Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego auta terenowe z napędem 4x4 są zimą niebezpieczne?

Featured Replies

Napisano

No właśninie ... dlaczego jakimś trafem auta terenowe są tak niebezpieczne zimą confused.gif pisze to stwierdzenie na podstawie swoich obserwacji.... i statystyk wink.gif

Przykład .... sasiedzi w moim bloku kupili sobie w tym roku terenowe i "pseudo terenowe" auta z napędem 4x4 ( Nissan, Suzuki, VW ... ) w sumie 4 .... fajnie wink.gif

Do przedwczoraj tej zimy rozbito z tych 4 autek dwa a wczoraj kolejne.... podczas gdy osobowych aut jest może z 30 sztuk i nie rozbito jeszcze ani jednego..... wczoraj jechałem do pracy i w Redzie auto terenowe w głębokim rowie do góry kołami ( było bardzo ślisko ) ale osobówki jechały ok.gif ..... z dwa tygodnie temu na obwodnicy 3-miasta znowu bardzo ślisko.... tuż przed moim autem jechał Pasek a przed nim znowu 4x4 .... wpadł w poślizg i rozwalił się, nagle zaczeło nim majtać od lewej bariery do prawej przez dwa pasy....... wszyscy jechali może 60 -70 km/h ale tylko on sie rozwalił... confused.gif moge tu wymieniać wiele takich przypadków ale jest to dla mnie trochę dziwne....

Czy to przypadek/i?

Napisano
przyspieszaja lepiej od oski ale hamuja tak samo ........
Napisano

> No właśninie ... dlaczego jakimś trafem auta terenowe są tak niebezpieczne zimą

najprostsze wytłumaczenie to złudne poczucie przyczepności przy 4x4,

4x4 rusza bardzo fajnie (ośka moment obraca kołami), ale skręca i hamuje gorzej jak większość osobowych - większa masa, wyższy środek ciężkości

ale przyczyn może być więcej, choćby opony, ludziom wydaje się że jak mają 4x4 to nie potrzeba zimówek - sam tak mam, ford ma zimówki, vitara całoroczne wink.gif

Napisano

Wielu kierowców myśli (a raczej nie myśli), że naszpikowanie auta różnymi rozwiązaniami pozwala im na szybką jazdę bez względu na warunki. Szczególnie widać to na przykładzie aut terenowych, pickup-ów i droższych furek osobowych. Wystarczy jechać wolniej na oblodzonej trasie i zaraz wyrywa się taki do wyprzedzania, choć lodu tyle, że na łyżwach można jeździć.

Napisano

Złudne poczucie bezpieczeństwa.

"Mam duże auto 4x4 to nic mi się nie stanie i na pewno nie wpadnę w poślizg"

Napisano

> przyspieszaja lepiej od oski ale hamuja tak samo ........

A do tego terenowki sila rzeczy musza tez gorzej skrecac - wieksza masa, wyzszy srodek ciezkosci, zawieszenia raczej nie do konca zaprojektowane tak by dac jak najlepsze osiagi na drodze.

Napisano

> A do tego terenowki sila rzeczy musza tez gorzej skrecac - wieksza masa, wyzszy srodek ciezkosci,

> zawieszenia raczej nie do konca zaprojektowane tak by dac jak najlepsze osiagi na drodze.

terenowki tak, ale to nie znaczy, ze kazde 4x4

Napisano

> terenowki tak, ale to nie znaczy, ze kazde 4x4

Wiadomo ze nie kazde. Ale SUV tez gorzej skreca niz zwykla osobowka.

Napisano

Przede wszystkim większa masa = większa droga hamowania. Do tego złudne wrażenie że jakość drogi jest lepsza niż w rzeczywistości - ludziom się wydaje że jak jedzie to będzie hamował. A poza tym w niektórych samochodach włączenie 4x4 blokuje oba dyferencjały = kończysz w rowie na pierwszym zakręcie. A ludziom się wydaje że jak jest ślisko to trzeba to włączyć.

Napisano

O ile kierowca w ogóle pomyślał np. o włączeniu napędu na cztery koła - bo to niekoniecznie reguła. A jeśli nawet pomyślał, to np. auto bez centralnego mechanizmu różnicowego przy szybszej jeździe po śliskim też może mocno zaskoczyć.

Napisano

> Wiadomo ze nie kazde. Ale SUV tez gorzej skreca niz zwykla osobowka.

sa zwykle osobowki 4x4

Napisano

> A poza tym w niektórych samochodach włączenie 4x4 blokuje oba dyferencjały = kończysz w rowie na

> pierwszym zakręcie. A ludziom się wydaje że jak jest ślisko to trzeba to włączyć.

hmm.gif możesz rozwinąć

Napisano

> O ile kierowca w ogóle pomyślał np. o włączeniu napędu na cztery koła - bo to niekoniecznie reguła.

> A jeśli nawet pomyślał, to np. auto bez centralnego mechanizmu różnicowego przy szybszej

> jeździe po śliskim też może mocno zaskoczyć.

No nie wiem. Jezdzilem chyba 2 lata temu Hiluxem jak tak fajnie zasypalo, niesamowicie przewidywalny i latwiutki w prowadzeniu w poslizgu.

Napisano

a do tego najwyraźniej uruchamiają u niektórych niesmiertelność

Napisano

firmowa Niva tez przed wigilią zwiedzała rów i o własnych siłach nie wyjechała zlosnik.gif

tylko że ta nivka ma opony terenowe a nie zimowe - tu bym szukał wytłumaczenia - na oblodzonej drodze jest bezradna - na polach w kopnym śniegu niezastąpiona ok.gif

Napisano

a wszelkie haldexy itp, szczególnie nieco starsze potrafią baaaaaaaaardzo zaskoczyć kierowcę na śliskim. Ja miałem ciepło jak mi się znienacka tył na winklu w C-Crosserze załączył.

Napisano

> a wszelkie haldexy itp, szczególnie nieco starsze potrafią baaaaaaaaardzo zaskoczyć kierowcę na

> śliskim. Ja miałem ciepło jak mi się znienacka tył na winklu w C-Crosserze załączył.

w nowym na tyl zawsze jest przekazywane cos kole 5% zeby nie bylo piardniecia przy zalaczaniu

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim większa masa = większa droga hamowania. Do tego złudne wrażenie że jakość drogi

> jest lepsza niż w rzeczywistości - ludziom się wydaje że jak jedzie to będzie hamował. A poza

> tym w niektórych samochodach włączenie 4x4 blokuje oba dyferencjały = kończysz w rowie na

A może to wszystko zalezy od szerokości opon... wiadomo, że im opona jest w zimie węższa tym lepiej auto sie prowadzi... im szersza tym gorzej. Dziwne jest to że auto które jedzie z 60 km/h po prostej jezdni dwa pasy w jednym kierunku z napędem na 4 koła nagle wpada w poślizg confused.gif może układ przekazywania mocy na 4 koła powoduje że tył nagle wyprzedza przód a do tego wysoko środek ciężkości i już....

Napisano

> a wszelkie haldexy itp, szczególnie nieco starsze potrafią baaaaaaaaardzo zaskoczyć kierowcę na śliskim. Ja miałem ciepło jak mi się znienacka tył na winklu w C-Crosserze załączył.

u taty w CRV tez tylem zamiata, ale i u mnie tez jak przycisne, a naped staly

Napisano

> u taty w CRV tez tylem zamiata, ale i u mnie tez jak przycisne, a naped staly

CRV czy outlander z profilu ma staly naped ??? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano

> CRV czy outlander z profilu ma staly naped ???

CRV nie, outlander tak mi sie wydaje, jesli nie, to chetnie sie dowiem szczegolow.

Napisano
  • Autor

> firmowa Niva tez przed wigilią zwiedzała rów i o własnych siłach nie wyjechała

> tylko że ta nivka ma opony terenowe a nie zimowe - tu bym szukał wytłumaczenia - na oblodzonej

> drodze jest bezradna - na polach w kopnym śniegu niezastąpiona

Jest to jakiś argument... koła zimowe do takiego ...VW Touarega trochę kosztują ... ale i auto trochę kosztuje oslabiony.gif ... a tym bardziej jego naprawa wink.gif

Napisano

> Jest to jakiś argument... koła zimowe do takiego ...VW Tuarega trochę kosztują ... ale i auto

> trochę kosztuje ... a tym bardziej jego naprawa

ale tuarego to chyba ma normalne opony czyli letnie i zimowe ( nazwijmy je komfortowe) a nie typowo terenowe wiec do takiego tuarega czy innego bmw x3/x5 mercedesa ML chyba wypada kupić zimówki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale tuarego to chyba ma normalne opony czyli letnie i zimowe ( nazwijmy je komfortowe) a nie typowo

> terenowe wiec do takiego tuarega czy innego bmw x3/x5 mercedesa ML chyba wypada kupić zimówki

Tego to ja już nie wiem.... musze przypadkiem zerknąć czy to były zimówki wink.gif

Napisano

> http://www.totuusnelivedosta.com/extrat/pdf/Mitsubishi_4WD_Tekninen_kasikirja_2006.pdf

taa, widzialem to, zaczyna sie od 27strony, ale ten diaboliczny jezyk sciana.gif

cos takiego jeszcze znalazlem:

"Wprawdzie w centralnym mechanizmie różnicowym kryje się sprzęgło wiskotyczne, ale o outlanderze można powiedzieć, że posiada pełnowartościowy napęd na obie osie. Na suchym asfalcie, na przednie i tylne koła trafia dokładnie po połowie siły napędowej - 50 proc. na jedną i 50 proc. na drugą oś. Jeżeli warunki drogowe pogarszają się, sprzęgło wiskotyczne płynnie zmienia rozdział napędu."

Napisano

> taa, widzialem to, zaczyna sie od 27strony, ale ten diaboliczny jezyk

Ale nie ma tam zadnej filozofii. Staly naped z rozdzialem 50:50 i otwartymi dyframi. CRV to zas w 100% FWD - tyl jest dolaczany i przez to moze byc czasem nieprzewidywalny.

Napisano

>A poza

> tym w niektórych samochodach włączenie 4x4 blokuje oba dyferencjały = kończysz w rowie na

> pierwszym zakręcie. A ludziom się wydaje że jak jest ślisko to trzeba to włączyć.

podaj choc jeden seryjny model auta w ktorym tak sie dzieje

Napisano

> podaj choc jeden seryjny model auta w ktorym tak sie dzieje

O ile pamiętam wszelkie starsze trucki Chevroleta, Dodge'a i Forda miały taki wynalazek - napęd na 4 powodował blokadę mechanizmów różnicowych.

Napisano

> taa, widzialem to, zaczyna sie od 27strony, ale ten diaboliczny jezyk

> cos takiego jeszcze znalazlem:

> "Wprawdzie w centralnym mechanizmie różnicowym kryje się sprzęgło wiskotyczne, ale o outlanderze

> można powiedzieć, że posiada pełnowartościowy napęd na obie osie. Na suchym asfalcie, na

> przednie i tylne koła trafia dokładnie po połowie siły napędowej - 50 proc. na jedną i 50

> proc. na drugą oś. Jeżeli warunki drogowe pogarszają się, sprzęgło wiskotyczne płynnie zmienia

> rozdział napędu."

jesli tak jest naprawde to auto ma full time 4x4 ok.gif

Napisano

albo i gorzej - pamiętaj, że masa większa. Ale nie w samym hamowaniu problem. Problem w świadomości kierowców. 99% uważa, że taki napęd daje większe bezpieczeństwo.

Napisano

> No nie wiem. Jezdzilem chyba 2 lata temu Hiluxem jak tak fajnie zasypalo, niesamowicie

> przewidywalny i latwiutki w prowadzeniu w poslizgu.

Krótki Wrangler potrafi np. konkretnie zarzucić tyłem na zewnątrz przy gwałtowniejszym skręcie, gdy jest dopięty napęd na przód - gdy jest ślisko, to na równej drodze IMO bezpieczniej w przypadku akurat tego auta jest jeździć tylko z napędem na tył.

Napisano

jeździłem całą zeszłą zime na M+S Nivą 1.7 i w życiu mi się tak fajnie w zimie nie jeździło zlosnik.gif

Napisano

> O ile pamiętam wszelkie starsze trucki Chevroleta, Dodge'a i Forda miały taki wynalazek - napęd na

> 4 powodował blokadę mechanizmów różnicowych.

mysle ze zle pamietasz wink.gif

moze zbyt arogancko ale twierdze ze nie ma czegos takiego w zadnym seryjnym/cywilnym aucie

Napisano

a moze dlatego że większość z tych aut NIE MA stałego napędu na 4 koła????

Napisano

> Krótki Wrangler potrafi np. konkretnie zarzucić tyłem na zewnątrz przy gwałtowniejszym skręcie, gdy

> jest dopięty napęd na przód - gdy jest ślisko, to na równej drodze IMO bezpieczniej w

> przypadku akurat tego auta jest jeździć tylko z napędem na tył.

taaaa i tym bardziej ze wranglerem nie mozna jedzic full time 4x4 hehe.gif

Napisano

> taaaa i tym bardziej ze wranglerem nie mozna jedzic full time 4x4

Nie można ok.gif - skrzynka rozdzielcza dopina przód na sztywno. W instrukcji piszą o luźnych nawierzchniach. zlosnik.gif

Napisano

> mysle ze zle pamietasz

> moze zbyt arogancko ale twierdze ze nie ma czegos takiego w zadnym seryjnym/cywilnym aucie

Żeby nie szukać daleko - Jeep'owy Rock-Track czy Command Track I.

Napisano

> Żeby nie szukać daleko - Jeep'owy Rock-Track czy Command Track I.

blokuje wszystkie dyferencjały?

czy tylko środkowy?

Napisano

> blokuje wszystkie dyferencjały?

> czy tylko środkowy?

W trybie 4H środkowy o ile pamiętam. Dwa pozostałe możesz o ile się nie mylę zablokować w trybie 4L - świetnie się w tym trybie z zasp wyjeżdża.

Napisano

> W trybie 4H środkowy o ile pamiętam.

Środkowego po prostu nie ma. W trybie 4H i 4L jest na sztywno rozkład 50:50, dlatego nie wolno używać tego na asfalcie.

Napisano

> albo i gorzej - pamiętaj, że masa większa. Ale nie w samym hamowaniu problem. Problem w świadomości

> kierowców. 99% uważa, że taki napęd daje większe bezpieczeństwo.

Niestety ludzie myla bezpieczenstwo z god modem no.gif

Napisano

> No właśninie ... dlaczego jakimś trafem auta terenowe są tak niebezpieczne zimą

"pseudo terenowe" auta z

> napędem 4x4 ( Nissan, Suzuki, VW ... ) w sumie 4 .... fajnie

> moge tu wymieniać wiele takich przypadków ale jest to

> dla mnie trochę dziwne....

> Czy to przypadek/i?

słowo-klucz "pseudoterenowe".

Jeździłem sporo toyotą rav4. Haldex (nie wiem czy we wszystkich autach, ale tam na pewno) był bardzo nieprzewidywalny.

Sporo się ślizgam, Sporo trenuję, ale haldexa nie chcę bo nie ogarniam tego napędu. Do pewnego momentu jedziesz jak przednionapędówką, ale jak przegniesz i nie daj bóg próbujesz ratować technikami z przedniego napędu to trafiasz na zonka, bo tył się dołączył. Albo przód, albo tył, albo 4x4, zwłaszcza w zimie i na śliskim.

Raz wykręciłem tą toyotką niezłego bączka na skrzyżowaniu po deszczu. Jechałem dość szybko (za szybko), przód lekko puścił, odjąłem gaz i w tym samym momencie dołączył się tył. Poczułem dziwne szarpnięcie i już jechałem tyłem do przodu. "Płynne przekazanie momentu" hehe.gif Jasne...

Napisano

> Niestety ludzie myla bezpieczenstwo z god modem

nieprawda. nie są świadomi, nic więcej.

Sporo z tych dziwnych i zbyt odważnych zachowań to brak świadomości u kierowców. Nie bez winy są też marketingowcy producentów aut.

Napisano

> nieprawda. nie są świadomi, nic więcej.

> Sporo z tych dziwnych i zbyt odważnych zachowań to brak świadomości u kierowców. Nie bez winy są

> też marketingowcy producentów aut.

Przeciez prawa fizyki poznaje sie juz w podstawowce czy teraz chyba w gimnazjum niewiem.gif

Napisano

> Przeciez prawa fizyki poznaje sie juz w podstawowce czy teraz chyba w gimnazjum

co niektórzy w podstawówce przespali te tematy, bo przewidywali że będą chodzić na piechotę. A tu taki zonk, auto i to w dodatku z 4x4 IThankYou.gif

Napisano

> Przeciez prawa fizyki poznaje sie juz w podstawowce czy teraz chyba w gimnazjum

prawa fizyki rządzące zachowaniem się pojazdu w zmiennych warunkach to już "troszeczkę" wyższa fizyka niż ta z podstawówki. I sporo trudniejsza do przyswojenia bo jedynym miernikiem tej "fizyki" w samochodzie jest twój mózg. Mogę się założyć, że gdybyś zgrał filmik z przeciętnych dziesięciu minut twojej jazdy po mieście można by na nim zaobserwować kilka niebezpiecznych błędów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.