Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od czego wieksze zaciski pod 13"???

Featured Replies

Napisano

Planuje zmienic ori zaciski na cos mocniejszego jako ze autko bedzie mialo +/- 100 kucy to przydaloby sie lepsze hamowanie. Pierwsze pytanie to jakie zaciski podchodza bez problemu do cc na felge 13 cali?? Slyszalem ze ponoc najlepsze i najwieksze sa ze Sieny 1.6 16v - 240mm wentylowane.

Ale moze cos innego pasuje co jest rownie latwo dostepne i w przyjaznej cenie??

Druga sprawa to tyl z ktorego z checia pozbylbym sie bebnow i zastapil je tarczami. Czy duzo z tym zabawy i czy np ori zaciski przednie z cc nadadza sie na tyl?? Trzecie pytanie czy ori pompa to da rade ogarnac w takim zestawie?? I co bedzie mi potrzebne aby zalozyc tarcze na tyl??

Z gory dziekuje za pomoc zeby.GIF

Pozdro

Napisano

> Planuje zmienic ori zaciski na cos mocniejszego jako ze autko bedzie mialo +/- 100 kucy to

> przydaloby sie lepsze hamowanie. Pierwsze pytanie to jakie zaciski podchodza bez problemu do

> cc na felge 13 cali?? Slyszalem ze ponoc najlepsze i najwieksze sa ze Sieny 1.6 16v - 240mm

> wentylowane.

> Ale moze cos innego pasuje co jest rownie latwo dostepne i w przyjaznej cenie??

> Druga sprawa to tyl z ktorego z checia pozbylbym sie bebnow i zastapil je tarczami. Czy duzo z tym

> zabawy i czy np ori zaciski przednie z cc nadadza sie na tyl?? Trzecie pytanie czy ori pompa

> to da rade ogarnac w takim zestawie?? I co bedzie mi potrzebne aby zalozyc tarcze na tyl??

> Z gory dziekuje za pomoc

> Pozdro

Napewno zaciski od Fiata Palio kolego. Z tego co wiem to wszystko P&P. Sam się za to zabieram, bo seryjne hamulce do 16V 270751858-jezyk.gif nie starczają i kilka razy poszedł mi dymek już zeby.GIF a jak pod fele 13" to max 240mm. Tarcze 257mm tylko pod 14" już. Polecam wentylowane i nawiercane tarcze: bajeła i działają zeby.GIF

Jest tylko kwestia dystansu pod konkretną tarczę - różne odsadzenia tarcz. Ale CHYBA akurat w przypadku Palio to nie trzeba dawać nic. Jesli jednak to dystans można zrobić ze starej tarczy - u tokarza zeby.GIF

Napisano

przednie napewno nie podejdą na tył bo niema ręcznego 270751858-jezyk.gif

ja mam u siebie serie przod i tył z brawo i hamuje smile.gif

Napisano

> przednie napewno nie podejdą na tył bo niema ręcznego

> ja mam u siebie serie przod i tył z brawo i hamuje

Tylnych nawet nie brałem pod uwagę 270751858-jezyk.gifzeby.GIF tylko przednie zeby.GIF

Napisano

zaciski hamulcowe Palio 1.2 pod tarcze 240mm

wentylowane tarcze hamulcowe Panda 1.3 MJ 240mm

klocki hamuclowe TRW

ja na czymś takim śmigam

Napisano

> Oczywiście klocki pod tarcze 257

No właśnie, klocki z 257 pasują w zaciski 240?

Napisano
  • Autor

> zaciski hamulcowe Palio 1.2 pod tarcze 240mm

> wentylowane tarcze hamulcowe Panda 1.3 MJ 240mm

> klocki hamuclowe TRW

> ja na czymś takim śmigam

A zaciski z Pandy 1.3 multijet podpasuja??

Napisano

> zaciski hamulcowe Palio 1.2 pod tarcze 240mm

> wentylowane tarcze hamulcowe Panda 1.3 MJ 240mm

> klocki hamuclowe TRW

> ja na czymś takim śmigam

ja rozniez od 3 lat - roznica w wytracaniu predkości jest na prawde duuuza (przy seryjnej pompie hamulcowej i seryjnych tylnych hamulcach)

Napisano

> ja rozniez od 3 lat - roznica w wytracaniu predkości jest na prawde duuuza (przy seryjnej pompie

> hamulcowej i seryjnych tylnych hamulcach)

myślałem zmienić pompę na większą ale plany się zmieniają i sobie ten temat odpuszczam

Napisano
  • Autor

O przodzie juz chyba wiem wszystko ale co jesli chodzi o tylnie zaciski??

Od czego podpasuja P&P?? I czy jest pozniej problem z dopasowaniem linki hamulca recznego pod zacisk??

Napisano

> O przodzie juz chyba wiem wszystko ale co jesli chodzi o tylnie zaciski??

> Od czego podpasuja P&P?? I czy jest pozniej problem z dopasowaniem linki hamulca recznego pod

> zacisk??

mam z tyłu zaciski od uno turbo i potrzebna jest flansza do wachacza, jak będziesz miał oryginalną flansze to kupujesz tarcze 227 mm a jak nie to u Lesia zamówisz flansze pod tarczę 240 mm (przednie od CC/SC)

linkę ręcznego zamawiałem o 20 cm dłuższą z każdej strony i mam ją teraz pod wahaczem, nie ma ryzyka że się ściśnie przy dużej glebie jak w oryginale często występuje

ręczny jest idealny smile.gif

Napisano

> O przodzie juz chyba wiem wszystko ale co jesli chodzi o tylnie zaciski??

> Od czego podpasuja P&P?? I czy jest pozniej problem z dopasowaniem linki hamulca recznego pod

> zacisk??

byly fotki dokladne jak ma zamontowane zaciski maciek_cc

UT zaciski i tarcza 227mm + flansza mocujaca + 5 mm dystans pod tarcze + przerobka albo dolozenie stalowego krotkiego przewdou hamulcowego + przerobka koncowki linki

Napisano

> mam z tyłu zaciski od uno turbo i potrzebna jest flansza do wachacza, jak będziesz miał oryginalną

> flansze to kupujesz tarcze 227 mm a jak nie to u Lesia zamówisz flansze pod tarczę 240 mm

> (przednie od CC/SC)

> linkę ręcznego zamawiałem o 20 cm dłuższą z każdej strony i mam ją teraz pod wahaczem, nie ma

> ryzyka że się ściśnie przy dużej glebie jak w oryginale często występuje

> ręczny jest idealny

gdzie zamawiales dluzsza linke ? i jakis koszt

Napisano

> myślałem zmienić pompę na większą ale plany się zmieniają i sobie ten temat odpuszczam

wiesz co seryjna pompa daje sobie radę całkiem dobrze smile.gif

Napisano

> wiesz co seryjna pompa daje sobie radę całkiem dobrze

wiem bo jeżdżę na seryjnej w takim zestawie jak wcześniej napisałem

Napisano

podepne sie pod temat, czy to są zaciski 240mm?

283883731-d41d80ac9e8d4cc560b82246a524a235%5B640x480%5D%5B640x480%5D.jpg

post-62746-14352508575867_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wszystko na ten temat jest tutaj:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat...&PHPSESSID=

Odgrzeje nieco i pochwale się przy okazji zlosnik.gif

Dostałem od Jihada (dzięx) "po waflowe" zaciski z tarczami i klocuchami.

Tarcze nie przypasiły (offset) i musiałem kupic od Pandy van 240mm 40,5 wys.

Po konsultacjach z Rutim dzis wszystko złozyłem i polecialem w miasto na testy wink.gif

Duuzo lepiej, a co najwazniejsze - zostaje przy moich ulubionych 13-tkach grinser006.gif

Podsumowujac: wentyl tarcze mam i ja zlosnik.gif

Napisano

> foto?

Na wyscigach SSS przyssawka gecko co ją nabyłem drogą kupna, rozebała mi fona (Ruti potwierdzi bo widział) wyrywając klapke co odpala aparat i nie mam czym zdjeć tera pykać. rotfl.gifhehe.gif

Obejrzysz se na zywo wink.gifok.gif

Napisano

> Odgrzeje nieco i pochwale się przy okazji

> Dostałem od Jihada (dzięx) "po waflowe" zaciski z tarczami i klocuchami.

> Tarcze nie przypasiły (offset) i musiałem kupic od Pandy van 240mm 40,5 wys.

> Po konsultacjach z Rutim dzis wszystko złozyłem i polecialem w miasto na testy

> Duuzo lepiej, a co najwazniejsze - zostaje przy moich ulubionych 13-tkach

> Podsumowujac: wentyl tarcze mam i ja

czyli jednak wszystko gra, fajno waytogo.gif

Napisano

> Na wyscigach SSS przyssawka gecko co ją nabyłem drogą kupna, rozebała mi fona (Ruti potwierdzi bo

> widział) wyrywając klapke co odpala aparat i nie mam czym zdjeć tera pykać.

no, to było dobre hehe.gifok.gif

Napisano

> Odgrzeje nieco i pochwale się przy okazji

> Dostałem od Jihada (dzięx) "po waflowe" zaciski z tarczami i klocuchami.

> Tarcze nie przypasiły (offset) i musiałem kupic od Pandy van 240mm 40,5 wys.

> Po konsultacjach z Rutim dzis wszystko złozyłem i polecialem w miasto na testy

> Duuzo lepiej, a co najwazniejsze - zostaje przy moich ulubionych 13-tkach

> Podsumowujac: wentyl tarcze mam i ja

Odgrzeje bo mam problem.

[kurza twarz] up jest taki, że kupiłem cały zestaw 257 się okazało, zregenerowany i dopiero teraz wiadomo, że ciasnawo... I dystans trzeba dawać... itd

Pytanie proste - czy w wersji 240 i 257 rózni się tylko jarzmo, czy jednak zacisk jest na tyle inny, że dajmy na to zacisku 257 z jarzmem 249 nie włożę, bo wsio leży odnowione w pełni, i trochę sie człowiek irytuje.

Poza tym, tarcze z Pandy mam, klocki 257mm mam, no i zaciski z jarzmami za duże chyba, również mam.

Wyglądają tak jak te (ATE) KLIK

Są jeszcze takie: KLIK rzekomo 1.2 8V ale jak widać po linku wcześniejszym także 1.6 - a tam tarcza 257 i jarzmo takie, ze nie da rady.

Opcja 3cia: KLIK i tu wizualna różnica jest.

Teraz niech ktoś kto gryzł temat mi powie, dlaczego jestem w dup*e. Czy tylko jarzmo czy po prostu wersja 240mm czyli niby 1.2 8V jak opcja nr. 2 jest po prostu mniejsza ?

Plis help bo szkoda mi kasy wpakowanej w tamte zaciski - są igły nóweczki do tego w kolorze ... all complete panic.gif

EDIT: Generalne nr.2 to też 257 mm bo doczytałem.

Zatem niechaj się zlituje kto i wklei tu zdjęcie tego właściwego zacisku i jarzma w wersji z Palio/Sieny 240mm.

AS link do tego wątku wkleić w FAQ pod hasłem związanym z hamulcami, co by było dla potomnych i takich jak ja zagubionych tongue.gif

Napisano

Sie mnie slyszalo ze huba ma takiego miksa u siebie czyli: Zacisk 257 bodajrze PGT i jarzmo z 240 ale juz nie wiem z jakiego waytogo.gif

Zagadnij do niego to Ci powie, mysle ze nie wprowadze Cie w blad zeby.GIF

Napisano

> Sie mnie slyszalo ze huba ma takiego miksa u siebie czyli: Zacisk 257 bodajrze PGT i jarzmo z 240

> ale juz nie wiem z jakiego

> Zagadnij do niego to Ci powie, mysle ze nie wprowadze Cie w blad

właśnie szukałem fot, nie tylko ja mam mixa takiego, pisało o tym już kilka osób

generalnie to przydało by się odszukać to co kiedyś pisałem bo trochę zapomniałem jak to było, na pewno klocek był tuningowany

DSC_0092s.jpg

DSC_0100s.jpg

Napisano

Przypomnij sobie z czego masz jarzma i bedziem w domu spineyes.gif

Napisano

> Przypomnij sobie z czego masz jarzma i bedziem w domu

Dokładnie. Pewno z Palio 240 by i podeszło, tylko to w ręku dawno miałem, kumpel u nas to ma jeden, muszę go pomyęczyć o fotki.

Klocek zapewne trzeba stuningować tak, aby się kładł głębiej w stronę piasty, bo inaczej niecała powierzchnia cierna na tarczy leży (przynajmniej w jarzmie 257).

Napisano

> Przypomnij sobie z czego masz jarzma i bedziem w domu

Palio 240mm wentylowane (były i nie wentylowane) pasuje p'n'p.

Napisano

> Palio 240mm wentylowane (były i nie wentylowane) pasuje p'n'p.

jakoś tak, palio/siena 240 jarzmo

teraz do tego są 2 lub nawet 3 typy zacisków o różnej średnicy tłoczka które podpasują pod to jarzmo ale trzeba szukać z tego samego rodzaju systemu hamulcowego

jak mnie pamięć nie myli tłoczek ma 54 mm i jest z Punto GT i z 257 mm tarcz

klocek dotyka całą powierzchnią, tylko trzeba podciąć wewnętrzne klocki bo opierają się o jarzmo przy opcji 240 mm, przy opcji 257 mm wszystko pasuje idealnie

po około 100 KM trochę się hamulce ułożyły i robi się coraz lepiej, na samym początku miałem strasznie twardy pedał hamulca

co najdziwniejsze mając z tyłu tarcze i zaciski z UT na teście hamulce tylne wyszły mizerne, wręcz bardzo mizernie

Napisano

> jakoś tak, palio/siena 240 jarzmo

> teraz do tego są 2 lub nawet 3 typy zacisków o różnej średnicy tłoczka które podpasują pod to

> jarzmo ale trzeba szukać z tego samego rodzaju systemu hamulcowego

> jak mnie pamięć nie myli tłoczek ma 54 mm i jest z Punto GT i z 257 mm tarcz

> klocek dotyka całą powierzchnią, tylko trzeba podciąć wewnętrzne klocki bo opierają się o jarzmo

> przy opcji 240 mm, przy opcji 257 mm wszystko pasuje idealnie

> po około 100 KM trochę się hamulce ułożyły i robi się coraz lepiej, na samym początku miałem

> strasznie twardy pedał hamulca

> co najdziwniejsze mając z tyłu tarcze i zaciski z UT na teście hamulce tylne wyszły mizerne, wręcz

> bardzo mizernie

dla katownika

moje foty zaciskow

smigam na 13 smoorach

zima miesci sie na dystancie 5mm

http://w603.wrzuta.pl/obraz/5aEmWM1CBpf/zdjecie033

http://w603.wrzuta.pl/obraz/aXPOQzMwJEd/zdjecie034

http://w603.wrzuta.pl/obraz/0z5F2utG60V/zdjecie041

Napisano

> teraz do tego są 2 lub nawet 3 typy zacisków o różnej średnicy tłoczka które podpasują pod to

> jarzmo ale trzeba szukać z tego samego rodzaju systemu hamulcowego

> jak mnie pamięć nie myli tłoczek ma 54 mm i jest z Punto GT i z 257 mm tarcz

> klocek dotyka całą powierzchnią, tylko trzeba podciąć wewnętrzne klocki bo opierają się o jarzmo

> przy opcji 240 mm, przy opcji 257 mm wszystko pasuje idealnie

> po około 100 KM trochę się hamulce ułożyły i robi się coraz lepiej, na samym początku miałem

> strasznie twardy pedał hamulca

> co najdziwniejsze mając z tyłu tarcze i zaciski z UT na teście hamulce tylne wyszły mizerne, wręcz

> bardzo mizernie

trzeba szukać zacisków z tloczkami o średnicy 48 mm, 52 (lub 54, nie pamiętam dokladnie) były w 257.

Napisano

> trzeba szukać zacisków z tloczkami o średnicy 48 mm, 52 (lub 54, nie pamiętam dokladnie) były w

> 257.

No to zacisk jest.... pozostaje kwestia tego nieszczęsnego jarzma .... kto sprzeda luzem....

No nic trzeba szukać zatem jarzm z 240,,.

Napisano

> gdzie zamawiales dluzsza linke ? i jakis koszt

zamawiane było tutaj

kosztu juz nie pamietam, moze Huba pomoze

Napisano

> zamawiane było tutaj

> kosztu juz nie pamietam, moze Huba pomoze

mnie skasowali 80 zł

Napisano

> ... ciach ...

Teraz jeszcze kluczowa sprawa. Z wentyla czy niewentyla?

Ciekawe czy jarzmo z wentyla jest takie samo jak z niewentyla zeby.GIF

Napisano

> Teraz jeszcze kluczowa sprawa. Z wentyla czy niewentyla?

> Ciekawe czy jarzmo z wentyla jest takie samo jak z niewentyla

nie nie jest zlosnik.gif trza szczelinkę powiększyć zlosnik.gif

Napisano

> nie nie jest trza szczelinkę powiększyć

Czyli po malych modach da sie spiac jarzmo z niewentyla z zaciskiem 257 np z PGT zeby.GIF

Napisano

> Czyli po malych modach da sie spiac jarzmo z niewentyla z zaciskiem 257 np z PGT

na moje oko to tak zlosnik.gifok.gif

Napisano

> na moje oko to tak

Na oko to jeden umarl ale dobrze ze jest szansa zlosnik.gif

Napisano

> Na oko to jeden umarl ale dobrze ze jest szansa

no jak żem zwiął diaxika i szparke żem powiększył to wejszły tarcze ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> no jak żem zwiął diaxika i szparke żem powiększył to wejszły tarcze

I o to chodzi zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.