Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A siostra miała kontrolę świateł dziennych.

Featured Replies

Napisano

Niedawno ulepszyłem instalację elektryczną we Fiacie Uno mojej Siostry.

Ulepszenie polegało na zamontowaniu przekaźników świateł pozycyjnych, mijania o drogowych, wykonaniu instalacji elektrycznej przednich świateł przeciwmgłowych i zamontowaniu tych świateł, oraz wykonaniu instalacji świateł dziennych według nowych przepisów i również zamontowaniu tych świateł.

Wczoraj Siostra miała pierwszą kontrolę Policji. Zatrzymali ją właśnie dlatego gdyż zaciekawiły ich te światła.

Dodam, że lampy z prawdziwą homologacją, produkowane przez firmę WESEM, na zwykłą żarówkę 21W.

Sprawdzili wszystko czyli sposób połączeń elektrycznych, kiedy się włączają, kiedy wyłączają i czy posiadają homologację.

Dodatkowo sprawdzili stan opon i działanie całego oświetlenia oraz trzeźwość.

Byli bardzo mili i uprzejmi, pochwalili za solidność wykonania, bo często widzą przeróżne diody, które nie dość, że nie posiadają homologacji to na dodatek są wadliwie podłączone.

cool.gif

Napisano

> Sprawdzili wszystko czyli sposób połączeń elektrycznych, kiedy się włączają, kiedy wyłączają i czy

> posiadają homologację.

Podłączyłeś tak, że wyłączają się po włączeniu świateł pozycyjnych, czy mijania?

Napisano

> Byli bardzo mili i uprzejmi, pochwalili za solidność wykonania, bo często widzą przeróżne diody,

> które nie dość, że nie posiadają homologacji to na dodatek są wadliwie podłączone.

Sam się chwalisz czy policjantów?

Ty zrobiłeś co należało i oni też.

Napisano
  • Autor

> Nadal wozisz wydruk rozporządzenia?

No jasne. Już raz się przydał. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Podłączyłeś tak, że wyłączają się po włączeniu świateł pozycyjnych, czy mijania?

Po włączeniu świateł pozycyjnych.

Napisano

> Po włączeniu świateł pozycyjnych.

Myślałem, że muszą się wyłączać po mijania.

Ale jak po pozycyjnych wystarczy, to ułatwia podłączenie w wielu autach

(nie migają na zmianę z poganiaczami)

Napisano

> Sam się chwalisz czy policjantów?

Chyba jedno i drugie.

I jedno i drugie jest z czego się cieszyć.

> Ty zrobiłeś co należało i oni też.

- podłączył ok i pokazał w praktyce, że nie ma problemu jak się prawidłowo podłączy.

A co do Policjantów - to oprócz sprawdzenia prawidłowości podłączenia sprawdzili np. opony.

Słuszne podejście w kierunku bezpieczeństwa, a nie na zasadzie akcja prędkość.

Np. zatrzymują kolesia i dają mandat za prędkość, a zapominają o: łysawych oponach, decybeli z tłumika, czy allegro xenon.

Napisano
  • Autor

> Myślałem, że muszą się wyłączać po mijania.

> Ale jak po pozycyjnych wystarczy, to ułatwia podłączenie w wielu autach

> (nie migają na zmianę z poganiaczami)

Myślę, że tu jest pewna niedoróbka w tym przepisie, bo gdyby faktycznie miały się wyłączać dopiero po włączeniu świateł mijania to musiałyby się świecić ze światłami pozycyjnymi. A jest napisane, że nie muszą.

Napisano

> Myślę, że tu jest pewna niedoróbka w tym przepisie, bo gdyby faktycznie miały się wyłączać dopiero

> po włączeniu świateł mijania to musiałyby się świecić ze światłami pozycyjnymi. A jest

> napisane, że nie muszą.

I pewnie wystarczy na szczęście.

Napisano

> Chyba jedno i drugie.

> I jedno i drugie jest z czego się cieszyć.

> - podłączył ok i pokazał w praktyce, że nie ma problemu jak się prawidłowo podłączy.

> A co do Policjantów - to oprócz sprawdzenia prawidłowości podłączenia sprawdzili np. opony.

> Słuszne podejście w kierunku bezpieczeństwa, a nie na zasadzie akcja prędkość.

> Np. zatrzymują kolesia i dają mandat za prędkość, a zapominają o: łysawych oponach, decybeli z

> tłumika, czy allegro xenon.

ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Myślałem, że muszą się wyłączać po mijania.

> Ale jak po pozycyjnych wystarczy, to ułatwia podłączenie w wielu autach

> (nie migają na zmianę z poganiaczami)

przepis mówi że nie mogą świecić razem ze światłami mijania i drogowymi a od Ciebie zależy czy podłączysz je tak żeby światła dzienne gasły razem z załączeniem świateł postojowych czy dopiero z mijania.

Napisano

Z tego co pamiętam to tył wcale nie musi świecić przy światłach dziennych. Chce dzienne podłączyć jako samodzielne i wyłączane po włączeniu pozycji, mijania i drogowych. Czyli nocą standardowe oświetlenie samochodu, a w dzień tylko przednie dzienne. Czy taka instalacja będzie zgodna z przepisami czy coś przeoczyłem?

Napisano

> Z tego co pamiętam to tył wcale nie musi świecić przy światłach dziennych.

Prawda

> Chce dzienne podłączyć

> jako samodzielne i wyłączane po włączeniu pozycji, mijania i drogowych.

Tak mam już od prawie roku 270751858-jezyk.gif

> Czyli nocą standardowe

> oświetlenie samochodu, a w dzień tylko przednie dzienne. Czy taka instalacja będzie zgodna z

> przepisami czy coś przeoczyłem?

jest zgodna, nic nie przeoczyłeś

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to tył wcale nie musi świecić przy światłach dziennych. Chce dzienne podłączyć

> jako samodzielne i wyłączane po włączeniu pozycji, mijania i drogowych. Czyli nocą standardowe

> oświetlenie samochodu, a w dzień tylko przednie dzienne. Czy taka instalacja będzie zgodna z

> przepisami czy coś przeoczyłem?

Tak też jest zrobione.

Powtórzę link do przepisu.

W tabeli pod punktem 18 są opisane wytyczne dotyczące świateł dziennych, dodatkowo jest w tabeli podany odnośnik do podpunktu 45 znajdującego się pod tabelą.

Napisano

No widzisz, a jakbys nic nie grzebal, to by czasu nie musiala marnowac na kontole, bo pewnie by jej nie zatrzymali grinser006.gif

gratki za fachowosc ok.gif

Napisano

> Jaki jest sens montowania tych świateł akurat do uno?

taki, jak do każdego innego pojazdu: bezsensem jest świecenie światełek mijania tylko dlatego, że komuś się ubzdurało, że to lek na całe zło... screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki jest sens montowania tych świateł akurat do uno?

Dlaczego w Uno?

Ano dlatego gdyż w Uno jest kiepska instalacja elektryczna, ciągłe świecenie po jakimś czasie nadwyręża wszelki, kostki, styki itp.

Poza tym po co ma mi się świecić wszystko skoro mogą tylko dwie lampy z przodu.

A mowa tu tylko o samochodach osobowych, a gdzie samochody z przyczepami czy samochody ciężarowe z przyczepami/naczepami.

Jak dla mnie wygodne i całkiem logiczne. Poza tym lampy do jazdy dziennej posiadające homologację (taką prawdziwą nie chińską) służą do uwidocznienia samochodu w dzień, a światła mijania przeznaczone są do oświetlania drogi w nocy. Lampy dzienne nawet w słońcu są dobrze widoczne, ze światłami mijania raczej tak nie jest gdyż światło jest kierowane w dół na asfalt.

Napisano

> Dlaczego w Uno?

> Ano dlatego gdyż w Uno jest kiepska instalacja elektryczna, ciągłe świecenie po jakimś czasie

> nadwyręża wszelki, kostki, styki itp.

Po jakim czasie? 20 lat? Jeżdżę takim fiatem i instalacja w nim jest lepsza niż np w bravie...

Napisano
  • Autor

> Po jakim czasie? 20 lat? Jeżdżę takim fiatem i instalacja w nim jest lepsza niż np w bravie...

Różne bywają awarie, różne bywają Uno.

Siostra miała np.: problemy ze stykami w stacyjce i nadtopione kostki przy żarówkach reflektorów.

Stwierdziłem, że jak przepis pozwala na założenie dziennych to założę i założyłem, bo w końcu ktoś pomyślał i w jakiś sposób pogodził zagorzałych przeciwników (do których się zaliczam) jeżdżenia na światłach w dzień ze zwolennikami tego pomysłu.

Napisano

> Po jakim czasie? 20 lat? Jeżdżę takim fiatem i instalacja w nim jest lepsza niż np w bravie...

Akurat w co drugim Uno jakie spotykam na drodze brakuje albo jednego albo dwóch stopów, albo jakiekolwiek innego światła. Jazda za uno nie należy do przyjemności, bo wystarczy, że z jednej strony świeci słońce, a już nie widać stopów, chyba że jest to nowy Uniacz z zamontowanym centralnie stopem, bo te diodowe to można sobie cztery litery obetrzeć.

Napisano

> Akurat w co drugim Uno jakie spotykam na drodze brakuje albo jednego albo dwóch stopów, albo

> jakiekolwiek innego światła.

I to jest niby wina instalacji elektrycznej?

Napisano
  • Autor

> I to jest niby wina instalacji elektrycznej?

Widać, że lubisz drążyć.

Napisano

> Widać, że lubisz drążyć.

Bo kolega patre nigdy nie da złego słowa o Uno powiedzieć.

Napisz, że nie chcesz Uno, bo nie ma klimy, to Ci odpowie, że są wersje eksportowe z AC.

Napisz, że nie ma poduszek, to Ci odpowie, że słusznie, bo mogłyby same wybuchnąć.

Napisz, że nie ma automatycznej skrzyni, to Ci odpowie, że całe szczęście, bo automat się psuje, jest drogi w naprawie i dużo pali

grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.