Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś do 14 tys.

Featured Replies

Napisano

Witam szukam czegoś jak w temacie do 14 tys rocznik od 2000r wzwyż raczej diesla no ewentualnie gaz może być proszę o pomoc bo już sama nie wiem czego szukać czy wybranie się na giełdę owocuje znalezieniem czegoś dobrego?? proszę o pomoc z góry dzięki:)

a autka które mnie interesują to seat ibiza, focus, astra 2, stilo.... chyba tyle, po autko chciała bym już w sobote jechać więc rzucajcie propozycje:)

Napisano

> Witam szukam czegoś jak w temacie do 14 tys rocznik od 2000r wzwyż raczej diesla no ewentualnie gaz

> może być proszę o pomoc bo już sama nie wiem czego szukać czy wybranie się na giełdę owocuje

> znalezieniem czegoś dobrego?? proszę o pomoc z góry dzięki:)

> a autka które mnie interesują to seat ibiza, focus, astra 2, stilo.... chyba tyle, po autko

> chciała bym już w sobote jechać więc rzucajcie propozycje:)

Ilu uzytkownikow tyle bedzie oponi. Zaraz ktos przyjdzie i kaze Ci kupic Dacie logan bo bedzie najnowsza.

Na gieldzie 90% to handlarze wiec latwo trafic bubla wypicowanego. Szukaj w necie od osoby prywatnej najlepiej.

A co do wyboru to sama musisz zadecydowac co chcesz nikt Ci w tym nie pomoze.

Osobiscie bym szukał Clio II PHII, Ibiza ITD, Punto II, Polo.

Napisano

kazde z ww. wymienionych, byle wybrac w najlepszym stanie i najmniej zjezdzone, a bedzie słuzyc ok.gif

Napisano

Jak lubisz retro to kup za 9-10tys audi 80 TDI porządnie je doinwestuj ( 2-3tys) i przez kolejne 5 lat nie będziesz wiedział o samochodzie. Komfortem przewyższa wszystkie auta które wymieniłeś, jest od nich oszczędniejsze, no i nie zardzewieje.

Napisano

> (...) po autko

Z takim podejściem bym uważał, bo kwota w stosunku do kryteriów (~kompakt z dieslem) nie sprzyja podejmowaniu decyzji na chybcika. Uruchomiłbym znajomych, rodzinę itp. i przejrzał co akurat oni mają do sprzedania. Dopiero później szukać innych źródeł.

Napisano

>przez kolejne 5

> lat nie będziesz wiedział o samochodzie.

W pewnym sensie tak grinser006.gif

Jedno z chętniej kradzionych aut - na części

Napisano

> Jak lubisz retro to kup za 9-10tys audi 80 TDI

"Marzenie sołtysa" ? wink.gif

Nie wydaje się to zbyt szczęśliwym pomysłem na samochód dla kobiety...

Napisano

> "Marzenie sołtysa" ?

> Nie wydaje się to zbyt szczęśliwym pomysłem na samochód dla kobiety...

claps.gif Proponowanie kobiecie starego kwadratowego grata to duże nieporozumienie

Napisano
  • Autor

no moja rodzinka w tym momencie nic nie sprzedaje:) mój tato też jest na kupnie. clio jaoś chyba takie małe mi się wydaje ibiza ta 3 mi się podoba ale nie wiem czy coś znajdę punto z góry skreślam bo z ,,L" mi się kojarzy a polo jedynie okularnik:( jestem wybredna wiem... smile.gif

Napisano

Lansu za 14 k raczej nie będzie, więc ja bym wybierał kierując się rozsądkiem. W tej kategorii moim nr 1 by była astra II - nie rdzewieje, umiarkowanie się psuje, auto popularne, duży wybór.

VAG bym odrzucił w tej kategorii ze względu na relatywnie wysokie ceny, choć może fabia ??

Napisano

Jeszcze Scenic 1 po FL. Za tą cenę można znaleźć coś ładnego.

Napisano
  • Autor

> Lansu za 14 k raczej nie będzie, więc ja bym wybierał kierując się rozsądkiem. W tej kategorii moim

> nr 1 by była astra II - nie rdzewieje, umiarkowanie się psuje, auto popularne, duży wybór.

> VAG bym odrzucił w tej kategorii ze względu na relatywnie wysokie ceny, choć może fabia ??

ok szukać z benzyną i zagazować?? czy diesla 1.7??

Napisano

> ok szukać z benzyną i zagazować?? czy diesla 1.7??

Raczej benzyna - fajny silnik 1,4 16v 90 KM, 1,8 - 120 KM, 2,0- 136 KM. 1,6 16v lubi pić olej. Wszystkie się bezproblemowo gazują.

Diesel jest ponoć poprawny, szczególnie ten 1,7 isuzu, w 2.0 padają ponoć pompy.

Napisano

> Raczej benzyna - fajny silnik 1,4 16v 90 KM, 1,8 - 120 KM, 2,0- 136 KM. 1,6 16v lubi pić olej.

Wszystkie te silniki lubią wypić, 1.6 podobno szczególnie (mój jest olejocholikiem). 1.6 ma 101 KM, pali tyle co 1.4 a jedzie troszku lepiej. Najpopularniejsze są 1.4, bo chyba floty je brały, sporo jest też 1.6.

> Wszystkie się bezproblemowo gazują.

Do mniej więcej 2004 roku, gdy zaczęli wprowadzać Twinporty ale te podobno też się gazuje, chociaż dodaje się lubryfikację jak w Fordach

Do tego mnóstwo zamienników, jeszcze więcej używanych części, każdy mechanik robił astrę, więc nie będzie niespodzianek

> Diesel jest ponoć poprawny, szczególnie ten 1,7 isuzu, w 2.0 padają ponoć pompy.

Ale ten 1.7 to chyba zwykły turbodiesel, który nie jedzie smile.gif

Napisano

> Witam szukam czegoś jak w temacie do 14 tys rocznik od 2000r wzwyż raczej diesla no ewentualnie gaz

> może być proszę o pomoc bo już sama nie wiem czego szukać czy wybranie się na giełdę owocuje

> znalezieniem czegoś dobrego?? proszę o pomoc z góry dzięki:)

> a autka które mnie interesują to seat ibiza, focus, astra 2, stilo.... chyba tyle, po autko

mając 14 (tylko 14) tysięcy w życiu bym nie myślał o kupnie kompakta. No, chyba że bym miał tyle forsy, że wsadzić w niego co miesiąc z 800zł nie byłoby problemem. Tylko tu już ocieramy się o kwestię kredytu i kupna nowego...

O jakichkolwiek "dobrych" kompaktach w sensie w MIARĘ bezobsłogowej eksploatacji mozemy mówić od kwot 25kpln+

Za 14 to proponuję Pandę z lat 2004, może 2005 i da radę dość łatwo znalezc nie zajechaną z przebiegiem w granicach 50kkm. Realnym.

Chyba, że idziemy w wariant pt. "kupujemy samochod i to koniec kosztów". Dopóki kółka się będą kręcić to wsio będzie ok.

Napisano

> mając 14 (tylko 14) tysięcy w życiu bym nie myślał o kupnie kompakta.

Trzeba wiedzieć co kupić. Jak za te 14 k kupisz igiełkę od dziadka z Niemiec, koniecznie VAG-a i koniecznie "w dizlu", to i te 800 zł/mc może być mało.

Jak kupisz nie bardzo zaniedbaną astrę II z realnym przebiegiem poniżej 200 kkm, to będzie jeździć.

Osobiście znam lanosa (a więc kompakt) kupionego rok temu za ok. 8 tys, gdzie koszty serwisowe za ten rok zmieściły się w ok. 500 zł.

Napisano

> Trzeba wiedzieć co kupić. Jak za te 14 k kupisz igiełkę od dziadka z Niemiec, koniecznie VAG-a i

> koniecznie "w dizlu", to i te 800 zł/mc może być mało.

> Jak kupisz nie bardzo zaniedbaną astrę II z realnym przebiegiem poniżej 200 kkm, to będzie jeździć.

> Osobiście znam lanosa (a więc kompakt) kupionego rok temu za ok. 8 tys, gdzie koszty serwisowe za

> ten rok zmieściły się w ok. 500 zł.

No i to też nie jest regułą, właśnie mam taką astrę na sprzedaż i nie mogę jej sprzedać bo biała. A samochód jest naprawdę zadbany, tani w utrzymaniu i zbytnio nie psujący się.

Napisano

> i nie mogę jej sprzedać bo biała.

Ależ to oczywista oczywistość, że białe auto jest niesprzedawalne. Teraz podobno handlarze chcą wyczarować "modę" na lodówki, więc kto wie - może za rok - dwa astrę dobrze sprzedasz hehe.gif

Napisano

> Ależ to oczywista oczywistość, że białe auto jest niesprzedawalne. Teraz podobno handlarze chcą

> wyczarować "modę" na lodówki, więc kto wie - może za rok - dwa astrę dobrze sprzedasz

Gdybym mial do wydania te 14 tys to ostatnia rzecza na jaka bym patrzyl, bylby kolor.

Akurat Astra kolegi wydaje sie byc naprawde dobrym wyborem w tych pieniadzach i gdybym szukal dla siebie to bym sie z pewnosci zainteresowalok.gif

Mnie raczej smieszy kupowanie za takie pieniadze wynalazkow pokroju Audi czy BMW, a pozniej okazuje sie, ze na opony trzeba brac kredyt bo sa 16 lub 17''...

No ale to jest Polska i nadal sie auto kupuje dla sasiada:D

Napisano

> Ależ to oczywista oczywistość, że białe auto jest niesprzedawalne.

Pod względem koloru samochody dzielą się na białe i brzydkie ! 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

ogółem na wszystko mam 16 tys ale te 2 zostawiam na ,,pakiet początkowy" a co powiecie o jakimś c3?? z benzynką?

Napisano

> c3?? z benzynką?

Powiemy, że masz duże szanse zaprzyjaźnić się z serwisem.

O samochodach grupy PSA z dobrych rzeczy mogę powiedzieć że są ładne.

Napisano
  • Autor

> Powiemy, że masz duże szanse zaprzyjaźnić się z serwisem.

> O samochodach grupy PSA z dobrych rzeczy mogę powiedzieć że są ładne.

czyli też nie...

Napisano

A ja wręcz przeciwnie zlosnik.gif

Pug 207 jest brzydki jak noc, wygląda jak 206 po wiejskim tuningu,

trze przednim zderzakiem o krawężnik przy praktycznie każdym parkowaniu (teraz mniej, bo zgubiłem jedną część tej czarnej gumy pod zderzakiem, a drugą zdjąłem)

ale jak dotąd (2 lata, 90 kkm) nigdy mnie jeszcze nie zawiódł ok.gif

Napisano

> czyli też nie...

Nie słuchaj obiegowych opinii, bo skończy się jakimś obmierzłym "golfikiem w tedeiku" sick.gif

Skoro podoba Ci się C3, to go bierz. Mnie się podoba ok.gif

Napisano

> ok szukać z benzyną i zagazować?? czy diesla 1.7??

A ile km rocznie będziesz pokonywać? Jeśli do 15kkm, to dla mnie osobiście nie warto pchać się w diesla.

Napisano
  • Autor

> A ile km rocznie będziesz pokonywać? Jeśli do 15kkm, to dla mnie osobiście nie warto pchać się w

> diesla.

a więc mam zamia troszkę nim robić jeszcze w tym roku chcę do młodego do Anglii jechać a na wiosnę lub lato do Holandii do mamy. więc temu o dieslu myślałam

Napisano

> A ja wręcz przeciwnie

Pozwolę sobie wyrazić opinię, że mam zdecydowanie większe doświadczenie z produktami tej znanej i szanowanej francuskiej marki.

M.in. dlatego w kategorii do 15 kpln mówię astra II. Z francuskich - megane II jest lepszym autem niż opinia o nim, clio też jak najbardziej OK.

Co do szczegółowych uzasadnień nie chce mi się produkować.

Napisano

> coś takiego??

> http://otomoto.pl/renault-megane-C15362644.html

Yhm - ale moja kolejna rada - w segmencie do 15 kpln daruj sobie diesla.

Diesla nie kupuje się, żeby robić 10 kkm rocznie, to nie ma sensu.

Owszem, jest jakaś szansa na trafienie diesla <300 kkm, ale łatwiej trafić benzynę <150 kkm

Napisano

> jakoś taki przykład dałam to jest fajne:)

> http://otomoto.pl/renault-megane-C15422948.html

> możecie mi go obgadać??

Dowiedz sie, czy rozrzad byl juz zrobiony bo pare groszy kosztuje do tego auta... Jak nie ma faktury to nie wierz...

BTW. Widze, ze masz spore cisnienie a to nic dobrego nie wrozy niestety zlosnik.gif

Szansa, ze trafisz cos znosnego z ogloszenia jest niewielka niestety...

Napisano

> Jak nie ma faktury to nie wierz...

Nigdy nie wierz. No chyba że pasek wygląda jak nowy - ma nie starte napisy.

> Szansa, ze trafisz cos znosnego z ogloszenia jest niewielka niestety...

Nie dramatyzuj, spokojnie znajdzie, ale owszem nie na dziś.

Tą megankę bym obejrzał - przedni lewy błotnik wygląda jakby był w innym kolorze, ale to może dlatego że one są plastikowe.

Napisano
  • Autor

mam pytanko a czy te renault nie są awaryjne??

Napisano

moze fabia? corsa? w miare mlode znajdziesz w tej cenie i zapewne z gazem , jak dobrze poszukac to i od 1 wlasciciela kupioną w pl salonie cfaniaczek.gif

Napisano

> mam pytanko a czy te renault nie są awaryjne??

Tak. Jeśli masz ograniczony budżet to daruj sobie. Poza tym cena - po tyle chodzą dobrze utrzymane egzemplarze I z końca produkcji. I jak Ci się spodoba to szukaj takiego albo Scenika I też z końca produkcji.

Napisano

> Powiemy, że masz duże szanse zaprzyjaźnić się z serwisem.

Co człowiek to inna opinia. Ja w tej chwili mam w posiadaniu 3 Citroeny: Xsarę II 2002 rok z LPG, C4 2007 rok z LPG i C4 1,6 HDI 2006 rok (służbowe) w z żadnym nie mam najmniejszych problemów.

Napisano

Jak "nie wstydzisz" się być posądzona o: drersiarstwo, wiochę, buractwo itp itd. To poszukaj BMW e36 compact.

Napisano

> mając 14 (tylko 14) tysięcy w życiu bym nie myślał o kupnie kompakta. No, chyba że bym miał tyle

> forsy, że wsadzić w niego co miesiąc z 800zł nie byłoby problemem. Tylko tu już ocieramy się o

> kwestię kredytu i kupna nowego...

> O jakichkolwiek "dobrych" kompaktach w sensie w MIARĘ bezobsłogowej eksploatacji mozemy mówić od

> kwot 25kpln+

> Za 14 to proponuję Pandę z lat 2004, może 2005 i da radę dość łatwo znalezc nie zajechaną z

> przebiegiem w granicach 50kkm. Realnym.

> Chyba, że idziemy w wariant pt. "kupujemy samochod i to koniec kosztów". Dopóki kółka się będą

> kręcić to wsio będzie ok.

W okolicach 14 sprzedałem Lacetti Sedana 04/05 z salonu od I właściciela (90kkm przebiegu). Autko było trochę obrysowane (malowane w ASO) i nie miało klimy, ale "ścieżkę zdrowia" w warsztacie (kupujący sprawdzał) przeszło bez uwag. Także kwestia czego się oczekuje w tej cenie, bo oczywiście Golfa IV TDI "w skórach i klimie" nie kupisz za tyle, albo będzie miał milion km na kołach i wspawaną ćwiartkę.

Napisano
  • Autor

eee golfy to mi się jakoś nie podobają

Napisano

> mam pytanko a czy te renault nie są awaryjne??

Już wyżej napisałem - lepsze auta niż opinia o nich. Zdecydowanie o klasę lepiej niż PSA.

Typowe przypadłości to:

- koło zmiennych faz rozrządu - ok. 600 zł, nie częściej niż 60 kkm,

- padające cewki, wymiana produktu "znanej i cenionej" francuskiej firmy sagem na produkt beru rozwiązuje problem.

No i drobna upierdliwość - żarówkę przedniego reflektora wymieni mechanik z praktyką, albo ginekolog - trzeba mieć wyjątkowo zwinne ręce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.