Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje na kierownicy

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu w samochodzie powyżej 80km/h zaczyna wibrować mi kierownica.

Wymieniłem tarcze i klocki z przodu i z tyłu, ale wibracje są nadal.

Pojechałem na szarpaki - zawieszenie ok

Wyważyłem koła i zmieniałem osie, na których były, również nie pomogło.

Proszę o dalsze podpowiedzi, co jeszcze powinienem sprawdzić/zmienić. Wibracje w czasie jazdy są minimalne - przy hamowaniu wzmagają się, ale tylko przy określonych prędkościach. Przy jeździe czuć najbardziej przy 80-100km/h przy hamowaniu już przy niższych prędkościach.

Następny krok jaki chce wykonać do oddać nowe tarcze na sprawdzenie i ewentualne przetoczenie - pytanie czy tarcze nawiercane i nacinane da się przetoczyć? Kupiłem Mikodę - kiedyś już się na nich zawiodłem na innym aucie, ale coś mnie podkusiło, żeby znów je "sprawdzić" oslabiony.gif Pacjent - Volvo V50

Napisano

W ktora strone sa wibracje?

Jestes drugim przypadkiem o kotrym slysze gdzie wibracje na kierownicy pokrywaja sie z Tarczami Mikody.... Interesujace.

Napisano

> Od jakiegoś czasu w samochodzie powyżej 80km/h zaczyna wibrować mi kierownica.

> Wymieniłem tarcze i klocki z przodu i z tyłu, ale wibracje są nadal.

> Pojechałem na szarpaki - zawieszenie ok

> Wyważyłem koła i zmieniałem osie, na których były, również nie pomogło.

> Proszę o dalsze podpowiedzi, co jeszcze powinienem sprawdzić/zmienić. Wibracje w czasie jazdy są

> minimalne - przy hamowaniu wzmagają się, ale tylko przy określonych prędkościach. Przy jeździe

> czuć najbardziej przy 80-100km/h przy hamowaniu już przy niższych prędkościach.

> Następny krok jaki chce wykonać do oddać nowe tarcze na sprawdzenie i ewentualne przetoczenie -

> pytanie czy tarcze nawiercane i nacinane da się przetoczyć? Kupiłem Mikodę - kiedyś już się na

> nich zawiodłem na innym aucie, ale coś mnie podkusiło, żeby znów je "sprawdzić" Pacjent -

> Volvo V50

Proponuje zmierzyc bicie piast.

Napisano
  • Autor

Jak to w którą stronę są wibracje? Po prostu kierownica sama cały czas wykonuje ruchy lewo-prawo.

W poprzednim aucie miałem trochę inne objawy pokrzywionych Mikod - przy małych prędkościach jakby pół tarczy hamowało, a po drugiej połowie klocek się ślizgał. Wtedy wytrzymały około 30-40kkm.

Napisano

> Proszę o dalsze podpowiedzi, co jeszcze powinienem sprawdzić/zmienić. Wibracje w czasie jazdy są

> minimalne - przy hamowaniu wzmagają się, ale tylko przy określonych prędkościach. Przy jeździe

> czuć najbardziej przy 80-100km/h przy hamowaniu już przy niższych prędkościach.

> Następny krok jaki chce wykonać do oddać nowe tarcze na sprawdzenie i ewentualne przetoczenie -

> pytanie czy tarcze nawiercane i nacinane da się przetoczyć? Kupiłem Mikodę - kiedyś już się na

> nich zawiodłem na innym aucie, ale coś mnie podkusiło, żeby znów je "sprawdzić" Pacjent -

> Volvo V50

Proponuję sprawdzenie zacisków hamulcowych. Jak są luzy na prowadnicach jarzma to mogą wystąpić takie objawy.

Jeszcze ciśnienie w oponach i czy nie nalepiło się syfu na felgi od wewnętrznej strony.

Napisano

> Proponuję sprawdzenie zacisków hamulcowych. Jak są luzy na prowadnicach jarzma to mogą wystąpić

> takie objawy.

> Jeszcze ciśnienie w oponach i czy nie nalepiło się syfu na felgi od wewnętrznej strony.

teściu miał wibracje na kierownicy i po długich poszukiwaniach okazało się, że opona ma malutki guzek

Napisano

Tarcze musza byc niezle zwichrowane zeby wibrowalo nie przy hamowaniu. Problemu szukaj raczej w kolach.

Napisano

> Volvo V50

Niestety, obawiam się, że to będzie prawdopodobne źródło drgań.

Jakiś czas temu założyłem - też na V50 - kpl brembo dookoła, no i niestety CHYBA się pokoślawiły.

Bicie jest minimalne, ale jest...

Żadnego śmigania po kałużach itp akcji nie było.

W oryginałach nigdy takich objawów nie było, a trochę tego zjeździłem...

Napisano

> Jak to w którą stronę są wibracje? Po prostu kierownica sama cały czas wykonuje ruchy lewo-prawo.

Wlasnie odpowiedziales na moje pytanie ok.gif

Obstawiam krzywe, lub krzywiace sie tarcze w przodzie lub cos z wywazeniem przednich kol. Patrzac po samochodzie zanjomego typowal bym wlasnie na mikody.

Napisano
  • Autor

Jadę jutro z autem do znajomego mechanika - zawsze jakby się okazało, że to nie tarcze to mi nie wciśnie nowych na siłę tylko z powrotem założy stare. Gdyby okazało się, że jednak tarcze to co mam brać? Raczej do oryginałów nie będzie miał dostępu, wiem też żeby nie brać już Mikody i Brembo. TRW będą dobre? - mam takie tarcze z tyłu - klocki TRW po pół roku były do wymiany bo się luźne zrobiły. Psia krew takie zasr...nej jakości części mamy na rynku, że ręce opadają. Może w Bosch zainwestować?

Napisano

A tak z ciekawości - dlaczego nie chcesz wziąć oryginalnych tarczy?

Napisano

Zimmermann ok.gif

Napisano

> A tak z ciekawości - dlaczego nie chcesz wziąć oryginalnych tarczy?

AFAIK Volvo ma w Polsce zaporowe ceny na części zamienne.

Napisano

> Proszę o dalsze podpowiedzi, co jeszcze powinienem sprawdzić/zmienić.

Opony. Nie wyważenie już posiadanych, tylko pożyczyć od kogoś na próbę całe dobre koła.

Napisano

> AFAIK Volvo ma w Polsce zaporowe ceny na części zamienne.

To może sprawdzić kto produkuje te tarcze dla Volvo i kupić bezpośrednio?

P.S. Ile kosztuje taka jedna tarcza - tak z ciekawości, bo dziś kupowałem tarcze do SC 430 i wyszły mi po $100 za sztukę.

Napisano
  • Autor

Oryginalne tarcze+klocki+montaż w ASO około 1100zł przy 25% rabacie na części i 50% rabacie na robociznę.

Te co kupiłem tarcze Mikoda GT 360zł, klocki Ferodo 170zł i robocizna 120zł czyli wyszło mnie 650zł.

Napisano
  • Autor

Przypomniałem sobie jeden temat - jak byłem na wyważaniu kół, to oponiarz zwrócił mi uwagę, że pierścienie centrujące są jakieś dziwnie luźne. Poparzył pocmokał i powiedział, że jednak dobre bo luzu nie wyczuwa, ale kto wie - może jednak to to confused.gif

Pytanie czy w tym przypadku również przy hamowaniu czułbym wibracje na kole bardziej niż przy jeździe jednostajnej? Może tak bo wtedy jest większy nacisk na przednią oś?

Założę zimówki na przód (mam na innych felgach) i dam znać.

Napisano

> Przypomniałem sobie jeden temat - jak byłem na wyważaniu kół, to oponiarz zwrócił mi uwagę, że

> pierścienie centrujące są jakieś dziwnie luźne. Poparzył pocmokał i powiedział, że jednak

> dobre bo luzu nie wyczuwa, ale kto wie - może jednak to to

> Pytanie czy w tym przypadku również przy hamowaniu czułbym wibracje na kole bardziej niż przy

> jeździe jednostajnej? Może tak bo wtedy jest większy nacisk na przednią oś?

> Założę zimówki na przód (mam na innych felgach) i dam znać.

Pierścienie u siebie w alusach mam tak ciasne, że po sezonie ledwo mogę zdjąć koła. Więc może to luz jest powodem wibracji u Ciebie.

Napisano
  • Autor

U mnie są luźne że przy zdejmowaniu koła same wypadaj. Być może jak się piasta nagrzeje, to powstaje jeszcze większy luz. Muszę to koniecznie sprawdzić, bo w planach wymiana połowy samochodu, a może to kwestia takiej właśnie pierdółki za dwie dychy smirk.gif

PS: teraz mam plastikowe pierścienie - jak się okaże że to to to może lepiej kupić aluminiowe czy stalowe?

Napisano

> Przypomniałem sobie jeden temat - jak byłem na wyważaniu kół, to oponiarz zwrócił mi uwagę, że

> pierścienie centrujące są jakieś dziwnie luźne. Poparzył pocmokał i powiedział, że jednak

> dobre bo luzu nie wyczuwa, ale kto wie - może jednak to to

> Pytanie czy w tym przypadku również przy hamowaniu czułbym wibracje na kole bardziej niż przy

> jeździe jednostajnej? Może tak bo wtedy jest większy nacisk na przednią oś?

> Założę zimówki na przód (mam na innych felgach) i dam znać.

Znajomy mial identyczny problem. tarcze Mikody GT, do tego klocki EBC. Wibracje nasilajace sie przy hamowaniu. Po zmianie klockow (!) problem znikl. W jego opinii klocki dawaly w pupe, w mojej tarcze.

Powiem szczerze, ze sam jakos zaufania do Mikody nie mam. Ich produkty sa jakby troche "za tanie"...

Napisano

> U mnie są luźne że przy zdejmowaniu koła same wypadaj. Być może jak się piasta nagrzeje, to

> powstaje jeszcze większy luz. Muszę to koniecznie sprawdzić, bo w planach wymiana połowy

> samochodu, a może to kwestia takiej właśnie pierdółki za dwie dychy

> PS: teraz mam plastikowe pierścienie - jak się okaże że to to to może lepiej kupić aluminiowe czy

> stalowe?

Aluminiowe.

P.S. Jak sie piast6a nagrzeje to arczej nie moga byc luzniejsze niz sa. Metal nie kurczy sie pod wplywem ciepla.

Napisano

> Pierścienie u siebie w alusach mam tak ciasne, że po sezonie ledwo mogę zdjąć koła. Więc może to

> luz jest powodem wibracji u Ciebie.

Ale co mają pierścienie centrujące, do wibracji? One są tylko po to,

żeby felga weszła na piastę i żeby pozycje śrub dało się łatwo

ustalić. Po dociśnięciu koła do piasty śrubami, zgodnie ze sztuką

kluczem dynamometrycznym, tych plastików czy nawet metalowych

pierścieni mogłoby nie być smile.gif

Napisano

> Ale co mają pierścienie centrujące, do wibracji? One są tylko po to,

> żeby felga weszła na piastę i żeby pozycje śrub dało się łatwo

> ustalić. Po dociśnięciu koła do piasty śrubami, zgodnie ze sztuką

> kluczem dynamometrycznym, tych plastików czy nawet metalowych

> pierścieni mogłoby nie być

Troszke sie mylisz. Widzialem co sie dzieje gdy kolo siedzi na samych srubach - obcielo sruby jak nozem.

Napisano

U mnie w S40 II jest to samo...a winne są zdecydowanie opony (Dunlop SP SPort kierunowy) . Koła tez były wywazane sprawdzane drugi komplet jak założe(Conti) nie dość że nic nie trzesie to jeszcze jest cisza nawet grubo powyzej 200 km/h

Napisano

> Jakiś czas temu założyłem - też na V50 - kpl brembo dookoła, no i niestety CHYBA się pokoślawiły.

> Bicie jest minimalne, ale jest...

Czy to normalne, że pokoślawiły się tarcze? Do tego tarcze Brembo, dość znanej firmy? hmm.gif Drgania kiery w Volvo to coś niepojętego.

Napisano

> Czy to normalne, że pokoślawiły się tarcze?

W tym konkretnym egzemplarzu - nie.

Nie był podtapiany na gorąco, ani nic z tych rzeczy.

> Do tego tarcze Brembo, dość znanej firmy?

I ? Brembo kwasów nie wali ?

> Drgania

> kiery w Volvo to coś niepojętego.

A to co ? Wyprodukowały go elfy ?

Samochód jak każdy inny.

Niestety ten konkretny pacjent za 2 m--ce odejdzie ode mnie do krainy wiecznych łowów :-) więc nie będę w stanie śledzić rozwoju sytuacji...

Napisano

> Niestety, obawiam się, że to będzie prawdopodobne źródło drgań.

> Jakiś czas temu założyłem - też na V50 - kpl brembo dookoła, no i niestety CHYBA się pokoślawiły.

> Bicie jest minimalne, ale jest...

> Żadnego śmigania po kałużach itp akcji nie było.

> W oryginałach nigdy takich objawów nie było, a trochę tego zjeździłem...

może Volvo używa podobnych tarcz hamulcowych co peugeot. Podobne akcje miałem.

Napisano

> może Volvo używa podobnych tarcz hamulcowych co peugeot. Podobne akcje miałem.

Przeczytaj uważnie - problem wystąpił z ZAMIENNIKIEM.

Napisano

> Przeczytaj uważnie - problem wystąpił z ZAMIENNIKIEM.

masz rację, nie doczytałem. Tak sobie wykombinowałem, że Volvo to Ford, Ford to silniki PSA, to i może hamulce zlosnik.gif

Przesadziłem bow.gif

Napisano

> masz rację, nie doczytałem. Tak sobie wykombinowałem, że Volvo to Ford, Ford to silniki PSA, to i

> może hamulce

> Przesadziłem

Tarcze 16" są współzamienne z foką.

Napisano

> Tarcze 16" są współzamienne z foką.

jakie tarcze?? a w którym to V50 i Foce są tarcze o średnicy 406mm?? smirk.gif

Napisano

> Tarcze 16" są współzamienne z foką.

S40 II/ v50 jest zawieszeniowo i hamulcowo współzamienne z fordem. Przy felgach 16`` w T5/D5 jest tarcza 300 mm z przodu a gdy wchodzi conajmniej 17``- tarcza 320 mm W ogóle T5 jest focusem st w innych blachach i z troszke łagodniej ustawioą zawiechą ( wszystkie częsci które kupowałem do tej pory pasowały wprost od foki st)

Napisano

Fabrycznie siedzi ATE . Ja kupowałem komplet ATE (nie ASO- Intercars) tarcze + klocki na przód za ok 550 pln. Tył komplet tez ATE troszke tanszy

Napisano
  • Autor

Dziś założyłem koła zimowe na przód z oryginalnymi felgami Volvo i problem jakby nie występuje. Założę się, że każdy mechanik powiedziałby w tej sytuacji felgi albo opony do wymiany, ale ja drążyłem temat dalej i zaciekawiły mnie takie blaszane "nakrętki" podtrzymujące tarczę hamulcową. Prawdopodobnie przez nie felgi o ten milimetr krzywo były osadzone po każdej ze stron i dlatego raz w jedną raz w drugą kierownicę ciągnęło w czasie jazdy. Zdjąłem je i jak na razie jest dobrze na letnim zestawie. Przy jeździe drgania ustały, przy hamowaniu minimalnie drga, ale tylko w okolicy 50km/h. Pytanie czemu na felgach oryginalnych nie ma wibracji - odpowiedź prosta - od strony tarczy otwory na śruby w feldze mają szersze kołnierze, a nowe nie. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi 20.GIF

Napisano

mi mikoda sie po 10 tys pogiela

teraz mam trw ale minimalnie bije tez tzn bardzo minimalnie

moze piasta tongue.gif

Napisano

Nie dokręcone koła.

Volvo zaleca dokręcanie kół momentem wyższym niż inni (chyba 150 Nm vs std 120 Nm - mogę się mylić, podaję rząd wielkości).

Nie dalej jak przedwczoraj miałem taki problem w samochodzie, aczkolwiek tu warsztat gumiarski dał ciała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.