Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwiekszenie limitu na Autostradach i S-kach

Featured Replies

Napisano

> jaka jest definicja słowa "utrudnienie komukolwiek ruchu"? Jeżeli ktoś chce jechać 130km/h a

> wyprzedzające się ciężarówki go blokują, to jest to utrudnienie? Jeśli tak, to każdy jadący

> wolniej niż max dozwolona prędkość, zwłaszcza na drodze jednopasmowej utrudnia ruch innym.

A znasz jakaś drogę jednopasmową gdzie można jechac 130km/h?

> a 70,80,90 km/h też? Gdzie jest granica "utrudnienia"?

A gdzie nie jest?

Wyprzedzanie sie pojazdów z minimalną róznicą prędkości na autostradzie w momencie gdy oba pojazdy poruszają się sporo poniżej prędkosci dozwolonej jest utrudnianiem ruchu czy tego chcesz czy nie...

Napisano

> wiadac trafilem w sedno bo wielu takich juz slyszalem" place to wmagam" haha

nie chodzi o to

chodzi o to, ze po to wjezdzasz na autostrade aby poruszac sie w miare komfortowo, szybko, bezpiecznie etc.

i jesli da sie jechac ze stala predkoscia to uwierz mi, ale czesto nawet nie chce sie przekraczac predkosci lub przekracza sie ja nieznacznie tj. 140 - 150 km/h

a jak sie ciagle zwalnia i przyspiesza to niestety czesto przyspiesza sie duzo wiecej niz wolno

niestety predkosci maksymalne i przelotowe mam duzo wyzsze na katowickiej niz na autostradach frown.gif

Napisano

> Niestety o ile Tirowi wyprzedznie innego Tira

> nic nie daje

co gorsza oni czesto robia to bo zmieniaja sie w kolumnie kto ma prowadzic zeby inny mogl sobie porobic oszczednosci pad.gif

Napisano

> ech... skąd się biorą takie projekty i "potrzeby"?

lataniem dziur budzetowych z mandatow?

rozbudowywaniem struktur i sprzetu policji?

Napisano

> Oni i tak grzeją przez miasteczka i wsie 90 (na dodatek poganiając światłami tych, którzy jadą

> przepisowo) Jeżeli podwyższyć do 110, to będą jechać 110 cały czas, tak jak teraz jadą 90.

To fakt, i jeszcze przelatują na czerwonym, bo szkoda tracić prędkość, bo ruchanie z każdego skrzyżowania od zera sporo paliwka kosztuje...

Napisano

> w wielu krajach dozwolona prędkość na autostradach wynosi 120 km/h a w Szwecji nawet 110. Poza tym

> słyszy się różne wypowiedzi parlamentarzystów z Brukseli o potrzebie zmniejszenia

> dopuszczalnej prędkości ze względu na bezpieczeństwo na drogach,

w Szwecji na A jest 130, na S 110

Napisano

> co gorsza oni czesto robia to bo zmieniaja sie w kolumnie kto ma prowadzic zeby inny mogl sobie

> porobic oszczednosci

Mam kontakt z transportem drogowym od wielu lat i jeszcze nie spotkalem takiego co by szukal oszczednosci w ten sposob. Uslyszales cos Kolego albo wymysliles i teraz to rozpowiadasz? Po calej Europie jezdze autostradami i moze 3 razy dziennie spotkam sie z wyprzedzajacymi sie ciezarowkami. Zdjecie nogi z pedalu gazu na minute nie robi mi zadnego problemu.

Napisano

> w Szwecji na A jest 130, na S 110

Nie.

Na autostradach max 120, a na wielu odcinkach 110 z powodu "wzmożonego ruchu" hahaha.gif

Napisano

> Mam kontakt z transportem drogowym od wielu lat i jeszcze nie spotkalem takiego co by szukal

> oszczednosci w ten sposob. Uslyszales cos Kolego albo wymysliles i teraz to rozpowiadasz? Po

> calej Europie jezdze autostradami i moze 3 razy dziennie spotkam sie z wyprzedzajacymi sie

> ciezarowkami. Zdjecie nogi z pedalu gazu na minute nie robi mi zadnego problemu.

a z czego niby robia te oszczednosci jak nie z jazdy za soba i generuja je dzieki zmniejszonym oporom powietrza???

Napisano

> Nie.

> Na autostradach max 120, a na wielu odcinkach 110 z powodu "wzmożonego ruchu"

to dziwne, ale byłem niedawno i widzialem tam wyrażnie zółte znaki 130 na A

Napisano

> a z czego niby robia te oszczednosci jak nie z jazdy za soba i generuja je dzieki zmniejszonym

> oporom powietrza???

Ja sadze ze oszczednosci generowane sa z spokojnej i rownej jazdy, a kolejna rzecza jest to ze jadac za ciezarowka na zderzaku prosisz sie o klopoty, czy to ciezarowka czy osobowka w obydwu przypadkach masz ograniczona widocznosc i w razie ostrego hamowania wbijasz sie w naczepe razem z swoimi 1,5 tony badz 40 tonami.

Napisano

> Ja sadze ze oszczednosci generowane sa z spokojnej i rownej jazdy, a kolejna rzecza jest to ze

> jadac za ciezarowka na zderzaku prosisz sie o klopoty, czy to ciezarowka czy osobowka w obydwu

> przypadkach masz ograniczona widocznosc i w razie ostrego hamowania wbijasz sie w naczepe

> razem z swoimi 1,5 tony badz 40 tonami.

spokojna jazda to jedno

ale opory powietrza to duzo wiecej

i jazda za soba nie oznacza jazdy na zderzaku bo rozpedzona ciezarowka zostawia dosc dlugi tunel za soba

Napisano

> Nie.

> Na autostradach max 120, a na wielu odcinkach 110 z powodu "wzmożonego ruchu"

a myślałem że tylko u nas mogą być absurdalne przepisy hehe.gif

Napisano

> Podchodzisz identycznie do problemu jak w rządzie, czyli od dooopy strony.

> Jestem przeciwnikiem takich zakazów wyprzedzania.

Również takim byłem bo twierdziłem że to nie rozwiąże problemu, a tylko utrudni TIrom życie. Jednak sytuacja na drogach doprowadza mnie już do szału, przez to co ci TIRowcy wyprawiają. Zmieniłem zdanie i obecnie w 100% popieram zakaz wyprzedzania się TIRów - sami tego chcieli.

Napisano

> A jakby ten wyprzedzany jechał 85/89 to by było OK?

oczywiscie skromny.gif

Napisano

> obawiam się, że nadal tak.

Na obwodnicy 3-miasta ( droga ekspresowa ) jeszcze klika lat temu tak było, ze 2 tiry zaczynały się wyprzedzać i tak przez 3 km.... i jak już ten z lewego pasa prawie wyprzedził to zaczynała się górka ( a górki tam mamiy niezłe ) i nagle ten z prawego pasa okazywał sie silniejszy a ten z lewego słabszy .... pad.gif raz tak kolesie z Gdyni do Gdańska na odcinku ponad 20 km sie ścigali Tirami wrrr.gif

Na szczęście teraz mamy od ponad 2 lat zakaz wyprzedzania dla Tirów na całej trasie i owsze widze jak to robią a potem w CB słysze że już stoi i płaci 500 zł .... bo go nieoznakowany policial.gif namierzył ok.gif

Raz widziałem jak taki gość wyprzedzając Tirem na obwodnicy kolegę z słabszego Tira spowodował krakse.... a on pojechał jak gdyby nigdy nic dalej ... auta zaczeły nagle hamowac z 130 na 70 km/h wink.gif na lewym pasie i niestety 5 lub 6 już przywalił a wniego kolejne.... sick.gif

Napisano

> a z czego niby robia te oszczednosci jak nie z jazdy za soba i generuja je dzieki zmniejszonym

> oporom powietrza???

Jak auto pali np 28l/100km to w papiery wpisuja 33l/100km i juz maja 5l za kazde 100km przejechane.

Napisano

> Mogą zwiększać limity na autostradach ale najpierw niech wprowadzą zakaz wielce emocjonujących

> "wyścigów równoległych" (czyt. wyprzdzania) dla TIRów...

W Irlandii przepisy mowia, ze pojazdom ktorych dotyczyli limit predkosci do 80 (ciezarowkom, samochodom z przyczepa, itp) nie wolno uzywac zewnetrznego pasa autostrady.

Czyli innymi slowy nie wolno im wyprzedzac na autostradzie 2 pasmowej, a na trzypasmowej wolno wyprzedzac tylko srodkowym pasem.

Jednak inna sprawa jest przepis a inna przestrzeganie go.

Jakis specjalnych wyscigow ciezarowek nigdy nie widzialem, ale czesto sie widzi ciezarowke na prawym pasie chocby wyprzedzajaca powoli jadace auto osobowe.

Napisano

> Pogadaj z tymi co protestowali na A4...

Jak sie komus nie podoba to niech sie obrazi i jezdzi lokalna. Bedzie wiekszy luz na autostradach dla nas cool.gif

> Jazda lewym pasem 90km/h na autostradzie do przepisowych nie należy.

ale czy naprawde tak trudno odczekac ta minute czy dwie az tir tira wyprzedzi??? korona spadnie? ja czekam i sie nie stresuje smile.gif

> Nie wiesz kiedy i za co owe 500 zdażyło mi się złapać, to po pierwsze.

> Po drugie, przewiniłem - poniosłem karę.

ale ja nie wnikam i malo mnie to obchodzi

> Po trzecie, sprawiasz wrażenie jakbyś miał bardzo małą wyobraźnie, bardzo mało poruszał się po

> naszych drogach

nie mniej niz 5tys miesiecznie ale moze Ty robisz wiecej i masz wieksze doswiadczenie

> lub co gorsza polemizował o ruchu drogowym z miejsca pasażera tatusiowego

> auta...

haha juz za stary jestem ale jako pasazer tez sie fajnie jezdzi grinser006.gif

> Na zdrowie.

oby wink.gif

Napisano

> Ważniejsza nie, ale szybsza na pewno.

> Przypominam, że kierowca TIR'a może go prowadzić z prędkością max 90km/h,

Coś się zmieniło w przepisach? Kiedy?

Napisano

> ale czy naprawde tak trudno odczekac ta minute czy dwie az tir tira wyprzedzi??? korona spadnie

Ale jak na kilkuserkilometrowej trasie wyprzedzi się 200 TIRów i na kazdego poczeka się 2 minuty....

> czekam i sie nie stresuje

Jak mi się nie spieszy to tez się nie stresuję..

Inaczej jest gdy czasu zaczyna być mniej....

Kiedyś spóźniłem się na prom bo francuzom chciało się blokować autostradę... Trwało to raptem godzinę... i wystarczyło...

Napisano

> Ale jak na kilkuserkilometrowej trasie wyprzedzi się 200 TIRów i na kazdego poczeka się 2

> minuty....

2-3razy w tygodniu jade trase poznan-lodz i nie bywaja az takie problemy

> Jak mi się nie spieszy to tez się nie stresuję..

> Inaczej jest gdy czasu zaczyna być mniej....

> Kiedyś spóźniłem się na prom bo francuzom chciało się blokować autostradę... Trwało to raptem

> godzinę... i wystarczyło...

2 godziny przed wyplenieciem nalezy sie wstawic w porcie wiec Twoja wina bo sam piszesz ze tylko godzine blokowali grinser006.gif

Napisano

> 1. Do czego odnosisz te prędkości, bo chyba nie do wskaźnika w osobówce?

> 2. Owszem, są tacy, co jeżdżą powyżej 90-ciu i tacy nie blokują lewego pasa, tylko po prostu

> wyprzedzają.

> Mi odcina przy 1900rpm, czyli silnik dopiero w najlepsze mógłby się wkręcać

wywrotka bez kagańca spokojnie zamyka licznik wink.gif

Napisano

> 2-3razy w tygodniu jade trase poznan-lodz i nie bywaja az takie problemy

Nie wiedziałem że pomiędzy łodzią a poznaniem jest np 900 km....

> 2 godziny przed wyplenieciem nalezy sie wstawic w porcie wiec Twoja wina bo sam piszesz ze tylko

> godzine blokowali

a kolejną godzinę trwało rozladowanie korka...

W porcie byłem na 45 minut przed odpłynięciem i okazało się że to za późno....

Napisano

> Nie wiedziałem że pomiędzy łodzią a poznaniem jest np 900 km....

jest 200 ale co ma to do rzeczy niewiem.gif

> a kolejną godzinę trwało rozladowanie korka...

> W porcie byłem na 45 minut przed odpłynięciem i okazało się że to za późno....

no pech

Napisano

> jest 200 ale co ma to do rzeczy

To że na 200 km trudniej stracić 2 godziny niż powiedzmy na 2000 km...

jakbym jechał 200 km to faktycznie +-5 minut na każede 100 km jest bez znaczenia...

Napisano

> Zmieniłem

> zdanie i obecnie w 100% popieram zakaz wyprzedzania się TIRów - sami tego chcieli.

To samo dotycz samochodów osobowych. Powiedz mi, że nigdy nie musisz hamować przez osobówki, które wyprzedzają się z różnicą kilku km/h lub przez blokujące lewy pas.

Bądź za wprowadzeniem całkowitego zakazu wyprzedzania i sprawa będzie rozwiązana. Wszyscy będą jeździć prawym pasem w kolumnie - jak teraz tiry i nie będzie trzeba budować dróg wielopasmowych wink.gif

Napisano

> To samo dotycz samochodów osobowych. Powiedz mi, że nigdy nie musisz hamować przez osobówki, które

> wyprzedzają się z różnicą kilku km/h lub przez blokujące lewy pas.

> Bądź za wprowadzeniem całkowitego zakazu wyprzedzania i sprawa będzie rozwiązana. Wszyscy będą

> jeździć prawym pasem w kolumnie - jak teraz tiry i nie będzie trzeba budować dróg

> wielopasmowych

Wyprzedzające się wolno osobówki to problem marginalny. Jeszcze mi się nie zdarzyło by wyprzedzały się z prędkością ok 90 km/h Co najwyżej 120/130 a i to sporadycznie. Tiry powinny mieć bezwzględny zakaz wyprzedzania na autostradach dwupasmowych, bo zwyczajnie blokują ruch i stwarzają potencjalne zagrożenie.

Napisano

> Wyprzedzające się wolno osobówki to problem marginalny. Jeszcze mi się nie zdarzyło by wyprzedzały

> się z prędkością ok 90 km/h Co najwyżej 120/130 a i to sporadycznie. Tiry powinny mieć

> bezwzględny zakaz wyprzedzania na autostradach dwupasmowych, bo zwyczajnie blokują ruch i

> stwarzają potencjalne zagrożenie.

jakoś zagranicą nie ma tego problemu ciekawe dlaczego smirk.gif

Napisano

> jakoś zagranicą nie ma tego problemu ciekawe dlaczego

No właśnie. Może dlatego, że mają wiele autostrad z więcej niż dwoma pasami? A może większa kultura, a może jedno i drugie? Gdzieniegdzie na autostradach jest ograniczenie do 110 km/h i wtedy wyprzedzanie się ciężarówek nie jest takim problemem.

Napisano

> Tiry powinny mieć

> bezwzględny zakaz wyprzedzania na autostradach dwupasmowych, bo zwyczajnie blokują ruch i

> stwarzają potencjalne zagrożenie.

Na obwodnicy trójmiasta kierowca "tira" wyprzedzał przeładowanego dostawczego, który jechał max 60km/h i był przechylony w lewo. Nieznakowani zatrzemali kierowcę cieżarówki zamiast przechylonego dostawczaka i gościu dostał 200zł mandatu. Słusznie kierowca puścił wiązkę do "władzy" przez CB po mandacie i zapowiedział, że będzie tępił wszystkie osobówki próbujące wjechać przed niego z lewego na prawy pas. Czy to było słuszne działanie policji? Na pewno zgodne z przepisami wink.gif

Wspomnianego dostawczaka dogoniłem przez zjazdem na estakadę i ukarany kierowca na CB mówił prawdę co do prędkości jego jazdy.

Napisano

> Na obwodnicy trójmiasta kierowca "tira" wyprzedzał przeładowanego dostawczego, który jechał max

> 60km/h i był przechylony w lewo. Nieznakowani zatrzemali kierowcę cieżarówki zamiast

> przechylonego dostawczaka i gościu dostał 200zł mandatu. Słusznie kierowca puścił wiązkę do

> "władzy" przez CB po mandacie i zapowiedział, że będzie tępił wszystkie osobówki próbujące

> wjechać przed niego z lewego na prawy pas. Czy to było słuszne działanie policji? Na pewno

> zgodne z przepisami

> Wspomnianego dostawczaka dogoniłem przez zjazdem na estakadę i ukarany kierowca na CB mówił prawdę

> co do prędkości jego jazdy.

Oczywiście, że słuszne. Gdyby Tirowcy się nie wyprzedzali z różnicą 2 km/h to nie byłoby zakazu. To są smutne konsekwencje. Aczkolwiek można to rozwiązać inaczej, ale obawiam się, że w Polsce by nie działało.

Napisano

> Oczywiście, że słuszne. Gdyby Tirowcy się nie wyprzedzali z różnicą 2 km/h to nie byłoby zakazu. To

> są smutne konsekwencje. Aczkolwiek można to rozwiązać inaczej, ale obawiam się, że w Polsce by

> nie działało.

Tak samo często widzę blokujący się lewy pas przez osobowe, które wyprzedzają kolumnę tirów w minimalnie wiekszą prędkością, jak wyprzedzanie się tirów na autostradzie. Tak samo bezmyślni są jedni jak i drudzy, więc powinno się ich równo traktować.

Napisano

> jakoś zagranicą nie ma tego problemu ciekawe dlaczego

Jakto nie ma?

Napisano

> Jakto nie ma?

tam gdzie są wielopasmowe (+2) autostrady to nie ma

Napisano

> tam gdzie są wielopasmowe (+2) autostrady to nie ma

Takich autostrad to w Europie jest jak na lekarstwo...

Napisano

> Coś się zmieniło w przepisach? Kiedy?

Dałem im "dychę" gratis... smirk.gif

Napisano

> oczwiscie ze jedni jak i drudzy czesto lamia przepisy ale w tym przpadku kierowcy ciezarowek nie

> lamia

a czy ciezarowki na autostradach i ekspresowkach nie moga jechac max 80?

pozdrawiam

Napisano

> Ale moment. To znaczy ze jak turlam sie osobowka po autostradzie 130km/h, zjezdzam na lewy pas zeby

> wyprzedzic np. 5 osobowek jadacych przedemna 125km/h to mam drepnac do spodu i wyprzedzac ich

> majac np. 180km/h na liczniku?

Nie, masz zwolnic do 125 km/h i nie brać się za wyprzedzanie...

Napisano

> a czy ciezarowki na autostradach i ekspresowkach nie moga jechac max 80?

ale jakie ma to znaczenie?

Napisano

> Nie, masz zwolnic do 125 km/h i nie brać się za wyprzedzanie...

yikes.gifyikes.gif

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

Z prostego powodu. Jeżeli nie jest w stanie zrobić tego sprawnie, w sposób niezagrażający innym użytkownikom drogi, nie tamując przy tym ruchu, to lepiej niech tego nie robi.

Napisano

> Z prostego powodu. Jeżeli nie jest w stanie zrobić tego sprawnie, w sposób niezagrażający innym

> użytkownikom drogi, nie tamując przy tym ruchu, to lepiej niech tego nie robi.

Jadac 130km/h po autostradzie nie tamuje ruchu.

Czesto mi sie zdarza jechac na zapietym tempomacie np. 130km/h i po prostu wyprzedzam, nie widze sensu przyspieszac przy kazdym wyprzedzaniu do 160km/h zeby to zrobic troszke szybciej.

W ostatni weekend zrobilem tak 1400km i jakos nikt mnie nie poganial w Niemczech, Danii czy Szwecji. Zreszta w Polsce tez nie.

Napisano

> Z tego co kojarze to mialo to obowiazywac od maja 2010,

Dałby Bóg! blagam.gifold.gif

Napisano

> Jadac 130km/h po autostradzie nie tamuje ruchu.

A w lusterka czasem patrzysz? cfaniaczek.gif

"Uwielbiam" kierowców, którym się zdaje że nikomu nie przeszkadzają bo jadą maksymalną dozwoloną prędkością icon_rolleyes.gif

Wcale nierzadko są tak przekonani o swojej doskonałości, że nawet nie raczą zamrugać zanim ci wjadą przed maskę.

Napisano

> A w lusterka czasem patrzysz?

> "Uwielbiam" kierowców, którym się zdaje że nikomu nie przeszkadzają bo jadą maksymalną dozwoloną

> prędkością

> Wcale nierzadko są tak przekonani o swojej doskonałości, że nawet nie raczą zamrugać zanim ci wjadą

> przed maskę.

Oczywiscie ze patrze w lusterka. Wiem do czegu sluza i jak sie ich uzywa.

Wyobraz sobie ze nie wjezdzam komus pod kola jak widze ze sie do mnie zbliza. Niewazne z jaka predkoscia jade.

Ja "uwielbiam" kierowcow, ktorzy jadac na ograniczeniu 30%+ sa wyjatkowo uprzejmi dla jadacych przed nimi.

Napisano

> Jadac 130km/h po autostradzie nie tamuje ruchu.

Buractwem jest blokować pas nawet jak jedziesz z dozwoloną max prędkością. Jak ktos jedzie 180 km/h (w takich Niemczech) to przez takiego osobnika musi zwolnić o 50 km/h.

Napisano

"Uwielbiam" kierowców, którym się zdaje że nikomu nie przeszkadzają bo jadą maksymalną dozwoloną

> prędkością

> Wcale nierzadko są tak przekonani o swojej doskonałości, że nawet nie raczą zamrugać zanim ci wjadą

> przed maskę.

A te doswiadczenia to ze Szwecji masz?

Tam akurat to rzeczywiscie czesto zapominaja o sygnalizacji zmiany pasa przy wyprzedzaniu i wjezdzaja tuz pod kola.

Napisano

> Buractwem jest blokować pas nawet jak jedziesz z dozwoloną max prędkością. Jak ktos jedzie 180

> km/h (w takich Niemczech) to przez takiego osobnika musi zwolnić o 50 km/h.

Teraz wkradla sie mala niescislosc.

Ja nie mowie o blokowaniu pasa, dozwolona predkoscia, tylko o wyprzedzaniu bez zbednego przyspieszania.

Czy uwazasz ze bezpieczniej jest przyspieszac przy kazdym wyprzedzaniu o np. 50km/h?

Jadac 180 np w takich Niemczech licze sie z tym, ze przedemna nie wszyskie samochody sa w stanie wyprzedzic w czasie mnie zadowalajacym.

btw. nie za wiele tych aut po Niemczech jezdzi teraz 180+ na autobanah.

Napisano

> Czy uwazasz ze bezpieczniej jest przyspieszac przy kazdym wyprzedzaniu o np. 50km/h?

Staram sie skrócić ten manewr do minimum głębiej wciskajac gaz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.