Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam

Obecnie moj akumulator Bosha wytrzymal 3 lata i siada oink.gif co chwile wywala blad na kompie o slabym aku zeby.GIF ladowany byl juz 2 razy pomoglo na dwa dni po dwoch dniach znowu blad zeby.GIF ale do rzeczy, na akumulator mam 300 zl co sensownego byscie radzili ?.Wiem ze, Centra sie spsula i nie warto jej brac teraz mialem bosza i hmm no sam nie wiem czy brac znowu bosza skoro ten potrzymal tylko 3 lata oslabiony.gif szukam 60 ah na 540 grinser006.gif

Znajomy zaproponowal mi, ze odsprzeda swoj aku ktory, mial w poprzednim aucie ogolnie uzytkowany 3 miesiace a kupiony w grudniu firma tego aku to Gigawatt oink.gif cokolwiek to znaczy zeby.GIF cene ktory mi krzyknal to 200 zl zeby.GIF

Napisano

Po pierwsze, czy jesteś pewien, że problem leży w akumulatorze a nie samochodzie?

Poza Centrą i Boschem, jeszcze Varta chyba robi dobre aku.

Napisano
  • Autor

tak, podpinalem inny i dziala wsio bez wywalania bledu smile.gif

Napisano

Proponuje tę TOPLE

Topla Top - akumulator produkowany w wiodącej technologii Ca/Ca (wapniowo-wapniowej) posiada zdolności rozruchowe na najwyższym poziomie. Jest zalecany do pojazdów o dużym zapotrzebowaniu na energię. Z powodu bardzo niskiego zużycia wody nie wymaga regularnej obsługi.

Napisano

> Po pierwsze, czy jesteś pewien, że problem leży w akumulatorze a nie samochodzie?

> Poza Centrą i Boschem, jeszcze Varta chyba robi dobre aku.

centra to robi od paru lat fuszerke nie akumulatory oslabiony.gif

na temat tych co wymieniles sie nie wypowiem nie mialem z nimi stycznosci wink.gif

od siebie moge polecic EXIDE ok.gif

Napisano

varta czasem trafia się do d00py - miałem w pracy koło 5 felerów na 100 sztuk

zap jest fajny - lubię go bo mam blisko do fabryki i mam cieplutkie z taśmy , poza tym nigdy nie było problemów z reklamacją - a miałem chyba 2-3 do zwrotu

innych nie używamy

4max z intercarsu to porażka - sama nazwa wskazuje => max 4 dni życia rotfl.gif

Napisano

tylko zap a z reszta daj sobie spokoj....no chyba ze topla

pozdrawiam

Napisano

Możesz to odebrać jako głupią radę, ale powiem że dwa tandetne akumulatory za 200 złotych wytrzymają dłużej, niż jeden za 400. Oczywiście dotyczy to przypadku sprawnej instalacji elektrycznej w samochodzie, zwłaszcza układu ładowania oraz podstawowej dbałości właściciela samochodu. W warunkach "modelowych" jeden akumulator za 200 wytrzyma tyle co ten za 400, lub go nawet przeżyje zlosnik.gif. Inaczej mówiąc debil załatwi najlepszego Boscha premium w dwa lata, inny pojeździ 7 lat na gównianym "nonamie" z Makro czy Norauto.

Napisano

> centra to robi od paru lat fuszerke nie akumulatory

> na temat tych co wymieniles sie nie wypowiem nie mialem z nimi stycznosci

> od siebie moge polecic EXIDE

a exide to centra zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wiesz glownie chodzi o to ze przy slabym akumulatorze przepustnica traci nastawy u mnie w aucie i tylko dlatego wymieniam aku bo tak to bym jezdzil na tym dalej zeby.GIF ladowanie mam dobre napiecie na aku tez tyl kow chwili odpalania aku traci swa sile niestety :/

Napisano

> a exide to centra

licencja centry tylko, zdecydowanie mniej reklamacji jest na EXIDE wink.gif

Napisano

ZAP (Nord Star), Autopart, Loxa

Niedrogie, a dają radę. Polecam szczerze.

Napisano

kupuj albo Tople albo Bannera byly i sa to obecnie jedne z lepszych baterii na rynku w interesujacej Ciebie cenie takie ok 60Ah to koszt 220-240zl

Napisano
  • Autor

> kupuj albo Tople albo Bannera byly i sa to obecnie jedne z lepszych baterii na rynku w

> interesujacej Ciebie cenie takie ok 60Ah to koszt 220-240zl

przegladam wlasnie te firmy ,ktore mi wymieniliscie wink.gif dzieki wszystkim za pomoc bo totalnie nie wiedzialem co kupowac zeby.GIF wiem juz ze Bosha juz nigdy nie kupie 3 lata w sumie nawet nie cale potrzymal angryfire.gifbiglaugh.gif

Napisano

> przegladam wlasnie te firmy ,ktore mi wymieniliscie dzieki wszystkim za pomoc bo totalnie nie

> wiedzialem co kupowac wiem juz ze Bosha juz nigdy nie kupie 3 lata w sumie nawet nie cale

> potrzymal

Bo teraz już nie produkują dobrych Aku, właśnie jestem świeżo po reklamacji Centry która wytrzymała około 1,5 roku.

Poluję na aku tradycyjny czyli taki co robił Bosch biała/przeźroczysta obudowa z odkręcanymi korkami ale raczej marzenie ściętej głowy. W Meśku jest od nowości czyli od 99r. auto mam od 3 lat i ani razu nie zawiódł w zimie.

Można trafić na allegro niby fabryczne do Mercedesa, BMW, Audi/VW, twierdzą że to żelowe są ale coś mi cena nie pasuje niewiem.gif

Napisano
  • Autor

moj w zime dawal rady nie zawiodl ani razu ale jakos od lipca tego roku zaczal fiksowac no i wole nie czekac do zimy zeby.GIF ale szczerze mowiac, to jestem bardzo wku angryfire.gifangryfire.gif ze potrzymal tak krotko sick.gif

Napisano

> a exide to centra

yhy

tylko ze exide u mnie wytrzymał 3-4 lata po czym sprzedałem auto i z tego co wiem u nowego własciciela jezdzi jeszcze czyli na oko ma ok. 7 lat, a moje 2 centry: jedna wytrzymała ok 1 roku druga ok 2 lata padły. (instalacja w aucie sprawna)

widzisz prawidlowosc.

ZAP

EXIDEA

ok.gif

Napisano

Czyli to chyba jest jakaś zorganizowana akcja koncernu exide, żeby polską markę wykończyć i zakodować u ludzi przekonanie, że polskie to złe i za kilka lat już nie będzie centry, tylko wszystko pod marką exide będzie wychodziło od tego producenta.

Brzmi to trochę jak teoria spiskowa, ale przejawia pewne znamiona prawdziwosci.

Napisano

> yhy

> tylko ze exide u mnie wytrzymał 3-4 lata po czym sprzedałem auto i z tego co wiem u nowego

> własciciela jezdzi jeszcze czyli na oko ma ok. 7 lat, a moje 2 centry: jedna wytrzymała ok 1

> roku druga ok 2 lata padły. (instalacja w aucie sprawna)

> widzisz prawidlowosc.

> ZAP

> EXIDEA

u mnie EXIDE wytrzymał 3 miesiące (jeszcze go mam, ale aku nie trzyma dłużej niż tydzień) i nie uznali reklamacji, twierdząc, ze jest sprawny, ale niedoładowany... Ciekawe jak mam go doładować, skoro już się zaczął grzać podczas ładowania i chwilę po odpięciu ładowarki został wysłany do reklamacji. ZAP (fabryczny w aucie) za to wytrzymał 5 lat jazdy miejskiej...

Napisano

> Czyli to chyba jest jakaś zorganizowana akcja koncernu exide, żeby polską markę wykończyć i

> zakodować u ludzi przekonanie, że polskie to złe i za kilka lat już nie będzie centry, tylko

> wszystko pod marką exide będzie wychodziło od tego producenta.

> Brzmi to trochę jak teoria spiskowa, ale przejawia pewne znamiona prawdziwosci.

Wiesz mnie jako potencjalnego uzytkownika auta czyli po czesci akuma srednio interesuje czy to jest polskie czy nie, mnie interesuje aby "świeży" akum spełniał swoja role.

Jezeli akum który ma ok 1 roku, a drugi ok. 2 lat w przeciagu 2 tygodni sie rozładowuja a sa na gwrancji dodatkowo serwis twierdzi ze wszystko jest ok. (problem auta wykluczam bo sprawdzane kilkakrotnie, dodatkowo podczas oddania akuma na gwarancji zakładam stary akum i nic sie nie dzieje) to smiem twierdzic ze Centra to shit nic wiecej.

Kiedys owszem centra dawała rade, teraz-szkoda kasy i przede wszystkim nerwow na uzeranie sie z serwisem.

Napisano

> u mnie EXIDE wytrzymał 3 miesiące (jeszcze go mam, ale aku nie trzyma dłużej niż tydzień) i nie

> uznali reklamacji, twierdząc, ze jest sprawny, ale niedoładowany... Ciekawe jak mam go

> doładować, skoro już się zaczął grzać podczas ładowania i chwilę po odpięciu ładowarki został

ale kazdy akum delikatnie sie grzeje podczas ładowania.

druga sprawa akum powinien byc doładowywany w aucie w czasie jazdy, jezeli auto nie doładowywuje akuma nie dziwie sie problemow z reklamacja.

> wysłany do reklamacji. ZAP (fabryczny w aucie) za to wytrzymał 5 lat jazdy miejskiej...

Napisano
  • Autor

wlasnie teraz ogladalem te akumulatory i wyskakuje mi centra exide icon_rolleyes.gif i w takim razie szukamy czegos innego ...

zastanawiam sie na ta topla ale jakos z topex'em mi sie to kojarzy oink.gif

Napisano

> ale kazdy akum delikatnie sie grzeje podczas ładowania.

ale on już był mocno ciepły, to było drugie ładowanie po 24 godzinnym

> druga sprawa akum powinien byc doładowywany w aucie w czasie jazdy, jezeli auto nie doładowywuje

ależ oczywiście, ze auto doładowuje, napięcie na biegu jałowym 14,1V z włączonymi światłami, dmuchawą i radiem - sprawdzane przeze mnie i przez gościa w punkcie. Jeśli jeżdżę codziennie, to wszystko jest ok, jeśli auto ma postać 7 dni - już nie odpali. Na ZAPie mógł stać i 3 tygodnie i odpalał ok...

Napisano

Kup najtańszy akumulator o możliwie największej pojemności. Ograniczeniem niech będzie tylko gabaryt baterii, jaki zmieści Ci się w aucie. Przykładowo - jeżeli gabaryt jakiegoś 80-90Ah wejdzie Ci do auta, to bierz takiego - nie ważne jakiej firmy, kolejnym kryterium niech będzie cena.

Raz, że będziesz miał duży zapas pojemności - nawet przy mrozach kilka dni postoju nie powinno go rozładować, dwa, że w tej chwili żaden akumulator - choćby renomowanej firmy, nie przeżyje tyle lat, co kiedyś.

A argumentów o niedoładowaniu nie słuchaj, bo to bzdury.

Napisano

> yhy

> tylko ze exide u mnie wytrzymał 3-4 lata po czym sprzedałem auto i z tego co wiem u nowego

> własciciela jezdzi jeszcze czyli na oko ma ok. 7 lat, a moje 2 centry: jedna wytrzymała ok 1

> roku druga ok 2 lata padły. (instalacja w aucie sprawna)

> widzisz prawidlowosc.

> ZAP

> EXIDEA

no widzisz a u mnie futura wytrzymala dobre 7 lat i dalej byla sprawna,wiec prawidlowosci nie ma jak widac

Napisano

> no widzisz a u mnie futura wytrzymala dobre 7 lat i dalej byla sprawna,wiec prawidlowosci nie ma

> jak widac

Ale widzisz... Ta twoja fu...tura była już stara - miała 7 lat, czyli była z czasów, zanim do akumulatorów dorwali się ekoterroryści. U znajomego w Astrze II zeszłej zimy wyzionął ducha akumulator fabryczny... A astra była rocznik 2000. Ostatnio 90% problemów z akumulatorami (dodajmy w miarę nowymi), o jakich czytam i słyszę wśród znajomych dotyczy właśnie Centr...

Napisano

> wlasnie teraz ogladalem te akumulatory i wyskakuje mi centra exide i w takim razie szukamy

> czegos innego ...

i dobrze. Dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi.

> zastanawiam sie na ta topla ale jakos z topex'em mi sie to kojarzy

To aq słoweńskie. Nic wspólnego z Chinami nie ma.

Napisano

> Kup najtańszy akumulator o możliwie największej pojemności. Ograniczeniem niech będzie tylko

> gabaryt baterii, jaki zmieści Ci się w aucie. Przykładowo - jeżeli gabaryt jakiegoś 80-90Ah

> wejdzie Ci do auta, to bierz takiego - nie ważne jakiej firmy, kolejnym kryterium niech będzie

> cena.

> Raz, że będziesz miał duży zapas pojemności - nawet przy mrozach kilka dni postoju nie powinno go

> rozładować, dwa, że w tej chwili żaden akumulator - choćby renomowanej firmy, nie przeżyje

> tyle lat, co kiedyś.

> A argumentów o niedoładowaniu nie słuchaj, bo to bzdury.

Ja przy ostatnim zakupie akumulatora zrobiłem dokładnie tak jak mówisz i mam zamiar się do tej metody stosować smile.gif

Napisano

calkiem mozliwe, zreszta mam nadzieje ze sie o tym nie przekonam bo obecnie tez mam future tyle ze jeszcze roku nie ma smile.gif

Napisano

a tak przy okazji moze ktos sie orientuje jak jest ze sprawdzaniem wody w akumulatorach a gwarancja?

posiadam akumulator Bannera jeszcze na gwarancji wszystko z nim ok ale chcialbym przed zima sprawdzic poziom wody, wiem ze ma korki pod roznymi fabrycznymi naklejkami. Czy moge je zerwac i powykrecac korki w celu sprawdzenia poziomu elektrolitu bez utraty gwarancji?

Napisano

> a tak przy okazji moze ktos sie orientuje jak jest ze sprawdzaniem wody w akumulatorach a

> gwarancja?

> posiadam akumulator Bannera jeszcze na gwarancji wszystko z nim ok ale chcialbym przed zima

> sprawdzic poziom wody, wiem ze ma korki pod roznymi fabrycznymi naklejkami. Czy moge je zerwac

> i powykrecac korki w celu sprawdzenia poziomu elektrolitu bez utraty gwarancji?

raczej nie rób tego, prawdopodobnie masz aku bezobsługowy dlatego zaklejone nalepką są korki

Napisano

> no widzisz a u mnie futura wytrzymala dobre 7 lat i dalej byla sprawna,wiec prawidlowosci nie ma

> jak widac

pierwsze pytanie, kiedy to było??

ale jak mniemam dobrych pare lat temu skoro juz miała 7 lat, my mówimy o akumach obecnie sprzedawanych, Centra niestety przez ostatnich pare lat bardzo spadła z jakoscia

Napisano

> zastanawiam sie na ta topla ale jakos z topex'em mi sie to kojarzy

W takim razie kup sobie aku, którego nazwa brzmi najlepiej dla Ciebie i kojarzy się z zachodnim dobrobytem yikes.gif

Napisano

> moj w zime dawal rady nie zawiodl ani razu ale jakos od lipca tego roku zaczal fiksowac no i wole

> nie czekac do zimy ale szczerze mowiac, to jestem bardzo wku ze potrzymal tak krotko

No ale mój ma prawie 12 lat a to drobna różnica zlosnik.gif

Kiedyś postanowiłem profilaktycznie wymienić aku na nowy, wtedy chyba miałem starą centrę w której jak się okazało brakowało elektrolitu a mimo to działała.

Kupiłem Boscha Silvera i nie wytrzymał 3 lat, a Centra po dolaniu wody jeździła jeszcze długo w innym aucie

Napisano

> Po pierwsze, czy jesteś pewien, że problem leży w akumulatorze a nie samochodzie?

> Poza Centrą i Boschem, jeszcze Varta chyba robi dobre aku.

ja uważam, że moll robi lepsze chyba, że pisałeś o klasie średniej to owszem...

Napisano

na wiosnę też miałem taki dylemat jakie akumulatory wybrać (kupowałem 3 szt.). Trochę się naczytałem na Ak i w necie. Postawiłem wszystko na jedną kartę i kupiłem ZAP-y. Jak na razie wszystko z nimi jest w porządku. mlotek.gifwink.gif

Napisano

> pierwsze pytanie, kiedy to było??

> ale jak mniemam dobrych pare lat temu skoro juz miała 7 lat, my mówimy o akumach obecnie

> sprzedawanych...

sam podałeś przykład exide sprzed 7 lat przecież ?

Napisano

> Znajomy zaproponowal mi, ze odsprzeda swoj aku ktory, mial w poprzednim aucie ogolnie uzytkowany 3

> miesiace a kupiony w grudniu firma tego aku to Gigawatt cokolwiek to znaczy cene ktory mi

> krzyknal to 200 zl

Gigawatt to tania marka Boscha, karty gwarancyjne są "boszowskie". Sam mam taki aq (74Ah 680A) u siebie w dyszlu. Pierwszą zimę dawała radę, jak będzie w czasie następnych czas pokaże.

Polecę produkt firmy ZAP o nazwie NordStar. Miałem taki aq zakupiony w 2005r, jeździł w dwóch moich poprzednich autach, obecnie od 2 lat jeździ w Audi A6 1.8T u mojej siostry i nadal sprawuje się dobrze. Z tym, że to auto kręci codziennie około 60-70km w trasie (nie wiem jakby się sprawował w czasie miejskiej jazdy). Z innych marek polecę jeszcze Banner i mało znane Loxa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.