Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup akumulatora !

Featured Replies

Napisano

Pacjent volvo v50 2,0D ,[prawy plus +]ok.gif

Jaki polecacie użytkownicy volviaków ,dobry a niezbyt drogi ? palacz.gif

Sprawa pilna zeby.GIF

Napisano

Jako sprzedawca części samochodowych mając stycznośc z reklamacjami polecam Varte z serii Blue Dynamic. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jako sprzedawca części samochodowych mając stycznośc z reklamacjami polecam Varte z serii Blue

> Dynamic.

No to mi powiedz jeszcze za ile można taką wyrwać { 70Ah} hmm.gif

Napisano

> No to mi powiedz jeszcze za ile można taką wyrwać { 70Ah}

Cennika niestety w domu nie mam,ale jak nie zapomnę to na 100% udzielę się w tym temacie w Poniedziałek rano. smile.gifAha,Varta ma gwarancję 2 lata,a pierwsze problemy z tymi akumulatorami zauważyłem po okresie 2,5roku więc jak na akumulator to moim zdaniem całkiem nieźle, cool.gif oczywiście jeśli wczesniej nie leżał na półce w sklepie 1,5roku. hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jestem właścicielem Volvo wic nie wiem czy mam prawo tu się wypowiadać

> Ale z tydzień temu kupowałem akumulator i wybór padł na Westę.

> Może coś takiego Ci się przypasuje? http://allegro.pl/show_item.php?item=1266374679

Nie no jak najbardziej kazda opinia sie przyda ! ok.gif

Tylko mnie ta nazwa nic a nic nie mówi ! hmm.gif

Napisano

> a pierwsze problemy z tymi akumulatorami

> zauważyłem po okresie 2,5roku więc jak na akumulator to moim zdaniem całkiem nieźle,

> oczywiście jeśli wczesniej nie leżał na półce w sklepie 1,5roku.

no proszę Cię powiedz, że żartujesz...

widać jakie dobre są te akumulatory, że tyle wytrzymują

zawsze będę podkreślał, że porządne akumulaotry robi Delcor...8lat wytrzymał, ani razu nie ładowany, samochód używany tylko w mieście po max 5km w jedną stronę więc pewnie zawsze niedoładowany, do tego w zimie zawsze całą drogę pod obciążeniem typu tylna szyba, światła, radio, dmuchawa. Samochód pod churką, palił od strzała przy -25

wymieniony profilaktycznie przed obawą, że podczas dziwiątej zimy już sobie nie poradzi ale czy słusznie to nie wiem

Napisano

> Tylko mnie ta nazwa nic a nic nie mówi !

Mi też niewiele.

Wiem tyle, co mówił mi sprzedawca (u którego kupiłem już czwarty akumulator zlosnik.gif więc jestem zadowolony z jego usług).

1. Westa to akumulatory ukraińskie zlosnik.gif

2. Mówił, że nie miał jeszcze ani jednej reklamacji na te akumulatory.

3. Mimo, że jego "specjalnością" są Centry - Centrę odradzał zlosnik.gif powiedział, że za dużo reklamacji na nie ma i sam woli mieć spokój. Westa była tańsza i... jak dotąd auto (2.5 tdi) odpala bez problemów, przy największych mrozach zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

4. Podobno te Westy mają bardzo duży prąd rozruchowy.

Tyle wiem, więcej będę w stanie powiedzieć, jak mi ten akumulator posłuży ze 4 lata zlosnik.gif

Napisano

> Pacjent volvo v50 2,0D ,[prawy plus +]

> Jaki polecacie użytkownicy volviaków ,dobry a niezbyt drogi ?

> Sprawa pilna

Kup najtańszy, o jak największej pojemności, byle gabarytowo zmieścił się w miejsce mu przeznaczone. Marka nie ma znaczenia. Liczy się pojemność. I nie słuchaj bzdur, jak ktoś Ci powie, że będzie niedoładowany...jak zmieści Ci się gabarytowo 200Ah a cena będzie przystępna - to taki kup. Odpalisz zawsze w zimie, a lecie będziesz mógł słuchać radia na pikniku do woli.

Napisano

czy w gwarancji też pisze, że w razie awarii klient NIE dostanie akumulatora na zastępstwo hmm.gif

Napisano

> czy w gwarancji też pisze, że w razie awarii klient NIE dostanie akumulatora na zastępstwo

Jak reklamujesz buty to chodzisz na boso?

Napisano

Trochę zejdę z tematu a nie chcę zakładać nowego.

Potrzebuję sprawdzić akumulator tj. czy nadal trzyma prad i pojemność. Jaki przyrząd do tego służy?

Napisano

> Trochę zejdę z tematu a nie chcę zakładać nowego.

> Potrzebuję sprawdzić akumulator tj. czy nadal trzyma prad i pojemność. Jaki przyrząd do tego służy?

Ja korzystam z testera firmy Telwin, polecam:

3d2b8e4563654a4b92fbaf54b1948a26.jpg

Ew. możesz podjechać do warsztatów naprawiających alternatory i rozruszniki, powinni mieć podobne urządzenie.

Napisano

> Potrzebuję sprawdzić akumulator tj. czy nadal trzyma prad i pojemność. Jaki przyrząd do tego służy? <

Areometr

Napisano

> Trochę zejdę z tematu a nie chcę zakładać nowego.

> Potrzebuję sprawdzić akumulator tj. czy nadal trzyma prad i pojemność. Jaki przyrząd do tego służy?

Nie wiem jak działają te testery ale ich wyniki nie zawsze są wiarygodne. Nie dalej jak w piątek sprawdzałem mój akumulator, który najpierw umarł po 2 tygodniach postoju a potem, podładowany po 5 godzinach jazdy, ledwo odpalił auto przy -10. Tester (~350zł) pokazał stan "good". facepalm.gif

Auto dostało nową bateryjkę. cool.gif

Napisano

> Areometr

areometr mam i pokazuje 1,28 i co z tego jak akumulator rano padł, pozniej wziałem go podładować do domu, po pieciu godzinach automat go naładował do 14,7 V i wziałem go do auta i nadal słabo kręcił az w koncu padł znowu - watpie aby silnik stawiał taki opor po nocy -12 st. aby tak słabo krecił.

bede musiał znalezc jakis warsztat ktory sprawdzi mi prad i pojemnosc aku

Napisano

> bede musiał znalezc jakis warsztat ktory sprawdzi mi prad i pojemnosc aku

Wiem z doświadczenia, że wszelkie pomiary i ładowanie to takie rzeźbienie w gównie. Liczy się to żeby auto rano odpaliło bez problemu. Akumulator z niżej półki to niecałe 200 zł. Spokojna noc - bezcenna.

Napisano

> Pacjent volvo v50 2,0D ,[prawy plus +]

> Jaki polecacie użytkownicy volviaków ,dobry a niezbyt drogi ?

> Sprawa pilna

Autopart, Loxa, ZAP (Nord Star) dobre i niezbyt drogie

Autocraft z allegro*- moje odkrycie- mam już 3 takie i nie narzekam. 2 stosunkowo świeże, trzeci już ma 2 lata i ciągle kręci jak szalony nawet w -15. A cena- bardzo zachęcająca.

JA bym na twoim miejscu wziął 80Ah.

*bądź z tego sklepu o tu.

przesyłka 20zł, w ciagu 2 dni kurier jest u ciebie, z tym ,ze stary aq musisz zdać przy odbiorze nowego

Napisano

> Wiem z doświadczenia, że wszelkie pomiary i ładowanie to takie rzeźbienie w gównie. Liczy się to

> żeby auto rano odpaliło bez problemu. Akumulator z niżej półki to niecałe 200 zł. Spokojna noc

> - bezcenna.

wiem, że pomiar pomiarem i nic on nie zmieni przy odpalaniu porannym ale chce wyeliminować po kolei powody cieżkiego odpalania - najłatwiej najpierw sprawdzić aku a jeżeli on będzie OK to wtedy możę rozrusznik (choć w styczniu wymieniałem tulejki) a może silnik hmm.gif

Napisano

jak aq ma juz te 3-4 lata to być może pomimo tego, ze napięcie trzyma, braknie mu już pojemności.

jaki stary i jakiej marki ten twój aq?

Napisano

> tak

No to rzeczywiście problem, ja się przez internet poddaję. Może Koledzy coś sensownego wymyślą. Najlepiej będzie podmienić na inny w pełni sprawny wtedy będzie 100 % pewność co do aku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Autocraft z allegro*- moje odkrycie- mam już 3 takie i nie narzekam. 2 stosunkowo świeże, trzeci

> już ma 2 lata i ciągle kręci jak szalony nawet w -15. A cena- bardzo zachęcająca.

> JA bym na twoim miejscu wziął 80Ah.

> *bądź z tego sklepu o tu.

> przesyłka 20zł, w ciagu 2 dni kurier jest u ciebie, z tym ,ze stary aq musisz zdać przy odbiorze

> nowego

No chyba sie skuszę na tego AUTOCRAFTA tylko chyba wezmę 85Ah 780A ok.gif

Jutro jeszcze poszukam na mieście i jak nic nie ciekawego nie znajde to wyślę zamówienie hmm.gif20.GIF

Napisano

> No chyba sie skuszę na tego AUTOCRAFTA tylko chyba wezmę 85Ah 780A

> Jutro jeszcze poszukam na mieście i jak nic nie ciekawego nie znajde to wyślę zamówienie

95Ah jest w tej samej cenie- ja bym wziął nawet i tego.

Jest tylko warunek: ma się zmieścić. Wymiary na stronce są, musisz tylko zmierzyć miejsce w aucie.

Ja ci zaproponowałem 80-tkę, bo ona jest taka sama długa jak 74, a coś koło 70-75 pewnie było w standarcie więc na pewno się zmieści. Ale, o ile ędzie miejsce na coś większego- bez obaw wkładaj.

Napisano

> jak aq ma juz te 3-4 lata to być może pomimo tego, ze napięcie trzyma, braknie mu już pojemności.

> jaki stary i jakiej marki ten twój aq?

aku centra plus 74Ah

kupiona w listopadzie 2007 a kiedy wyprodukowana cholera wie ale kupiona była w sklepie motoryzacyjnym

Napisano

> No to rzeczywiście problem, ja się przez internet poddaję.

to może pomożesz w teorii wink.gif

ładujac dziś aku tak się zastanawiałem:

mówi się, że na zimnie aku traci swoją "pojemność" przez co skraca się czas w którym można kręcic np. rozrusznikiem

a czy jak wezmiemy taki zmrozony wyładowany akumulator to jego naładowanie bedzie do tej pojemności deklarowanej przez producenta czy do tej zmniejszonej na zimnie?

jeżeli głupio pytam to sorki ale zastanowiło mnie to dziś wink.gif

Napisano

> to może pomożesz w teorii ....,

Każdy akumulator traci swoją pojemność w ujemnych temperaturach (postaram się coś znaleźć w sieci i wkleić). Jeżeli zmrożony akumulator przeniesiemy do domu i zaczniemy ładować, to w po jakimś okresie czasu osiągnie on temperaturę pokojową i zostanie naładowany do swojej pojemności znamionowej.

Link: http://www.elportal.pl/pdf/k01/81_60.pdf

charakterystyka - rys. 2

Napisano

> Każdy akumulator traci swoją pojemność w ujemnych temperaturach (postaram się coś znaleźć w sieci i

> wkleić). Jeżeli zmrożony akumulator przeniesiemy do domu i zaczniemy ładować, to w po jakimś

> okresie czasu osiągnie on temperaturę pokojową i zostanie naładowany do swojej pojemności

> znamionowej.

no właśnie gdy osiągnie temperaturę pokojowa ale z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że po mroźnej nocy możliwe jest to dopiero po ok. 8-10 godzinach w domu a często akumulator szybciej jest już naładowany

czyli z tego wynika, że aku w zimie jeżeli jest w kilka godzin naładowany to nie jest naładowany do swej znamionowej pojemności

dobrze rozumuje...??

Napisano

> No chyba sie skuszę na tego AUTOCRAFTA tylko chyba wezmę 85Ah 780A

> Jutro jeszcze poszukam na mieście i jak nic nie ciekawego nie znajde to wyślę zamówienie

bierz tyle Ah ile ma twój oryginalny. większy będzie przewlekle niedoładowany...

nie jest to czasem 80Ah?

Napisano

> bierz tyle Ah ile ma twój oryginalny. większy będzie przewlekle niedoładowany...

> nie jest to czasem 80Ah?

następny

jeśli wylejesz z 10l wiadra litr wody to musisz dolać tyle samo jakbyś wylał z 50l wiadra litr wody czyż nie?

Napisano

> to może pomożesz w teorii

1. Jeśli akumulator zamarzł to należy go pozostawić w cieple, żeby odtajał.

Ładowanie zamrożonego akumulatora może skończyć się jego uszkodzeniem.

Zwykle zamarzają rozładowane akumulatory.

2. Jeśli akumulator nie jest zamarznięty a tylko mocno schłodzony to podczas ładowania się ogrzeje i naładuje do maksymalnej pojemności*.

* Należy pamiętać, że akumulator z czasem ulega degradacji i jego maksymalna pojemność maleje.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> bierz tyle Ah ile ma twój oryginalny. większy będzie przewlekle niedoładowany...

> nie jest to czasem 80Ah?

Mój oryginalny ma 70Ah .

Tak że myśle ,że 85 Ah będzie gites majonez ok.gif

Napisano

> wymieniony profilaktycznie przed obawą, że podczas dziwiątej zimy już sobie nie poradzi ale czy

> słusznie to nie wiem

Słusznie - przy 9tej zimie wyciągnął kopyta w Lanosie, a trasy dzienne dłuższe (po 16km w jedną stronę).

Rewelacyjne akumulatory. ok.gif

Aktualnie mam pod maską oryginał opla (70Ah) i 8mą zimę - jeszcze żyje, ale ledwo już dycha.

Napisano

> 2. Jeśli akumulator nie jest zamarznięty a tylko mocno schłodzony to podczas ładowania się ogrzeje

> i naładuje do maksymalnej pojemności*.

> * Należy pamiętać, że akumulator z czasem ulega degradacji i jego maksymalna pojemność maleje.

no ale przykład z dziś

akumulator mocno schłodzony , wziąłem do domu i ładowałem automatem 5 godzin. Po tym czasie ładowarka zakończyła ładowanie a akumulator wcale nie był dużo cieplejszy niż przy przyniesieniu z domu - przy dotyku było czuć chłód z wnetrza.

Czyli naładował się do tej znamionowej pojemności?

Napisano

stary ,rozładowany akumulator może rozsadzić przy dużym mrozie, tak skończyły żywot w zeszłą zimę 2 akumulatory, może z rozsadzeniem to przesadziłem ale je rozdęło,boki akumulatora zrobiły się owalne

teraz z innej beczki

pamiętacie może wątek o ochraniaczach na akumulator

większość userów jeśli dobrze pamiętam wypowiadała się negatywnie o tym produkcie

padały teksty że to nic nie daje jak takie coś może chronić akumulator i więcej takich argumentów padało,

ja wtedy pisałem ze taki pokrowiec kupiłem razem z autem ściągniętym ze Szwajcarii

teraz mam inne auto i mało nim jeżdżę jakieś 200km miesięcznie ( wszystko obrabiam autem służbowym zlosnik.gif)

w zeszła zimę nie miałem pokrowca na aku ,i po 3-4 dniach-do tygodnia stania autka na dworze autko już nie miało siły odpalić,

na ten sezon zimowy zakupiłem na allegro najtańszy chyba za 14zł pokrowiec na akumulator,pokrowiec z cienką wkładką filcową postanowiłem trochę to udoskonalić bo pokrowiec powinien być z materiału nie przepuszczającego powietrza, a wiec najpierw włożyłem aku w dużą torbę termoizolacyjną a następnie całość w ten pokrowiec,po dwóch tygodniach poszedłem do autka zęby przekonać się czy odpali, odpalił bez zająknięcia, jak rano jest duży mróz odpalam auto służbowe i zarazem swoje w celu sprawdzenia czy odpali,autko odpala od pierwszego strzału

także polecam na zimę taki ocieplacz na aku

Napisano

> no właśnie gdy osiągnie temperaturę pokojowa ale z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że po

> mroźnej nocy możliwe jest to dopiero po ok. 8-10 godzinach w domu a często akumulator szybciej

> jest już naładowany

> czyli z tego wynika, że aku w zimie jeżeli jest w kilka godzin naładowany to nie jest naładowany do

> swej znamionowej pojemności

> dobrze rozumuje...??

Bardzo ciekawe pytanie.

Odpowiedź na nie znajdzie Kolega w punkcie 3, podpunkt również trzeci - http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/akumulatory.html

Napisano

> także polecam na zimę taki ocieplacz na aku

własnie też 2 dni temu zamówiłem taki ocieplacz... wink.gif

Napisano

Czyli jeżeli mówimy o pojemności znamionowej to mamy na myśli warunki gdy elektrolit ma 25 stopni.

W innych warunkach nie możemy używać terminu pojemność znamionowa.

Napisano

> następny

> jeśli wylejesz z 10l wiadra litr wody to musisz dolać tyle samo jakbyś wylał z 50l wiadra litr wody

> czyż nie?

No to niech teraz Kolega odpowie na pytanie:

Jeżeli wyleję 10 litrów z wiadra w temperaturze 25 stopni, to ile doleję do niego w temperaturze np. minus 10 stopni ?

Edit:

Wiadro w ujemnej temperaturze skurczy się czy rozszerzy ? Czy pozostanie bez zmian ?

Napisano

> Bardzo ciekawe pytanie.

> Odpowiedź na nie znajdzie Kolega w punkcie 3, podpunkt również trzeci -

> http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/akumulatory.html

czyli dobrze rozumowałem

jeżeli nie ogrzejemy akumulatora do temp. pokojowej nie bedzie on naładowany do pojemności znamionowej

a co za tym idzie zimny akumulator choc osiagnie przy ładowaniu 14,5V to i tak bedzie mógł krócej krecić niż taki sam akumulator naładowany też do 14,5V ale o temperaturze pokojowej wink.gif

A czy jest zwiazek pomiedzy pojemności a pradem na zimnym aku tzn. czy zimny aku podobnie jak z pojemnoscia nie daje pradu znamionowego??

Napisano

> czyli dobrze rozumowałem

> jeżeli nie ogrzejemy akumulatora do temp. pokojowej nie bedzie on naładowany do pojemności

> znamionowej

> a co za tym idzie zimny akumulator choc osiagnie przy ładowaniu 14,5V to i tak bedzie mógł krócej

> krecić niż taki sam akumulator naładowany też do 14,5V ale o temperaturze pokojowej

> A czy jest zwiazek pomiedzy pojemności a pradem na zimnym aku tzn. czy zimny aku podobnie jak z

> pojemnoscia nie daje pradu znamionowego??

Ale Kolega nas tu męczy ok.gif następne dobre i ciekawe pytanie .

Nie robiłem praktycznie takich badań tak więc nie odpowiem.

Napisano

> Ale Kolega nas tu męczy

ja nie męczę, tylko poprostu pytam fachowców o sprawy które mnie ciekawią

> Nie robiłem praktycznie takich badań tak więc nie odpowiem.

no ja też to tylko na zasadzie domysłów wysuwam takie "wnioski" wink.gif

Napisano

> następny

> jeśli wylejesz z 10l wiadra litr wody to musisz dolać tyle samo jakbyś wylał z 50l wiadra litr wody

> czyż nie?

ja mialem seryjnie 32Ah, a mam teraz 50Ah zlosnik.gif

doładowywuje się, kręci bez problemów zlosnik.gif

audio na postoju tez moge sluchac i wiem, że łatwo nie padnie zlosnik.gif

Napisano

Nie przekonasz - potęga mitu jest wielka.

Napisano

Ponawiam pytanie zachęcając do ciekawej merytorycznej dyskusji.

Jeżeli wyleję 10 litrów z wiadra w temperaturze 25 stopni, to ile doleję do niego w temperaturze

np. minus 10 stopni ?

Wiadro w ujemnej temperaturze skurczy się czy rozszerzy ? Czy pozostanie bez zmian ?

Napisano

> Punkt 6.

> Pozdrawiam BAS

poniewaz to jest nowy nabytek (ładowarka) dlatego kontroluje jeszcze stan naładowania miernikiem i zgadza się wszystko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ponawiam pytanie zachęcając do ciekawej merytorycznej dyskusji.

> Jeżeli wyleję 10 litrów z wiadra w temperaturze 25 stopni, to ile doleję do niego w temperaturze

> np. minus 10 stopni ?

> Wiadro w ujemnej temperaturze skurczy się czy rozszerzy ? Czy pozostanie bez zmian ?

ale należy jeszcze podac jaka jest ciecz we wiadrze - czy ma na nia wpływ(a jezeli tak to jaki) temperatura czy nie wink.gif

Napisano

> ale należy jeszcze podac jaka jest ciecz we wiadrze - czy ma na nia wpływ(a jezeli tak to jaki)

> temperatura czy nie

Ciecz w tej przenośni nie ma znaczenia, chodzi o wiadro czyli pojemność akumulatora która jak wiemy jest silnie zależna od temperatury.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.