Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne światła "dzienne" w Kia

Featured Replies

Napisano

Moje nowe auto ma bardzo dziwne rozwiązanie świateł dziennych. Mianowicie gdy wyłącznik świateł jest w pozycji "OFF" to po włączeniu silnika automatycznie właczają się światła mijania i pozycyjne, ale nie ma podświetlenia zegarów i pokręteł, oraz mozliwości przełaczenia na długie. Dobiero gdy włączy się wyłacznikiem światła to pojawia się podświetlenie i możliwośc włączenia długich. Gdy silnik pracuje to nie ma mozliwości wyłączenia swiateł pozycyjnych. W instrukcji obsługi samochodu nie ma ani słowa o tej dziwacznej opcji. Stąd pytanie. Czy tylko Kia stosuje takie wynalazki ? I jak ewentualnie podłączyć diodowe światła dzienne do takiej instalacji ?

Napisano

> I jak ewentualnie podłączyć diodowe światła dzienne do takiej

> instalacji ?

Ale po co? Przeciez masz swiatla.

Tak szybko sie zarowki pala w kia? (szwagier w focusie co 2 miesiace musi wymieniac h7-ki).

Duzo wieksze zuzycie paliwa jest?

Napisano

> Ale po co? Przeciez masz swiatla.

ktore zostaly przeznaczone do oswietlania drogi noca a nie uzywania ich w dzien biglaugh.gif

> Tak szybko sie zarowki pala w kia? (szwagier w focusie co 2 miesiace musi wymieniac h7-ki).

nie blakna plastikowe klosze zlosnik.gif

Napisano

> nie blakna plastikowe klosze

Jakis mocniejszy argument daj kolego : )

Napisano

> Moje nowe auto ma bardzo dziwne rozwiązanie świateł dziennych. Mianowicie gdy wyłącznik świateł

> jest w pozycji "OFF" to po włączeniu silnika automatycznie właczają się światła mijania i

> pozycyjne, ale nie ma podświetlenia zegarów i pokręteł, oraz mozliwości przełaczenia na

> długie.

taa.. i smia pisac w katalogach ze to sa dzienne rotfl.gif

automatyczny wlacznik swiatel bez podswietlenia deski itp, jesli pojedziesz do aso to Ci to wylacza

co do montowania dziennych to nic trudnego, operacja ogranicza sie do prawidlowej instalacji i podlaczenia zasilania z zaplonu auta i podpiecia sygnalu swiatel pozycyjnych.. najprosciej i bez problemowo.. a jeszcze prosciej mozna wykorzystujac gotowe moduly spinajace dzienne z aku - gdy odpalasz silnik modul wlacza dzienne z racji prundu wink.gif

Napisano

> Jakis mocniejszy argument daj kolego : )

od argumentow masz ta strone zlosnik.gif

DADRL

watkow o dziennych bylo miliony na ak, jest sens wszystko pisac od nowa? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie blakna plastikowe klosze

Coś w tym jest. Właśnie w ramach gwarancji wymienili mi 1 reflektor, bo miał popękany klosz (taka jakby "siateczka" się zrobiła)

Napisano

> Moje nowe auto ma bardzo dziwne rozwiązanie świateł dziennych. Mianowicie gdy wyłącznik świateł

> jest w pozycji "OFF" to po włączeniu silnika automatycznie właczają się światła mijania i

> pozycyjne, ale nie ma podświetlenia zegarów i pokręteł, oraz mozliwości przełaczenia na

> długie. Dobiero gdy włączy się wyłacznikiem światła to pojawia się podświetlenie i możliwośc

> włączenia długich. Gdy silnik pracuje to nie ma mozliwości wyłączenia swiateł pozycyjnych. W

> instrukcji obsługi samochodu nie ma ani słowa o tej dziwacznej opcji. Stąd pytanie. Czy tylko

> Kia stosuje takie wynalazki ?

nie, wiekszosc producentow ustawiajacych tzw opcje skandynawska zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif czyli spiete na sztywno swiatla mijania jako swiatla dzienne wink.gif

>I jak ewentualnie podłączyć diodowe światła dzienne do takiej

> instalacji ?

kazdy widze chce miec AUDI hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.giffacepalm.gif

Napisano

> polaczki, led tylko w audi

no KIA ostatnio tez sie wziela do roboty, no i jeszcze kilka innych marek, ale sam przyznasz ze prekursorem bylo wlasnie Audi ... zlosnik.gif

Napisano

> no KIA ostatnio tez sie wziela do roboty, no i jeszcze kilka innych marek, ale sam przyznasz ze

> prekursorem bylo wlasnie Audi ...

dyr UE ich sciga z dziennymi, a diodki led od dawna siedzialy w autach wink.gif tylko zaczeto wyk. je na szersza skale ok.gif

Napisano

> polaczki, led tylko w audi

policja teraz jeździ jakimiś lanciami na LEDach grinser006.gif

Napisano

> policja teraz jeździ jakimiś lanciami na LEDach

icon_eek.gif do czego to doszlo grinser006.gif

Napisano

> policja teraz jeździ jakimiś lanciami na LEDach

Deltami zlosnik.gif

Napisano

> dyr UE ich sciga z dziennymi, a diodki led od dawna siedzialy w autach tylko zaczeto wyk. je na

> szersza skale

mozliwe, ale w BRAVO nie bylo zlosnik.gif

Napisano

> mozliwe, ale w BRAVO nie bylo

zadnej diody led na aucie nie bylo? zlosnik.gif

Napisano

> taa.. i smia pisac w katalogach ze to sa dzienne

> automatyczny wlacznik swiatel bez podswietlenia deski itp, jesli pojedziesz do aso to Ci to wylacza

Jechać do ASo żeby wyjąć bezpiecznik zlosnik.gifhehe.gif

> co do montowania dziennych to nic trudnego, operacja ogranicza sie do prawidlowej instalacji i

> podlaczenia zasilania z zaplonu auta i podpiecia sygnalu swiatel pozycyjnych.. najprosciej i

> bez problemowo.. a jeszcze prosciej mozna wykorzystujac gotowe moduly spinajace dzienne z aku

> - gdy odpalasz silnik modul wlacza dzienne z racji prundu

Yhy, ale to już w ASO bo będą kłopoty z gwarancją, a to podnosi koszt operacji stawia pod znakiem zapytania sens tegoż.

Napisano

> zadnej diody led na aucie nie bylo?

NA aucie nie bylo, moze W jakas by sie znalazla zlosnik.gif

Napisano

Czy tylko

> Kia stosuje takie wynalazki ?

Identyczne rozwiązanie mam w Fordzie Galaxy (wersja na rynek skandynawski). Do tego mam reflektory ksenonowe i szlag mnie trafia, jak przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, a reflektory się rozpalają, potem rozrusznik, reflektory gasną, by po chwili, jak zaskoczy silnik znów się zaczęły rozpalać. Bałem się, że długo tak nie pociągną żarniki, więc najpierw włączam światła pozycyjne, potem uruchamiam auto i dopiero przekręcam włącznik świateł na OFF albo na mijania. W pozycji OFF świecą pozycje+mijania, ale nie ma oświetlenia zegarów, podświetlenia tablicy.

Napisano

> Jechać do ASo żeby wyjąć bezpiecznik

a true, pisali chlopaki na dadrlu chyba o tym zeby.GIF

> Yhy, ale to już w ASO bo będą kłopoty z gwarancją, a to podnosi koszt operacji stawia pod znakiem

> zapytania sens tegoż.

wiadomo, koszty nie sa straszne, moje aso swego czasu za podlaczenie dziennych wzielo 120zl biglaugh.gif

kladac modul do aku mozna zrobic to samemu, tylko jesli user boi sie aso to musi przed wizyta w serwisie poswiecic 2min na wypiecie skrzyneczki

Napisano

> Czy tylko

> Identyczne rozwiązanie mam w Fordzie Galaxy (wersja na rynek skandynawski). Do tego mam reflektory

> ksenonowe i szlag mnie trafia, jak przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, a reflektory się

> rozpalają, potem rozrusznik, reflektory gasną, by po chwili, jak zaskoczy silnik znów się

> zaczęły rozpalać. Bałem się, że długo tak nie pociągną żarniki, więc najpierw włączam światła

> pozycyjne, potem uruchamiam auto i dopiero przekręcam włącznik świateł na OFF albo na mijania.

> W pozycji OFF świecą pozycje+mijania, ale nie ma oświetlenia zegarów, podświetlenia tablicy.

dziwnie to sobie FORD wymyslil ... w Toyocie mijania sie nie zapala, jesli nie pracuje silnik zlosnik.gifok.gif

Napisano

> dziwnie to sobie FORD wymyslil ... w Toyocie mijania sie nie zapala, jesli nie pracuje silnik

no cóż mogę napisać...Ford to nie Toyota zlosnik.gif

ale przyznam rację, że rozwiązanie debilne zlosnik.gif (w fordzie oczywiście zlosnik.gif)

Napisano

> dziwnie to sobie FORD wymyslil ... w Toyocie mijania sie nie zapala, jesli nie pracuje silnik

W Omedze miałem moduł skandynawski i ksenony zapalały się po uruchomieniu silnika zlosnik.gif

Ba, w i30 też zapalają* się po uruchomieniu grinser006.gif

*Zapalały, bo wyjąłem bezpiecznik tego ustrojstwa. Nie będzie mi samochód decydował kiedy mam światła włączyć foch.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jechać do ASo żeby wyjąć bezpiecznik

RTFM !

Wystarczy przeczytać instrukcję auta, by zlikwidować te "niby-dzienne".

Trzeba w skrzynce bezpieczników przy drzwiach kierowcy WŁOŻYĆ (a nie wyjąć) dowolnej wartości bezpiecznik w zacisk podpisany "DRL OFF" - narysowane na spodzie klapki.

Po tym zabiegu światła będą działać zgodnie z opisem na dźwigni przełącznika:

OFF - wyłączone, pozycyjne, mijania/drogowe.

Po tym zabiegu możesz dołożyć sobie LEDy

Dodam, że niektóre ASO KIA przy okazji przeglądów wtykają ten bezpiecznik przymusowo, nie powiadamiając właściciela, bo ponoć pojawił się jakiś przepis, nakazujący możliwość całkowitego gaszenia świateł zewnętrznych samochodu.

Mnie też to zrobili, więc natychmiast po wyjeździe z ASO wyrwałem klapkę, wyciągnąłem bezpiecznik i mam (bo lubię) te "niby-dzienne".

Lubię nie z powodu świecenia na zewnątrz, tylko podświetlenia wyświetlaczy - podświetlenie zegarów mam na stałe skręcone na minimum do jazdy w nocy a w dzień, razem z tymi "niby-dziennymi" mam porządnie podświetlone displaje radia, klimy i licznik przebiegu a prędkościomierz ze wskaźnikami wygaszony.

Napisano

> no cóż mogę napisać...Ford to nie Toyota

> ale przyznam rację, że rozwiązanie debilne (w fordzie oczywiście )

w moim byłym fordzie orionie (wersja skandynawska) z 1991r też tak działały światła z tym, że nie było tam ksenonów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> RTFM !

> Wystarczy przeczytać instrukcję auta, by zlikwidować te "niby-dzienne".

> Trzeba w skrzynce bezpieczników przy drzwiach kierowcy WŁOŻYĆ (a nie wyjąć) dowolnej wartości

> bezpiecznik w zacisk podpisany "DRL OFF" - narysowane na spodzie klapki.

> Po tym zabiegu światła będą działać zgodnie z opisem na dźwigni przełącznika:

> OFF - wyłączone, pozycyjne, mijania/drogowe.

> Po tym zabiegu możesz dołożyć sobie LEDy

Ha. U mnie znalazłem tylko bezpiecznik oznaczony "DRL". Po jego wyjęciu światła mijania już się nie zapalają, ale za to pozycyjne tak grinser006.gif

Napisano

> Ha. U mnie znalazłem tylko bezpiecznik oznaczony "DRL". Po jego wyjęciu światła mijania już się nie

> zapalają, ale za to pozycyjne tak

Wybacz... nie zwróciłem uwagi na:

"Moje nowe auto ma bardzo dziwne rozwiązanie świateł dziennych."

Moje już jest stare, widać w FL zmienili sposób aktywacji DRL

Napisano

> Ale po co? Przeciez masz swiatla.

> Tak szybko sie zarowki pala w kia? (szwagier w focusie co 2 miesiace musi wymieniac h7-ki).

> Duzo wieksze zuzycie paliwa jest?

A ja się zastanawiam, co mam u siebie nie tak, że żarówki się mi nie przepalają...No, DWIE H4 się mi spaliły od czasu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach...H7 jak na razie, ani jedna...

Napisano

> ponoć pojawił się jakiś przepis, nakazujący możliwość

> całkowitego gaszenia świateł zewnętrznych samochodu.

Plotkujesz na poważnym forum? palacz.gif

mar00ha

Napisano

Quote:

Czy tylko Kia stosuje takie wynalazki ?

Volvo v50 ok.gif

Napisano

> Plotkujesz na poważnym forum?

> mar00ha

Jeśli ktoś plotkuje, to raczej KIA.

Przytoczyłem tekst szefa serwisu z Czyżewskiej.

Na forum Kia potwierdzono, ze to samo robią w Malibu.

Wmak

Napisano

> wystarczy włożyć bezpiecznik, nie pamiętam w które miejsce i masz opcję jak w tradycyjnym aucie

> przerabiany temat w słuzbowym aucie

Już się wyjaśniło wcześniej - w Ceed'ach przed FL w celu dezaktywacji dziennych świateł należy włożyć bezpiecznik w gniazdo "DRL OFF" a w nowych, po FL, wyciągnąć bezpiecznik z gniazdka oznaczonego "DRL"

Napisano

> Już się wyjaśniło wcześniej - w Ceed'ach przed FL w celu dezaktywacji dziennych świateł należy

wszytskie przed FL mialy ta opcje hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Już się wyjaśniło wcześniej - w Ceed'ach przed FL w celu dezaktywacji dziennych świateł należy

> włożyć bezpiecznik w gniazdo "DRL OFF" a w nowych, po FL, wyciągnąć bezpiecznik z gniazdka

> oznaczonego "DRL"

Znalazłem fajną stronkę. Są tam też serwisówki do Cee'd po rusku. Okazuje się, że w Rio jest jakiś moduł DRL, który pewnie po prostu trzeba wyciągnąc i będzie spokój z dziwnymi dziennymi. Poczekam do konca gwarancji smile.gif

Napisano

> Znalazłem fajną stronkę. Są tam też serwisówki do Cee'd po rusku. Okazuje się, że w Rio jest jakiś

> moduł DRL, który pewnie po prostu trzeba wyciągnąc i będzie spokój z dziwnymi dziennymi.

> Poczekam do konca gwarancji

W pierwszym poscie nie napisałeś, jakie masz auto, nie zaglądałem do twojego profilu,

"z rozpędu" myślałem o Ceedzie a nie Rio i widzę, że cały wątek "przeskoczył" na CEEDa.

Rio nie znam - to konstrukcja sporo starsza od Ceeda więc ma prawo być oddzielny moduł DRL.

Czy wystarczy wyciągnąć moduł - nie wiadomo, może zamiast niego trzeba wetknąć w gniazdo jakieś zwory -

tak bywało w amerykańcach.

Szukaj dalej.

Pozdrawiam

Napisano

> diody w alternatorze??

W alternatorze mimo iż diody są to nie są to led-y wink.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Sorry za odwieżanie tematu, ale nadeszła wiosna i czas majsterkowania zlosnik.gif

W załączniku schemat "dziennych" swiateł w Rio

Pytanko - jak ten moduł DRL działa, bo wg mnie podaje masę na włókna mijania żarówek reflektorów?.

Pomyslałem sobie, że podłączenie prądowe modułu do masy (wyjścia 6 i 14 ) mozna by puścić przez rezystor i w ten sposób za parę zł miec układ oszczedzania żarówek zlosnik.gif

284836359-L2JF958A.pdf

Napisano

> i 2 części schematu

> Zauważcie, że światła mijania/drogowe nie mają przekaźnika

Kryzys Panie, kryzys. hehe.gif

A takna poważnie, to większość aut nie ma.

Napisano
  • Autor

> Kryzys Panie, kryzys.

> A takna poważnie, to większość aut nie ma.

ale czemu? księgowi kazali ciąć koszty? zlosnik.gif

Napisano

Od dawna wiadomo, że księgowi mają coraz większy wpływ na projektowanie samochodów. W końcu lepiej jak się coś częściej sp.... w takim aucie niż rzadziej.

A wracając do dziennych, tych prawdziwych dziennych, jest to cios skierowany przeciw producentom żarówek. biglaugh.gif

Napisano

> Od dawna wiadomo, że księgowi mają coraz większy wpływ na projektowanie samochodów.

Co wy z tymi księgowymi ciągle? Jakiś dziennikarz-amator kiedyś coś napisał, że winni księgowi, a teraz wszyscy powtarzają pierdoły.

Otóż księgowi służą do rejestrowania w księgach zdarzeń gospodarczych (najczęściej post factum!), a nie do wymyślania czy projektowania konstrukcji samochodów.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.