Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyba przednia..- Czy wymieniać

Featured Replies

Napisano

Córa kupiła Lacetti w salonie. Niby wszystko OK, jednak juz przy odbiorze zauważono lekkie rysy na przedniej szybie. Mało widoczne na 1 rzut oka, ale dopiero po dokładnym sprawdzeniu mozna się dopatrzeć kilku centymetrowych sladów. Podobno powstałe w czasie ściągania naklejki z szyby. Spisano protokół na miejscu i podobno jesli sprowadzą szybę, to mogą wymienić na gwarancji. Teraz pytanie:- gdzie taką wymianę "salon" wykonuje? Chyba nie w fabryce, a jakimś serwisie... Czy przy wymianie szyby przedniej czegoś więcej nie naruszą (np. plastiki i inne na poszybiu..?) Czy potem to wszystko da się spasować, by nie trzeszczało, wystawało itp. Bo przecież rózni fach. pracują nawet w autoryzowanych st. obsł...

Nowe auto i wszysko masakrowac wokół szyby? W fabryce zapewne jest odpowiednia kolejność montarzu, na koncu chyba plastiki...

A moze jezdzic z tą małą wadą, a starac się ew. o bonifikatę na przyszłą wymianę, gdyby potem bardziej coś się niedobrego działo... Jak radzicie ?

Napisano

> Córa kupiła Lacetti w salonie. Niby wszystko OK, jednak juz przy odbiorze zauważono lekkie rysy na

> przedniej szybie. Mało widoczne na 1 rzut oka, ale dopiero po dokładnym sprawdzeniu mozna się

> dopatrzeć kilku centymetrowych sladów. Podobno powstałe w czasie ściągania naklejki z szyby.

> Spisano protokół na miejscu i podobno jesli sprowadzą szybę, to mogą wymienić na gwarancji.

> Teraz pytanie:- gdzie taką wymianę "salon" wykonuje? Chyba nie w fabryce, a jakimś serwisie...

> Czy przy wymianie szyby przedniej czegoś więcej nie naruszą (np. plastiki i inne na

> poszybiu..?) Czy potem to wszystko da się spasować, by nie trzeszczało, wystawało itp. Bo

> przecież rózni fach. pracują nawet w autoryzowanych st. obsł...

> Nowe auto i wszysko masakrowac wokół szyby? W fabryce zapewne jest odpowiednia kolejność montarzu,

> na koncu chyba plastiki...

> A moze jezdzic z tą małą wadą, a starac się ew. o bonifikatę na przyszłą wymianę, gdyby potem

> bardziej coś się niedobrego działo... Jak radzicie ?

Chyba wymienia tylko w salonie/serwisie. Podejrzewam, ze nie ma sie czegokolwiek obawiac i nie bedzie sladu po wymianie szyby.

Napisano

Jak radzicie ?

Radzę zluzować poślady. To tylko wymiana szyby w samochodzie a nie operacja na otwartym sercu. ASO zrobi to u siebie w kilka godzin i po kłopocie. Pierwszego dnia szyba będzie trochę skrzypieć, ale to dlatego, że klej zastyga, następnego dnia będzie cisza.

Napisano

napewno wymienia ci na oryginala i zrobia to w serwisie ASO. Jezeli sa to nie duze ryski ktore nie przeszkadzaja w jezdzie to moze rozwaz bonifikate niz wymiane

Czy cos zle moga zrobic - kazdemu to moze sie zdarzyc nawet najlepszym - po wyjeciu szyby , czyszczac klej z karoserii moga uszkodzic powloke lakiernicza i po kilku latach zacznie wychodzic rdza wokol szyby

Druga i najwazniejsza sprawa - szyby w Chevroletach sa bardzo miekkie tzn bardzo latwo je porysowac nawet wycieraczkami pod ktore dostanie sie piasek (kamyczki) - nie wiem z czego szyby produkuja ale sa bardzo miękkie - u mnie po 2 latach gdy jade pod ostre slonce to widze duzo roznych malych rysek

Napisano

> Jak radzicie ?

Jeśli rysy są niewidoczne lub w miejscu gdzie nie przeszkadzają, to bym spróbował dogadać się o jakiś upust...

Napisano

> (...)

> Czy przy wymianie szyby przedniej czegoś więcej nie naruszą (np. plastiki i inne na

> poszybiu..?) (...)

W jakiej wersji wyposażenia jest auto? Niektóre wersje mają w przedniej szybie podgrzewanie, antenę radia i czujnik deszczu. Wtedy wymiana już nie jest taka łatwa i lepiej żeby robili to fachowcy, którzy się znają (w nie każdym ASO są tacy).

Napisano

> W jakiej wersji wyposażenia jest auto? Niektóre wersje mają w przedniej szybie podgrzewanie, antenę

> radia i czujnik deszczu. Wtedy wymiana już nie jest taka łatwa i lepiej żeby robili to

> fachowcy, którzy się znają (w nie każdym ASO są tacy).

Czy jest powiazanie jednego ze wspomnianych przez Ciebie gadzetow z innymi?

Chodzi mi o to, ze mam w szybie antene radia, czy wiaze sie to np. z jej podgrzewaniem (przydaloby sie cool.gif)?

Jak jest wlaczane to podgrzewanie, razem z szyba tylna czy oddzielnie (nie mam oddzielnego wlacznika)?

Napisano

> Czy jest powiazanie jednego ze wspomnianych przez Ciebie gadzetow z innymi?

> Chodzi mi o to, ze mam w szybie antene radia, czy wiaze sie to np. z jej podgrzewaniem (przydaloby

> sie )?

Chyba nie. Z tego co wiem w hatchbackach antena była standardowo w przedniej szybie w każdej wersji. Natomiast podgrzewanie tylko w niektórych. W sedanach z kolei antena jest w tylnej szybie.

Sprawdź czy masz na dole wklejone w szybę takie brązowe przewody pod wycieraczkami. Jesli tak, to może da się je jakoś podłączyć.

> Jak jest wlaczane to podgrzewanie, razem z szyba tylna czy oddzielnie (nie mam oddzielnego

> wlacznika)?

Razem z tylną szybą. Po włączeniu uruchamia grzanie tylna/przednia/lusterka. Z tym że nie podgrzewa całej szyby a tylko to miejsce gdzie parkują wycieraczki. Odparować czy rozmrozić szyby się tym nie da ale fajnie odkleja przymarznięte wycieraczki zimą.

Napisano

Witaj,

Szyby w chevroletach są b. miękkie. Idzie zima, kup odmrażacz i nie skrob.

Ja wymieniałem pękniętą przednią szybę w Aveo w zeszłym miesiącu. Po wizycie w dwóch polecanych na forach warsztatach gdzie wymieniano szyby, chciałem pilkingtona za 500pln, pojechałem do Carglassu w DC (nie mam tu udziałów) gdzie profesjonalnie wymieniono mi przednią szybę na pilkingtona za 720pln.

Drogo, wiem, ale jak pomyślałem o tym, że będę poprawiał po partaczach to mi się odechciało.

W pierwszym warsztacie nawet się umówiłem na wymianę, tylko pan zamówił szybę do wersji po faceliftingu, która nijak nie pasowała do mojego auta - podziękowałem. A w drugim stał wan z wymienioną szybą i czekał na właściciela, szyba była krzywo wklejona i wysmarowane było wszystko dookoła.

Z wymiany jestem b. zadowolony, nic nie pobrudzili, wkleili równo i brak śladów wymiany. A i przez szybę więcej widać.

ASO wymieni Ci szybę na oryginalną i da gwarancje. Poza tym masz gwarancje na blachę na kilka lat i będziesz mógł ich ścigać.

Z drugiej strony nie masz gwarancji, że zaraz po wymianie nie dostaniesz kamulcem i znowu nie będzie trzeba naprawiać. Więc może cisnąć o jakiś rabat.

Pozdrawiam MK

Napisano

Witam,

trudno coś doradzać nie widząc tych rys. Może pojedź do stacji kontroli pojazdów i spytaj czy nie będzie problemu z przedłużeniem rejestracji - nich oni ocenią. Jeśli rysy są niewielkie to raczej nie wymieniaj szyby - małe szanse, że wymienią to poprawnie (elegancko) i czegoś przy okazji nie uszkodzą. A w salonie staraj się o rabat, ewentualnie jakieś dodatki typu: alarm, czujniki cofania itp..

Pzdr.

Napisano

a tak propo szyb w Chevroletach - kto robi oryginalne ? - pilkington czy jakas inna ? czy na szybie masz logo pilkington czy moze GM?

Napisano
  • Autor

Widzę, że są zdania za i przeciw, choć trudno się dziwić, jak się nie widzi szyby... Ale dobrze wiedzieć, co w "trawie piszczy", jakie są możliwości i zagrożenia... Albo zabrać szybę pod pachę...Na póżniej... cfaniaczek.gif Lepiej nie kusić może losu... hmm.gif Jeszcze pare dni i bedzie decyzja... Pochwalimy się, jak sprawa się rozwiązała..

Napisano

> Widzę, że są zdania za i przeciw, choć trudno się dziwić, jak się nie widzi szyby... Ale dobrze

> wiedzieć, co w "trawie piszczy", jakie są możliwości i zagrożenia... Albo zabrać szybę pod

> pachę...Na póżniej... Lepiej nie kusić może losu... Jeszcze pare dni i bedzie decyzja...

> Pochwalimy się, jak sprawa się rozwiązała..

Ciśnij o rabat, ja mam małego strzała od kamienia skleiłem i śmigam już 3 rok - nic więcej nie pęka dalej wykonawca dał gwarancję dożywotnią na wykonanie usługi jeśli dalej będzie od tego miejsca wymienia na nową na swój koszt. Przegląd przeszedł bez problemu mimo że odprysk jest na wysokości linii wzroku ale nie przeszkadza w normalnej eksploatacji. Co do wymiany jak już wcześniej koledzy uświadamiali z usługami aso bywa różnie.

Napisano

> Czy jest powiazanie jednego ze wspomnianych przez Ciebie gadzetow z innymi?

> Chodzi mi o to, ze mam w szybie antene radia, czy wiaze sie to np. z jej podgrzewaniem (przydaloby

> sie )?

> Jak jest wlaczane to podgrzewanie, razem z szyba tylna czy oddzielnie (nie mam oddzielnego

> wlacznika)?

masz tylko antene bez ogrzewania ok.gif

Napisano

> masz tylko antene bez ogrzewania

Wiem juz, dobrze ze chociaz lusterka grzeja ok.gif, choc czasem przycisk jakby nie trybi hmm.gif

Napisano

> Wiem juz, dobrze ze chociaz lusterka grzeja , choc czasem przycisk jakby nie trybi

a inne przyciski (jeśli masz manualną klime) trybią w tym czasie poprawnie? Mam na myśli obieg wewnętrzny i własnie klimę.

Napisano

> a inne przyciski (jeśli masz manualną klime) trybią w tym czasie poprawnie? Mam na myśli obieg

> wewnętrzny i własnie klimę.

Klima zawsze idealnie, obieg juz nie.

Mialem dawno zapytac jak tam sie dostac i czy to sa niezalezne wlaczniki czy caly panel.

Napisano

> Klima zawsze idealnie, obieg juz nie.

> Mialem dawno zapytac jak tam sie dostac i czy to sa niezalezne wlaczniki czy caly panel.

poszukaj mojego postu, gdzie dawałem zdjęcia panelu sterowania klimą i opisywałem obserwacje działania obiegu wewn.

Napisano

co prawda trojmiejskie ASO-ale tylna szybke w kombi tuz przed koncem gwarancji mi wymienili bez szemrania jak sie okazalo ze dwa przewody oporowe od ogrzewania tylnej szyby nie dzialaja. z tego co sie dowiedzialem nie wymieniali sami tylko jakis serwis zewnetrzny (umawial z 5 aut na jeden termin jak przyjada fachowcy zeby robili hurtowo)-wymiana zrobiona bardzo profesjonalnie-zadnych sladow ze cos bylo wymieniane

Napisano

> a tak propo szyb w Chevroletach - kto robi oryginalne ? - pilkington czy jakas inna ? czy na szybie masz logo pilkington czy moze GM?

Oryginalne to chyba koreańskie. Ale takiej nie chciałem bo rysuje się strasznie.

W Polsce możesz kupić NordGlass, Pilkington, i kilka innych. Na nich masz logo producenta.

Ja uparłem się na Pilkingtona bo czytałem dobre opinie.

Szyba Pilkingtona jest zielona u góry i bardziej przezroczysta od mojej starej oryginalnej - choć ta była już nieźle porysowana i to może dlatego.

W nowym autku chciałbym mieć nową, fabryczną szybę, najlepiej z tego samego rocznika co pozostałe - tak żeby nie było śladów wymiany.

Pozdrawiam MK.

Napisano

no wlasnie te oryginalne GM sa okropnie miekkie, ciekawi mnie czy zamienniki tez maja taka sama mieszanke szkla czy moze sa bardziej twarde

A wczesniej na gorze tez miales zielony pasek czy niebieski ? ( czy wszystkie zamienniki maja zielony pasek?)

Napisano

> A wczesniej na gorze tez miales zielony pasek czy niebieski ? ( czy wszystkie zamienniki maja zielony pasek?)

Witaj,

Tak naprawdę to nigdy się nie przyglądałem jaki tam był pasek :-) ale był jakiś. Chyba jednak zielony ...

Jeździłem kilka miesięcy z pękającą coraz dalej szybą. Zbliża się zima no i przegląd i w końcu coś trzeba było z tym zrobić.

Niestety dostałem już pierwszym kamyczkiem i mam małą ryskę :-( także do szyb to raczej bym się nie przyzwyczajał za bardzo ...

Kiedy ono pokończą te remonty i będzie można normalnie jeździć ???

Dziś w godzinach szczytu przejechałem 16km w 1,5h a całą drogę do roboty czyli 44km pokonałem w 2,5h SIC!!!

Pozdrawiam MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.