Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne v/s policja

Featured Replies

Napisano

> możesz mieć sobie wszystko zgodnie z przepisami ale czasu który stracisz na zatrzymywanie przez

> ciekawskich policjantów nikt Ci nie odda

pionierzy mają zawsze trudniej zeby.GIF

Ja jeżdżę już prawie rok na dziennych i odpukać, nie maiłem kontroli policial.gif ani razu skromny.gif

Napisano

Osobiście jestem przeciwnikiem jazdy na światłach w dzień, gdyż uważam to za przerost formy nad treścią, która dodatkowo nic nie daje.

Ale ponieważ wprowadzono przepis umożliwiający świecenie tylko dwóch dodatkowych lampek z przodu to sobie to założyłem bez jakiejś wielkie rzeźby i kombinacji, koszt niewielki, a pracy raptem na trzy godzinki.

Nie muszę świecić wszystkim co mam a tylko dwoma lampkami. Dodatkowo często jeżdżę z przyczepą gdzie też normalnie coś się tam musiałoby świecić.

Pomijam tu zupełnie pobór prądu, zużycie żarówek wszelakich w samochodzie, w przyczepie czy desce rozdzielczej, jakieś zużycie paliwa czy coś tam jeszcze.

Tu chodzi o zwykłą logikę, bo po co mam świecić kokpitem, oświetleniem tablicy czy tylnymi światłami skoro w dzień i tak nie widać czy się one świecą czy nie.

Napisano

> no i po co to montować i ściągać sobie na głowę kontrole???

A powiem Ci tak....

Do tej pory tez tak myślałem, że po jasna cholerę montowac dzienne. Ale jak się okazało, że nowo zakupione żarówki H4 (Tungsram Sportlight) padły po 4. miesiącach a pani sprzedawczyni powiedziała, ze "owszem, miały prawo paść", to mnie szlag trafił. I znowu kombinuję nad dziennymi.

Bo zestaw przyzwoitych żarówekH4 to wydatek circa 60zł. Trochę drogo, jak na wymianę co 4 miesiące.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Ja też mam w moim leciwym aucie H7 i nie stwierdziłem żadnych problemów. Być może jest to związane

> nie z samą żarówką, a budową reflektora.

To sprawdź sobie, jakie masz napięcie na stykach żarówek... Jeśli masz niskie, to masz odpowiedź, dlaczego Ci nie padają, mimo, że są to H7.

Napisano

Ważne jest jedno ( nie mówię ze tak robisz, ale potencjalnie możesz)

Trzeba pamiętać o tym, ze przy kiepskiej pogodzie (deszcz) trzeba włączyć mijania!!!!

Tak mówią przepisy i logika.

Jak widzę pięknych i zgodnych z przepisami ćwierćgłówków z zamontowanymi lub fabrycznymi dziennymi, których przez ścianę deszczu wcale nie widać bo z tyłu nic nie świeci, to mnie trzęsie. Znowu jest dodatkowa szansa której kiedyś nie było, zeby ujawnić bezmyślność na naszych drogach.

Napisano

> Ponad miesiąc temu zamontowałem swiatła do jazdy

powinny być zamontowane nie dalej niż 400mm od bocznego obrysu pojazdu wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600mm i na wysokości 250-1500mm.

Musisz pamiętać że w tunelu należy jeździć na mijania.

A co do tematu, weryfikację poprawności powinna przeprowadzić stacja diagnostyczna i jak ma wątpliwości to może skierowac pojazd na badania :/ a homologacji nie musisz mieć, tak jak ktoś wcześniej napisał o trzech dokumentach i legalizacji lamp mijania w radiowozie.

Napisano

Bez przesady.

Jest tak, że ściana wody robi się tylko za samochodem, dodatkowo samochód musi jechać naprawdę szybko by się ta mgła robiła, przeważnie tylko na autostradzie da się to zaobserwować lub na normalnej drodze przy naprawdę olbrzymiej ulewie.

Skoro ściana wody robi się za samochodem i ty to widzisz to znaczy, że obaj jedziecie w tym samym kierunku.

Samochodu jadącego przed Tobą nie widać gdy jest w znacznej odległości więc i tak Ci nie zagraża.

Gdy się zbliżasz do niego to nie wierzę, że nie widzisz jakiejś mgły wodnej za poprzedzającym samochodem, dodatkowo jest tak, że jak jesteś bliżej tego samochodu to sam samochód też już widać.

Tak więc skoro samochód już widać to w czym przeszkadza Ci to, że ktoś nie ma włączonych świateł.

Ja tam w porządnym deszczu/oberwaniu chmury lub na autostradzie - w dzień oczywiście - włączam nawet tylne przeciwmgłowe.

Ale jeżeli jeżdżę lokalnie w mieście czy po jakiś zwykłych drogach to nie włączam, bo jeżeli ktoś widzi to, że nie mam włączonych tylnych świateł to samo przez się wiadomo, że jednak mnie widzi.

Napisano

> To sprawdź sobie, jakie masz napięcie na stykach żarówek... Jeśli masz niskie, to masz odpowiedź,

> dlaczego Ci nie padają, mimo, że są to H7.

Prawidłowe grinser006.gif

Faktycznie, o tym zapomniałem, to bedzie miało decydujące znaczenie ok.gif

Napisano

> możesz mieć sobie wszystko zgodnie z przepisami ale czasu który stracisz na zatrzymywanie przez

ok 1,5roku jazdy na dziennych i 2 kontrole.. jedna przez pana 'specjaliste ktory dzienne nazywa to cos' kontrola trwala ponizej 10min, 2 zatrzymanie i czas kontroli 2min, policjant tylko sprawdzil swiatelka i homologacje i po sprawie biglaugh.gif

wole takie kontrole niz kontrole typu 500zl i 10pkt skromny.gif

Napisano

> Sorka ale szlak mnie trafia jak widzę auta dodatkowymi światłami obojętnie czy ze światłami

> dziennymi, czy ala audi LED-ami czy xenony które świecą prosto w oczy innych kierowców.

no to od lutego 2011 bedzie Ci sie strasznie ciezko jezdzilo po polskich drogach, bo od tej daty kazde nowe auto ma miec fabrycznie dzienne, jak wyjada nowi wlasciciele i zaczna swiecic tymi dziennymi, to dopiero szlak bedzie trafial osobe biglaugh.gif

Napisano

> wole takie kontrole niz kontrole typu 500zl i 10pkt

a co ma jedno do drugiego zlosnik.gif

najlepiej nie mieć żadnych kontroli - brak świateł dziennych wydatnie w tym pomaga hehe.gifok.gif

ponadto mi osobiście przy dziennych przeszkadza moment w którym powinno się je zmienić na drogowe tzw półmrok - zawsze jest to kwestia dyskusyjna i z przyzwyczajenia można sobie o tym momencie zapomnieć... dlatego mimo że mam w O2Fl ten wynalazek to i tak jeżdże na mijania, dla świętego spokoju zlosnik.gif

Napisano

> a co ma jedno do drugiego

cos musi miec biglaugh.gif

> najlepiej nie mieć żadnych kontroli - brak świateł dziennych wydatnie w tym pomaga

no nie wiem, qmpel przez rok jazdy i 45tys km mial jedna kontrole, nie mial dziennych, nie mial swiatel mijania.. przez cale 45tys km w dzien nigdy nie palil swiatel mijania i jakos tylko raz zostal napomniany przez policial.gifbiglaugh.gif

> ponadto mi osobiście przy dziennych przeszkadza moment w którym powinno się je zmienić na drogowe

no fakt to jest straszny problem zlosnik.gif

> tzw półmrok - zawsze jest to kwestia dyskusyjna i z przyzwyczajenia można sobie o tym momencie

> zapomnieć... dlatego mimo że mam w O2Fl ten wynalazek to i tak jeżdże na mijania, dla świętego

> spokoju

hehe.gifok.gifzlosnik.gif

straszna polewke mam z aut wyp. w fabryczne dzienne a mimo tego user pali slicznie ksenon czy zarowki h biglaugh.gif

Napisano

> straszna polewke mam z aut wyp. w fabryczne dzienne a mimo tego user pali slicznie ksenon czy

> zarowki h

tym bardziej będe na nich jeździł wiedząc że poprawiam komuś humor zlosnik.gifok.gif

a dodatkowo teraz pakuje sobie do jednej z Ład 2x22,5cm dalekosiężne Hella Rally 100W w sam raz na nocne wycieczki do domku w Beskidzie, taki ze mnie antyekolog hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Eeee... tam...

Nawet jest ciekawie. biglaugh.gif

Napisano

Bo ogólnie rzecz biorąc przepis nakazujący jazdy na światłach w dzień namieszał ludziom w głowach.

Jeżeli od początku czyli od momentu kiedy to nakazano w okresie zimowym jeździć na światłach byłoby tak, że tylko dwie dodatkowe lampy z przodu mają się świecić to kierowcy bez problemu by wiedzieli o tym kiedy mają włączać oświetlenie całego samochodu i kiedy je wyłączać. Było by tak jak kiedyś, a tak powstał zamęt i według niektórych zmrok to kompletna ciemność, a według innych ciemność jest już gdy słońce schowa się za chmury.

Napisano

> tym bardziej będe na nich jeździł wiedząc że poprawiam komuś humor

widac tak bardzo dbasz o bezpieczenstwo ze wolisz uzywac swiatel ktore sa slabiej widoczne w dzien niz swiatla dzienne, ktore konstrukcja sa przeznaczone do swiecenia w dzien... ale jak by sie ktos pytal to swiatla mijania poprawiaja bezpieczenstwo ok.gifzlosnik.gif

> a dodatkowo teraz pakuje sobie do jednej z Ład 2x22,5cm dalekosiężne Hella Rally 100W w sam raz na

> nocne wycieczki do domku w Beskidzie, taki ze mnie antyekolog

ale bedziesz ich uzywal noca, czyli zgodnie z ich przeznaczeniem biglaugh.gif

Napisano

W przypadku plastikowego klosza lampy nie zrobią się matowe od ciągłego świecenia grinser006.gif

Napisano

> widac tak bardzo dbasz o bezpieczenstwo ze wolisz uzywac swiatel ktore sa slabiej widoczne w dzien

> niz swiatla dzienne, ktore konstrukcja sa przeznaczone do swiecenia w dzien... ale jak by sie

> ktos pytal to swiatla mijania poprawiaja bezpieczenstwo

ja ogólnie bardzo dbam o bezpieczeństwo, np jak zamykam budzik dwulitrową trzydziestoczteroletnią ładą zlosnik.gifgrinser006.gif

> ale bedziesz ich uzywal noca, czyli zgodnie z ich przeznaczeniem

tak czy siak to nielegalne na publicznych drogach ponoć spineyes.gif

a co do świateł dziennych uważam że najbezpieczniejsza opcja jeśli chodzi o światła w dzień to ich całkowity brak ok.gif (jakichkolwiek - mijania czy dziennych - tak jak było kilka lat temu)

Napisano

> Bez przesady.

> Jest tak, że ściana wody robi się tylko za samochodem, dodatkowo samochód musi jechać naprawdę

> szybko by się ta mgła robiła, przeważnie tylko na autostradzie da się to zaobserwować

Sorry, dalej nie czytam.

Albo czepiasz się słowa ściana, albo jak jest deszcz to jeździsz tramwajem.

Brak widoczności tego co jedzie przed Tobą jak masz dwa pasy występuje równie dobrze dlatego, że spod kół tego co jedzie obok idzie spray taki, że jedziesz widząc np. na dwa metry przed sobą i jak delikwent na tym samym pasie jedzie bez świateł to obudzisz sie w jego d... albo gwałtownie zahamujesz co spowoduje że ten za tobą wjedzie Tobie.

Tak sie jeździ nie tylko na autostradach, ale na zwykłej gierkówce od Wawy do Bielska czy gdzie ona tam jeszcze dalej idzie, z czym mam do czynienia codziennie.

Rozumiem, że kwestionujesz konieczność włączania świateł w złej pogodzie i będziesz tego bronił w czasie kontroli policyjnej tak jak homologacji swoich dziennych smirk.gif

Więc skończyłem dyskusję na dziś tongue.gif

Napisano

> ja ogólnie bardzo dbam o bezpieczeństwo, np jak zamykam budzik dwulitrową trzydziestoczteroletnią

> ładą

jaka lada taki budzik zlosnik.gif

Budzik-Retro-MP3-o1462.jpg

> tak czy siak to nielegalne na publicznych drogach ponoć

wiec musisz uzywac i na drogach zamknietych zlosnik.gif

> a co do świateł dziennych uważam że najbezpieczniejsza opcja jeśli chodzi o światła w dzień to ich

> całkowity brak (jakichkolwiek - mijania czy dziennych - tak jak było kilka lat temu)

ale przeciez teraz polscy kierowcy nie widza samochodu w dzien gdy nie ma swiatel, wiec strach sie bac gdy wniosek do TK przejdzie i ustawa okaze sie nie zgodna z konstyt. zlosnik.gif

Napisano

> według niektórych zmrok to kompletna ciemność, a według

> innych ciemność jest już gdy słońce schowa się za chmury.

Ale to chyba było zdefiniowane (nie wiem jak teraz) hmm.gif Pora włączania i wyłaczania była określona zmierzchem i świtem, przy czym świt to było godzina po wschodzie słońca, a zmierzch godzina przed zachodem, czy jakoś tak... Ale mogłem coś poplątać.

Napisano

> Sorka ale szlak mnie trafia jak widzę auta dodatkowymi światłami obojętnie czy ze światłami

> dziennymi, czy ala audi LED-ami czy xenony które świecą prosto w oczy innych kierowców.

Właśnie sobie sam odpowiedziałeś po co ludzie montuja dzienne .

Własnie jazda na dziennych nie oślepia innych ludzi jak np źle i niefabryczne zamontowane pseudo xenony jako pozycyjne..

Napisano

> Właśnie sobie sam odpowiedziałeś po co ludzie montuja dzienne .

> Własnie jazda na dziennych nie oślepia innych ludzi jak np źle i niefabryczne zamontowane pseudo

> xenony jako pozycyjne..

Oj czepiasz się, nie wiesz, że na AK ludzi oślepiają światła dzienne i przeciwmgłowe w ciągu dnia hehe.gif

Napisano

> Ale to chyba było zdefiniowane (nie wiem jak teraz) Pora włączania i wyłaczania była określona

> zmierzchem i świtem, przy czym świt to było godzina po wschodzie słońca, a zmierzch godzina

> przed zachodem, czy jakoś tak... Ale mogłem coś poplątać.

Dla mnie wyznacznikiem potrzeby przełączenia świateł z dziennych na mijania jest moment kiedy zaczynam słabo widzieć na zegary a z uwagi na to, że są dość głęboko osadzone w tubach następuje to nawet w mocno pochmurne dni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.