Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Oryginalne - fabryczne" czy inne markowe...jakie części?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki mały dylemat, potrzebuję klocki hamulcowe - są 2 opcje:

- markowe typu ATE, BOSCH, VALEO itp.

- oryginalne z logiem CITROENA montowane przez serwisy

Cena jednych i drugich dla mnie byłaby powiedzmy zbliżona.

Pomijajac ze to są klocki, ale w ogolnym przypadku majac czesci innych producentów a "firmowe" które byście wybrali i dlaczego? zlosnik.gif

Czekam na opinie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie.

A dlaczego odrzucasz oryginalne montowane w serwisach?

Napisano

> A dlaczego odrzucasz oryginalne montowane w serwisach?

Nie odrzucam. Te "oryginalne" też są produkowane przez jakąś dobrą firmę, ale producent dokłada swój "haracz" za napis. Ostatnio kupiłem klocki do Lexusa i po rozpakowaniu ich okazało się że są robione przez NTK.

Napisano

> Witam,

> Mam taki mały dylemat, potrzebuję klocki hamulcowe - są 2 opcje:

> - markowe typu ATE, BOSCH, VALEO itp.

> - oryginalne z logiem CITROENA montowane przez serwisy

> Cena jednych i drugich dla mnie byłaby powiedzmy zbliżona.

> Pomijajac ze to są klocki, ale w ogolnym przypadku majac czesci innych producentów a "firmowe"

> które byście wybrali i dlaczego?

> Czekam na opinie

Te z logiem Citroena i tak są robione przez którąś z tych firm przez Ciebie wymienionych. Jeśli cena podobna i producent dla Citroena godny przez Ciebie zaufania, to bierz oryginały, jeśli zależy Ci na posiadaniu logo Citroena na wymienionych częściach. smile.gif

Napisano

> Te z logiem Citroena

One pewnie nawet loga Citroena nie mają. No może na pudełku. Ale jak rozpakujesz to pojawia się logo producenta...

Napisano

> One pewnie nawet loga Citroena nie mają. No może na pudełku. Ale jak rozpakujesz to pojawia się

> logo producenta...

Pewnie mają i producenta, i Citroena. Z GMem tak jest na przykład.

Napisano

Klocków BOSCH'a na pewno bym nie kupił odkąd w Stilo jeden klocek oderwał się od metalowej podstawy, zaś pozostałe były popękane no.gif

Napisano
  • Autor

> One pewnie nawet loga Citroena nie mają. No może na pudełku. Ale jak rozpakujesz to pojawia się

> logo producenta...

Mają logo citroena i jedynie jeszcze jakiś numer.

Zastanawia mnie tylko jedno, bo to ze któraś z firm musi dla nich produkować podzespoły to jasne, ale czy nie jest moze np. tak ze Citroen czy tez inna marka narzuca producentowi takich klocków swoje normy jakościowe?

I czy w efekcie koncowym nie jest to tak ze mamy teoretycznie 2 identyczne części z różnymi logami, ale jednak różniące się jakością np. na plus tych oznaczanych logiem producenta auta?

Napisano

> Nie odrzucam. Te "oryginalne" też są produkowane przez jakąś dobrą firmę, ale producent dokłada

> swój "haracz" za napis.

To niekoniecznie do końca tak wygląda. Czasem nawet ten sam element, produkowany przez kooperanta na potrzeby różnych wytwórców aut, mimo że teoretycznie zamienny, może podlegać np. różnym procedurom jakościowym. Jeden odbiorca płaci więcej, ale ma większe wymagania, inny płaci mniej, ale poziom wymagań ma np. również niższy. Nierzadko różnice mogą zależec nawet od tego, czy jest to element przeznaczony na pierwszy montaż, czy ma to być "oryginalna część zamienna".

Jak się do tego ma ten sam element obrandowany logiem producenta - a któż to wie? zlosnik.gif Niewykluczone, że zależy to od np. umów z największymi odbiorcami.

Napisano
  • Autor

> To niekoniecznie do końca tak wygląda. Czasem nawet ten sam element, produkowany przez kooperanta

> na potrzeby różnych wytwórców aut, mimo że teoretycznie zamienny, może podlegać np. różnym

> procedurom jakościowym.

No i o to mi wlasnie chodziło, czy przez przypadek tak nie jest? niewiem.gif

Jeden odbiorca płaci więcej, ale ma większe wymagania, inny płaci

> mniej, ale poziom wymagań ma np. również niższy. Nierzadko różnice mogą zależec nawet od tego,

> czy jest to element przeznaczony na pierwszy montaż, czy ma to być "oryginalna część

> zamienna".

> Jak się do tego ma ten sam element obrandowany logiem producenta - a któż to wie? Niewykluczone,

> że zależy to od np. umów z największymi odbiorcami.

Napisano

> ale czy nie jest moze np. tak ze Citroen czy tez inna marka narzuca producentowi takich

> klocków swoje normy jakościowe?

Prędzej bym to widział odwrotnie - taki PSA testuje klocki różnych producentów, wybiera ze 2-3 najlepszych i negocjuje z nimi najniższą cenę. W wyniku takich negocjacji producent pewną część produkowanych przez siebie klocków oznacza logiem citroen, peugeot i sprzedaje firmie PSA, która je sprzedaje swoim klientom.

Napisano

> ale czy nie jest moze np. tak ze Citroen czy tez inna marka narzuca producentowi takich

Norm jakościowych jeśli chodzi o produkcję nie może narzucić tak łatwo. Producent nie może sobie tak po prostu przestawić maszyny żeby robiła dokładniej, lepiej, bardziej powtarzalnie.

Kontrola jakości jest już jednak inna (robiona przez zewnętrzne firmy) według wytycznych koncernu.

Informacja z pierwszej ręki ok.gif

Dla przykładu komponenty do 3-cylindrowych silników montowanych w aygo, 107, c1 (niby identycznych) przechodziły najbardziej szczegółową kontrolę jakości dla wyrobu Toyoty.

Napisano

> No i o to mi wlasnie chodziło, czy przez przypadek tak nie jest?

Nie przez przypadek to bywa tak czasem nawet w przypadku różnych marek jednego koncernu zlosnik.gif

Ale nie ma co popadać w paranoję ok.gif - im poziom złożoności podzespołu większy, tym większe może to mieć znaczenie, w przypadku np. klocków hamulcowych niespecjalnie bym sie nad tym zastanawiał. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Klocki rzeczywsicie nie jest to cos specjalnie skomplikowanego, ale powiem szczerze ze zaczeło się od tego ze mam tak jak pisalem mozliwosc kupna klocków z cenie ok 70zł oryginalnych (zostały komuś w garazu niepotrzebne).

Zadzwonilem do Serwisu Citroena w Krakowie - cena takich klocków 211zł screwy.gif

Pozniej patrze na allegro a za ta cene moge miec wlasnie ATE, Bosche, Valeo i tak dalej...

Stad sie wziely moje rozwazania co lepiej zrobic i w sumie skad ta chora róznica w cenie.

Napisano

> Zastanawia mnie tylko jedno, bo to ze któraś z firm musi dla nich produkować podzespoły to jasne,

> I czy w efekcie koncowym nie jest to tak ze mamy teoretycznie 2 identyczne części z różnymi logami,

> ale jednak różniące się jakością np. na plus tych oznaczanych logiem producenta auta?

Swego czasu Renault chwalił się bardzo krótką drogą hamowania w modelach Laguna i Megane. Faktycznie tak było, tylko że po wymianie fabrycznych opon Michelin na takie same, kupione w serwisie ogumienia, droga hamowania znacznie się wydłużała.

Napisano

Przy częściach oryginalnych firmowanych logiem producenta auta doliczana jest tylko i wyłącznie większa marża,zaś jakościowo towar ten to to samo co proponuje któryś z ww. producentów,który w danym czasie akurat był dostawcą części dla danej marki.Dla przykładu,poduszka skrzyni biegów tylna do Tdi tzw. lizak z Lemfordera kosztuje mnie 165zł przy max zniżkach,a ta sama poduszka z VW/Skody/Audi kosztuje 2x tyle.Wyjmując poduszke z opakowania masz na niej wybite cechy producenta oraz jedną zamazaną na odlewie aluminiowym gdzie było logo VW. grinser006.gifW oryginale 200zł droższym to logo mam niezeszlifowane,ot tyle w temacie. grinser006.gif

Napisano

>...

> Pozniej patrze na allegro a za ta cene moge miec wlasnie ATE, Bosche, Valeo i tak dalej...

> Stad sie wziely moje rozwazania co lepiej zrobic i w sumie skad ta chora róznica w cenie.

Przykład z SC900. ASO za oryginały chce 70zł. Pytam, kto te oryginały produkuje. Okazuje się, że Fomar. Patrzę na allegro a tam takie same bez logo FIAT, za 26zł.

Napisano

> Stad sie wziely moje rozwazania co lepiej zrobic i w sumie skad ta chora róznica w cenie.

Ciekawe że jest różnica - klocki Lexusa z napisem Lexus na pudełku były tańsze niż klocki NTK.

Napisano

> Witam,

> Pomijajac ze to są klocki, ale w ogolnym przypadku majac czesci innych producentów a "firmowe"

> Czekam na opinie

Zakładając, że są w tej samej cenie to wybrałbym te z logo Citroena. Skoro fabryczne były dobre, to po co eksperymentować? Tym bardziej, że prawdopodobnie wykonał je i tak jeden z wymienionych wyżej producentów.

Napisano

pamietaj ze sa jeszcze klocki na tzw pierwszy montaz i w takie bym celowal

Napisano

> Norm jakościowych jeśli chodzi o produkcję nie może narzucić tak łatwo. Producent nie może sobie

> tak po prostu przestawić maszyny żeby robiła dokładniej, lepiej, bardziej powtarzalnie.

W przypadku klocków wstarczy że dadzą przysłowiową "łopatę" więcej któregoś ze składników do mieszanki i charakterystyka klocka może być kompletnie inna.

Centra robiła (lub nadal robi) akumulatory dla Forda i w środku byłą kompletnie inna konfiguracja płyt niż w analogicznych akumulatorach dostarczanych na rynek wtórny.

Napisano

> Ciekawe że jest różnica - klocki Lexusa z napisem Lexus na pudełku były tańsze niż klocki NTK.

A nie chodzi o to zeby przyciagnac ludzi do oficjalnego serwisu?

Wiesz, w PL praktyczne kazdy szuka jak najtanszego warsztatu (a ich wybor jest olobrzymi), w Niemczech dla przykladu jest sporo mniej "garazowych dlubaczy" i ludzie w wiekszosci wypadkow jada do ASO.... no chyba, ze ASO ma chore ceny za czesci a "wolny" warsztat zaoferuje lepsze.

Napisano

> Witam,

> Czekam na opinie

zalezy mocno od firmy, w Fiacie (Punto) dostawca byl Bosch, choc klocki podobno robilo u podwykonawcow. Niezaleznie na jakich jezdizlem oryginal czy zamiennik roznicy nie widzialem. Za to w ceni roznica byla kilkukrotna.

W Subaru jezdze na oryginalach, poniewaz sa dosc dobre a roznica w cenie do zamiennikowi jest mala.

Napisano

> Prędzej bym to widział odwrotnie - taki PSA testuje klocki różnych producentów, wybiera ze 2-3

> najlepszych i negocjuje z nimi najniższą cenę. W wyniku takich negocjacji producent pewną

> część produkowanych przez siebie klocków oznacza logiem citroen, peugeot i sprzedaje firmie

> PSA, która je sprzedaje swoim klientom.

I kolega zdobywa puchar w tej wyliczance.

Jest dokładnie tak jak piszesz, przy czym zauważmy jeszcze to, że dostawców na pierwszy montaż może być kilku - dziś bierzemy od tych, jutro od tamtych.

Podobnie jest ze sprzęgłami itp osprzętem drobnym.

Napisano

> pamietaj ze sa jeszcze klocki na tzw pierwszy montaz i w takie bym celowal

pierwszomontażowych nie dostaniesz nigdzie

Napisano

> Przy częściach oryginalnych firmowanych logiem producenta auta doliczana jest tylko i wyłącznie

> większa marża,zaś jakościowo towar ten to to samo co proponuje któryś z ww. producentów,który

> w danym czasie akurat był dostawcą części dla danej marki.

Akurat w klockach jest troszkę inaczej...

Napisano
  • Autor

> Akurat w klockach jest troszkę inaczej...

Co masz na myśli?

Napisano

> Co masz na myśli?

OEM czyli montaż na produkcji to klocki robione z bardzo precyzyjnym mieszanek dokladnie pod model.

OES czyli to co dostaniesz w ASO to juz uproszczone ich wersje lecz nadal robione z dużej ilości mieszanek przez co dość dokładne i podobne do OEM.

Natomiast AM czyli rynek wtórny to już inna bajka. Ci najlepsi (ATE, Bosch, Textar, Jurid) robią z kilkunastu mieszanek a standardowe produkty to zaledwie 7-8 typów.

Więc tak jak w innych produktach (paski, łożyska, świece, elem zawieszenia itp) są identyczne jak w OES to klocki i np: tłumiki juz nie

Napisano

NTK to robi sondy jako część NGK.

A to Twoje NTK to co to?

Napisano

> Przykład z SC900. ASO za oryginały chce 70zł. Pytam, kto te oryginały produkuje. Okazuje się, że

> Fomar. Patrzę na allegro a tam takie same bez logo FIAT, za 26zł.

Akurat dla tej referencji czy dla Boscha, czy ATE czy wielu innych robi Fomar bo robił je na OE. Ale to wcale nie oznacza że klocek w pudełku Fomar a ten z linii produkcyjnej dla Fiata to identyczny produkt.

Napisano
  • Autor

> OEM czyli montaż na produkcji to klocki robione z bardzo precyzyjnym mieszanek dokladnie pod model.

> OES czyli to co dostaniesz w ASO to juz uproszczone ich wersje lecz nadal robione z dużej ilości

> mieszanek przez co dość dokładne i podobne do OEM.

> Natomiast AM czyli rynek wtórny to już inna bajka. Ci najlepsi (ATE, Bosch, Textar, Jurid) robią z

> kilkunastu mieszanek a standardowe produkty to zaledwie 7-8 typów.

> Więc tak jak w innych produktach (paski, łożyska, świece, elem zawieszenia itp) są identyczne jak w

> OES to klocki i np: tłumiki juz nie

Jeśli to rzeczywiście tak jest to dzięki za rozjaśnienie tematu 20.GIF

Czyli jeśli dobrze rozumię, to czy kupie takie z logo Citroena czy tez Ate to w sumie będzie to porównywalne jakościa...

Napisano

> pierwszomontażowych nie dostaniesz nigdzie

a o juridzie na pierwszy montaz nie slyszales

Napisano

> Witam,

> - oryginalne z logiem CITROENA montowane przez

Co wg Ciebie znaczy oryginalne?

Bo wg mnie właśnie, ATE, Bosch, Valeo itp, a Citroen nie robi klocków!

Nie jestem zabardzo zorientowany w grupie PSA, ale wydaje mi się,

że tam używają własnie klocków ATE (a domalować dla fabryki napis Citroen to każdy może).

Napisano
  • Autor

> Co wg Ciebie znaczy oryginalne?

Przecież wiesz o co mi chodziło... 270751858-jezyk.gif

> Bo wg mnie właśnie, ATE, Bosch, Valeo itp, a Citroen nie robi klocków!

> Nie jestem zabardzo zorientowany w grupie PSA, ale wydaje mi się,

> że tam używają własnie klocków ATE (a domalować dla fabryki napis Citroen to każdy może).

Wiem, dlatego czekałem na opinie i wasze doświadczenia w tym temacie.

Napisano

Trzeba pamiętać, ze w różnych autach różne elementy są mniej lub bardziej istotne jeśli chodzi o producenta. NIektóre częsci możesz kupić jako dobre renomowane zamienniki a inne tylko oryginały.

Podam przykład na BMW, Klocki na pierwszy montaż dostarcza firma Jurid i Textar (tak jest oznaczone w katalogu części), niektórzy mówią, ze te klocki after marketowy są inne, słabsze itd, i że oryginały (też od tych producentów) są lepsze bardziej zywotne itd. Jeżdziłem na jednych i drugich, nie widze, żadnej róznicy za wyjątkiem ceny. Za zamiennik płace 250 PLN a za oryginał 450-700 PLN

Jeśli wybierzesz zamiennik dobrej firmy to będzie ok, wcale nie musi być oryginał. Wybrałbym ATE z Twojego zestawienia.

Napisano

> a o juridzie na pierwszy montaz nie slyszales

słyszałem.. i o ATE, Textarze, Ferodo...

Napisano

to z logo Citroena powinno być lepsze ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.