Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

usuniecie stabilizatora przod

Featured Replies

Napisano

> czy to sensowny pomysł co by się pogorszyło ?

tak

tylko po co pogarszać niewiem.gif

Napisano

hehehe... "szwedzka szpera" hehe.gif

Napisano
  • Autor

> tak

> tylko po co pogarszać

no ale co pogarszać?

Napisano

> no ale co pogarszać?

zadałeś pytanie czy to sensowny pomysł co by się pogorszyło to Ci odpowiedziałem

a zmienia się całkowicie charakterystyka zawieszenia

Napisano

zalezy w jakim samochodziku

jezeli cos niewielkiego to zbytnio nie poczujesz roznicy

osoby jezdzace pandami z i bez staba niewiele roznic w prowadzeniu sie widza - moze poza wybyjajacymi sie i stukajacymi lacznikami

Napisano
  • Autor

> zadałeś pytanie czy to sensowny pomysł co by się pogorszyło to Ci odpowiedziałem

> a zmienia się całkowicie charakterystyka zawieszenia

charakterystyka z jakiej na jaka jesli mozna smile.gif sie dowiedziec?

Napisano

Podejrzewam, że podstawowa zmiana którą zauważysz,

to auto bardziej przechylające się na zakrętach...

Choć może się mylę...

Napisano

> zalezy w jakim samochodziku

> jezeli cos niewielkiego to zbytnio nie poczujesz roznicy

> osoby jezdzace pandami z i bez staba niewiele roznic w prowadzeniu sie widza - moze poza

> wybyjajacymi sie i stukajacymi lacznikami

Na co dzień śmigam swoją Pandą van-seryjny stab,

czasem jeżdżę bez staba z tym samym silnikiem,

różnica dla mnie jest znaczna w sztywności pojazdu waytogo.gif

Napisano

> charakterystyka z jakiej na jaka jesli mozna sie dowiedziec?

z stabem auto jest sztywniejsze, bardziej sprężyste, nie przechyla się tak na zakrętach itp

Napisano

> zalezy w jakim samochodziku

> jezeli cos niewielkiego to zbytnio nie poczujesz roznicy

z tym się nie zgodzę

Napisano

> Na co dzień śmigam swoją Pandą van-seryjny stab,

> czasem jeżdżę bez staba z tym samym silnikiem,

> różnica dla mnie jest znaczna w sztywności pojazdu

jakis czas temu byla o tym dysputa mala na kaciku pandy - i konkluzja byla taka ze niewiele on daje i niewiele odejmuje

ps.

van a osobowka - nawet jak bez staba to roznice poczujesz

Napisano
  • Autor

> jakis czas temu byla o tym dysputa mala na kaciku pandy - i konkluzja byla taka ze niewiele on daje

> i niewiele odejmuje

> ps.

> van a osobowka - nawet jak bez staba to roznice poczujesz

auto to golf wiec chyba nie wielkie?

a jakieś uszkodzenia lub awarie w zawieszeniu po wyjęciu tego pręta mooga być ?

Napisano

> auto to golf wiec chyba nie wielkie?

> a jakieś uszkodzenia lub awarie w zawieszeniu po wyjęciu tego pręta mooga być ?

bardziej bedzie sie przechylal w zakretach i moze wykazywac wieksze sklonnosci do podsterownosci

co do ewentualnych uszkodzen..... nie sadze zeby cokolwiek sie moglo w tym kierunku dziac

Napisano

> Na co dzień śmigam swoją Pandą van-seryjny stab,

> czasem jeżdżę bez staba z tym samym silnikiem,

> różnica dla mnie jest znaczna w sztywności pojazdu

Wez pod uwage ze Van ma inne zawiszenie wink.gif napewno inne sprezyny i dlatego taka roznica wink.gif

Napisano

stabilność na szykanach, czyli właśnie może się przydać na drodze jeśli będzie trzeba ominąć szybkim ruchem kierownicy inne auto.

Ale na plus to lepiej będzie wybierać nierówności.

Napisano
  • Autor

> stabilność na szykanach, czyli właśnie może się przydać na drodze jeśli będzie trzeba ominąć

> szybkim ruchem kierownicy inne auto.

> Ale na plus to lepiej będzie wybierać nierówności.

czyli bez to bardzie komfortowo smile.gif

Napisano

> z stabem auto jest sztywniejsze, bardziej sprężyste, nie przechyla się tak na zakrętach itp

dokładnie, nalezy dodać że w autach wyczynowych często dubluje sie stabilizatory a nie je odkręca zlosnik.gif

Napisano

Na szutry tak się 125p robiło grinser006.gif

Napisano

> Na szutry tak się 125p robiło

no nie wiem, łada chodzi lepiej bokiem jak z przodu się dorzuci drugi i do tyłu z Argenty palacz.gif

Napisano

> no nie wiem, łada chodzi lepiej bokiem jak z przodu się dorzuci drugi i do tyłu z Argenty

Ja tam nie wiem grinser006.gif Hołek mi to opowiadał

Napisano

> a jakieś uszkodzenia lub awarie w zawieszeniu po wyjęciu tego pręta mooga być ?

A może napisz, skąd Ci to przyszło do głowy, żeby wyciągać stabilizator?

Może wtedy zrozumiemy kontekst Twojego zapytania.

Pozdro

Bartek

Napisano

Bedzie sie bujał jak łódka - wiem co mowie bo montowałem staba do uno . Pamietam jak bylo przed i jak jest po waytogo.gif

Golf to ciezsze auto - tymbardziej nie ruszaj!

Napisano
  • Autor

> Bedzie sie bujał jak łódka - wiem co mowie bo montowałem staba do uno . Pamietam jak bylo przed i

> jak jest po

> Golf to ciezsze auto - tymbardziej nie ruszaj!

pytam tak z ciekawości

kupel nie ma , w poprzednim nie miałem i było ok teraz mam i jest twardszy mimo tego samego zawieszenia!

Napisano

> pytam tak z ciekawości

> kupel nie ma , w poprzednim nie miałem i było ok teraz mam i jest twardszy mimo tego samego

> zawieszenia!

No i o to chodzi , jest twardszy , stabilniejszy i przez to jest bezpieczniejszy i duzo lepiej sie prowadzi waytogo.gif

Napisano

> co to takiego:)

stabilizator odkręcony z jednej strony albo wyjęty. w zakręcie wewnętrzne koło jest trochę mocniej dociskane do nawierzchni niż ze stabilizatorem. Na śniegu alb ona luźnej nawierzchni podobno dobrze to pracuje i dzięki temu auto lepiej odjeżdża z zakrętu a w zakręcie prowadzi się jakby miało lekko spiętą szperę. podobno.. bo takich rzeczy w rajdach nie można robić, homologacja auta tego zabrania. Jeśli jest stabilizator w serii to ma zostać. nie wiem jak z przeglądem, czy przypadkiem ogarnięty diagnosta nie mógłby się przyczepić do zmiany konstrukcji zawieszenia. ale nie wiem, nie znam się.

Wyjmowanie stabilizatora w seryjnym, cywilnym aucie to nie jest dobry pomysł. Auto trochę bardziej będzie się przechylać przy szybkich ruchach kierownicą i będzie się mniej precyzyjnie prowadzić. na komforcie raczej nie zyskasz.

Konkluzja: nie wyciągać, bo po co...

Napisano
  • Autor

> stabilizator odkręcony z jednej strony albo wyjęty. w zakręcie wewnętrzne koło jest trochę mocniej

> dociskane do nawierzchni niż ze stabilizatorem. Na śniegu alb ona luźnej nawierzchni podobno

> dobrze to pracuje i dzięki temu auto lepiej odjeżdża z zakrętu a w zakręcie prowadzi się jakby

> miało lekko spiętą szperę. podobno.. bo takich rzeczy w rajdach nie można robić, homologacja

> auta tego zabrania. Jeśli jest stabilizator w serii to ma zostać. nie wiem jak z przeglądem,

> czy przypadkiem ogarnięty diagnosta nie mógłby się przyczepić do zmiany konstrukcji

> zawieszenia. ale nie wiem, nie znam się.

> Wyjmowanie stabilizatora w seryjnym, cywilnym aucie to nie jest dobry pomysł. Auto trochę bardziej

> będzie się przechylać przy szybkich ruchach kierownicą i będzie się mniej precyzyjnie

> prowadzić. na komforcie raczej nie zyskasz.

> Konkluzja: nie wyciągać, bo po co...

narazie nic nie wyjmuje muszę tylko gumy zmienić i uporać sie z łącznikami bo są jakieś tandetne i nie potrafię ich dobrze zamontować! normalnie tragedia!!!!

ale chciałem tez go wyjąć na jakiś czas pomalować i włożyć bo strasznie skorodował zeby.GIF

zapytanie było czysto teoretyczne oczywiście "co by było gdyby..."

Napisano

Jak 100 lat temu miałem Audi 80 1.3 (tak 1.3) to auto nie miało stabilizatora. Po założeniu takiego z wersji 1.6 (reszta zawieszenia taka sama, nawet otwory do mocowania są) auto mniej się przechylało i lepiej znosiło nierówności, zwłaszcza jednostronne.

Ciekawsza jest jazda z uszkodzonym (lub bez) drążkiem reakcyjnym tylnego zawieszenia. Moim Audikiem jazda powyżej 40kmph stawała się wtedy nie do zniesienia, bo tyłem rzucało, a tylko koła opierające się o nadkola ratowały przed rowem. cool.gif

PZDR

Napisano

Są takie zawieszenia, gdzie stabilizator jest integralną częścią mocowania wahacza. Bez niego zawieszenie rozjedzie się jak krowa na lodzie. Takie zawieszenie jest np w Fiacie 128, zastawie 1100

Napisano

W golfach V przy duzym obniżeniu (rzedu >60 70mm) ludzie wyjmują stabilizator- zresztą jak nie wyjmą to lubi sam pękać ze względu na za długie łączniki dla krótszych sprężyn.

Ale to są raczej auta na pokaz niż na tor więc nie wiem jak to wpływa na jazdę.

Przy modyfikowanych golfach V na tor, na przód zakładają twardszy stabilizator a na tył Z TEGO CO PAMIETAM bardziej miekki i zwieksza to nadsterownosc (mkV juz w serii jest lekko nadsterowny), ale to tylko o ile dobrze pamietam.

Napisano

> co by się pogorszyło ?

ja różnicy w astrze nie widziałem (jeździłem z urwaną końcówką)

nie wiem kiedy się urwała, a po założeniu nowej, różnicy wielkiej nie było

przestało tylko pukać hehe.gif

Napisano

> hehehe... "szwedzka szpera"

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

No co się śmieje, co się smieje?

Ricardo Plucha tak doradza. swiety.gif Na własne uszy słyszałem. A co Rysiu mówi święte jest. ganja.gif

Napisano

> Podejrzewam, że podstawowa zmiana którą zauważysz,

> to auto bardziej przechylające się na zakrętach...

> Choć może się mylę...

Ja podejrzewam, że nawet nie tylko na zakrętach. Wystarczy, że autem jechać będzie tylko kierowca - i już będzie przechylone na lewo hmm.gif

Napisano

> osoby jezdzace pandami z i bez staba niewiele roznic w prowadzeniu sie widza - moze poza

> wybyjajacymi sie i stukajacymi lacznikami

Jakimi łącznikami? Przecież dyskusja jest o wywaleniu stabilizatora. spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.