Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Legendy PRL i fiat 126

Featured Replies

Napisano

no właśnie nie jestem do końca pewien czy pytać tu czy na HP. ale.

oglądał ktoś legendy PRLu z autami o małym przebiegu ?

Był tam czerwony maluszek z przegiegiem 400km od nowiści choć był z lat 70 podobno na licencji włoskiej. ale licznik miał wyskalowany na 20,40,60....140. Czy taki stary maluch nie powinien mieć licznika wyskalowanego na 10, 30, 50.......130 ??

Napisano

> no właśnie nie jestem do końca pewien czy pytać tu czy na HP. ale.

> oglądał ktoś legendy PRLu z autami o małym przebiegu ?

> Był tam czerwony maluszek z przegiegiem 400km od nowiści choć był z lat 70 podobno na licencji

> włoskiej. ale licznik miał wyskalowany na 20,40,60....140. Czy taki stary maluch nie powinien

> mieć licznika wyskalowanego na 10, 30, 50.......130 ??

Ja miałem rocznik 79 i skala była parzysta . Ale wydaje mi się że do 77 skala była nieparzysta . Rocznik pokazywanego maluszka 76 więc hmm.gif

Edit.

Znalazłem tutaj maluszka i ma jeszcze zegary nieparzyste.

Napisano

> Ja miałem rocznik 79 i skala była parzysta . Ale wydaje mi się że do 77 skala była nieparzysta .

> Rocznik pokazywanego maluszka 76 więc

> Edit.

> Znalazłem tutaj maluszka i ma jeszcze zegary nieparzyste.

icon_eek.gif Zarówno jeden, jak i drugi ma zegary parzyste!

Napisano
  • Autor

> Zarówno jeden, jak i drugi ma zegary parzyste!

oglądałem na allegro i rocznik 75, 76 miał nieparzysty licznik.

wysłałem już @ do tvn turbo zobaczymy czy odpiszą wink.gif

Napisano

do roku '77 powinny mieć nieparzyste, z '77 może być zarówno jeden jak i drugi, potem już parzyste ok.gif

Napisano

W ogóle wydaje mi się, że skoro ten model miał znaczek "licencja fiat" to z przodu powinien być taki wąski czerwony znaczek "polski fiat" a nie taki równoległobok jak w materiale. Ale za tydzień pokażą innego fiata chyba eleganta no i wreszcie poloneza caro brawo.gif

Napisano

Dobry odcinek był ok.gif biały mercedes na początku też ładnie zachowany.Ale w tym polonezie jeszcze folie na siedzeniach z tych urywków które pokazywali zlosnik.gif

Napisano

> do roku '77 powinny mieć nieparzyste, z '77 może być zarówno jeden jak i drugi, potem już parzyste

A nie przypadkiem do 85. Mialem maluch z 85 i mial licznik nieparzysty oryginalnie.

Napisano

> W ogóle wydaje mi się, że skoro ten model miał znaczek "licencja fiat" to z przodu powinien być

> taki wąski czerwony znaczek "polski fiat" a nie taki równoległobok jak w materiale

Zgadza się ok.gif

polski.jpg

Napisano
  • Autor

> Zgadza się

czyli jedna wielka mistyfikacja sick.gif

Napisano

> Zgadza się

Rodzice kupili w 1978r nowego maluszka. Liczby w zegarach parzyste, z boku "licencja fiat" a na przednim pasie ten nowy plastikowy romb.

283744241-1.JPG

post-48497-14352508000168_thumb.jpg

Napisano

> Rodzice kupili w 1978r nowego maluszka. Liczby w zegarach parzyste, z boku "licencja fiat" a na

> przednim pasie ten nowy plastikowy romb.

Ale autko przedstawiane w ,,Legendach PRL" bylo chyba z 77 hmm.gif

Napisano

> czyli jedna wielka mistyfikacja

proponuję powołać komisję śledczą... sick.gif

może akurat wtedy zabrakło tych znaczków i włożyli jakie były albo na parkingu jakiś gnój ukradł..., czy to ważne? auto z 1976. z takim przebiegiem w takim stanie to niemal cud motoryzacyjny, bez względu na to z jakim znaczkiem ok.gif

Napisano

> proponuję powołać komisję śledczą...

> może akurat wtedy zabrakło tych znaczków i włożyli jakie były albo na parkingu jakiś gnój

> ukradł..., czy to ważne? auto z 1976. z takim przebiegiem w takim stanie to niemal cud

> motoryzacyjny, bez względu na to z jakim znaczkiem

Na pewno sprowadzili go od dziadka z Niemiec ok.gif U dojczlandów zespawali go z 10 innych i kręcili licznik ok.gif

Napisano

> Na pewno sprowadzili go od dziadka z Niemiec U dojczlandów zespawali go z 10 innych i kręcili

> licznik

Już bardziej prawdopodobne by było że to replika made in china zlosnik.gif

Napisano

> Już bardziej prawdopodobne by było że to replika made in china

O albo to ok.gif

Napisano

> W ogóle wydaje mi się, że skoro ten model miał znaczek "licencja fiat" to z przodu powinien być

> taki wąski czerwony znaczek "polski fiat" a nie taki równoległobok jak w materiale. Ale za

Źle Ci się wydaje. Znaczek "polski fiat", stosowany zresztą równolegle w 125p, wyszedł z użycia w drugiej połowie lub pod koniec 1977, natomiast "licencja fiat" była montowana co najmniej do 1981 roku.

Napisano

> Źle Ci się wydaje. Znaczek "polski fiat", stosowany zresztą równolegle w 125p, wyszedł z użycia w

> drugiej połowie lub pod koniec 1977, natomiast "licencja fiat" była montowana co najmniej do

> 1981 roku.

No właśnie a prezentowany model był z 1976

Napisano

A, to przepraszam grinser006.gif

Tak, czy owak, moja uwaga dotyczyła znaczka "licencja fiat" w odniesieniu do pionowego znaczka "polski fiat". Myślę, że jednak zrozumiałeś.

Napisano

> Był tam czerwony maluszek z przegiegiem 400km od nowiści choć był z lat 70 podobno na licencji

> włoskiej. ale licznik miał wyskalowany na 20,40,60....140. Czy taki stary maluch nie powinien

> mieć licznika wyskalowanego na 10, 30, 50.......130 ??

Z tego co pamiętam (a historią maluchów interesowałem się w latach 90-tych) licznik skalowany do 130 był w wszystkich fiatach o pojemności ~600 cm3. Pojemność zwiększono do ~650cm chyba od 77r., więc maluch z 76r nie mógł mieć licznika skalowanego do 140.

Być może przez pewien czas był jeszcze licznik do 130 z silnikiem 650, tego nie wiem, trzeba by gdzieś poszukać.

Napisano

> Ale autko przedstawiane w ,,Legendach PRL" bylo chyba z 77

Jeżeli tak, to się zgadza. Właśnie znalazłem stronę z historią fiata (oczywiście na wszystko trzeba brać poprawkę wink.gif) link

Tutaj mi pasuje wprowadzeniem alternatora w 77r. zlosnik.gif

Napisano

Oglądałem ten program razem z ojcem i wspominaliśmy naszego maluszka. Był on z 1977 roku. 600 cm3. Kolor - piasek pustyni. smile.gif Licznik skalowany nieparzyście. I co najważniejsze: NIE miał takiego włącznika świateł jak ten z allegro (1978) i ten z Legend PRL (1976). Włącznik świateł była to 2-pozycyjna dźwigienka PO LEWEJ stronie kokpitu!! Miał 2 pozycje: wyłączone, pozycyjne. A dźwignią przy kierownicy przełączało się pozycyjne -krótkie - długie!!! Także te maluszki z 1978 i 1976 to jakaś "mistyfikacja"... smile.gifsmile.gif

Napisano

> Być może przez pewien czas był jeszcze licznik do 130 z silnikiem 650, tego nie wiem, trzeba by

> gdzieś poszukać.

100% byl bo mialem takiego 85 rok i licznik byl do 130 wink.gif

Napisano

> 100% byl bo mialem takiego 85 rok i licznik byl do 130

Wujek miał "cytrynkę" z 1983r i zegar był do 140km/h.

Napisano

panowie nie podniecajcie się, o taką duperelę, wiadomo, że auto ma swoje lata i jak cos piardło co było wytworem "polskiej mysli technicznej" i weźmiecie pod rozwagę problem z częściami zamiennymi to jest efekt tego taki, a nie inny wink.gif

Po za tym auto ma nabity numer nadwozia ok.gif

Napisano
  • Autor

> panowie nie podniecajcie się, o taką duperelę, wiadomo, że auto ma swoje lata i jak cos piardło co

> było wytworem "polskiej mysli technicznej" i weźmiecie pod rozwagę problem z częściami

> zamiennymi to jest efekt tego taki, a nie inny

> Po za tym auto ma nabity numer nadwozia

jak przy 300km padł licznik mechaniczny to ja dziękuje. W zadnym fiacie nie musiałem tego wymieniać a miałem 1,5 malucha i cinquecento. maluch ok 80kkm miał. cinquecento 170kkm i co jak co z licznikami nie było problemów.

edit:

ja nie neguje ze auto jest tam z pierwszej serii ale niech mi nikt nie wciska kitu ze auto ma 300 czy 400 km, i jest nie jeżdżone.

Napisano

> Oglądałem ten program razem z ojcem i wspominaliśmy naszego maluszka. Był on z 1977 roku. 600 cm3.

> Kolor - piasek pustyni. Licznik skalowany nieparzyście. I co najważniejsze: NIE miał takiego

> włącznika świateł jak ten z allegro (1978) i ten z Legend PRL (1976). Włącznik świateł była to

> 2-pozycyjna dźwigienka PO LEWEJ stronie kokpitu!! Miał 2 pozycje: wyłączone, pozycyjne. A

> dźwignią przy kierownicy przełączało się pozycyjne -krótkie - długie!!! Także te maluszki z

> 1978 i 1976 to jakaś "mistyfikacja"...

potwierdzam, mialem takiego z 1976r, 600ccm z wloch:) tylko, ze wlacznik swiatel mialem z prawej strony kiery dokladnie tak jak na tych fotografiach:

http://www.youngtimer.pl/board/viewtopic.php?pid=12626

Napisano

> Caro to już nie PRL.

To co z tego ? Poza tym o 2 lata nie ma się co szkubać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.