Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie zgłosić oszustwo - tankowanie LPG

Featured Replies

Napisano

Cześć, byłem dzisiaj zatankować gazik, tym razem na innej stacji na W...

Zdziwiłem się nieco gdy do zbiornika weszło przeszło 10% więcej niż zwykle podczas tankowania (gaz w aucie od 6 miesięcy, na gwarancji, wszystkie homologacje, etc. są). Ja rozumiem ciśnienie, mieszanke propanu i butanu, etc. - ale to ewidentny wałek - zawsze wyjeżdzam butle do końca i zawsze wchodzi mniej więcej tyle samo - tym razem o 10% więcej.

Mam obfotogrrozumiemafowany dystrybutor, homologację na butle w aucie, zdjęcia plomb, paragon, adres - właściwie wszystko.

Pytanie - gdzie można zgłosić sprawę? Pewnie bym sobie odpuścił, ale gość na stacji szedł w zaparte i niesamowicie mnie tym wk*****.

Chciałbym, żeby jakaś kontrola ich nawiedziła czy coś w tym stylu.

Napisano

A czy auto nie stało przechylone podczas tankowania?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pytanie - gdzie można zgłosić sprawę? Pewnie bym sobie odpuścił, ale gość na stacji szedł w zaparte

> i niesamowicie mnie tym wk*****.

Żebyś potem nie miał problemów z art. 238 KK.

Mi się kilka razy zdarzyło, że weszło 20% więcej, niż normalnie - zawór nie odbił. Ale odpowiednio więcej tez przejechałem.

Jak udowodnisz, że faktycznie do zbiornika nie trafiło o te 10% więcej?

Napisano
  • Autor

> Jak udowodnisz, że faktycznie do zbiornika nie trafiło o te 10% więcej?

Auto stało prosto, w butli jest zawór. Jak miało wejść 10% więcej? instalacja świerza na gwarancji, papiery na wszytstko są. Byłoby spoko, gdyby nie fakt, że tankuje 2-3 razy tygodniowo na innych stacjach i ZAWSZE było w normie. A tu 10% więcej. Co - zawór się rozregulował w ciągu 2-3 dni sam z siebie?

Napisano

> Co - zawór się rozregulował w ciągu

> 2-3 dni sam z siebie?

No ale urodziłeś się wczoraj i nie wiesz, że różne przypadki się zdarzają? Nie wiem skąd u Ciebie pewność wałka tylko po jednym tankowaniu. Najpierw sprawdź ile teraz przejedziesz. Później zatankuj gdzie indziej i potem znów wróć na "lewą" stację. Dopiero jeśli stanie się to powtarzalne to masz podstawy. Kiedyś też mi się różne rzeczy wydawały niemożliwe, życie ładnie skorygowało te przypadki, więc trzeba mieć jednak więcej dystansu do swojej nieomylności.

Napisano

widac mieli wyzsze cisnienie i dmuchnelo wiecej, ja tak mam u siebie w Lodzi, tankuje na LUKOIL wchodzi mi 33-34L, tankuje na STATOIL wchodzi 42L i co tez mam ich skarzyc, bo nabijaja mi az tyle gazu ?? Ale oczywiscie po zatankowaniu na Statoilu przejezdzam wiecej km, zawor na butli ten sam, a jak widzisz zalezy to od dystrybutora

Napisano

Widać, że niewiele miałeś do czynienia z lpg... sprawdź najpierw ile przejedziesz po tym tankowaniu, bo może się okazać, że zatankowałeś 10% więcej gazu, a pokonasz też o 1/10 kilometrów więcej. Co innego gdybyś tankował na tej stacji kilka razy z rzędu i okazałoby się, że średnie spalanie lpg wzrosło Tobie o 10% w porównaniu z gazem z innych stacji, wtedy faktycznie mógłbyś mieć pretensje. Teraz już tego raczej nie sprawdzisz, bo na miejscu sprzedającego też wk**** się na takiego klienta.

Ps. to była stacja jakiejś sieci, czy "u pana Czesia"?

Napisano

Rany facepalm.gif następny który odkrył SPISEK stacji paliw

Ale zgłoś , dla świętego spokoju zgłoś bo masz takie prawo waytogo.gif

PS:zastanowiłeś się co by było gdyby stacja oszukiwała ? Po jednym dniu 100 osób by zgłosiło oszustwo (ale ty pewnie uważasz że część się nie kapnęła, a część klientów nie ma czasu na drążenie tematu i machnęła ręką ) .

Pamiętaj, pomyśl 10 razy nim kogoś obsmarujesz bezpodstawnie waytogo.gif

Napisano

Jakby weszło więcej niż całkowita (wodna) pojemność butli to miałbyś podstawę do reklamacji. 10% to nic (weszło pewnie 3-4 litry więcej...).

W PL zwykle wchodzi mi do pustej butli max. 35-36 litrów, ale w SK zatankowałem raz 39, a w HR 40, ale tam mało kto przejmuje się odbijającym zaworem i po prostu leją aż dystrybutor przestanie pompować yikes.gif (pojemność całkowita butli - 42l).

Napisano

> pompować (pojemność całkowita butli - 42l).

Tak jak i moja, zawsze tankuje na jednej stacji (BP), sporadycznie gdzie indziej i mi na 42 zazwyczaj wyjeżdżony gaz wchodzi 40 litrów, no może czasami trochę mniej.

A co do autora wątku - chcesz się ośmieszyć ciągnij temat dalej, nawet jeżeli już właściciel stacji kantuje na ile PLN cię oszukał??

6 pln??

PZDR VEN

Napisano

jakby ci weszło wiecej gazu niż pojemność całkowita butli- ok, możesz szukać spisku.

Ale, że zawór odbił później... wink.gif no bez przesady wink.gif

Napisano

> Cześć, byłem dzisiaj zatankować gazik, tym razem na innej stacji na W...

> Zdziwiłem się nieco gdy do zbiornika weszło przeszło 10% więcej niż zwykle podczas tankowania (gaz

> w aucie od 6 miesięcy, na gwarancji, wszystkie homologacje, etc. są). Ja rozumiem ciśnienie,

> mieszanke propanu i butanu, etc. - ale to ewidentny wałek - zawsze wyjeżdzam butle do końca i

> zawsze wchodzi mniej więcej tyle samo - tym razem o 10% więcej.

> Mam obfotogrrozumiemafowany dystrybutor, homologację na butle w aucie, zdjęcia plomb, paragon,

> adres - właściwie wszystko.

> Pytanie - gdzie można zgłosić sprawę? Pewnie bym sobie odpuścił, ale gość na stacji szedł w zaparte

> i niesamowicie mnie tym wk*****.

> Chciałbym, żeby jakaś kontrola ich nawiedziła czy coś w tym stylu.

sorki że torcgę poza tematem....

przeczytałem problem, obejrzałem avatara i podpis wink.gif

i tak od razu do glowy przychodzi -

Panowie - trochę dustansu do życia, a nie d razu policja , skarbówka sądy i te inne smile.gif

Pozdrowiani

A.

Napisano

> Tak jak i moja, zawsze tankuje na jednej stacji (BP), sporadycznie gdzie indziej i mi na 42

> zazwyczaj wyjeżdżony gaz wchodzi 40 litrów, no może czasami trochę mniej.

> A co do autora wątku - chcesz się ośmieszyć ciągnij temat dalej, nawet jeżeli już właściciel stacji

> kantuje na ile PLN cię oszukał??

> 6 pln??

> PZDR VEN

Już nie przesadzajcie, wyżywacie się bo ktoś myślał że go oszukali. Kilka osób wyjaśniło że czasem może wejść więcej do butli (mi też się to zdarzało). Po co drążyć temat?

A oszustwo na 6 pln przy każdym tankowaniu to było by już całkiem sporo, 600 pln przy 100 tankowaniach. W skali miesiąca to może być już kilka-kilkanaście tysięcy.

Napisano

> Auto stało prosto, w butli jest zawór. Jak miało wejść 10% więcej? instalacja świerza na gwarancji,

> papiery na wszytstko są. Byłoby spoko, gdyby nie fakt, że tankuje 2-3 razy tygodniowo na

> innych stacjach i ZAWSZE było w normie. A tu 10% więcej. Co - zawór się rozregulował w ciągu

> 2-3 dni sam z siebie?

auto prosto - ale co z wypoziomowaniem podjazdu na stacji...

Napisano

> nawet jeżeli już właściciel stacji

> 6 pln??

> PZDR VEN

no głupszego posta dawno nie czytałem....uj że orżneli cie na 6pln...przecież to nie pieniądze.... facepalm.gif

Co do tematu mi zawsze wchodzi 31-34l w zależności od tem zewnętrznej, i tyleż samo wchodziło mi na słowacji, węgrzech, austri czy chorwacji.

Napisano

> no głupszego posta dawno nie czytałem....uj że orżneli cie na 6pln...przecież to nie pieniądze....

> Co do tematu mi zawsze wchodzi 31-34l w zależności od tem zewnętrznej, i tyleż samo wchodziło mi na

> słowacji, węgrzech, austri czy chorwacji.

6 razy 10 tanowan 60 zł to juz chyba inne pieniadze nie zlosnik.gif

a po drugie gosciu chce walczyc o swoje niech walczy skoro uwaza ze nabijaja w butelke

Napisano

Wychodzi na to,że nic tylko otwierać stacje LPG i czesać piniądz cfaniak.giflizak.gif

Istna żyła złota palacz.gifganja.gif

Napisano

> Chciałbym, żeby jakaś kontrola ich nawiedziła czy coś w tym stylu.

Odpuść temat i omijaj ich stacje.

Też miałem taką sytuację ( dwa razy).

Weszły 44 litry do butli o fizycznej objętości 42 l (fakt wielozawór był niesprawny i nie odbijał, ale fizyka to fizyka) i przejechałem na tym gazie dystans taki jak przy zatankowaniu 40.5 litra na innych stacjach (wcześniej nikt więcej gazu do tej butli nie upchnął, nawet po dłuuugich staraniach). Na szczęście ludzie się poznali i mało klientów tam tankuje ( przyjezdni ). Rynek sam wyeliminuje to dziadowstwo. Na przyszłość wybieraj tylko te stacje, do których ustawia się kolejka taryfiarzy po LPG.

Napisano
  • Autor

> A co do autora wątku - chcesz się ośmieszyć ciągnij temat dalej, nawet jeżeli już właściciel stacji

> 6 pln??

> PZDR VEN

1. Czytaj ze zrozumieniem - zadałem pytanie - gdzie to zgłosić, nie prosiłem o rozkminy natury moralnej/egzystencjalnej smile.gif

2. około 10pln, niemniej jest to oszustwo. Blisko 10%, założyłem LPG, nie po to, żeby jeździć ekologiczniej, tylko taniej i denerwuje mnie to, że gość mnie oszukuje/okrada. Mam do tego prawo? W czym problem? Oszustwa się nie zdażają?

3. tankuję na wielu stacjach, znam tendencję, na tej tankowałem pierwszy raz i dość duże zdziwienie z mojej strony się pojawiło,

4. a teraz hicior - chcecie to wierzcie, nie chcecie to nie wierzcie - spalanie znacznie wzrosło (prawie dwukrotnie, dystanse, pogoda, warunki i korki jak zawsze). Spalanie w silniku 1.8t - ponad 35 litrów na gazie z tej stacji. Zbieg okoliczności wręcz niesamowity...

5. tak, doszukuję się teorii spiskowej.

Dlatego ponawiam pytanie - gdzie można to zgłosić (instytucja, urząd, formularz, serwis www). Za wszelkie posty natury moralnej z góry dziękuję - do tego jest dział HP.

Napisano

Każdy praworzadny obywatel mający swiadomość oszustwa powinien podejmować odpowiednie kroki zlosnik.gif Nie odpuszczać zeby.GIF

Zrób oficjalne zgłoszenie (opis w tym poscie z linka powyżej). Przyjedzie kontrola. Jak stwierdzi kant to zamkną stację.

Jeśli jednak nie będzie problemu, dystrybutor będzie działal poprawnie a plomby bedą nienaruszone...

...to poszukają tego, kto ma zapłacić za całą akcję.

Inna opcja to poduczyć sie fizyki. waytogo.gif

BTW każdego mojego klienta, który miał pretensje "że za dużo weszło" prosiłem o oficjalny donos hehe.gif namawiałem, sugerowałem hehe.gif nic, na gadaniu i obrażaniu sie kończyło smirk.giffacepalm.gif

Napisano

> Jeśli jednak nie będzie problemu, dystrybutor będzie działal poprawnie a plomby bedą

> nienaruszone...

> ...to poszukają tego, kto ma zapłacić za całą akcję.

chyba przesadzasz hmm.gif

> BTW każdego mojego klienta, który miał pretensje "że za dużo weszło" prosiłem o oficjalny donos

> namawiałem, sugerowałem nic, na gadaniu i obrażaniu sie kończyło

co to znaczy "za dużo" ?

wiesz ludzie odpuszczają, zobacz nawet w tym wątku icon_rolleyes.gif

a jeśli mają podstawy do sądzenia że ktoś ich dyma, to dlaczego nie zgłaszać ?

na zgniłym zachodzie czy usa, to norma, nawet sąsiad czy znajomy cię podpie... grinser006.gif

ja kiedyś zrobiłem raban za 10gr skromny.gif

faktem jest że NIGDY nie udało mi się zatankować więcej LPG niż pojemność wodna butli

miałem butle 34L, czasem weszło 31-32L, przeważnie 29L

nigdy też nie wyskoczyło mi jakieś kosmiczne spalanie, rzędu 50% więcej hmm.gif

szczęściarz ze mnie ?

a na gazie mam przejechane już jakieś 150kkm spineyes.gif

Napisano

> chyba przesadzasz

Czyżby? hmm.gif

> co to znaczy "za dużo" ?

Pytaj moich byłych klientów palacz.gif Nie mam pojęcia czy dla kogos 0,5 litra więcej to juz za duzo.

> wiesz ludzie odpuszczają, zobacz nawet w tym wątku

> a jeśli mają podstawy do sądzenia że ktoś ich dyma, to dlaczego nie zgłaszać ?

A czy ja pisze, ze nie zgłaszać? Zgłaszać jesli sa ku temu uzasadnione podstawy busted.gif

> na zgniłym zachodzie czy usa, to norma, nawet sąsiad czy znajomy cię podpie...

> ja kiedyś zrobiłem raban za 10gr

Walczyc o swoje rzecz słuszna ok.gif

> faktem jest że NIGDY nie udało mi się zatankować więcej LPG niż pojemność wodna butli

> miałem butle 34L, czasem weszło 31-32L, przeważnie 29L

Wiele czynników na to wpływa. Wielozawór, tem zewnetrzna, ciśnienie na zbiorniku, wydajność pompy itp. Jednym wchodzi mniej, innym wiecej, tak bywa, to nie woda w litrowym słoiku zlosnik.gif

> nigdy też nie wyskoczyło mi jakieś kosmiczne spalanie, rzędu 50% więcej

> szczęściarz ze mnie ?

> a na gazie mam przejechane już jakieś 150kkm

Spalanie to wypadkowa wielu czynników, pogoda, stan pojazdu, jakośc gazu, noga kierowcy...

Można na ten temat dyskutować godzinami i zawsze jest tyle opini ile dyskutujacych a rozmowa sprowadza sie do tych z typu o wyższości LPG/noPB/ON we wszelkich możliwych konfiguracjach.

Napisano

> Czyżby?

nie wiem, ale jak coś wiesz to możesz się podzielić grinser006.gif

> Pytaj moich byłych klientów Nie mam pojęcia czy dla kogos 0,5 litra więcej to juz za duzo.

pytam Ciebie, bo nie mam dostępu do klientów grinser006.gif

> A czy ja pisze, ze nie zgłaszać? Zgłaszać jesli sa ku temu uzasadnione podstawy

> Walczyc o swoje rzecz słuszna

ok.gif

> Wiele czynników na to wpływa. Wielozawór, tem zewnetrzna, ciśnienie na zbiorniku, wydajność pompy

> itp. Jednym wchodzi mniej, innym wiecej, tak bywa, to nie woda w litrowym słoiku

> Spalanie to wypadkowa wielu czynników, pogoda, stan pojazdu, jakośc gazu, noga kierowcy...

ok.gif to wiem

tylko pytanie, czy ja jestem taki szczęściarz ?

bo co rusz słyszy się że komuś za dużo wyszło (spalanie, czy nalał)

a nie tankuje na jakiś super stacjach, astre lałem gdzie najtaniej grinser006.gif

tylko że dla mnie spalanie w normie mieści się od 9-12L, a są tacy co liczą do dwóch miejsc po przecinku grinser006.gifspineyes.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> ...to poszukają tego, kto ma zapłacić za całą akcję.

A co to - prywatna firma robi takie "naloty", że trzeba im za to płacić? Jeśli to budżetówka, to wszyscy za to płacimy..

Jeśli są podstawy, to chyba warto reagować, bo jeśli nie, to będzie totalna samowolka na rynku i zamiast LPG będzie para wodna na stacjach wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Cześć, byłem dzisiaj zatankować gazik, tym razem na innej stacji na W...

> Zdziwiłem się nieco gdy do zbiornika weszło przeszło 10% więcej niż zwykle podczas tankowania

> Pytanie - gdzie można zgłosić sprawę?

> Chciałbym, żeby jakaś kontrola ich nawiedziła czy coś w tym stylu. facepalm%5B1%5D.gif

<załamka>

masz instalacje tak krotko, widac ze twoja wiedza o LPG jest praktycznie zerowa, nie osmieszaj sie takimi oskrzeniami. zatankowales niewiele razy a juz chcesz zglaszac oszustwa.

Jak zatankujesz kilkadziesiat razy czy wiecej to wtedy bedziesz wiedzial ile wchodzi do butli i jaka jest rozbieżnośc miedzy stacjami.

Z twojego postaw wynika ze bedziesz zgłaszał każda stacje jeżeli wejdzie CI do butli wiecej niz zwykle 270751858-jezyk.gif narazie jest pierwsza 270751858-jezyk.gif

Moja rada, tankuj na normalnych firmowych stacjach a nie jakichs krzakach to nie bedziesz mial problemow.

Napisano

> Moja rada, tankuj na normalnych firmowych stacjach a nie jakichs krzakach to nie bedziesz mial

> problemow.

Bardzo cenna rada szkoda,że po tylu miesiącach. grinser006.gif

Napisano

> 1. Czytaj ze zrozumieniem - zadałem pytanie - gdzie to zgłosić, nie prosiłem o rozkminy natury

> moralnej/egzystencjalnej

> 2. około 10pln, niemniej jest to oszustwo. Blisko 10%, założyłem LPG, nie po to, żeby jeździć

> ekologiczniej, tylko taniej i denerwuje mnie to, że gość mnie oszukuje/okrada. Mam do tego

> prawo? W czym problem? Oszustwa się nie zdażają?

> 3. tankuję na wielu stacjach, znam tendencję, na tej tankowałem pierwszy raz i dość duże zdziwienie

> z mojej strony się pojawiło,

> 4. a teraz hicior - chcecie to wierzcie, nie chcecie to nie wierzcie - spalanie znacznie wzrosło

> (prawie dwukrotnie, dystanse, pogoda, warunki i korki jak zawsze). Spalanie w silniku 1.8t -

> ponad 35 litrów na gazie z tej stacji. Zbieg okoliczności wręcz niesamowity...

> 5. tak, doszukuję się teorii spiskowej.

> Dlatego ponawiam pytanie - gdzie można to zgłosić (instytucja, urząd, formularz, serwis www). Za

> wszelkie posty natury moralnej z góry dziękuję - do tego jest dział HP.

np. tak:

Sz. P. mgr inż. Józef Caliński

Dyrektor Okręgowego Urzędu Miar we Wrocławiu

[...]

Wniosek o kontrolę poprawności odmierzania ilości paliwa LPG na stacji [...]

W dniu 1.5.2011 podczas tankowania LPG do niepustego zbiornika o nominalnej pojemności 42 litrów ograniczonej do 80 procent zatankowano 34, 918 litra LPG. Należy zauważyć, że pojazd do chwili tankowania był zasilany LPG, co oznacza, iż w zbiorniku znajdowało się z pewnością ponad 1litr LPG zaś 19.11. 2010 wymieniono z powodu upływu terminu eksploatacji zbiornik toroidalny wraz z wielozaworem. Dotychczasowe półroczne użytkowane wskazuje, iż wielozawór nie umożliwia znaczącego przekroczenia ograniczenia napełnienia do ca. 32 litrów na pustym zbiorniku.

Uważam, iż w zaistniałej sytuacji zasadny jest wniosek o przeprowadzenie kontroli poprawności odmierzania ilości paliwa LPG w/w w stacji paliw. W załączeniu poświadczenie Stako (kopia) oraz faktura 10104/2011/FF (kopia).

Z poważaniem

Najprawd. jest tak, jak Koledzy pisali - zawor odbil pozniej. Nie wyjezdzalbym na plac ze slowem "oszustwo" - jesli nie udowodnisz, pomawiasz kogos. Mozliwe jednak, ze Twoje podejrzenia sie sprawdza.

Po podobnym pismie z ca. 3 lat (Tesco przy Dlugiej we Wroclawiu ) temu dokonano kontroli, nie wykazano niedokladnosci w odmierzaniu, norma dokladnosci odmierzania na dystrbutorze LPG do +/- 1 procenta.

Napisano

> Należy zauważyć, że pojazd do chwili

> tankowania był zasilany LPG, co oznacza, iż w zbiorniku znajdowało się z pewnością ponad 1litr

> LPG

że jak? po czym poznać, że jest ponad 1 litr lpg : )

Napisano

> że jak? po czym poznać, że jest ponad 1 litr lpg : )

Po tym jak zachowuje sie silnik, gdy jest mnie niz ca. 1 litr grinser006.gif

Napisano

ja posiadam zbiornik 41litrów z czego nominalnie wchodzi 36litrów (lekko podgiety pływak) ale w zimie na jednej małej taniej stacji weszło mi 42 litry gazu !! wiec troche przesada wiecej juz tam nie tankuje

Napisano

> ja posiadam zbiornik 41litrów z czego nominalnie wchodzi 36litrów (lekko podgiety pływak) ale w

> zimie na jednej małej taniej stacji weszło mi 42 litry gazu !! wiec troche przesada wiecej juz

> tam nie tankuje

Podobna sytuacja sklonila mnie do wspomnianego wyslania wniosku o kontorle odmierzaczy lpg na tesco we Wroclawiu przy Dlugiej, nic nie wykryto, a samemu bynajmniej tego nie sprawdze.

Zawsze mozesz zlozyc taki wniosek, niemniej jednak (chyba)minely czasy, gdy w przezierniku mogles ogladac pecherzyki powietrza (raz tak mialem na morzem z 5 lat temu, stacja nie istnieje).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.