Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opona z zapasu

Featured Replies

Napisano

w sobotę złapałem "Kapcia"zmieniłem koło i dziś pojechałem do wulkanizatora. Okazało się, że od nowości samochodu jest koło zapasowe, nóweczka nigdy nie używana Michelin Primacy (auto jest z 2004 roku)

zgadałem się z wulkanizatorem i powiedziałem, ze będę potrzebował letnie opony. Gość zaproponował mi że mi sprzeda jedną oponę identyczną z moim zapasem, bo akurat ma z 2007 z bieżnikiem 7,7mm (nowy 8mm)

cena jest kusząca, ale trochę się boje bo mój zapas ma kilka lat.

co o tym myślicie? duże ryzyko? opona nie ma żanych uszkodzen, ani nie wygląda na sparciałą. Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi 20.GIF

Napisano

zimowa to już by trochę starawa była ale na lato nie miałbym obaw przed zakładaniem.

Tym bardziej, że cały swój żywot przeleżała z suchym i zacienionym bagażniku.

Napisano

> co o tym myślicie? duże ryzyko? opona nie ma żanych uszkodzen, ani nie wygląda na sparciałą.

> Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi

Jeżeli zapas jest przechowywany w bagażniku, to imo ryzyko niewielkie - można założyć, że przechowywany jest zgodnie z założeniami prawidłowego przechowywania opon (suche otoczenie, bez słońca i innych czynników przyspieszających starzenie gumy itd), czyli fabryczna guma.

Jeżeli zapas z kosza pod samochodem, to już nie jest tak "malyna".

Napisano
  • Autor

ja mam schowany w bagażniku, miał tam ciemno i sucho

Napisano

> ja mam schowany w bagażniku, miał tam ciemno i sucho

zakladaj i smigaj.

tylko nie zapomnij wlozyc cos na zapas wink.gif

Napisano

> tylko nie zapomnij wlozyc cos na zapas

Zawsze musi się znaleźć jakiś pesymista.

Napisano

> Jeżeli zapas z kosza pod samochodem, to już nie jest tak "malyna".

Np. jak w Peugeotach, gdzie ten genialny wynalazek ma miejsce. Wyjmowanie zapasu w deszczowy dzien, bez roboczego ubrania, to czysta przyjemność.

Pomijając już sam fakt jak taki zapas i felga wygląda po zimie..

Napisano

> zimowa to już by trochę starawa była

Ja mam zimówki Dębica Frigo - gratisy do samochodu w salonie w 98 roku zlosnik.gif, bieżnik ma 5mm i mam zamiar założyć je na kolejny sezon. Opony wyglądają świetnie i nic im nie dolega.

Napisano

> Ja mam zimówki Dębica Frigo - gratisy do samochodu w salonie w 98 roku , bieżnik ma 5mm i mam

> zamiar założyć je na kolejny sezon. Opony wyglądają świetnie i nic im nie dolega.

A ja w mercedesie miałem oryginalny zapas z 1980 r. Wyglądał na prawie nie używany, powietrze trzymał, ale na szczęście nie miałem okazji sprawdzić jak się toczy grinser006.gif

Napisano

> Np. jak w Peugeotach, gdzie ten genialny wynalazek ma miejsce. Wyjmowanie zapasu w deszczowy dzien,

> bez roboczego ubrania, to czysta przyjemność.

Jako kontrargument zapodam zmianę koła w drodze na wakacje z zapakowanym po dach bagażnikiem. Co lepsze? grinser006.gif

Napisano

> Jako kontrargument zapodam zmianę koła w drodze na wakacje z zapakowanym po dach bagażnikiem. Co

> lepsze?

Szczególnie jeśli koło zmienia koleś z assistance...

Napisano

> Jako kontrargument zapodam zmianę koła w drodze na wakacje z zapakowanym po dach bagażnikiem. Co

> lepsze?

Zależy czy wrzucasz do bagażnika co masz pod ręką, czy jednak pakujesz bagaże w torby (najlepiej w miarę miękkie). zlosnik.gif W tym drugim wypadku musisz wyciągnąć kilka toreb...

Napisano

Sprawdź, czy opony poza rocznikiem nie różnia się np skłądem mieszanki ( tak jest np w GoodYear Ultra Grip 7). Jeżeli nie to moim zdaniem nie ma przeciwskazań

Napisano

> Sprawdź, czy opony poza rocznikiem nie różnia się np skłądem mieszanki ( tak jest np w GoodYear

> Ultra Grip 7). Jeżeli nie to moim zdaniem nie ma przeciwskazań

A nawet gdyby się różniły, to co?

W GB możesz mieć na każdej piaście oponę innej marki, byleby rozmiar się zgadzał i ludzie tam jakoś nie narzekają.

PS

Jak i gdzie można sprawdzić skład mieszanki??

Napisano

> Zależy czy wrzucasz do bagażnika co masz pod ręką, czy jednak pakujesz bagaże w torby (najlepiej w

> miarę miękkie). W tym drugim wypadku musisz wyciągnąć kilka toreb...

Przypominam o deszczowej pogodzie - gdzieś te torby trzeba postawić. grinser006.gif

A z dzieciakami nie spakujesz się TYLKO w duże turystyczne torby. biglaugh.gifok.gif

Napisano

> A nawet gdyby się różniły, to co?

> W GB możesz mieć na każdej piaście oponę innej marki, byleby rozmiar się zgadzał i ludzie tam jakoś

> nie narzekają.

> PS

> Jak i gdzie można sprawdzić skład mieszanki??

dokladnie, temat znany dlatych co alusy z angoli kupowali zlosnik.gif

Napisano

> Np. jak w Peugeotach, gdzie ten genialny wynalazek ma miejsce. Wyjmowanie zapasu w deszczowy dzien,

> bez roboczego ubrania, to czysta przyjemność.

A wyjmowanie zapasu z wypełnionego po sufit bagażnika a potem chowanie ubłoconego dziurawego koła mniej kłopotliwe?

> Pomijając już sam fakt jak taki zapas i felga wygląda po zimie..

Tak samo, jak pozostałe 4.

Napisano

> Szczególnie jeśli koło zmienia koleś z assistance...

Szczególnie, jak masz jakiś palnik i do wyboru - czekasz godzinę na assistance, albo sam zawijasz rękawy i ognia-naprzód...

Napisano

> lepsze?

jako kontrargument proponuję porównać ilość dni deszczowych w Polsce z z długością twojego urlopu. cool.gif

Napisano

> Szczególnie, jak masz jakiś palnik i do wyboru - czekasz godzinę na assistance, albo sam zawijasz

> rękawy i ognia-naprzód...

Wiadomo że wszystko zależy.. ale ostatnio przyjechali w mniej niż pół godziny.. No i zawsze jest pytanie - czy lepiej przyjść spóźnionym czy wybrudzonym..

Żeby nie było - często kółka zmieniam sobie sam (na przykład z lata na zimę żeby kolejki przeczekać).

Napisano

> pytanie - czy lepiej przyjść spóźnionym czy wybrudzonym..

Myślę, że zdecydowanie lepiej być brudnym, ale punktualnym... zlosnik.gif

Czasem przy spóźnieniach nie ma już do czego przychodzić.

OK, koniec OT. wink.gif

Napisano

> jako kontrargument proponuję porównać ilość dni deszczowych w Polsce z z długością twojego urlopu.

Ale to musisz jeszcze umieścić w funkcji częstotliwości łapania gumy. grinser006.gif

Napisano

Ludzie kupują używane, przejeżdżone, zużyte, bieżnikowane i jeżdżą.

Bierz, zakładaj i jeździj.

Napisano

> lepsze?

Na wakacje głownie raz do roku się jezdzi wink.gif większe prawdopodobieństwo że oponę szlag trafi podczas codziennej jazdy, gdy bagaznik nie jest na full zapchany zlosnik.gif

Napisano

> A wyjmowanie zapasu z wypełnionego po sufit bagażnika a potem chowanie ubłoconego dziurawego koła

> mniej kłopotliwe?

> Tak samo, jak pozostałe 4.

Koła na których jeździsz, są z reguły też myte wtedy kiedy myjesz cały samochód. A wyjmowanie zapasu z kosza, aby przepłukać je z soli, nie jest już tak wygodne.

Napisano

> Na wakacje głownie raz do roku się jezdzi większe prawdopodobieństwo że oponę szlag trafi podczas

> codziennej jazdy, gdy bagaznik nie jest na full zapchany

Oj tam, nie będziemy się licytować - może być (aktualny u mnie ostatnio temat) 10 szt. 25 kg worków z zaprawą. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.