Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lata mijają, a VW w UE ciągle nr 1

Featured Replies

Napisano

Sprzedaż w I półroczu 2010 r.:

1. Volkswagen: 11,2% udziału rynkowego (cały 2009: 11,4%)

2. Ford: 8,5% udziału rynkowego (cały 2009: 8,9%)

3. Opel/Vauhall: 7,2% udziału rynkowego (cały 2009: 7,4%)

4. Fiat: 6,6% udziału rynkowego (cały 2009: 7%)

5. Renault: 8,7% udziału rynkowego (cały 2009: 7,6%)

6. Peugeot: 7,5% udziału rynkowego (cały 2009: 6,9%)

Sprzedaż w 2005 r.:

1. Volkswagen: 10,3% udziału rynkowego

2. Renault: 9,7% udziału rynkowego

3. Opel/Vauhall: 9% udziału rynkowego

4. Ford: 8,3% udziału rynkowego

5. Peugeot: 7,5% udziału rynkowego

6. Fiat: 4,8% udziału rynkowego

Sprzedaż w 2001 r.:

1. Volkswagen: 10,8% udziału rynkowego

2. Renault: 10,6% udziału rynkowego

3. Opel/Vauhall: 10,2% udziału rynkowego

4. Ford: 8,8% udziału rynkowego

5. Peugeot: 8,6% udziału rynkowego

6. Fiat: 7,2% udziału rynkowego

Te 6 marek, to 50% rynku. Ople ciągle na 3, strata Renault i awans Forda ... choć to tylko wyższa pozycja, bo udział w rynku podobny. Widać też jak FIAT odzyskuje swoje udziały po niedawnym kryzysie. Ciekawe jakby wyglądał sumarycznie koncern PSA - gdyby do Peugeota dodać sprzedaż Citroena ... tyle, że wtedy trzeba byłoby liczyć sumarycznie grupami: PSA, GM, VAG itd. hmm.gif

Dane za SAMARem

Napisano

Mają bardzo dobre auta ostatnio, po imho b. słabym przełomie wieków gdzie lecieli na wyrobionej wcześniej marce. Sam bym kupił VW.

Napisano

Jak liczą VW,jako grupę,to Renault powinno być liczone razem z Nissanem i Dacią oczywiście też.

Napisano

> Mają bardzo dobre auta ostatnio, po imho b. słabym przełomie wieków gdzie lecieli na wyrobionej

> wcześniej marce. Sam bym kupił VW.

Fakt, silniki TSI to jest strzał w 10 ok.gif

Napisano

> Fakt, silniki TSI to jest strzał w 10

chyba z kapiszona w eter... Teraz wszyscy mają takie silniki a niektórzy nawet lepsze... Taki teraz trend.

Napisano

> Mają bardzo dobre auta ostatnio, po imho b. słabym przełomie wieków gdzie lecieli na wyrobionej

> wcześniej marce. Sam bym kupił VW.

2.0 TDI palące olej, 1.9 TDI pękające korbowody - no rzeczywiście jakość jak dawniej smirk.gif

Napisano

> chyba z kapiszona w eter... Teraz wszyscy mają takie silniki a niektórzy nawet lepsze... Taki teraz

> trend.

Pokaż mi turbodoładowane benzynowe silniki 1.2 i 1.4 o mocy > 100 KM w Mitsubishi, Oplu, Fordzie czy Mazdzie smirk.gif

Napisano

> chyba z kapiszona w eter... Teraz wszyscy mają takie silniki a niektórzy nawet lepsze... Taki teraz

> trend.

I co z tego, ze inni tez maja jak i tak caly czas VW sprzedaje najwiecej hehe.gif

Napisano

> I co z tego, ze inni tez maja jak i tak caly czas VW sprzedaje najwiecej

Bo Niemcy kupują swoje auta a sa największym rynkiem nowych aut w Europie. a to już nie super -technika tylko polityka.

Napisano

> Pokaż mi turbodoładowane benzynowe silniki 1.2 i 1.4 o mocy > 100 KM w Mitsubishi, Oplu, Fordzie

> czy Mazdzie

Grunt, ze fiat ma zlosnik.gif

Napisano

> Bo Niemcy kupują swoje auta a sa największym rynkiem nowych aut w Europie. a to już nie super

> -technika tylko polityka.

Siedze obecnie w Chianch na delegacji i zgadnij jakich samochodow sie widuje najwiecej na ulicach zlosnik.gif

To tez polityka?

Napisano

> Pokaż mi turbodoładowane benzynowe silniki 1.2 i 1.4 o mocy > 100 KM w Mitsubishi, Oplu, Fordzie

> czy Mazdzie

W Renault Ci mogę takie silniki pokazać zlosnik.gif

Napisano

> Siedze obecnie w Chianch na delegacji i zgadnij jakich samochodow sie widuje najwiecej na ulicach

> To tez polityka?

Gratuluję delegacji. Miałem na mysli Europę, bo rynki nie otwarte zupełnie nie są miarodajne i jest to polityka (wysokie cła wwozowe -miejscowi kupuja to co się produkuje na miejscu, itp)

Napisano

> nad niezawodnością, to chyba będą jeszcze musieli popracować, tak jak to było w przypadku klekota

> 2.0

mar00ha smiga i na nic sie nie skarży

ale on jest zdaje sie z tych co dbają o swoj samochód zlosnik.gif

Napisano

> czy Mazdzie

Fiata pominąłeś celowo? hmm.gif

Napisano

> Fiata pominąłeś celowo?

dał tych co nie mają zdaje sie zlosnik.gif

grupa Fiata ma

grupa VAGa ma

grupa Renault ma

z tych ważniejszych zapomniał chyba o Hondzie i koncernie PSA - one nie mają

Napisano

> dał tych co nie mają zdaje sie

Wiem, wiem -to była moja ironia.

Napisano

> niektórzy mają blisko 100KM z 1.4 bez magicznego T

VW też miał (1.4 16V 101KM). Ale to kalectwo, jak się wyciąga taką moc z takiej pojemności, to to nie jedzie no.gif

Napisano

> Fiata pominąłeś celowo?

Fiat ma i to całkiem niezłe ok.gif Ale mimo to liderem sprzedaży nie jest, ciekawe czemu? hmm.gif

Napisano

> W Renault Ci mogę takie silniki pokazać

Renault ma ok.gif Ale nie ma ciekawych samochodów no.gif

Napisano

> nad niezawodnością, to chyba będą jeszcze musieli popracować, tak jak to było w przypadku klekota

> 2.0

Póki co nie słyszłem, by ktoś narzekał na TSI, a już sporo tego śmiga.

Napisano

> Fiat ma i to całkiem niezłe Ale mimo to liderem sprzedaży nie jest, ciekawe czemu?

Bo ma lichą gamę aut (mam na myśli Fiata a nie cała grupę). Patrząc na mnie-lubię Fiaty, mógłbym dalej nimi jezdić. Ale potrzebuję kopakta kombi-niestety takiego Bravo nie ma w tej wersji. I chyba bede musiał poszukać gdzie indziej.

Napisano

> niektórzy mają blisko 100KM z 1.4 bez magicznego T

włosi maja 105 KM z 1,4, ale nie pamietam marki rotfl.gif

Napisano

> Bo ma lichą gamę aut (mam na myśli Fiata a nie cała grupę). Patrząc na mnie-lubię Fiaty, mógłbym

> dalej nimi jezdić. Ale potrzebuję kopakta kombi-niestety takiego Bravo nie ma w tej wersji. I

> chyba bede musiał poszukać gdzie indziej.

Poza tym juz jakiś czas temu zaczął się bardzo cenić, a w momencie gdy auto tej samej klasy Fiata kosztuje tyle, co VW czy Mitsu, tudzież inny Opel, a Hyundai jest tańszy, nie widzę sensu kupować Fiata. Fiat 500 jest ładny, ale za drogi jak na to, co oferuje. Reszta modeli jest brzydka (gdzie ten słynny włoski design?), a kosztują tyle, ile bardziej renomowane marki.

Napisano

Quote:

Bravo FL

Compact platform.

Engines as per Bravo hatchback.
Will include SW model.

Design: Centro Stile Fiat

ale ile w tym prawdy

info z italiaspeed

Napisano

Napisz coś więcej. yay.gifjakieś fotki? old.gif

Napisano
  • Autor

> Póki co nie słyszłem, by ktoś narzekał na TSI, a już sporo tego śmiga.

Jakoś ostatnio czytałem wątek u nas na kąciku VW o problemach z tymi silnikami ... ale zdaje się w wersjach mocniejszych.

Napisano

> Poza tym juz jakiś czas temu zaczął się bardzo cenić, a w momencie gdy auto tej samej klasy Fiata

> kosztuje tyle, co VW czy Mitsu, tudzież inny Opel, a Hyundai jest tańszy, nie widzę sensu

> kupować Fiata.

Zależy od silnika. Jak za tą samą cenę Fiat bedzie wyrażnie (ok 20 KM) mocniejszy, biorę Fiata.

> Fiat 500 jest ładny, ale za drogi jak na to, co oferuje.

To klasa premium, dla mnie też cenowo odpada (centuś ze mnie).

Reszta modeli jest

> brzydka (gdzie ten słynny włoski design

Ładne są: Bravo (zdecydowanie), Punto (było przed liftem, teraz takie sobie). Croma to już stare auto (poprzednia generacja). Mniejszymi od Punto się nie interesuje.

Napisano

Jeśli ktoś bierze pod uwagę Fiata, to należy pamiętać o upustach od 10-30% w zależności od modelu i konfiguracji! Bo np. VW 5% to raczej MAX!

Napisano

> Jeśli ktoś bierze pod uwagę Fiata, to należy pamiętać o upustach od 10-30% w zależności od modelu i

otóż to...potwierdzam wypasione upusty zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli ktoś bierze pod uwagę Fiata, to należy pamiętać o upustach od 10-30% w zależności od modelu i

> konfiguracji! Bo np. VW 5% to raczej MAX!

gdzie masz 30%?

na nowe do produkcji?

ja max 18%... na os prywatna

Napisano

> gdzie masz 30%?

> na nowe do produkcji?

> ja max 18%... na os prywatna

30 % to może zalezy od rocznika zlosnik.gif

Napisano

> gdzie masz 30%?

> na nowe do produkcji?

> ja max 18%... na os prywatna

Ducato: 30%+

Punto: 23% max

Bravo: 18% max

Upusty na firmę, ale prywatnie chyba! to samo niewiem.gif

Napisano

z oferty vw podoba mi sie sirocco albo pasek cc zeby.GIF ogolnie bardziej podobaja mi sie audi kiedys byly gorsze jakosciowo od vw teraz wydaje mnie sie ze audi wyprzedza vw, vw jakies takie puste i cieniutkie oink.gif

Napisano

> Póki co nie słyszłem, by ktoś narzekał na TSI, a już sporo tego śmiga.

klik zlosnik.gif

Napisano

> trend.

ale VW ma je od 4 lat i to w szerokiej gamie, a ciągle wielu producentów nie ma takich silników w ofercie nawet w liczbie pojedynczej. Ale technika VW to nie tylko silniki, ale i skrzynie (DSG), przyzwoite zawieszenia, ostatnio też znacznie podnieśli jakość i przynajmniej w Polsce oferują zauważalnie korzystniejsze ceny niż kiedyś (choćby 3 lata temu).

Jak kupowałem fiata Bravo, to porównywalny Golf był jakieś blisko 40 tys droższy crazy.gif obecnie różnica jest znacznie mniejsza.

Napisano

> ale VW ma je od 4 lat i to w szerokiej gamie, a ciągle wielu producentów nie ma takich silników w

> ofercie nawet w liczbie pojedynczej.

Wcale już nie tak mało jest tych silników. Teraz już prawie każdy kompakt z tej listy ma taki silnik... chyba prócz forda... Reszta nie ma, bo albo mają inny profil albo się nie liczą w tej stawce...

> Ale technika VW to nie tylko silniki, ale i skrzynie

> (DSG)

No nie wiem... DSG ma zdaje się ograniczenia co do mocy czy momentu?

>, przyzwoite zawieszenia,

Jak każdy teraz... niuanse...

> ostatnio też znacznie podnieśli jakość i przynajmniej w Polsce

> oferują zauważalnie korzystniejsze ceny niż kiedyś (choćby 3 lata temu).

fajnie

Napisano

> czy Mazdzie

Wow... mazda i matsubiszi... dodaj do tej wielkiej stawki protona i great wall china... hehe.gif

Gdzie oni są w tej stawce? Przed czy za dacia?

Opel ma turbo 1.4, ford jest w czarnej... hehe.gif

Spójrz na tą listę i sprawdź kto ma turbo w tej stawce a nie wymyślaj mi jakieś azjatyckie unikaty co diesle to na licencji składają od nas hehe.gif

Napisano

> Poza tym juz jakiś czas temu zaczął się bardzo cenić, a w momencie gdy auto tej samej klasy Fiata

> kosztuje tyle, co VW czy Mitsu, tudzież inny Opel, a Hyundai jest tańszy, nie widzę sensu

> kupować Fiata.

A może to inni zaczęli równać do fiata? Jakoś golf staniał a nie fiat zdrożał jak zauważył kvm więc się (fiat) ceni się nadal tak samo jak na wysokiej jakości produkt europejski niczym nie różniący się do europejskiej konkurencji. Np taka skoda... Zwykły czeski samochód a nierzadko droższy od fiata? Jak to? Przecież to skoda... Dziadek niedawno kupił favorit a tu tak się zaczęli cenić... hehe.gif

> Fiat 500 jest ładny, ale za drogi jak na to, co oferuje. Reszta modeli jest

> brzydka (gdzie ten słynny włoski design?), a kosztują tyle, ile bardziej renomowane marki.

bardziej renomowane marki? znaczy się jakie? Bentley czy Jag? wink.gifhehe.gif

Napisano

> Wcale już nie tak mało jest tych silników. Teraz już prawie każdy kompakt z tej listy ma taki

> silnik... chyba prócz forda... Reszta nie ma, bo albo mają inny profil albo się nie liczą w

> tej stawce...

> No nie wiem... DSG ma zdaje się ograniczenia co do mocy czy momentu?

> Jak każdy teraz... niuanse...

> fajnie

Tak na prawdę za VW tylko fiat podąża w miarę jeśli idzie o silniki. VW ma bardzo udane 1,2 1,4 1,8 2,0 - wszystkie z turbo. Prawie każdy nowy model ma wyłącznie silniki turbo w ofercie. Japończycy zaspali. Owszem coś tam ostatnio wprowadzają, ale są daleko w polu. To samo Francuzi. Marki koreańskie praktycznie nic nie mają do powiedzenia w tym temacie. Amerykańskie - zero. Ford też coś tam wprowadza, ale jaki masz aktualnie wybór?

Focus:

1.4 Duratec 80 KM, 5-st. manualna skrzynia biegów

1.6 Duratec 100 KM, 4-st. automatyczna skrzynia biegów

1.6 Duratec 100 KM, 5-st. manualna skrzynia biegów

1.6 Duratec 115 KM, 5-st. manualna skrzynia biegów

1.8 Duratec 125 KM FF, 5-st. manualna skrzynia biegów

2.0 Duratec 145 KM, 4-st. automatyczna skrzynia biegów

2.0 Duratec 145 KM, 5-st. manualna skrzynia biegów

4 lata temu mogłeś wybrać dokładnie te same silniki. czterobiegowy automat to jakiś żart.

Chwalą się owszem jakąś tam skrzynią dwusprzęgłową, tylko dlaczego jej nie można kupić. Co z tego, że mają jakieś t. benzyny skoro ich nie można kupić?

Napisano

> no a gdzie toytoya

w azji zlosnik.gif

w europie się nie liczy... tylko, że Polska to nie Europa tylko Bangladesz to Toyota dobrze się ma zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.