Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai ix 35 czy Subaru Forester ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> co do diesla to sie doczytalem ze to renault i ponoc awaryjny ?

Jeździłem tym na jazdach testowych i nie byłem oczarowany. Dopłata wtedy była

coś koło 10 tysia więc mijało się to z celem. Salon informował, ze bez utraty gwarancji

kładą jakiegoś box'a i podnoszą moc o jakieś 20 koni. W podstawie ten diesel ma

jakieś 130 koni. Niemniej auto bardzo mi się podoba. W "Off Road" na styczeń masz test ok.gif

Napisano

> Jeździłem tym na jazdach testowych i nie byłem oczarowany. Dopłata wtedy była

> coś koło 10 tysia więc mijało się to z celem. Salon informował, ze bez utraty gwarancji

> kładą jakiegoś box'a i podnoszą moc o jakieś 20 koni. W podstawie ten diesel ma

> jakieś 130 koni. Niemniej auto bardzo mi się podoba. W "Off Road" na styczeń masz test

Dają gwarancję producenta na mody, czy tylko dealerską hmm.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> Dają gwarancję producenta na mody, czy tylko dealerską

Raczej producenta - serwisy miały to uznawać

Napisano

> Raczej producenta - serwisy miały to uznawać

Zapytaj w salonie albo sprzedawce, albo kierownika, czy dostaniesz to na piśmie ok.gif

Inna sprawa, że w Hultaju oferują boxy, ale gwarancja tylko dealera, nie słuchaj, że dostaniesz producenta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zapytaj w salonie albo sprzedawce, albo kierownika, czy dostaniesz to na piśmie

> Inna sprawa, że w Hultaju oferują boxy, ale gwarancja tylko dealera, nie słuchaj, że dostaniesz

> producenta

Ale po co ? Nie interesuje mnie zakup tego auta niewiem.gif Moje pytanie brzmi jak w temacie wątku.

Napisano

> a dlaczego w Subaru reduktor wystepuje z silnikiem 2.0

> czy ma za malo mocy i za maly moment?

> w silniku 2.5 lub 2.0D nie ma reduktora ?

Wystepuje w 2.0 i 2.5, wersjach manualnych, na EU.

Czy malo mocy ? Zalezy kto pyta palacz.gif. Mocy zawsze jest za malo .. grinser006.gif

Mysle, ze wiesz dobrze do czego on sluzy wink.gif .. uzywa sie go glownie aby odciazyc sprzeglo: przy ciagnieciu przyczepy, przy ruszaniu w trudnych warunkach, czy wrecz jak sie chce miec lepsze przyspiesznie biglaugh.gif.

Fajne jest to, ze jest on pozbawiony jakiekolwiek elektroniki i nie jest powiazany z zadnymi blokadami, w rezultacie mozna go wlaczac na kazdym biegu, jedyny wymog to wcisniecie sprzegla.

Odnosnie diesla, to jest zrobiony pod Europe, i jak na razie wystepuje w jednej wersji, bez automatu i bez reduktora.

Napisano

> Ale po co ? Nie interesuje mnie zakup tego auta Moje pytanie brzmi jak w temacie wątku.

Jak długo planujesz jeździć?

Hultaj będzie miał pewnie większą utratę wartości crazy.gif

Osobiście, po doświadczeniach z i30/i30cw, Tucson i Santa Fe skusiłbym się na ix35 zlosnik.gifok.gif

O Forku się nie wypowiem, bo nie miałem do czynienia skromny.gif

Napisano

>W "Off Road" na styczeń masz test

A masz jakies skany tego pisma bo ja tu nie mam polskich gazet crazy.gif

Napisano

> ciężko znaleźć coś na placu a o 2,5T to pomarzyć można...

silnik 2,5T wycofany z oferty dzieki ekooszolomom tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Jak długo planujesz jeździć?

> Hultaj będzie miał pewnie większą utratę wartości

> Osobiście, po doświadczeniach z i30/i30cw, Tucson i Santa Fe skusiłbym się na ix35

> O Forku się nie wypowiem, bo nie miałem do czynienia

minimum tyle co gwarancja ale życie pewnie jakoś to zweryfikuje. Rozumiem, że Hyundai jest niezawodny ?

Napisano

> Tak trochę obok rematu głównego , bo o Kia Sportage ale ciekawy i merytoryczny post:

> KIA SPORTAGE problem

> Oczywiście przypadek pewnie odosobniony.

Kolego kula w plot troche smile.gif

Quote:

KIA-Sorento 2,5 CRDi

p.s. znajomi maja taka kijankie z 2003 naturlane juz ponad 200kkm , wlasnie pykneli nia na narty do Wloch zlosnik.gif

Napisano

> Kolego kula w plot troche

> Quote:

> KIA-Sorento 2,5 CRDi

Fakt facepalm.gif. Już poprawiłem.

Napisano

> Forester bo:

> - lepszy naped

chyba nie czytałeś o palącym się sprzęgle i braku gwarancji ze strony dilera

Napisano

> chyba nie czytałeś o palącym się sprzęgle i braku gwarancji ze strony dilera

facepalm.gif chodzi o rodzaj a nie o sprzeglo z ,ktorym sprawa jest dyskusyjna.

Napisano

> chodzi o rodzaj a nie o sprzeglo z ,ktorym sprawa jest dyskusyjna.

jaki rodzaj?

Po co gościowi samochód, w który co roku będzie musiał zmieniać sprzęgło. Wszelkie inne zalety można sobie wsadzić, skoro fura uziemiona

Napisano

> jaki rodzaj?

> Po co gościowi samochód, w który co roku będzie musiał zmieniać sprzęgło. Wszelkie inne zalety

> można sobie wsadzić, skoro fura uziemiona

Poczytaj dokladnie o co chodzi z tym sprzeglem.

Napisano

> Jakie jest wasze zdanie w kwestii wyboru ?

> Subaru Forester 2,0 D wersja XC rocznik 2010 - nowy bez przebiegu

> czy

> Hyundai ix35 2,0 CRDi 184 konie skrzynia manual 4WD wersja Premium rocznik 2010 - nowy bez

> przebiegu

> Cena powiedzmy identyczna

> proszę o wszystkie za i przeciw

Nie wiem jak Hyundai ale Subaru ma maaarne plastiki w środku. I jakieś tam problemy ze sprzęgłem w dieslach. Ja mam styczność w 2.5T to tam ten problem nie występuje.

Napisano

> minimum tyle co gwarancja ale życie pewnie jakoś to zweryfikuje. Rozumiem, że Hyundai jest

> niezawodny ?

ostatnie modele na tle konkurencji - tak grinser006.gif

poza tym kilka mcy pracowałem w salonie Hyundaia, wiec wiem, jaka była "częstotliwość" wizyt klientów w ASO i z jakimi dolegliwościami wink.gif

Napisano

Z dieslem subaru idzie się oswoić chociaż nie jest to latwe, ja ćwicze to od 1,5 roku w legacy. W 2009 kupilem wyprzedażowego legacy w dieslu i do dziś dnia nie wiem czemu to zrobiłem. mój boxer diesel pub2.gif jak Pan Ździsio w bramie, sprzęgło jest dziwne i wymaga procesu adaptacji. generlanie wersje inne niż STI mają marne hamulce (troche odstajace od tego co proponuje konkurencja) no i musisz mieć świadomość, że jak sie coś zepsuje albo będziesz potrzebował dokupić to najprawdopodobniej poczekasz 4 tygodnie jak przyleci z Japonii confused.gif, to też przerabialem na własnej skorze jak mi autobus urwal lusterko zewnętrzne. IMO 2 razy się zastanów czy napewno chcesz Subaru. Ja sie troche przyzwyczailem ale to nie to samo co pełne zadowolenie.

Hyundaia nie znam, widziałem tylko w prasie więc nie mam zdania

Napisano

> A oprócz sprzęgła występują jakieś typowe usterki? Zastanawiałem się przyszłościowo nad którymś z

> Subaraków z tym motorem, jeśli to by była jedyna usterka to jakoś bym przełknął

tylko ta przyjemnośc kosztuej w serwisie 6kpln wiec nie jest tak rożowo

Napisano

> Poczytaj dokladnie o co chodzi z tym sprzeglem.

No IMO źle dobrane

Napisano

> No IMO źle dobrane

Coś kojarzę że miała być jakaś zmiana w oprogramowaniu żeby te auta miały niższy moment od początku czy coś tam, w każdym razie miało to zapobiec jaraniu tych sprzęgieł.Pozatym to nie reguła, ciekaw jestem ile procent tych modeli subaru miało problem ze sprzeglem

Napisano

> Coś kojarzę że miała być jakaś zmiana w oprogramowaniu żeby te auta miały niższy moment od początku

> czy coś tam, w każdym razie miało to zapobiec jaraniu tych sprzęgieł.Pozatym to nie reguła,

> ciekaw jestem ile procent tych modeli subaru miało problem ze sprzeglem

Oprogramowanie juz jest od jakiegos czasu, dodatkowo SIP wysyla swoich klientow na kurs jazdy grinser006.gifok.gif

Procent aut ze spalonym sprzeglami zalezy od procentu kierowcow, ktorzy nie koniecznie dobrze sie z nimi obchodza. IMO oczywiscie prawda lezy posrodu, sprzeglo jest delikatne i czule to fakt, a ze nie kazdy dobrze umnie ruszac to je pali...

Napisano
  • Autor

> ostatnie modele na tle konkurencji - tak

> poza tym kilka mcy pracowałem w salonie Hyundaia, wiec wiem, jaka była "częstotliwość" wizyt

> klientów w ASO i z jakimi dolegliwościami

Dzisiaj odbyłem jazde próbną która trwała...5 minut i nie mogła trwać więcej bo pan powiedział że taką mają trasę facepalm.gif

Jazda była na długości chyba 2 km. Pan przed jazda 15 minut wpisywał mnie do systemu Hyundaia...

Popytałem w serwisie o awaryjność to nie za wiele mają do powiedzenia oprócz tego że mieli jedną wymianę amortyzatora

i jedną regulację czy wymianę pedału sprzęgła. Oprócz tego powiedzieli że do silnika wchodzi 8 litrów oleju...

Tak poza tym auto do przyjęcia w najbogatszej wersji całkiem przyjemne. Plastik deski kiepskawy ale nie odbiega od tego w Mazdzie 6

Napisano
  • Autor

> tylko ta przyjemnośc kosztuej w serwisie 6kpln wiec nie jest tak rożowo

Zrobili jakiś soft do tego silnika i co ciekawe, że jak się go wgra to nie można niby już wrócić do starego.

Oczywiście zadowolonych z nowego softu jest tyle samo co niezadowolonych. Ponoć właśnie serwis raczej

nie uznaje uszkodzenia sprzęgła jako naprawy gwarancyjnej.

Co ciekawe dostałem dzisiaj info od dilera, że auto jest z nowym softem bez możliwości wyboru. Auta demo

tez sa z nowym. Diler twierdzi, że:

Quote:

samochód jest po zmianie softu sterującego pracą silnika - nie wpływa to jednak na zmniejszenie mocy silnika, tylko na jego charakterystykę.

Napisano
  • Autor

> Oprogramowanie juz jest od jakiegos czasu, dodatkowo SIP wysyla swoich klientow na kurs jazdy

to tez ciekawostka zlosnik.gif

Napisano

> Dzisiaj odbyłem jazde próbną która trwała...5 minut i nie mogła trwać więcej bo pan powiedział że

> taką mają trasę

> Jazda była na długości chyba 2 km. Pan przed jazda 15 minut wpisywał mnie do systemu Hyundaia...

> Popytałem w serwisie o awaryjność to nie za wiele mają do powiedzenia oprócz tego że mieli jedną

> wymianę amortyzatora

> i jedną regulację czy wymianę pedału sprzęgła. Oprócz tego powiedzieli że do silnika wchodzi 8

> litrów oleju...

> Tak poza tym auto do przyjęcia w najbogatszej wersji całkiem przyjemne. Plastik deski kiepskawy ale

> nie odbiega od tego w Mazdzie 6

W którym salonie byłeś? icon_eek.gif

troszkę krótko, ja nie miałem limitu km, czy czasu hehe.gif

Jeśli byłbyś zainteresowany bardziej ix35 daj znać na priv, może coś uda się "pokombinować" wink.gif

Napisano

> THX

Jak chcesz to znalazlem na dysku art z off road z 10.2010, ktory opisuje cala generacje Foresterow, poruszajac apsekty techniczne jak naped czy silniki.

Jakis czas temu ktos na forum subaru polecal, wiec sobie zapisalem wink.gif

Napisano

> Jak chcesz to znalazlem na dysku art z off road z 10.2010, ktory opisuje cala generacje Foresterow,

> poruszajac apsekty techniczne jak naped czy silniki.

> Jakis czas temu ktos na forum subaru polecal, wiec sobie zapisalem

Jak mozesz to podeslij i do mnie na [email protected] wink.gif

Napisano

> Jak chcesz to znalazlem na dysku art z off road z 10.2010, ktory opisuje cala generacje Foresterow,

> poruszajac apsekty techniczne jak naped czy silniki.

> Jakis czas temu ktos na forum subaru polecal, wiec sobie zapisalem

to porosze na priv [email protected] zlosnik.gif

Napisano

> ok, poszlo

> Art w sumie jest tez tu , ale mniej czytelny.

Dzieki, mam teraz zagwostke zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dzieki, mam teraz zagwostke

skad ja to znam zlosnik.gif SGV jest naprawdę fajna tylko dziwne skomponowanie silników. Tam niebawem musi wpaść jakiś inny diesel.

Subaru to dziwne sprzegło, kiepska skrzynia z ciężko wbijanymi biegami i wypinajacy się serwis. Pozostaje Korea która walczy...

Napisano

> Oprogramowanie juz jest od jakiegos czasu, dodatkowo SIP wysyla swoich klientow na kurs jazdy

> Procent aut ze spalonym sprzeglami zalezy od procentu kierowcow, ktorzy nie koniecznie dobrze sie z

> nimi obchodza. IMO oczywiscie prawda lezy posrodu, sprzeglo jest delikatne i czule to fakt, a

> ze nie kazdy dobrze umnie ruszac to je pali...

Moim zdaniem to jest jakas bzdura. Mase forkow D widzialem jezdzacych po piaskowniach, zwirowniach, wykrotach i torze motokrosowym, ze nie wspomne o brodach i w zadnym sie sprzeglo nie spalilo, wiec nie wiem, jak pacjenci to robia.

Napisano

> Dzieki, mam teraz zagwostke

jaka grinser006.gif ?

Napisano

Dzis bylem w salonie Hultaja i poogladalem tego SUV-a...

Ogolnie ok - oprocz plastkikow - porazka totalna. A szczytem nieodpowiedzialnosci jest dla mnie mozntaz czegos twardego plastikowego z tylu przednich foteli. NIe da sie usiasc na tylnej kanapie zeby sie w piszczel nie udezyc.

Ponadto siedzisko tylnej kanapy ma wysokosc dostosowana dla dzieci....nie wiem jak tam mozna jezdzic normalnie....

W zyciu bym tego nie kupil....

Napisano
  • Autor

>A szczytem nieodpowiedzialnosci jest dla mnie

> mozntaz czegos twardego plastikowego z tylu przednich foteli. NIe da sie usiasc na tylnej

> kanapie zeby sie w piszczel nie udezyc.

> Ponadto siedzisko tylnej kanapy ma wysokosc dostosowana dla dzieci....nie wiem jak tam mozna

> jezdzic normalnie....

Akurat ja normalnie nie jeżdżę z tyłu zlosnik.gif siedzą tam dzieci i dla mnie ten plastik jest idealny. wreszcie koniec

matek, ceratek wiszących kieszonek itp Fakt faktem z tyłu dadzą radę tylko dwie osoby - trzy oznacza brak komfortu

Napisano

> Zrobili jakiś soft do tego silnika i co ciekawe, że jak się go wgra to nie można niby już wrócić do

> starego.

> Oczywiście zadowolonych z nowego softu jest tyle samo co niezadowolonych. Ponoć właśnie serwis

> raczej

> nie uznaje uszkodzenia sprzęgła jako naprawy gwarancyjnej.

> Co ciekawe dostałem dzisiaj info od dilera, że auto jest z nowym softem bez możliwości wyboru. Auta

> demo

> tez sa z nowym. Diler twierdzi, że:

> Quote:

> samochód jest po zmianie softu sterującego pracą silnika - nie wpływa to jednak na zmniejszenie

> mocy silnika, tylko na jego charakterystykę.

ja tez mam zmieniony soft i jego wymiana znacząco poprawiła komfort użytkowania boxer diesel by subaru wiec teo bym się nie bał

Napisano

> ja tez mam zmieniony soft i jego wymiana znacząco poprawiła komfort użytkowania boxer diesel by

> subaru wiec teo bym się nie bał

ale nie starcił "pazura"

ile o "pazurze" przy dieslu moża mówić wink.gif

Napisano

> ale nie starcił "pazura"

> ile o "pazurze" przy dieslu moża mówić

charakterystyka momentu jest wygładzona co przy najmniej u mnie wzbudziło pozytywne odczucia - subiektywnie lepiej ciągnie w całym zakresie obrotów. na starym sofcie do 1800obr nie dzialo się kompletnie nic.

niektórzy userzy na forach subaru marudzą, że ten nowy soft troche wykastrowal ducha subaru ale imo jak ktoś szuka kombi w dieslu to zależy mu na w miare oszczędnej i spokojnej eksploatacji. auto z pazurem od subaru jest sygnowane STI zlosnik.gif

Napisano

NIe chodzi o sam plastik - bo w BMW tez jest i jest OK, tylko o plastik na dole foteli, ktory wali po piszczelach przy kazdym ruchu na tylnych fotelach...

Napisano

> Dzisiaj odbyłem jazde próbną która trwała...5 minut i nie mogła trwać więcej bo pan powiedział że

> taką mają trasę

> Jazda była na długości chyba 2 km. Pan przed jazda 15 minut wpisywał mnie do systemu Hyundaia...

> Popytałem w serwisie o awaryjność to nie za wiele mają do powiedzenia oprócz tego że mieli jedną

> wymianę amortyzatora

> i jedną regulację czy wymianę pedału sprzęgła. Oprócz tego powiedzieli że do silnika wchodzi 8

> litrów oleju...

> Tak poza tym auto do przyjęcia w najbogatszej wersji całkiem przyjemne. Plastik deski kiepskawy ale

> nie odbiega od tego w Mazdzie 6

I? Jest Hyundai lepszą propozycją, jeśli nie zapomnisz, że masz FWD z napisem 4x4? zlosnik.gif

ciężko coś znaleźć i poczytać o ix35 - powiedz, jeśli siedziałeś w 4WD, da się zablokować napęd na 4 koła chociaż do manewrowania?

Napisano
  • Autor

> I? Jest Hyundai lepszą propozycją, jeśli nie zapomnisz, że masz FWD z napisem 4x4?

> ciężko coś znaleźć i poczytać o ix35 - powiedz, jeśli siedziałeś w 4WD, da się zablokować napęd na

> 4 koła chociaż do manewrowania?

Quote:

Testowany Hyundai ma także asystenta zjazdu ze wzniesienia oraz blokadę rozdziału momentu obrotowego. Jej załączenie powoduje, że moment obrotowy jest rozdzielany w proporcji 50:50 pomiędzy przednią a tylną oś. Dzieje się tak do prędkości 30 km/h, a automatyczne wyłączenie rozdziału mocy następuje po przekroczeniu 40 km/h. Oczywiście, kiedy znowu zwolnimy poniżej 40 km/h, funkcja znowu się uaktywni i osiągnie maksimum swojej sprawności przy 30 km/h. Jeśli ktoś zamierza pokonywać bardziej "hardcorowe" bezdroża lub mieszka na terenach nieodśnieżanych, będzie to dla niego jak znalazł.

sznurek linka

Napisano

Ktory salon?

Napisano

Forester. Lepszy silnik i lepszy napęd.

Napisano
  • Autor

> Forester. Lepszy silnik

a skąd ta pewność ?

Dzisiaj odbyłem prawie 40 minutową jazdę próbną Foresterem. Na plus jest to, że

z powodu braku Pana od jazd (był na innej) pojechał ze mną Kierownik Serwisu. Był

to największy plus Subaru w dniu dzisiejszym. Niestety samochód mnie zawiódł i to

mocno. Buja przodem jak starym statkiem. Mocy w silniku brak dołu nie ma. Mimo

softu ruszamy zero jedynkowo czyli puszczamy sprzęgło bez dodawania gazu.

Można się do tego zacząć przyzwyczajać tylko po co ? Tandetne albo mega tandetne

plastiki deski sprawiające wrażenie, że auto jest z lat 90. Generalnie odpada definitywnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.