Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepszy Diesel w samochodzie osobowym ???

Featured Replies

Napisano

> Tak jak DPF-y.

> Z tego co zauważyłem, to wszyscy znajomi co je wycięli i wprowadzili soft po d korektę mówią, że i

> moc się zwiększyła i spalanie zmalało.

> Ekologia po prostu.

Też zamierzam pozbyć się EGRa, poczytałem i uznałem, że ekologię

to ja mam w pupie. Takie rozwiązania to nie jest ekologia, tylko

ekoterroryzm. O DPFie też już doczytałem, że niepotrzebny smile.gif

EDIT: katalizator zostawię, bo po prostu nie lubię smrodu spalin bez

tego urządzenia zlosnik.gif

Napisano

> Też zamierzam pozbyć się EGRa, poczytałem i uznałem, że ekologię

> to ja mam w pupie. Takie rozwiązania to nie jest ekologia, tylko

> ekoterroryzm. O DPFie też już doczytałem, że niepotrzebny

> EDIT: katalizator zostawię, bo po prostu nie lubię smrodu spalin bez

> tego urządzenia

Wszystko ma granicę zdrowego rozsądku.

Gdyby nie ekologia, to byśmy wdychali smrody z gaźnikowców,

Gdyby nie ekologia Augustów miałby obwodnicę krótszą, a nie długą gdzie więcej paliwa potrzeba i więcej splin jest!

Powtarzam, zdrowy rozsądek!

Napisano

> Też zamierzam pozbyć się EGRa, poczytałem i uznałem, że ekologię

> to ja mam w pupie.

Jako wielki miłośnik zaworu EGR ... wszystkim to odradzam... to rozwiązanie nie jest takie złe... no ma kilka minusów i należy go czyścić co 20.000 km ... ale bez przesady....

+ gazy przepływające przez niego nagrzewają szybciej silnik... poprzez dodatkową chłodniczkę

+ EGR poprzez otwarcie zwiększa udział gazów obojętnych.. tak jakby sztucznie zmniejsza pojemność silnika - po co ci na biegu jałowym 3.0 litry pojemności hehe.gif

+ pozwala na szybsze wychłodzenie silnika przegrzanego poprzez zmniejszenie temperatury gazów wylotowych i temp spalania

+ zmniejsza spalanie

+ odciąża turbinę

+ no i oczywiście gazy wylatujące z rury są czystsze wink.gif

- jeśli sie nie czyści jego to potrafi się zaciąć

- kolektor ssący jest trochę przybrudzony hehe.gif

Napisano

> gdyby tak zrobić głosowanie wśród użytkowników na najlepszy silnik diesla w

> samochodzie osobowym do pojemności max 2.0l i po 2005 roku to jak by się układała lista

> zamieszczona poniżej pod wględem długiej i bezawaryjnej eksploatacji.

1. 1.9 TDI z grupy vw ( vw, skoda , seat )

2. 1.9 JTD - fiat

i potem długo , długo nic zlosnik.gif

Napisano

> 1. 1.9 TDI z grupy vw ( vw, skoda , seat )

> 2. 1.9 JTD - fiat

> i potem długo , długo nic

A jakimi miałeś okazję jeździć ? cfaniaczek.gif

Napisano

Zatem wiesz co odczuwam w 407 smile.gif

Ten silnik nadaje się jedynie do małego autka. Tam może się rewalacyjnie sprawdzać. O ile nie bedzie zbytnio awaryjny..

Napisano

> Zatem wiesz co odczuwam w 407

> Ten silnik nadaje się jedynie do małego autka. Tam może się rewalacyjnie sprawdzać. O ile nie

> bedzie zbytnio awaryjny..

jak rozumiem ten silnik jest bardzo ekonomiczny w tym aucie i raczej dla ludzi używających auta w mieście... ile średnio spala ?

Napisano

> Mam 1.6 HDI 90 KM i 1.6 CRDI 115 KM

> Póki co oba są znakomite z tym że HDI ma przelatane ok 160 kkm, a CRDI dopiero 26 kkm. Czas pokaże.

Mam od nowosci Kia Cerato 1.6 CRDI 115 (taki jak w Cee'd), przebieg 125kkm, zadnych problemow z silnikiem - jestem bardzo zadowolony. Duzy plus za turbine VGT (plynne przyspieszanie, "turbodziura" prawie niewyczuwalna).

Pzdr.

Napisano

> Mam od nowosci Kia Cerato 1.6 CRDI 115 (taki jak w Cee'd), przebieg 125kkm, zadnych problemow z

> silnikiem - jestem bardzo zadowolony. Duzy plus za turbine VGT (plynne przyspieszanie,

> "turbodziura" prawie niewyczuwalna).

> Pzdr.

Deliatnie liczę na to że CRDI mnie nie zawiedzie. Póki co jestem zadowolony ze spalania i z dynamiki.

Napisano
  • Autor

Wtam ponownie. Jest do szarpnięcia (czyt. kupienia) Megane z 2007 roku z małym przebiegiem i silnikiem 1.5 DCI 106 KM i jest też Astra III 1.7 CDTI 100KM też z 2007 roku - cena prawie identyczna. Obydwa krajowe ...- Co byście wybrali??? Mam dylemat i to poważny bo na te auta czeka dużo chętnych... Pomóżcie...

Napisano

> Wtam ponownie. Jest do szarpnięcia (czyt. kupienia) Megane z 2007 roku z małym przebiegiem i

> silnikiem 1.5 DCI 106 KM i jest też Astra III 1.7 CDTI 100KM też z 2007 roku - cena prawie

> identyczna. Obydwa krajowe ...- Co byście wybrali??? Mam dylemat i to poważny bo na te auta

> czeka dużo chętnych... Pomóżcie...

Jeżeli oba auto są w dobrym stanie to którego byś nie wybrał powinien się dobrze spisywać. Ja bym kupił Megane.

Napisano

> Wtam ponownie. Jest do szarpnięcia (czyt. kupienia) Megane z 2007 roku z małym przebiegiem i

> silnikiem 1.5 DCI 106 KM i jest też Astra III 1.7 CDTI 100KM też z 2007 roku - cena prawie

> identyczna. Obydwa krajowe ...- Co byście wybrali??? Mam dylemat i to poważny bo na te auta

Wybrałbym lepiej utrzymany, bardziej zadbany.

Napisano

Fiaty gorsze? Przyznaj się co brałeś, albo kto Ci płaci smile.gif

JTD to ikona diesla!

> fjaty są gorsze

> ja miałem okazje smigać 1,9 w magane i byłem bardzo zdziwiony tym jak ten silniczek cicho

> chodzi....

Napisano

> JTD to ikona diesla!

> > chodzi....

Prawda jest taka ze koncern fiata jako pierwszy zastosował to rozwiązanie.... CR i faktycznie silniki są mocne...

Ale jak tak patrze na moje JTD i MJTD to za wiele Fiata tam nie widzę... mad.gif wszystko ma "nalepkę" BOSCH ... od pompy po wtryskiwacze od przepływki po czujniki .... bardziej mi to przypomina VW hehe.gifhehe.gifmlot.gif

Napisano

> BOSCH ... od pompy po wtryskiwacze od przepływki po czujniki .... bardziej mi to przypomina VW

Bosch.... To akurat wada. Fiat już dawno powinien zrezygnować z produktów tej firmy. Dziwie sie ze do tej pory nie poszedl po rozum do głowy

Napisano

> Bosch.... To akurat wada. Fiat już dawno powinien zrezygnować z produktów tej firmy. Dziwie sie ze

> do tej pory nie poszedl po rozum do głowy

Ale to Delphi zrobiło psikusa mercedesowi (swoja droga - był to silnik roku) w którym to ich (delphi'owskie) wtryskiwacze sypały się na potęge... Przez jakis czas ciezko bylo kupic merca w dizlu bo nienastarczali wymieniać w tych autach w ktorych to juz jeździły. Tak że nie jest aż tak źle z boschem

Napisano
  • Autor

Dzisiaj znalazłem jeszcze ceeda kombi z 2008 roku i nalotem 43kkm i silnikiem 1.6 CRDI i 126KM (są takie w ogóle??) i co Wy na to ? Wszystkie auta w bardzo dobrym stanie - krajowe serwisowane i przebieg < 40kkm . Co wybrać: Astrę , Megane, czy Ceeda ???

Napisano

> Dzisiaj znalazłem jeszcze ceeda kombi z 2008 roku i nalotem 43kkm i silnikiem 1.6 CRDI i 126KM (są

> takie w ogóle??) i co Wy na to ? Wszystkie auta w bardzo dobrym stanie - krajowe serwisowane i

> przebieg < 40kkm . Co wybrać: Astrę , Megane, czy Ceeda ???

Z racji posiadania i30 wybrał bym Ceed'a, a;e to aby nie jest ok 115 KM a nie 126 KM. Bo 126 KM to ma benzyna w tej pojemności.

Napisano
  • Autor

A czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda ta gwarancja 7 letnia w Kia? Ile tak na prawdę kosztuje ta gwarancja ... czyli jakie drogie przeglądy? Ile kasy trzeba u nich zostawić przez te siedem lat? Czy nie ma jakiś myków aby szybko i nieświadomie stracić gwarancję?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.