Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana amortyzatorów i sprężyn a zbieżność

Featured Replies

Napisano

Czy po wymianie amortyzatorów i sprężyn przedniego zawieszenia istnieje bezwzględna konieczność ustawienia zbieżności, a może całej geometrii?

Uznałem ostatnio, że amortyzatory w moim aucie kwalifikują się już do wymiany i postanowiłem wymienić je razem ze sprężynami. Dziś odebrałem auto. Zapomniałem zapytać o ustawienie zbieżności, właściciel warsztatu nic o tym nie wspomniał. Czy zatem należy ustawić zbieżność lub geometrię, czy, jeśli auto nie ściąga na żadną ze stron nie zaprzątać sobie tym głowy?

Napisano

> w moim aucie

mam słabe baterie w szklanej kuli więc mogę się mylić

* trzeba

* albo nie

facepalm.gif

Napisano

> Czy po wymianie amortyzatorów i sprężyn przedniego zawieszenia istnieje bezwzględna konieczność

Nie ma konieczności.

Skąd taka nieufność do fachowości warsztatu ?

Skoro auto jeździ dobrze, po co szukać dziury w całym. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma konieczności.

> Skąd taka nieufność do fachowości warsztatu ?

> Skoro auto jeździ dobrze, po co szukać dziury w całym.

Nie szukam. Naszła mnie wątpliwość, dlatego pytam. Mogę oczywiście zadzwonić jutro do warsztatu ale chciałem wcześniej zasięgnąć opinii na forum. Po to to forum w końcu jest. Oprócz bzdurnych wiadomości jak ta dwa posty wyżej facepalm.gif, można przeczytać tu czasem fachowe porady.

Napisano

zbieżność- robisz jak ruszasz drążki kierownicze, końcówki drążków, maglownicę

geometria- w więkzości aut jest niezmienna (chyba że się skrzywi od uderzenia)- w ładzie pamiętam że regulowało sie podkladkami na wahaczach itd

teraz nie ma regulacji na punktach montażowych, jak masz proste auto to nic robić nie musisz po wymianie mcpersona

Napisano

Z własnego doswiadczenia powiem tak...- Po wymianie przednich amorów, poinformowano mnie, ze konieczna jest równiez regulacja zbieznosci, poniewaz była ingerencja w przednie zawieszenie... Zgodzilem sie...Około 60 zł i jest OK. Natomiast kolega równiez zmienił w innym warsztacie, nawet mu nie zwrócili uwagi na fakt ew. regulacji. Ale w czasie jazdy wyczuł zmianę, inaczej autko sie prowadziło, cos sciagało.. Bał sie, ze zetnie oponki, więc zrobił zbierzność i ...jak ręką odjął.. Wszystko wróciło do normy... A decyzja nalezy oczywiscie do Ciebie...

Napisano

> Czy po wymianie amortyzatorów i sprężyn przedniego zawieszenia istnieje bezwzględna konieczność

> ustawienia zbieżności, a może całej geometrii?

> Uznałem ostatnio, że amortyzatory w moim aucie kwalifikują się już do wymiany i postanowiłem

> wymienić je razem ze sprężynami. Dziś odebrałem auto. Zapomniałem zapytać o ustawienie

> zbieżności, właściciel warsztatu nic o tym nie wspomniał. Czy zatem należy ustawić zbieżność

> lub geometrię, czy, jeśli auto nie ściąga na żadną ze stron nie zaprzątać sobie tym głowy?

trzeba ok.gif

Napisano

Z teorii, nie trzeba, bo generalnie nie ruszasz nic co by na zbieżność miało wpływ...z praktyki - jak wymieniłem sprężyny i amortyzatory w CC900 to się zbieżność porozjeżdżała i trzeba było regulować... zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma konieczności.

> Skąd taka nieufność do fachowości warsztatu ?

> Skoro auto jeździ dobrze, po co szukać dziury w całym.

Miałem u siebie wymieniane końcówki drążków. Gościu zrobił mi zbierzność ale kierownice ustawił trochę krzywo.(Powiedział żebym w wolnej chwili przyjechał to ustawi jeszcze raz).

Po tygodniu zdemontowałem dwie kolumny amortyzatorów i wymieniłem łożyska amortyzatorów. Pojechałem do gościa by mi ustawił tą kierownicę prosto i wyszło.

Zbierzność była od nowa do ustawienia, wszystko poza normą.

Urządzenie do badania zbierzności miał dosyć dobrę, pokazywał ustawienia z trzech osi.

Wniosek. Jakiekolwiek demontaże wymagają zbierzności, no może wymiana sworznia ale nie sprawdziłem na 100%

Napisano

> Nie szukam. Naszła mnie wątpliwość, dlatego pytam. Mogę oczywiście zadzwonić jutro do warsztatu ale

> chciałem wcześniej zasięgnąć opinii na forum. Po to to forum w końcu jest. Oprócz bzdurnych

> wiadomości jak ta dwa posty wyżej , można przeczytać tu czasem fachowe porady.

I masz fachowe - albo trzeba, albo nie trzeba. Rzut monetą będzie pewniejszy rotfl.gif Bo to jest forunm pełne fachowców. Podpowiedź-ruszałeś elementy odpowiedzialne za zbieżność?

Napisano

> jak wymieniłem sprężyny i amortyzatory w CC900 to się zbieżność porozjeżdżała i trzeba było

> regulować...

a sprawdzałeś przed wymianą?

Pewnie już wtedy była rozjechana...

W jednowahaczowym układzie z kolumą mcphersona zbieżność regulowana jest na końcówkach drążków.

Jeśli ich nie ruszasz (a przy demontażu i montażu kolumn mcphersona nie ma potrzeby) to jak ma się zbieżność rozjechać?

Napisano

Witam serdecznie.

> ustawienia zbieżności, a może całej geometrii?...

To zależy od konstrukcji auta.

W mojej zabawce są dwa wahacze i zwrotnica na sworzniach kulowych. Do tego amortyzator pod katem między dolnym wahaczem a ramą. W takim wypadku jego wymiana nie wpływa w ogóle na geometrię.

Jednak gdy jest bardziej popularny amortyzator pełniący tez rolę zwrotnicy, to bezwzględnie zbieżność trzeba sprawdzić i ewentualnie ustawić po jego wymianie. Nawet niewielka, fabryczna niedokładność wspawania ramienia zwrotnicy w nowych amorkach, będzie powodować inną zbieżność po wymianie.

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> I masz fachowe - albo trzeba, albo nie trzeba. Rzut monetą będzie pewniejszy Bo to jest forunm

> pełne fachowców. Podpowiedź-ruszałeś elementy odpowiedzialne za zbieżność?

Gdybym się na tym znał i sam to zrobił to bym wiedział co ruszałem a czego nie ruszałem wink.gif.

Nie wymieniam przednich amortyzatorów ze sprężynami co roku, wymieniałem je chyba jedynie we Fiacie 125p ze 20 lat temu i wtedy o ile pamiętam ustawiałem zbieżność. Dlatego ta wątpliwość i pytanie na forum. Nie chciałbym po prostu za 2-3 miesiące obudzić się z ręką w nocniku i zdartym oponami... Żeby ostatecznie rozwiać te wątpliwości zadzwonię do warsztatu.

Napisano

> Witam serdecznie.

> To zależy od konstrukcji auta.

> W mojej zabawce są dwa wahacze i zwrotnica na sworzniach kulowych. Do tego amortyzator pod katem

> między dolnym wahaczem a ramą. W takim wypadku jego wymiana nie wpływa w ogóle na geometrię.

> Jednak gdy jest bardziej popularny amortyzator pełniący tez rolę zwrotnicy, to bezwzględnie

> zbieżność trzeba sprawdzić i ewentualnie ustawić po jego wymianie. Nawet niewielka, fabryczna

> niedokładność wspawania ramienia zwrotnicy w nowych amorkach, będzie powodować inną zbieżność

> po wymianie.

> Powodzenia!

W jakim cudaku ramię zwrotnicy jest spawane do amortyzatora??

Napisano

> Jednak gdy jest bardziej popularny amortyzator pełniący tez rolę zwrotnicy, to bezwzględnie

> zbieżność trzeba sprawdzić i ewentualnie ustawić po jego wymianie. Nawet niewielka, fabryczna

> niedokładność wspawania ramienia zwrotnicy w nowych amorkach, będzie powodować inną zbieżność

> po wymianie.

"Bardziej popularny" powiadasz? A sypnij chociaż trzema przykładami, bom ciekaw.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Nawet niewielka, fabryczna

Jakie auto masz na myśli... Pierwsze słyszę, żeby zwrotnica była zespawana z amorem...

Napisano

> Gdybym się na tym znał i sam to zrobił to bym wiedział co ruszałem a czego nie ruszałem .

> Nie wymieniam przednich amortyzatorów ze sprężynami co roku, wymieniałem je chyba jedynie we Fiacie

> 125p ze 20 lat temu i wtedy o ile pamiętam ustawiałem zbieżność. Dlatego ta wątpliwość i

> pytanie na forum. Nie chciałbym po prostu za 2-3 miesiące obudzić się z ręką w nocniku i

> zdartym oponami... Żeby ostatecznie rozwiać te wątpliwości zadzwonię do warsztatu.

Oni zawsze powiedzą, że obowiązkowo sprawdzić! A podczas sprawdzania powiedzą, że trzeba trochę poprawić, pogmerają i skasują pięć dyszek. Nawet mój najbardziej zaufany warsztat na zbieżności "przycina", a po ostatniej wymianie McPersonów pojechałem do nich na ustawienie zbieżności, za co zapłaciłem, a niczego nie poprawili, tylko trochę przestawili w granicach tolerancji. Ściema i tyle. Jeśli nie wymieniasz sworzni przy zwrotnicy, odpuść sobie zbieżność.

Napisano

> W jakim cudaku ramię zwrotnicy jest spawane do amortyzatora??

może kolega się nie dość precyzyjnie wysłowił, ale pewnie miał na myśli element zaznaczony na czerwono

284690480-amortyz.jpg

post-109606-14352511556031_thumb.jpg

Napisano

> trzeba

Tak jest, mechanik też musi zarobić.

Napisano

> Oni zawsze powiedzą, że obowiązkowo sprawdzić! A podczas sprawdzania powiedzą, że trzeba trochę

> poprawić, pogmerają i skasują pięć dyszek. Nawet mój najbardziej zaufany warsztat na

> zbieżności "przycina", a po ostatniej wymianie McPersonów pojechałem do nich na ustawienie

> zbieżności, za co zapłaciłem, a niczego nie poprawili, tylko trochę przestawili w granicach

> tolerancji. Ściema i tyle. Jeśli nie wymieniasz sworzni przy zwrotnicy, odpuść sobie

> zbieżność.

U mnie sprawdzili zbieżność... Okazało sie , że nie trzeba robić i skasowali mnie na 7 dyszek. zeby.GIF

Napisano

> U mnie sprawdzili zbieżność... Okazało sie , że nie trzeba robić i skasowali mnie na 7 dyszek.

Sprawdzenie chyba 20zł a ustawienie 70-100zł .

Napisano

Wymieniłem końcówki drążków,auto jedzie prosto i kiera prosto smile.gifEwentualnie mozna podjechac na sprawdzenie. hmm.gif

Napisano

> Sprawdzenie chyba 20zł a ustawienie 70-100zł .

Sprawdziłem rachunek. Dokładnie 48zł polskich za sprawdzenie czy trzeba robić. Nie trzeba było.:)

Napisano

I jaki wniosek z tego FORUM..?

Jedni robią zbieznosc, bo tak trzeba, waytogo.gif inni nie robią, bo szkoda 5- dych, mlot.gifa jeszcze inni robią po pewnym czasie i dodatkowo kupują NOWE OPONKI... sciana.gif I wszyscy zadowoleni... hahaha.gif

Napisano

> W jakim cudaku ramię zwrotnicy jest spawane do amortyzatora??

W bardzo popularnym. Na przykład takim .

Podejrzewam, że w wielu nowszych także.

Pozdrawiam.

Napisano

> W bardzo popularnym. Na przykład takim .

> Podejrzewam, że w wielu nowszych także.

A to taki problem napisać, co to za model/marka?

Czemu to w tajemnicy trzymać? niewiem.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> A to taki problem napisać, co to za model/marka?

> Czemu to w tajemnicy trzymać?

Tylu specjalistów to chyba od razu poznają?

Przecież to najzwyklejszy CR-V.

Pozdrawiam.

Napisano

Raz miałem rozbieżność po wymianie amorów, a raz nie. Mimo wszystko należy podjechać i sprawdzić, ewentualnie ustawić.

Napisano

> Pozdrawiam.

No proszę, nie spodziewałbym się nigdy, że japończycy coś takiego odstawią w POPULARNYM rotfl.gif samochodzie zlosnik.gif

Ale dzięki temu znalazłem ciekawą stronę, przynajmniej dla użyszkodników hond smile.gif

http://www.hondaoriginalparts.com/honda_car_parts_catalogue_C01.php

I z tego, co widać w katalogu, nie każdy POPULARNY CR-V ma taki pomysł zastosowany.

Napisano
  • Autor

> Oni zawsze powiedzą, że obowiązkowo sprawdzić! A podczas sprawdzania powiedzą, że trzeba trochę

> poprawić, pogmerają i skasują pięć dyszek. Nawet mój najbardziej zaufany warsztat na

> zbieżności "przycina", a po ostatniej wymianie McPersonów pojechałem do nich na ustawienie

> zbieżności, za co zapłaciłem, a niczego nie poprawili, tylko trochę przestawili w granicach

> tolerancji. Ściema i tyle. Jeśli nie wymieniasz sworzni przy zwrotnicy, odpuść sobie

> zbieżność.

Zadzwoniłem do serwisu, który dokonywał wymiany. Twierdzą, że nie trzeba ustawiać zbieżności, więc raczej sobie odpuszczę. Chyba, że zauważę, że coś jest jednak niepokojącego, nadmierna hałaśliwość opon przy większych prędkościach itp. , to pojadę ustawić.

Napisano

> A to taki problem napisać, co to za model/marka?

> Czemu to w tajemnicy trzymać?

> Pozdro

> Bartek

Na szybko z głowy: Lanos, Nexia, Kadett E, Astra I, Audi 80 B3 i B4, Audi 100, Audi A6 do 97r.

Napisano

> Pozdrawiam.

Ale tu nie ma nic spawanego... :/ MZ to jest standardowy amor.

Napisano

> Na szybko z głowy: Lanos, Nexia, Kadett E, Astra I, Audi 80 B3 i B4, Audi 100, Audi A6 do 97r.

W Nexii to przypadkiem wkładów nie ma? zlosnik.gif

Napisano

> Na szybko z głowy: Lanos, Nexia, Kadett E, Astra I, Audi 80 B3 i B4, Audi 100, Audi A6 do 97r.

w audi sa chyba wklady

Napisano

> Ale tu nie ma nic spawanego... :/ MZ to jest standardowy amor.

A ramię zwrotnicy to na klej?

Postawiłem przy wymianie obok siebie stary i nowy. Różnica była inna na każdym egzemplarzu.

Pozdrawiam.

Napisano

> w audi sa chyba wklady

We wszystkich wymienionych przeze mnie autach są wkłady, co nie zmienia faktu, że ramię zwrotnicy jest na stałe z kolumną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.