Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego auta terenowe z napędem 4x4 są zimą niebezpieczne?

Featured Replies

Napisano

> przyspieszaja lepiej od oski ale hamuja tak samo ........

Hamują także lepiej... silnikiem.

Pozdrawiam.

Napisano

> a to przepraszam

ale za to masz produkt made in Japan zlosnik.gif (c-crosser tez)

to tym bardziej dziwne, bo OII jest produkowany w EU

Napisano

> ale za to masz produkt made in Japan (c-crosser tez)

> to tym bardziej dziwne, bo OII jest produkowany w EU

mnie nie interesi gdzie robiony, mnie interesi, że jeździ zlosnik.gif

Napisano

> Ci ktorych na to stac? dlatego specyficzni?

Lewusy, których stać i kupują sprzęta, z których nie potrafią korzystać zlosnik.gif

Napisano

> dla osob ktore do momentu przejscia na 4x4 jezdzily przednionapedowcami (czyli znakomita wiekszosc)

> nie koniecznie - w napedzie 4x4 zacznie zamiatac mu tylem a nie przod bedzie wyjezdzal... a to

> jakby "troche" inne zachowanie

dokladnie o to mi chodzilo, taka osoba poprostu odruchowo moze zupelnie inaczej odreagowac niz powinna, co moze jedynie pogorszyc sytuacje w poslizgu tongue.gif

Tak BTW. Od kilku miesiecy nie jezdzilem innym autem niz moje, przed swietami, pojechalem na zkupy rodzicow Cee'dem czyli przednio napedowka, pierwsza mysl k.. nie moge ruszyc, 1-ka, 2-ka, 3-ka tylko ESP mi miga grinser006.gif Jeden z lukow zaczelo mnie wynosic przodem (fakt, bylo slisko), kolejna krzyzowka o duzym natezeniu ruchu przedswiatecznego grinser006.gif, mysle, wlacze sie szybko do ruchu bo bede stal i stal, no i prawie wymusilem pierwszenstwo na gosciu, bo zaczelem sie slizgac w srodku krzyzowki .

Na tej samej krzyzowce jak wracalem, jakas starsza "5-ka", jak juz w koncu ruszyla, to jechala bokiem biglaugh.gif

Podsumowujac, z przezwyczajeniami trzeba walczyc grinser006.gif

Napisano

sam mam pierwsza zime outlandera i powiem Tobie tak , ruszyc autem nie problem , zatrzymac juz gorzej , lekki tyl wieksza masa i poczucie dobrej trakcji moga byc zgudne , auto jest zawieszone wyzej wiec ma wiekszy skok zawieszenia niz zazwyczaj osobowka i lekki poslizg , jak nie jestes w stanie opanowac auta moze sie skonczyc gorzej w suvie , bez esp czy podobnych autka naprawde moga byc niebezpieczne.

Napisano

w sumie racja najpierw jeździem przdnonapędówkami późnie bmw i od roku s6 , tyle że zawzięcie wszystkimi tymi autami było i jest wściekanie i latanie bokami, ale tak jak powiedziałes jezeli ktos nie ma wprawy poniosą go 4 łapy w baobaby

Napisano

pisałem jak to wygląda z mojej perspektywy, no ale przed 4 łapem 2 lata jeździłęm tyłpędem

Napisano

> Czy to przypadek/i?

Nie.

Bo samochód 4x4 w takich warunkach przyspiesza jak dziki, ale hamuje DOKŁADNIE tak samo, jak auto 4x2.

Napisano

> Nie.

> Bo samochód 4x4 w takich warunkach przyspiesza jak dziki, ale hamuje DOKŁADNIE tak samo, jak auto

> 4x2.

sęk w tym, że nawet gorzej, bo jest cięższy.

Napisano

> sęk w tym, że nawet gorzej, bo jest cięższy.

Praktycznie pomijalny jest to ciężar - ok 50-100 kilo różnicy w aucie ważącym 1,5 tony to praktycznie nic.

Napisano

> Praktycznie pomijalny jest to ciężar - ok 50-100 kilo różnicy w aucie ważącym 1,5 tony to

> praktycznie nic.

w sam raz żeby hamowac te 50cm za długo zlosnik.gif

Napisano

...

> ciężko jest "zarzucić tyłem" przy 4x4

Brak Ci jadu w suce zlosnik.gif

Napisano

> Nie.

> Bo samochód 4x4 w takich warunkach przyspiesza jak dziki, ale hamuje DOKŁADNIE tak samo, jak auto

> 4x2.

Potwierdzam! Jeżdżę już drugą zimę 4x4 i jeszcze zdarza mi się "zapominać się" i nie raz się spociłem kiedy przyszło do awaryjnego hamowania 893goodvibes.gif

Napisano

> Dlaczego uwazasz ze ludzie tak sądzą? Wg moich obserwacji moi znajomi kupuja SUV'y dla lansu, dla

> ich wygladu, tylko tyle

oczywiście : bezstresowe pokonywanie dziurawych dróg, duuużo lepsza trakcja na śliskiej drodze, bezproblemowe wjeżdżanie na ośnieżone podjazdy, bezstresowe dojazdy "na ryby" przez łąkę itd itp....

to tylko mity...

Ja wolę się "lansować" (jak piszesz) objeżdżając boczną drogą korek spowodowany przez "miłośnika letniego ogumienia" Miałem tak już trzy razy tej zimy.

Każdy kto miał okazję pojeździć na śliskim 4x4 na dobrych oponach zgodzi się zemną.

Ja "lansuję się" tylko w SEDICI ale jakby było mnie stać to chętnie polansowałbym się w jakimś Subaru out, albo X5 czy xc 90 drive.gifpalacz.gifpalacz.gif

Napisano

> reasumując nie ważne jest czym jedziesz tylko ten łacznik między kierownicą a pedalami i moze byc

> to SUV powszechnie tu obśmiewany gdzie polowa komentujacych prowadzenie zna z opowiadań

> kolegi, szwagra itp....

ot i nic dodać nic ująć, trafne podsumowanie tematu ok.gifclaps.gif

ja od siebie dodam, że jestem przekonany, że większość tu obecnych krytyków SUV-ów, jeśli byłoby ich na to stać, kupiłaby największego SUV-a jaki by był dostępny...

Napisano

> ot i nic dodać nic ująć, trafne podsumowanie tematu

> ja od siebie dodam, że jestem przekonany, że większość tu obecnych krytyków SUV-ów, jeśli byłoby

> ich na to stać, kupiłaby największego SUV-a jaki by był dostępny...

Żenująca insynuacja.

Napisano

> ja od siebie dodam, że jestem przekonany, że większość tu obecnych krytyków SUV-ów, jeśli byłoby

> ich na to stać, kupiłaby największego SUV-a jaki by był dostępny...

nie sądź ludzi po sobie ok.gif

Napisano

> A do tego terenowki sila rzeczy musza tez gorzej skrecac - wieksza masa, wyzszy srodek ciezkosci,

> zawieszenia raczej nie do konca zaprojektowane tak by dac jak najlepsze osiagi na drodze.

Na lodzie to wszystko, procz masy, nie ma praktycznie znaczenia.

Napisano

> O ile kierowca w ogóle pomyślał np. o włączeniu napędu na cztery koła - bo to niekoniecznie reguła.

> A jeśli nawet pomyślał, to np. auto bez centralnego mechanizmu różnicowego przy szybszej

> jeździe po śliskim też może mocno zaskoczyć.

Tak samo, jak i Haldex.

Napisano

> Tak samo, jak i Haldex.

Ooo tak i to 4 generacji (Freetrack 4x4) . Moja zonka przed swietami postanowila zawrocic na sliskiej ulicy. Jej zdziwienie i przerazenie bylo duze jak po skreceniu kierownicy i dodaniu gazu zeby ruszyc pieknie znalazla sie bokiem na stojacej przed nia ciezarowce. 2 drzwi do roboty :-( Haldex sie zalaczyl i tyl pieknie wyprzedzil przod na lodzie....

Napisano

... się dziś stało.

Wracałem z roboty AWuDem, no i MUKA -> ponieważ w WAW dziś cały dzień było na plusie i padał deszcz a teraz gwałtownie zeszło poniżej 0, to na bocznych drogach pojawił się taki śryż czy jak to tam nazwać - nawet nie widać tego g... jezdnia wygląda jak sucha.

Anałeeeeejjj -> skręcałem sobie z głównej w prawo w boczną, V ok 20 kmph jak nie mniej -> poniosłoooooooooooooo.

Głupi ma jednak szczęście - ani na przeciwnym pasie nikogo nie było, ani krawężnika nie było, ani na przejściu dla pieszych i chodniku, który sobie zwiedziłem też nikogo nie było...

Ale zbroja brązowa :-)

Powtórka z rozrywki była po jakichś 5 minutach - tym razem proste hamowanie, a nawet nie hamowanie, tylko zwalnianie za hamującym autem - też zbroja brązowa... Na dokładkę rzadko ujeżdżane auto, więc panika szukania awaryjek, żeby ostrzec jadących z tyłu...

Ale do przodu rwie jak dziki. Nawet trakcja nie mruga...

Auto dla samobójców...

Napisano

> ... się dziś stało.

> Wracałem z roboty AWuDem, no i MUKA -

> Anałeeeeejjj -

ciach

> Auto dla samobójców...

współczujemy i gratulujemy cywilnej odwagi.

Ja ostatnio na słynnej esce przy Galerii na Mokotowie poszedłem pięknym slajdem oba winkle. Nie wiem jakim cudem zrobiłem to po swoim pasie ruchu, całe szczęście byłem rozgrzany bo akurat wracałem z pracy więc kontry szły sprawnie. Na światłach pan z jadącej obok mnie beemki patrzył z niedowierzaniem na mnie i moją pandę. Gacie już doprałem.

Aha... FWD shhh.gif

bez ręczego, bez hamowania w zakręcie, z odjęcia gazu.

panda- auto dla samobójców.

Napisano

> Powtórka z rozrywki była po jakichś 5 minutach - tym razem proste hamowanie, a nawet nie hamowanie,

> tylko zwalnianie za hamującym autem - też zbroja brązowa... Na dokładkę rzadko ujeżdżane auto,

> więc panika szukania awaryjek, żeby ostrzec jadących z tyłu...

> Ale do przodu rwie jak dziki. Nawet trakcja nie mruga...

> Auto dla samobójców...

dokladnie, tez jechalem jakas godzine temu, termometr niby pokazywal 2C (ale po wyjezdzie z garazu), asfalt jakby mokry, a tu nagle czuje ze przy przyspeiszaniu tyl mi ucieka shocked.gif z hamowaniem bylo jeszcze gorzej .. na szczescie byly tez polacie mniej sliskie, gdzie nawet abs sie nei zalaczyl. Gosc za mna ledwo z torowiska na skrzyzowaniu zjechal biglaugh.giftongue.gif

Napisano

> co to za auto ?

strzelam: z haldexem.

też mnie takie kiedyś zaskoczyło.

Napisano

> Pisałeś niedawno, że: Quote:

> ale hamuje DOKŁADNIE tak samo, jak auto 4x2

No i wciąż to podtrzymuję.

Tylko BARDZO usypia czujność, bo w tych warunkach w FWD widać/czuć byłoby śliskość nawierzchni, a tu przyspiesza praktycznie b/z, ale zwalnia/skręca już normalnie.

Napisano

> strzelam: z haldexem.

> też mnie takie kiedyś zaskoczyło.

Strzał dobry, tylko co ma sposób realizacji AWD do skręcania/hamowania przy niewielkich prędkościach ?

Napisano

> Strzał dobry, tylko co ma sposób realizacji AWD do skręcania/hamowania przy niewielkich

> prędkościach ?

ma.

ponieważ do momentu uślizgu przednich kół jechałeś FWD. Czułeś, że prowadzisz takie auto a tu nagle (ponoć płynnie) przy już niewielkim uślizgu przedniej osi (do wyłapania jeśli jest się opanowanym) dołącza się tył i zmienia się reakcja auta na to co robisz kierownicą i pedałem gazu. Kończy się to czasem oberkiem albo efektownym slajdem. Rozmawiałem z kilkoma (bardzo doświadczonymi) kierowcami, którzy stwierdzili, że nie lubią haldexa właśnie za to, że w sumie nie wiadomo od kiedy już trzeba reagować na uślizg jak w czterołapie a kiedy jeszcze jak w ośce. Poprowadzić to jednym, ładnym slajdem jest trudniej niż przednionapędówkę.

Napisano

Bo to trzeba tak się uczyć, Najpierw opanować jazdę po śliskiej drodze takim 4x4 bez centralnego dyfara, a potem to wszystkie inne napędy będą przewidywalne cool.gif

Napisano

> ma.

> ponieważ do momentu uślizgu przednich kół jechałeś FWD. Czułeś, że prowadzisz takie auto a tu nagle

> (ponoć płynnie) przy już niewielkim uślizgu przedniej osi (do wyłapania jeśli jest się

> opanowanym) dołącza się tył i zmienia się reakcja auta na to co robisz kierownicą i pedałem

> gazu.

Ale to było klasyczne wyjechanie przodem (podsterowność) z (za) szybko przejechanego zakrętu.

Na luzie, napęd rozłączony, noga lekko na hamulcu.

Napisano

> Ale to było klasyczne wyjechanie przodem (podsterowność) z (za) szybko przejechanego zakrętu.

> Na luzie, hmm.gif napęd rozłączony, hmm.gif noga lekko na hamulcu. hmm.gif

na luzie? czy na odjętym gazie bo to robi różnicę

to czy napęd jest rozłączony czy nie to już nie od nas (użytkowników) przy haldexie zależy. Znaczy zależy, ale bardzo pośrednio.

noga na hamulcu, to już tylko dopełnienie jeśli wiesz o co mi chodzi wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.