Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiazkowe opony zimowe w Niemczech!

Featured Replies

Napisano

Od dzisiaj na terenie Niemiec obowiazuja nowe przepisy dotyczace opon zimowych.

Do tej pory prawo mowilo, ze "auto ma byc przystosowane do arunkow pogodowych", jednak nie defniowalo jakie opopny sa wymagane. W praktyce za jazde po sniegu na oponach letnich nie czekaly nas zadne konsekwencje - tak dlugo jak dlugo nie utrudnialismy my ruchu etc.

Od dzisiaj jest inaczej: na drodze pokrytej sniegiem, blotem posniegowym czy tez oblodzonej wymagane sa opony zimowe lub wielosezonowe (M+S). Kierwca, ktory ich nie posiada zostanie ukarany mandatem wysokosci 40 euro. Osoba, ktora z powodu braku wlasciwego ogumienia doprowadzi do utrudfnien w ruchu zostanie ukarana mandatem wysokosci 80 euro oraz jednym punktem karnym 8dotyczy kierowcow mieszkajacych w Niemczech).

Dla autobusow i ciezarowek obowiazek zakladania opon zimowych dotyczy jedynie osi napedowej.

Napisano

> Od dzisiaj na terenie Niemiec obowiazuja nowe przepisy dotyczace opon zimowych.

> Do tej pory prawo mowilo, ze "auto ma byc przystosowane do arunkow pogodowych", jednak nie

> defniowalo jakie opopny sa wymagane. W praktyce za jazde po sniegu na oponach letnich nie

> czekaly nas zadne konsekwencje - tak dlugo jak dlugo nie utrudnialismy my ruchu etc.

> Od dzisiaj jest inaczej: na drodze pokrytej sniegiem, blotem posniegowym czy tez oblodzonej

> wymagane sa opony zimowe lub wielosezonowe (M+S). Kierwca, ktory ich nie posiada zostanie

> ukarany mandatem wysokosci 40 euro. Osoba, ktora z powodu braku wlasciwego ogumienia

> doprowadzi do utrudfnien w ruchu zostanie ukarana mandatem wysokosci 80 euro oraz jednym

> punktem karnym 8dotyczy kierowcow mieszkajacych w Niemczech).

> Dla autobusow i ciezarowek obowiazek zakladania opon zimowych dotyczy jedynie osi napedowej.

U nas też powinni uchwalić takie przepisy.

Napisano
  • Autor

> U nas też powinni uchwalić takie przepisy.

Wytlumacz to setkom kierowcow ktorzy opony zimowe uwazaja za wymysl idiotow hehe.gif

Napisano

>

> wymagane sa opony zimowe lub wielosezonowe (M+S).

ale przynajmniej wielosezonowe dopuszczają. U nas od razu kazaliby nadgorliwie zakladać TYLKO zimówki zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wytlumacz to setkom kierowcow ktorzy opony zimowe uwazaja za wymysl idiotow

ja do tej zimy jezdzilem dosc mocnym autem 150 koni z letnimi w zime..i myslalem ,ze to wymysl producentow by zakladac zimowe na zime..

teraz jezdze autem na zimowkach i nigdy wiecej letnich na zime,ale zeby to powiedziec trzeba samemu poczuc roznice...

Napisano

> ale przynajmniej wielosezonowe dopuszczają. U nas od razu kazaliby nadgorliwie zakladać TYLKO

> zimówki

A mandat groziłby minimum 500pln.

Napisano

idziemy w dobrym kierunku .... drogi muszą stawać się bexzpieczniejsze de facto bo podnoszą prędkości ....

Kwestia czasy i zaczną myśleć o zimowych oponach, szczególnie teraz jak u nas tak biało coraz częściej w miastach.

Ale zanim to uchwalą to musimy swoje odczekać.

Zapewne najwięksi monopoliści oponiarscy też muszą wejść w jakiś układ bo to polska wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale przynajmniej wielosezonowe dopuszczają. U nas od razu kazaliby nadgorliwie zakladać TYLKO

> zimówki

Glownie dlatego, ze czasami ciezko zdefiniowac roznice miedzy opona zimowa i wielosezonowa.

Napisano

Auta zarejestrowane w Polsce, a jadące w Niemczech też podlegają tym przepisom, czy to podpada pod konwencję genewską?

Napisano
  • Autor

> A mandat groziłby minimum 500pln.

punkt karny boli w niemczech o wiele bardziej. Tutaj sa troche inne przepisy jesli idzie o kasowanie sie pkt.

Napisano

> punkt karny boli w niemczech o wiele bardziej. Tutaj sa troche inne przepisy jesli idzie o

> kasowanie sie pkt.

jakieś szczegóły?

Napisano
  • Autor

> jakieś szczegóły?

Pkt kasuje sie po roku pod warunkiem, ze wciagu tego nie roku nie dostaniesz kolejnych puknktow. Innymi slowy - punkty raz w roku i nagle sie okazuje, ze blyskiwacznie zapelnia Ci sie konto.

Napisano

I wlasnie tych idiotow nalezy do tematu przymusic. A nie tam zadne tlumaczenia.

Napisano

Dokładnie. U mnie na osiedlu paru "oszczędnych" zablokowało kilka razy drogę. Widziałem też sytuację, gdy ludzie odmówili pomocy przy pchaniu, bo zobaczyli że samochód ma letnie opony zlosnik.gif

Napisano

No to będą musieli się dostosować, a jak nie to kara i już.

Jest jeszcze jedna kwestia.

Byłem u mojego gumiarza w sprawie opon do przyczepy i tak przy okazji trafiłem na moment kiedy to jakiś klient dyskutował na temat swoich opon zimowych, które miał właśnie zakładać.

Każdy kto by spojrzał na te opony stwierdziłby, że letnie, które miał były sto razy lepsze od tych zimowych, które miał założyć.

Brakowało może z pół milimetra do znaku zużycia TWI.

Po dłuższych negocjacjach dał się przekonać na komplet nowych opon.

Czasami na parkingach przyglądam się oponom zimowym innych samochodów, które są zwyczajnie zużyte lub prawie łyse.

No ale właściciel szczyci się tym, że ma opony zimowe.

Do tego można jeszcze dodać, że większość opon zimowych w momencie gdy są w połowie zużyte tracą swoje super właściwości.

Wystarczy przyjrzeć się drobnym nacięciom lamelowym w bieżniku. Prawie wszystkie opony mają te nacięcia tylko do połowy wysokości bieżnika.

Jak na razie to chyba tylko jedna opona ma nacięcia do pełnej głębokości bieżnika.

To stara dobra Dębica Frigo S-30.

frigos30.jpg

Także co z tego jak będzie nakaz stosowania opon zimowych skoro większość ludzi będzie kupowało zużyte używane opony zimowe lub pomimo tego, że kupią nowe to będą na nich jeździć "do łysego".

Napisano
  • Autor

> No to będą musieli się dostosować, a jak nie to kara i już.

> Jest jeszcze jedna kwestia.

> Byłem u mojego gumiarza w sprawie opon do przyczepy i tak przy okazji trafiłem na moment kiedy to

> jakiś klient dyskutował na temat swoich opon zimowych, które miał właśnie zakładać.

> Każdy kto by spojrzał na te opony stwierdziłby, że letnie, które miał były sto razy lepsze od tych

> zimowych, które miał założyć.

> Brakowało może z pół milimetra do znaku zużycia TWI.

> Po dłuższych negocjacjach dał się przekonać na komplet nowych opon.

> Czasami na parkingach przyglądam się oponom zimowym innych samochodów, które są zwyczajnie zużyte

> lub prawie łyse.

> No ale właściciel szczyci się tym, że ma opony zimowe.

> Do tego można jeszcze dodać, że większość opon zimowych w momencie gdy są w połowie zużyte tracą

> swoje super właściwości.

> Wystarczy przyjrzeć się drobnym nacięciom lamelowym w bieżniku. Prawie wszystkie opony mają te

> nacięcia tylko do połowy wysokości bieżnika.

> Jak na razie to chyba tylko jedna opona ma nacięcia do pełnej głębokości bieżnika.

> To stara dobra Dębica Frigo S-30.

> Także co z tego jak będzie nakaz stosowania opon zimowych skoro większość ludzi będzie kupowało

> zużyte używane opony zimowe lub pomimo tego, że kupią nowe to będą na nich jeździć "do

> łysego".

Akurat tego problemu nie mam. Co prawda nie zmeiniam opon na nowe na podstawie wysokosci bieznika - po prostu gdy zaczynajua byc problemy z trakcja to wydaje ciezko zarobionego pieniadza.

Napisano

> Akurat tego problemu nie mam. Co prawda nie zmeiniam opon na nowe na podstawie wysokosci bieznika -

> po prostu gdy zaczynajua byc problemy z trakcja to wydaje ciezko zarobionego pieniadza.

Ty o tym wiesz i ja o tym wiem, pewnie jeszcze parę osób o tym wie, ale patrząc na sporą ilość samochodów to jednak cała masa ludzi jeździ na oponach, które albo zatracają albo już dawno zatraciły swoje właściwości.

Napisano

POPIERAM - wczoraj trasa 60 km - Jarosław - Rzeszów - pokonałem ja w 3,5 godziny. Kilka kierowców TIRa, których myślenie odbiega od znanych mi norm, albo wierzą, że są nad-ludźmi, albo myślą, że ich auta są nad-autami.

Generalnie co górka to zdarzał się kozak, który wierzył, że jego paro(-nasto) tonowy pojazd na letnich oponach, potrafi pokonać podjazd pod gore po białym puchu.

Napisano
  • Autor

> POPIERAM - wczoraj trasa 60 km - Jarosław - Rzeszów - pokonałem ja w 3,5 godziny. Kilka kierowców

> TIRa, których myślenie odbiega od znanych mi norm, albo wierzą, że są nad-ludźmi, albo myślą,

> że ich auta są nad-autami.

> Generalnie co górka to zdarzał się kozak, który wierzył, że jego paro(-nasto) tonowy pojazd na

> letnich oponach, potrafi pokonać podjazd pod gore po białym puchu.

Moze Ty raczej uderz do ich pracodawcow (i wlascicieli ich ciezarowek) a nie do kierowcow? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Auta zarejestrowane w Polsce, a jadące w Niemczech też podlegają tym przepisom, czy to podpada pod

> konwencję genewską?

Mi sie wydaje, ze Niemcy nie maja prawa wymagac od pojazdow z zagranicy aby tez mialy opony zimowe.

Napisano

> ja do tej zimy jezdzilem dosc mocnym autem 150 koni z letnimi w zime..i myslalem ,ze to wymysl

> producentow by zakladac zimowe na zime..

> teraz jezdze autem na zimowkach i nigdy wiecej letnich na zime,ale zeby to powiedziec trzeba samemu

> poczuc roznice...

Zalezy od zimy. Ja na kilka lat zrezygnowalem z zimowek.

Nie mialem z tego powodu zadnych problemow.

Dopiero ta i poprzednia zima zmusila do powrotu do zmiany opon.

Napisano
  • Autor

> Mi sie wydaje, ze Niemcy nie maja prawa wymagac od pojazdow z zagranicy aby tez mialy opony zimowe.

Zle CI sie wydaje. Wlasnie dzwonilem do drogowki.Nowe przepisy obowiazuja KAZDE auto jezdzace przez Niemcy - rowniez to zarejestrowane w innym kraju.

Napisano

> Zle CI sie wydaje. Wlasnie dzwonilem do drogowki.Nowe przepisy obowiazuja KAZDE auto jezdzace przez

> Niemcy - rowniez to zarejestrowane w innym kraju.

A jak to sie ma do Konwecji o ruchu drogowym z 1968 podpisanej rownierz przez Niemcy?

Bo wg tej konwencji, samochodu w ruchu miedzynarodowym, maja byc zgodne z warunkami technicznymi obowiazujacymi w kraju rejestracji. Oczywiscie sa od tej reguly wyjatki, ale do samochodow osobowych opony nie sa tutaj wyjatkiem.

Dlatego jakos nie widze w jaki sposob Niemcy moga wymagac od przyjezdnych opon zimowych.

Napisano

Tez mi sie wydaje, ze raczej nie moga. Co zrobia Polacy wracajacy do PL z UK jak tam nie mozna dostac zimowek spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> A jak to sie ma do Konwecji o ruchu drogowym z 1968 podpisanej rownierz przez Niemcy?

Zapytaj o to niemiecki patrol policji jak bedzie Ci wypisywal mandat.

> Bo wg tej konwencji, samochodu w ruchu miedzynarodowym, maja byc zgodne z warunkami technicznymi

> obowiazujacymi w kraju rejestracji. Oczywiscie sa od tej reguly wyjatki, ale do samochodow

> osobowych opony nie sa tutaj wyjatkiem.

Byc moze to jest ten wyjatek. Nie mam pojecia.

> Dlatego jakos nie widze w jaki sposob Niemcy moga wymagac od przyjezdnych opon zimowych.

Mi ryba jak moga. Autobahnpolizei twierdzi, ze moga i wymagaja.

Napisano
  • Autor

> Tez mi sie wydaje, ze raczej nie moga.

Jak wyzej - zadzwon do niemieckiej policji i dyskutuj. Chetnie dam Ci numer ok.gif

>Co zrobia Polacy wracajacy do PL z UK jak tam nie mozna

> dostac zimowek

Zamowia sobie zimowki? Skoro jada do PL gdzie zima szaleje to i tak beda ich potrzebowac.

Napisano

> Zapytaj o to niemiecki patrol policji jak bedzie Ci wypisywal mandat.

> Byc moze to jest ten wyjatek. Nie mam pojecia.

> Mi ryba jak moga. Autobahnpolizei twierdzi, ze moga i wymagaja.

Bardzo mozliwe. Wierze w to.

Tak czy siak, uwazam, ze jesli ktos na obcych blachach taki mandat dostanie, moze spokojnie walczyc o to w sadzie i wygrac.

O ile oczywiscie ktos ma na to czas i ochote.

I zapewne tez z tego zalozenia wychodzi niemiecka drogowka - poprostu zagraniczni zamiast chodzic po niemieckich sadach, albo zaplaca te 40 euro mandatu, albo zaloza zimowki.

Bo bedzie dla nich taniej i szybiej.

Ale jak sie przyjrzymy dokladnie Konwencji wiedenskiej, to jak byk z niej wynika ze nie maja prawa wymagac takich opon od samochodow zarejestrowanych za granica.

Napisano

imo bedzie tak samo jak z apteczkami, imo nie moga wymagac, hehe to tak samo latem moga chciec zeby auto z uk mialo jednakowe opony na osi

chociaz zeszlej zimy widzialem sporo aut rhd wlokacych sie sporo ponizej bezpiecznej predkosci - hmmm z drugiej strony patrzac powinno to dotyczyc wszystkich

jak dla mnie ten przepis jest ok.gif i powinien byc rowniez wprowadzony w pl,

Napisano
  • Autor

> Bardzo mozliwe. Wierze w to.

Ja tez. Watpie aby policja udzielala nieprawdziwych informacji.

> Tak czy siak, uwazam, ze jesli ktos na obcych blachach taki mandat dostanie, moze spokojnie walczyc

> o to w sadzie i wygrac.

> O ile oczywiscie ktos ma na to czas i ochote.

> I zapewne tez z tego zalozenia wychodzi niemiecka drogowka - poprostu zagraniczni zamiast chodzic

> po niemieckich sadach, albo zaplaca te 40 euro mandatu, albo zaloza zimowki.

A ja nie wierze w taki scenariusz. Z üprostego powodu - przepisy dotycza rowniez ciezarowek i autobusow. A to juz DUZA kasa na opony. Watpie aby policja wychodzila z zalozenia "skasujemy leszcza bo do sadu i tak nie bedzie mu sie chcialo isc".

> Ale jak sie przyjrzymy dokladnie Konwencji wiedenskiej, to jak byk z niej wynika ze nie maja prawa

> wymagac takich opon od samochodow zarejestrowanych za granica.

Przytoczysz jakis fragmet dokladnie o tym mowiacy?

Napisano
  • Autor

> imo bedzie tak samo jak z apteczkami, imo nie moga wymagac, hehe to tak samo latem moga chciec zeby

> auto z uk mialo jednakowe opony na osi

> chociaz zeszlej zimy widzialem sporo aut rhd wlokacych sie sporo ponizej bezpiecznej predkosci -

> hmmm z drugiej strony patrzac powinno to dotyczyc wszystkich

> jak dla mnie ten przepis jest i powinien byc rowniez wprowadzony w pl,

Zadzwon pod numer widoczny na stronie i dopytaj. Bedzie jasne.

Napisano

> . Co zrobia Polacy wracajacy do PL z UK jak tam nie mozna

> dostac zimowek

mozna, sa internetowe sklepy, ebay a i teraz coraz wiecej gumiarzy sciaga je dla Polakow, nowe lub uzywane

zajrzyj do jakiejs polskiej gazetki z ogloszeniami ok.gif

Napisano
  • Autor

> mozna, sa internetowe sklepy, ebay a i teraz coraz wiecej gumiarzy sciaga je dla Polakow, nowe lub

> uzywane

> zajrzyj do jakiejs polskiej gazetki z ogloszeniami

Pewnie ze mozna. Ale cytujac znajomego emigranta "po co skoro jade do PL tylko na 2 tygodnie?" icon_rolleyes.gif

Napisano

> Zadzwon pod numer widoczny na stronie i dopytaj. Bedzie jasne.

mi to lotto, ja dla siebie samego zakladam zimowki a nie dlatego, ze helmuty tego wymagaja

po 2 to po niemiecku to ja tylko umiem do 3 policzyc i raczej dlugo bym z nimi nie pogadal smile.gif

Napisano
  • Autor

> mi to lotto, ja dla siebie samego zakladam zimowki a nie dlatego, ze helmuty tego wymagaja

> po 2 to po niemiecku to ja tylko umiem do 3 policzyc i raczej dlugo bym z nimi nie pogadal

Sprobuj po angielsku ok.gif

Napisano

> Glownie dlatego, ze czasami ciezko zdefiniowac roznice miedzy opona zimowa i wielosezonowa.

Opona ma mieć oznaczenie M+S (Mud + Snow), takie oznaczenie mają wielosezonowe i zimowe. Jeżeli opona ma takie oznaczenie, to wszystko jest ok.gif

Napisano

> Ale jak sie przyjrzymy dokladnie Konwencji wiedenskiej, to jak byk z niej wynika ze nie maja prawa

> wymagac takich opon od samochodow zarejestrowanych za granica.

ja bym to rozwiązał stawiając na granicy znak "strefa wymaganych opon zimowych w okresie od 1.XII do 31.III".

i karał tak samo, jak karam za przekraczanie predkosci.

Sa juz przeciez miejsca, gdzie trzeba miec lancuchy, to tak samo z zimowkami.

pozdrawiam

Napisano

Jestem na etapie szukania wielosezonówek do Mondka i kilku producentów podaje informacje, że ich opona M+S spełnia niemieckie wymogi dotyczące opon zimowych.

A co do nakazu stosowania zimówek w Niemczech - obiło mi się o uszy, że już rok temu ten nakaz obowiązywał.

Napisano

> Zadzwon pod numer widoczny na stronie i dopytaj. Bedzie jasne.

policjant w D jest tam wykladnikiem prawa?

masz jakis wiarygodny link po angielsku do tego nowego przepisu ktory mowie ze auta z poza D tez maja taki obowiazek?

Napisano

> Tez mi sie wydaje, ze raczej nie moga. Co zrobia Polacy wracajacy do PL z UK jak tam nie mozna

> dostac zimowek

Kupią wielosezonowe?

Jak na klimat wyspiarski, to właśnie opony wielosezonowe są dobre. A te już są akceptowane w Niemczech (M + S).

Napisano

Może to wynika z tego, że ci kierowcy nigdy nie jeździli na oponach zimowych i nie wiedzą jaka jest różnica w zachowaniu auta po zmianie opon. Z resztą kiedyś nie było czegoś takiego jak zimowe opony i ludzie jeździli, dlatego być może wśród niektórych panuje takie przekonanie, że zmiana opon jest zbędna... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja tez. Watpie aby policja udzielala nieprawdziwych informacji.

> A ja nie wierze w taki scenariusz. Z üprostego powodu - przepisy dotycza rowniez ciezarowek i

> autobusow. A to juz DUZA kasa na opony. Watpie aby policja wychodzila z zalozenia "skasujemy

> leszcza bo do sadu i tak nie bedzie mu sie chcialo isc".

> Przytoczysz jakis fragmet dokladnie o tym mowiacy?

Oto tekst z konwecji o ruchu drogowym:

Quote:

All vehicles in international traffic must

meet the technical requirements in force in their country of registration when

they first entered into service.

Natomiast jest kruczek, ktory moze powodowac, ze opon w ciezarowkach to nie dotyczy:

Quote:

7.

Contracting Parties may make it a condition for the admission to certain

difficult roads or to certain areas of difficult terrain in their territories in

international traffic of motor vehicles with a permissible maximum mass exceeding

3,500 kg, that such vehicles shall comply with the special requirements laid down

in their domestic legislations concerning the admission to such roads or areas of

vehicles of the same permissible maximum mass registered by them.

Czyli innymi slowy, auta o DMC powyzej 3.5t moga podlegac dodatkowymm wymogom (czyli np wlasnie obowiazkowi zimowek).

Natomiast dla aut o DMC ponizej 3.5t takiego wyjatku nie ma.

Napisano

> Kupią wielosezonowe?

ale czytaj dalej na AK, jak to jest w UK rotfl.gif

przecież zimowe są do kupienia bez problemu

> Jak na klimat wyspiarski, to właśnie opony wielosezonowe są dobre. A te już są akceptowane w

> Niemczech (M + S).

w Niemczech wielosezonowe raczej podpadają pod zimowe, dodatkowo akceptowane są M+S - w praktyce naprawdę nie będzie problemu wskazać, które to są letnie, a tylko takie podlegają karze i są problemem przed sądem/ubezpieczycielem skromny.gif

Napisano

> Tez mi sie wydaje, ze raczej nie moga. Co zrobia Polacy wracajacy do PL z UK jak tam nie mozna

> dostac zimowek

Mi sie w zeszlym roku udalo kupic zimowki w Irlandii.

Nokian W za pol ceny. Za komplet 205/55/R16 dalej 160 euro, czyli 40 za sztuke.

Ale nie przecze ze byl to ewenement bo zwykle nigdy nigdzie nie ma.

Mozna oczywiscie zamowic przez neta, ale problem jest z zalozeniem.

Bo malo ktory warsztat chce zakladac opony, ktorych sam nie sprzedal.

Napisano

Zgadza się ok.gif Zgodnie z konwencją niemiecka policja, ani żadna inna, nie może wymagać opon M+S, jeżeli samochód jest zarejestrowany w kraju, gdzie nie ma takiego obowiązku. Przed chwilą dzwoniłem do prawnika z DAS, który to potwierdził. Jeżeli niemiecki policjant będzie rżnął głupa (albo po prostu jest niedoinformowany), to Sąd na 100% potwierdzi naszą rację ok.gif

Napisano

Ja myślę, że u nas tego problemu nie ma. Ci, którzy nie używają zimówek na ogół po prostu oszczędzają. Bo w naszym społeczeństwie o oponach zimowych mówi się w sposób dogmatyczny - wielu kierowców nie rozumie ich zalet i ograniczeń, poprzestając na stwierdzeniu, że są najlepsze na zimę. Dołączając do tego różne przysłowia i zabobony (np. "co jest do wszystkiego to jest do d...") mamy sytuację jaką mamy - ktoś ma łyse zimówki, a i tak czuje się kierowcą odpowiedzialnym. No i oczywiście szybkim i bezpiecznym... zlosnik.gif

Napisano

> ja do tej zimy jezdzilem dosc mocnym autem 150 koni z letnimi w zime..i myslalem ,ze to wymysl

> producentow by zakladac zimowe na zime..

> teraz jezdze autem na zimowkach i nigdy wiecej letnich na zime,ale zeby to powiedziec trzeba samemu

> poczuc roznice...

Nie trzeba samemu poczuć różnicy. Trzeba wykazać się odrobiną otwartości na wiedzę. Rozumiem, że można nie wierzyć konkretnym gazetkom, konkretnym "podkupionym" rajdowcom. Ale jeśli ktoś ma ochotę choć odrobinę zgłębić temat to z łatwością BEZ SAMODZIELNEGO CZUCIA RÓŻNICY znajdzie dowody na to, że letnie na zimę są złym wyborem. I myślę, że tak naprawdę nawet zatwardzali "jeźdźcy na letnich" wiedzą dobrze, że dziadują.

Napisano

Kolega dejv667 wie lepiej...

Wszak mieszka w Niemczech, słuchał niemieckiego radia i nawet dzwonił na policję.

No, ale jego to dotyczy bo w jego żyłach płynie sprawdzona przez niemiecki TUV krew...

Napisano

> Od dzisiaj na terenie Niemiec obowiazuja nowe przepisy dotyczace opon zimowych.

Zazdroszczę. Szkoda, że Polusów nie można zmusić do rozsądku na drodze frown.gif

Napisano

> Mi sie wydaje, ze Niemcy nie maja prawa wymagac od pojazdow z zagranicy aby tez mialy opony zimowe.

Przepraszam, ale dlaczego nie maja prawa wynagac ? Uzywasz ich drog to wypadalo by sie dostosowac.

wink.gif

Napisano

> Pkt kasuje sie po roku pod warunkiem, ze wciagu tego nie roku nie dostaniesz kolejnych puknktow.

Nie do konca biglaugh.gif

Prawo kasuje punkty po dwoch latach ( Teoretycznie ). W praktyce sa to dwa lata , trzy miesiace i jeden dzien nowego miesiaca, tyle bowiem moze zabrac procedura kasowania punktow w cezntalnym registrze we FLENSBURGU.

Taka jak wspomnial Dejv, dochodzi punkt, stare punkty sie nie kasuja, tylko rosna. nie ma sie ich 24 jak w PL a jedynie 18 - cie. Seminarium kasowania punktow prawo przewiduje raz na 5 lat ( nie martwcie sie, nowa ustawa tez wprowadzi to do PL biglaugh.gif )

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.