Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego auta terenowe z napędem 4x4 są zimą niebezpieczne?

Featured Replies

Napisano

> podaj choc jeden seryjny model auta w ktorym tak sie dzieje

Suzuki Jimny (model będący obecnie w sprzedaży).

Instrukcja tego samochodu wyraźnie podaje, że napędu 4x4 nie wolno włączać na asfalcie (z powodu braku międzyosiowego mechanizmu różnicowego).

W jakiejś gazecie motoryzacyjnej był kiedyś list od świeżego nabywcy tego auta, który pieklił się że sprzedawca nie wspomniał mu o tym detalu zlosnik.gif

Napisano

> Środkowego po prostu nie ma. W trybie 4H i 4L jest na sztywno rozkład 50:50, dlatego nie wolno

> używać tego na asfalcie.

I to jest właśnie problem - lekki deszczyk spadnie a właściciele włączają 4H i kończą w rowie.

Napisano

> No właśninie ... dlaczego jakimś trafem auta terenowe są tak niebezpieczne zimą pisze to

> stwierdzenie na podstawie swoich obserwacji.... i statystyk

> Przykład .... sasiedzi w moim bloku kupili sobie w tym roku terenowe i "pseudo terenowe" auta z

> napędem 4x4 ( Nissan, Suzuki, VW ... ) w sumie 4 .... fajnie

> Do przedwczoraj tej zimy rozbito z tych 4 autek dwa a wczoraj kolejne.... podczas gdy osobowych aut

> jest może z 30 sztuk i nie rozbito jeszcze ani jednego..... wczoraj jechałem do pracy i w

> Redzie auto terenowe w głębokim rowie do góry kołami ( było bardzo ślisko ) ale osobówki

> jechały ..... z dwa tygodnie temu na obwodnicy 3-miasta znowu bardzo ślisko.... tuż przed

> moim autem jechał Pasek a przed nim znowu 4x4 .... wpadł w poślizg i rozwalił się, nagle

> zaczeło nim majtać od lewej bariery do prawej przez dwa pasy....... wszyscy jechali może 60

> -70 km/h ale tylko on sie rozwalił... moge tu wymieniać wiele takich przypadków ale jest to

> dla mnie trochę dziwne....

> Czy to przypadek/i?

Może problem nie w rodzaju napędu tylko w sąsiadach...

Napisano

> Żeby nie szukać daleko - Jeep'owy Rock-Track czy Command Track I.

blokuja sie mechanicznie 3 dyfry???

zapewniam Cie ze nic tam sie nie blokuje na sztywno

Napisano

> Suzuki Jimny (model będący obecnie w sprzedaży).

hahaha suka ma blokady mostow???

> Instrukcja tego samochodu wyraźnie podaje, że napędu 4x4 nie wolno włączać na asfalcie (z powodu

> braku międzyosiowego mechanizmu różnicowego).

> W jakiejś gazecie motoryzacyjnej był kiedyś list od świeżego nabywcy tego auta, który pieklił się

> że sprzedawca nie wspomniał mu o tym detalu

doczytaj dokladnie o czym jest rozmowa smile.gif

Napisano

to tak jak kiedyś w mojej młodości kumpel myślał, że ABS w BMW E36 316i mu zapewni możliwość naginania i przekraczania praw fizyki.....

jak się okazało - mylił się - co zweryfikowane zostało przez lekki łuk na drodze i zaorane pole biglaugh.gif

Napisano

ja smigam l200 2007r, mam tam stale 4x4 w proporcji 50:50 z jakims tam automatycznym sterowaniem w razie poslizgu ktorejs osi, wczesniej cale zycie jezdzilem osobowymi fwd, rwd, jak dla mnie to takie 4x4 jest idealne, zima nie mam zadnych problemow, auto wszedzie wjedzie, a na mocno osniezonej drodze moze trzymac takie tempo ze oska nie ma szans dotrzymac, to samo na zakretach, jak po szynach, czego sie nauczylem to to ze trzeba brac poprawke na hamowanie, niestety rozpedza sie bez zadnych problemow ale hamuje jak zwykle auto i do tego ciezkie, na samochodzie mam zimowki (bridgestone blizzak, 265/65/17). Najfajniej wyglada start z miejsca, strzal ze sprzegla, 4 kolka zaczynaja sie slizgac i do przodu smile.gif poza tym l200 ma bardzo czule esp wiec z wlaczonym ciezko jest poszalec, nawet na wylaczonym, kiedy mozna sie pobawic w koncu i tak interweniuje.

Napisano

> Ale nie ma tam zadnej filozofii. Staly naped z rozdzialem 50:50 i otwartymi dyframi.

C-Crosser to auto identyczne z Outlanderem i na bank ma dołaczany napęd na tył. I moment dołączenia wyraźnie czuć, co na bardziej śliskiej nawierzchni kończy się niezłym zdziwieniem kierowcy.

Przerobiłem na własnej skórze. Pacjent to C-Crosser 2,2 HDI Executive

Napisano

> Czy to przypadek/i?

Nie wiem, wydaje mi się, że mówisz o SUVach, ja prawdziwej terenówki w rowie/dzwonie nie widziałem baaaardzo dawno. A SUVy po prostu kupują specyficzni ludzie...

Napisano

> Nie wiem, wydaje mi się, że mówisz o SUVach, ja prawdziwej terenówki w rowie/dzwonie nie widziałem

> baaaardzo dawno. A SUVy po prostu kupują specyficzni ludzie...

wyglada na to, że jest ich coraz więcej...i dlaczego specyficzni ?

Napisano

> wyglada na to, że jest ich coraz więcej...i dlaczego specyficzni ?

Bym powiedział dość typowi - ulegają modzie reklamie i stereotypom.

Napisano

> Bym powiedział dość typowi - ulegają modzie reklamie i stereotypom.

Wszędzie tylko się mówi o stereotypach. W każdym segmencie są klienci i trzeba

by ich nazwać typowymi ulegającym reklamie czy modzie ale zawsze są to Ci,

którzy akurat nie pasują do naszych wyobrażeń czy ram poszczególnych gustów.

Napisano

> Wszędzie tylko się mówi o stereotypach. W każdym segmencie są klienci i trzeba

> by ich nazwać typowymi ulegającym reklamie czy modzie ale zawsze są to Ci,

> którzy akurat nie pasują do naszych wyobrażeń czy ram poszczególnych gustów.

Ok. o guście nie dyskutuję. Każdy ma własny i akceptuję prawo do wyborów które mi się nie podobają.

Lecz w kwestii techniki? Jeśli ktoś kupuje SUVa bo uważa, ze to bezpieczne auto? Uważasz, że to kwestia gustu?

Napisano

> Ok. o guście nie dyskutuję. Każdy ma własny i akceptuję prawo do wyborów które mi się nie

> podobają.

> Lecz w kwestii techniki? Jeśli ktoś kupuje SUVa bo uważa, ze to bezpieczne auto? Uważasz, że to

> kwestia gustu?

Nie wiem czy kupują dlatego, że jest bezpiecznie. Każde auto jest na tyle bezpieczne na ile bezpieczny kierowca

go dosiada i od wielu innych zależności dookoła. Ludzie kupuja SUV, y na podstawie własnego gustu i wykorzystania

potrzeb grupy docelowej przez producentów. Bezpieczeństwo występuje akurat w każdym segmencie.

Napisano

> Nie wiem czy kupują dlatego, że jest bezpiecznie. Każde auto jest na tyle bezpieczne na ile

> bezpieczny kierowca

Się nie rozumiemy. Ludzie sądzą, że SUVy są bezpieczniejsze niż auta z innych segmentów - tymczasem jest dokładnie odwrotnie.

Napisano

> Się nie rozumiemy. Ludzie sądzą, że SUVy są bezpieczniejsze niż auta z innych segmentów - tymczasem

> jest dokładnie odwrotnie.

Podpierasz to jakimś badaniem rynku czy subiektywną oceną ? Na czym miało by polegać większe bezpieczeństwo ?

Napisano

> Podpierasz to jakimś badaniem rynku czy subiektywną oceną ? Na czym miało by polegać większe

> bezpieczeństwo ?

Ty się pytaj tych co kupują nie mnie. Ale powiem Ci w sekrecie, że odpowiedzią będzie, "bo jest duże, ciężkie i się wysoko siedzi".

Napisano

>Ale powiem Ci w sekrecie, że odpowiedzią będzie, "bo jest

> duże, ciężkie i się wysoko siedzi".

Podkreśl mi słowo bezpieczne w tym zdaniu smile.gif uwierz mi wysoko sie siedzi to akurat zaleta auta zlosnik.gif

Napisano

> Ty się pytaj tych co kupują nie mnie.

Przepraszam ale to Ty podałeś powód zakupu przez innych ok.gif

Ale powiem Ci w sekrecie, że odpowiedzią będzie, "bo jest

duże, ciężkie i się wysoko siedzi".

dlaczego w sekrecie ? Być może tak jest ale gdzie tu bezpieczeństwo o którym wspominasz ?

Napisano

> Przepraszam ale to Ty podałeś powód zakupu przez innych

> Ale powiem Ci w sekrecie, że odpowiedzią będzie, "bo jest

> duże, ciężkie i się wysoko siedzi".

> dlaczego w sekrecie ? Być może tak jest ale gdzie tu bezpieczeństwo o którym wspominasz ?

Się nie rozumiemy. Ja wiem, że to nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem, Ty to wiesz. Ale ludzie którzy kupują takie auto mają b. często takie podejście do bezpieczeństwa. To, że takie auto jest zwykle mniej stabilne, gorzej skręca, słabiej hamuje kompletnie się nie liczy, bo kupujący nie mają świadomości, że tak jest. Co więcej często z faktu że to auto 4x4 także wywodzą opinię o wyższym bezpieczeństwie czynnym. Wróć do pierwszego posta w tym wątku.

Napisano

Co więcej często z faktu że to auto 4x4 także wywodzą opinię o wyższym bezpieczeństwie czynnym.

Co ciekawe coraz częściej SUV;y są 2WD a 4WD jest za dopłata i to słoną i nie jest przez klientów zamawiane

Napisano

> Co ciekawe coraz częściej SUV;y są 2WD a 4WD jest za dopłata i to słoną i nie jest przez klientów

> zamawiane

coraz czesciej??? od ponad 20 lat w usa takie suvy sa bardzo popularne

Napisano

> Co ciekawe coraz częściej SUV;y są 2WD a 4WD jest za dopłata i to słoną i nie jest przez klientów

> zamawiane

Bo ci co mają takie (nawet błędne) myśli o bezpieczeństwie to już są i tak mocno zaawansowani i wcale nie tacy liczni. Dla większości liczy się cena, wygląd, kolor, bajery, "prestiż" itp.

Napisano

> Ale nie ma tam zadnej filozofii. Staly naped z rozdzialem 50:50 i otwartymi dyframi. CRV to zas w

> 100% FWD - tyl jest dolaczany i przez to moze byc czasem nieprzewidywalny.

W lipcu bylismy na objazdowce po Europie z przyczepami.

U mnie stale 4x4 i mialem przyczepe 1,5 t

Kolega CRV staly przod i tyl dolaczany przy uslizgu przodu, mial przyczepe 1,4t

Mielismy jeden postoj na piaszczystej plazy na lazurowym wybrzezu. Wjechac jakos wjechalismy, na kilkugodzinnym postoju przyczep w miedzyczase kozystalismy i kola sie delikatnie zakopaly.

Jak przyszlo wyjechac to ja delikatnie wytoczylem sie na twardy grunt.

Kolega natomiast mial problemy, Jak ruszal to przod zaczynal buksowac i zanim dolaczala sie tyl to przednie kola zaczely sie zakopywac w piasku. Dal rade ale "ciekawie bylo". >>> FOTKA <<<

Napisano

> Czy to przypadek/i?

Po czesci tak + brak umiejetnosci. Dla mniej doswiadczonych kierowcow lepsza trakcja, szczegolnie odczuwalna zima jest momentami zludne i zacheca do szybszej jazdy, a jak wiadomo auta te lepiej jezdza a tak samo hamuja (albo i gorzej z racji wagi).

Dodatkowo, jak to ktos kiedys ladnie powiedzial, granica przyczepnosci w 4x4 jest znacznie wyzej, ale za to jest bardziej cienka i latwo ja przekroczyc tongue.gif

Napisano

> coraz czesciej??? od ponad 20 lat w usa takie suvy sa bardzo popularne

miałem na myśli Polskę

Napisano

> Bo ci co mają takie (nawet błędne) myśli o bezpieczeństwie to już są i tak mocno zaawansowani i

> wcale nie tacy liczni. Dla większości liczy się cena, wygląd, kolor, bajery, "prestiż" itp.

Eh ta cena to do najniższych nie należy. Natomiast jeśli już SUV to tylko 4WD. Bez tago ten typ

auta chyba traci sens.

Napisano

> Eh ta cena to do najniższych nie należy. Natomiast jeśli już SUV to tylko 4WD. Bez tago ten typ

> auta chyba traci sens.

dlaczego? po prostu kombi na miejskie krawężniki wink.gif

Napisano

> C-Crosser to auto identyczne z Outlanderem i na bank ma dołaczany napęd na tył. I moment dołączenia wyraźnie czuć, co na bardziej śliskiej nawierzchni kończy się niezłym zdziwieniem kierowcy.

> Przerobiłem na własnej skórze. Pacjent to C-Crosser 2,2 HDI Executive

tak, ale ty masz "Outlandera" II z innym znaczkiem a ja number one zlosnik.gif

Napisano

> dlaczego? po prostu kombi na miejskie krawężniki

dokładnie ,

a jakos nikt nie pisze tu o przedsiębiorcach w nisanach navara , nie wiem czy kierownicy tych taczek wiedzą z której strony u nich jest napęd. Przy ostatnich sniegach zawodnika widzałem co po łuku poszedl a ten łuk byl lkko z gorki zjazd pod wiadukt. No i walnął takiego "podwójnego AXLa ze gdyby cos jechalo to masakra na całego.

reasumując nie ważne jest czym jedziesz tylko ten łacznik między kierownicą a pedalami i moze byc to SUV powszechnie tu obśmiewany gdzie polowa komentujacych prowadzenie zna z opowiadań kolegi, szwagra itp....

Napisano

> dlaczego? po prostu kombi na miejskie krawężniki

do tego wystarczy "pakiet na bezdroża" do zwykłego kombi

Napisano

Zgadzam się w 100 %,mój zachowuje się podobnie

,tyle że założyłem węższe kólka na zimę 235/65/17 frajda niezła smile.gif

> ja smigam l200 2007r, mam tam stale 4x4 w proporcji 50:50 z jakims tam automatycznym sterowaniem w

> razie poslizgu ktorejs osi, wczesniej cale zycie jezdzilem osobowymi fwd, rwd, jak dla mnie to

> takie 4x4 jest idealne, zima nie mam zadnych problemow, auto wszedzie wjedzie, a na mocno

> osniezonej drodze moze trzymac takie tempo ze oska nie ma szans dotrzymac, to samo na

> zakretach, jak po szynach, czego sie nauczylem to to ze trzeba brac poprawke na hamowanie,

> niestety rozpedza sie bez zadnych problemow ale hamuje jak zwykle auto i do tego ciezkie, na

> samochodzie mam zimowki (bridgestone blizzak, 265/65/17). Najfajniej wyglada start z miejsca,

> strzal ze sprzegla, 4 kolka zaczynaja sie slizgac i do przodu poza tym l200 ma bardzo czule

> esp wiec z wlaczonym ciezko jest poszalec, nawet na wylaczonym, kiedy mozna sie pobawic w

> koncu i tak interweniuje.

Napisano

> Nie wiem, wydaje mi się, że mówisz o SUVach, ja prawdziwej terenówki w rowie/dzwonie nie widziałem

> baaaardzo dawno. A SUVy po prostu kupują specyficzni ludzie...

Ci ktorych na to stac? dlatego specyficzni? spineyes.gif

Napisano

> Się nie rozumiemy. Ludzie sądzą, że SUVy są bezpieczniejsze niż auta z innych segmentów - tymczasem

> jest dokładnie odwrotnie.

Dlaczego uwazasz ze ludzie tak sądzą? hmm.gif Wg moich obserwacji moi znajomi kupuja SUV'y dla lansu, dla ich wygladu, tylko tyle ok.gif

Napisano

> ale i łatwiej naprostować furę po przekroczeniu tej granicy

dla laika niekoniecznie a chyba o takich mowa.

Napisano

> I to jest właśnie problem - lekki deszczyk spadnie a właściciele włączają 4H i kończą w rowie.

W instrukcji obsługi napisano, że nie wolno biglaugh.gif - a na drodze pokrytej ubitym śniegiem (tak, że asfalt nie przebijał) próbowałem i skutki w takich warunkach były średnie: przy niewielkiej prędkości przy przejeżdżaniu przez zaspę, itp. OK, ale przy jakichś manewrach typu omijanie z większą prędkością można zostać nieprzyjemnie zaskoczonym.

W tej wersji Wranglera, którą mam, jest skrzynia rozdzielcza rock-trac, ale pozostałe wersje ze skrzynią command-trac zachowują się chyba podobnie: inne jest przełożenie reduktora i przedni most, ale tak czy inaczej po włączeniu napędu na cztery koła mosty się tak z marszu nie blokują. zlosnik.gif

Napisano

> ale i łatwiej naprostować furę po przekroczeniu tej granicy

dla osob ktore do momentu przejscia na 4x4 jezdzily przednionapedowcami (czyli znakomita wiekszosc) nie koniecznie - w napedzie 4x4 zacznie zamiatac mu tylem a nie przod bedzie wyjezdzal... a to jakby "troche" inne zachowanie

Napisano

> W instrukcji obsługi napisano, że nie wolno - a na drodze pokrytej ubitym śniegiem (tak, że asfalt

> nie przebijał) próbowałem i skutki w takich warunkach były średnie: przy niewielkiej prędkości

> przy przejeżdżaniu przez zaspę, itp. OK, ale przy jakichś manewrach typu omijanie z większą

> prędkością można zostać nieprzyjemnie zaskoczonym.

większa prędkość to jaka ?

vitara ma podobnie rozwiązany napęd, tzn napęd na tył, dopinany przód, bez różnicówki

jazda w normalnych zimowych warunkach po ośnieżonych drogach to bajka, nie ma żadnych problemów ze skręcaniem, na pewno nie gorzej jak fwd

oczywiście jazda w granicach rozsądku - ok 50km/h po zalegającym śniegu

auto na całorocznych gumach (ATkach)

podczas zabawy na placu, np jazda po okręgu zacieśniającym się, przy zapiętym 4x4 auto ucieka przodem,

ciężko jest "zarzucić tyłem" przy 4x4

Napisano

> No właśninie ... dlaczego

co z tego ze samochod gwizda jak kierowca piz..

Napisano

> większa prędkość to jaka ?

Taka, jak to się jedzie w trasie przy mocno padającym śniegu i nieodśnieżonej drodze - może gdzieś w okolicach 60 km/h. hmm.gif Dopuki jedzie się prosto, jest OK, ale przy gwałtowniejszym skręcie (np. przy próbie ominięcia czegoś) tył uślizguje się na zewnątrz. W takich warunkach lepiej jechać po prostu z napędem na tył IMO - samochód gorzej przyspiesza, trzeba uważać z gazem, ale to wszystko jest przynajmniej w miarę przewidywalne.

Napisano

> No właśninie ... dlaczego jakimś trafem auta terenowe są tak niebezpieczne zimą pisze to

> stwierdzenie na podstawie swoich obserwacji.... i statystyk

> Przykład .... sasiedzi w moim bloku kupili sobie w tym roku terenowe i "pseudo terenowe" auta z

> napędem 4x4 ( Nissan, Suzuki, VW ... ) w sumie 4 .... fajnie

> Do przedwczoraj tej zimy rozbito z tych 4 autek dwa a wczoraj kolejne.... podczas gdy osobowych aut

> jest może z 30 sztuk i nie rozbito jeszcze ani jednego..... wczoraj jechałem do pracy i w

> Redzie auto terenowe w głębokim rowie do góry kołami ( było bardzo ślisko ) ale osobówki

> jechały ..... z dwa tygodnie temu na obwodnicy 3-miasta znowu bardzo ślisko.... tuż przed

> moim autem jechał Pasek a przed nim znowu 4x4 .... wpadł w poślizg i rozwalił się, nagle

> zaczeło nim majtać od lewej bariery do prawej przez dwa pasy....... wszyscy jechali może 60

> -70 km/h ale tylko on sie rozwalił... moge tu wymieniać wiele takich przypadków ale jest to

> dla mnie trochę dziwne....

> Czy to przypadek/i?

to dość proste, masz zazwyczaj świetną trakcje na stracie co daje złudne poczucie bezpieczeństwa i często zapomina się o tym, że rozpędzasz sie szybko ale hamujesz tak samo długo (lub nawet dłużej) jak inne auta. Do tego w suvach czy autach 4x4 tył jest lekki więc przy spiętych napędach nie trudno o "ucieczkę" tyłu. 4x4 poporstu tez trzeba umieć jeździć

Napisano

> Taka, jak to się jedzie w trasie przy mocno padającym śniegu i nieodśnieżonej drodze - może gdzieś

> w okolicach 60 km/h. Dopuki jedzie się prosto, jest OK, ale przy gwałtowniejszym skręcie (np.

> przy próbie ominięcia czegoś) tył uślizguje się na zewnątrz. W takich warunkach lepiej jechać

> po prostu z napędem na tył IMO - samochód gorzej przyspiesza, trzeba uważać z gazem, ale to

> wszystko jest przynajmniej w miarę przewidywalne.

ok.gif, czyli podobne jak pisałem

mnie się dobrze jeździ, nawet na serpentynach nic złego się nie działo,

co mnie trochę zdziwiło, bo właśnie spotkałem sie takim opiniami że sztywne 4x4 to tragedia na drodze spineyes.gif

ale tak jak pisałem, vitka zachowuje się trochę jak FWD, tzn prędzej ucieknie przód, niż zarzuci tyłem

być może wynika to z dość lekkiego przodu i w sumie niewielkiej długości hmm.gif

Napisano

> , czyli podobne jak pisałem

> mnie się dobrze jeździ, nawet na serpentynach nic złego się nie działo,

> co mnie trochę zdziwiło, bo właśnie spotkałem sie takim opiniami że sztywne 4x4 to tragedia na

> drodze

> ale tak jak pisałem, vitka zachowuje się trochę jak FWD, tzn prędzej ucieknie przód, niż zarzuci

> tyłem

> być może wynika to z dość lekkiego przodu i w sumie niewielkiej długości

sluzbowa navara (prywatna balbym sie clown.gif ) bardzo zle i niebezpiecznie (nieprzewidywalnie) jezdzi sie z zapietym 4x4 po czarnym wlasnie ze wzgledu na brak dyfra centlanego

Napisano

> Ci ktorych na to stac? dlatego specyficzni?

on mówi o tych co ich na nie stać a nie powinno zlosnik.gif

Napisano

> taa, widzialem to, zaczyna sie od 27strony, ale ten diaboliczny jezyk

> cos takiego jeszcze znalazlem:

> "Wprawdzie w centralnym mechanizmie różnicowym kryje się sprzęgło wiskotyczne, ale o outlanderze

> można powiedzieć, że posiada pełnowartościowy napęd na obie osie. Na suchym asfalcie, na

> przednie i tylne koła trafia dokładnie po połowie siły napędowej - 50 proc. na jedną i 50

> proc. na drugą oś. Jeżeli warunki drogowe pogarszają się, sprzęgło wiskotyczne płynnie zmienia

> rozdział napędu."

rozwiazanie podobne jak w subaru forester tyle ze subaru ma centalny dyfer z LSD (blokada wiskotyczna) w obudowie skrzyni biegow + dodatkowo LSD w tylnym dyfrze

Napisano

> sluzbowa navara (prywatna balbym sie ) bardzo zle i niebezpiecznie (nieprzewidywalnie) jezdzi sie

> z zapietym 4x4 po czarnym wlasnie ze wzgledu na brak dyfra centlanego

tyle że navara jest długa i ma lekki tył, więc ciężko ją porównywać do pierdka jakim jest vitara 3d

Napisano

prosta odpowiedź

ato 4x4 lepiej przyspiesza, lepiej skręca, lepiej trzyma się drogi, ale hamuje tak jak auto 2x4, czasami nawet trochę gorzej ze względu na większą masę. ale to już zależy od modelu. zakładamy że hamują tak samo.

po drugie. wiele ludzi nie wie, że na każdej osi muszą być dokładnie takie same opony. często przy zdarciu i wymianie np tylko przednich opon, zaleca się wymianę wszystkich 4szt!!! mimo, że te drugie są jeszcze ok, ale różnia wysokości bieżnika przodu i tyłu również jest niebezpieczna.

Napisano

> Taka, jak to się jedzie w trasie przy mocno padającym śniegu i nieodśnieżonej drodze - może gdzieś

> w okolicach 60 km/h. Dopuki jedzie się prosto, jest OK, ale przy gwałtowniejszym skręcie (np.

> przy próbie ominięcia czegoś) tył uślizguje się na zewnątrz. W takich warunkach lepiej jechać

> po prostu z napędem na tył IMO - samochód gorzej przyspiesza, trzeba uważać z gazem, ale to

> wszystko jest przynajmniej w miarę przewidywalne.

Wg. mnie jadąc tylko z napędem na tył jedziesz od razu wolniej bo wiesz, że każdy gwałtowny manewr połączony z dodaniem gazu od razu postawi auto bokiem.

Przy załączonym 4x4 ten efekt jest mniejszy i od razu człowiek jedzie szybciej, bo się wydaje że może więcej - a to nie prawda.

Czasami jeżdżę Nissanem Terrano 3d, stały napęd na tył, dołączany przód - ciężki przód i lekki tył. Jak tylko trochę popada do można driftować na każdym zakręcie. Wtedy włączam 4x4 i autko jedzie dużo stabilniej. Ale to rozwiązanie ma swoje minusy - większe zużycie przednich opon (o jakieś 30% w stosunku do tyłu) i wymiana ukręconego przedniego wału. Cały czas mówię o jeździe po mokrym asfalcie.

Napisano

> tak, ale ty masz "Outlandera" II z innym znaczkiem a ja number one

a to przepraszam zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.