Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ESP

Featured Replies

Napisano

Czy uaktywnienie się układu ESP (np. przyhamowanie koła z powodu wykrycia poślizgu bocznego) jest sygnalizowane mrugnięciem kontrolki ESP?

Czy we wszystkich autach (oczywiście tych wyposażonych w ESP) mruga wtedy taka kontrolka?

Moje pytanie jest ogólnie, nie dotyczy żadnego konkretnego modelu auta.

Napisano

Miganie lampki sygnalizuje działanie układu.

Ciągłe palenie się sygnalizuje awarię.

Napisano

> Ciągłe palenie się sygnalizuje awarię.

Albo że system jest nieaktywny.

Napisano

> Czy uaktywnienie się układu ESP (np. przyhamowanie koła z powodu wykrycia poślizgu bocznego) jest

> sygnalizowane mrugnięciem kontrolki ESP?

mruganie oznacza zadzialanie ukladu

> Czy we wszystkich autach (oczywiście tych wyposażonych w ESP) mruga wtedy taka kontrolka?

we wszystkich jakimi jezdzilem - tak

> Moje pytanie jest ogólnie, nie dotyczy żadnego konkretnego modelu auta.

Napisano

> Albo że system jest nieaktywny.

Na jedno wychodzi bo uszkodzony system jest nieaktywny wink.gif

Napisano

> Czy uaktywnienie się układu ESP (np. przyhamowanie koła z powodu wykrycia poślizgu bocznego) jest

> Czy we wszystkich autach (oczywiście tych wyposażonych w ESP) mruga wtedy taka kontrolka?

nie we wszystkich

w focusie ESP dziala, a kontrolka sie nie swieci

Napisano

Nie. Np. w Golfie miga tylko podczas poślizgu kół przy ruszaniu (ASR), natomiast przy działaniu ESP (np. dohamowywanie poszczególnego koła z zakręcie) już nie.

Napisano

> Nie. Np. w Golfie miga tylko podczas poślizgu kół przy ruszaniu (ASR), natomiast przy działaniu ESP

> (np. dohamowywanie poszczególnego koła z zakręcie) już nie.

Za słabo wchodziłeś w zakręty. zlosnik.gif

U mnie miga ESP. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Za słabo wchodziłeś w zakręty.

> U mnie miga ESP.

jestes pewien, ze nie wciskales przy tym gazu?

mnie sie tez wydawalo, ze kontrolka miga przy dzialaniu ESP, a to po prostu byl ASR

Napisano

> jestes pewien, ze nie wciskales przy tym gazu?

> mnie sie tez wydawalo, ze kontrolka miga przy dzialaniu ESP, a to po prostu byl ASR

Wydaje mi się, że działo się to również, gdy nei dodawałem gazu. hmm.gif

mar00ha

Napisano

> Wydaje mi się, że działo się to również, gdy nei dodawałem gazu.

> mar00ha

no właśnie, być może ASR mrygał,u mnie we fiucie też chyba przy ESP nie mryga hmm.gif

Napisano

> no właśnie, być może ASR mrygał,u mnie we fiucie też chyba przy ESP nie mryga

Nie wiem jak we Fiacie albo VW, ale w Hondzie mruga rowniez gdy ESP interweniuje w zakrecie.

Napisano

> Moje pytanie jest ogólnie, nie dotyczy żadnego konkretnego modelu auta.

Na ogólnie to Ci chyba nikt nie odpowie, bo nikt nie wie wszystkiego. W Vectrze C taka ikonka: podsvetkapanel8bigju5tl2.jpg

Zapala się podczas działania kontroli trakcji, podczas działania esp, oraz podczas awarii - nieaktywności układów.

Sprawdzone organoleptycznie, jedziemy drogą, naciskamy sprzęgło (aby wyeliminować zadziałanie układu kontroli trakcji), skręcamy kierownicą w dowolną stronę przy jednoczesnym zaciągnięciu hamulca ręcznego. Po chwili zapala się ESP i boczek nie wychodzi buu.gif

Napisano

> jestes pewien, ze nie wciskales przy tym gazu?

> mnie sie tez wydawalo, ze kontrolka miga przy dzialaniu ESP, a to po prostu byl ASR

Aż jutro sprawdzę ale zdaje się że mruga także przy działaniu ESP. Bo ASR to teraz właściwie cały czas mruga wink.gif

Napisano

w Alfie Romeo ASR mruga tylko podczas ruszania, przy próbie wprowadzenia auta w boczny poślizg nie świeci się nic. Swoją drogą byłem zaskoczony działaniem tego ASR całkiem całkiem się to spisuje ok.gif.

Napisano

Czasem tak, czasem nie - zależy od rozwiązania.

W niektórych mruga kontrolka, w niektórych mruga kontrolka + piszczy brzęczyk (Toyota), w innych nic się nie dzieje.

Sto lat temu zadziałąnie układu ABS też było sygnalizowane kontrolką - dziś się już tego nie praktykuje, można zatem założyć, że od dyskoteki podłączonej pod układ stabilizacji też się z czasem odejdzie.

Napisano

> w Alfie Romeo ASR mruga tylko podczas ruszania, przy próbie wprowadzenia auta w boczny poślizg nie

> świeci się nic. Swoją drogą byłem zaskoczony działaniem tego ASR całkiem całkiem się to

> spisuje .

Nom, dobre narzędzie do wykopywania się z zasp na letnich gumach. Tylko śmierdzi klockami i szkoda trochę tychże grinser006.gif

Napisano

mryga 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nom, dobre narzędzie do wykopywania się z zasp na letnich gumach. Tylko śmierdzi klockami i szkoda

> trochę tychże

wpadłem przednim lewym kołem w zaspe, miałem zimowe już założone, siedziałem może z 7minut w aucie ale wyjechałem sam, (śniegu było tyle że jak otworzyłem drzwi od kierowcy to trochę śniegu jeszcze wleciało do środka)....

Głównie chodzi mi o to że auto nie daje się wprowadzić w poślizg czy to w zakrętach czy też na prostym odcinku gdy ostro się hamuje....

Napisano

> Nom, dobre narzędzie do wykopywania się z zasp na letnich gumach. Tylko śmierdzi klockami i szkoda

> trochę tychże

hmmm, ja ostatnio probowalem wjechac na miejsce parkingowe (w miare odsniezone tzn. byl tylko ubity snieg) i jedynie wylaczenie ESP mi na to pozwolilo...

Napisano

> hmmm, ja ostatnio probowalem wjechac na miejsce parkingowe (w miare odsniezone tzn. byl tylko ubity

> snieg) i jedynie wylaczenie ESP mi na to pozwolilo...

Nie chcę być podłą świnią, ale przypomnieć, jak to stwierdziłeś przy czerwonej strzale "ojejejej, ZAKOPAŁ SIĘ", po czym inny drajwer wsiadł i na 2 razy wyjechał ?

Napisano

> Nie chcę być podłą świnią, ale przypomnieć, jak to stwierdziłeś przy czerwonej strzale "ojejejej,

> ZAKOPAŁ SIĘ", po czym inny drajwer wsiadł i na 2 razy wyjechał ?

dobry drajwer to i wyjechal ok.gif

Napisano

> Albo że system jest nieaktywny.

To chyba powinna być oddzielna kontrolka ? ESP OFF.

Napisano

Jako, że temat już jest to pozwolę zapytać się wink.gif

Znajomy ma Golfa V i taki magiczny przycisk na desce ESP OFF, jeśli go wciśniemy to zaświeci się żółta kontrolka, co oznacza, że ESP jest wyłączone, prawda? hmm.gif

Napisano

> Za słabo wchodziłeś w zakręty.

Chyba Ty 270751858-jezyk.gif

Mieliśmy niedawno w biurze ożywioną dyskusję na temat tych wszystkich systemów w zimie i na parkingu je dokładnie przetestowałem drive.gif I naprawdę przy ostrym manewrze bez gazu, gdy słychać terkotanie pompy przy dohamowywaniu koła, nie mryga. Ale może kwestia MY?

Napisano

> w focusie ESP dziala, a kontrolka sie nie swieci

W którym? W FFI mryga jak szalona wink.gif

Napisano

> Ale może kwestia MY?

Może. Dziś sprawdziłem na śliskiej podłodze garażu pod firmą. Bez gazu, zerwanie przyczepności po ostrym skręcie kierownicą. Mrugało.

mar00ha

Napisano

> Jako, że temat już jest to pozwolę zapytać się

> Znajomy ma Golfa V i taki magiczny przycisk na desce ESP OFF, jeśli go wciśniemy to zaświeci się

> żółta kontrolka, co oznacza, że ESP jest wyłączone, prawda?

poczytac w instrukcji ... moze wylaczyc ESP a moze tylko wylaczyc np. ASR

Napisano

mryga mryga wink.gif

Napisano

> poczytac w instrukcji ... moze wylaczyc ESP a moze tylko wylaczyc np. ASR

Sprawdzę sam z ciekawości ok.gif Pytałem, bo wydaje mi się, że jeśli się świeci to coś jest wyłączone (przynajmniej z takim rozwiązaniem się spotkałem), natomiast kumpel mi mówi, że wtedy na 100% jest WŁĄCZONE bo auto dużo lepiej się prowadzi i samo "wyciąga" z niebezpiecznych sytuacji. Dodam jeszcze, że kierowca jest raczej nowicjuszem. Aaaaa i jeszcze argumentuje to tym, że w Golfie wszystko co się włącza, to się świeci na desce, np. światła, kierunkowskazy, no i ESP zlosnik.gif

Napisano

> Sprawdzę sam z ciekawości Pytałem, bo wydaje mi się, że jeśli się świeci to coś jest wyłączone

> (przynajmniej z takim rozwiązaniem się spotkałem), natomiast kumpel mi mówi, że wtedy na 100%

> jest WŁĄCZONE bo auto dużo lepiej się prowadzi i samo "wyciąga" z niebezpiecznych sytuacji.

> Dodam jeszcze, że kierowca jest raczej nowicjuszem. Aaaaa i jeszcze argumentuje to tym, że w

> Golfie wszystko co się włącza, to się świeci na desce, np. światła, kierunkowskazy, no i ESP

Kumpel bredzi.

Napisano

> Sprawdzę sam z ciekawości Pytałem, bo wydaje mi się, że jeśli się świeci to coś jest wyłączone

> (przynajmniej z takim rozwiązaniem się spotkałem), natomiast kumpel mi mówi, że wtedy na 100%

> jest WŁĄCZONE bo auto dużo lepiej się prowadzi i samo "wyciąga" z niebezpiecznych sytuacji.

Ponieważ oprócz informacji w postaci kontrolki na desce mam również wyświetlacz alfanumeryczny mogę stwierdzić:

kolega się myli grinser006.gif

Po wyłączeniu "guzikiem" ASR (renault) zapala się kontrolka na desce, wyświetlacz pokazuje komunikat "ASR wyłączony".

Czyli zupełnie odwrotnie niż w przypadku reszty urządzeń (świateł, kierunkowskazów itp) hehe.gif

Napisano

> Ponieważ oprócz informacji w postaci kontrolki na desce mam również wyświetlacz alfanumeryczny mogę

> stwierdzić:

> ...

Wiem...ojciec ma frańce zlosnik.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że działo się to również, gdy nei dodawałem gazu.

> mar00ha

No właśnie a to w momencie działania układu przepustnica nie jest przymykana ? hmm.gif

Napisano

> Na ogólnie to Ci chyba nikt nie odpowie, bo nikt nie wie wszystkiego. W Vectrze C taka ikonka:

> Zapala się podczas działania kontroli trakcji, podczas działania esp, oraz podczas awarii -

> nieaktywności układów.

> Sprawdzone organoleptycznie, jedziemy drogą, naciskamy sprzęgło (aby wyeliminować zadziałanie

> układu kontroli trakcji), skręcamy kierownicą w dowolną stronę przy jednoczesnym zaciągnięciu

> hamulca ręcznego. Po chwili zapala się ESP i boczek nie wychodzi

No soryy ale jak mu zaciągniesz ręczny to jak może boczek nie wyjść ? cfaniaczek.gif

Napisano

> trochę tychże

ale asr chyba tylko przycina dopływ powietrza, a z tymi klockami to chyba tzw. eds ? hmm.gif

Napisano

> nie we wszystkich

> w focusie ESP dziala, a kontrolka sie nie swieci

Znaczy masz na mysli, ze ESP jest wlaczone/aktywne/przygotowane do pomocy kierowcy a kontrolka nie dziala?

Bo przeciez jak teraz jezdzi sie po sniegu i nacisniesz gaz to chce zamielic kolami, ale mu elektronika nie pozwala i wtedy wlasnie miga kontrolka ESP - czy to wlasnie ESP nie pozwala?

A jak przy ruszaniu ta sama kontrolka mi mryga - to tez system ESP sie uaktywnia? Czy to juz ASR.

Pogubilem sie juz w tym. Mowa o c-max czyli ten nadmuchany focus dwojka.

Napisano

> ale asr chyba tylko przycina dopływ powietrza, a z tymi klockami to chyba tzw. eds ?

Nie wiem, u mnie się to nazywa TC i dławi silnik oraz przyhamowuje koła klockami o czym jest nawet w instrukcji obsługi.

Napisano

> No soryy ale jak mu zaciągniesz ręczny to jak może boczek nie wyjść ?

No 180° raczej nie zrobisz, co najwyżej 90° i to przy dobrych wiatrach.

Napisano

> mryga mryga

fucktycznie mryga smile.gif, ale układ nie jest zbyt nachalny, przynajmniej u mnie ok.gif

Napisano

> Bo przeciez jak teraz jezdzi sie po sniegu i nacisniesz gaz to chce zamielic kolami, ale mu

> elektronika nie pozwala i wtedy wlasnie miga kontrolka ESP - czy to wlasnie ESP nie pozwala?

Jak ruszasz to ASR mryga, ale kontrolka jest wspólna do ASR i ESP

Jak jedziesz na wprost i depniesz na śliskim to tez ASR

Napisano

A u mnie kontrola trakcji mryga jak działa a ESp ewidetnie działa a żadna kontrolka wtedy nie mryga

Napisano

> A u mnie kontrola trakcji mryga jak działa a ESp ewidetnie działa a żadna kontrolka wtedy nie mryga

facepalm.gif

Napisano

A ja dzisiaj sprawdzilem u siebie w Audi i przy boksowaniu kol mruga jak szalona, przy poslizgu i dohamowywaniu kol nic nie swieci/mruga a system dziala na 100% - jazda po lodzie na letnich gumach rotfl.gif

Napisano

> Na jedno wychodzi bo uszkodzony system jest nieaktywny

nie, bo również można go wyłaczyc, a wtedy sie swieci a nie jest uszkodzony ok.gif

Napisano

> Może. Dziś sprawdziłem na śliskiej podłodze garażu pod firmą. Bez gazu, zerwanie przyczepności po

> ostrym skręcie kierownicą. Mrugało.

No i oczywiście masz rację ok.gifgrinser006.gif

Przy delikatnej interwencji ESP (lekkie dohamowanie koła - "chrupanie") nie mruga, ale dałem na pustej drodze bez gazu i hamowania "lewo na burt" - kontrolka zamrygała a samochód zatrzymał się prawie do zera. Jednak poprzednie testy były marne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.