Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pekniety blok, wyciek oleju

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wracajac z baltyku ciut za Wrockiem przy 170km/h zaczelo cos stukac z komory silnika, cos na wzor traktora. Przy jezdzie na luzie problem zniknal, przy dodawaniu gazu natezenie "pierdzenia" roslo. Trwalo to moze z 30 sek. Temp. ciut sie podniosla prawie pod 100 stopni po czym probowalem zjechac na pobocze ale niestety juz nie zdazylem bo cos pierdyknelo, zrobila sie kupa dymu i zatrzymalem auto na poboczu. Za mna plama oleju. Na poczatku myslalem ze to wina peknietej miski jednak po przyjezdzie Panow policial.gif z latareczka zauwazylem ze pod kolektorem jest DZIURA!!! Tak jakby blok rozerwalo. Pekniecie mam na bloku i mniejwiecej na tej samej wysokoci miska jest rozcieta.

Co to moglo byc?

Pacjent 1.2 8v, krotka skrzynia, paliwko pb95, bez wiekszych modow... tyle co rozwiercona przepustnica na 42mm.

Napisano

> Wczoraj wracajac z baltyku ciut za Wrockiem przy 170km/h zaczelo cos stukac z komory silnika, cos

> na wzor traktora. Przy jezdzie na luzie problem zniknal, przy dodawaniu gazu natezenie

> "pierdzenia" roslo. Trwalo to moze z 30 sek. Temp. ciut sie podniosla prawie pod 100 stopni po

> czym probowalem zjechac na pobocze ale niestety juz nie zdazylem bo cos pierdyknelo, zrobila

> sie kupa dymu i zatrzymalem auto na poboczu. Za mna plama oleju. Na poczatku myslalem ze to

> wina peknietej miski jednak po przyjezdzie Panow z latareczka zauwazylem ze pod kolektorem

> jest DZIURA!!! Tak jakby blok rozerwalo. Pekniecie mam na bloku i mniejwiecej na tej samej

> wysokoci miska jest rozcieta.

> Co to moglo byc?

> Pacjent 1.2 8v, krotka skrzynia, paliwko pb95, bez wiekszych modow... tyle co rozwiercona

> przepustnica na 42mm.

Za cieplo mu bylo, przy 170 na paliowej to juz temp oleju rosnie baaaaaardzo

Napisano
  • Autor

> Za cieplo mu bylo, przy 170 na paliowej to juz temp oleju rosnie baaaaaardzo

a stukanie skad sie wzielo? Przez spalanie stukowe?

Napisano

> a stukanie skad sie wzielo? Przez spalanie stukowe?

Moze mu smarowania braklo gdzies?

Jak dlugo leciales te 170 i jaki obroty ma palio przy tej predkosci?

Napisano
  • Autor

> Moze mu smarowania braklo gdzies?

> Jak dlugo leciales te 170 i jaki obroty ma palio przy tej predkosci?

ciut ponad 6,2 tys. z tego co pamietam. Dlugo nie jechalem, moze z 40 sekund, do minuty max...

Napisano

> ciut ponad 6,2 tys. z tego co pamietam. Dlugo nie jechalem, moze z 40 sekund, do minuty max...

zatarło sie i korba poszła bokiem ? strzelam ...... zaje***les silnik sick.gif

Napisano

Współczulski ok.gif

Masz moze jakies foty tego zdarzenia?

Pzdr

Napisano

> a stukanie skad sie wzielo? Przez spalanie stukowe?

pewno panewki zaczely stukać albo korba zalapala luz na wale albo na swozniu tłoka i klepało ..... az sie urwało i zrobilo dziure

Napisano
  • Autor

> zatarło sie i korba poszła bokiem ? strzelam ...... zaje***les silnik

rokzrecimy, zobaczymy...

caly czas interesuje mnie te pyrkanie przed tym konkretnym pierdyknieciem. jestem ciekaw czy jesli od razu bym go zatrzymal czy ten by sie tak stalo...

edit:

dzis juz nie mam sil, przez 2 nocki spalem w sumie moze ze 3h. ale fotki cykne w poniedzialek jak dziada bede rozkrecal.

Napisano
  • Autor

> szukaj dołu od 1.4 8V

to chyba duzo kombinowania bedzie?

Napisano

> szukaj dołu od 1.4 8V

podejdzie to to? przecież to inny motor

Napisano

> podejdzie to to? przecież to inny motor

pare rzeczy trzeba porobic, aby to jezdzilo i chodzilo. nie mozna zalozyc gory z 75KM

Napisano

> pare rzeczy trzeba porobic, aby to jezdzilo i chodzilo. nie mozna zalozyc gory z 75KM

podobno już lata takie cudo 1.4 8V z górą 1.2 8V 73KM

Z tego co pamiętam miało niby mieć 85KM 130Nm

było info na seicento.pl

Czemu nie można założyć góry z 1.2 ???

Napisano
Jak ja skladalem cos podobnego to dalo sie góre jakos zalozyć, jedynie trzeba było komory spalania w głowicy przerobić ciut.
Napisano

> rokzrecimy, zobaczymy...

> caly czas interesuje mnie te pyrkanie przed tym konkretnym pierdyknieciem. jestem ciekaw czy jesli

> od razu bym go zatrzymal czy ten by sie tak stalo...

> edit:

> dzis juz nie mam sil, przez 2 nocki spalem w sumie moze ze 3h. ale fotki cykne w poniedzialek jak

> dziada bede rozkrecal.

Ja jeździłem dużo na bardzo wysokich obrotach i nic się nie grzało i nie działo.

IMHO odkręciła Ci się stopa korbowodu i zapewne jakbyś od razu stanął i zgasił to byś silnik uratował - to żelazna zasada jest - stuka? nie jechać.

Napisano

> Ja jeździłem dużo na bardzo wysokich obrotach i nic się nie grzało i nie działo.

> IMHO odkręciła Ci się stopa korbowodu i zapewne jakbyś od razu stanął i zgasił to byś silnik

> uratował - to żelazna zasada jest - stuka? nie jechać.

Ale to musiało fest walić skoro przy 6200 obrotów słyszał że coś trzaska

Napisano

> Ale to musiało fest walić skoro przy 6200 obrotów słyszał że coś trzaska

No musiało, wszak z byle pukania korbowód bokiem nie wychodzi spineyes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Na początku był minispot. Z minispotu wyłonili się pierwsi majstrowie: Pablo, Tofiee i Luck.

001vfw.th.jpg

Majster Pablo odkreca kolumne w celu wytargania polosek i spusczeniu silnika na zol. Stan flaszki gdzies w polowie 270751858-jezyk.gif

zdjcie077.th.jpg

Glowny kierownik zamieszania...

zdjcie076f.th.jpg

Mam nadzieje ze max do poniedzialku poskladamy. Przy dobrych wiatrach przyjedzie jeszcze Inter z wyremontowanym dolem i skrznia Palmio z eskowym V biegiem.

Dziad po dluzszej przerwie znowu bedzie jedzil ok.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Na początku był minispot. Z minispotu wyłonili się pierwsi majstrowie: Pablo, Tofiee i Luck.

> Majster Pablo odkreca kolumne w celu wytargania polosek i spusczeniu silnika na zol. Stan flaszki

> gdzies w polowie

> Glowny kierownik zamieszania...

> Mam nadzieje ze max do poniedzialku poskladamy. Przy dobrych wiatrach przyjedzie jeszcze Inter z

> wyremontowanym dolem i skrznia Palmio z eskowym V biegiem.

> Dziad po dluzszej przerwie znowu bedzie jedzil

Mam Nadzieje ze wszystko poskladasz i blok bedzie dlugo sluzyl ok.gif

Napisano

co w niego tam uderzylo?, bo raczej to nie jest wypalone oslabiony.gif

Napisano

> Odkręciła się stopa korbowodu

A jednak nie, pękły dwa korbowody, z czego jeden sie rozsypał, drugi został na wale icon_eek.gif

Foto później ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jednak nie, pękły dwa korbowody, z czego jeden sie rozsypał, drugi został na wale

> Foto później

do tego zamach sam wypadl jak odkrecilismy skrzynie. Sruby pourywane...

Napisano

> do tego zamach sam wypadl jak odkrecilismy skrzynie. Sruby pourywane...

Ciekawe co było pierwsze?

Napisano

> Ciekawe co było pierwsze?

myślę że zamach a potem przekręcony silnik

Napisano

> myślę że zamach a potem przekręcony silnik

myśle że najpierw korba a w konsekwencji pościnało śruby na zamachu od drgań skrętnych na wale

Napisano
  • Autor

Zamach po odkreceniu skrzyni.

zdjcie085v.th.jpg

Pourywane sruby

zdjcie087a.th.jpg

Cosik takiego stalo sie z paskiem... confused.gif

zdjcie089o.th.jpg

Na koniec tłoki

zdjcie092.th.jpg

Atrakcji bylo wiecej typu szlagi i cycki na misce, dziurawy blok z obu stron...

Napisano

> Zamach po odkreceniu skrzyni.

Dobrze że ci koło od kabiny nie wleciało boje_sie.gif, bo tu to już tylko sprzęgło je trzymało...jakoś

Napisano

> Dobrze że ci koło od kabiny nie wleciało , bo tu to już tylko sprzęgło je trzymało...jakoś

Dobrze gada. Ale masakra, u mnie w marei 2.0 20v odpadly 2 wewn paski z 5 pk od pompy klimy i wpadly sobie pod obudowe rozrzadu...trach i 16 zaworow pogietych na 1 garnku brak tłoka:) a korbowod zrobil kuku w bloku (pekniecie)...

Napisano
  • Autor

> Dobrze że ci koło od kabiny nie wleciało , bo tu to już tylko sprzęgło je trzymało...jakoś

to samo Pablowi mowilem. Jakis czas temu byly foty na forum zamachu ktory przebil maske... nie byla to Calibra?

Napisano

> to samo Pablowi mowilem. Jakis czas temu byly foty na forum zamachu ktory przebil maske... nie byla

> to Calibra?

To chyba filmik był, jak koleś pałował srebrne takie coś i zamach przez mache poleciał zeby.GIF

Napisano
  • Autor

ehh dziad zlozony, odpalamy a tam tylko "cyk" rozrusznika i tyle. Zamach stoi w miejscu. Pierwsza mysl, cos blokuje zamach, odkrecamy, wsio ok, sprzeglo dobrze zlozone. Probujemy krecic rozrzadem, lipa, nie idzie a wczesniej szlo...

Okazalo sie ze kolo pasowe z punto 1 na bloku z p2 po dokreceniu styka sie z blokiem i nie ma bata zeby sie silnik krecil... eh... zas dzien w d$%$ oslabiony.gif

Napisano

> ehh dziad zlozony, odpalamy a tam tylko "cyk" rozrusznika i tyle. Zamach stoi w miejscu. Pierwsza

> mysl, cos blokuje zamach, odkrecamy, wsio ok, sprzeglo dobrze zlozone. Probujemy krecic

> rozrzadem, lipa, nie idzie a wczesniej szlo...

> Okazalo sie ze kolo pasowe z punto 1 na bloku z p2 po dokreceniu styka sie z blokiem i nie ma bata

> zeby sie silnik krecil... eh... zas dzien w d$%$

Skreciliscie to z czapka z p1?

Napisano
  • Autor

> mierzyliscie CR?

hm... dokladniej? Nic raczej nie mierzylismy bo bylismy pewni ze to blok z p1, dopiero naprowadzil nas inny filtr oleju i "zmodzone" mocowanie czujnika polozenia walu. Lipa na calego... a juz nowe panewki i pierscienie sick.gif

Napisano

> hm... dokladniej? Nic raczej nie mierzylismy bo bylismy pewni ze to blok z p1, dopiero naprowadzil

> nas inny filtr oleju i "zmodzone" mocowanie czujnika polozenia walu. Lipa na calego... a juz

> nowe panewki i pierscienie

Stopien sprezania. Podobno te "nowsze" bloki sa wyzsze i po skreceniu ze "starymi" czapkami wychodzi dosc odprezone. Daj znac jak to bedzie jechac po zlozeniu bom jest ciekaw.

Napisano

> Stopien sprezania. Podobno te "nowsze" bloki sa wyzsze i po skreceniu ze "starymi" czapkami

> wychodzi dosc odprezone. Daj znac jak to bedzie jechac po zlozeniu bom jest ciekaw.

milimetr wyższe..dobre na T zlosnik.gif

Bedzie mu jeździł jak 1.2 8V 60KM crazy.gif

Napisano

> milimetr wyższe..dobre na T

troche malo zlosnik.gif

> Bedzie mu jeździł jak 1.2 8V 60KM

Hexen mial taki problem w 1.2 8v z pandy. Dopiero po planowaniu bloku samochod zaczal jechac? Dobrze pamietam?

Napisano

> Hexen mial taki problem w 1.2 8v z pandy. Dopiero po planowaniu bloku samochod zaczal jechac?

> Dobrze pamietam?

Dokładnie zlosnik.gif mimo, że dłubane to na hamowni ledwo serię wypluł z tego co pamiętam

Napisano

> troche malo

> Hexen mial taki problem w 1.2 8v z pandy. Dopiero po planowaniu bloku samochod zaczal jechac?

> Dobrze pamietam?

dobrze pamietasz i djluk kupil wlasnie moj blok stopien sprezania jest spoko bo blok zostal splanowany i przystosowany do glowicy z p1 ok.gif

Napisano
  • Autor

> dobrze pamietasz i djluk kupil wlasnie moj blok stopien sprezania jest spoko bo blok zostal

> splanowany i przystosowany do glowicy z p1

uff tyle dobrze bo juz sie wystrachalem ok.gif ide dzialac, mam nadzieje ze do domu wroce juz swoim palacz.gif

Napisano

> uff tyle dobrze bo juz sie wystrachalem ide dzialac, mam nadzieje ze do domu wroce juz swoim

cos podłubiesz przy okazji mam nadzieję old.gif

Napisano
  • Autor

> Ostrzejszy wałek only

lekki zamach, przepustnica 42mm... krotka skrzynia. tyle wink.gif

pali dziad yay.gifyay.gifyay.gif

teraz tylko poskladam kola i reszte. Cos larmo jest bo blacha miedzy skrzynia a silnikiem ociera o zamach, cza to zrobic.

Napisano

> lekki zamach, przepustnica 42mm... krotka skrzynia. tyle

> pali dziad

> teraz tylko poskladam kola i reszte. Cos larmo jest bo blacha miedzy skrzynia a silnikiem ociera o

> zamach, cza to zrobic.

blacha wystarczy ze bedzie troche krzywa i juz beda problemy ok.gif

Napisano

> blacha wystarczy ze bedzie troche krzywa i juz beda problemy

lepiej ją wywalic hehe.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej ją wywalic

juz nie halasuje wink.gif jutro koncowa prac... przykrecenie kol, montaz dolotu, zderzaka i ogarniecie garazu Pablowi bo maly bajzel sie zrobil. Do tego wywoz moich gratow i starego bloku zlosnik2.gif

No i jeszcze najgorsze... docieranie silnika spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.