano

Nalezalo by jeszcze doliczyc czestsze wymiany swiec i kabli.

Na te chwile chyba kupil bym benzyne z LPG. Mam TDI i coprawda nie pali za duzo ale na LPG bylo by jeszcze taniej wink.gif

Napisano

> Nalezalo by jeszcze doliczyc czestsze wymiany swiec i kabli.

kolejny mit

mam/mlialem 6 auto na LPG (w tym 2 x VW, 1x seat i 3 x subaru)w ZADNYM nie wymienialem kabli i swiec czesciej niz robilbym to na benzynie. czyli swiece co 60-100kkm, kable 200kkm

kluczem do sukcesu bezawaryjenej jazdy na LPG to dobra (nie tania) instalka i zaufany warsztat

> Na te chwile chyba kupil bym benzyne z LPG. Mam TDI i coprawda nie pali za duzo ale na LPG bylo by

> jeszcze taniej

Napisano

Ja ostatnio usiadłem i policzyłem sobie wszystko.

Dwa tankowania w mieście - spalanie trzyma się mniej więcej tej samej ilości ok. 11 litrów, w trasie spalanie potrafi spaść o 3,5 litra.

Koszt 1 km wychodzi mi 0,24 grosza przy cenie gazu 2,2 pln.

W mieście i tak się nie pościgam, na trasie faktycznie brakuje mocy, ale jeżeli miałbym się przesiadać na inne mocniejsze auto to tylko NoPb z możliwością montażu LPG oczywiście instalacja z górnej półki aby ustrzec się kosztów wadliwych podzespołów i błędów montażu.

Aha, żeby nie było porównanie mam tylko ON i LPG, auta ON to: Audi 80 1,9 TDI, Mondeo MKI 1,8 Endura, a LPG to moje auto z podpisu Astra F X14NZ.

PZDR VEN

Napisano

W sekwencji ?? niewiem.gif

Napisano

> uświadamiam się tylko że bardzo dobrze zrobiłem zakładając LPG.

A mówiełm, a mówiliśmy ??

Napisano

Tak, ale w starych instalacjach.

W Lanosie i Matizie jak były stare świece i kable, to auto szarpało i strzelało.

W Punto i Seicento mam sekwencyjny wtrysk gazu i nie jestem pewny czy ja kiedykolwiek świece i kable wymieniałem w tych autach grinser006.gif

Seicento ponad 150kkm przebiegu, a Punto ledwie ponad 75kkm wink.gif

Napisano

Zainspirowales mnie do szybkich obliczen.

Do pracy 14 km, w sumie 28 km.

22 dni robocze wiec 616 km/m-c.

Audi 1.8 Pb95 9 l/100 km czyli 55,5 l/m-c x 4,6/l = 255 zl/m-c. oslabiony.gif

Gdybym zagazowal...

10 l/100 km czyli 61,6 l/m-c x 2,1/l = 129 zl/m-c. smile.gif

Ale pytanie...lepiej zone zdradzac czy truc... hmm.gif

Wiec wsiadam na "traffic killer" skuter i...

3,4 l/100 km czyli 21 l/m-c x 4,6/l = 96 zl/m-c. shocked.gif

Nikomu nie pozwolimy pobic naszych cen. palacz.gif

No ale czy jestem cwaniak czy nie? Policzmy.

129 gazowe zl/12 m-cy daje 1548 zl rocznie.

255 na zimne pol roku w aucie daje juz 1530 zl + 96 na cieple pol roku daje 576 zl i w sumie 2106 zl/rok.

I guzik, jestem frajer. 558 zl/rok! Wiec tylko gaz!

Ale juz wiele lat temu towarzysze radzieccy wymyslili samochod...GAZ i mimo, ze jezdzil na ET78 to jakze wyprzedzal swoj czas. zlosnik.gif

Pozdrawiam!

P.S. A jeszcze tak historycznie: Moje dawne Berlingo 1.9D, 7 l/100 km, olej 4,4 wiec...190 zl/m-c. hmm.gif

Napisano

ja mam problem ze zmuszeniem sie do przesiadki na komunikacje miejska zlosnik.gif

koszty 55zl (bilet) vs ~ 150zl paliwo zlosnik.gif

z domu na kolejke mam 3min, z pracy 5min

podroz kolejka (trojmiejska SKMka) 10min

samochodem rano bez problemow, po poludniu od 10min (hardcore jak wyjde "przed pełną") do 25min zlosnik.gif

moze jak sie troche chlodniej zrobi to jakos sie zmusze hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> W kontekście tego o czym tu piszemy choćby tym że wyprzedzenie ciągnika z naczepą zajmuje mi teraz

> kilka sekund a poprzednio zajmowało kilkanaście lub kilkadziesiąt. Dzięki temu w czasie gdy

> poprzednio wyprzedzałem jeden teraz mogę wyprzedzić 3 lub 4 jeśli jest taka potrzeba na

> drodze. Tu przyspieszenie od 100 do 140 następuje natychmiast. Poprzednio ze 100 do 120 się

> męczył. I to wszystko biorąc pod uwagę że masa Lanosa to zaledwie 75% masy Astry więc wg kultu

> mocy Lanos powinien zbierać się lepiej. Nie zbiera się.

> Napar z rumianku polecam

Ale zredukować bieg potrafisz? wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Kosza jak dla ON ale nie masz turba i listwy wtrysków za plecami ( w sensie kosztów )

> No i pewnośc odpalenia zimą co w ON nie jest oczywiste

Jak wszystko jest sprawne nie ma prawa nie odpalić, ba u mnie w zimę JTD odpalił jak się okazał nawet tylko na jednej sprawnej świecy żarowej.

Napisano

oczywiście wszyscy pozostali przy swoim... tj. jedni - nazywani przez drugich "śmierchuchami", "biedakami" i tp. ładnymi określanieami pozostali przy " benie i lpg, a bogacze (hehehe) i gardzący gazem przy nigdy nie kopcącym i nie śmierdzącym dieslu...

to konflikt nie do rozwiązania. każdy jeździ tym na co go stać. fotyczy to zarówno aut, jak i tym czym są napędzane. dam ci tylko jedną przyjacielską radę... uważaj tylko zanim podejmiesz tu na forum jaką rzeczową polemikę co do paliwa na jakim jeździsz... sprawdź najpierw na czym jeździ moderator (na nich uważaja w szczgólności).

Nigdy nie używaj słów niegrzecznych typy. g..., cholera, burak..., bowiem moderatorzy to najlepiej wychowani ludzie na tym forum, absolutne wzory moralne i najlepsi prawnicy, z uprawnieniami do cenzurowania twoich wypowiedzi i zamykania ci ust na tym publicznym forum. Nigdy nie słyszeli takich słów, a jak przeczytają je w twojej wypowiedzi plus to, że oni bardzo nie lubią jak ktoś im udowadnia, że gaz może być w wielu okolicznościach lepszy od diesla to wtedy masz bana za to, że np. niegrzecznie się wypowiedziałeś na forum, a wszyscy dobrze wiedzą, że twój ban był za poglądy. To w ogole niesamowite, że moderator może być sędzią we własnej sprawie. Aha długość bana zależy tylko i wyłącznie od widzimisię moda (tj. m.in. od tego jak bardzo mu dowaliłeś i jak dużego głupka z niego zrobiłes). Odwołania w praktyce nie ma. Możesz sobie pisać do webmastera, który osika cie wiesz czym, nie...? Przepraszam, że trochę zboczyłem z tematu, ale ja włąsnie tak bana dostałem i chciałbym cię przed tym ustrzec. po co masz miec zakneblowane usta przez np. 2 tyg... Komuna to przy tej cenzurze mały pikuś...

Napisano

> Od niecałych dwóch miesięcy ujeżdżam LPG.

napisz coś więcej. jaką masz instalkę? jesteś zadowolony. Ja od końca miesiąca pomykam też w nowym wozie na gazie i uważam, że lepszej inwestycji zrobić nie mogłem. jeżdzę za mniej niż 50% ceny benzyny. nie mam absolutnie żadnych kłopotów ani usterek instalki. nie odczuwam żadnych spadków mocy:)

Napisano

> napisz coś więcej. jaką masz instalkę? jesteś zadowolony. Ja od końca miesiąca pomykam też w nowym

> wozie na gazie i uważam, że lepszej inwestycji zrobić nie mogłem. jeżdzę za mniej niż 50% ceny

> benzyny. nie mam absolutnie żadnych kłopotów ani usterek instalki. nie odczuwam żadnych

> spadków mocy:)

Gdzieś już coś pisałem. BRC Sequent24. Po miesiącu (na początku było słabo, potrzebne było parę regulacji) uważam tak jak Ty. Ja dodatkowo żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej, ale pewnych rzeczy finansowych i tak bym pewnie nie przeskoczył. Tankowanie w końcu nie morduje portfela smile.gif

BTW za co Cię na wyspy wysłali?

Napisano

> Gdzieś już coś pisałem. BRC Sequent24. Po miesiącu (na początku było słabo, potrzebne było parę

> regulacji) uważam tak jak Ty. Ja dodatkowo żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej, ale pewnych

> rzeczy finansowych i tak bym pewnie nie przeskoczył. Tankowanie w końcu nie morduje portfela

> BTW za co Cię na wyspy wysłali?

za niegrzeczne wypowiedzi. dosłownie. a tzw. ostrzeżenie to była prośba dokonana w czasie dyskusji - przez jak się potem okazało - moderatora. Uważam to za skandal, bo moim zdaniem ostrzeżenie powinno się otrzymywać na PW. Wtedy wiesz za co, od kogo i co za to grozi, a nie, że sobie mod chalpnie coś w wątku, a potem twierdzi, że to było właśnie ostrzeżenie. Poza tym ja uważam, że jeśli mod zajął swoje stanowisko w dyskusji to powinien się wyłączyć od stosowania pouczeń, ostrzeżeń i kar w tym wątku, a dokonywać powinien tego mod zupełnie nie zaangażowany w dyskusję. Wtedy nie będzie to rodziło podejrzeń, że mod uwala bezczelnie dyskutanta, bo ten mu coś powiedział co mu się nie spodobało... ale mniejsza o to...

ja miałem gaz w punto II, teraz w C4, brat ma w xsarze (wszystko BRC24), a Tata w bravie 1.4 t-jet (tartarini). Wszyscy są zadowoleni i cieszą się niższymi kosztami jazdy. Ja np. w weekend machnąłem swoją Cytryną ponad 1000 km. Koszt na gazie to ok. 200 zł, na benie ponad 400... Przyznam, że gdybym miał jechać w te odwiedziny do rodziny na benie to po prostu zastanowiłbym się czy nie mam ważniejszych wydatków...:)

Napisano

Mnie praktycznie od razu dotknął syndrom gazu - jeżdżę więcej (więcej wypadów weekendowych) bo jest taniej smile.gif

Napisano

> Mnie praktycznie od razu dotknął syndrom gazu - jeżdżę więcej (więcej wypadów weekendowych) bo jest

> taniej

wiem, wiem ja tez tak miałem... ale chyba o to chodzi, nie?:) żeby jeździć jak jest potrzeba i ochota:)

Napisano
  • Autor

O tym wiem nie od dziś wink.gif Ale też leję na to grinser006.gif

Wracając do tematu, sam jeżdżę najczęściej civiciem z sekwencyjną instalacją lpg i mogę ją tylko chwalić wink.gif

Napisano

> Jak wszystko jest sprawne nie ma prawa nie odpalić, ba u mnie w zimę JTD odpalił jak się okazał

> nawet tylko na jednej sprawnej świecy żarowej.

Sprawne - niesprawne - ale to ja ciągałem te wszystkie diesle w okolicy ostatniej zimy

Napisano

> machnąłem swoją Cytryną ponad 1000 km. Koszt na gazie to ok. 200 zł, na benie ponad 400...

> Przyznam, że gdybym miał jechać w te odwiedziny do rodziny na benie to po prostu zastanowiłbym

> się czy nie mam ważniejszych wydatków...:)

Czyli paradoksalnie może taniej było mieć benzynę ?? grinser006.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Sprawne - niesprawne - ale to ja ciągałem te wszystkie diesle w okolicy ostatniej zimy

Widocznie właściciele tych diesli to jakieś fleje i nie dbają o auta, u mnie w rodzinie każdy ma diesla i odpala od pierwszego przekręcenia. Nawet 20letni golf kręci za pierwszym razem.

Jeśli aku sprawny, wtryski nie leją, paliwo dobre i świeczki żarowe ok to musi odpalić.

Napisano

> Widocznie właściciele tych diesli to jakieś fleje i nie dbają o auta, u mnie w rodzinie każdy ma

> diesla i odpala od pierwszego przekręcenia. Nawet 20letni golf kręci za pierwszym razem.

> Jeśli aku sprawny, wtryski nie leją, paliwo dobre i świeczki żarowe ok to musi odpalić.

klego to dokładnie tak samo jest w gazie... jak wszystko sprawne to nie am bata, zeby ne jeździło. ci, którym się gaz wali to po prostu fleje... nie dbają o instalke, nie serwisują, nie przeglądają, a chcieliby jeździć 20-letnim strucelm jak nowym autem. Ja gaz montuje do aut nowych lub prawie nowych, a przede wszystkim sprawnych i wszystko gra jak należy.

Napisano
  • Autor

> przeglądają, a chcieliby jeździć 20-letnim strucelm jak nowym autem. Ja gaz montuje do aut

> nowych lub prawie nowych, a przede wszystkim sprawnych i wszystko gra jak należy.

O to właśnie się rozchodzi. Przecież auto z dobra instalacją LPG, czy to ON, czy noPB, serwisowane dobrze i na bieżąco, będzie jeździć sprawnie. Więc jeśli można sporo zaoszczędzić na kosztach ogólnych, to dlaczego z tego nie skorzystać.

Napisano

> Jeśli aku sprawny, wtryski nie leją, paliwo dobre i świeczki żarowe ok to musi odpalić.

I nalewasz na stacji paliwa co wytrąca parafinę przy 5 stopniach poniżej zera i całe to dbanie o auto możesz wsadzić w rakiete i wystrzelić w kosmos

Na badziewnym paliwie benzyna poszarpie, poprycha ale odpali i pojedzie

Na badziewnym LPG więcej spali i filtr zapaprze

A na badziewnym ON zimą auto stanie i żebyś na głowie stanął nie pojedzie do wymainy filtra i paliwa smile.gif

Już nie mówie o wpływie badziewnego paliwa na ten cały wysokociśnieniowy ukłąd wtrysku smile.gif

Napisano

> I nalewasz na stacji paliwa co wytrąca parafinę przy 5 stopniach poniżej zera i całe to dbanie o

> auto możesz wsadzić w rakiete i wystrzelić w kosmos

> Na badziewnym paliwie benzyna poszarpie, poprycha ale odpali i pojedzie

Jak zalejesz kiepską (rozrzedzoną) benzynę, to pokicha, poprycha i też stanie oink.gif

> Na badziewnym LPG więcej spali i filtr zapaprze

Nie wiem, nie trafiłem na złe LPG, ale ja mam prostą instalkę, co to filtr wymienić, pokręcić regulacją i jeździć Panie, jeździć...

> A na badziewnym ON zimą auto stanie i żebyś na głowie stanął nie pojedzie do wymainy filtra i

> paliwa

Diesel dieslowi nie równy. Zauważ, że poczciwe diesle, zwłaszcza w zastosowaniu wojskowym pójdą na wszystkim ok.gif

> Już nie mówie o wpływie badziewnego paliwa na ten cały wysokociśnieniowy ukłąd wtrysku

No ale fakt, nowoczesne wymagają czystego paliwa. Z tym, że póki nie będziemy żyć w normalnym kraju, nie ma szans na bycie pewny czy to ON, czy Pb...

Napisano

> Diesel dieslowi nie równy. Zauważ, że poczciwe diesle, zwłaszcza w zastosowaniu wojskowym pójdą na

> wszystkim

tylko jakoś dziwnie, jak złapią pierwsze mrozy to zaczynają sie problemy i widać więcej kopciuchów z problemami

sam jechałem busem (dość nowy sprinter) który stanął ... może winny był układ paliwowy niewiem.gif

wiem że musiałem się przesiąść do tramwajki grinser006.gif

Napisano

> A na badziewnym ON zimą auto stanie i żebyś na głowie stanął nie pojedzie do wymainy filtra i

> paliwa

> Już nie mówie o wpływie badziewnego paliwa na ten cały wysokociśnieniowy ukłąd wtrysku

To prawda, ale chyba minęły już czasy żeby w zimę sprzedawali letnią ropę? Chyba, że ktoś sobie z zachomikowanych zapasów nalewał grinser006.gif

Napisano

> Z tym, że póki nie będziemy żyć w normalnym

> kraju, nie ma szans na bycie pewny czy to ON, czy Pb...

dokładnie, najgorsze jest to, że w tym temacie się nic nie zmienia. Czego przykładem jest orlen w łodzi na osiedlu retkinia. Kontrole robią a i tak kantują, bo po prostu łapki są smarowane. Bo chyba inaczej nie da się tego wytłumaczyć.

Napisano

Włanie ,disel jakbym chciał takiego kupic pewnie na dworze mógły mieć problemy.Ale kusi spalanie. Gaz tez załozył bym ale 2,5tyś zł i musiałbym długo jeżdzić hmm.gif.Pewnie byłbym zadowolony . Puki co na 15kkm rocznie mam benzynę. Do 8 letniego auta ,a byc może pojeżdze jeszcze rok,dwa nie opłaca mi się. Prędzej gaz do 3 latka bym założył. hmm.gif

Napisano

> tylko jakoś dziwnie, jak złapią pierwsze mrozy to zaczynają sie problemy i widać więcej kopciuchów

> z problemami

od 2002 roku jeżdżę dieslem stara konstrukcja wolnossąca z pośrednim wtryskiem, i nigdy nie miałem problemu w zimie z odpalaniem nawet przy -26C.

No ale ja tankuje na stacjach gdzie połowa ceny paliwa to podatki dla państwa, a nie u pana Henia na polu

> sam jechałem busem (dość nowy sprinter) który stanął ... może winny był układ paliwowy

> wiem że musiałem się przesiąść do tramwajki

Wiesz tu liczy się pieniądz, pewnie rożne rzeczy lane były do tego sprintera aby odpychał się do przodu i zarabiał kasiorkę, nie koniecznie musiałby być to ON.

Generalnie, jak się dba, to jest ok.

pzdr.

Napisano

na dojazdy do pracy kup sobie osobne auto - np Nissana Micre 1.3 używke za te np. 8kzł z LPG. Auto nie psujące sie i tak brzydkie że nie trzeba sie nim przejmować jak ktoś Ci zarysuje itp. Małe więc stawiasz gdziekolwiek ok.gif

Pali symboliczne ilości LPG, tanie w utrzymaniu, niskie OC palacz.gif

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na dojazdy do pracy kup sobie osobne auto - np Nissana Micre 1.3 używke za te np. 8kzł z LPG. Auto

> nie psujące sie i tak brzydkie że nie trzeba sie nim przejmować jak ktoś Ci zarysuje itp. Małe

> więc stawiasz gdziekolwiek

> Pali symboliczne ilości LPG, tanie w utrzymaniu, niskie OC

Sam jak zrobiłeś ? hmm.gif

Napisano

> na dojazdy do pracy kup sobie osobne auto - np Nissana Micre 1.3 używke za te np. 8kzł z LPG. Auto

> nie psujące sie i tak brzydkie że nie trzeba sie nim przejmować jak ktoś Ci zarysuje itp. Małe

> więc stawiasz gdziekolwiek

> Pali symboliczne ilości LPG, tanie w utrzymaniu, niskie OC

To ma niby obniżyć koszty??

Napisano

> Diesel dieslowi nie równy. Zauważ, że poczciwe diesle, zwłaszcza w zastosowaniu wojskowym pójdą na

> wszystkim

Ale - jak by to ująć - mówimy o autach osobowych ??

Napisano

> Ale - jak by to ująć - mówimy o autach osobowych ??

Nie wiem, może ktoś dojeżdża do pracy KRAZem rotfl.gif

Napisano

> Nie wiem, może ktoś dojeżdża do pracy KRAZem

Ale KRAZ to był na bezynę chyba smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Ceny skoczyły w górę i marudzenie wśród znajomych wzrosło wink.gif Także bardziej przychylne opinie nagle o lpg daje się słyszeć wink.gif

Sam na lpg nie narzekam skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.