Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Modyfikacje klasyka?

Featured Replies

Napisano

Ciekawy jestem co sądzicie na temat modyfikacji aut może jeszcze nie zabytkowych, ale na pewno już klasyków czy też youngtimerów.

Weźmy np. takiego poloneza borewicza z roku gdzieś koło 82-84. Nie żadna limitowana seria, nie jeden z pierwszych numerów seryjnych. Ot, po prostu polonez z początku lat '80. Oczywiście w stanie technicznym idealnym, po kompleksowej odbudowie. Albo Fiat 125p - dajmy na to rocznik z drugiej połowy lat '80 czy też maluch z tych lat. Celowo skupiam się na autach polskich. I oczywistym jest dla mnie przywrócenie mechaniki i blacharki do stanu igła w tych samochodach. Ale gdybyśmy poszli krok dalej - sprezentowali autu lakier nie występujący w latach produkcji (wiadomo, było raczej mdło i szaro). Do kompletu dorzućmy jeszcze ładne kółko, jasna sprawa pasujące stylem do klimatu. No i może coś, co umili sporadyczne użytkowanie w niedzielę czy podczas zlotu...taki centralny zamek wink.gif

Kilka przykładów na foto:

http://img341.imageshack.us/my.php?image=vyskovtuning010qq3.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/9451/003mg.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/6997/015uim.jpg

http://www.widelec.org/stuff/125p/125p_02.jpg

Profanacja czy nie? hmm.gif Moje zdanie w trakcie dyskusji, do której zapraszam wink.gif

Napisano

moim zdaniem fajny lakier i felga wg mnie może być. Natomiast przeciwny jestem glebie. Auto takie fajnie jest jak jest oryginalne i przy tym indywidualne.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem fajny lakier i felga wg mnie może być. Natomiast przeciwny jestem glebie. Auto takie

> fajnie jest jak jest oryginalne i przy tym indywidualne.

A zmiana silnika we Fiacie 125 na silnik 2.0 DOHC z fiata 131/132? hmm.gif

Napisano

> A zmiana silnika we Fiacie 125 na silnik 2.0 DOHC z fiata 131/132?

moim zdaniem jak najbardziej ok.gif

Napisano

> Ciekawy jestem co sądzicie na temat modyfikacji aut może jeszcze nie zabytkowych, ale na pewno już

> klasyków czy też youngtimerów.

> Weźmy np. takiego poloneza borewicza z roku gdzieś koło 82-84. Nie żadna limitowana seria, nie

> jeden z pierwszych numerów seryjnych. Ot, po prostu polonez z początku lat '80. Oczywiście w

> stanie technicznym idealnym, po kompleksowej odbudowie. Albo Fiat 125p - dajmy na to rocznik z

> drugiej połowy lat '80 czy też maluch z tych lat. Celowo skupiam się na autach polskich. I

> oczywistym jest dla mnie przywrócenie mechaniki i blacharki do stanu igła w tych samochodach.

> Ale gdybyśmy poszli krok dalej - sprezentowali autu lakier nie występujący w latach produkcji

> (wiadomo, było raczej mdło i szaro). Do kompletu dorzućmy jeszcze ładne kółko, jasna sprawa

> pasujące stylem do klimatu. No i może coś, co umili sporadyczne użytkowanie w niedzielę czy

> podczas zlotu...taki centralny zamek

> Kilka przykładów na foto:

> http://img341.imageshack.us/my.php?image=vyskovtuning010qq3.jpg

> http://img268.imageshack.us/img268/9451/003mg.jpg

> http://img94.imageshack.us/img94/6997/015uim.jpg

> http://www.widelec.org/stuff/125p/125p_02.jpg

> Profanacja czy nie? Moje zdanie w trakcie dyskusji, do której zapraszam

Ten zielony 125p jest boski serduszka.gif I z zewnątrz i w środku ok.gif

Co do maluchów... mi osobiście tak się jakoś poukładało w głowie, że do wariacji wszelakich to eleganta można wykorzystać grinser006.gif sam miałem wink.gif Każdy starszy już mniej (choć tuning z epoki może być), a te z chromowanymi zderzakami... powinny pozostać w oryginale ok.gif

Ale to moje prywatne zdanie waytogo.gif

Napisano

> Ten zielony 125p jest boski I z zewnątrz i w środku

> Co do maluchów... mi osobiście tak się jakoś poukładało w głowie, że do wariacji wszelakich to

> eleganta można wykorzystać sam miałem Każdy starszy już mniej (choć tuning z epoki może

> być), a te z chromowanymi zderzakami... powinny pozostać w oryginale

> Ale to moje prywatne zdanie

Za bardzo się nie interesuje. Ktory to elegant?

Napisano

> Za bardzo się nie interesuje. Ktory to elegant?

Eleganty to te ostatnie zlosnik.gif

Z pojedynczym przetłoczeniem na drzwiach waytogo.gif

Napisano

to ten silnik to wg mnie bestseller motoryzacji!!tak więc w każdym fiacie jest on mile widziany hihihi:)a tak do innych aut..to np takie 126 to mi się widzi tylko z jedynym słusznym seryjnym silnikiem.

Ale taki DF to już inna bajka. Nawet V6 od alfy fajne w takim aucie...i to zdziwienie u innych gdy przy 150 DF blinduje żeby mu się usunąć, albo sprint ze świateł:D

Napisano

> Każdy starszy już mniej (choć tuning z epoki może

> być), a te z chromowanymi zderzakami... powinny pozostać w oryginale

> Ale to moje prywatne zdanie

Roznei bywa. Jesli nikt sie klasykiem nie zajmie moze pojsc na zlom. Kumepl np kupil malucha 77 rok, w ktorym w tylnych slupkach byly ucwyty jeszcze do pierwszej serii uchylnych szyb (nizsze mocowanei i na dwa elementy mocujace), ktory wygladal tak:

284324272-02.jpg

(gosc w samochdozie to nie moj kumpel)

z preznaczeneim na swapa na 1.2. No i zeswapowal najpierw klasycznie:

284324272-130.jpg

a potem zrobil centrala:

284324272-ResizeofIMG_0492.jpg

Niektorzy sie wsciekaja, ze zniszczyl klasyka, ale on ma odpowiedz taka, ze trzeba bylo go brac i odbucowywacm, a nie ryczec, ze klasyk pociety. Dieki niemu w dalszym ciagu jezdzi.

Tak wiec bywa roznie - mozna robicna oryginal, mozna robic na swoj sposob. Kazdy wedlug potrzeb, byle z glowa i sensownie. Bo nie ma nic gorszeg niz jakies podjete i nigdy nie zaonczone, albo niedofinansowane projekty.

post-11501-14352510225138_thumb.jpg

Napisano

> Roznei bywa. Jesli nikt sie klasykiem nie zajmie moze pojsc na zlom. Kumepl np kupil malucha 77

> rok, w ktorym w tylnych slupkach byly ucwyty jeszcze do pierwszej serii uchylnych szyb (nizsze

> mocowanei i na dwa elementy mocujace), ktory wygladal tak:

> (gosc w samochdozie to nie moj kumpel)

> z preznaczeneim na swapa na 1.2. No i zeswapowal najpierw klasycznie:

> a potem zrobil centrala:

> Niektorzy sie wsciekaja, ze zniszczyl klasyka, ale on ma odpowiedz taka, ze trzeba bylo go brac i

> odbucowywacm, a nie ryczec, ze klasyk pociety. Dieki niemu w dalszym ciagu jezdzi.

> Tak wiec bywa roznie - mozna robicna oryginal, mozna robic na swoj sposob. Kazdy wedlug potrzeb,

> byle z glowa i sensownie. Bo nie ma nic gorszeg niz jakies podjete i nigdy nie zaonczone, albo

> niedofinansowane projekty.

W tym przypadku... na swój sposób cfaniaczek.gif uratował klasyka... lekko beszczeszcząc, ale uratował ok.gif

I tak lepsze to niż...

czolg1.jpg

zlosnik.gif

Napisano

Jesli nie jest to szczególny egzemplarz ( pierwsza seria, ostatnia seria, itp) to można go pomalować i pomodzić. Oczywiście nie w stylu wieś und Tesco tuningu. Mi osobiście 125p na niskim zawiasie strasznie pasi waytogo.gif

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c590187723bdd624

Napisano

> Ciekawy jestem co sądzicie na temat modyfikacji aut może jeszcze nie zabytkowych, ale na pewno już

> klasyków czy też youngtimerów.

> Weźmy np. takiego poloneza borewicza z roku gdzieś koło 82-84. Nie żadna limitowana seria, nie

> jeden z pierwszych numerów seryjnych. Ot, po prostu polonez z początku lat '80. Oczywiście w

> stanie technicznym idealnym, po kompleksowej odbudowie. Albo Fiat 125p - dajmy na to rocznik z

> drugiej połowy lat '80 czy też maluch z tych lat. Celowo skupiam się na autach polskich. I

> oczywistym jest dla mnie przywrócenie mechaniki i blacharki do stanu igła w tych samochodach.

> Ale gdybyśmy poszli krok dalej - sprezentowali autu lakier nie występujący w latach produkcji

> (wiadomo, było raczej mdło i szaro). Do kompletu dorzućmy jeszcze ładne kółko, jasna sprawa

> pasujące stylem do klimatu. No i może coś, co umili sporadyczne użytkowanie w niedzielę czy

> Kilka przykładów na foto:

> http://img341.imageshack.us/my.php?image=vyskovtuning010qq3.jpg

> http://img268.imageshack.us/img268/9451/003mg.jpg

> http://img94.imageshack.us/img94/6997/015uim.jpg

> http://www.widelec.org/stuff/125p/125p_02.jpg

Skrzywdzony FL KLIK

Napisano

to prawda, byle by nie był to tesc tuning. Wszystko zależy od gustu. Ja tam jest jednak za przywracaniem do oryginału

Napisano

Kiedyś uważałem to za profanację, obecnie uważam że tych pojazdów jest jeszcze sporo i nie widzę przyczyn dla których nie miałyby być ładniejsze.

Ja na ten przykład planuję do mojego Caro (tak wiem, żaden klasyk) wstawić elektryczne otwieranie szyb i indywidualną tapicerkę. cool.gif

Napisano

Taki fiacior to jest kozak. zlosnik.gifok.gif

Napisano

Tylko tylne białe lampy ma koszmarne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skrzywdzony FL KLIK

Widziałem go....i szkoda słów na to, co ktoś mu zrobił sick.gif

Napisano

> Widziałem go....i szkoda słów na to, co ktoś mu zrobił

No ale chyba "auto na podryw" tak? biglaugh.gif

Napisano

cos tam mial zmieniac. grinser006.gif

a na cos takiego co powiecie

76c7cb213ed71838med.jpg

4.0 od BMW zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> cos tam mial zmieniac.

> a na cos takiego co powiecie

> 4.0 od BMW

No właśnie..i doszliśmy do momentu, gdzie mam mocno mieszane uczucia zlosnik.gif

O ile ładne kółko, ładny nowy lakier, nowa tapicerka - inna niż w serii IMO jest nawet wskazana, to totalna rzeźba i V8 w kredensie już mnie jakoś przeraża oslabiony.gif. Celowo pytałem o silnik 2.0 DOHC - tutaj pełna zgoda, oczywiście w stanie igła a nie agonia zlosnik.gif - ale ten motor pasuje niemalże plug&play - nie wycinamy karoserii, nie modzimy przeniesienia napędu itp.

A kredens na ładnym kole i obniżony - faktycznie robi wrażenie claps.gif

Napisano

> Dałbym tak pociąć kanta...

malina serduszka.gif

Napisano

> Dałbym tak pociąć kanta...

Miodzio serduszka.gif

Napisano

Wszystko zależy od stopnia i zakresu modyfkacji...

Jeżeli modyfikacje są odwracalne (np, zawieszenie, silnik etc) to nie widzę nic złego w takich modyfikacjach...

Nie mam też zatsrzeżeń co do zmiany koloru. Jeżeli ktos chce mieć kolor spoza palety producenta to w sumie jego sprawa....

Gorzej, jak zaczynamy walczyć ze szpachlą, "postarzaniem", "ponawianiem" czy przeróbkami na kabriolet czy pick-up'a.

Inaczej ma się rzecz z centralnym zamkiem. Osobiscie znam człowieka, który ubezpieczał swojego 126p na AC i zostało na nim wymuszone założenie autoalarmu więc centalny zamek dostał niejako gratis...

Jeszcze PS co do zdjęć. Pierwsze foto ok, pasuje do posta. Drugie i trzecie przedstawiają maluchy-eleganty czyli w zasadzie żadne z nich klasyki... Czwarte foto się nie otwiera...

Pozdrowionka

Napisano

> Miodzio

Niestety, to tylko wizualizacja, ale czytałem, że chuopaki na w-wskim Bemowie walczą z takim tematem. ok.gif

Napisano

ja uznaję tylko modyfikacje które można było wykonać w tamtych latach, tj przy użyciu części z epoki (lub współczesnych replik...

00000067.jpg

jedyne odstępstwo jakie w tej kwestii popełniłem to skóra z Alfy GTV zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja uznaję tylko modyfikacje które można było wykonać w tamtych latach, tj przy użyciu części z

> epoki (lub współczesnych replik...

> jedyne odstępstwo jakie w tej kwestii popełniłem to skóra z Alfy GTV

ok.gif

O właśnie - tuning z epoki ma fajny klimat ok.gif

Ale jednak skłaniał bym się do lakieru z nowszej palety barw wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze PS co do zdjęć. Pierwsze foto ok, pasuje do posta. Drugie i trzecie przedstawiają

> maluchy-eleganty czyli w zasadzie żadne z nich klasyki... Czwarte foto się nie otwiera...

> Pozdrowionka

Ostanie to był ten piękny egzemplarz:

284329168-125p_03.jpg

post-6413-14352510239073_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Niestety, to tylko wizualizacja, ale czytałem, że chuopaki na w-wskim Bemowie walczą z takim

> tematem.

Fiat%20125PJPG.jpg

gangsta ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale jednak skłaniał bym się do lakieru z nowszej palety barw

ja wybrałem kolor z palety Porsche zlosnik.gif

1969_911_s_2.2.jpg

Napisano

> ja wybrałem kolor z palety Porsche

Nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że z palety Punto...

2902181687_ccc2fb8e86.jpg

Napisano

> Nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że z palety Punto...

tak naprawde to na każdym zdjęciu ten pomarańcz inaczej wychodzi hehe.gif

2.jpg

ale był brany z Porsche zlosnik.gif

Napisano

nie ważne od kogo był brany kolor...efekt się liczy!!

Napisano

> Ostanie to był ten piękny egzemplarz:

Tak jak pisałem wczesniej....... Kant+koło+gleba= slinka.gif

Napisano

> Ostanie to był ten piękny egzemplarz:

Mi się takie coś nie podoba sick.gif Niby grill od klasyka, ale do tego kierunkowskazy i postojówki od późniejszych wersji. Kierownica najwcześniejsza, ale wnętrza akurat nie znam. Czyli takie pomieszanie z poplątaniem jeśli chodzi o wersje. No i do tego obniżone zawieszenie (moim zdaniem za bardzo) i śmieszne kółka (szerokie z naciągniętą oponą)... Dla mnie kupa sick.gif Jeszcze brakuje bagażnika na dachu i walizki oraz nart... smirk.gif

Ja preferuję zdecydowanie bardziej coś takiego:

284330212-akropolis.jpg

284330212-bartos.jpg

284330212-125p.jpg

Z zewnątrz jeśli jakieś zmiany to ewentualnie pod kątem replik, wersji rajdowych itp. lub raczej niewielkie zmiany wizualne np. lakier, felgi itp. (nie takie jak w tym śmiesznym niebieskim Kancie). Zaś jeśli chodzi o mechanikę to zdecydowanie popieram poprawianie fabryki, poprawianie zawieszenia, hamulców, inny silnik (1,6 - 2,0 DOHC, ewentualnie 2,0 OHC z Forda co było wstawiane do Poloneza - do Kanta ponoć nawet lepiej pasuje) - generalnie aby wygląd pozostał raczej klasyczny, natomiast pod względem trakcji i osiągów aby nie odstawał od dzisiejszych aut waytogo.gif

post-129023-14352510240707_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Mi się takie coś nie podoba Niby grill od klasyka, ale do tego kierunkowskazy i postojówki od

> późniejszych wersji. Kierownica najwcześniejsza, ale wnętrza akurat nie znam. Czyli takie

> pomieszanie z poplątaniem jeśli chodzi o wersje. No i do tego obniżone zawieszenie (moim

> zdaniem za bardzo)

czytałem jego historię kiedyś. Podobno jest to egzemplarz z piewrszych lat produkcji, ale poprzedni właściciel robiąc blacharkę zastosował nowsze błotniki i kierunki. Obecnie chyba fiat jest wizualnie bardzo bliski oryginału - nie licząc oczywiście zawieszenie i felg wink.gif

Napisano

(...)

Jak zawsze - zależy.

Jak widuję na mieście M-20 w kolorze eyefuck wiśniowy metalik, to jakoś tak cycky mi opadają...

PRZEPIĘKNY klasyk, warga opada na sam widok i taka kupa na nadwoziu :-(

Analogicznie - M20 z jakimiś felaxami czy innymi wynalazkami - znów - cyc w dół.

Nie wiem jak innym, ale mi ZARĄBIŚCIE cieszy oko samochód stary (i bardzo stary) w stanie "godzinę temu zjechał z taśmy". 100% oryginał, nawet jeśli miałby mieć kolor "szara mysza".

Ja wiem, że lat temu wiele nie dawało się uzyskać takiego oczoyebnego połysku jak ten, który jest aktualnie na aucie, że chromy na wyjściu z fabryki nigdy nie były tak powalająco świecące, że nawet pasowanie blach nie było tak dobre itd itp.

Ale jednak - zabytek motoryzacji, bo tak podchodzę do starych klasyków w formie 100% fabryka jakoś tak najbardziej cieszy oko me.

Ostatnio widziałem parę razy Syrenę chyba nawet 104, w "najgorszym" razie 105 przy przystanku WKD Pruszków.

No ZABÓJCZO piękna.

Kupiłbym z chęcią, żeby mieć takie coś co oczy cieszy.

I właśnie skarpetex jest w stanie 100% fabryka.

Jeszcze do tego piesek-kiwaczek z epoki, wiatraczek na przyssawkę (też z epoki ;-) ), naklepka z wyszczerzonym potworem na tylnej szybie i normalnie wszystko klęka wokół ;-)

Napisano
  • Autor

> (...)

> Jak zawsze - zależy.

> Jak widuję na mieście M-20 w kolorze eyefuck wiśniowy metalik, to jakoś tak cycky mi opadają...

> PRZEPIĘKNY klasyk, warga opada na sam widok i taka kupa na nadwoziu :-(

> Analogicznie - M20 z jakimiś felaxami czy innymi wynalazkami - znów - cyc w dół.

> Nie wiem jak innym, ale mi ZARĄBIŚCIE cieszy oko samochód stary (i bardzo stary) w stanie "godzinę

> temu zjechał z taśmy". 100% oryginał, nawet jeśli miałby mieć kolor "szara mysza".

> Ja wiem, że lat temu wiele nie dawało się uzyskać takiego oczoyebnego połysku jak ten, który jest

> aktualnie na aucie, że chromy na wyjściu z fabryki nigdy nie były tak powalająco świecące, że

> nawet pasowanie blach nie było tak dobre itd itp.

> Ale jednak - zabytek motoryzacji, bo tak podchodzę do starych klasyków w formie 100% fabryka jakoś

> tak najbardziej cieszy oko me.

> Ostatnio widziałem parę razy Syrenę chyba nawet 104, w "najgorszym" razie 105 przy przystanku WKD

> Pruszków.

> No ZABÓJCZO piękna.

> Kupiłbym z chęcią, żeby mieć takie coś co oczy cieszy.

> I właśnie skarpetex jest w stanie 100% fabryka.

> Jeszcze do tego piesek-kiwaczek z epoki, wiatraczek na przyssawkę (też z epoki ;-) ), naklepka z

> wyszczerzonym potworem na tylnej szybie i normalnie wszystko klęka wokół ;-)

Wszystko to prawda - mam takie samo zdanie jeżeli chodzi o auta, które wymieniłeś. Tyle, że w moim mniemaniu to już zabytki, klasyki, które są zabytkami. I takiego oldtimera jak M20 czy Syrena nie skaził bym żadną modyfikacją. Ale już PF125p czy borewicz z połowy lat 80 - IMO obie wersje są dopuszczalne - i ta 100% fabryka i tuning, ale tylko z epoki. No powiedzmy z lakierem z nowej palety barw ok.gif

Napisano

> Wszystko to prawda - mam takie samo zdanie jeżeli chodzi o auta, które wymieniłeś. Tyle, że w moim

> mniemaniu to już zabytki, klasyki, które są zabytkami. I takiego oldtimera jak M20 czy Syrena

> nie skaził bym żadną modyfikacją. Ale już PF125p czy borewicz z połowy lat 80 - IMO obie

> wersje są dopuszczalne - i ta 100% fabryka i tuning, ale tylko z epoki. No powiedzmy z

> lakierem z nowej palety barw

Ale te samochody też stają się już pomału zabytkami. Pomijam ich techniczną zabytkowość - po prostu taki klasyk w stanie jak opisałem powyżej MOIM SKROMNYM ZDANIEM wygląda zajefajnie. A sprofanowanie go jakimś "ekstrakolorkiem" to...

Jak świni siodło, no...

Ale cóż - każdy ma prawo robić ze swoją własnością co-mu-tam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.