Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana z 5W30 na 5W50 a wzrost spalania ...

Featured Replies

Napisano

Lacetti jeździło do 60kkm na oleju GM 5W30.

Po tym został wymieniony rozrząd i mechanik wlał Mobil 5W50.

Przedtem spalanie średnie niewiele przekraczało 8 litrów / 100km.

00-15kkm: 8,22

15-30kkm: 8,18

30-45kkm: 8,09

45-60kkm: 8,00

60-65kkm: 8,46 buu.gif

http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

Olej 5W50, czy coś innego?

Napisano

prawdopodobnie olej, nowe GM'owe silniki zostały zaprojektowane pod kątem oleju o niskiej lepkości "na gorąco"

Napisano

Mniejsza proba?

Moze mniej wyjazdow wakacyjnych?

Moze zmieniles stacje paliw?

Wszystko mysle, ze moze miec wplyw przy tak minimalnej roznicy zlosnik.gif

Napisano

> Lacetti jeździło do 60kkm na oleju GM 5W30.

> Po tym został wymieniony rozrząd i mechanik wlał Mobil 5W50.

> Przedtem spalanie średnie niewiele przekraczało 8 litrów / 100km.

> 00-15kkm: 8,22

> 15-30kkm: 8,18

> 30-45kkm: 8,09

> 45-60kkm: 8,00

> 60-65kkm: 8,46

> http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

> Olej 5W50, czy coś innego?

A klima nie uzywana? Jakies inne zmiany jak koła lub opony?

Napisano
  • Autor

> Mniejsza proba?

> Moze mniej wyjazdow wakacyjnych?

> Moze zmieniles stacje paliw?

> Wszystko mysle, ze moze miec wplyw przy tak minimalnej roznicy

Może.

Tankuję raczej tylko na Lotosie i Neste.

Ale fakt, wakacje były samolotem ... i w trasie dłuższej nie był. No i klima mocno przydawała się tego lata.

Napisano

Mnie też trochę stresuje olej 5W30 w Fordzie, bo jakoś zawsze stosowałem 5W40 lub 50. No ale leję to co zalecane, zwłaszcza że 5W30 w wydaniu fordowskim jest tańszy niż Lotos 5W40.

Można wiedzieć po co lałeś Mobila?

Napisano
  • Autor

> Mnie też trochę stresuje olej 5W30 w Fordzie, bo jakoś zawsze stosowałem 5W40 lub 50. No ale leję

> to co zalecane, zwłaszcza że 5W30 w wydaniu fordowskim jest tańszy niż Lotos 5W40.

Lacetti an 5W30 nie brał praktycznie nic miedzy wymianami ok.gif

> Można wiedzieć po co lałeś Mobila?

Mechanik zalał nawet nie pytając się ... a ja pierdoła nie rozeznałem tematu wcześniej.

następnym razem zaleję Lotosa 5W40 ok.gif

Napisano

Olej ma znikomy wpływ na spalanie, jedna przygazówka na światłach ma większy wpływ w skali miesiąca, niż rodzaj oleju wink.gif

Napisano
  • Autor

> Olej ma znikomy wpływ na spalanie, jedna przygazówka na światłach ma większy wpływ w skali

> miesiąca, niż rodzaj oleju

To też. Ostatnio staram się powstrzymywać od głębszego wciskania pedału gazu ... ale silnik ładnie wkręca się na obroty, obroty rzędu 5000-6000 nie robią na nim wrażenia, więc ciężko jest oszczędzać zlosnik.gif

Napisano

> Przedtem spalanie średnie niewiele przekraczało 8 litrów / 100km.

> 60-65kkm: 8,46

Zaskakuje mnie Twoja skrupulatność. Pół litra na 100 km, toż to błąd pomiaru jest większy - w życiu bym tego nie zauważył. Dwa litry pewnie tak, ale pół ??

Napisano
  • Autor

> Zaskakuje mnie Twoja skrupulatność. Pół litra na 100 km, toż to błąd pomiaru jest większy - w życiu

> bym tego nie zauważył. Dwa litry pewnie tak, ale pół ??

Zauważam, bo normalnie rezerwa zapalała mi się po ponad 600km od poprzedniego tankowania, a ostatnio potrafi przed 600 zapalić się zlosnik.gif

Napisano

i do tego rWicik taki dokładny cały rok a nie jak fred tylko na wakacjach biglaugh.gif

A żeby offtopicznie nie było to nie posądzałbym oleju, raczek zbieg okoliczności.

Jak chcesz palić mniej to polecem zasady ecodrivingu, byłem sceptyczny ale od 2 miesiecy po szkoleniu w szkole auto stosuje i na 35 litrach gazu zamiast 320-330 km zacząłem przejeżdżać 350-360 smile.gif i to z zapiętą prawie non stop klimą smile.gif

Napisano
  • Autor

> i do tego rWicik taki dokładny cały rok a nie jak fred tylko na wakacjach

> A żeby offtopicznie nie było to nie posądzałbym oleju, raczek zbieg okoliczności.

> Jak chcesz palić mniej to polecem zasady ecodrivingu, byłem sceptyczny ale od 2 miesiecy po

> szkoleniu w szkole auto stosuje i na 35 litrach gazu zamiast 320-330 km zacząłem przejeżdżać

> 350-360 i to z zapiętą prawie non stop klimą

a tak w skrócie na czym to polega hmm.gif

innym wyjściem jest montaż gazu - obecnie dobra instalka STAG4 kosztuje tylko 2000zł ...

Napisano

> a tak w skrócie na czym to polega

Proste jak wiadomo co wink.gif

To ze trzeba przewidywać, hamować silnikiem to wiadomo.

Generalnie szybkie i dynamiczne ruszanie ale wrzucanie wyższych biegów w benzynie przy 2500 obrotów no i cała filozofia. Wcale nie jest ślamazarnie. Jedynka tylko ruszanie max na długość auta i zapinanie dwójki.

Ja mimo ze na ekspresówce do pracy codziennie jade jednak na obrotach do 3,5 tys(90-ką trochę głupio a 6 biegu nima wink.gif ) to zmniejszyłem spalanie o 10 procent, a czas dojazdu jeśli się wysłużył to niezauważalnie. Najbardziej można zyskać w mieście.

> innym wyjściem jest montaż gazu - obecnie dobra instalka STAG4 kosztuje tylko 2000zł ...

Napisano
  • Autor

> Proste jak wiadomo co

> To ze trzeba przewidywać, hamować silnikiem to wiadomo.

Tak jeżdżę ok.gif

> Generalnie szybkie i dynamiczne ruszanie ale wrzucanie wyższych biegów w benzynie przy 2500 obrotów

> no i cała filozofia. Wcale nie jest ślamazarnie. Jedynka tylko ruszanie max na długość auta i

> zapinanie dwójki.

> Ja mimo ze na ekspresówce do pracy codziennie jade jednak na obrotach do 3,5 tys(90-ką trochę

> głupio a 6 biegu nima ) to zmniejszyłem spalanie o 10 procent, a czas dojazdu jeśli się

> wysłużył to niezauważalnie. Najbardziej można zyskać w mieście.

Spróbuję smile.gif

Ja staram się szybko zmieniać na wyższe, ale jednak przy dużo wyższych obrotach.

Napisano

> Olej ma znikomy wpływ na spalanie

Niestety nie jest to prawda.

Sami producenci olejów podają różnicę w spalaniu paliwa rzędu 3% (czyli 0.3 litra jeśli auto zużywa 10 litrów - czy to jest znikoma różnica?).

Stąd w ostatnich latach producenci aut dążą do stosowania olejów o coraz niższej lepkości - zwykle jest to przejście z 40 na 30.

Obecnie np. do Yarisów 1.33 oraz Coltów 1.1/1.3-Cleartec producenci zalecają oleje lepkości 20 (tak!).

Napisano
  • Autor

> Niestety nie jest to prawda.

> Sami producenci olejów podają różnicę w spalaniu paliwa rzędu 3% (czyli 0.3 litra jeśli auto zużywa

> 10 litrów - czy to jest znikoma różnica?).

Czyli, jeśli u mnie spalanie wzrosło o około 0.3-0.4 litra na 100km, to może być właśnie wpływ oleju, przynajmniej częściowo.

Napisano

> obecnie dobra instalka STAG4 kosztuje tylko 2000zł ...

Za 2 tys. to ona dobra nie będzie, zaufaj....

Ale lacetti bez lpg to prawie jak bez kierownicy ...

Napisano

> mam nadzieje ze robia lepiej niz ich dzialajaca www

"Ponadto zajmujemy się diagnostykom silników"

Mało biorom to i słabom stronem majom.

I instalacji po innych nie poprawiajom.

Ale wracając do tematu - nie wyobrażam sobie zastanawiania się nad zmianą zużycia paliwa o pół litra na 100 km - to może być nawet kwestia jazdy w deszczu (większy opór toczenia), czy wiatru wiejącego "w twarz", innego paliwa (z innej części kotła w rafinerii) czy wielu innych czynników.

Napisano

> Sami producenci olejów podają różnicę w spalaniu paliwa rzędu 3% (czyli 0.3 litra jeśli auto zużywa

Tak. To jest ŻADNA różnica.

> Obecnie np. do Yarisów 1.33 oraz Coltów 1.1/1.3-Cleartec producenci zalecają oleje lepkości 20

> (tak!).

A jednocześnie Toyota nie ma żadnych oporów przed zalewaniem swoich produktów minerałem - ot, suprajs...

Napisano

> z opowieści - gminnych dobrzy są

Na forum lpg.info po nim jeździli, nawet miał ksywę mr. Valtek.

Na Modlińskiej jest Migas, słyszałem same dobre opinie ok.gif

Napisano

Producenci olejów mogą podawać najróżniejsze rzeczy, byle sprzedać produkt. Nawet jeżeli tak faktycznie jest (w co wątpię), to i tak jest to znikoma różnica w porównaniu chociażby do temperatury zewnętrznej czy trafienia na "czerwone" o parę razy w danym miesiącu częściej.

> Stąd w ostatnich latach producenci aut dążą do stosowania olejów o coraz niższej lepkości - zwykle

> jest to przejście z 40 na 30.

> Obecnie np. do Yarisów 1.33 oraz Coltów 1.1/1.3-Cleartec producenci zalecają oleje lepkości 20

> (tak!).

A to jest głupia eko-moda. Wydłuża się okresy międzyprzeglądowe (wymiana oleju co 30kkm) i tego typu bzdury. Na pewno parę (tysięcy? milionów) osób dało się nabrać na tę ekobzdurę - aj waj, moja Toyota jeździ na superoleju (drogi, ale warto), przez to spali o 0.3 litra na 100 mniej, co w przeliczeniu na ilość aut na świecie daje zylion $ zysku i dlatego to jest cool i trendy smirk.gif Zyskuje na tym wyłącznie producent samochodów i olejów, inaczej tak by tego nie promowali wink.gif

Napisano

> (tak!).

Ostatnio też sie zdziwiłem, gdy dowiedziałem się że standardowy olej w Hondach to jest 0w20(!).

Zalewany fabrycznie i "zalecany" przez producenta..

A ja myślałem że w wysokoobrotówkach to raczej jakieś 40 lub 50 powinno być.

Ja w każdym razie leję 0w40 i z wyliczeń wychodzi mi minimalnie mniejsze spalanie niż na 5w50..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.