Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrobaczki mosiężne - czy rzeczywiście warto?

Featured Replies

Napisano

> Nie lepiej po prostu kupic płynu z atomizerem za 10zł ? I nic nie musiec drapac?

ja polecam oslone na szybe, jestem po jednej zimie i jak dla mnie najlepsze rozwiazanie (sciagam, strzepuje snieg, jade).

Napisano

> Nie lepiej po prostu kupic płynu z atomizerem za 10zł ? I nic nie musiec drapac?

Otóż to, ja psiukam i za chwilę zgarniam skrobaczką, ale gumową częścią ok.gif

Mam skrobaczkę która jest dwustronna z jednej ma plastikową końcówkę a z drugiej gumową, tej plastikowej nigdy nie używałem, tylko tą gumową do usunięcia luźnego lodu

Napisano

> Czy skrobaczka taka rzeczywiscie jest skuteczniejsza i nie rysze szyby? Przecież mosiądz to metal-

> ok miękki ale jednak.

Do mojego łba w życiu by nie przyszło, żeby czymś metalowym drapać po szybie. Ale na drogach widać wiele rzeczy, które w moim łbie się nie mieszczą, więc widać mam za mały łeb hehe.gif

Napisano

> Otóż to, ja psiukam i za chwilę zgarniam skrobaczką, ale gumową częścią

> Mam skrobaczkę która jest dwustronna z jednej ma plastikową końcówkę a z drugiej gumową, tej

> plastikowej nigdy nie używałem, tylko tą gumową do usunięcia luźnego lodu

O, to tak, jak ja ok.gif

Napisano

Ooo to to to to ok.gif ja równie używam odmrażacza do szyb i bardzo sobie chwale. Jakoś skrobanie do mnie nie przemawia no.gif

Napisano

Kup sobie odmrażacz.

Nie trzeba uczyć się używać wink.gif

Napisano

nie bardzo grinser006.gif

uzywalem 3 roznych

kazden jeden mial na etykiecie napisane ze po uzyciu trzeba dokladnie wyczyscic szybe i wycieraczki

pozatym zwykle zostawaly paskudne smugi z ktorymi nie radzily sobie spryskiwacze ( wycieraczki nowe , plyn zimowy wnetrze i szyba nagrzane )

Napisano

> (...) Myślę że wielu tak ma tylko nie reklamuje bo wydaje sie to bez

> sensu,ja próbuję. Na stronie producenta też nie ma nic na temat czystości szyb czy innych

> przeciwwskazań tylko reklama ze bez zarysowań.

No to jak masz już ta skrobaczkę, to zrób sobie doświadczenie... Weź kawałek czystej szyby albo po prostu szklaną butelkę i spróbuj ją porysować tą skrobaczką, tylko wcześniej ja wyczyść. Później wytarzaj szybę czy butelkę w piasku i ponownie spróbuj ją porysować...

Napisano

> Do mojego łba w życiu by nie przyszło, żeby czymś metalowym drapać po szybie. Ale na drogach widać

> wiele rzeczy, które w moim łbie się nie mieszczą, więc widać mam za mały łeb

Może przyczyna tkwi właśnie w posiadaniu łba zamiast głowy? Może lepiej najpierw sprawdzić, niż się wypowiadać na temat, w którym nie ma się żadnego doświadczenia...

Używam mosiężnej skrobaczki od kilku lat, auta parkuję zawsze na zewnątrz, więc w okresie zimowym nie jest to użytkowanie sporadyczne. Szyby mam bez rys.

Napisano

> Może przyczyna tkwi właśnie w posiadaniu łba zamiast głowy? Może lepiej najpierw sprawdzić, niż się

> wypowiadać na temat, w którym nie ma się żadnego doświadczenia...

> Używam mosiężnej skrobaczki od kilku lat, auta parkuję zawsze na zewnątrz, więc w okresie zimowym

> nie jest to użytkowanie sporadyczne. Szyby mam bez rys.

Nie używam mosiężnego cudu, szyby też mam bez rys. Cud normalnie hehe.gif Tyle, że leniwy jestem i nie chce mi się skrobać szyb, wolę spryskać odmrażaczem. Resztę załatwia gumowa krawędź skrobaczki za 5zł...

Napisano

> Używam mosiężnej skrobaczki od kilku lat, auta parkuję zawsze na zewnątrz, więc w okresie zimowym

> nie jest to użytkowanie sporadyczne. Szyby mam bez rys.

Dokładnie tak, jak i ja.

Jestem fanem mosiężnej skrobaczki od pierwszego razu oink.gif

Napisano

ja uzywam mosieznych skrobaczek od kilku lat we wszystkich autach. Odkad kupilem pierwsza tego typu inne dla mnie przestaly istniec

Napisano

Ja powiem, że mosiężna jest lepsza - bo jest ostrzejsza - łatwiej schodzi szron / lód, a ponieważ jest ostrzejsza krawędź, mniej się rysuje szyba, dodatkowo plastikowe skrobaczki są prawie zawsze wyszczerbione (nierówne) i dodatkowo rysują szybę.

ALE najlepszy sposób to płachta aluminiowo - styropianowa, wystarczy ją zdjąć i strzepać lód.

Pzdr

Napisano

> Nie używam mosiężnego cudu, szyby też mam bez rys. Cud normalnie Tyle, że leniwy jestem i nie

> chce mi się skrobać szyb, wolę spryskać odmrażaczem. Resztę załatwia gumowa krawędź skrobaczki

> za 5zł...

A ja używam 5 litrowego baniaka z gorącą kranówką - i w 30 sek szyby czyste.

I też nie porysowane i nie pękły. Cud normalnie.

Napisano

> A ja używam 5 litrowego baniaka z gorącą kranówką - i w 30 sek szyby czyste.

> I też nie porysowane i nie pękły. Cud normalnie.

A ja używam Taxi Cud normalnie

.

Napisano

> ALE najlepszy sposób to płachta aluminiowo - styropianowa, wystarczy ją zdjąć i strzepać lód.

> Pzdr

Najlepszy sposób to ogrzewany garaż ok.gif Skrobaczkę mam i używam ok.gif Swoją funkcję spełnia idealnie ok.gif

Napisano

> Nie używam mosiężnego cudu, szyby też mam bez rys. Cud normalnie Tyle, że leniwy jestem i nie

> chce mi się skrobać szyb, wolę spryskać odmrażaczem. Resztę załatwia gumowa krawędź skrobaczki

> za 5zł...

Jeśli nie używałeś takiej skrobaczki nigdy i nie używasz obecnie to zastanawia mnie jak możesz (o)doradzać komuś, kto pyta, czy warto lub czy rysuje szyby? Rozumiem ,że każdy może wygłaszać swoją opinię w końcu na tym opiera się forum, ale w tym wypadku to tak jakbyś wróżył z fusów no chyba, że jesteś wróżką? wink.gif

Napisano

> A ja używam 5 litrowego baniaka z gorącą kranówką - i w 30 sek szyby czyste.

> I też nie porysowane i nie pękły. Cud normalnie.

Według ekspertów kącikowych to cud, ze jeszcze Ci ta szyba nie pękła rotfl.gif

Tez tak robię jak odmrażacz się skończy wink.gif

Napisano

> Jeśli nie używałeś takiej skrobaczki nigdy i nie używasz obecnie to zastanawia mnie jak możesz

> (o)doradzać komuś, kto pyta, czy warto lub czy rysuje szyby? Rozumiem ,że każdy może wygłaszać

> swoją opinię w końcu na tym opiera się forum, ale w tym wypadku to tak jakbyś wróżył z fusów

> no chyba, że jesteś wróżką?

A pokaż mi jedno słowo, w którym odradzam kupno cudownej skrobaczki...Kto chce, niech kupuje i wierzy, że brak rys na szybie to tylko jej zasługa zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> Czy skrobaczka taka rzeczywiscie jest skuteczniejsza i nie rysze szyby? Przecież mosiądz to metal-

> ok miękki ale jednak.

Niedawno kupiłem w końcu to cudo od Murskiej i muszę przyznać, że jest rewelacyjna. Autko służbowe, z nową szybą oddaję za kilka tygodni, więc nie bałem się eksperymentować.

Niebywała skuteczność. Co do zarysowań to trzeba uważać jak z każdą. Jeśli skrobiesz po całej, brudnej szybie, także w w miejscach gdzie nie pracowały wycieraczki to rysy masz jak w banku. Niezależnie od skrobaczki.

Sprawdziłem ;-)

Kupić zdecydowanie warto!

Pozdrawiam.

Napisano

Ja wczoraj zauważyłem jak to sobie pięknie załatwiłem szybę skrobaczką plastikową - auto 4 miesięczne sciana.gif

Przy czym tą samą skrobaczką szurałem po porzednim aucie i rys żadnych nie stwierdziłem niewiem.gif więc albo miałem pecha i jakiś brud/piach się dostał pod skrobaczkę, albo teraz robią strasznie miękkie szyby

Napisano

>...albo teraz robią strasznie miękkie

> szyby

To inna sprawa. W CR-V IIgen. i poprzednich nowych, które zjeździłem nigdy nie udało mi się zarysować szyby.

Od X-Trail-a z 2009r. nawet wycieraczki zostawiają rysy.

Raz mi koleś brudną gąbką w Radomiu na skrzyżowaniu, myjąc szybę zarysował :-(

Jakby szyba była z tworzywa.

Tyle, że to była oryginalna. Teraz to już trzecia w ciągu trzech lat i 150kkm. Od NordGlass. I jest tak samo miękka.

Pozdrawiam.

Napisano

Po dwóch sezonach zimowych - nie zmienię już nigdy na plastik ok.gif

Napisano

> miałem pecha i jakiś brud/piach się dostał pod skrobaczkę, albo teraz robią strasznie miękkie

> szyby

w 10-letnim Golfie II i 200kkm, szyby miałem w lepszy stanie niż teraz przy 50kkm, w Clio wymieniłem po 10kkm, bo taka była wypiaskowana, że pod słońce nie dało się jechać... czacha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.