Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lata mijają, a VW w UE ciągle nr 1

Featured Replies

Napisano

> sorry misiu kolorowy, ale PSA ma 1.6turbo...

> w wersji 155KM lub 200KM... To że w PL go nie oferują to nie znaczy, że na zachodzie go nie ma...

> http://peugeot.de/peugeot_modelle/modelle/308-5-tuerer/motorisierungen/

No ale co z tego że mają. Właśnie o dostępność chodzi. W VW mają te silniki od lat (nowością jest dopiero 1,2) i są oferowane nawet podlejszych podmarkach typu skoda.

Napisano

> Tak na prawdę za VW tylko fiat podąża w miarę jeśli idzie o silniki.

Podąża? Multiair to kolejny skok technologiczny w masowej produkcji silników. VW niczego nowego nie wymyślił ani nie opracował... Kto tu podąża za kim lub gdzie?

> VW ma bardzo udane 1,2 1,4 1,8

> 2,0 - wszystkie z turbo. Prawie każdy nowy model ma wyłącznie silniki turbo w ofercie.

Fiat podobnie więc o co halo?

> Japończycy zaspali. Owszem coś tam ostatnio wprowadzają, ale są daleko w polu. To samo

> Francuzi.

Wprowadzają tak samo jak VW tylko nie ma takiej szeptanej reklamy jak u vw gdzie na hasło "FSI" to uuuuuu... oooooo... aaaaaaa... Bez rozgłosu od kilku lat mają pełną ofertę turbo benzyn...

Napisano

> No nie wiem... DSG ma zdaje się ograniczenia co do mocy czy momentu?

W cenniku VW ma Golfa z 270-konnym silnikiem i DSG.

mar00ha

Napisano

> No ale co z tego że mają. Właśnie o dostępność chodzi.

no sorry, ale jak można taki silnik kupić w peżocie 207 to o czym Ty do mnie rozmawiasz? W 107 ma być oferowany dwustukonne turbo? Jak ma wyglądać jego dostępność?

> W VW mają te silniki od lat (nowością jest

> dopiero 1,2) i

Od lat? Znaczy się ilu? Peżot montuje go od 2007...

> są oferowane nawet podlejszych podmarkach typu skoda.

Peżot nie ma podlejszej marki no to nie ma gdzie go pchać... A vw montuje, bo zwyczajnie nie ma już innych jednostek w ofercie... Co byś chciał wstawić do octavii? 1.6 102KM?

Napisano

> W cenniku VW ma Golfa z 270-konnym silnikiem i DSG.

> mar00ha

jeździ już przynajmniej jeden egzemplarz z poprawką na ~350KM grinser006.gif

Napisano

> jeździ już przynajmniej jeden egzemplarz z poprawką na ~350KM

No takie ograniczenia mocy to ja rozumiem. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> No takie ograniczenia mocy to ja rozumiem.

> mar00ha

znam też jednego fajnego sleeperka - octa kombi 2.0 tsi dsg - 320KM, niskie 13s na 400m grinser006.gif

to się dopiero nazywa ograniczenie mocy grinser006.gif

Napisano

> znam też jednego fajnego sleeperka - octa kombi 2.0 tsi dsg - 320KM, niskie 13s na 400m

> to się dopiero nazywa ograniczenie mocy

taaa i do tego co 60 kkm

" wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów co 60

tys. - koszt 850 zł "

hehe.gifyikes.gif

oby tak dalej wink.gif

dopiero najnowsze super DSG są "suche"

Napisano

> taaa i do tego co 60 kkm

> " wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów co 60

> tys. - koszt 850 zł "

> oby tak dalej

> dopiero najnowsze super DSG są "suche"

W aucie, które kosztuje ok. 100.000zł, 1000zł co 60.000km to chyba nie jest duży problem hmm.gif czy jest spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

> W aucie, które kosztuje ok. 100.000zł, 1000zł co 60.000km to chyba nie jest duży problem czy jest

a w aucie które kosztuje 50 tysięcy już jest, nie?

Napisano

> W aucie, które kosztuje ok. 100.000zł, 1000zł co 60.000km to chyba nie jest duży problem czy jest

rzeczywista cena jest raczej bliższa 500zł niż 1000zł wink.gif

Napisano

> a w aucie które kosztuje 50 tysięcy już jest, nie?

a w jakim nowym aucie które kosztuje 50 tysięcy jest montowane dsg6?

Napisano

> a w aucie które kosztuje 50 tysięcy już jest, nie?

Również nie, o ile ktoś świadomie wybiera taką skrzynię.

To może inaczej:

ok. 1,6zł na każde 100km czyli ok. 0,3litra noPB na każde 100km facepalm.gif

Napisano

> Również nie, o ile ktoś świadomie wybiera taką skrzynię.

> To może inaczej:

> ok. 1,6zł na każde 100km czyli ok. 0,3litra noPB na każde 100km

rewelacja... właśnie sobie wyobraziłem wymianę za taką kasę w wozie klasy punto... facepalm.gif

Napisano

> To już Twój problem

> W Fiacie 126p sobie wyobraź

liczyłem na głupią odpowiedź i się niestety nie zawiodłem

Napisano

> rewelacja... właśnie sobie wyobraziłem wymianę za taką kasę w wozie klasy punto...

"taką kasę"? hehe.gif

przed chwilą histeryzowałeś coś na temat ograniczeń mocy w skrzyniach DSG, teraz wymyślasz histerie na temat wymiany oleju... litr oleju do DSG kosztuje około 60zł, co przy ~7 litrach daje koszt 420zł. Niech wymiana z filtrem kosztuje nawet kolejne 200zł, to chyba nie powiesz, że wydanie ~600zł raz na 60.000km to jest koszt który ma jakiekolwiek znaczenie dla eksploatacji samochodu?

Napisano

> liczyłem na głupią odpowiedź i się niestety nie zawiodłem

Prowokator q.wa się znalazł hahahahahhahahahahahahah spy.gifooniee.gif

Napisz jakiś konkret to podyskutujemy, bo na razie tylko coś tam sobie wyobrażasz i liczysz na głupie odpowiedzi hahaha.gif

Napisano

> Prowokator q.wa się znalazł hahahahahhahahahahahahah

> Napisz jakiś konkret to podyskutujemy, bo na razie tylko coś tam sobie wyobrażasz i liczysz na

> głupie odpowiedzi

Napisałbym, ale z takimi Twoimi odzywkami nawet nie ma jak polemizować.

Napisano

[...]Lata mijają, a VW w UE ciągle nr 1[...]

Tylko popatrz ze Toyota tak przez lata dobrze zarla i zdechlazlosnik.gif.

Ta mania wielkosci i ekonamia skali koncernow powoli wymyka sie spod kontroli. TMC dostala nauczke, VW - widocznie na ostatniej generacji Golf sie nie nauczylpalacz.gif... ale jeszcze bedzie wpysk.gif

Napisano

> sorry misiu kolorowy, ale PSA ma 1.6turbo...

> w wersji 155KM lub 200KM... To że w PL go nie oferują to nie znaczy, że na zachodzie go nie ma...

> http://peugeot.de/peugeot_modelle/modelle/308-5-tuerer/motorisierungen/

mowilismy pojemnosciach mniejszych niz 1,6 wink.gif

ale fakt nie wiedzialem wink.gif

Napisano

> rewelacja... właśnie sobie wyobraziłem wymianę za taką kasę w wozie klasy punto...

LOL, to wg Ciebie 600PLN raz na 2-3 lata to jest duzo? hehe.gif

A pozniej wlasnie przez takich jak Ty beda pisac na forach, ze skrzynie sie sypia zlosnik.gif

Tylko jakims dziwnym trafem gdzie indziej pewnie nie beda sie sypac bo ludzie wymienia olej jak trzeba i z glowy...

A u nas zacznie sie cudowanie, czy moze by oleju z Lidla do skrzyni nie wlac bo sie zaoszczedzi z 5 dych hehe.gif

Napisano
  • Autor

> 420zł. Niech wymiana z filtrem kosztuje nawet kolejne 200zł, to chyba nie powiesz, że wydanie

> ~600zł raz na 60.000km to jest koszt który ma jakiekolwiek znaczenie dla eksploatacji

> samochodu?

Nie ma.

Te "wysokie" wydatki na ekpsloatację są znikome w porownaniu z kosztami paliwa i utratą na wartości.

Więc czy przegląd kosztuje 600, czy 1600zł nie ma praktycznie znaczenia.

Napisano

> No nie wiem... DSG ma zdaje się ograniczenia co do mocy czy momentu?

dsg6 max 350 Nm, aczkolwiek przy 400 podobno nic się nie dzieje niewiem.gif

dsg7 max 550 Nm

Napisano

> LOL, to wg Ciebie 600PLN raz na 2-3 lata to jest duzo?

LOL, ekonom z Ciebie jak... sam wiesz co... Jak Ci wyszło 600 to nie mam pojęcia hehe.gif

> A pozniej wlasnie przez takich jak Ty beda pisac na forach, ze skrzynie sie sypia

> Tylko jakims dziwnym trafem gdzie indziej pewnie nie beda sie sypac bo ludzie wymienia olej jak

> trzeba i z glowy...

> A u nas zacznie sie cudowanie, czy moze by oleju z Lidla do skrzyni nie wlac bo sie zaoszczedzi z 5

> dych

rotfl.giffacepalm.gif

Napisano

> dsg6 max 350 Nm, aczkolwiek przy 400 podobno nic się nie dzieje

do czasu zlosnik.gif

Napisano

> dsg7 max 550 Nm

ale to 'duża' dsg7 chyba, 'mała' dsg7 ma teoretyczny limit 250Nm, choć wszystko wskazuje na to, że 300Nm jej nie szkodzi.

Napisano

> do czasu

widzę, że masz duże doświadczenie praktyczne w tym temacie ok.gifhahaha.gif

Napisano

nie wiem o czym do mnie piszesz, ale znając już Twoje zwyczaje z całą pewnością mogę zaryzykować, że się masturbujesz każdym moim postem rotfl.gif

pewnie riposty też masz błyskotliwe... szkoda, że nie dane mi jest ich zobaczyć hahaha.gif

Napisano

> nie wiem o czym do mnie piszesz, ale znając już Twoje zwyczaje z całą pewnością mogę zaryzykować,

> że się masturbujesz każdym moim postem

ludzie zbierają znaczki, inni etykiety z piwa, a ja mam klaser z idiotami... jesteś na jednej z głównych stron ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ludzie zbierają znaczki, inni etykiety z piwa, a ja mam klaser z idiotami... jesteś na jednej z

> głównych stron

no trudno... skoro sam zajmujesz całą okładkę hahaha.gif

Napisano

> no trudno... skoro sam zajmujesz całą okładkę

no proszę, a jeszcze przed chwilą pisałeś

"nie wiem o czym do mnie piszesz

pewnie riposty też masz błyskotliwe... szkoda, że nie dane mi jest ich zobaczyć"

a teraz nagle okazuje się, że widzisz co do Ciebie odpisuję - jesteś niezawodnie żenujący, trzymasz formę ok.gifclown.gif

Napisano

> nie wiem o czym do mnie piszesz, ale znając już Twoje zwyczaje z całą pewnością mogę zaryzykować,

> że się masturbujesz każdym moim postem

> pewnie riposty też masz błyskotliwe... szkoda, że nie dane mi jest ich zobaczyć

Na HP z czymś takim, a nie na MK, litości facepalm.gif

Napisano

> no proszę, a jeszcze przed chwilą pisałeś

> "nie wiem o czym do mnie piszesz

> pewnie riposty też masz błyskotliwe... szkoda, że nie dane mi jest ich zobaczyć"

> a teraz nagle okazuje się, że widzisz co do Ciebie odpisuję - jesteś niezawodnie żenujący, trzymasz

> formę

Z ciekawości zdjąłem ignora, bo trudno się ustosunkować do treści której nie widzę a ciągle coś odpisujesz jak gość co odstawił neuroleptyk. Jak widzę nadal jesteś żenujący i trzymasz formę. Kochać się nie musimy, ale może się szanujmy.

Napisano

> Z ciekawości zdjąłem ignora,

clown.gif

> Kochać się nie musimy, ale może się szanujmy.

ciężko uszanować gościa, który w co drugim wątku na forum wypowiada się w tematach o których nie ma bladego pojęcia ok.gifzlosnik.gif

tutaj też dzielnie piszesz o dsg, o której słyszałeś od sąsiada i czytałeś w autoświecie cool.gif

Napisano

> Pokaż mi turbodoładowane benzynowe silniki 1.2 i 1.4 o mocy > 100 KM w Mitsubishi, Oplu, Fordzie

> czy Mazdzie

opel astra 1.4 140KM

Mazda RX 8 palacz.gif

Napisano

> Mazda RX 8

to akurat nie jest najlepszy przykład grinser006.gif

Napisano

Duża. Małej nie brałem pod uwagę. Nawiązywałem do postu o Golfie 270km ok.gif

Napisano

> to akurat nie jest najlepszy przykład

turba nie ma.. ale jaka moc zlosnik.gif

Napisano

> opel astra 1.4 140KM

A wiesz kto dostarcza te silniki, tz. od kogo Opel je kupuje zlosnik.gif

Napisano

> A wiesz kto dostarcza te silniki, tz. od kogo Opel je kupuje

cii

Napisano

> LOL, ekonom z Ciebie jak... sam wiesz co... Jak Ci wyszło 600 to nie mam pojęcia

Nawet niech bedzie 1000, a jest oczywiste ze ceny tej uslugi za chwile spadna...

Nadal uwazasz, ze to duzo w porowaniu z kosztami paliwa, opon itp?

Jezeli tak, to nie kupuj!

Obowiazku nie ma, ale traktowanie tego jako argument przeciwko jest smieszne hehe.gif

Zwlaszcza, ze pewnie oczyma wyobrazni widzisz juz 10-cio letnie sztrucle zlosnik.gif

Napisano

> Nawet niech bedzie 1000, a jest oczywiste ze ceny tej uslugi za chwile spadna...

Yhym... Z całą pewnością... Gdzie widzisz możliwość zejścia z ceny? Wlejesz gorszy ojej czy znajdziesz murzyna?

> Nadal uwazasz, ze to duzo w porowaniu z kosztami paliwa, opon itp?

Oczywiście, że tak.

> Jezeli tak, to nie kupuj!

Bo co? Zabronisz mi jeździć i narzekać?

> Obowiazku nie ma, ale traktowanie tego jako argument przeciwko jest smieszne

Śmieszne jest pisanie, że tysiak to pryszcz za taką usługę...

> Zwlaszcza, ze pewnie oczyma wyobrazni widzisz juz 10-cio letnie sztrucle

znaczy teraz mam się uśmiechnąć, bo

błyskotliwy dowcip padł?

Napisano

> W cenniku VW ma Golfa z 270-konnym silnikiem i DSG.

> mar00ha

obiło mie się jednak o oczy, że były jakieś przeboje z tą skrzynią i Golfem R w Niemczech, z wstrzymaniem dostaw włącznie... zlosnik.gif

Napisano

> A wiesz kto dostarcza te silniki, tz. od kogo Opel je kupuje

A od kogo? Ja chętnie się dowiem - pytam poważnie cool.gif

Napisano

> Poza tym juz jakiś czas temu zaczął się bardzo cenić, a w momencie gdy auto tej samej klasy Fiata

> kosztuje tyle, co VW

To jest dosyć ciekawe.

Wczoraj byłem akurat w salonie Fiata.

Gość przysłał mi wycenę na Bravo 2.0 165KM z pakietem Sport. Była to pierwsza wycena, zapewne do dodatkowych negocjacji.

70tyś PLN.

Pokaż mi Golfa 2.0 170KM z takim wypasem za 7 dych ?

Napisano

> To jest dosyć ciekawe.

> Wczoraj byłem akurat w salonie Fiata.

> Gość przysłał mi wycenę na Bravo 2.0 165KM z pakietem Sport. Była to pierwsza wycena, zapewne do

> dodatkowych negocjacji.

> 70tyś PLN.

> Pokaż mi Golfa 2.0 170KM z takim wypasem za 7 dych ?

Gold jest droższy, ale Octavię II o podobnych parametrach można za 7 dych wziąć ok.gif

Napisano

> Gold jest droższy, ale Octavię II o podobnych parametrach można za 7 dych wziąć

Nie widzę w cenniku O II z 2.0 170KM. Mocowo porównywalny jest 1.8T. Benzyna jest jednak znacznie tańsza od diesla, o 10tyś tańsza niż 2.0 140KM.

Słabsza o 30KM O II jest powiedzmy w tej samej cenie co Fiat. (Porównuję wersję Sport Bravo i Ambiente O II - Bravo i tak tańsze o 3tyś)

Nawet zakładając że dealerzy obu aut dają takie same upustu ( mi dali we Fiacie 14%, a jeszcze się o upusty nie pytałem), to i tak pozostaje te 30KM różnicy.

Sprawdziłem z ciekawości cenę VW GTD. To chyba da się porównac do Bravo Sport ? Podobny silnik i jakieś tam "usportowione" elementy wyposażenia.

Różnica w cenniku około 25tyś.

Czyli 80tyś vs 105tyś icon_rolleyes.gif

Napisano

> Pokaż mi turbodoładowane benzynowe silniki 1.2 i 1.4 o mocy > 100 KM w Mitsubishi, Oplu, Fordzie

> czy Mazdzie

Fiat miał takie silniki już 25 lat temu skromny.gifgrinser006.gif I całkiem przyjemnie jeździ uzbroj_zlo.gif Mało tego, z tego silnika idzie wyciągnąć co najmniej dwa razy tyle bez zakuwania dołu, bo tyle spokojnie wytrzyma ok.gif

Alfa Romeo ponad 30 lat temu robiła silniki wolnossące o pojemności 1.3 i mocy 90 KM wink.gifok.gif

BTW w Maździe spokojnie znajdziesz silnik turbodoładowany 1.3 o mocy seryjnej grubo ponad 200 KM skromny.gifhehe.gif Więc ten TSI czy jak mu tam to moim zdaniem żadna rewelacja zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.