Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie szyb

Featured Replies

Napisano

witam,

mam takie pytanie czym myjecie szyby od wewnatrz hmm.gif Kiedys wyczytalem, ze mozna z zewnatrz zeby odtluscic szybe umyc octem i tak tez robie i jest naprawde ok.gif ale wewnatrz tego zabiegu nie zrobie wink.gif

No wlasnie czym robicie szyby wewnatrz zeby idealnie odtluscic, zeby nie bylo smug i zalaman podczas jazdy w nocy hmm.gif

Napisano

> witam,

> mam takie pytanie czym myjecie szyby od wewnatrz Kiedys wyczytalem, ze mozna z zewnatrz zeby

> odtluscic szybe umyc octem i tak tez robie i jest naprawde ale wewnatrz tego zabiegu nie

> zrobie

> No wlasnie czym robicie szyby wewnatrz zeby idealnie odtluscic, zeby nie bylo smug i zalaman

> podczas jazdy w nocy

Płynem do mycia szyb i wycieram ręcznikami jednorazowymi. smile.gif

Napisano

Pracuje troche w branzy to podpowiem zlosnik.gif

Do mycia plyn do szyb, nie musi byc dedykowany do samochodu zlosnik.gif Wystarczy taki jaki masz w domu ok.gif

Ja myje z reguly recznikami papierowymi... Ja jeden nanosze plyn i dokladnie myje szybe a drugim wycieram do sucha i patrzac pod swiatlo (mozna sobie pomoc jakas lampka, latarka, itd) scieram wszystkie smugi.

Musi byc dobrze ok.gif

Napisano

Ooo tu to ja moge napisac z racji jarania fajek w aucie smile.gif

Ze dwa razy plynem do szyb, u mnie najlepiej egzamin zimowy, z kazdym razem sciagaczem gumowym takim co sie szybki czysci, na koniec dobra szmatka/papier toaletowy w duzej ilosci i jest jak z fabryki.

Ciut drozej, ale szybciej i tez z bardzo dobrym efektem, Plakiem do szyb (nie pamietam nazwy, na Olrenie jest tego w cholere), jedno popsikanie, szmatka/papier i rowniez super efekt smile.gif

Napisano

> witam,

> mam takie pytanie czym myjecie szyby od wewnatrz Kiedys wyczytalem, ze mozna z zewnatrz zeby

> odtluscic szybe umyc octem i tak tez robie i jest naprawde ale wewnatrz tego zabiegu nie

> zrobie

Dlaczego nie wewnątrz ? nie raz myłem szyby wewnątrz roztworem z octu i rezultat był bardzo dobry. Aczkolwiek obecnie korzystam po prostu ze standardowego środka do szyb plus ręczniki papierowe i też jest git. Tak jest szybciej.

Napisano

denaturat i później zwykły płyn do szyb oraz ręczniki papierowe ok.gif

Napisano

> Ciut drozej, ale szybciej i tez z bardzo dobrym efektem, Plakiem do szyb (nie pamietam nazwy, na

> Olrenie jest tego w cholere), jedno popsikanie, szmatka/papier i rowniez super efekt

Ten co wali wodą po goleniu "Brutal"? zlosnik.gif

Bardzo dobry specyfik, też polecam ok.gif

Napisano

> Pracuje troche w branzy to podpowiem

> Do mycia plyn do szyb, nie musi byc dedykowany do samochodu Wystarczy taki jaki masz w domu

> Ja myje z reguly recznikami papierowymi... Ja jeden nanosze plyn i dokladnie myje szybe a drugim

> wycieram do sucha i patrzac pod swiatlo (mozna sobie pomoc jakas lampka, latarka, itd) scieram

> wszystkie smugi.

> Musi byc dobrze

te zawierające amoniak reagują z niektórymi plastikami deski rozdzielczej (zostają jakby wyżarte plamy), tak więc należy uważać...

Napisano

> te zawierające amoniak reagują z niektórymi plastikami deski rozdzielczej (zostają jakby wyżarte

> plamy), tak więc należy uważać...

ALe ja pisze o myciu szyb a nie plastikow to po pierwsze zlosnik.gif

A po drugie zaznaczylem, ze plyn do mycia szyb nanosze za pomoca recznika papierowego a nie spryskuje nim szybe. Robilem tym sposobem setki aut ok.gif

Napisano

Dla mnie kozakiem jest pianka do mycia szyb Wurth. Nie ma uja we wsi, choć z Krakowa jestem smile.gif

Napisano

> No wlasnie czym robicie szyby wewnatrz zeby idealnie odtluscic, zeby nie bylo smug i zalaman

> podczas jazdy w nocy

Przez lata przećwiczyłem czyszczenie przedniej szyby (od wewnątrz) różnymi środkami chemicznymi, różnymi typami szmatek, papierowymi ręcznikami, itd.

W pełni skuteczne (w sensie całkowitego pozbycia się smug i zacieków widocznych pod światło) jest tylko użycie (kilkukrotne!) jednorazowych nasączanych chusteczek do szyb.

Papierowe ręczniki (+ dowolny środek myjący) dają tylko "prawie dobry" efekt, a mnie taki efekt nie interesuje.

Napisano

dobry płyn do szyb (kiedyś były takie z amoniakiem) i irchowa szmatka, właściwie jedno przetarcie i masz usunięty bród i brak smug.

Napisano
  • Autor

> Płynem do mycia szyb i wycieram ręcznikami jednorazowymi.

zostaja mazy i załamania. Wlasnie dlatego pytam czy sa jakies inne sposoby zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Dlaczego nie wewnątrz ? nie raz myłem szyby wewnątrz roztworem z octu i rezultat był bardzo dobry.

> Aczkolwiek obecnie korzystam po prostu ze standardowego środka do szyb plus ręczniki papierowe

> i też jest git. Tak jest szybciej.

jak na zewnatrz wali nie do wytrzymania to nie chce myslec co bedzie w srodku zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ooo tu to ja moge napisac z racji jarania fajek w aucie

> Ze dwa razy plynem do szyb, u mnie najlepiej egzamin zimowy, z kazdym razem sciagaczem gumowym

> takim co sie szybki czysci, na koniec dobra szmatka/papier toaletowy w duzej ilosci i jest jak

> z fabryki.

> Ciut drozej, ale szybciej i tez z bardzo dobrym efektem, Plakiem do szyb (nie pamietam nazwy, na

> Olrenie jest tego w cholere), jedno popsikanie, szmatka/papier i rowniez super efekt

pokaz jak on wyglada smile.gif

Napisano
  • Autor

> denaturat i później zwykły płyn do szyb oraz ręczniki papierowe

moze sprobuje chociaz denaturat tez lekkim "zapachem" nie bedzie

Napisano
  • Autor

> Dla mnie kozakiem jest pianka do mycia szyb Wurth. Nie ma uja we wsi, choć z Krakowa jestem

ja kiedys slyszalem, ze jakas z W5 jest dobra ale nie moge jej znalezc frown.gif

Napisano

> zostaja mazy i załamania. Wlasnie dlatego pytam czy sa jakies inne sposoby

Zamien reczniki na dobra szmatke i wypoleruj smile.gif Bedzie ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zamien reczniki na dobra szmatke i wypoleruj Bedzie ok

mam wlasnie jakas szmate dedykowana do szyb hmm.gif

Napisano

> zostaja mazy i załamania. Wlasnie dlatego pytam czy sa jakies inne sposoby

Zastosuj lepszy płyn do szyb. Nanieść, rozmazać gąbką, ściągnąć gumową ściągaczką, resztki wytrzeć papierem. Ja używam niebieskiego płynu "Ajax" (nie znoszę zapachu octu, a wszystkie inne znane mi skuteczne płyny śmierdzą octem)

Napisano

> poka jaki to plak

Oj wykonczylem juz, ale to jakas taka seria plakow w butelkach z "psikaczem" jak normalny plyn do mycia szyb. Wszystkie w jednakowych butelkach, rozniace sie tylko kolorem i naklejka.

Tak przy okazji, w tyj serii jest tez plyn do plastikow. Sa jak nowe po szorowaniu.

Napisano

> mam wlasnie jakas szmate dedykowana do szyb

No to szoruj:) Na pewno bedzie lepiej smile.gif

Napisano

pianka do szyb i szmatka z mikrofibry lub ręczniki papierowe

Napisano

> ALe ja pisze o myciu szyb a nie plastikow to po pierwsze

> A po drugie zaznaczylem, ze plyn do mycia szyb nanosze za pomoca recznika papierowego a nie

> spryskuje nim szybe. Robilem tym sposobem setki aut

A ja tylko ostrzegałem, bo zawsze może się zdarzyć, że kropla spadnie na plastik (na przykładzie mojego kolegi) i pomimo,że się natychmiast zetrze, to zostaje taki szpetny wżer. Więc najprościej nie używać płynów z amoniakiem i będzie git.

P.S.

Nigdy nie zlecam w myjni mycia wewnętrznej strony szyb. Nie zdarzyło się jeszcze żeby nie przestawili mi lusterka, a wpienia mnie to niemożliwie, no i prawie zawsze zostawało niedopolerowane przy podszybiu. Tak więc oszczędzam nerwy i czyszczę sam, używając Sonaxa do szyb samochodowych i jest OK!

Napisano

> No to szoruj:) Na pewno bedzie lepiej

może sprubój tego środka :

Napisano

wpierw umyc szmata z rotworu cieplej wody i plynu do naczyn a potem jak lekko przeschna to jakis psikacz do mycia szyb/ew. te chusteczki nasaczane, w razie potrzeby dotrzec do sucha zlosnik.gif

Napisano

> pianka do szyb Prestone

również meeega polecam tą piankę

lepszego i bardziej wydajnego środka do szyb nie znalazłem

dobra jest też pianka W5 z Lidla, ale do tej z Prestona to jej jeszcze trochę brakuje

przy bardzo częstym używaniu (mycie szyb przynajmniej raz w tygodniu w minimum jednym aucie) starczyła mi na ponad pół roku waytogo.gif

z dwa tygodnie temu znów była w promocji w Tesco za dychę

Napisano

ja wewnetrzne strony szyb myje raz w roku acetonem 100% skutecznosci waytogo.gif

Napisano

> ja wewnetrzne strony szyb myje raz w roku acetonem 100% skutecznosci

to jesteś ryzykant icon_eek.gif

czy nie boisz się, że jak się zbliżysz do plastików to zmienisz ich wygląd? icon_rolleyes.gif

Albo nie boisz się o jakieś malowidła na szybach (ogrzewanie, numery itp)?

Napisano
  • Autor

a gdzie moge go dostac yikes.gif

Napisano

Oto cytat co to jest aceton:

" Aceton jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem organicznym o dużej polarności. Rozpuszcza większość miękkich tworzyw sztucznych, lakiery, tłuszcze, oleje (nawet nagar silnikowy). Stosuje się go przy produkcji leków, barwników, farb, lakierów i środków czyszczących. Jest często stosowany jako składnik zmywacza do paznokci. Aceton może być wykorzystywany jako prekursor do produkcji narkotyków i w związku z tym obrót nim podlega w Polsce kontroli, zgodnie z Ustawą o Przeciwdziałaniu Narkomanii (Dz. U. z 2005 roku Nr 179 poz. 1485) oraz rozporządzeniami Wspólnoty Europejskiej. Jednak z uwagi na to, że aceton należy do prekursorów niskiej kategorii (trzeciej), przepisy nie ograniczają jego dostępności w handlu detalicznym."

A nie lepiej niż aceton zastosować to:

turtlewax

lub to:

Sonax

Zmywa (a właściwie zeszlifowuje) wszystko co brudne na szybie

Napisano

> dobra jest też pianka W5 z Lidla, ale do tej z Prestona to jej jeszcze trochę brakuje

Czy poza ich stroną można w jakiejś sieci tego Prestona kupić?

Napisano

jeszcze nic nie uszkodzilem tym, a to jeden z najlepszych srodkow do mycia po papierosach w aucie. caly syf schodzi bez problemu zeby.GIF

Napisano
  • Autor

udalo sie umyc porzadnie szyby bez smug 001.gif najpierw mycie z zewnatrz i wewnatrz plynem do garow zeby.GIF pozniej z zewnatrz ocet nastepnie clin i od srodka prozadnie samym clinem. Jeszcze na koniec dokonczyc wszystko pod lampa i jest ok.gif git majonez zeby.GIF

Napisano

Chusteczki do szyb samochodowych z Lidla są dobre - bodajże firmy W5. Niezbyt to tanio wychodzi-koszt ponad 10 PLN za opakowanie (chusteczek starcza na około 3 mycia wszystkich szyb- zależy od stopnia zabrudzenia) - jednak efekt był lepszy i łatwiejszy do uzyskania niż jak stosowałem płyn do normalnych szyb +ręczniki

Napisano
  • Autor

> Chusteczki do szyb samochodowych z Lidla są dobre - bodajże firmy W5. Niezbyt to tanio

> wychodzi-koszt koło 10 PLN- jednak efekt był lepszy i łatwiejszy do uzyskania niż jak

> stosowałem płyn do normalnych szyb +ręczniki

tak jak napisalem poki co w jednym samochodzie dzis pozbylem sie brudu, zaciekow i smog z szyb zobaczymy jak dlugo w tym stanie bedzie szyba zeby.GIF i biore sie za nastepne samochody smile.gif

Napisano

> Czy poza ich stroną można w jakiejś sieci tego Prestona kupić?

wczoraj w realu widziałem za 16 zł, w auchanie wychodzi taniej, ale ostatnio nie mogłem trafić-pianka do tapicerki była(też dobra), do szyb nie

Napisano

Polecam chusteczki do mycia szyb autolandu lecz trzeba sporo się namęczyć aby były czyste bez smug ale efekt jest dobry ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.