Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reklama oleju Lotos...

Featured Replies

Napisano

Tak mi sie przypadkiem podsłyszało tą reklamę w TV, gdzie padło zdanie "smaruje wszystkie 200 ruchomych części siknika". I tu moje pytanie do fachowców, kłamią czy nie? Powiedzmy, że mówią tu o siknikach Subaru (auto-motyw przewodni z reklamy) benzynowych. Specem w tej dziedzinie nie jestem więc stąd moje pytanie. Chodzi mi o zwykłą ciekawość, pracy doktorskiej nie piszę grinser006.gif

Napisano

> Tak mi sie przypadkiem podsłyszało tą reklamę w TV, gdzie padło zdanie "smaruje wszystkie 200

> ruchomych części siknika". I tu moje pytanie do fachowców, kłamią czy nie? Powiedzmy, że mówią

> tu o siknikach Subaru (auto-motyw przewodni z reklamy) benzynowych. Specem w tej dziedzinie

> nie jestem więc stąd moje pytanie. Chodzi mi o zwykłą ciekawość, pracy doktorskiej nie piszę

Znaczy idzie Ci o to iule jest ruchomych czesci w silniku? hmm.gif

Napisano

> Tak mi sie przypadkiem podsłyszało tą reklamę w TV, gdzie padło zdanie "smaruje wszystkie 200

> ruchomych części siknika". I tu moje pytanie do fachowców, kłamią czy nie? Powiedzmy, że mówią

> tu o siknikach Subaru (auto-motyw przewodni z reklamy) benzynowych. Specem w tej dziedzinie

> nie jestem więc stąd moje pytanie. Chodzi mi o zwykłą ciekawość, pracy doktorskiej nie piszę

Już ktoś podejmował ten wątek tutaj, na motodyskusjach albo na HP.

Napisano

Jest wiecej.

Ile masz ruchomych części w łozysku?

Ile masz ruchomych części w łańcuszku napedowym pompy oleju? hehe.gif

750 testów?

Myślę, że spokojnie tyle testów wyjdzie sumarycznie.

Napisano

> Jest wiecej.

> Ile masz ruchomych części w łozysku?

... ślizgowym ...

Napisano

> ... ślizgowym ...

A to zależy od silnika nono.gif Z resztą w turbosprężarkach też są łożyska kulkowe smarowane olejem silnikowym grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy idzie Ci o to iule jest ruchomych czesci w silniku?

Dokładnie!

Napisano

> A to zależy od silnika

... nie zrozumiałeś ....

Napisano

> Już ktoś podejmował ten wątek tutaj, na motodyskusjach albo na HP.

tutaj był poruszany identyczny temat zlosnik.gif

Napisano

>I tu moje pytanie do fachowców, kłamią czy nie?

Widziałeś kiedyś reklamę w której nie kłamano? zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem, czy pamiętacie taki program "SONDA". Tam właśnie w odcinku dotyczącym oleju (nawiasem mówiąc pokazywali tam nowoczesny olej Selektol) zlosnik.gif wspominają o 200 ruchomych częściach, temperaturze i ciśnieniu - generalnie po obejrzeniu reklamy miałem wrażenie, że zerżnęli tekst z programu sprzed 20 lat. zlosnik.gif

Napisano

policzmy

4 cylindry (dla każdego 1 tłok, 1 sworzeń, 2 zabezpieczenia,4 pierścienie, 1 korbowód, 4 panewki, 4 pierścienie dystansowe)- już masz 68 części

16 zaworów, 16 popychaczy, 16 dźwigienek- kolejne 48 części. jakby liczył jeszcze takie duperele jak sprężyny zaworowe, jakieś zabezpieczenia to kolejne 48 częsci.

wał korbowy, wałek rozrządu, turbina, kilka elementów dla pompy oleju, zawór zwrotny, jego sprężynka- przynajmniej kolejne 10

Jeszcze mozna policzyc pierścienie uszczelniające (bo przecież różne uszczelki to też ruchome elementy silnika, np uszczelniacz wału korbowego)- kilka sztuk

I już zblizamy się do 200, a ile elementów jeszcze pominąłem..gdybym wytężył mózg pewnie jeszcze trochę bym znalazł

Napisano

> A to zależy od silnika Z resztą w turbosprężarkach też są łożyska kulkowe smarowane olejem

> silnikowym

Łożysko kulkowe i turbosprężarka?? pokaż jakiś schemat albo rzetelne źródło.

Do tej pory myślalem, ze tam ślizgowe siedzą.

Napisano

> Łożysko kulkowe i turbosprężarka?? pokaż jakiś schemat albo rzetelne źródło.

> Do tej pory myślalem, ze tam ślizgowe siedzą.

źle myślałeś są też łożyska toczne tyle że są droższe

ball_bearings.gif

Ball_brg_002_enlarged.jpg

Napisano
  • Autor

> I już zblizamy się do 200, a ile elementów jeszcze pominąłem..gdybym wytężył mózg pewnie jeszcze

> trochę bym znalazł

Tak właśnie myslałem, że to ściema grinser006.gif. Dla mnie te ż jest więcej tych ruchomych cęści...... ech

Napisano

> Tak właśnie myslałem, że to ściema . Dla mnie te ż jest więcej tych ruchomych cęści...... ech

200 jest w dwusuwie, z czego większość w łożyskach korbowodu hehe.gif

Napisano

> Tak mi sie przypadkiem podsłyszało tą reklamę w TV,

no dobra, ale że Lotos jest rekomendowany przez Subaru? rzeczywiscie leja ten olej?

Napisano

Powiem od strony marketingowej. Firma wygłaszając taki tekst musi być pewna, że w silniku jest 200 ruchomych części. Sam brałem udział przy tworzeniu treści reklamowych do mediów i nawet podając najgłupszą informację, która jest weryfikowalna jak te 200 części to musiałem mieć na to podkładkę, gdyby ktoś zapytał o to, np. klient.

Napisano

Lotos sponsoruje w rajdach mistrzowską załoge używającą Subaru, ot cała zagwózdka wink.gif

Napisano

Ja na lotosie Dynamic 0W40 full syntetycznym zrobiłem 300.000 km Bravą i to był najleprzy olej... niestety nie wiem dlaczego przestali go produkować... confused.gif

Napisano

> policzmy

> 4 cylindry (dla każdego 1 tłok, 1 sworzeń, 2 zabezpieczenia,4 pierścienie, 1 korbowód, 4 panewki, 4

> pierścienie dystansowe)- już masz 68 części

Są silniki gdzie nie ma zabezpieczeń sworznia tylko jest on umocowany na wcisk w głowce korbowodu. Pierścienie tłokowe zazwyczaj są trzy. Nie bardzo kojarze o jakich pierścieniach dystansowych tu piszesz. Wał korbowy miewa pierścienie ustalające, ale też nie zawsze bo mogą być zintegrowane z jedna z panewek głównych.

> 16 zaworów, 16 popychaczy, 16 dźwigienek- kolejne 48 części. jakby liczył jeszcze takie duperele

> jak sprężyny zaworowe, jakieś zabezpieczenia to kolejne 48 częsci.

Gdy wziąć dwuzaworowy i oszczędnie zbudowany silnik to będzie mniej części.

> wał korbowy, wałek rozrządu, turbina, kilka elementów dla pompy oleju, zawór zwrotny, jego

> sprężynka- przynajmniej kolejne 10

> Jeszcze mozna policzyc pierścienie uszczelniające (bo przecież różne uszczelki to też ruchome

> elementy silnika, np uszczelniacz wału korbowego)- kilka sztuk

No, bez przesady. Uszczelniacz jest nieruchomy. Na tej zasadzie trzeba by tez policzyć śruby skręcające silnik, podpory wału, podpory wałka rozrządu, stopy korbowodów, odmę, korki oleju i inne podobne.

> I już zblizamy się do 200, a ile elementów jeszcze pominąłem..gdybym wytężył mózg pewnie jeszcze

> trochę bym znalazł

Dla mnie te 200 to marketingowy bełkot bo nie każdy silnik musi mieć aż tyle części w ogóle i nie wszystkie wymagają smarowania olejem. Można by policzyć np w 126p, albo w Tico.

Napisano

> źle myślałeś są też łożyska toczne tyle że są droższe

Toczne są tylko w niektórych, większość turbosprężarek ma łozyska ślizgowe.

Napisano

> Są silniki gdzie nie ma zabezpieczeń sworznia tylko jest on umocowany na wcisk w głowce korbowodu.

niemniej spora część silników ma te zabezpieczenia

> Pierścienie tłokowe zazwyczaj są trzy. Nie bardzo kojarze o jakich pierścieniach dystansowych

> tu piszesz. Wał korbowy miewa pierścienie ustalające, ale też nie zawsze bo mogą być

> zintegrowane z jedna z panewek głównych.

O ustalających myślę. Że nie ma w każdym silniku, to wiem, ale pokuszę sie o stwierdzenie, ze większość silników takowe posiada.

> Gdy wziąć dwuzaworowy i oszczędnie zbudowany silnik to będzie mniej części.

Współcześnie więcej produkuje sie 16 zaworówek, nieprawdaż?

> No, bez przesady. Uszczelniacz jest nieruchomy. Na tej zasadzie trzeba by tez policzyć śruby

> skręcające silnik, podpory wału, podpory wałka rozrządu, stopy korbowodów, odmę, korki oleju i

> inne podobne.

uszczelniacz jest nieruchomy, ale wał, który się kręci ma z nim bezpośredni styk, a wiec i na szczeniaczu powstaje jakieś tarcie- wymaga smarowania (w przeciwieństwie do śrub skręcających silnik czy podpór wału o których wspomniałeś)

> Dla mnie te 200 to marketingowy bełkot bo nie każdy silnik musi mieć aż tyle części w ogóle i nie

> wszystkie wymagają smarowania olejem. Można by policzyć np w 126p, albo w Tico.

Ile masz teraz tico czy maluchów na ulicach?

Śmiem twierdzić ze w większosci (nie wszystkich) współczesnych aut w silniku znajduje się minimum te 180-200 ruchomych cześci.

Napisano

> no dobra, ale że Lotos jest rekomendowany przez Subaru? rzeczywiscie leja ten olej?

Leja, tak samo jak i inny grinser006.gif

swego czasu na oficjalnym forum Subaru pewne grono zwolennikow Motullli innych meczylo Dyrekcje SIP o wypowiedzenie sie w kwestii owych testow, co to niby potwierdzaja skutecznosc, j aprzebilem sie przez 10 stron watku, odp sensownej nie znalazlem grinser006.gif

Poprostu marketing

Napisano

>

> O ustalających myślę. Że nie ma w każdym silniku, to wiem, ale pokuszę sie o stwierdzenie, ze

> większość silników takowe posiada.

Nawet jeśli większość, to są tylko dwa lub trzy elementy na cały silnik, a nie jak napisałeś że na każdy cylinder. Chociaż akurat w tych silnikach, które miałem przyjemność rozkręcać sprawa była załatwiana za pomocą panewki głównej z kołnierzem. Podobnie dla wałka rozrządu, panewka z kołnierzem, więc nie było żadnych dodatkowych części.

> Współcześnie więcej produkuje sie 16 zaworówek, nieprawdaż?

Prawda, ale silniki dwuzaworowe nadal są produkowane. Ciekawe czy naliczyło by sie 200 części potrzebujących oleju w ośmiozaworowym silniku FIRE od Fiata?

> uszczelniacz jest nieruchomy, ale wał, który się kręci ma z nim bezpośredni styk, a wiec i na

> szczeniaczu powstaje jakieś tarcie- wymaga smarowania (w przeciwieństwie do śrub skręcających

> silnik czy podpór wału o których wspomniałeś)

Z uszczelniaczem masz rację.

> Ile masz teraz tico czy maluchów na ulicach?

W moich okolicach widuję codziennie.

> Śmiem twierdzić ze w większosci (nie wszystkich) współczesnych aut w

> silniku znajduje się minimum te 180-200 ruchomych cześci.

W większości z pewnościa tak, ale mi chodzi o tę mniejszość własnie.

Rozmawiamy o prawdzie/nieprawdzie reklamowego żargonu, a w reklamie nikt nie zastrzegał że dotyczy wyłącznie nowych silników 16V, ani nie napisali tego małym druczkiem. :-)

Zresztą, obyśmy tylko takie problemy do roztrząsania mieli.

Napisano

> Śmiem twierdzić ze w większosci (nie wszystkich) współczesnych aut w silniku znajduje się minimum

> te 180-200 ruchomych cześci.

i dlatego owe reklamowe 200 jest do przyjęcia. ewentualnie reklama powinna mieć treść: "smaruje każdą z 200, 400 lub nawet 600 ruchomych części silnika twojego samochodu*"

* - ruchoma część silnika - zależy od interpretacji, ilości cylindrów itp; w celu potwierdzenia ilości części rozbierz silnik i policz; w celu zasięgnięcia dokładnych informacji prosimy o kontakt z userami AK: gondoljerzy i nunu7 waytogo.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Toczne są tylko w niektórych, większość turbosprężarek ma łozyska ślizgowe.

Dokładnie, wirnik turbosprężarki pracuje na łożyskach ślizgowych, "unosząc" się na filmie olejowym.

Napisano

> Dokładnie, wirnik turbosprężarki pracuje na łożyskach ślizgowych, "unosząc" się na filmie olejowym.

Albo na łożyskach tocznych biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.