Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - Astra III - czy warto kupić

Featured Replies

Napisano

> Próbowałem się ze sprzedawcą targować, żeby coś opuścił ale niestety nie jest do tego skłonny.

> Zatem, czy Waszym zdaniem 24 tys. zł za 7 letnią Astrę H 1.7 CDTI 80KM z kilkoma rysami na

> zderzakach i niepełnosprawnymi elektrycznymi lusterkami to rozsądna cena?

hmm.gif półtora roku temu za rocznik 2005, silnik z17dth (100KM), kombi i na alusach zapłaciłem 26 kzł więc Twoje 24 kzł jakieś szczególnie atrakcyjne w tym kontekście się nie wydaje. Ale może tyle jest wart. ok.gif

Napisano
  • Autor

> półtora roku temu za rocznik 2005, silnik z17dth (100KM), kombi i na alusach zapłaciłem 26 kzł

> więc Twoje 24 kzł jakieś szczególnie atrakcyjne w tym kontekście się nie wydaje. Ale może tyle

> jest wart.

Tych 100KM jest zdecydowanie więcej na rynku. Jednak masz rację, w porównaniu do twojego zakupu, ten wydaje się za drogi.

Napisano

> Zatem, czy Waszym zdaniem 24 tys. zł za 7 letnią Astrę H 1.7 CDTI 80KM ...

IMHO jest OK. To mniej wiecej środek przedziału cenowego wiec niebezpieczeństwo taniej miny jest mniejsze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jeszcze, czy w Astrze H z 2004 roku z przebiegiem nibym 132 kkm skórzana kierownica (wersja elegance) może być od góry dość mocno starta?

Samochód ma niby książkę serwisową z wpisami z ASO w Niemczech z 2006 (42 kkm) i 2007 r, (91 kkm). Do Polski przyjechał w 2009.

Napisano

> Powiedzcie mi jeszcze, czy w Astrze H z 2004 roku z przebiegiem nibym 132 kkm skórzana kierownica

> (wersja elegance) może być od góry dość mocno starta?

Zawsze moze ... ja kiedys plakiem w Fce potraktowalem sciana.gif skore na kierownicy i sie rozleciala w szybkim czasie (no i niczym nie konserwowalem cfaniaczek.gif).. zawsze moze ktos miec papier scierny na dloniach grinser006.gif ale wiesz z tymi autami z niemiec... roznie bywa ... te 130 tys km to trzeba by bylo sie dokladnie przyjzec skromny.gif bo ta skorzana kierownica jednak powinna spokojnie to wytrzymac hmm.gif

Napisano

Moja przy 123 kkm jest jak nówka. Autko poleasingowe wiec Niemiec nie miał powodu specjalnie o nie dbać. Ale generalnie cały środek jest jak z fabryki wiec moze poprzedni user był delikatny ? hmm.gif

Powiem Ci jeszcze że w Astrze G po 130 kkm kierownice wyrzuciłem na śmietnik tak ją wytarłem ale nie była skórzana

Napisano

u mnie po 118tys, nie było widać praktycznie oznak zużycia kierownicy

Napisano
  • Autor

> Moja przy 123 kkm jest jak nówka. Autko poleasingowe wiec Niemiec nie miał powodu specjalnie o nie

> dbać. Ale generalnie cały środek jest jak z fabryki wiec moze poprzedni user był delikatny ?

> Powiem Ci jeszcze że w Astrze G po 130 kkm kierownice wyrzuciłem na śmietnik tak ją wytarłem ale

> nie była skórzana

Czyli generalnie wniosek taki, że ze zużycie kierownicy nie można za bardzo wysnuć wniosku na temat przebiegu.

Napisano

> Czyli generalnie wniosek taki, że ze zużycie kierownicy nie można za bardzo wysnuć wniosku na temat

> przebiegu.

Myślę, że to zbyt daleko idąca interpretacja;)

Jeśli w przypadku kierownicy skórzanej widać wyraźne zużycie to mało km raczej nie ma, a na pewno należy być bardzo ostrożnym...

Napisano

> Jeśli w przypadku kierownicy skórzanej widać wyraźne zużycie to mało km raczej nie ma, a na pewno

> należy być bardzo ostrożnym...

Ja mam dokładnie takie same odczucia.

Zmieniłem w Astrze G kiere na oryginal skórzany używany , przeszło z 80 kkm od tego czasu a stan kiery sie nie zmienił.

Napisano

> Ja mam dokładnie takie same odczucia.

> Zmieniłem w Astrze G kiere na oryginal skórzany używany , przeszło z 80 kkm od tego czasu a stan

> kiery sie nie zmienił.

generalnie w astrze II mało co się zużywa w kabinie 20.GIF

Napisano

> generalnie w astrze II mało co się zużywa w kabinie

A to potwierdzę. Po 98 tys (oprócz małej plamy na tylnej kanapie) to w środku nie było widać śladu jakiegoś zużycia

Napisano

> A to potwierdzę. Po 98 tys (oprócz małej plamy na tylnej kanapie) to w środku nie było widać śladu

> jakiegoś zużycia

A mi sie w Astrze G wytarł plastik na podszybiu drzwi kierowcy ale to dlatego że prowadzę lewą ręką i tam gdzie się wytarł opieram łokieć

Napisano

wg mnie przyczyną jest potliwość skóry latem, ja też układam tam często przedramię. Już w pierwszym roku użytkowania nowego samochodu zauważyłem tam białe plamy, szybko zaimpregnowałem dużą ilością dobrego i matowego środka do kokpitu, teraz wystarczy tylko raz na 2 tygodnie przetezeć plastiki i jest ok. Tapicerka ma tylko 1 minus - ostre przedmioty łatwo ją uszkadzają.

pzdr

Napisano
  • Autor

Chciałbym się pochwalić, że w końcu udało mi się kupić moją nową wymarzoną Astrę 1.7CDTI 80 KM yay.gif

W tym miejscu chciałbym podziękować WSZYSTKIM kolegom (w szczególności najaktywniejszemu Astromanowi) za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość.

Napisano

> Chciałbym się pochwalić...........

Bez ikonka_photo2.gif się nie liczy

Napisano
  • Autor

> Bez się nie liczy

wrzucę jutro smile.gif

Napisano
  • Autor

> pochwal sie jaki rocznik, wyposażenie i ile dałeś...

Rocznik 2004, 23 300 zł, przebieg 142 kkm.

Co do wyposażenia, to wersja taka średnia ale trochę tego jest np. 8 poduszek, el. szyby przednie, el. lusterka, radio CD, klimatyzacja elektroniczna, kierownica wielofunkcyjna, lampki do czytania, podświetlane lusterka w osłonach p/słonecznych, koła 16", BC, ekran GID, autoalarm (zamontowany przez sprzedawcę), składany kluczyk

Wygląda zatem na wzbogaconą wersję Enjoy.

Nie ma niestety listew bocznych ale może kiedyś sam je zamontuję.

Napisano

Jak na 80 KM to niezły wypas ok.gif Pewnie nie ma DPFa. Oczywiście 6 poduszek.

Napisano

> Rocznik 2004, 23 300 zł, przebieg 142 kkm.

> Co do wyposażenia, to wersja taka średnia ale trochę tego jest np. 8 poduszek, el. szyby przednie,

> el. lusterka, radio CD, klimatyzacja elektroniczna, kierownica wielofunkcyjna, lampki do

> czytania, podświetlane lusterka w osłonach p/słonecznych, koła 16", BC, ekran GID, autoalarm

> (zamontowany przez sprzedawcę), składany kluczyk

> Wygląda zatem na wzbogaconą wersję Enjoy.

> Nie ma niestety listew bocznych ale może kiedyś sam je zamontuję.

Ja bym wzioł Bude Astry i układ jezdny + srodek z Foki II smile.gif.

I tez wyśle nad tym dwoma autami. hmm.gif

Napisano

daj se spokój z fordem, jak dla mnie nie ma nic w tym aucie co by mnie przekonało do jego zakupu, jak szybko wsiadłem do niego, tak i wysiadłem....

Napisano

> daj se spokój z fordem, jak dla mnie nie ma nic w tym aucie co by mnie przekonało do jego zakupu,

> jak szybko wsiadłem do niego, tak i wysiadłem....

Nie wiem.Ojciec ma c-maxa 1,8tdci i powiem ci ze jedzie sie przyjemnie . W astrze to mnie ta konsola jakos nie pociaga ,jest zciosana .Ale auto bardzo ładne nie powiem.Szukałbym chyba 1,4 90Km albo 1,8 125Km .

Napisano

no ale silniki benzynowe mają super, ostatnio miałem okazję przejechać się nową fiestą 1,4 chyba ze 100 km miała, przyspiesza pięknie i pięknie jakby gwiżdże silnik podczas przyspieszania, komfort jazdy wysoki - moim zdaniem nowa fieta i9 nowy fokus w mocnej benzynie to dobry wybór - dają frajdę z jazdy

Napisano

astra III jak na 2003 rok byłą bardzo "młodzieżowa", agresywna,

kiedyś TOP GEAR wystawił debiutującą fokę II na ruchliwej ulicy londynu i przez 2 godziny chyba kilka osób zwróciło uwagę na ten samochód-ale foka nie ważne jak wygląda ważne że jeździ niesamowicie.

VW golf, opel astra, ford fokus to wg mnie samochody, które warto kupować

Napisano

no tak ale teraz piszesz o c-maxie a nie focusie, niby to to samo a jednak nie....2 lata temu nim kupiłem astre, miałem okazje przejechac się focusem 1.6(model testowy forda w salonie), juz nie mówię tu o silniku który więcej wył niz jechał, srebne wstawki tej deski które nie dość że szpecą to po prostu nie wyglądaja, fotele z których wypadasz lub siedzisz jak na taborecie, wiec nie wiem czym sie tu miłośnicy fordów szczyca, a juz nie mówie o cenie. Chcąc kupic wypasiony model na rynku wtórnym dodam jeszcze zeby był w dobrym stanie, to niestety wiąże sie to z cudem. Powiedzmy sobie szczerze, każdy sobie chwali to co ma, ile aut tyle opinii, ale ja niestety jestem negatywnie nastawiony na ten samochód i za żadne pieniądze bym go nie kupił.

Napisano

> Foka 2 jest piękna w środku i na zewnątrz, astra nic specjalnego, deska średnia.

hehe.gif przejrzyj na oczy...

Napisano

> przejrzyj na oczy...

Dokładnie.

Też podczas zakupu brałem pod uwagę fokę 2 w kombiku.

Ale po przejechaniu się foką (1,6diesel) i to naprawdę dobrze wypasioną wybór mój bezapelacyjnie poszedł w kierunku asterki.

W sumie nie zuważyłem, aby foka się lepiej prowadziła od asterki H z zawieszeniem sport.

Napisano

> W sumie nie zuważyłem, aby foka się lepiej prowadziła od asterki H z zawieszeniem sport.

Bo za wolno brałeś zakrety. Wtedy to dobrze widać. Tam gdzie tył Astry odjedzie tam Foka przejedzie bez stresu. Wielowahacz Foki jest lepszy od belki Astry zarówno pod kątem trakcji jak i komfortu . Ale nie ma nic za darmo. Belka jest praktycznie bezobsługowa przez co nie wydaje sie kasy na naprawy jak ma to miejsce w Foce.

Napisano

>Ale nie ma nic za darmo. Belka jest praktycznie bezobsługowa przez co nie wydaje

> sie kasy na naprawy jak ma to miejsce w Foce.

no i tu też tkwi sedno sprawy - koszty!!!! ja z zawieszenia astry byłem bardzo zadowolony, nie było potrzeby specjalnego hamowania, zawieszenie miałem IDS-a używałem sporadycznie bardziej do zabawy, koła 17 z oponą conti 225/45 lep do asfaltu, lecz szybkościeralny to jego minus....

Napisano

Ale jak płyn bedzie innego koloru np zielony to co wtedy? Z jednym kluczykiem tez nie kumam hmm.gif

Napisano

> Ale jak płyn bedzie innego koloru np zielony to co wtedy?

Opel daje różowy. Skoro jest zielony to jest duża szansa że to blacharz dał to co miał pod reką.

>Z jednym kluczykiem tez nie kumam

Auto po dzwonie odjeżdza na lawecie z 1 kluczem który jest w stacyjce. Ubezpieczyciel wypłacając odszkodowanie i kasując auto nie wymaga oddania drugiego kluczyka wiec najczęściej właściciel go po prostu wyrzuca bo nie chce sobie robić kłopotu i oddawać rzeczy której i tak nikt od niego nie chce.

Handlarz kupując takiego szrota dostaje go z jednym kluczykiem i nie dorabia drugiego bo to są dla niego niepotrzebne koszty. Zawsze może powiedzieć że właściciel go zgubił. Podobnie jak carpass który najczęściej też zostaje u właściciela. Choć tu jest troche inaczej bo wielu Niemców czy innych Belgów wozi carpass w schowku zeby w razie wizyty w ASO mieć pod ręką PIN wiec nawet po dzwonie jest szansa żeby go dostać.

Napisano

> Opel daje różowy. Skoro jest zielony to jest duża szansa że to blacharz dał to co miał pod reką.

> Auto po dzwonie odjeżdza na lawecie z 1 kluczem który jest w stacyjce. Ubezpieczyciel wypłacając

> odszkodowanie i kasując auto nie wymaga oddania drugiego kluczyka wiec najczęściej właściciel

> go po prostu wyrzuca bo nie chce sobie robić kłopotu i oddawać rzeczy której i tak nikt od

> niego nie chce.

> Handlarz kupując takiego szrota dostaje go z jednym kluczykiem i nie dorabia drugiego bo to są dla

> niego niepotrzebne koszty. Zawsze może powiedzieć że właściciel go zgubił. Podobnie jak

> carpass który najczęściej też zostaje u właściciela. Choć tu jest troche inaczej bo wielu

> Niemców czy innych Belgów wozi carpass w schowku zeby w razie wizyty w ASO mieć pod ręką PIN

> wiec nawet po dzwonie jest szansa żeby go dostać.

Mocno naciagane te teorie.

Tym sposobem to i bez dowodu by te auta sprzedawali bo przeciez nie ma obowiazku oddawac laweciarzowihehe.gif

Powiedz mi ilu znasz wlascicieli, ktorzy wyrzucili kluczyk?

Napisano

> Mocno naciagane te teorie.

> Tym sposobem to i bez dowodu by te auta sprzedawali bo przeciez nie ma obowiazku oddawac

> laweciarzowi

To wytłumacz mi z jakiego powodu zdecydowana wiekszość powypadowych Astr które oglądałem w polskich komisach miała "zagubione" carpassy i zapasowy kluczyk a tylko te które miały kręcony licznik były z kompletem dokumentów i kluczykem? Taki przypadek? Jeśli tak to życzę powodzenia w kupowaniu samochodu.

> Powiedz mi ilu znasz wlascicieli, ktorzy wyrzucili kluczyk?

W mojej byłej firmie Octavia poszła do kasacji. PZU wypłaciło leasingodawcy odszkodowanie a ksiegowa przy okazji przeprowadzki wywaliła wszystko bo po co jej jakieś kluczyki które do niczego nie pasują.

Napisano

> To wytłumacz mi z jakiego powodu zdecydowana wiekszość powypadowych Astr które oglądałem w polskich

> komisach miała "zagubione" carpassy i zapasowy kluczyk a tylko te które miały kręcony licznik

> były z kompletem dokumentów i kluczykem? Taki przypadek? Jeśli tak to życzę powodzenia w

> kupowaniu samochodu.

Nie mam takiego problemu, bo w zyciu bym nie kupil auta sprowadzonego z zagranicy.

Do komisow nawet nie zagladamhehe.gif

Jedyne auto jakie kupie to od pierwszego wlasciciela z PL.

> W mojej byłej firmie Octavia poszła do kasacji. PZU wypłaciło leasingodawcy odszkodowanie a

> ksiegowa przy okazji przeprowadzki wywaliła wszystko bo po co jej jakieś kluczyki które do

> niczego nie pasują.

A no widzisz, czyli jeden przypadek i to jeszcze auto firmowe zlosnik.gif

Po prostu doszukiwanie sie we wszystkim szwindli zaczyna na AK przekraczac granice rozsadku...

A wystarczy zalozyc, ze nikt dobrego auta nie sprzedaje tanio i odsiewamy 90% szajsu z ogloszen.

Napisano

> Nie mam takiego problemu, bo w zyciu bym nie kupil auta sprowadzonego z zagranicy.

> Do komisow nawet nie zagladam

> Jedyne auto jakie kupie to od pierwszego wlasciciela z PL.

Do tej pory robiem tak samo. Niestety na polskim rynku mimo półrocznych poszukiwań nie znalazłem czarnej bezwypadkowaej astry z xenonami i navi a tylko taka mnie interesowała. Dlatego osobiście wybralem sie za Odrę.

> A no widzisz, czyli jeden przypadek i to jeszcze auto firmowe

> Po prostu doszukiwanie sie we wszystkim szwindli zaczyna na AK przekraczac granice rozsadku...

Dzieki takiemu doszukiwaniu się kilka razy omineła mnie niezła mina.

To co napisałem wynika z mojego doświadczenia.

> A wystarczy zalozyc, ze nikt dobrego auta nie sprzedaje tanio i odsiewamy 90% szajsu z ogloszen.

W moim przypadku nie zadziałało bo ani razu przez pół roku nie trafiłem na czarną Astrą z Navi i xenonem bezwypadkową i z udokumentowanym przebiegiem. Stempelki w książce przegladów nie są dla mnie wiarygodne. Cena nie była istotna bo za granicą i tak kupiłem takie auto dużo drozej niż w kraju.

A teraz tak na logikę. Gdy sprzedajesz auto to po co Ci carpass i zapasowy kluczyk? Dajesz go kupującemu. Komisant biorąc takie auto też o to poprosi bo wie że dzieki temu auto jest bardziej wiarygodne i kupujący ma mniej możliwości zbicia ceny.

Jesli nie ma carpassa i kluczyka to dlaczego? Sprzedawca zapomniał dać? A moze handlarz nie dostał bo na licytacji aut do kasacji w ubezpieczalni nie dawali?

Podsumowując.

Ta przesadna ostrożność pozwoliła mi na zakup auta które jest pewne. Niemiecki komisant sam pokazał mi bez pytania że jest drugi kluczyk i oryginalny carpass. Ciekawe dlaczego?

Napisano

Co to ten carpass?

Moje auto było robione ale 2 klucze mam.Za to poprzedni 2 własciciel który jeżdził 7 miesiecy powiedział że auto jest nie serwisowane. Faktycznie pytałem jednego gościa z forum o sprawdzenie w bazie i nie widnieje.

Napisano

> Co to ten carpass?

I żeby o to zapytać musiałeś zacytować całego wielkiego posta? Zlituj się nad biedną bazą AK...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jak na 80 KM to niezły wypas Pewnie nie ma DPFa. Oczywiście 6 poduszek.

DPFa oczywiście nie ma smile.gif

Nie jestem pewien, czy 6.

Na pewno jest w kierownicy i schowku. 2 są w bokach przednich foteli i jeszcze 4 znalazłem na bocznych ścianach kabiny (zaznaczyłem je na zdjęciach).

p1190211m.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

p1190210m.th.jpg

p1190209m.th.jpg

Przy okazji, może ktoś wie, czy to jest część samochodu?

Znalazłem to na podłodze, jest wykonane z gumy.

dziwnaczmae.th.jpg

Napisano

> czy to jest część samochodu?

Spróbuj czy nie da się tego nałożyć na dolną krawędź mocowania podłokietnika wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Co to ten carpass?

Taka karteczka wielkości karty kredytowej gdzie masz np PIN czyli 4 cyfrowy numer o który woła TECH gdy zechcesz na uaktualnić soft w którymś z modułów lub zakodować kluczyk. Jeśli jej nie masz to niestety jakieś 150 złociszy kosztuje ten PIN w ASO

> Moje auto było robione ale 2 klucze mam

Jest pewna różnica między autem robionym np po lekkim strzale w kufer a takim które za granicą zostało skasowane z powodu poważnego wypadku i sprzedane na licytacji ubezpieczalni jako wrak.

>Za to poprzedni 2 własciciel który jeżdził 7 miesiecy

> powiedział że auto jest nie serwisowane. Faktycznie pytałem jednego gościa z forum o

> sprawdzenie w bazie i nie widnieje.

W bazie danych GM istnieją tylko dane aut które były naprawiane na gwarancji. Moje na gwarancji nie było naprawiane i dlatego też go tam nie ma. Ale za to było serwisowane w ASO Opla w Niemczech i mam wpisy w książkę serwisową oraz przesłane przez ASO kopie faktur które to potwierdzają.

Napisano

> Nie jestem pewien, czy 6.

A ja jestem. Masz 6.

Jedna kurtyna ma po prostu dwa znaczki które ludzie liczą jako osobne poduszki. Gdyby nie daj Boziu wystrzeliła to wtedy zamówisz jedną kurtynę i dwa znaczki

Napisano
  • Autor

> A ja jestem. Masz 6.

> Jedna kurtyna ma po prostu dwa znaczki które ludzie liczą jako osobne poduszki. Gdyby nie daj Boziu

> wystrzeliła to wtedy zamówisz jedną kurtynę i dwa znaczki

No to teraz wszystko jasne... a ja się łudziłem, że mam 8 smile.gif

Też mam nadzieję, że nigdy nie wystrzelą.

Napisano

To jak serwisujesz auto w ASO to w ksiazce wbijaja co robili i przebieg .I tak samo powinni w baze wbijać,nawet jak ma te 8 lat czy 10.

Napisano

Fajny.Tylko jak na hb to za ciasny z tyłu w porównaniu z moja meganką I Po FL no.gif Ten bagaznik jakis mały jest. teraz wiem że kombi będzie w planie.Poprostu cos wsadzic wózek czy na wakacje, mały jest ,jak dla mnie oczywiscie hmm.gifTe starsze auta jakies wieksze sa w srodku.

Napisano

> To jak serwisujesz auto w ASO to w ksiazce wbijaja co robili i przebieg .I tak samo powinni w baze

> wbijać,nawet jak ma te 8 lat czy 10.

Cyztaj ze zrozumieniem. Baza prowadzona przez GM dotyczy napraw GWARANCYJNYCH Jeśli auto jest naprawiane w ASO ale nie na gwarancji tylko na zwyką płatną usługę to go w ogólnoeuropejskiej bazie GM nie ma.

Może być tylko w bazie danego dealera tak jak z każdym innym samochodem każdej innej marki

Napisano

> Cyztaj ze zrozumieniem. Baza prowadzona przez GM dotyczy napraw GWARANCYJNYCH Jeśli auto jest

> naprawiane w ASO ale nie na gwarancji tylko na zwyką płatną usługę to go w ogólnoeuropejskiej

> bazie GM nie ma.

> Może być tylko w bazie danego dealera tak jak z każdym innym samochodem każdej innej marki

Ta wersja 100 KM 1,7CDTI też nie ma tego DPF-a?A co maja co sie może popsuć ,z tych dislowskich spraw. tak na przyszłość pytam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.