Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Zenony" - jak policja może sprawdzić...

Featured Replies

Napisano

... czy ksenon w aucie jest prawidłowy czy nie?

Zakładamy, że lampy są przystosowane do ksenonów.

Wsadzono w nie jakąś chińszczyznę.

Jak policjant ma stwierdzić, że coś jest nie tak?

Załóżmy do tego, że nawet spryskiwacze tych lamp są - oczywiście samopoziomowania nie ma (ale to jest chyba nie do wykrycia podczas kontroli drogowej?).

Napisano

> Załóżmy do tego, że nawet spryskiwacze tych lamp są - oczywiście samopoziomowania nie ma (ale to

> jest chyba nie do wykrycia podczas kontroli drogowej?).

jest do wykrycia .... wylaczenie zaplonu i ponowne wlaczenie ... widac czy lampy sie samopoziomuja czy nie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Czyli w fabrycznych widać jakiś ruch w momencie włączenia zapłonu?

W każdym aucie?

Napisano

> ... czy ksenon w aucie jest prawidłowy czy nie?

> Zakładamy, że lampy są przystosowane do ksenonów.

> Wsadzono w nie jakąś chińszczyznę.

> Jak policjant ma stwierdzić, że coś jest nie tak?

> Załóżmy do tego, że nawet spryskiwacze tych lamp są - oczywiście samopoziomowania nie ma (ale to

Scenariusz wygląda tak:

- auto zatrzymane do kontroli. Światła świecą śliczną, bielutką barwą (albo gustownym niebieskim)

- policjant prosi o otwarcie maski

- ogląda lampy, najczęściej naniesione są na nich trwale oznaczenia trzonków źródeł światła które można w nich używać. Załóżmy że znajduje oznaczenie H1/H4

- pyta: panie Tomaszu (Piotrku, Heńku), posiada Pan lampy ksenonowe?

- słyszy: "tak, ale z homologacją, legalne"

- zatrzymuje dowód i kieruje auto na badania. Dalej weryfikuje to stacja diagnostyczna.

Napisano

> Czyli w fabrycznych widać jakiś ruch w momencie włączenia zapłonu?

> W każdym aucie?

W Lagunie II widac, bardzo wyraznie - najpierw w dol, a potem w gore zaleznie od obciazenia.

Napisano

> W Lagunie II widac, bardzo wyraznie - najpierw w dol, a potem w gore zaleznie od obciazenia.

W Vectrch też, w Omegach też ok.gif

Napisano

> - zatrzymuje dowód i kieruje auto na badania. Dalej weryfikuje to stacja diagnostyczna.

No właśnie. Interesuje mnie co dalej w sytuacji gdy z autem jest wszystko w porządku. Załóżmy, że policjant był złośliwy i na siłę chciał mi udowodnić, że to on ma władzę i na każdego jest paragraf. Zabiera mi dowód bo np stwierdza, że wydech mam za głośny lub też wydaje mu się, że emisja spalin przekracza normy. Jadę na stację, robię badania, wychodzi wszystko w porządku... i co teraz? Mam płacić za te badania bo pan policjant chciał mi po prostu dowalić? Jak to jest? Jest jakiś sposób na wyegzekwowanie chociażby odstąpienia od zapłaty za badania?

Napisano

> jest do wykrycia .... wylaczenie zaplonu i ponowne wlaczenie ... widac czy lampy sie samopoziomuja

> czy nie

Lampy machają lekko w górę i w dół przy włączeniu zapłonu również np. w Daewoo Nubirach i Lanosach. Więc takie ruchy świateł nie wszędzie znaczą, że są samopoziomowane.

Napisano
  • Autor

Właśnie mi uświadomiłeś, że w mondeo też coś takiego miałem...

Napisano

> Właśnie mi uświadomiłeś, że w mondeo też coś takiego miałem...

Co więcej - w drugą stronę, to że nie machają nie znaczy, że nie powinny byc ksenonowe.

Wiele aut przecież ma układy samopoziomowania zawieszenia. I wtedy lampy już nie muszą się poziomować.

Napisano

> jest do wykrycia .... wylaczenie zaplonu i ponowne wlaczenie ... widac czy lampy sie samopoziomuja

> czy nie

nie do konca.. np w bravo zmieniajac reflektory z wersji h1 na d1s pozniej celem uwiarygodnienia zestawu dokladamy spryskiwacz ref no i co? a to ze reflektory automatycznie robia sobie poziomowanie po odpaleniu zaplonu czyli po zapodaniu zasilania.. efekt, trzeba by sie klasc pod auto i sprawdzac czy na prawym wahaczu i tylnej belce sa klamoty do poziomowania

Napisano

> nie do konca.. np w bravo zmieniajac reflektory z wersji h1 na d1s pozniej celem uwiarygodnienia

> zestawu dokladamy spryskiwacz ref no i co? a to ze reflektory automatycznie robia sobie

> poziomowanie po odpaleniu zaplonu czyli po zapodaniu zasilania.. efekt, trzeba by sie klasc

> pod auto i sprawdzac czy na prawym wahaczu i tylnej belce sa klamoty do poziomowania

Ewentualnie w środku, czy na desce rozdzielczej jest guzik do ustawiania kąta reflektorów...

zlosnik.gif

Napisano

> Ewentualnie w środku, czy na desce rozdzielczej jest guzik do ustawiania kąta reflektorów...

taa.. ale na to policial.gif moze nie wpasc.. albo wymiana prawego panela sterowania na wersje bez ustawienia wysokosci i juz nastepna zmyla zeby.GIF

Napisano

> taa.. ale na to moze nie wpasc.. albo wymiana prawego panela sterowania na wersje bez ustawienia

> wysokosci i juz nastepna zmyla

Jak jest dwóch policjantów to ten grubszy może usiąść na krawędzi bagażnika, a drugi obserwować czy światła pojadą w dół.

zlosnik.gif

Napisano

> Jak jest dwóch policjantów to ten grubszy może usiąść na krawędzi bagażnika, a drugi obserwować czy

> światła pojadą w dół.

a jak beda dwa chudzielce? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> - pyta: panie Tomaszu (Piotrku, Heńku), posiada Pan lampy ksenonowe?

A jeśli Pan Tomasz odpowiada, że lampy są ksenonowe, ale jeśli się to Panu Policjantowi nie podoba to on już zmienia na zwykłe żarówki...

Dowodu chyba nie może stracić?

A co z mandatem?

Napisano

> W każdym aucie?

niektóre auto z systemem doświetlania zakrętów majtają też światłami na boki zlosnik.gif

Napisano

> A jeśli Pan Tomasz odpowiada, że lampy są ksenonowe, ale jeśli się to Panu Policjantowi nie podoba

> to on już zmienia na zwykłe żarówki...

> Dowodu chyba nie może stracić?

Jak przywróci auto do stanu sprawności to nie.

> A co z mandatem?

Mandat może dostać, bo do tej pory oślepiał.

Napisano

> a jak beda dwa chudzielce?

Zawsze jest przynajmniej jeden gruby policjant.

hehe.gif

Napisano

> Lampy machają lekko w górę i w dół przy włączeniu zapłonu również np. w Daewoo Nubirach i Lanosach.

> Więc takie ruchy świateł nie wszędzie znaczą, że są samopoziomowane.

Tyle, ze w xenonach te ruchy sa o wiele, wiele wieksze. Mniej wiecej tak jakbys w Lanosie skrecil potencjometr swiatel maks w dol, a potem na polowe i z powrotem na "0". Wszystko trwa okolo 1.5 sekundy.

Napisano

> Zawsze jest przynajmniej jeden gruby policjant.

teraz to wysportowane mlode chooopaki siedza w kijankach wink.gif

Napisano

> teraz to wysportowane mlode chooopaki siedza w kijankach

No i masz odpowiedź dlaczego tyle "zenonów" jeździ po drogach. Po prostu brakuje grubych policjantów i drogówka nie ma jak sprawdzać.

rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> teraz to wysportowane mlode chooopaki siedza w kijankach

Noo i nawet coś robią blush.gif

Dzisiaj zatrzymali moją serce.gif na poranne dmuchanko oink.gifgrinser006.gif

Wyjątkowo trzeźwa była hehe.gif

Napisano

Ależ on nie musi tego stwierdzić.

Przepis brzmi:

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia , że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

(...)

Wobec czego rozmowa może wyglądać następująco:

"Sierżant Jan Kowalski, kontrola drogowa, proszę dokumenty - prawo jazdy, dowód rejestracyjny"

"Proszę"

"Panie Zenonie, czy pana samochód jest wyposażony w homologowane elementy oświetlenia ?"

"Hmm..., no właściwie, to spryskiwacze założyłem ... więc chyba tak"

"Wobec tego, w związku z uzasadnionym podejrzeniem, że pański pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu, zatrzymuję dowód rejestracyjny. Wystawię Panu pokwitowanie, po wykonaniu badania technicznego, będzie Pan mógł odebrać dowód we właściwym urzędzie gminy."

Napisano

> No właśnie. Interesuje mnie co dalej w sytuacji gdy z autem jest wszystko w porządku. Załóżmy, że

> policjant był złośliwy i na siłę chciał mi udowodnić, że to on ma władzę i na każdego jest

> paragraf. Zabiera mi dowód bo np stwierdza, że wydech mam za głośny lub też wydaje mu się, że

> emisja spalin przekracza normy. Jadę na stację, robię badania, wychodzi wszystko w porządku...

> i co teraz? Mam płacić za te badania bo pan policjant chciał mi po prostu dowalić? Jak to

> jest? Jest jakiś sposób na wyegzekwowanie chociażby odstąpienia od zapłaty za badania?

NIe ma na to sposobu, jedynie możesz mieć pisemnie od diagnosty, że wszystko OK, a i tak może CI powiedzieć, że sorry, ale po wyjechaniu ze stacji mogłeś sobie zmienić i dupa zimna. Zatem pozostaje albo użeranie się, albo po 5 takich kontrolach wniosek o nękanie do sądu albo do komendanta.

Napisano

> albo po 5 takich kontrolach wniosek o nękanie do sądu albo do

> komendanta.

Wiesz, wtedy możesz zacząć dostawać mandaty za przekroczenie prędkości, albo przejazd na czerwonym świetle w miejscu, gdzie Cię nigdy nie było.

Bo jak ich nie przyjmiesz to panowie policjanci zgodnie to zeznają w Śądzie i szybko pozbędziesz się PJ.

Napisano

> Wiesz, wtedy możesz zacząć dostawać mandaty za przekroczenie prędkości, albo przejazd na czerwonym

> świetle w miejscu, gdzie Cię nigdy nie było.

> Bo jak ich nie przyjmiesz to panowie policjanci zgodnie to zeznają w Śądzie i szybko pozbędziesz

> się PJ.

a wystarczy tylko mieć auto wyposażone zgodnie z homologacją i nie kombinować. grinser006.gif ludzie zadają sobie sporo trudu kombinując tylko po co? Zabranie dowodu to pikuś, gorzej jak dojdzie do wypadku a ubezpieczyciel nie wypłaci kasy bo przecież auto było niesprawne.

Napisano

> czy nie

Nie zawsze widać.

Czasem słychać, czasem i to nie.

Napisano

> nie do konca.. np w bravo zmieniajac reflektory z wersji h1 na d1s pozniej celem uwiarygodnienia

> zestawu dokladamy spryskiwacz ref no i co? a to ze reflektory automatycznie robia sobie

> poziomowanie po odpaleniu zaplonu czyli po zapodaniu zasilania.. efekt, trzeba by sie klasc

> pod auto i sprawdzac czy na prawym wahaczu i tylnej belce sa klamoty do poziomowania

Wystarczy zajrzeć do wnętrza, czy jest pokrętło do ręcznego poziomowania.

Napisano

> a wystarczy tylko mieć auto wyposażone zgodnie z homologacją i nie kombinować. ludzie zadają sobie

> sporo trudu kombinując tylko po co? Zabranie dowodu to pikuś, gorzej jak dojdzie do wypadku a

> ubezpieczyciel nie wypłaci kasy bo przecież auto było niesprawne.

to racja. Spójrz tylko na przypadki, kiedy to policjant nie wiedział że auto mogło mieć takie wyposażenie seryjnie, a mimo to zabrał dowód/wystawił mandat. To wcale nie takie rzadkie.

Napisano

> Wiesz, wtedy możesz zacząć dostawać mandaty za przekroczenie prędkości, albo przejazd na czerwonym

> świetle w miejscu, gdzie Cię nigdy nie było.

> Bo jak ich nie przyjmiesz to panowie policjanci zgodnie to zeznają w Śądzie i szybko pozbędziesz

> się PJ.

tylko na to Ty też możesz mieć świadków, że CIę tam nie było.

Napisano

> Tyle, ze w xenonach te ruchy sa o wiele, wiele wieksze. Mniej wiecej tak jakbys w Lanosie skrecil

> potencjometr swiatel maks w dol, a potem na polowe i z powrotem na "0". Wszystko trwa okolo

> 1.5 sekundy.

Mylisz się.

Nie w każdym samochodzie tak jest.

Baaa, nie w każdym roku modelowym tak jest.

Np we wolwie S40/V50 do MY 07 jest tak, że procedura samopoziomowania odbywa się BEZ ZAPALONYCH ŚWIATEŁ - włączasz zapłon i już w tej chwili reflektory zaczynają robić "skłonik".

Robią to zresztą dość powoli - cała procedura trwa jakieś 10 sekund, może dłużej.

Światła startują dopiero w momencie uruchomienia silnika - można nic nie zauważyć.

Za to słychać pracujące silniczki korekcyjne.

Napisano

> ... czy ksenon w aucie jest prawidłowy czy nie?

> Zakładamy, że lampy są przystosowane do ksenonów.

> Wsadzono w nie jakąś chińszczyznę.

Masz na myśli dziwną temp barwy lub nieprawidłową wiązkę światła (znaczy że daje w sufit?)

Czy że masz lampę np H7 i w nią upchnięte zenonexy pod H7 ?

W pkcie 1 - daje w ślip => zatrzymanie pojazdu => zatrzymanie dowodu

Temp barwowa => jak są jakieś fioletixy to patrz wyżej

Pkt 2 - widać po kloszu lampy i/lub obudowie lampy.

Co uparciejszy zweryfikuje też inne wiązki instalacji.

Co do wykrycia braku samopoziomu - pisałem gdzie indziej w wątku.

A co, że wstyd przed ryśkiem na haluxach jeździć ?

Napisano

> Wystarczy zajrzeć do wnętrza, czy jest pokrętło do ręcznego poziomowania.

nie w kazdym aucie jest pokretlo, tak jak pisalem przyciski od ustawiania swiatel tez mozna zmienic na wersje z biksenonu wink.gif

Napisano

> Ewentualnie w środku, czy na desce rozdzielczej jest guzik do ustawiania kąta reflektorów...

u mnie jest pokretlo pod wlacznikiem swiatel... tylko, ze od podswietlenia deski hehe.gif

a lampy mam oryginalne ksenonowe. Tez sie mozna niezle naciac ok.gif

Tylko, ze u mnie po otwarciu maski widac, ze to fabryka i zawsze mozna pokrecic pokretlem i pokazac, ze to podswietlenie a nie poziomowanie zlosnik.gif

Napisano

> u mnie jest pokretlo pod wlacznikiem swiatel...

v40, r. 2003: ksenony + regulacja świecenia manual

fabrycznie

Napisano

> nie w kazdym aucie jest pokretlo, tak jak pisalem przyciski od ustawiania swiatel tez mozna zmienic

> na wersje z biksenonu

można zrobić i pełną przeróbkę.

Jeżeli ktoś idzie w lowcost pod postacią udziwnionych żarówek i zmiany tylko klosza, żeby się zgadzały oznaczenia żarówek, to nie będzie wykładał kapuchy na takie drobiazgi jak zmiana fragmentu deski na wersję bez regulatora.

Napisano

> v40, r. 2003: ksenony + regulacja świecenia manual

> fabrycznie

A skąd wziąłeś że fabrycznie? Taki samochód odebrałeś z salonu?

Napisano

> Mylisz się.

> Nie w każdym samochodzie tak jest.

> Baaa, nie w każdym roku modelowym tak jest.

> Np we wolwie S40/V50 do MY 07 jest tak, że procedura samopoziomowania odbywa się BEZ ZAPALONYCH

> ŚWIATEŁ - włączasz zapłon i już w tej chwili reflektory zaczynają robić "skłonik".

> Robią to zresztą dość powoli - cała procedura trwa jakieś 10 sekund, może dłużej.

> Światła startują dopiero w momencie uruchomienia silnika - można nic nie zauważyć.

> Za to słychać pracujące silniczki korekcyjne.

Astra H z '09 ma podobnie, a do tego nie zawsze robią całą procedurę. Jak nie upłynie jakiś tam czas od wyłączenia to zdaje się nie reagują. wink.gif (skrętne - więc dodatkowo zezik do skłonu)

Napisano
  • Autor

Pytanie czysto teoretyczne. Nie chce mi się tłumaczyć skąd się wzięło.

Ale zakładamy, że chodzi o sytuację gdy:

Spryskiwacze są,

Lampy są dostosowane do xenonów

Temp i wiązka są prawidłowe (w sensie - jak fabryczne),

wiązki są odpowiednio ukryte,

Brakuje tylko i wyłącznie samopoziomowania.

Do tego jeszcze - w innych egzemplarzach danego modelu są fabryczne ksenony.

Napisano

> v40, r. 2003: ksenony + regulacja świecenia manual

> fabrycznie

Ssssłucham* ?

Na przełączniku w V40 z fabrycznym ksenonem jest tylko regulacja natężenia oświetlenia.

Poziomowania nie ma.

*chyba, że jakoś tak niefortunnie się wysłowiłeś...

Napisano

> można zrobić i pełną przeróbkę.

true ok.gif

a jesli sie za cos zabierac to robic full profeske zlosnik.gif

> Jeżeli ktoś idzie w lowcost pod postacią udziwnionych żarówek i zmiany tylko klosza, żeby się

> zgadzały oznaczenia żarówek, to nie będzie wykładał kapuchy na takie drobiazgi jak zmiana

> fragmentu deski na wersję bez regulatora.

ok.gif

Napisano

> Pytanie czysto teoretyczne. Nie chce mi się tłumaczyć skąd się wzięło.

> Ale zakładamy, że chodzi o sytuację gdy:

(...)

Ciężkie do udowodnienia, ale do udowodnienia :-)

W praktyce z mechanizmem samopoziomowania jest... Różnie.

Istotą tej zabawy jest wyręczanie zapominalskich w korekcie ustawienia świateł, żeby nie dawać po oczach mocnym światłem.

NIESTETY - w naszym pięknym kraju takoż posiadacze sprzętów z reflektorami ksenonowymi, jak i chcący wzbudzać szacun przed Ryśkiem wciąż nie rozumieją, że mechanizm autopoziomowania NIE zwalnia z obowiązku regularnej kontroli i regulacji świateł.

A już pogląd, jakoby mechanizm samopoziomowania miał działać jak mechanizm żyroskopowy i dynamicznie poziomował wiązkę to dla mnie kuriozum...

Napisano

> A skąd wziąłeś że fabrycznie? Taki samochód odebrałeś z salonu?

Tam dość sporo trzebaby przerobić.

Wpięcie w fabryczna instalację pod haluxy zenonexów natychmiast wywali błąd świateł, dodatkowo inne są wiązki z przodu,

To wbrew pozorom nie jest proste auto.

Aha, 2003 to była końcówka produkcji - mnóstwo aut miało wówczas w std ksenony - wyprzedaż jaka czy cuś...

Napisano

> nie w kazdym aucie jest pokretlo, tak jak pisalem przyciski od ustawiania swiatel tez mozna zmienic

> na wersje z biksenonu

mozna helli zestaw kupic (ultradzwiekowy - zalaczalem na kaciku) do automatycznego ustawiania swiatel. cos kole 1000 PLN. biglaugh.gif wpina sie w wiazke pomiedzy pstryczkiem a silnikami krokowymi. gorzej jak ktos ma z tylu zwalone zawieszenie biglaugh.gif

Napisano

> gorzej jak ktos ma z tylu zwalone zawieszenie

Jeżeli zawieszenie kuca bardziej niż powinno, to i reflektory dają w niebo => czyli działanie prawidłowe.

Napisano

> Jeżeli zawieszenie kuca bardziej niż powinno, to i reflektory dają w niebo => czyli działanie

> prawidłowe.

nie. z tymi czujnikami bedzie tak ze ustawi reflektor np na 3 - jesli sie recznie steruje. helle sie przyczepia do spodniej czesci nadwozia, pozniej w sterowniku tego "ustrojstwa" wykonuje sie poziomowanie/odniesienie i hoopsa. tylko ktory zenonowiec da 1000 za czujniki skoro zenony sa po 200 max pln spineyes.gif.

Napisano

> Mylisz się.

Mozliwe, nie znam wszystkich rozwiazan, pisalem o Lagunie II i widzialem taki efekt w paru innych autach.

> Nie w każdym samochodzie tak jest.

> Baaa, nie w każdym roku modelowym tak jest.

> Np we wolwie S40/V50 do MY 07 jest tak, że procedura samopoziomowania odbywa się BEZ ZAPALONYCH

> ŚWIATEŁ - włączasz zapłon i już w tej chwili reflektory zaczynają robić "skłonik".

> Robią to zresztą dość powoli - cała procedura trwa jakieś 10 sekund, może dłużej.

To co sie dzieje jak kierowca chce zapalic lampki natychmiast ? Machaja radosnie gora-dol ?

> Światła startują dopiero w momencie uruchomienia silnika - można nic nie zauważyć.

> Za to słychać pracujące silniczki korekcyjne.

Ciekawe rozwiazanie, ale co w przypadku pytania j.w. ?

Napisano

> To co sie dzieje jak kierowca chce zapalic lampki natychmiast ? Machaja radosnie gora-dol ?

Natychmiast "se ne da" - zawsze chwila upłynie od włożenia klucza do chwili, gdy silnik pracuje.

Dalej idzie jak w "szybkim" miganiu - do dołu do oporu, potem korekta w górę.

Napisano

> W każdym aucie?

NB, Gulietta, MiTo, Laguna 3 też machają xenonami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.