Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwiekszenie limitu na Autostradach i S-kach

Featured Replies

Napisano

Z tego co kojarze to mialo to obowiazywac od maja 2010, ale powniej przestalem sie tym projektem interesowac.

Ktos wie czy ten pomysl to juz calkiem umarl?

Tutaj info z zeszlego roku: jakiś tekst

Napisano

> Z tego co kojarze to mialo to obowiazywac od maja 2010, ale powniej przestalem sie tym projektem

> interesowac.

> Ktos wie czy ten pomysl to juz calkiem umarl?

> Tutaj info z zeszlego roku: jakiś tekst

nie slyszalem o tym w tym roku nic...

ale czy to naprawde roznice zrobi w stylu jazdy przecietnego kierowcy ?:)

Napisano

W sumie byłbym za takim podniesieniem prędkości ale raczej nie daje temu większych szans patrząc na tendencję obniżania limitu prędkości w UE.

Napisano

Mogą zwiększać limity na autostradach ale najpierw niech wprowadzą zakaz wielce emocjonujących "wyścigów równoległych" (czyt. wyprzdzania) dla TIRów...

Napisano

> gdzie ta tendencja?

w wielu krajach dozwolona prędkość na autostradach wynosi 120 km/h a w Szwecji nawet 110. Poza tym słyszy się różne wypowiedzi parlamentarzystów z Brukseli o potrzebie zmniejszenia dopuszczalnej prędkości ze względu na bezpieczeństwo na drogach,

Napisano

> w wielu krajach dozwolona prędkość na autostradach wynosi 120 km/h a w Szwecji nawet 110. Poza tym

> słyszy się różne wypowiedzi parlamentarzystów z Brukseli o potrzebie zmniejszenia

> dopuszczalnej prędkości ze względu na bezpieczeństwo na drogach,

masakra... zwłaszcza wobec zatrważających statystyk wypadków z niemiec - gdzie nie ma ograniczeń...

ech... skąd się biorą takie projekty i "potrzeby"?

Napisano

> Mogą zwiększać limity na autostradach ale najpierw niech wprowadzą zakaz wielce emocjonujących

> "wyścigów równoległych" (czyt. wyprzdzania) dla TIRów...

Ostatnio miałem przyjemność jechać za takim "wyprzedzaczem", który na drodze dwupasmowej ambitnie wyprzedzał swoją ciężarówką kilka tirów co zajęło mu to parę minut. W tym czasie za nim nazbierał się już niezły sznurek samochodów z zirytowanymi w środku kierowcami sciana.gif

Napisano

> Mogą zwiększać limity na autostradach ale najpierw niech wprowadzą zakaz wielce emocjonujących

Mslisz ze jestes wazniejsza persona na autostradzie od kierowcy "tira"???

no jak widzisz nie hehe.gif

Napisano

> nazbierał się już niezły sznurek samochodów z zirytowanymi w środku kierowcami

To moze do psychologa powinno sie ich skierowac? skoro tak emocjonalnie dzialaja na nich inni uzytkownicy drog. Tym bardziej ze kierowcy tch ciezarowek jada zgodnie z przepisami!

Napisano

> To moze do psychologa powinno sie ich skierowac? skoro tak emocjonalnie dzialaja na nich inni

> uzytkownicy drog. Tym bardziej ze kierowcy tch ciezarowek jada zgodnie z przepisami!

no właśnie. Każdy ma prawo wyprzedzić, jeżeli robi to zgodnie z przepisami. A nigdzie nie jest powiedziane, że lewym pasem podczas wyprzedzania jest obowiązek jazdy z maksymalną dozwoloną prędkością.

Jedynie nie rozumiem dlaczego często jak jedna ciężarówka wyprzedza drugą z różnicą prędkości około 5km/h to dlaczego ten wyprzedzany nie mógłby troszkę zwolnić, chociaż o 10km/h i ułatwić wyprzedzenie go. Domyślam się że rozpędzić TIRa nie jest łatwo, ale niewielkie odpuszczenie gazu mogłoby znacznie przyspieszyć manewr wyprzedzania.

Napisano

Podchodzisz identycznie do problemu jak w rządzie, czyli od dooopy strony.

Jestem przeciwnikiem takich zakazów wyprzedzania.

Jeżeli jedna ciężarówka jedzie 88, druga wyprzedza ją 90-ką, to powinni karać tego kierownika który wyprzedza za przekroczenie prędkości i utrudnianie ruchu. Trzeba zacząć od nauki kultury jazdy kierowców.

Paradoksem jest, jak np na obwodnicy 3-miasta jedzie ktoś 60-ką, a za nim cała kolumna ciężarówek screwy.gif

Czym się różni kierownik ciężarówki na lewym pasie od kierownika osobówki jadącego "przepisowo" lewym pasem i blokującym innych? wink.gif

Napisano

> To moze do psychologa powinno sie ich skierowac?

Kierowcy ciężarówek systematycznie chodzą do psychologa, czego brakuje kierowcom pozostałych pojazdów zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie. Każdy ma prawo wyprzedzić, jeżeli robi to zgodnie z przepisami. A nigdzie nie jest

> powiedziane, że lewym pasem podczas wyprzedzania jest obowiązek jazdy z maksymalną dozwoloną

> prędkością.

> Jedynie nie rozumiem dlaczego często jak jedna ciężarówka wyprzedza drugą z różnicą prędkości około

> 5km/h to dlaczego ten wyprzedzany nie mógłby troszkę zwolnić, chociaż o 10km/h i ułatwić

> wyprzedzenie go. Domyślam się że rozpędzić TIRa nie jest łatwo, ale niewielkie odpuszczenie

> gazu mogłoby znacznie przyspieszyć manewr wyprzedzania.

Przepisy przepisami ale stwarzanie niebezpiecznych sytuacji na drodze to co innego.

Na końcu takiego sznurka spowolnionego przez "rajdowego" TIRa prędkości samochodów są już znacznie niższe niż normalne na lewym pasie, a do czego może to prowadzić w przypadku czyjegoś zagapienia to chyba nie trzeba pisać.

Napisano

> Jedynie nie rozumiem dlaczego często jak jedna ciężarówka wyprzedza drugą z różnicą prędkości około

> 5km/h to dlaczego ten wyprzedzany nie mógłby troszkę zwolnić, chociaż o 10km/h i ułatwić

> wyprzedzenie go.

Ja tak robię, bo jakiś desperat na przeglądzie tacho ustawił mi odcięcie na 88 zlosnik.gif Z powyższym jestem b. częasto wyprzedzany przez inne ciężarówki zlosnik.gif

Napisano

> Przepisy przepisami ale stwarzanie niebezpiecznych sytuacji na drodze to co innego.

> Na końcu takiego sznurka spowolnionego przez "rajdowego" TIRa prędkości samochodów są już znacznie

> niższe niż normalne na lewym pasie, a do czego może to prowadzić w przypadku czyjegoś

> zagapienia to chyba nie trzeba pisać.

Jadąc autostradą czy inną drogą dwupasmową muszę mieć świadomość, że maksymalna dozwolona prędkość to prędkość maksymalna, a nie obowiązkowa. Prędkość minimalna albo nie jest ustalana, albo jest to często wartość około 60-70km/h i muszę liczyć się z tym, że pojazdy mogą się poruszać z taką prędkością, a nie tylko z jak to nazywasz "normalną prędkością na lewym pasie". Wtedy się nie zagapię.

Dużo większe ryzyko powodują szaleńcy gnający znacznie powyżej prędkości przepisowych, z włączonym CB, poganiający światłami, byle do przodu.

Napisano

> Kierowcy ciężarówek systematycznie chodzą do psychologa, czego brakuje kierowcom pozostałych

> pojazdów

no wlasnie! Moze czas zmienic ten stan rzeczy zeby nie wpuszczac "psycholi" na drogi publiczne

Napisano
  • Autor

> w wielu krajach dozwolona prędkość na autostradach wynosi 120 km/h

ale ja sie pytam gdzie tendencja do zmniejszania predkosci, a nie jakie sa limity w innych krajach

moze inaczej: w ktorym kraju ostatnio zmniejszyli dopuszczalna predkosc na autostradach

> a w Szwecji nawet 110.

w Szwecji jest 120, a jeszcze niedawno bylo 110, wiec raczej tendencja jest odwrotna

Napisano

> ale ja sie pytam gdzie tendencja do zmniejszania predkosci, a nie jakie sa limity w innych krajach

> moze inaczej: w ktorym kraju ostatnio zmniejszyli dopuszczalna predkosc na autostradach

> w Szwecji jest 120, a jeszcze niedawno bylo 110, wiec raczej tendencja jest odwrotna

w D

Napisano

> To moze do psychologa powinno sie ich skierowac? skoro tak emocjonalnie dzialaja na nich inni

> uzytkownicy drog. Tym bardziej ze kierowcy tch ciezarowek jada zgodnie z przepisami!

Pitolenie o jezdzeni zgodnie z przepisami. Zarowno kierowcy Ciezarowek jak i osobowke nie jezdza zgodnie z przepisami wiec dyzkusja jest zbedna. Niestety o ile Tirowi wyprzedznie innego Tira nic nie daje to zablokowanie lewego pasa dla osobowke jest wku..ce. I niech tylko ktos mi wyskoczy z tekstem ze wszystkie Tiry jada 90 a te wyprzedzane 88 to go wysmieje w zywe oczy.

Napisano

> I niech tylko ktos mi

> wyskoczy z tekstem ze wszystkie Tiry jada 90 a te wyprzedzane 88 to go wysmieje w zywe oczy.

1. Do czego odnosisz te prędkości, bo chyba nie do wskaźnika w osobówce?

2. Owszem, są tacy, co jeżdżą powyżej 90-ciu i tacy nie blokują lewego pasa, tylko po prostu wyprzedzają.

Mi odcina przy 1900rpm, czyli silnik dopiero w najlepsze mógłby się wkręcać zlosnik.gif

Napisano

> Pitolenie o jezdzeni zgodnie z przepisami. Zarowno kierowcy Ciezarowek jak i osobowke nie jezdza

> zgodnie z przepisami wiec dyzkusja jest zbedna.

oczwiscie ze jedni jak i drudzy czesto lamia przepisy ale w tym przpadku kierowcy ciezarowek nie lamia

>Niestety o ile Tirowi wyprzedznie innego Tira

> nic nie daje

skad wiesz?

> to zablokowanie lewego pasa dla osobowke

a tobie co to daje?

> jest wku..ce.

to juz Twoj problem grinser006.gif

>I niech tylko ktos mi

> wyskoczy z tekstem ze wszystkie Tiry jada 90 a te wyprzedzane 88 to go wysmieje w zywe oczy.

czyli ile jada Twoim zdaniem?

Napisano

> Ja tak robię, bo jakiś desperat na przeglądzie tacho ustawił mi odcięcie na 88 Z powyższym jestem

> b. częasto wyprzedzany przez inne ciężarówki

jak to jest z tymi kagańcami w samochodach ciężarowych, jak jakiś czas temu kulałem się niecałą 100 a tu mnie zaczął tir wyprzedzać hmm.gif

Napisano

> jak to jest z tymi kagańcami w samochodach ciężarowych, jak jakiś czas temu kulałem się niecałą 100

> a tu mnie zaczął tir wyprzedzać

wiec realnie pewnie jechales niecale 90

Napisano

> wiec realnie pewnie jechales niecale 90

mój licznik zawyża gdzieś o 5% więc 90 miałem na pewno, a wyprzedzający mnie tir jechał co najmniej 5-10 km/h szybciej ode mnie.

Napisano

> Mslisz ze jestes wazniejsza persona na autostradzie od kierowcy "tira"???

Ważniejsza nie, ale szybsza na pewno.

Przypominam, że kierowca TIR'a może go prowadzić z prędkością max 90km/h, a na autostradzie osobówki moga się poruszać szybciej.

Wyprzedzanie na autostradzie z róznicą prędkości 2km/h to nic innego jak utrudnianie ruchu i powinno być surowo karane.

To samo odnosi sie do dróg dwupasmowych czy szybkiego ruchu tylko prędkości bedą inne...

Napisano

> Mslisz ze jestes wazniejsza persona na autostradzie od kierowcy "tira"???

tak, co w związku z tym??

Napisano

> Wyprzedzanie na autostradzie z róznicą prędkości 2km/h to nic innego jak utrudnianie ruchu i

> powinno być surowo karane.

dokładnie, co innego jak trafi się jakiś strucel co jedzie 70km/h

ale jak wyprzedzają się różnicą prędkości rzędu 2km/h, to zwykłe blokowanie ruchu i utrudnianie innym jazdy frown.gif

Napisano

Przeczytaj sobie jak należy dokonywać manewru wyprzedzania zgodnie z przepisami.

Należy go wykonać w miare możliwości jak najszybciej.

Widać jesteś z tych, którzy uznają tylko przepisy zakazujące (w tym przypadku okreslające dopuszczalny v-max dla ciężarówek).

Napisano

> tak, co w związku z tym??

w takim razie zmien droge bo na taj nikt jak widac Cie nie docenia hehe.gif

Napisano

> Przeczytaj sobie jak należy dokonywać manewru wyprzedzania zgodnie z przepisami.

ale po co mam czytac?

> Należy go wykonać w miare możliwości jak najszybciej.

tak tez robi kierowca zestawu ale ja wiem ze ciezko to zrozumiec skoro smiga sie plaskaczem...

> Widać jesteś z tych, którzy uznają tylko przepisy

> zakazujące (w tym przypadku okreslające dopuszczalny v-> max dla ciężarówek).

Ty mmnie namawiales do czytania a ja Ci zalecam wizyte u okulisty bo jednak zle widzisz wink.gif

Napisano

> Przeczytaj sobie jak należy dokonywać manewru wyprzedzania zgodnie z przepisami.

> Należy go wykonać w miare możliwości jak najszybciej.

Ale moment. To znaczy ze jak turlam sie osobowka po autostradzie 130km/h, zjezdzam na lewy pas zeby wyprzedzic np. 5 osobowek jadacych przedemna 125km/h to mam drepnac do spodu i wyprzedzac ich majac np. 180km/h na liczniku?

Wiec teraz przeloz sobie to samo na predkosci obowiazujace i mozliwe do osiagniecia dla ciezarowek.

Napisano

> Ważniejsza nie, ale szybsza na pewno.

> Przypominam, że kierowca TIR'a może go prowadzić z prędkością max 90km/h,

no patrz a ja myslelem ze 85 grinser006.gif

>

a na autostradzie

> osobówki moga się poruszać szybciej.

ale chyba wolniej tez moga? wink.gif

> Wyprzedzanie na autostradzie z róznicą prędkości 2km/h to nic innego jak utrudnianie ruchu

jesli tak uwazasz to zglos na policje taki fakt bo wkoncu to Twoj obywatelski obowiazek

> i

> powinno być surowo karane.

czy Ty jadac powyzej 130 tez bedziesz taki dla siebie surowy?

> To samo odnosi sie do dróg dwupasmowych czy szybkiego ruchu tylko prędkości bedą inne...

Napisano

> Ale moment. To znaczy ze jak turlam sie osobowka po autostradzie 130km/h, zjezdzam na lewy pas zeby

> wyprzedzic np. 5 osobowek jadacych przedemna 125km/h to mam drepnac do spodu i wyprzedzac ich

> majac np. 180km/h na liczniku?

150km/h wystarczy zlosnik.gif

> Wiec teraz przeloz sobie to samo na predkosci obowiazujace i mozliwe do osiagniecia dla ciezarowek.

Dlatego uważam, że kaganiec powinien być ustawiony na 110km/h ułatwiający wyprzedzanie pomimo prędkości dozwolonej 90km/h.

Nie uważam chwilowego przekroczenia dopuszczalnej prędkości za karygodne wykroczenie pretendujące do etykiety "pirat drogowy".

Napisano

> no patrz a ja myslelem ze 85

> a na autostradzie

> ale chyba wolniej tez moga?

> jesli tak uwazasz to zglos na policje taki fakt bo wkoncu to Twoj obywatelski obowiazek

W błędzie jesteś jak myslisz, że tego nie robię.

Mało tego. Jak na A4 z Krakowa do Katowic ruch blokowała kolumna BOR też zadzwoniłem. Efekt? zjechali na bok tak, że można ich było spokojnie wyprzedzić.

Tirowcy i inni "wolnobieżni" to nie święte krowy. Trzeba żyć i dać żyć innym, a nie jak pies ogrodnika. Ja nie pojedę to ty też nie, jakie to polskie...

> czy Ty jadac powyzej 130 tez bedziesz taki dla siebie surowy?

Oczywiście, przekraczając prędkość robie to z pełną świadomością i odpowiedzialnością za swoje czyny, dlatego nie płacze w rękaw jak co poniektórzy, że mam do zapłacenia 500PLN mandatu... skromny.gif

Napisano

> w wielu krajach dozwolona prędkość na autostradach wynosi 120 km/h a w Szwecji nawet 110. Poza tym

> słyszy się różne wypowiedzi parlamentarzystów z Brukseli o potrzebie zmniejszenia

> dopuszczalnej prędkości ze względu na bezpieczeństwo na drogach,

W Norwegii max 100.

Napisano

> Dlatego uważam, że kaganiec powinien być ustawiony na 110km/h ułatwiający wyprzedzanie pomimo

> prędkości dozwolonej 90km/h.

Oni i tak grzeją przez miasteczka i wsie 90 (na dodatek poganiając światłami tych, którzy jadą przepisowo) crazy.gif Jeżeli podwyższyć do 110, to będą jechać 110 cały czas, tak jak teraz jadą 90.

Napisano

> w Szwecji jest 120, a jeszcze niedawno bylo 110, wiec raczej tendencja jest odwrotna

Dokladnie. I w Danii pare lat temu podniesli ze 110 na 130.

Byly tez proby ze 160 w Austrii i Wloszech.

Napisano

> W Norwegii max 100.

Tak, ale oni tam nie maja autostrad z prawdziwego zdarzenia, a poza tym nie sa w UE- a mowa byla o zapedach Unii.

Napisano

> wyprzedzenie go. Domyślam się że rozpędzić TIRa nie jest łatwo, ale niewielkie odpuszczenie

> gazu mogłoby znacznie przyspieszyć manewr wyprzedzania.

Gdyby nie tacho, to pewnie nie było by z tym problemu. A jak jest tacho, to się liczy każda minuta.

Napisano

> w takim razie zmien droge bo na taj nikt jak widac Cie nie docenia

luźno, nie mam parcia na to smile.gif

Napisano

> W błędzie jesteś jak myslisz, że tego nie robię.

> Mało tego. Jak na A4 z Krakowa do Katowic ruch blokowała kolumna BOR też zadzwoniłem. Efekt?

> zjechali na bok tak, że można ich było spokojnie wyprzedzić.

teraz zacznij dzwonic z powodu ciezarowek to moze tez bedzie taki efekt hehe.gif

> Tirowcy i inni "wolnobieżni" to nie święte krowy. Trzeba żyć i dać żyć innym, a nie jak pies

> ogrodnika. Ja nie pojedę to ty też nie,

ale oni jada i nie marudza jak Ty

> jakie to polskie...

jakie to polskie "gosc" 12 zeta na bramce zostawil to zmiatac bo panisko jedzie....

> Oczywiście, przekraczając prędkość robie to z pełną świadomością i odpowiedzialnością za swoje

> czyny, dlatego nie płacze w rękaw jak co poniektórzy, że mam do zapłacenia 500PLN mandatu...

no teraz pokazales klase no.gif

Napisano

> teraz zacznij dzwonic z powodu ciezarowek to moze tez bedzie taki efekt

> ale oni jada i nie marudza jak Ty

Zdaje się, że zabrakło Ci argumentów... smirk.gif

> jakie to polskie "gosc" 12 zeta na bramce zostawil to zmiatac bo panisko jedzie....

Zgadza się, zapłaciłem to wymagam...

> no teraz pokazales klase

Ja nie udaje, że zawsze i wszędzie jeżdżę przepisowo bo są sytuacje, że po prostu się nie da.

Skoro ty jesteś taki Prawy i Sprawiedliwy, że ach i och to pozostaje mi tylko pogratulować... hahaha.gif

Napisano

> Zdaje się, że zabrakło Ci argumentów...

tak masz racje-zdaje Ci sie

wiadac trafilem w sedno bo wielu takich juz slyszalem" place to wmagam" haha

> Ja nie udaje, że zawsze i wszędzie jeżdżę przepisowo bo są sytuacje, że po prostu się nie da.

Ale miec zal do tych co jada jak by nie patrzec przepisowo a samemu zgrwac cwaniaka ze co tam 500 skoro mi sie spieszy jast jakies malo powazne.

> Skoro ty jesteś taki Prawy i Sprawiedliwy, że ach i och to pozostaje mi tylko pogratulować...

dziekuje grinser006.gif

Napisano

> tak masz racje-zdaje Ci sie

> wiadac trafilem w sedno bo wielu takich juz slyszalem" place to wmagam" haha

Pogadaj z tymi co protestowali na A4...

> Ale miec zal do tych co jada jak by nie patrzec przepisowo

Jazda lewym pasem 90km/h na autostradzie do przepisowych nie należy.

> a samemu zgrwac cwaniaka ze co tam 500 skoro mi sie spieszy jast jakies malo powazne.

Nie wiesz kiedy i za co owe 500 zdażyło mi się złapać, to po pierwsze.

Po drugie, przewiniłem - poniosłem karę.

Po trzecie, sprawiasz wrażenie jakbyś miał bardzo małą wyobraźnie, bardzo mało poruszał się po naszych drogach lub co gorsza polemizował o ruchu drogowym z miejsca pasażera tatusiowego auta...

> dziekuje

Na zdrowie.

Napisano

> Jazda lewym pasem 90km/h na autostradzie do przepisowych nie należy.

jeśli wyprzedzam z taką prędkością kogoś jadącego 60km/h prawym pasem to co jest tutaj niezgodne z przepisami?

Napisano

> jeśli wyprzedzam z taką prędkością kogoś jadącego 60km/h prawym pasem to co jest tutaj niezgodne z

> przepisami?

A jakby ten wyprzedzany jechał 85/89 to by było OK?

Bo o takich przypadkach dywagujemy, o blokowaniu lewego pasa...

Napisano

> A jakby ten wyprzedzany jechał 85/89 to by było OK?

> Bo o takich przypadkach dywagujemy, o blokowaniu lewego pasa...

obawiam się, że nadal tak. Nie jest to blokowanie, tylko wyprzedzanie, nawet jeżeli różnica prędkości jest niewielka (kto ma decydować czy 10km/h różnicy to już blokowanie czy dopiero 5km/h). Do tego służy lewy pas i jeżeli nie ma ograniczenia minimalnej prędkości, to imho jest to zgodne z przepisami.

Napisano

> obawiam się, że nadal tak. Nie jest to blokowanie, tylko wyprzedzanie, nawet jeżeli różnica

> prędkości jest niewielka (kto ma decydować czy 10km/h różnicy to już blokowanie czy dopiero

> 5km/h). Do tego służy lewy pas i jeżeli nie ma ograniczenia minimalnej prędkości, to imho jest

> to zgodne z przepisami.

Art.24 pkt1.1. PoRD doskonale określa co i jak.

Samo poruszanie sie po autostradzie z predkością 60km/h podpada pod Art.19 Pkt2.1...

Napisano

> Art.24 pkt1.1. PoRD doskonale określa co i jak.

jaka jest definicja słowa "utrudnienie komukolwiek ruchu"? Jeżeli ktoś chce jechać 130km/h a wyprzedzające się ciężarówki go blokują, to jest to utrudnienie? Jeśli tak, to każdy jadący wolniej niż max dozwolona prędkość, zwłaszcza na drodze jednopasmowej utrudnia ruch innym.

> Samo poruszanie sie po autostradzie z predkością 60km/h podpada pod Art.19 Pkt2.1...

a 70,80,90 km/h też? Gdzie jest granica "utrudnienia"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.