Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepszy Diesel w samochodzie osobowym ???

Featured Replies

Napisano

> współczesny chłam, który normalni ludzie tankują na stacji > benzynowej, a nie pod budką z piwem

Z frytkami smile.gif

Napisano

> miło wspominam silnik z mojego forka, czyli 2.0D boxer

> bardzo fajny dźwięk (jak na dizla) i kultura pracy (m.in. mało wibracji), przyzwoite rozwijanie

> mocy i niskie spalanie

Potwierdzam. Super silnik, jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Jak się przesiadam z Subaru do Opla, czuję się jakbym przesiadał się do traktora hehe.gif

Napisano

> Czekacjcie chłooopaki. Jak to jest z Hondą i dieslami? Czy AKTUALNIE Honda nie wycofała się z

> produkcji diesli i nie wycofała tych silników ze swojej oferty?

Pytanie czy aby nie rozchodzi sie o to, ze bodajze 2,2 spelnial jedynie norme euro 4. A od przyszlego roku nowe samochody maja spelniac wyzsza. Taki sam los spotkal k20, ktory napedza np Civica Type R.

> Co do silnika to tunerzy zachwyceni potencjałem, ale sprzęgła padają po chipe. Inna sprawa że da

> się to do niezłych wyników zachipować.

> Czytałem o tuningu Hond na: Masters

Duza pojemnosc robi swoje. Co do sprzegiel to trudno aby nie padaly... Nie czarujmy sie, zaden proucent nie pakuje do swojego auta wyczynowego spieku, ktory przeniesie kupe niutonow juz przy niskich obrotach.

Sprzegla padaja w dwoch wypadkach:

1. Gdy "tuner" nie do konca wie co robi

2. Gdy klient uprze sie zeby tuner zrobil nie zwazajac na zdrowy rozsadek i ograniczenia konstrukcyjne wozu

3. Gdy oba poprzednie punkty spotkaja sie w warsztacie hehe.gif

I tyczy sie to nie tylko Hondy, ale chyba wszystkich silnikow diesla.

Napisano

Silnika 1.6 HDI z PSA bym nie polecił.

Jeżdżę często służbówką Pugiem 407 z tym silnikiem i 110 KM i powiem szczerze, że to porażka. Raz, że to w ogóle nie jedzie, to do tego co i rusz nawala osprzęt silnika. Może to akurat ten egzemplarz tak ma z tą awaryjnością, ale już za samą dynamikę bym nie kupił tego silnika. Przynajmneij w takiej budzie. Bo w 307 może sobie już lepiej radzić, ze względu na mniejszą masę i inne przełożenia skrzyni.

Napisano

Z tych co ja miałem okazje skosztować diselków to.... hmm.gif najbardziej mi odpowiada Fiatowski

MJTD 1,9 150 KM ... .. ale osobiście jestem ciekaw tego z Alfy 1,9 niewiem.gif

Napisano

> Nie kryje ze nie lubie samochodow francuskich ale:

> C5 z nowym 1,6 HDI - jezdzi to calkiem przyjemnie

ojciec kolegi takiego kupił, po 2 miesiącu pluł już w brodę, że nie kupił większej pojemności - auto nie jedzie hehe.gif

Napisano

> zapomniałeś o fiatowskich multijetach czy oplowskich cdti

to akurat jedno i to samo grinser006.gif

Napisano

> ja miałem zero problemów ze sprzęgłem w forku... ale to chyba wątek o silniku.

nie bądźmy monotematyczni grinser006.gif

> natomiast jeśli chodzi o sprzęgła, to możemy pogadać o całych dużych, wadliwych partiach sprzęgieł

> w grupie vaga

przepraszam, ja o dizlach nie rozmawiam, bo się nie znam skromny.gif

Napisano

> Ale dwumasówki ten silnik nie ma no i jest na łancuchu więc teoretycznie dożywocie.

to się robi mój nowy faworyt, a są jakieś osoby na ak które przelatały tym autem 200-300tyś km żeby potwierdzić, trwałość łańcucha?

Napisano

> Silnika 1.6 HDI z PSA bym nie polecił.

> Jeżdżę często służbówką Pugiem 407 z tym silnikiem i 110 KM i powiem szczerze, że to porażka. Raz,

> że to w ogóle nie jedzie, to do tego co i rusz nawala osprzęt silnika. Może to akurat ten

> egzemplarz tak ma z tą awaryjnością, ale już za samą dynamikę bym nie kupił tego silnika.

> Przynajmneij w takiej budzie. Bo w 307 może sobie już lepiej radzić, ze względu na mniejszą

> masę i inne przełożenia skrzyni.

Ten akurat to na pewno nie jest stworzony do aut ważących ponad 1500 kg hehe.gif

W kompaktach jeszcze to jakoś jedzie wink.gif

Napisano

> Ten akurat to na pewno nie jest stworzony do aut ważących ponad 1500 kg

> W kompaktach jeszcze to jakoś jedzie

Nawet w 307 jest słabawy (zwłaszcza że jak wspomniałem mam wersję 90 KM - dzięki temu nie mam FAP'a). Ale też to auto nie było kupowane z myślą o sprintach tylko o wygodzie i ekonomii spalania. W tym się sprawdza ok.gif

Napisano

> Z tych co ja miałem okazje skosztować diselków to.... najbardziej mi odpowiada Fiatowski

> MJTD 1,9 150 KM ... .. ale osobiście jestem ciekaw tego z Alfy 1,9

toż to to samo przecież hmm.gif

Silnik jest bardzo fajny, jeździłem takim w Cromie, ona jest za ciężka dla niego zlosnik.gif

Ale wg mnie silnik nie musi ładnie pracować, od tego są benzyniaki, diesel ma być bezawaryjny, mało palić i zasuwać aż miło, ot cała definicja, i do tego dąże właśnie zlosnik.gif

Napisano

> Nawet w 307 jest słabawy (zwłaszcza że jak wspomniałem mam wersję 90 KM - dzięki temu nie mam

> FAP'a). Ale też to auto nie było kupowane z myślą o sprintach tylko o wygodzie i ekonomii

> spalania. W tym się sprawdza

90 KM w fokach miewają pod 100KM i wyższy moment niż na papierze już.

109 mają 114KM i 280 NM, to dane z jednego auta które hamowaliśmy kiedyś.

Jednakże żeby kompakt znośnie jechał trzeba mu ok. 150 KM i dobrych 300 NM. kompakt=1200-1400 kg mniej więcej.

Napisano

> Polecam CRDI od Hyundai&Kia

> 1.6 CRDI ma 115 km, turbina ze zmienną geometrią, na łańcuszku rozrządu, bez koła dwumasowego, bez

> dpf. Średnio pali 6 w miescie a 4,5 w trasie, oleju póki co nic nie łyka, nie mam zastrzeżeń.

Popieram cool.gifsmile.gifgrinser006.gif. Z tm że ja mam 1,5 CRDI 110 KM.

W porównaniu z 9 letnim Passatem 1,9 kolegi chodzi cicho, a jak załozyłem teraz matę tłumiącą pod maską (bo fabryka "zapomniała") to jeszcze ciszej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 90 KM w fokach miewają pod 100KM i wyższy moment niż na papierze już.

> 109 mają 114KM i 280 NM, to dane z jednego auta które hamowaliśmy kiedyś.

> Jednakże żeby kompakt znośnie jechał trzeba mu ok. 150 KM i dobrych 300 NM. kompakt=1200-1400 kg

> mniej więcej.

Diabli wiedzą ile ten 90 KM ma naprawdę. Musiałbym go przetestować a jakoś szkoda mi kasy zlosnik.gif Z kolei chipowania go przyznam się trochę boję, bo opinii najlepszej nie ma.

Drugiego mam 115 KM CRDI w I30 i przyznam że jest naprawdę zadowalająca dynamika. Jeździ znacznie lepiej niż wskazywały by na to suche liczby (ok 260 Nm)

Napisano

> Diabli wiedzą ile ten 90 KM ma naprawdę. Musiałbym go przetestować a jakoś szkoda mi kasy Z kolei

> chipowania go przyznam się trochę boję, bo opinii najlepszej nie ma.

> Drugiego mam 115 KM CRDI w I30 i przyznam że jest naprawdę zadowalająca dynamika. Jeździ znacznie

> lepiej niż wskazywały by na to suche liczby (ok 260 Nm)

Wczoraj się dowiedziałem że wszystkie CRDi pięknie reagują na boxy, więc na próbę wsadzać i gnać dziada zlosnik.gif

Napisano

> Krótko mówiąc które

> diesle lubicie lub miło wspominacie i za co ?

> 1. 1.9 TDI z grupy vw ( vw, skoda , seat )

Kupa straszna.

Owszem, nawet jeździ, nawet niezbyt awaryjnie, ale po prostu kupa - niemiaszki powinni uczyć się jak się robi FAJNE diesle. Najlepiej od francuzów.

> 2. 1.9 lub 1.5 DCI reanult ( Laguna . Megane , nissan.)

1,9 ma się do 1,5 jak g... do miodu.

1,5, czyli K9K w wersjach mocowych:

80

85

105 objeżdżałem nie raz

1,5 85 jeżdżę nawet bardzo często.

BARDZO, BARDZO, BARDZO zacne silniki. Jak dla mnie klasa referencyjna DOBREGO małego diesla.

Bez większych problemów eksploatacyjnych

1,9 czyli F9Q - tu już bez takich ochów-achów. Wersje 115 KM we Wolwie ujeżdżam można powiedzieć na codzień, 120/130 w renuarach od czasu do czasu.

Silnik w kategorii miodność już nie taki fajny jak 1,5 dCi, ale do przeżycia. Niestety - wada fabryczna konstrukcji turbosprężarki sprawia, że padają one jak muchy :-(

Oba powyższe (1,5 i 1,9) mają b. niskie zużycie paliwa.

> 3. HDI z grupy PSA ( peugeot, citroen, ford)

Doświadczenia sensowne mam tylko z DW10 (2,0) w wersji 16v 136 KM.

Silniki b. miłe, bardzo fajna charakterystyka.

Dość paliwożerne jak na diesla.

Charakterystyczne usterki - koło dwumasowe między 120 a 150 kkm

Ciekawostka - powyższy silnik ma taką samą turbosprężarkę jak powyższy F9Q, ale nie ma z nią (takich) problemów...

> 4. D4D toyota

mam doświadczenia empiryczne z 1,4. 90 Jeździ mi się tym przyjemnie, nie wypowiadam się o awaryjności bo nie mam doświadczeń.

> 5. CRDI ( Kia, hyundai)

Jeździłem 1,6 90 KM - bardzo miły silnik, byłem poważnie zaskoczony, że to 90 a nie 115 (serio! Nie wiedziałem, dopiero jak przejechałem paręset km to zagłębiłem się w dokumenty). Pali.. Hmmm... nieco mniej niż DW10, ale więcej niż F9Q, czyli bez szału.

Awaryjności nie oceniam, bo - patrz wyżej.

Napisano

> Wczoraj się dowiedziałem że wszystkie CRDi pięknie reagują na boxy, więc na próbę wsadzać i gnać

> dziada

z 90 na 135 boxem to zacny wynik a koszt 1000 zł w vtechu. ja już testowałem ale musze jeszcze troche poganiać i sobie wsadze go po zimie.

Napisano

> ojciec kolegi takiego kupił, po 2 miesiącu pluł już w brodę, że nie kupił większej pojemności -

> auto nie jedzie

Jeżeli spodziewał się zawijacza asfaltu, to się nie dziwię. Ale tu trzeba rozróżnić sępstwo od "nieudaności" silnika...

Napisano

> toż to to samo przecież

No nie do końca... myślałem o tym nowym Fiatowskim silniku 1.9 Twinturbo MultiJet 190 KM diesel montowanym między innymi w Lanci Delta i Alfie ...

> Silnik jest bardzo fajny, jeździłem takim w Cromie, ona jest za ciężka dla niego

Dzięki... sick.gif mam go na codzień w Cromie... faktycznie jest ciężka ale niestety ten 2,4 MJTD 200 KM i 400 Nm nic lepiej w tym aucie nie wypadał...

> Ale wg mnie silnik nie musi ładnie pracować, od tego są benzyniaki, diesel ma być bezawaryjny, mało

No nie zgodze się jak mi silnk pracje jak traktor i kultura pracy przypomina traktor to ekonomię diabli biora oslabiony.gif W Stilo mam JTD 1,9 115 KM na wirusie do 155 KM i 340 Nm i on faktycznie kulturą nie zaskakuje ( ale i tak jest o niebo dalej od tych VW na pompowtryskach ) zlosnik.gif zato frajdy z jazdy jest co niemiara hehe.gif

> palić i zasuwać aż miło, ot cała definicja, i do tego dąże właśnie

No właśnie.... zasuwać ..... ale to taki z 2 turbinkami i bez turbo dziury.... niby te turbiny Gareta o zmiennej geometri to poprawiają ale ... co dwie turbiny to nie jedna hehe.gif

Napisano

> No nie do końca... myślałem o tym nowym Fiatowskim silniku 1.9 Twinturbo MultiJet 190 KM diesel

> montowanym między innymi w Lanci Delta i Alfie ...

> Dzięki... mam go na codzień w Cromie... faktycznie jest ciężka ale niestety ten 2,4 MJTD 200 KM

Właśnie dzisiaj tak sobie zacząłem rozważać Cromę, przy okazji tematu

i to co piszesz jest bardzo cenne. Ale z 1.9 można wycisnąć znacznie

więcej za pomocą zwykłego chipa, w tym momencie ten 2,4 jest

kompletnie nieopłacalny. BTW - Croma bardzo ładne autko, ale

tylko po liftingu, od rocznika 2009 cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli spodziewał się zawijacza asfaltu, to się nie dziwię. Ale tu trzeba rozróżnić sępstwo od

> "nieudaności" silnika...

spodziewał się nieco lepszego odpychania - ale nie wyszło tongue.gif

Napisano

> Właśnie dzisiaj tak sobie zacząłem rozważać Cromę, przy okazji tematu

> i to co piszesz jest bardzo cenne. Ale z 1.9 można wycisnąć znacznie

> więcej za pomocą zwykłego chipa, w tym momencie ten 2,4

Z 2.4 nie można? zlosnik.gif

Napisano

> No nie do końca... myślałem o tym nowym Fiatowskim silniku 1.9 Twinturbo MultiJet 190 KM diesel

> montowanym między innymi w Lanci Delta i Alfie ...

a to zapomniałem o nim zlosnik.gif

> Dzięki... mam go na codzień w Cromie... faktycznie jest ciężka ale niestety ten 2,4 MJTD 200 KM

> i 400 Nm nic lepiej w tym aucie nie wypadał...

Przecież wiadomo że kupić z innym silnikiem jest ciężko (nowe za drogie, używek nie ma za dużo) więc jak się nie ma co się lubi .... dlatego mam 1,8 który chodzi prawie jak traktor palacz.gif

> No nie zgodze się jak mi silnk pracje jak traktor i kultura pracy przypomina traktor to ekonomię

> diabli biora [...]

Wolałem z 5 tysięcy PLN które miałbym dopłacić do furki do 2,0 zrobić virusa i kupić porządne koła co toru się nie boją biglaugh.gif

Napisano

Ja się do Cromy nie przekonałem jeszcze.. to auto jest zbyt wysokie do swojej szeroości. Jakoś tak śmiesznie wygląda.. zeby.GIF

A jak materiały w środku?

Napisano

> Z 2.4 nie można?

z tego co pamiętam przyrost nie jest super mocny, 220-230 kocy i 460 NM?? Jakoś tak bo później kopci jak lokomotywa.

Napisano

A jak silniki Fiata 1,9 150 KM montowane również w Oplach i Saabach znoszą chipa? Jest sens wyciskać coś więcej z niego, czy już duże ryzyko?

Napisano

> A jak silniki Fiata 1,9 150 KM montowane również w Oplach i Saabach znoszą chipa? Jest sens

> wyciskać coś więcej z niego, czy już duże ryzyko?

doskonale, ale o tym to poszukaj sobie na forum.

tematów jest cała masa.

Napisano

> Z 2.4 nie można?

Podejrzewam, że taki chipowany poprawnie 1.9 spali mniej paliwa

niż taki chipowany 2.4, a w końcu po co mi więcej niż 400 Nm? yikes.gifgrinser006.gif

Napisano

> ojciec kolegi takiego kupił, po 2 miesiącu pluł już w brodę, że nie kupił większej pojemności -

> auto nie jedzie

No jezeli ojciec kolegi potrzebuje czegos zeby sie dowartosciowac na rozbiegowkach miedzy swiatlami to diesel jest nieporozumieniem - Koniecznie jakies EVO lub Impreza sciana.gif

Ja mialem okazje kilka dni takim samochodem pojezdzic i uwazam ze spokojnie daje rade, zarowno w ciezkim terenie jak i na trasie.

Moje relacje z testu tego samochodu (z tym silnikiem) znajdziesz zreszta na autokaciku

Napisano

> Właśnie dzisiaj tak sobie zacząłem rozważać Cromę, przy okazji tematu

> i to co piszesz jest bardzo cenne. Ale z 1.9 można wycisnąć znacznie

> więcej za pomocą zwykłego chipa, w tym momencie ten 2,4 jest

To nie problem mocy... z tego silnika chłopaki spokojnie 175 KM cisną ... to raczej problem masy ( w podstawie 1530 kg a jeszcze jak ma szklany dach to z 1600 ... ) a dokładnie problem z przeniesieniem napędu na asfalt.... i te 150 KM i 320 Nm u mnie nieźle sie odpychają... ale co z tego jak mi nawet na 3-ce potrafi kapcia zerwać a mam opony nowe Brigstona .... turanze... sick.gif W stilo nie mam takich problemów wink.gif i to na znacznie mniejszych oponkach TOYO z tego 2,4 wyciągają ponad 270 KM i niespełna 500 Nm... tyle przeniesie skrzynia w tym motorku to dopiero jest rakieta.... ale ta masa ..... to już od 1750 kg w tym aucie sick.gif

> kompletnie nieopłacalny. BTW - Croma bardzo ładne autko, ale

> tylko po liftingu, od rocznika 2009

Dodali lotkę z tyłu i zmienili lampy pod nowe Bravo....

Napisano

> To nie problem mocy... z tego silnika chłopaki spokojnie 175 KM cisną ... to raczej problem masy (

> w podstawie 1530 kg a jeszcze jak ma szklany dach to z 1600 ... ) a dokładnie problem z

> przeniesieniem napędu na asfalt.... i te 150 KM i 320 Nm u mnie nieźle sie odpychają... ale co

> z tego jak mi nawet na 3-ce potrafi kapcia zerwać a mam opony nowe Brigstona .... turanze...

A moze to wina opon? hehe.gif

> W stilo nie mam takich problemów i to na znacznie mniejszych oponkach TOYO z tego 2,4

> wyciągają ponad 270 KM i niespełna 500 Nm... tyle przeniesie skrzynia w tym motorku to

> dopiero jest rakieta....

Z tym ze do wyciagniecia 270KM to trzeba tam "kilka" rzeczy porobic icon_rolleyes.gif

EDIT: jakie sprzeglo tam pakuja zeby przenioslo te 500Nm? hmm.gif

Napisano

> Podejrzewam, że taki chipowany poprawnie 1.9 spali mniej paliwa

> niż taki chipowany 2.4, a w końcu po co mi więcej niż 400 Nm?

Zapewne w 13 litrach sie zmieścisz ON /100 km ..... to jednak 1 tłok więcej ( co 5 to nie 4 ) no i tylko automat z tym silnikiem ....

Co do 1,9 to te silniki nie palą za wiele .... oczywiście jak na takie auto...

Napisano

> Zapewne w 13 litrach sie zmieścisz ON /100 km ..... to jednak 1 tłok więcej ( co 5 to nie 4 ) no i

> tylko automat z tym silnikiem ....

> Co do 1,9 to te silniki nie palą za wiele .... oczywiście jak na takie auto...

Co ciekawe, przeglądam aktualną ofertę Fiata i są jakieś nowe diesle

1.4 i 1.6 MJTD, do wyboru w Punto i Punto Evo, do Bravy nie ma już

1.9 tylko jest 2.0 MJTD i o dziwo ten ostatni silnik w cyklu pozamiejskim spala

mniej niż stary dobry 1.9 JTD hmm.gif

Napisano

> Co ciekawe, przeglądam aktualną ofertę Fiata i są jakieś nowe diesle

> 1.4 i 1.6 MJTD, do wyboru w Punto i Punto Evo, do Bravy nie ma już

Diesel 1.4 Fiata icon_eek.gif

a nie chodzi czasem o multiara 1.4 benzyna hmm.gif

Napisano

> A moze to wina opon?

> Z tym ze do wyciagniecia 270KM to trzeba tam "kilka" rzeczy porobic

Ostatnio czytałem o tym silniku ( 2,4 ) na jakimś z forum alfy i tam w 159 kolega ma bez problemu ....

> EDIT: jakie sprzeglo tam pakuja zeby przenioslo te 500Nm?

Skrzynie automatyczne sa japońskie a dokładne dane poszukaj ... u niego było coś koło 470 Nm

Napisano

> 1.9 tylko jest 2.0 MJTD i o dziwo ten ostatni silnik w cyklu pozamiejskim spala

> mniej niż stary dobry 1.9 JTD

Z disli to 1,6 MJTD i 2.0 MJTD .... no i 1,9 twin turbo MJTD ale on w Fiacie nie jest montowany .... Fiat wycofał sie z 1,9 MJTD 150 KM.... ekologia Panie... ekologia hehe.gif

Napisano

> Ostatnio czytałem o tym silniku ( 2,4 ) na jakimś z forum alfy i tam w 159 kolega ma bez problemu

> ....

Bez problemu czyli samym programem? niewiem.gif

> Skrzynie automatyczne sa japońskie a dokładne dane poszukaj ... u niego było coś koło 470 Nm

Myslalem, ze idzie o manualna skrzynie.

Napisano

> Bez problemu czyli samym programem?

Nie zmieniali ani intercoolera ani turbinki .... sam programik

> Myslalem, ze idzie o manualna skrzynie.

Nie tak jak pisałem z tym silnikiem 2,4 jest tylko automat... Japoński wink.gif

Napisano

> Z disli to 1,6 MJTD i 2.0 MJTD .... no i 1,9 twin turbo MJTD ale on w Fiacie nie jest montowany

> .... Fiat wycofał sie z 1,9 MJTD 150 KM.... ekologia Panie... ekologia

DPFa by wstawili i nie robili se jaj crazy.gif

Ten 2.0 MJTD - interesująca sprawa, ale to pewnie za nowe żeby

coś przy tym grzebać, bardziej to kupić nówkę sztukę z nim i se jeździć smile.gif

Napisano

> spodziewał się nieco lepszego odpychania - ale nie wyszło

Magiczne słowa:

JAZDA TESTOWA.

Napisano

> Silnika 1.6 HDI z PSA bym nie polecił.

> Jeżdżę często służbówką Pugiem 407 z tym silnikiem i 110 KM i powiem szczerze, że to porażka. Raz,

> że to w ogóle nie jedzie, to do tego co i rusz nawala osprzęt silnika. Może to akurat ten

> egzemplarz tak ma z tą awaryjnością, ale już za samą dynamikę bym nie kupił tego silnika.

> Przynajmneij w takiej budzie. Bo w 307 może sobie już lepiej radzić, ze względu na mniejszą

> masę i inne przełożenia skrzyni.

Miałem okazję zrobić trasę W-wa Gdańsk 308 z 1.6 HDI (bodaj 90 KM) i stwierdzam, że auto z takim sinikiem nie nadaje się do jazdy - wyprzedzanie to pchanie się w objęcia śmierci, trwa wieki.

mar00ha

Napisano
  • Autor

Widzę że temat się pięknie rozwiną .... Zastanawiają mnie te 1.6 CRDI w Ceedzie i I30 . Czy faktycznie są bez koła dwumasowego , bez DPF-a i na dodatek na łańcuchu??. Jakie jeszcze tego nie mają ... Wiem że D4D toyoty ten 1.4 też jest na łańcuchu i bez dwumasy ... ale czy ma DPF ? Czyli wychodzi na to że koreańczyki powinny być na czele bezawaryjności ? A jak jest w rzeczywistości? No i trzeba jeszcze dodać że samochód to nie tylko silnik.

Napisano

> Ten 2.0 MJTD - interesująca sprawa, ale to pewnie za nowe żeby

> coś przy tym grzebać, bardziej to kupić nówkę sztukę z nim i se jeździć

SERIA

REMAP

Napisano

> SERIA

> REMAP

Koega Cinek ma wielu fanów hehe.gif co by nie mówić o moim Stilaku bo i tam namieszał hehe.gif

Napisano

> Widzę że temat się pięknie rozwiną .... Zastanawiają mnie te 1.6 CRDI w Ceedzie i I30 . Czy

> faktycznie są bez koła dwumasowego , bez DPF-a i na dodatek na łańcuchu??. Jakie jeszcze tego

> nie mają ... Wiem że D4D toyoty ten 1.4 też jest na łańcuchu i bez dwumasy ... ale czy ma DPF

> ? Czyli wychodzi na to że koreańczyki powinny być na czele bezawaryjności ? A jak jest w

> rzeczywistości? No i trzeba jeszcze dodać że samochód to nie tylko silnik.

Mam 1.6 crdi 115 KM. Nie mam dwumasy, nie mam dpf'a i mam łańcuch. Teoretycznie zatem powinno byc tak jak mówisz. Ale za mało przejechałem żeby powiedzieć że to bezawaryjny diesel (na tle konkurencji).

Napisano

> Koega Cinek ma wielu fanów co by nie mówić o moim Stilaku bo i tam namieszał

Z tych wykresów które co jakiś czas oglądam wynika, że mnie chyba

tam zawieje do niego za jakiś czas grinser006.gif Jeszcze nikt na Cinka nie

narzekał smile.gif

Napisano

> Wiem że D4D toyoty ten 1.4 też jest na łańcuchu i bez dwumasy ... ale czy ma DPF

Nowe mają.

Dwumas też jest.

> ? Czyli wychodzi na to że koreańczyki powinny być na czele bezawaryjności ? A jak jest w

> rzeczywistości? No i trzeba jeszcze dodać że samochód to nie tylko silnik.

Tak naprawdę DKZ nie jest najupierdliwszym podzespołem - owszem, jak zdechnie to trochę kosztuje, ale dalece bardziej problematyczne potrafią być np EGR-y - niby koszt nieduży, ale usterka cyklicznie nawracająca, bo "tak to już jest, panie klejent".

Napisano

> ale dalece bardziej problematyczne potrafią być np EGR-y - niby koszt nieduży, ale usterka

> cyklicznie nawracająca, bo "tak to już jest, panie klejent".

I dlatego się je zaślepia i wyłącza w sofcie grinser006.gif

Napisano

> I dlatego się je zaślepia i wyłącza w sofcie

Tak jak DPF-y.

Z tego co zauważyłem, to wszyscy znajomi co je wycięli i wprowadzili soft po d korektę mówią, że i moc się zwiększyła i spalanie zmalało.

Ekologia po prostu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.