Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiazkowe opony zimowe w Niemczech!

Featured Replies

Napisano

> Przepraszam, ale dlaczego nie maja prawa wynagac ? Uzywasz ich drog to wypadalo by sie dostosowac.

Bo podpisali w 1968 Konwencje o ruchu drogowym w Wiedniu, ktora okresla co moga a czego nie moga wymagac.

Napisano

> U nas też powinni uchwalić takie przepisy.

zgadza się-wreszcie Ktoś pomyślał ok.gif

Napisano

> ja do tej zimy jezdzilem dosc mocnym autem 150 koni z letnimi w zime..i myslalem ,ze to wymysl

> producentow by zakladac zimowe na zime..

> teraz jezdze autem na zimowkach i nigdy wiecej letnich na zime,ale zeby to powiedziec trzeba samemu

> poczuc roznice...

ja nowe letnie opony zimowe miałem już w

1995r. w 25 letnim Fiacie 125 P

i nie jeden się dziwił że w taki staruchu miałem nowe opony wartę pewnie tyle co samochód ale jeździło mi się w zimę Fiaciorem wyśmienicie ok.gif

to był mój pierwszy samochód i nim nauczyłem się wprowadzać i wyprowadzać auto z poślizgów cool.gif

teraz może nie jeden sie smieje jak to mogło się jeździć starym Fiatem bdb ale ja myślę że to było świetne auto do nauki, po nim to w co nie wsiadłem nie robiło mi to różnicy grinser006.gif

Napisano

> hehe to tak samo latem moga chciec zeby

> auto z uk mialo jednakowe opony na osi

Takich §§ nie ma nawet w niemiecim " kodeksie " Mowa jest jedynie o jednakowych oponach jezeli chodzi o opony diegonalne lub radialne w przypadku pojazdow do 3,5 t.

wink.gif

Napisano

> Opona ma mieć oznaczenie M+S (Mud + Snow), takie oznaczenie mają wielosezonowe i zimowe.

Spoko, spoko, na Bulgarow nie trafisz biglaugh.gif Ozanczenie M+S ( Matsch und Schnee ) to nie wszystko, cobardziej zorientowani sprawdzaja czy na oponach ( w przypadku zimowych ) jest jeszcze wierzcholek gory ze snieznym platkiem ). Oprocz tego kontrolowany jest bieznik czy oby napewno ma ( mniej wiecej zimowy profil i lamelki ).

A wszystko to dzieki malym zoltym ludzikom ktorzy w olbrzymiym kraju wpadli na pomysl oznaczyc M+S opony letnie ( bo przeciez kto bedzie to kontrolowal biglaugh.gif ).

wink.gif

Napisano

> Bo podpisali w 1968 Konwencje o ruchu drogowym w Wiedniu, ktora okresla co moga a czego nie moga

> wymagac.

Taaaaa, w 68 - mym raczej nikt nie slyszal o oponach zimowych, to raz, dwa, w '68 to mogles swobodnie smigac z 1 ( jednym ) promilem i tez kowencja wiedenska nic do tego nie miala.

Jak ma sie konwencja wiedenska do calodobowej jazdy na swiatlach mijania ? Rozumiem, ze jako Niemiec jestem od tego obowiazku w PL zwolniony, bo w Niemczech tego obowiazku niema !

mam nadzieje, ze podalem wystarczajaco latwy przyklad.

wink.gif

Wyszukanie jednago § / artykulu z calego prawa nie znaczy, ze jest on wlasciwy lub ksztaltuje caloksztalt

Napisano

> Taaaaa, w 68 - mym raczej nikt nie slyszal o oponach zimowych, to raz, dwa, w '68 to mogles

> swobodnie smigac z 1 ( jednym ) promilem i tez kowencja wiedenska nic do tego nie miala.

> Jak ma sie konwencja wiedenska do calodobowej jazdy na swiatlach mijania ? Rozumiem, ze jako

> Niemiec jestem od tego obowiazku w PL zwolniony, bo w Niemczech tego obowiazku niema !

> mam nadzieje, ze podalem wystarczajaco latwy przyklad.

> Wyszukanie jednago § / artykulu z calego prawa nie znaczy, ze jest on wlasciwy lub ksztaltuje

> caloksztalt

No niestety ale przyklad chybiony.

Poniewaz, to czy nalezy uzywac swiatel w dzien czy nie, to reguluja przepisy drogowe. A te moga sie roznic w kazdym kraju.

Natomiast opony, to jest element wyposazenia samochodu, i wlasnie o tym jest mowa w konwencji.

Napisano

> Niemiec jestem od tego obowiazku w PL zwolniony, bo w Niemczech tego obowiazku niema !

Podałeś bardzo zły przykład, bo włączone światła nie należą do "wymagań technicznych" samochodu... Do wymagań technicznych należy ich posiadanie w aucie (ich = w sensie lamp). Inny przykład - bardziej adekwatny - to auta np. ze wschodu z przednimi szybami oklejonymi folią o kolorze i przejrzystości smoły. W Polsce jest to zabronione, na Wschodzie - dozwolone i Policja nic im nie może zrobić...

Napisano
  • Autor

> policjant w D jest tam wykladnikiem prawa?

> masz jakis wiarygodny link po angielsku do tego nowego przepisu ktory mowie ze auta z poza D tez

> maja taki obowiazek?

Nie, nie mam linka do tekstu po angielsku.

Napisano

> Taaaaa, w 68 - mym raczej nikt nie slyszal o oponach zimowych, to raz, dwa, w '68 to mogles

> swobodnie smigac z 1 ( jednym ) promilem i tez kowencja wiedenska nic do tego nie miala.

> Jak ma sie konwencja wiedenska do calodobowej jazdy na swiatlach mijania ? Rozumiem, ze jako

> Wyszukanie jednago § / artykulu z calego prawa nie znaczy, ze jest on wlasciwy lub ksztaltuje

> caloksztalt

Ty nie rozumiesz sensu tej konwencji. Ona nie dotyczy poszczególnych lokalnych przepisów dotyczących zachowania na drodze, lecz WYPOSAZENIA. Oczywiste jest, że w Niemczech obowiązują Polaków niemieckie ograniczenia prędkości, niemieckie ograniczenia ilości spożytego alkoholu itp itd. Natomiast auto musi być wyposażone zgodnie z przepisami kraju w którym jest zarejestrowane, a nie w kraju po którym się porusza.

Swego czasu była "afera" iż po niemieckiej stronie odry pod Swinoujściem niemiecka policja wlepiała Polakom mandaty za brak nożyczek itp bzdury. Po jakiejś tam interwencji zaprzestali tych praktyk i mandaty były zwracane. Zresztą po polskiej stronie nasi robili Niemcom to samo.

Napisano
  • Autor

> Kolega dejv667 wie lepiej...

Kolega dejv kilka razy napisal zeby osoby, ktore nie sa pewne lub maja watpliwosci zadzwonily same i doipytaly. kolega dejv nawet wrzucil nr telefonu zeby oszczedzic zainteresowanym szukania. Co wniosla Twoja bzdurna wypowiedz?

> Wszak mieszka w Niemczech, słuchał niemieckiego radia i nawet dzwonił na policję.

Ano zadzwonil zeby nie podawac informacji wyssanych z fiuta.

> No, ale jego to dotyczy bo w jego żyłach płynie sprawdzona przez niemiecki TUV krew...

czerwona.gif

Napisano

> Ty nie rozumiesz sensu tej konwencji. Ona nie dotyczy poszczególnych lokalnych przepisów

> dotyczących zachowania na drodze, lecz WYPOSAZENIA.

Jesli moge cos dodac, to konwencja okresla bardzo wiele spraw dotyczacych przepisow drogowych. I panstwa ktore ja podpisaly musialy swoje przepisy do tego dostosowac. Wlasnie dzieki temu w calej Europie mamy bardzo podobne przepisy drogowe.

Podobnie konwencja opisuje minimalne wymagania techniczne dotyczace pojazdow. I tak samo jak wyzej kazdy kraj musi miec przepisy odpowiadajace temu, ale rownierz moze dodac jakies dodatkowe wymogi.

Jednak jest w konwencji zaznaczone, ze w ruchu miedzynarodowym, obowiazuja wymagania z kraju rejestracji.

> Zresztą po polskiej stronie nasi robili Niemcom to samo.

Zapewne wystawiali mandaciki za brak gasnicy ;P

Napisano

> daj sobie spokój poczekamy na I-go który pożali się, że mu Niemiecka za brak zimówek dała "sztraf"

No właśnie - okazuje się, ze była akcja wyjaśniania tej sprawy i nikt się nie zgłosił

http://www.transodra-online.net/de/node/1119

Wszystkie te przedmioty muszą mieć w apteczkach niemieccy kierowcy, obowiązku takiego nie mają natomiast podróżujący autem po Niemczech Polacy. Deklaracje niemieckiej policji o zwrocie pieniędzy za mandaty i apele świnoujskich władz o zgłaszanie się poszkodowanych nie pomogły

Napisano

> daj sobie spokój poczekamy na I-go który pożali się, że mu Niemiecka za brak zimówek dała "sztraf"

Ja w przyszlym tygodniu bede jechal przez cale Niemcy w od zachodu na wschod.

Tylko ze ja zimowki mam. Ciekawe jednak czy beda sprawdzac smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w przyszlym tygodniu bede jechal przez cale Niemcy w od zachodu na wschod.

> Tylko ze ja zimowki mam. Ciekawe jednak czy beda sprawdzac

Policja twierdzi, ze ne bedzie zadnych wzmozonych kontroli. Po prostu podaczas rutynowej kontroli rzuca okiem na opony i tyle.

Napisano

> Ja w przyszlym tygodniu bede jechal przez cale Niemcy w od zachodu na wschod.

> Tylko ze ja zimowki mam. Ciekawe jednak czy beda sprawdzac

Brat będzie jechał w marcu z Londynu na letnich (bo zimówek na pewno nie kupi, bo to bez sensu tam). Może go podjudzę, żeby się podroczył z drogówką.

Napisano
  • Autor

> Brat będzie jechał w marcu z Londynu na letnich (bo zimówek na pewno nie kupi, bo to bez sensu

> tam). Może go podjudzę, żeby się podroczył z drogówką.

O ile na drodze nie bedzie sniegu, blota czy lodu to sie nie podroczy bo beda mu zyczyc szerokiej drogi wink.gif

Napisano

> Brat będzie jechał w marcu z Londynu na letnich (bo zimówek na pewno nie kupi, bo to bez sensu

> tam).

Nie.... Wcale i wogole ;P

london-snow.jpg

Napisano

> Nie.... Wcale i wogole ;P

oj tam oj tam raz na 10 lat spadnie śnieg. Większość wtedy i tak siedzi w domu bo wszystko stoi. Zresztą widać to nawet na twoim obrazku.

Napisano

Nie wiem czy moze to pytanie juz sie pojawilo w tym wątku. Czy jesli kupie auto w Niemczech, bedzie na letnich oponach (bo wiadomo ze w komisie troche stało), czy moge nim sie poruszac jesli jade na zoltych/czerwonych tablicach wywozowych? Nie jest zarejestrowane, a tablice sa tylko by dojechac do miejsca przeznaczenia. Jesli mimo tego trzeba bedzie zimowki, to co zrobia handlarze , jesli do kazdego zakupionego auta bede musieli dokupic opony tylko po to zeby przejechac sie do kraju?

Napisano

> by dojechac do miejsca przeznaczenia. Jesli mimo tego trzeba bedzie zimowki, to co zrobia

> handlarze , jesli do kazdego zakupionego auta bede musieli dokupic opony tylko po to zeby

> przejechac sie do kraju?

NIc nie zrobią zlosnik.gif Po prostu poczekają aż odśnieżą ulicę smile.gif

Quote:

na drodze pokrytej sniegiem, blotem posniegowym czy tez oblodzonej wymagane sa opony zimowe lub wielosezonowe (M+S)

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> NIc nie zrobią Po prostu poczekają aż odśnieżą ulicę

> Quote:

> na drodze pokrytej sniegiem, blotem posniegowym czy tez oblodzonej wymagane sa opony zimowe lub

> wielosezonowe (M+S)

> pozdrawiam,

> bromsky

obawiam się, że nawet na to nie poczekają. 40 Euro mandatu można wkalkulować w ryzyko.

Napisano

> Policja twierdzi, ze ne bedzie zadnych wzmozonych kontroli. Po prostu podaczas rutynowej kontroli

jednak dali juz propozycje aby opony zimowe odznaczaly sie od opon letnich innym zauwazalnym dla oka kolorem biglaugh.gif wiec predzej czy pozniej beda wiedzieli kto niema. biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Nie.... Wcale i wogole ;P

Eeee tam prezdwojenne zdjecie wkleiles biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Czy jesli kupie auto w Niemczech, bedzie na letnich oponach, czy moge nim sie poruszac jesli

> jade na zoltych/czerwonych tablicach wywozowych? Nie jest zarejestrowane, a tablice sa tylko

> by dojechac do miejsca przeznaczenia. Jesli mimo tego trzeba bedzie zimowki, to co zrobia

> handlarze , jesli do kazdego zakupionego auta bede musieli dokupic opony tylko po to zeby

> przejechac sie do kraju?

Zawsze mozesz podjechac do handlarza i kupic zimowki, tego Ci nikt nie zabroni. biglaugh.gif

O rejestracjach byl juz temat.

handlarz nie jest zobowiazany do wyposazenia pojazdu w opony zimowe, gdy stoi n aplacu, Ty wyjezdzajac na droge publiczna TAK !

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze mozesz podjechac do handlarza i kupic zimowki, tego Ci nikt nie zabroni.

> O rejestracjach byl juz temat.

> handlarz nie jest zobowiazany do wyposazenia pojazdu w opony zimowe, gdy stoi n aplacu, Ty

> wyjezdzajac na droge publiczna TAK !

a dokladniej jadac po drodze publicznej. Za stanie nie zrobia Ci nic.

Napisano

> Spoko, spoko, na Bulgarow nie trafisz Ozanczenie M+S ( Matsch und Schnee ) to nie wszystko,

> cobardziej zorientowani sprawdzaja czy na oponach ( w przypadku zimowych ) jest jeszcze

> wierzcholek gory ze snieznym platkiem ). Oprocz tego kontrolowany jest bieznik czy oby napewno

> ma ( mniej wiecej zimowy profil i lamelki ).

> A wszystko to dzieki malym zoltym ludzikom ktorzy w olbrzymiym kraju wpadli na pomysl oznaczyc M+S

> opony letnie ( bo przeciez kto bedzie to kontrolowal ).

Powtórzę jeszcze raz - wyznacznikiem opony zimowej/wielosezonowej jest napis M+S na oponie, dopuszczonej do sprzedaży w UE. Koniec, kropka. Podczas kontroli policja sprawdza tylko to oraz głębokość bieżnika. Takie jest prawo.

• 1 rok później...
Napisano

a powiedzcie mi jak to ma sie w druga strone czy latem jest obowiązek jeżdzić na letnich czy mozna na zimowych smigać

Napisano
  • Autor

> a powiedzcie mi jak to ma sie w druga strone czy latem jest obowiązek jeżdzić na letnich czy mozna

> na zimowych smigać

można jeździć na zimowych

Napisano

> a powiedzcie mi jak to ma sie w druga strone czy latem jest obowiązek jeżdzić na letnich czy mozna

> na zimowych smigać

ale żeś pan kotleta odgrzał. smile.gif

Napisano

> Czy jesli kupie auto w Niemczech, bedzie

> na letnich oponach (bo wiadomo ze w komisie troche stało), czy moge nim sie poruszac jesli

> jade na zoltych/czerwonych tablicach wywozowych?

myślę że na takich tablicach będą SZCZEGÓLNIE zwracać uwagę jakie są opony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w jakim okresie czasowym jest ten nakaz?

Myślę, że jak przeczytasz ten wątek w całości to będziesz to wiedział. Temat był dokładnie wałkowany. Mi, wybacz proszę, nie chce się ani znów pisać o tym samym ani szukać cytatów smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.