Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne v/s policja

Featured Replies

Napisano

Ponad miesiąc temu zamontowałem swiatła do jazdy dziennej,firmy Hella(oznaczenie RL), załączają się wraz z włączeniem zapłonu,gasną po załączeniu świateł pozycyjnych i ponownie się załączają po ich wyłączeniu,zamotowane sa zgodnie z wymaganymi wymiarami , ...o tak

283826035-283679355-P1060013.jpg

I jest sprawa...juz trzeci raz zostałem zatrzymany do kontroli przez policję,pada zawsze to samo pytanie "dlaczego pan kierowca zamiast świateł mijania ,używa halogenów",grzecznie wyjaśniam iż halogeny to te poniżej a te co swiecą to światła do jazdy dziennej.Dwa razy moje wyjasnienia zostały przyjęte bez szemrania i rozstalismy się w zgodzie.Dziś było nieco inaczej,wyklepałem te samą formułkę,policjant ze spokojem (albo i nie hmm.gif) ja przyjął i...spytał się mnie o świadectwo homologacji w/wym lamp na piśmie... oslabiony.gif scenka mi opadła.Byłem przekonany iż nic takiego nie trzeba ze soba wozic,notabene nic takiego nie posiadam na pismie.Nie zostałem wprawdzie ukarany mandatem,ale pozostaliśmy z policjantem przy zdaniach odrębnych.Dodam iż wielokronie mijałem i byłem mijany przez patrole "drogówki" i nic,żadnej reakcji,zatrzymują mnie jedynie patrole tzw. prewencji.To co trzeba miec coś na piśmie czy nie?

Napisano

trzeba było go zapytać czy wozi homologację od swoich świateł mijania w samochodzie czy wystarczy cecha naniesiona na lampę...

ostatnio Policjant mnie zatrzymał, że też jadę na halogenach, ale za to przyczepił się do niebieskich żarówek (!!!) Philips BV... Powiedział, że tylko xenony mogą dawać niebieskie światło... cycki opadają...

Napisano

Jeżeli światła nie są fabryczne, to trzeba mieć jakieś świadectwo homologacji (sam napis RL niby powinien wystarczyć, ale...).

Napisano

> Jeżeli światła nie są fabryczne, to trzeba mieć jakieś świadectwo homologacji (sam napis RL niby

> powinien wystarczyć, ale...).

no bez jaj... cecha homologacji znajduje się na lampie... przepisy EKG ONZ i takie tam...

"Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej"

Napisano

ponieważ te lampki to Hella więc cechy są na szybce a dla świętego spokoju ściągnij sobie homologację z Helli ewentualnie napisz do nich to Ci przyślą skoro nie było kopii w opakowaniu

Napisano

> Jeżeli światła nie są fabryczne, to trzeba mieć jakieś świadectwo homologacji (sam napis RL niby

Jakaś podstawa prawna? Homologacja jest wybita na lampie i to wystarczy...

Napisano

nic nie trzeba miec, wszystkie informacje sa wyryte na kloszach lamp

Napisano

.To co trzeba miec coś na piśmie czy

> nie?

musisz mieć na piśmie PJ oraz DR i tyle. no jeszcze może być potwierdzenie zapłaty OC hehe.gif trzeba było zapytać o paragraf, który nakazuje wożenie różnego rodzaju homologacji dot. wyposażenia auta... screwy.gifkretyni

Napisano

Co prawda na zachodzie wymagane jest posiadanie pisemnej homologacji na wszystkie elementy samochodu, które nie są objęte homologacją fabryczną (np. hak, folia na szybach, bagażnik dachowy), ale nie słyszałem, żeby w Polsce to było prawnie wymagane.

Napisano

> Jakaś podstawa prawna? Homologacja jest wybita na lampie i to wystarczy...

Dlatego napisałem, że powinna wystarczyć. Ale jak się komuś nie chce użerać z policjantami, to lepiej wozić homologację skromny.gif

Napisano

> Dlatego napisałem, że powinna wystarczyć. Ale jak się komuś nie chce użerać z policjantami, to

> lepiej wozić homologację

spoko.. trafi jeszcze na takich masterow co na swiatla dzienne mowia "to cos" i nie maja pojecia jak odczytac homologacje biglaugh.gif

Napisano

> spoko.. trafi jeszcze na takich masterow co na swiatla dzienne mowia "to cos" i nie maja pojecia

> jak odczytac homologacje

mi tej pory żaden nie sprawdził i każdy wierzył na słowo... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> mi tej pory żaden nie sprawdził i każdy wierzył na słowo...

Widocznie dziś trafiłem na "niedowiarków" hehe.gif

Napisano

> Widocznie dziś trafiłem na "niedowiarków"

eeetam...

Ktoś tutaj pisał, że jeden Policjant nawet żądał wpisu w DR pojazdu zlosnik.gifok.gif

Napisano

> mi tej pory żaden nie sprawdził i każdy wierzył na słowo...

no ja mialem juz takiego "mądrego" biglaugh.gif

Napisano

Masz posiadać:

- dokument stwierdzający posiadane uprawnienia do kierowania pojazdem,

- dokument stwierdzający to kto jest właścicielem pojazdu i czy ma aktualny przegląd techniczny,

- dokument stwierdzający to czy samochód jest ubezpieczony.

Nic więcej nie musisz posiadać. To są trzy najważniejsze dokumenty.

Napisano
  • Autor

Czyli tak podsumowując...to w zasadzie można przyjąc iż pewna niejasnośc przepisów ,w zakresie wyposażenia samochodu,nie będącego wyposażeniem fabrycznym,a majacym wpływ na szeroko pojęty stan techniczny,pozostawia szerokie pole do dowolnej interpretacji przez policje i mogę się spodziewac dalszych "szykan" oslabiony.gif.

Napisano

druknij sobie ustawy o dziennych, druknij sobie przepis ktory mowi o homologacji na kloszach lamp podawany przez patre, i trzymaj to w aucie, w razie gdy trafisz na "specjaliste" pokaz te nr. rozporządzen odnosnie dziennych i homologacji i bedziesz mial z glowy goscia biglaugh.gif

Napisano

> druknij sobie ustawy o dziennych, druknij sobie przepis ktory mowi o homologacji na kloszach lamp

> podawany przez patre, i trzymaj to w aucie, w razie gdy trafisz na "specjaliste" pokaz te nr.

> rozporządzen odnosnie dziennych i homologacji i ...................

.................. i wtedy poproś o jego nr służbowy, nazwisko i stopień. na pytanie "po co panu te dane?" odpowiesz, że ze względu na niski poziom oleju w jego głowie hehe.gif chcesz złożyć skargę na jego postępowanie i postawić go do karnego raportu rotfl.gifzakrecony.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Montujecie takie wynalazki tylko po to żeby gliniarze mieli pretekst do wziecia w łapę

Chyba nie czytałeś całości. Za co niby w łapę jak jest homologacja? niewiem.gif

Napisano

domyslam się ze zatrzymał cie lizakiem a nie reką.

Trzeba było poprosic go o homologacje lizaka na pismie rotfl.gif

Napisano

> domyslam się ze zatrzymał cie lizakiem a nie reką.

> Trzeba było poprosic go o homologacje lizaka na pismie

homologacja kogutów na radiowozie biglaugh.gif

Napisano

> Montujecie takie wynalazki tylko po to żeby gliniarze mieli pretekst do wziecia w łapę

wynalazkiem jest przepis swiecenia swiatlami mijania w dzien biglaugh.gif

Napisano

> .................. i wtedy poproś o jego nr służbowy, nazwisko i stopień. na pytanie "po co panu te

> dane?" odpowiesz, że ze względu na niski poziom oleju w jego głowie chcesz złożyć skargę na

> jego postępowanie i postawić go do karnego raportu

dokladnie tak.. moja przygoda z takim "specjalista" miala sie skonczyc w sadzie grockim, dodatkowo poprosilem o dane pana "specjalisty" no i co sie okazalo.. gdy pokazalem odpowiednie dyrektywy o dziennych "specjalistra" stwierdzil ze widocznie jest konflikt przepisow bo wczesniej zaczal wymyslac przepis ktory zabranial jezdzic na dziennych w polsce biglaugh.gifrotfl.gif

Napisano

> wynalazkiem jest przepis swiecenia swiatlami mijania w dzien

Tego mi nie musisz mówić. paranoja. Po mieście, w upalne dni, jeżdżę na pozycyjnych.

Napisano
  • Autor

> homologacja kogutów na radiowozie

I to jest dobre ok.gifhehe.gif

Napisano

panów policial.gif co nie znają polskich przepisów jest wielu

dzisiaj rano jadąc w Rudzie Śl. zatrzymal mnie pan właśnie o światła do jazdy dziennej po krotkim tłumaczeniu zaczynał pisać .... jak udało mi się go przekonać to szukał dalej łącznie z jakimś dziwnym narkotestem crazy.gif po ok 20 min. pojechałem dalej ale cyrk byl nieziemski!!!

Dodam że światełka śą fabryczne montowane w skodzie w miejscu halogenów.

Napisano

> panów co nie znają polskich przepisów jest wielu

> dzisiaj rano jadąc w Rudzie Śl. zatrzymal mnie pan właśnie o światła do jazdy dziennej po krotkim

> tłumaczeniu zaczynał pisać .... jak udało mi się go przekonać to szukał dalej łącznie z jakimś

> dziwnym narkotestem po ok 20 min. pojechałem dalej ale cyrk byl nieziemski!!!

> Dodam że światełka śą fabryczne montowane w skodzie w miejscu halogenów.

Masz na myśli nową Octavię? Tam - są zdaje się - fabryczne dzienne zintegrowane w jednej lampie razem z przednimi przeciwmgłowymi. wink.gif

Napisano

> Masz na myśli nową Octavię? Tam - są zdaje się - fabryczne dzienne zintegrowane w jednej lampie

> razem z przednimi przeciwmgłowymi.

tak, do tego nowe fabie po fl tez tak maja itp zlosnik.gif

Napisano

Moje odczucia sie nie liczą ale..... zlosnik.gif

Kolega ma te światła dość nisko i praktycznie nie jest widoczny no.gif Już sam sie złapałem kilka razy, że chciałem przez CB prosić o właczenie świateł a mobilki miał je praktycznie na podobnej wysokości i nie były widoczne .... i zawsze w mieście hehe.gif

Napisano

> wyjasnienia zostały przyjęte bez szemrania i rozstalismy się w zgodzie.Dziś było nieco

> inaczej,wyklepałem te samą formułkę,policjant ze spokojem (albo i nie ) ja przyjął i...spytał

> się mnie o świadectwo homologacji w/wym lamp na piśmie...

To niech sobie ten misio przeczyta, co jest napisane na tej lampie Helli i będzie wtedy miał "na piśmie".

Napisano

> Masz na myśli nową Octavię? Tam - są zdaje się - fabryczne dzienne zintegrowane w jednej lampie

> razem z przednimi przeciwmgłowymi.

dokładnie tak jest jak piszesz jednak nie do wszystkich dociera oznaczenie na lampie (mowa oczywiście o władzy) wink.gif

Napisano

> Ponad miesiąc temu zamontowałem swiatła do jazdy dziennej,firmy Hella(oznaczenie RL), załączają się

> wraz z włączeniem zapłonu,gasną po załączeniu świateł pozycyjnych i ponownie się załączają po

> ich wyłączeniu,zamotowane sa zgodnie z wymaganymi wymiarami , ...o tak

> I jest sprawa...juz trzeci raz zostałem zatrzymany do kontroli przez policję,pada zawsze to samo

> pytanie "dlaczego pan kierowca zamiast świateł mijania ,używa halogenów",grzecznie wyjaśniam

> iż halogeny to te poniżej a te co swiecą to światła do jazdy dziennej.Dwa razy moje

> wyjasnienia zostały przyjęte bez szemrania i rozstalismy się w zgodzie.Dziś było nieco

> inaczej,wyklepałem te samą formułkę,policjant ze spokojem (albo i nie ) ja przyjął i...spytał

> się mnie o świadectwo homologacji w/wym lamp na piśmie... scenka mi opadła.Byłem przekonany

> iż nic takiego nie trzeba ze soba wozic,notabene nic takiego nie posiadam na pismie.Nie

> zostałem wprawdzie ukarany mandatem,ale pozostaliśmy z policjantem przy zdaniach

> odrębnych.Dodam iż wielokronie mijałem i byłem mijany przez patrole "drogówki" i nic,żadnej

> reakcji,zatrzymują mnie jedynie patrole tzw. prewencji.To co trzeba miec coś na piśmie czy

> nie?

A tak z innej beczki, po co te światła zamontowałeś? Za mało było w samochodzie?? Nie rozumiem po co ludzie wydają pieniądze, tracą czas na montaż tych świateł. Przecież to bezsensownie stracone pieniądze. Co do ble ble mniejszego poboru prądu co skutkuje zmniejszeniem spalania 0,01 L/100 km jakoś nie widzę żanych pozostałych plusów choć i ten argument jest dla mnie bez znaczenia.

Sorka ale szlak mnie trafia jak widzę auta dodatkowymi światłami obojętnie czy ze światłami dziennymi, czy ala audi LED-ami czy xenony które świecą prosto w oczy innych kierowców.

Napisano

> w niektórych autach często padają żarówki może też dlatego

no i czasem user auta lubi uzywac swiatel zgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem a nie do swiecenia w sloneczny dzien, do swiecenia w dzien sa swiatla dzienne, swiatla mijania sluza do oswietlania drogi noca............

Napisano

> swiatla miajania sluza

> do oswietlania drogi noca............

a ja myślałem że do mijania zlosnik.gifok.gif jak sama nazwa wskazuje

Napisano

> A tak z innej beczki, po co te światła zamontowałeś? Za mało było w samochodzie?? Nie rozumiem po

> co ludzie wydają pieniądze, tracą czas na montaż tych świateł. Przecież to bezsensownie

> stracone pieniądze. Co do ble ble mniejszego poboru prądu co skutkuje zmniejszeniem spalania

> 0,01 L/100 km jakoś nie widzę żanych pozostałych plusów choć i ten argument jest dla mnie bez

> znaczenia.

> Sorka ale szlak mnie trafia jak widzę auta dodatkowymi światłami obojętnie czy ze światłami

> dziennymi, czy ala audi LED-ami czy xenony które świecą prosto w oczy innych kierowców.

Sytuacja hipotetyczna. Kupujesz Fiata Stilo, którego serwisujesz w ASO. W roku wymieniasz około 3-4 żarówki H7, czyli idąc po cenniku ASO wychodzi ok. 480zł. Dostęp do żarówek jest utrudniony i nie każdy ma ochotę walczyć z głupią żarówką. Po drugie światła dzienne są lepiej widoczne w ciągu dnia niż mijania, oraz używasz świateł zgodnie z przeznaczeniem. Ja osobiście planuję montaż świateł dziennych, ale głównie dlatego, żeby nie świeciło mi się całe auto w środku oraz z powodu samej głupoty przepisu zmuszającego mnie do jazdy na światłach cały rok.

Napisano

> Sytuacja hipotetyczna. Kupujesz Fiata Stilo, którego serwisujesz w ASO. W roku wymieniasz około 3-4

> żarówki H7, czyli idąc po cenniku ASO wychodzi ok. 480zł. Dostęp do żarówek jest utrudniony i

> nie każdy ma ochotę walczyć z głupią żarówką. Po drugie światła dzienne są lepiej widoczne w

> ciągu dnia niż mijania, oraz używasz świateł zgodnie z przeznaczeniem. Ja osobiście planuję

> montaż świateł dziennych, ale głównie dlatego, żeby nie świeciło mi się całe auto w środku

> oraz z powodu samej głupoty przepisu zmuszającego mnie do jazdy na światłach cały rok.

jeżeli w roku 3-4 razy wymienia żarówki główne, to ma coś nie tak z instalacją lub kijowe żarówki montuje

ja od 1996 r. wymieniłem w swoich samochodach (przez ten czas miałem ich 7) 5 kpl. żarówek od przednich świateł

ja nigdy niue miałęm świateł dizennych - tylko montowałem co najwyżej automatyczny włącznik, jeżeli światła nie gasły po wyjęicu kluczyka

Napisano

> jeżeli w roku 3-4 razy wymienia żarówki główne, to ma coś nie tak z instalacją lub kijowe żarówki

> montuje

> ja od 1996 r. wymieniłem w swoich samochodach (przez ten czas miałem ich 7) 5 kpl. żarówek od

> przednich świateł

Prawda dla H1 i H4.

H7 padają jak szalone

Napisano

> H7 padają jak szalone

Nieprawda skromny.gif

Napisano

no i po co to montować i ściągać sobie na głowę kontrole??? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Prawda dla H1 i H4.

> H7 padają jak szalone

miałem H7 w lancii - 4 szt.

przy kupnie auta wymieniłem wszystkie 4 bo 1 nie świeciła, i do końca wszystko mi świeciło (2 lata i 80 tkm)

Napisano

> Nieprawda

hmm..

Mi padają

Początkowo chciałem zwalić na instalację (...bo to Francuz, a wtych autach z eletryką, to Paaanie cieniutko wink.gif ), ale koleś na stacji stwierdził, że ponoć H7 tak mają...

To mój pierwszy kontakt z tymi żarówkami więc uwierzyłem.

Na szczęście nie mam za dużych dłoni więc sam wymieniam i nie muszę tracić czasu w serwisie

Napisano

> Prawda dla H1 i H4.

Osram Vision NightBraker - super świecą, wyprzedzają jakością i ilością dawanego światła od tradycyjnych żarówek - H4 w mojej astrze drugi komplet w ciągu roku.

Wcześniej miałem tradycyjne i też potrafiłem jeździć na nich jakieś 5 -6 lat tylko dawane światło pozostawiało wiele do życzenia.

Moim zdaniem montaż świateł dziennych jest super rozwiązaniem dla mnie ekonomicznym i nie mówię tu o spalaniu paliwa.

PZDR VEN

Napisano

> hmm..

> Mi padają

> Początkowo chciałem zwalić na instalację (...bo to Francuz, a wtych autach z eletryką, to Paaanie

> cieniutko ), ale koleś na stacji stwierdził, że ponoć H7 tak mają...

> To mój pierwszy kontakt z tymi żarówkami więc uwierzyłem.

Ja też mam w moim leciwym aucie H7 i nie stwierdziłem żadnych problemów. Być może jest to związane nie z samą żarówką, a budową reflektora.

Napisano

> A tak z innej beczki, po co te światła zamontowałeś? Za mało było w samochodzie?? Nie rozumiem po

> co ludzie wydają pieniądze, tracą czas na montaż tych świateł. Przecież to bezsensownie

> stracone pieniądze.

mam ksenony, jeden żarnik kosztuje ponad 150zł, w aso pewnie z kilkaset, dochodzi trudny montaż.

Nie zamontowałem jeszcze dziennych bo nie bardzo mam gdzie

Napisano

Mnie bardziej zastanawia dlaczego nie mozna np w dzien jezdzic sobie na halogenach, zeby nie wypalac xenonow?

Bo raczej nikt mi nie wmowi, ze w dzien swiatla halogenowe oslepiaja...

Napisano

> no i po co to montować i ściągać sobie na głowę kontrole???

Ja wiem, że mam wszystko w porządku zgodnie z przepisami i choćby nie wiem jak się ktoś podczas kontroli czepiał to mam to gdzieś. Chce szukać dziury w całym to niech sobie szuka. Lampy mam homologowane zamontowane zgodnie z rozporządzeniem i tyle.

A założyłem po to by było mi wygodniej.

Napisano

możesz mieć sobie wszystko zgodnie z przepisami ale czasu który stracisz na zatrzymywanie przez ciekawskich policjantów nikt Ci nie odda zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.