Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzające paliwo

Featured Replies

Napisano

Znajomy i jego auto najwyraźniej nie lubią zimy zlosnik.gif. I to każdej, nie tylko obecnej, ale poprzedniej również. Auto oczywiście z silnikiem diesla. Objaw - odpala od dotknięcia nawet przy -20 i postoju przez cały weekend. Pracuje na jałowym przez c.a 30 sekund i kaplica. Filtr wymieniany przed pierwszymi mrozami, paliwo z Orlenu, dolany dodatek do ON. I tak jest zawsze, jak temp. spadnie poniżej 10-12 stopni poniżej zera. Jak naprawić to auto? cfaniaczek.gif, bo znajomy mnie zamorduje swoimi problemami zlosnik.gif

Po praz pierwszy sytuacja wystąpiła w ubiegłym roku w zimie. Wtedy zaciągnąłem sprzęt na halę, ustawiliśmy pod dmuchawą ciepłego powietrza, odmarzł, odpalił, filtr został wymieniony. Jednak kilka dni później sytuacja się powtórzyła - tzn. znów zamarzł (paliwo Orlen, z dolanym dodatkiem) i teraz mimo dość świeżego filtra w każdy większy mróz jest to samo... niewiem.gif

Napisano

Po pierwsze nie lal bym dodatku. Po drugie wlal bym 200ml tego paliwa do butelki postawil na dworze i zobaczyl czy naprawde zamarza. Jak tak skladac reklamacje na stacji. Inny opcja to zatankowac na innej stacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale jestes pewien, że to paliwo zamarza? i to jeszcze po dolaniu dodatku?

Wszystko na to wskazuje - odpala bez problemu, pracuje chwilę i gaśnie. Po zaciągnięciu do ciepłej hali i postoju kilka godzin - pracuje jak nowy. Nawet udaje się dojechać nim do domu zlosnik.gif. Kolejna noc na parkingu pod blokiem i od nowa - odpala, pracuje chwilę, gaśnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze nie lal bym dodatku. Po drugie wlal bym 200ml tego paliwa do butelki postawil na dworze

> i zobaczyl czy naprawde zamarza. Jak tak skladac reklamacje na stacji. Inny opcja to

> zatankowac na innej stacji

Sąsiad tego mojego kumpla ma identyczny samochód - nawet kolor ten sam. Tankuje też na tej samej stacji. Jego auto jeździ, znajomego tylko odpala rotfl.gif

Napisano

> Wszystko na to wskazuje - odpala bez problemu, pracuje chwilę i gaśnie. Po zaciągnięciu do ciepłej

> hali i postoju kilka godzin - pracuje jak nowy. Nawet udaje się dojechać nim do domu . Kolejna

> noc na parkingu pod blokiem i od nowa - odpala, pracuje chwilę, gaśnie

dziwne dla mnie jest aby paliwo przy -10-12 stopniach zamarzło i to jeszcze po dolaniu dodatku

no chyba, że w baku ma wode ewentualnie ma on odstojnik wody w filtrze?

Napisano

> Sąsiad tego mojego kumpla ma identyczny samochód - nawet kolor ten sam. Tankuje też na tej samej

> stacji. Jego auto jeździ, znajomego tylko odpala

to wina nie lezy w jakości samego paliwa

Napisano
  • Autor

> to wina nie lezy w jakości samego paliwa

też mi się nie chce wierzyć - chyba, że znajomy (z natury oszczędny zlosnik.gif) leje jakieś wynalazki, a nie tankuje na Orlenie... ale chyba po problemach ubiegłej zimy dostał nauczkę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no chyba, że w baku ma wode ewentualnie ma on odstojnik wody w filtrze?

nie mam pojęcia, co on tam ma - auto to toyota (sic! zlosnik.gif) corolla verso 2002r. z dieslem pod maską

Napisano

> chyba, że znajomy (z natury oszczędny ) leje jakieś wynalazki, a nie

> tankuje na Orlenie...

no to w końcu tankuje na orlenie czy u pana józia jakies bio itd.

najprościej wyjezdzic bak do końca, zlać z niego- jak jest to mozliwe- to co zostanie i zatankowac na innej markowej stacji... jak znowu sytuacja sie powtorzy to wina lezy w silniku(układ paliwowy, świece, pompa)

a wogóle jaki to samochód,silnik?

Napisano
  • Autor

> no to w końcu tankuje na orlenie czy u pana józia jakies bio itd.

oficjalnie idzie w zaparte, przysięgając na wszystko co się da, że paliwo ma z Orlenu - myślę, że to prawda ok.gif

> najprościej wyjezdzic bak do końca, zlać z niego- jak jest to mozliwe- to co zostanie i zatankowac

> na innej markowej stacji... jak znowu sytuacja sie powtorzy to wina lezy w silniku(układ

> paliwowy, świece, pompa)

> a wogóle jaki to samochód,silnik?

napisałem powyżej - toyota zlosnik.gif

Napisano

I tak jest zawsze, jak temp.

> spadnie poniżej 10-12 stopni poniżej zera.

Mam to samo. Przy minus 14-16 stopniach zaczyna się ruleta. Odpalić odpali ale po jakimś czasie dławi się i pewnie by zgasł gdybym sam tego nie zrobił. Poza tym nie chce osiągnąć więcej niż 2k rpm.

Pacjent BMW E39 520d 2001 rok. Filtr jest fabrycznie bez odstojnika (tzn może i w środku gdzieś tam woda się osadza ale nie ma spustu).

Tankowałem w różnych miejscach i efekt ten sam. Ostatnio trzymam w garażu pod blokiem więc problemu większego na codzień nie ma, no ale czasem wypadnie nocować pod chmurką i stres gotowy. Usuwałem już ssakiem resztkę paliwa z baku, było czysto. Jak się już paliwo w układzie rozgrzeje, to jest ok, mozna jezdzic i w mrozy.

No i też nie wiem gdzie problem... Chyba kupie elektryczny przepływowy podgrzewacz paliwa i może to pomoże.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj o moich przygodach

> Może to to samo? Oglądaliście filtr przed odmrożeniem auta?

czyli miałeś uszkodzony podgrzewacz paliwa - w tej toyocie chyba nie ma takiego fabrycznie hmm.gif

Napisano

> w tej toyocie chyba nie ma takiego fabrycznie

jak do filtra/obudowy nie ida żadne kabelki to nie ma a jak ida to zapewne do podgrzewacza...

Napisano
  • Autor

> No i też nie wiem gdzie problem... Chyba kupie elektryczny przepływowy podgrzewacz paliwa i może to

> pomoże.

Jakieś konkrety? Jak to wygląda, gdzie kupić?

Napisano

> Jakieś konkrety? Jak to wygląda, gdzie kupić?

na Allegro smile.gif

Napisano
  • Autor

> na Allegro

Taki byłby OK? Dałoby się to zamontować do Corolli Verso? hmm.gif

Napisano

> Taki byłby OK? Dałoby się to zamontować do Corolli Verso?

no ale jestes pewien, że nie ma tam podgrzewacza, że odrazu szukasz nowego?

Napisano

A może problemem nie jest paliwo, a powietrze, w sensie że jakaś przepustnica przymarza ...

Napisano

> A może problemem nie jest paliwo, a powietrze, w sensie że jakaś przepustnica przymarza ...

Hmmm, wtedy raczej by nie odpalił. W moim przypadku (a kolegi Grzańca wygląda podobnie), że jak paliwo w przewodzie tuż przed pompą się skończy, to silnik w końcu prychnie i zgaśnie. Albo filtr albo pompka liniowa (progowa) się przycina/przymarza (to w BMW, nie wiem jak w Toyce) albo nie wiem co jeszcze...

Napisano

> Znajomy i jego auto najwyraźniej nie lubią zimy . I to każdej, nie tylko obecnej, ale poprzedniej

> również. Auto oczywiście z silnikiem diesla. Objaw - odpala od dotknięcia nawet przy -20 i

> postoju przez cały weekend. Pracuje na jałowym przez c.a 30 sekund i kaplica. Filtr wymieniany

> przed pierwszymi mrozami, paliwo z Orlenu, dolany dodatek do ON. I tak jest zawsze, jak temp.

> spadnie poniżej 10-12 stopni poniżej zera. Jak naprawić to auto? , bo znajomy mnie zamorduje

> swoimi problemami

> Po praz pierwszy sytuacja wystąpiła w ubiegłym roku w zimie. Wtedy zaciągnąłem sprzęt na halę,

> ustawiliśmy pod dmuchawą ciepłego powietrza, odmarzł, odpalił, filtr został wymieniony. Jednak

> kilka dni później sytuacja się powtórzyła - tzn. znów zamarzł (paliwo Orlen, z dolanym

> dodatkiem) i teraz mimo dość świeżego filtra w każdy większy mróz jest to samo...

Odkręć filtr i zobacz, wystarczy (w skrajnym przypadku) jedna mroźna noc i kiepskie paliwo i filtr do wymiany. W ASO jest pełno takich przypadków. Jedyna rada - zlać wszystko z baku, zatankować dobre paliwo i wymienić filtr.

Napisano

A może spróbować 'na partyzanta'.

Mam na myśli patent kumpla (Focus) - filtr paliwa owija jakąś ścierką i polewa gorącą wodą - co chwilę trochę, żeby trzymało temperaturę.

Podobno po jakiś 10 minutach zaczyna działać.

Napisano

> A może spróbować 'na partyzanta'.

> Mam na myśli patent kumpla (Focus) - filtr paliwa owija jakąś ścierką i polewa gorącą wodą - co

> chwilę trochę, żeby trzymało temperaturę.

> Podobno po jakiś 10 minutach zaczyna działać.

to nie lepiej na noc dobrze owinąc filtr grubą szmatą- mróz tak nie wejdzie już...

Napisano

> Jakieś konkrety? Jak to wygląda, gdzie kupić?

Wpisz w alllegro " podgrzewacz paliwa"

Są elektryczne i na płyn chłodniczy.... ja polecam elektryczny ok.gif

Kup zamontuj i tyle.... kolega może lać bio i inne wynalazki paliwopodobne hehe.gif

Napisano

orlen, niestety, proponuje zmienic stacje.

moja flota zimą tankuje wszedzie tylko nie na orlenie. co ciekawe najmniejsze problemy z zamarzaniem wystepuja na ON z Neste

Napisano

> to nie lepiej na noc dobrze owinąc filtr grubą szmatą- mróz tak nie wejdzie już...

Podejrzewam, że to zależałoby od tego ile stoi, a z tym różnie.

Z tym izolowaniem termicznym to jak z mitycznym styropianem wokół akumulatora biglaugh.gif (tego tematu nie poruszajmy smile.gif )

Napisano

Czytając takie tematy dobitnie utwierdzam się w przekonaniu, że diesel to zło zlosnik.gif

Napisano

> Z tym izolowaniem termicznym to jak z mitycznym styropianem wokół akumulatora (tego tematu nie

> poruszajmy )

no właśnie nie poruszajmy, bo po zakupie ocieplacza na aku jestem zapewne odmiennego zdania jak ty biglaugh.gif

Napisano

> no właśnie nie poruszajmy, bo po zakupie ocieplacza na aku jestem zapewne odmiennego zdania jak ty

powiem jedynie tyle - nie zauważyłem takiej potrzeby, więc po co mi ??

Ktoś chce to ma devil.gif

Napisano

> Czytając takie tematy dobitnie utwierdzam się w przekonaniu, że diesel to zło

dlaczego? mi diesel nie zamarza w najwieksze mrozy a parkuje pod chmurka

a mam fantastyczne auto m-ki citroen

z tym ze mi zbiornik starcza na maks. 4-5 dni zlosnik.gif a nie na miesiac zlosnik.gif

Napisano

Niech doleje 5-10% benzyny do baku ok.gif

Napisano

> dlaczego? mi diesel nie zamarza w najwieksze mrozy a parkuje pod chmurka

> a mam fantastyczne auto m-ki citroen

> z tym ze mi zbiornik starcza na maks. 4-5 dni a nie na miesiac

A dla mnie zamarzający diesel to urban legend, tak jak dla niektórych zamarzający ręczny zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie nie poruszajmy, bo po zakupie ocieplacza na aku jestem zapewne odmiennego zdania jak ty

młody jest , wybaczmy jemu zlosnik.gif,może kiedy zaryzykuje te 20-30 zł i wtedy zmieni zdanie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no ale jestes pewien, że nie ma tam podgrzewacza, że odrazu szukasz nowego?

Byłem właśnie odholować tą nieszczęsną toyotę do warsztatu. Zajrzałem pod maskę - tam JEST podgrzewacz zlosnik.gif - pytanie czy jest sprawny? zlosnik.gif

Po podpompowaniu ręczną pompką przy filtrze diesel radośnie zagrzechotał...na 30 sekund rotfl.gif.

Teraz stoi w zaprzyjaźnionym warsztacie na wymienię filtra i sprawdzenie podgrzewacza - zobaczymy co dalej wink.gif

Napisano

> A dla mnie zamarzający diesel to urban legend, tak jak dla niektórych zamarzający ręczny

OT. Zaraz się tu zlecą forumowi teoretycy-specjaliści i tak będzie, że zamarznięty diesel to mit, albo źle zaprojektowany układ wtryskowy.

Napisano

> OT. Zaraz się tu zlecą forumowi teoretycy-specjaliści i tak będzie, że zamarznięty diesel to mit, ...

Oczywiście, że mit.

W niskiej temp. może się jedynie w nim wytrącić (nazwijmy ją) galareta.

Do walczenia z mitem, pozostała mi nawet z dawnych czasów spora ruska lutlampa.

Potrafiła zbiornikczek 150 l nieźle zagrzać.

Ale to dawno było... znaczy nie było. zlosnik.gif

Napisano

> OT. Zaraz się tu zlecą forumowi teoretycy-specjaliści i tak będzie, że zamarznięty diesel to mit,

> albo źle zaprojektowany układ wtryskowy.

Takich tu nie brak hehe.gif

Napisano

> Byłem właśnie odholować tą nieszczęsną toyotę do warsztatu. Zajrzałem pod maskę - tam JEST

> podgrzewacz - pytanie czy jest sprawny?

> Po podpompowaniu ręczną pompką przy filtrze diesel radośnie zagrzechotał...na 30 sekund .

> Teraz stoi w zaprzyjaźnionym warsztacie na wymienię filtra i sprawdzenie podgrzewacza - zobaczymy

> co dalej

czekamy na relację smile.gif

Napisano

> tak jak dla niektórych zamarzający ręczny

Tutaj się nie zgodzę zlosnik.gif W Vectrze zmieniłem linki ręcznego wszelkie ogłony gumowe i tak dalej przy mrozach przymarza crazy.gif Dałem sobie spokój i kółka kręcę drugim autem zlosnik.gif

Napisano

> Tutaj się nie zgodzę W Vectrze zmieniłem linki ręcznego wszelkie ogłony gumowe i tak dalej przy

> mrozach przymarza Dałem sobie spokój i kółka kręcę drugim autem

Daj spokój, nie przetłumaczysz.

Napisano

Nie wiem jaki Orlen bo to też może mieć znaczenie ale moja propozycja jest taka, zmienić na wszelki wypadek stację, lać paliwo ON zwykłe a nie żadne Vervy czy inne cuda, nie dolewać żadnych dodatków absorbujących, a jak już bardzo chce sobie coś dolać to niech doleje czystej nafty tak z 0,5l na bak

Napisano

> no to w końcu tankuje na orlenie czy u pana józia jakies bio itd.

> najprościej wyjezdzic bak do końca, zlać z niego- jak jest to mozliwe- to co zostanie i zatankowac

> na innej markowej stacji... jak znowu sytuacja sie powtorzy to wina lezy w silniku(układ

> paliwowy, świece, pompa)

> a wogóle jaki to samochód,silnik?

A wiesz że zrobiłem test z tym BIO czyli zalałem 5 litrów do bańki i obserwuję czy się nie wytrąca jakiś osad lub czasem nie zamarza i o dziwo icon_eek.gif nic sięz tym na razie nie stało a stoi cały czas na podwórku.

ON po takim teście wytrącił jakieś syfy a i zamarznięta woda się znalazła, sama ropa nie zamarzła

Napisano

> A może problemem nie jest paliwo, a powietrze, w sensie że jakaś przepustnica przymarza ...

W dieslu nie ma przepustnicy

Napisano

A jesteś Pawełku pewny że to jest podgrzewacz paliwa ??

Wygląda to jak ten z aukcji do Toyoty RAV 4 ??

Bo po mojemu to jest filtr czujnikiem wody a nie podgrzewacz elektryczny

Napisano
  • Autor

> A jesteś Pawełku pewny że to jest podgrzewacz paliwa ??

nie miałem nigdy diesla i mieć nie będę zlosnik.gif, ale z tego co udało mi się na szybko dojrzeć - to jest to podgrzewacz

> Wygląda to jak ten z aukcji do Toyoty RAV 4 ??

tak

> Bo po mojemu to jest filtr czujnikiem wody a nie podgrzewacz elektryczny

warsztatowiec, do którego trafiła toyota, też potwierdził, że ten model ma podgrzewacz - mają sprawdzić czy jest sprawny

Napisano

Pytam bo u żonki nie mam ale występowały ale na bank był to czujnik wody bo pytałem w serwisie.

Tak czy siak nie posiadam tego ustrojstwa a jeszcze nigdy nie miałem problemów z zamarzniętym paliwem a tankuję podobno na bardzo złej stacji Auchan zlosnik.gif z tym że tankuję zwykłą ropę a nie żadne V-powery czy Vervy i nie dodaję żadnych dodatków, no może czasami jak już wiadomo że będą duże mrozy to przed tankowaniem 0,5l czystej nafty ale tak samo lałem do benzyny

Napisano
  • Autor

> Pytam bo u żonki nie mam ale występowały ale na bank był to czujnik wody bo pytałem w serwisie.

> Tak czy siak nie posiadam tego ustrojstwa a jeszcze nigdy nie miałem problemów z zamarzniętym

> paliwem a tankuję podobno na bardzo złej stacji Auchan z tym że tankuję zwykłą ropę a nie

> żadne V-powery czy Vervy i nie dodaję żadnych dodatków, no może czasami jak już wiadomo że

> będą duże mrozy to przed tankowaniem 0,5l czystej nafty ale tak samo lałem do benzyny

Wiesz... moje firmowe diesle też jeżdżą zimą bez żadnych dodatków do paliwa i nie jestem pewny, czy mają podgrzewacze. A toyota widać nie lubi zimy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.