Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzające paliwo

Featured Replies

Napisano

> A wiesz że zrobiłem test z tym BIO czyli zalałem 5 litrów do bańki i obserwuję czy się nie wytrąca jakiś osad lub czasem nie zamarza i o dziwo nic sięz tym na razie nie stało a stoi cały czas

> na podwórku.

> ON po takim teście wytrącił jakieś syfy a i zamarznięta woda się znalazła, sama ropa nie zamarzła

a ile tam teraz w Piasecznie stopni?

Napisano

> Tutaj się nie zgodzę W Vectrze zmieniłem linki ręcznego wszelkie ogłony gumowe i tak dalej przy

> mrozach przymarza Dałem sobie spokój i kółka kręcę drugim autem

Mi to mówisz? Powiedz to tym, dla których to niemożliwe zlosnik.gif

Napisano

> a ile tam teraz w Piasecznie stopni?

A siakieś -7/-9

Napisano

> jakiś tekst

ponieważ na foto nie widać więc zapytam, czy jest tam w środku przepustnica czy tylko to urządzenie jest tak potocznie nazwane ??

Napisano

> ponieważ na foto nie widać więc zapytam, czy jest tam w środku przepustnica czy tylko to urządzenie

> jest tak potocznie nazwane ??

To może z AK będzie lepiej: jakiś tekst

O ile dobrze pamiętam ma to trochę inne zadanie niż przepustnica w benzynikach, stosowane przy ropach z pompkami ze zmienną geometrią.

Napisano

Pytanie zasadnicze no. 1.

JAKI filtr paliwa. Czy oryginał, czy zamiennik "byle się przykręcić dało" ?

Pytanie no 2. - czy przypadkiem nie ma więcej niż 1 filtra paliwa ?

Przykład słaby, ale oddaje istotę - Andoria 4CT90 -> są 2 filtry paliwa -> przepływowy przed pompką niskiego ciśnienia (taki jak kiedyś w maluchach był - o wygląd chodzi) i drugi już "pełną gębą" dieslowski

Pytanie no 3 - czy przypadkiem problemem nie jest zamarzające odpowietrzenie zbiornika paliwa ? Proponuję zacząć od odkręcenia korka wlewu paliwa.

Pytanie no 4 - w jakim stanie jest silnik ? Może problemem jest coś po stronie aparatury wtryskowej.

Zima - niestety - obnaża problemy każdego diesla.

Sugerowane tutaj metody "pana Kazia" p.t. "dolej 10% benzyny" odradzam, zwłaszcza przy współczesnym dieslu.

Napisano
  • Autor

> Pytanie zasadnicze no. 1.

> JAKI filtr paliwa. Czy oryginał, czy zamiennik "byle się przykręcić dało" ?

pisałem już, że kolega mocno oszczędny jest, więc obstawiam opcję "najtańszy pasujący" zlosnik.gif

> Pytanie no 2. - czy przypadkiem nie ma więcej niż 1 filtra paliwa ?

a tego to nie wiem, właściciel auta potrafi ... prowadzić swój pojazd (jest informatykiem, wie, że auto ma 4 koła zlosnik.gif)

> Przykład słaby, ale oddaje istotę - Andoria 4CT90 -

> Pytanie no 3 - czy przypadkiem problemem nie jest zamarzające odpowietrzenie zbiornika paliwa ?

> Proponuję zacząć od odkręcenia korka wlewu paliwa.

ok.gif cenna uwaga, ale czy problemy by objawiały się tylko w temp poniżej -10stC? przy dajmy na to -2 byłoby OK, nawet gdyby odpowietrzenie było uszkodzone? hmm.gif

> Pytanie no 4 - w jakim stanie jest silnik ? Może problemem jest coś po stronie aparatury

> wtryskowej.

silnik wygląda na sprawny, pracuje równo, nie spala oleju, nie dymi podczas jazdy. Ochoczo nawet odpala jak zimny..problemem jest, że jak jest mocno zimno - za chwilę gaśnie zlosnik.gif

> Zima - niestety - obnaża problemy każdego diesla.

> Sugerowane tutaj metody "pana Kazia" p.t. "dolej 10% benzyny" odradzam, zwłaszcza przy współczesnym

> dieslu.

na chwilę obecną odholowany do warsztatu - jutro będę znał szczegóły reanimacji. Na pewno ma być wymieniony filtr i sprawdzone działanie podgrzewacza.... zobaczymy, czy problemy wrócą czy nie ok.gif

Napisano

> Daj spokój, nie przetłumaczysz.

Widzę crazy.gif Niestety jest to niemożliwe do momentu aż samego nie dotknie hehe.gif Miałem ropę (ON z BP) w bańce było go ok 2,5 L stał całą zime w blaszaku. Znaczną częśc tego paliwa stanowił gęsty osad który sie wytrącił podczas mrozów. Po zimie osad zniknął. Tak dla zobrazowania niedowiarkom, że ropa gęstnieje na mrozach ok.gif

Napisano

Tak żeby podtrzymać wątek w ruchu zlosnik.gif Tankuję tdi na na najtańszej stacji i pali, jeździ wszystko ok. Wracając z trasy już niedaleko tej "mojej" stacji musiałem zatankować na orlenie. Po dwóch dniach zaparafinowało filtr crazy.gif Nie po raz pierwszy z resztą na orlenowskim paliwie... Wg mnie, Hołek kłamie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak żeby podtrzymać wątek w ruchu Tankuję tdi na na najtańszej stacji i pali, jeździ wszystko ok.

> Wracając z trasy już niedaleko tej "mojej" stacji musiałem zatankować na orlenie. Po dwóch

> dniach zaparafinowało filtr Nie po raz pierwszy z resztą na orlenowskim paliwie... Wg mnie,

> Hołek kłamie

hmm.gif moje firmowe diesle też nigdy nie widziały Orlenu i jeżdżą bez problemu....zasugeruję to koledze ok.gif

Napisano

> Tak żeby podtrzymać wątek w ruchu Tankuję tdi na na najtańszej stacji i pali, jeździ wszystko ok.

> Wracając z trasy już niedaleko tej "mojej" stacji musiałem zatankować na orlenie. Po dwóch

> dniach zaparafinowało filtr Nie po raz pierwszy z resztą na orlenowskim paliwie... Wg mnie,

> Hołek kłamie

Ja tez sie zraziłem do paliwa na orlenie. Zatankowałem kiedyś verve do mojego cdti z dpf. Po przejechaniu jakichs 200 km zapchał się owy filtr. Po wizycie aso i zmianie stacji na BP -( zwykłe ON) nic sie nie dzieje, nawet w miescie czy gdziekolwiek indziej już przez ok 25 tyś km.

Napisano

> moje firmowe diesle też nigdy nie widziały Orlenu i jeżdżą bez problemu....zasugeruję to koledze

A patrz Pan. Moja Vectra z podobno kiepskim silnikiem DTI x20dth, z nalotem wg licznika około 300kkm, zatankowana na Bliskiej Ekodieslem dziś rano przy -18stC odpaliła po 3-4sek kręcenia rozrusznikiem. Aha świece grzane 30-40 sekund ok.gif

Napisano

> a tego to nie wiem, właściciel auta potrafi ... prowadzić swój pojazd (jest informatykiem, wie, że

> auto ma 4 koła )

No to powinien:

1. Odłączyć i podłączyć akumulator

2. Wysiąść i wsiąść do samochodu

3. Zrobić "upgrade" stacji na których tankuje smile.gif

Napisano

> A patrz Pan. Moja Vectra z podobno kiepskim silnikiem DTI x20dth,

Moja tankowana na orlenie mnie tej zimy (jaki i w poprzednich) nie zawiodła i odpalała zawsze a mrozy były w okolicach -18 C ok.gif

Świeczki u mnie jakoś chyba ciut krócej grzeją zlosnik.gif

Napisano

> Świeczki u mnie jakoś chyba ciut krócej grzeją

Kontrolka grzania świec u mnie gaśnie też szybciej (po ~20sek) ale napięcie na świece jest podawane nadal wink.gif

Napisano

> Kontrolka grzania świec u mnie gaśnie też szybciej (po ~20sek) ale napięcie na świece jest podawane

> nadal

a tak to się zgodzę ok.gif Bez kontrolki to jeszcze grzeją trochę ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jesteś Pawełku pewny że to jest podgrzewacz paliwa ??

> Wygląda to jak ten z aukcji do Toyoty RAV 4 ??

> Bo po mojemu to jest filtr czujnikiem wody a nie podgrzewacz elektryczny

A jednak! Miałeś rację - mimo, że ustroistwo wygląda jak to z aukcji od RAVki, to okazało się (warsztat powiedział zlosnik.gif), że nie ma jednak podgrzewacza a jest właśnie czujnik wody.

Tak czy siak - wymienili filtr paliwa, który był zażelowany. Za chwilę podwiozę kolegę po to auto - zobaczymy, co będzie działo się dalej. Orlen mu odradziłem, ma zmienić stację na tą, w której tankują moje firmówki - i co najważniejsze jeżdżą zlosnik.gif

Napisano

> Orlen mu odradziłem, ma zmienić stację na tą, w której

> tankują moje firmówki - i co najważniejsze jeżdżą

Ja tankuje tylko na orlenie od jakiegoś czasu i tez jeżdżę codziennie bez zakłóceń dieslem, więc to nie reguła zlosnik.gif

Napisano

> pisałem już, że kolega mocno oszczędny jest, więc obstawiam opcję "najtańszy pasujący"

No to masz pierwszy możliwy powód.

> a tego to nie wiem, właściciel auta potrafi ... prowadzić swój pojazd (jest informatykiem, wie, że

> auto ma 4 koła )

> cenna uwaga, ale czy problemy by objawiały się tylko w temp poniżej -10stC? przy dajmy na to -2

> byłoby OK, nawet gdyby odpowietrzenie było uszkodzone?

A czy może być coś, co uszkadza się tylko w deszczu ?

Może.

Więc i tu - być może tak właśnie jest.

> silnik wygląda na sprawny, pracuje równo, nie spala oleju, nie dymi podczas jazdy. Ochoczo nawet

> odpala jak zimny..problemem jest, że jak jest mocno zimno - za chwilę gaśnie

Nie chodzi o ogólne wyeksploatowanie samego silnika, ile o zużycie np aparatury wtryskowej.

Napisano

W jakiej temperaturze zamarza benzyna?

Czy ktoś z Was widział zamarzniętą benzynę?

Czy można to gdzieś zobaczyć na zdjęciach lub filmie?

Napisano

> W jakiej temperaturze zamarza benzyna?

-150 st hmm.gif

> Czy ktoś z Was widział zamarzniętą benzynę?

nie

> Czy można to gdzieś zobaczyć na zdjęciach lub filmie?

chyba nie

Napisano

> W jakiej temperaturze zamarza benzyna?

Z benzyną jest problem nie z zamarzaniem, ale z parowaniem - poniżej zdaje się -40*C ciężko odpalić silnik benzynowy, bo nie tworzy się odpowiednia mieszanka z powietrzem.

Napisano

> -150 st

Czyli dlatego niektóre ruskie czołgi i prawie wszystkie ciężarówki i osobówki produkowane i eksploatowane w Rosji miały silniki benzynowe.

Napisano

Quote:

Za chwilę podwiozę kolegę po to auto - zobaczymy, co będzie działo się dalej. Orlen mu odradziłem, ma zmienić stację na tą, w której tankują moje firmówki - i co najważniejsze jeżdżą

Ale powiedz mu żeby nic nie dolewał i niech zatankuje zwykły ON a nie jakieś "ulepszone"

Napisano

> Czyli dlatego niektóre ruskie czołgi i prawie wszystkie ciężarówki i osobówki produkowane i

> eksploatowane w Rosji miały silniki benzynowe.

A niemieckie czołgi (WWII)wszystkie były benzynowe - przygotowane na Rosję? rotfl.gif

Napisano

> Czyli dlatego niektóre ruskie czołgi i prawie wszystkie ciężarówki i osobówki produkowane i

> eksploatowane w Rosji miały silniki benzynowe.

Nie! Dlatego że ZSRR nie liczyło się ze zużyciem paliwa śpiąc na ropie naftowej.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Za chwilę podwiozę kolegę po to auto - zobaczymy, co będzie działo się dalej. Orlen mu odradziłem,

> ma zmienić stację na tą, w której tankują moje firmówki - i co najważniejsze jeżdżą

> Ale powiedz mu żeby nic nie dolewał i niech zatankuje zwykły ON a nie jakieś "ulepszone"

Zalał do pełna na "naszej" stacji, tzn na której tankujemy firmowe diesle (ktore jeżdżą cały czas wink.gif). Zobaczymy jutro, czy kolega przyjedzie do firmy toyotą jako kierowca czy jako pasażer do powiezienia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.